Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.
1Formula dan kaedah
Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Kaedah
Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.
Pemberian keutamaan & delegasi
Kaedah
Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.
Nilai makmal & elektrolit
Kaedah
Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.
Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.
Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal
Kaedah
Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.
Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi
Kaedah
Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.
Kejururawatan materniti & obstetrik
Kaedah
Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.
Kejururawatan pediatrik
Kaedah
Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.
Kejururawatan kesihatan mental
Kaedah
Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
ALeaving written notes only, without a chance for questions
BGiving handoff in a busy corridor so that the outgoing nurse can leave on time
CUsing a standard format such as SBAR or I-PASS, with time for questions
DGiving handoff from memory without any structure
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar
An 82-year-old patient is prescribed diphenhydramine at bedtime for sleep. Why should the nurse raise this with the prescriber?
AIt is strongly anticholinergic and can cause confusion and falls in older adults
BIt raises blood pressure in most older adults
CIt is too weak to help an older person sleep
DIt is only available as an IV drug and cannot be given by mouth at bedtime
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana
A patient speaks little English, and the nurse needs to explain a new procedure. What is the best way to communicate?
AAsk the patient’s 10-year-old child to translate
BUse hand gestures and hope the patient understands
CSpeak loudly and slowly in English
DUse a professional medical interpreter
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar
At 08:00 a nurse has four tasks. Which order is best?
AGive insulin with breakfast, update care plans, check the patient with a falling SpO₂, give routine medications
BCheck the patient with a falling SpO₂, give insulin with breakfast, give routine medications, update care plans
CGive routine medications, check the patient with a falling SpO₂, update care plans, give insulin with breakfast
DUpdate care plans, give insulin with breakfast, give routine medications, check the patient with a falling SpO₂
7.Kejururawatan klinikalSederhana
Sawan pesakit telah berlangsung lebih daripada lima minit. Apakah maksudnya?
AIa normal dan tidak memerlukan rawatan
BLetakkan sesuatu dalam mulut untuk mencegah lidah tergigit
CKekang anggota badan untuk menghentikan pergerakan
DIa patut dirawat sebagai status epileptikus dan ubat kecemasan diberi
8.Kejururawatan klinikalSukar
A patient faints during cannulation, with a slow pulse and pallor, and recovers quickly when laid flat. There is no rash, wheeze or swelling. What is most likely?
AAnaphylaxis
BVasovagal syncope
CA stroke
DA hypoglycaemic coma
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana
A patient receives repeated nebulized albuterol (salbutamol) for severe asthma. Which laboratory change should the nurse watch for?
AA rise in serum calcium
BA rise in serum sodium
CA fall in serum potassium
DA fall in blood glucose
10.Nilai makmal & elektrolitSukar
A woman with preeclampsia is receiving IV magnesium sulfate. Her urine output has fallen and her creatinine is rising. Why is this a concern?
APoor kidney function makes the magnesium level fall quickly
BMagnesium is broken down by the liver, so it will stop working soon
CMagnesium causes potassium loss, so the kidneys release more fluid
DMagnesium is excreted by the kidneys, so it can build up to toxic levels
11.FarmakologiSederhana
A patient receiving chemotherapy has a very low neutrophil count and is going home. Which teaching is most important?
AExercise in crowded gyms to build strength
BReport a temperature of 38 °C (100.4 °F) or higher straight away
CEat plenty of raw shellfish to boost protein
DTake paracetamol regularly so that fevers do not show
12.FarmakologiSukar
How does aripiprazole differ from most other antipsychotics?
AIt is a full dopamine agonist that increases dopamine activity
BIt has no effect on dopamine and acts only on histamine
CIt works by blocking the reuptake of serotonin only
Pada hari ke-6 infusi heparin, kiraan platelet telah turun lebih separuh dan pesakit mengalami lengan bengkak yang baharu. Apakah yang patut dijangka oleh jururawat?
AMeneruskan heparin dan memberikan pemindahan platelet
BBertukar kepada LMWH kerana ia ubat yang berbeza
CMenghentikan semua heparin dan memulakan antikoagulan bukan heparin
DMenghentikan semua antikoagulasi selama dua minggu
A routine blood test shows a potassium of 6.4 mmol/L. The lab reports that the sample was haemolysed. The patient feels well. What should the nurse do?
AIgnore it, because haemolysis always gives a normal result
BInform the doctor and arrange an urgent repeat sample
Hours after an oesophageal dilatation, a patient has chest pain, fever and crackling swelling under the skin of the neck. What should the nurse suspect?
ANormal discomfort after the procedure
BSimple reflux after the dilatation
CAn allergic reaction to the sedative
DOesophageal perforation
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana
Hari pertama haid terakhir seorang wanita ialah 10 Mac. Menggunakan petua Naegele, apakah tarikh jangkaan bersalinnya?
A3 Disember
B17 Jun
C10 Januari
D17 Disember
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar
Over the last hour, a labour tracing shows variable decelerations that are becoming deeper and longer, a baseline rising from 135 to 165 bpm and falling variability. How should the nurse interpret this?
AEvolving fetal hypoxia; escalate for urgent obstetric review
BBenign head compression; continue routine monitoring
CA sign of fetal well-being; no action is needed
DA normal fetal sleep cycle; recheck in an hour
21.Kejururawatan pediatrikSederhana
Why is the Lund and Browder chart preferred over the adult "rule of nines" for estimating burn size in children?
AIt adjusts for the larger head and smaller legs of young children
BIt measures the depth of the burn rather than its area
CIt is mainly used for small burns of the hands, feet and face in children
DIt counts the number of blisters on the body
22.Kejururawatan pediatrikSukar
Dapatan manakah pada bayi dengan cirit-birit yang mencadangkan dehidrasi paling teruk?
APenurunan selera makan yang ringan
BLesu, pengisian semula kapilari 4 saat dan tiada lampin basah selama 10 jam
CBibir sedikit kering dan dahaga
DFontanel normal, membran mukus lembap dan 4 lampin basah setakat hari ini
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana
Which findings suggest recent cannabis use?
ARed eyes, increased appetite, dry mouth and a fast heart rate
BDilated pupils, high fever and severe muscle rigidity
CPinpoint pupils, slow breathing and drowsiness
DSlow heart rate, constricted pupils, drooling and watery eyes
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar
A patient with anorexia nervosa is found doing sit-ups in her room after every meal. What is the best nursing response?
AIgnore it, because exercise is always healthy
BCalmly follow the agreed care plan on activity and observation, without arguing or punishing
CPraise her for being so active and motivated, because it shows she is taking care of her health
DTell her she will be tube-fed if she does it again
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 36.8 °C. Tukarkan kepada darjah Fahrenheit T dengan °F = °C × 9/5 + 32. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
36.8 °C
T = °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 20:15 dan tamat pada 05:05 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?
20:1505:05
t = min
27.Pengiraan dosSederhana
Seorang pesakit seberat 22 kg mempunyai luas permukaan badan 0.84 m². Preskripsi ialah 50 mg/m². Cari dos D dalam mg.
22 kgBSA = 0.84 m²50 mg/m²
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
Preskripsi ialah 950 unit ubat yang datang sebagai 1000 unit/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?
950 units1000 units/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
Infuskan 500 mL selama 12 jam dengan set pemberian 60 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.
500 mL12 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
Satu infusi 25 mg dalam 250 mL berjalan pada 5 mL/j. Berapa mikrogram seminit D yang diterima pesakit?
25 mg/250 mL5 mL/h
D = mcg/min
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL. Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 120 mL/j. Pada 20:30, 300 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
500 mL300 mL diinfuskan120 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: terhad sepenuhnya; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: tiada had; pemakanan: cemerlang; geseran dan ricih: masalah. Cari jumlah Braden B.
6–23
B =
34.Skor penilaian klinikalSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: terjejas; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.
1risiko rendah
2risiko sederhana
3risiko tinggi
3Larutan
1.Asas kejururawatan
Jawapan: A · Menilai semula sakit selepas ubat sempat bertindak
Mengapa ini jawapannya
Sakit patut dinilai semula selepas selang masa yang sepadan dengan ubat dan laluan pemberiannya. Ini menunjukkan sama ada rawatan berkesan dan sama ada kesan sampingan seperti sedasi telah muncul.
Jawapan
A · Menilai semula sakit selepas ubat sempat bertindak
2.Asas kejururawatan
Jawapan: B · Full name and date of birth, checked against the wristband
Mengapa ini jawapannya
At least two personal identifiers, such as name, date of birth and hospital number, are checked with the patient and the wristband. Bed and room numbers change and are not identifiers.
Jawapan
B · Full name and date of birth, checked against the wristband
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: C · Using a standard format such as SBAR or I-PASS, with time for questions
Mengapa ini jawapannya
Many errors happen at transitions of care. A structured handoff with an opportunity to ask questions, ideally at the bedside, reduces missed information.
Jawapan
C · Using a standard format such as SBAR or I-PASS, with time for questions
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: A · It is strongly anticholinergic and can cause confusion and falls in older adults
Mengapa ini jawapannya
First-generation antihistamines such as diphenhydramine are on the Beers list because they cause confusion, constipation, urinary retention and falls in older adults. Safer approaches to sleep should be discussed.
Jawapan
A · It is strongly anticholinergic and can cause confusion and falls in older adults
5.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: D · Use a professional medical interpreter
Mengapa ini jawapannya
Professional interpreters give accurate, confidential translation of medical information. Family members, especially children, may leave things out and should not be used for important explanations.
Jawapan
D · Use a professional medical interpreter
6.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: B · Check the patient with a falling SpO₂, give insulin with breakfast, give routine medications, update care plans
Mengapa ini jawapannya
A falling SpO₂ is a possible breathing problem and comes first. Insulin must be matched to the meal, routine medications have a time window, and documentation such as care plans comes last.
Jawapan
B · Check the patient with a falling SpO₂, give insulin with breakfast, give routine medications, update care plans
7.Kejururawatan klinikal
Jawapan: D · Ia patut dirawat sebagai status epileptikus dan ubat kecemasan diberi
Mengapa ini jawapannya
Sawan yang berlangsung lima minit atau lebih, atau sawan berulang tanpa pemulihan, dirawat sebagai status epileptikus. Lindungi daripada kecederaan, beri oksigen dan beri antikonvulsan kecemasan seperti yang dipreskripsikan.
Jawapan
D · Ia patut dirawat sebagai status epileptikus dan ubat kecemasan diberi
8.Kejururawatan klinikal
Jawapan: B · Vasovagal syncope
Mengapa ini jawapannya
Vasovagal syncope is a reflex drop in heart rate and blood pressure triggered by pain, fear or needles. Anaphylaxis would usually include skin, airway or breathing features and a fast pulse.
Jawapan
B · Vasovagal syncope
9.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: C · A fall in serum potassium
Mengapa ini jawapannya
Beta-2 agonists push potassium into cells and can cause hypokalemia, especially at high doses; they also raise blood glucose. For this reason nebulized albuterol is sometimes used as an extra treatment for hyperkalemia.
Jawapan
C · A fall in serum potassium
10.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: D · Magnesium is excreted by the kidneys, so it can build up to toxic levels
Mengapa ini jawapannya
Magnesium is cleared by the kidneys, so falling urine output and rising creatinine raise the risk of toxicity. The nurse checks deep tendon reflexes, respiratory rate and level of consciousness, reports the findings and keeps calcium gluconate available as the antidote.Disemak dengan:Magnesium Toxicity (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)
Jawapan
D · Magnesium is excreted by the kidneys, so it can build up to toxic levels
11.Farmakologi
Jawapan: B · Report a temperature of 38 °C (100.4 °F) or higher straight away
Mengapa ini jawapannya
Neutropenic patients may have few signs of infection other than fever, and sepsis can develop quickly. A fever needs urgent assessment; good hand hygiene and avoiding sick contacts are also taught.
Jawapan
B · Report a temperature of 38 °C (100.4 °F) or higher straight away
12.Farmakologi
Jawapan: D · It is a partial agonist at dopamine D2 receptors
Mengapa ini jawapannya
Aripiprazole is a D2 partial agonist, reducing dopamine activity where it is high and providing some where it is low. It causes less weight gain and prolactin rise than many antipsychotics, but akathisia is common.
Jawapan
D · It is a partial agonist at dopamine D2 receptors
CURB-65 memberikan satu mata bagi setiap satu: Confusion (kekeliruan), Urea >7 mmol/L, Respiratory rate (kadar pernafasan) ≥30/min, tekanan darah (Blood pressure) rendah (sistolik <90 atau diastolik ≤60 mmHg) dan umur ≥65. Skor yang lebih tinggi bermakna kematian yang lebih tinggi dan keperluan untuk hospital atau penjagaan kritikal.
Jawapan: C · Menghentikan semua heparin dan memulakan antikoagulan bukan heparin
Mengapa ini jawapannya
Trombositopenia akibat heparin lazimnya berkembang 5–10 hari selepas memulakan heparin, dengan penurunan besar platelet dan trombosis baharu. Semua heparin, termasuk LMWH dan bilasan heparin, mesti dihentikan, dan antikoagulan bukan heparin (seperti argatroban) digunakan. Pemindahan platelet pada amnya dielakkan, dan menghentikan antikoagulasi akan meninggalkan risiko bekuan yang sangat tinggi.
Jawapan
C · Menghentikan semua heparin dan memulakan antikoagulan bukan heparin
Jawapan: B · Inform the doctor and arrange an urgent repeat sample
Mengapa ini jawapannya
Haemolysis releases potassium from red cells and can falsely raise the result. A repeat sample is taken urgently, and an ECG may be done. If the ECG shows hyperkalaemic changes, treatment should not wait.
Jawapan
B · Inform the doctor and arrange an urgent repeat sample
Jawapan: D · Steal syndrome, which needs urgent review
Mengapa ini jawapannya
In steal syndrome, the fistula diverts arterial blood from the hand, causing ischaemia: coldness, pallor, pain, numbness or weakness. It must be reported urgently, because severe cases can cause tissue loss.
Jawapan: C · Bring their CPAP machine to use after surgery
Mengapa ini jawapannya
OSA increases the risk of airway obstruction and respiratory depression after anaesthesia, especially with opioids. Using CPAP, careful opioid use, sitting up and close monitoring reduce this risk.
Chest pain, fever and surgical (subcutaneous) emphysema after instrumentation suggest oesophageal perforation, which can cause mediastinitis. The patient is kept nil by mouth and reviewed urgently; CT confirms it.
Jawapan
D · Oesophageal perforation
19.Kejururawatan materniti & obstetrik
Jawapan: D · 17 Disember
Mengapa ini jawapannya
10 Mac + 7 hari = 17 Mac; tolak 3 bulan = 17 Disember. Menolak 7 hari sebaliknya memberikan 3 Disember, dan menambah 3 bulan memberikan 17 Jun.
Jawapan
D · 17 Disember
20.Kejururawatan materniti & obstetrik
Jawapan: A · Evolving fetal hypoxia; escalate for urgent obstetric review
Mengapa ini jawapannya
Deepening decelerations with a rising baseline and falling variability show that the fetus is losing its ability to compensate. Intrauterine resuscitation (position change, stopping any oxytocin, treating hypotension) starts and the obstetrician is called urgently, because expedited birth may be needed.
Jawapan
A · Evolving fetal hypoxia; escalate for urgent obstetric review
21.Kejururawatan pediatrik
Jawapan: A · It adjusts for the larger head and smaller legs of young children
Mengapa ini jawapannya
In young children the head makes up a larger share and the legs a smaller share of body surface area than in adults. The Lund and Browder chart adjusts for age, giving a more accurate estimate to guide fluid treatment.
Jawapan
A · It adjusts for the larger head and smaller legs of young children
22.Kejururawatan pediatrik
Jawapan: B · Lesu, pengisian semula kapilari 4 saat dan tiada lampin basah selama 10 jam
Mengapa ini jawapannya
Kesedaran yang berkurang, pengisian semula kapilari yang berpanjangan dan tiada keluaran air kencing mencadangkan dehidrasi teruk dan kemungkinan renjatan. Ini memerlukan rawatan segera, biasanya cecair IV.
Jawapan
B · Lesu, pengisian semula kapilari 4 saat dan tiada lampin basah selama 10 jam
23.Kejururawatan kesihatan mental
Jawapan: A · Red eyes, increased appetite, dry mouth and a fast heart rate
Mengapa ini jawapannya
Cannabis intoxication typically causes conjunctival injection, increased appetite, dry mouth, tachycardia, impaired coordination and altered perception of time. High doses can cause anxiety or psychosis.
Jawapan
A · Red eyes, increased appetite, dry mouth and a fast heart rate
24.Kejururawatan kesihatan mental
Jawapan: B · Calmly follow the agreed care plan on activity and observation, without arguing or punishing
Mengapa ini jawapannya
Compensatory exercise undermines weight restoration. The team agrees clear limits and observation in the care plan and applies them consistently and without judgement, while exploring the feelings behind the behaviour.
Jawapan
B · Calmly follow the agreed care plan on activity and observation, without arguing or punishing
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit
Jawapan: T = 98.2 °F
Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.
Darabkan dengan 9/5
36.8·9/5 = 66.24
Tambah 32
T = 66.24 + 32 = 98.24 ≈ 98.2 °F
Jawapan
T = 98.2 °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit
Jawapan: t = 530 min
Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.
Sebelum tengah malam
20:15 → 24:00 = 225 min
Selepas tengah malam
00:00 → 05:05 = 305 min
Jumlah
t = 225 + 305 = 530 min
Jawapan
t = 530 min
27.Pengiraan dos
Jawapan: D = 42 mg
Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).
Dos
D = 50·0.84 = 42 mg
Jawapan
D = 42 mg
28.Pengiraan dos
Jawapan: V = 0.95 mL
Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.
Isi padu
V = 950/1000 = 0.95 mL
Pada picagari
Pada picagari 1 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.01 mL.
Jawapan
V = 0.95 mL
29.Kadar infusi IV
Jawapan: R = 42 gtt/min
Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.
Masa dalam minit
12·60 = 720 min
Kadar titisan
R = 500·60/720 = 41.67 ≈ 42 gtt/min
Jawapan
R = 42 gtt/min
Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 42 gtt/min.
30.Kadar infusi IV
Jawapan: D = 8.333 mcg/min
Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).
Kepekatan
25000 mcg/250 mL = 100 mcg/mL
Dos sejam
5·100 = 500 mcg/h
Dos seminit
D = 500/60 = 8.333 mcg/min
Jawapan
D = 8.333 mcg/min
31.Cecair IV & imbangan cecair
Jawapan: I = 1480 mL
Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Tambah pengambilan
oral: 120 + 200 + 200 = 520 mL
ketulan ais: 120/2 = 60 mL
Infusi IV: 100·8 = 800 mL
antibiotik IV: 1·100 = 100 mL
I = 1480 mL
Jawapan
I = 1480 mL
32.Cecair IV & imbangan cecair
Jawapan: t = 1.7 h
Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Isi padu tinggal
500 − 300 = 200 mL
Masa
t = 200/120 = 1.667 ≈ 1.7 h
Jawapan
t = 1.7 h
Itu kira-kira 1 h 40 min, jadi beg habis pada kira-kira 22:10.
33.Skor penilaian klinikal
Jawapan: B = 12
Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.
Skorkan setiap subskala
persepsi deria: terhad sepenuhnya → 1
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: tiada had → 4
pemakanan: cemerlang → 4
geseran dan ricih: masalah → 1
Tambah
Jumlah Braden = 1 + 1 + 1 + 4 + 4 + 1 = 12
Jawapan
B = 12
34.Skor penilaian klinikal
Jawapan: risiko tinggi
Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.
Skorkan setiap item
sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat → 0
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: terjejas → 20
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15
Tambah
Jumlah Morse = 25 + 0 + 0 + 20 + 20 + 15 = 80
Tahap risiko
80 → risiko tinggi
Jawapan
risiko tinggi
Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.