Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

How can a patient reduce pain when coughing after abdominal surgery?

  1. AAvoid coughing completely until the stitches have been removed
  2. BHold a pillow firmly against the wound while coughing
  3. CCough while bending forward with no support
  4. DLie flat on their back with arms by their sides
2.Asas kejururawatanSukar

Kumpulan tanda manakah yang mencadangkan pesakit mungkin berada pada hari-hari terakhir hidup?

  1. APerubahan corak pernafasan, kulit sejuk berbintik dan pengambilan berkurang
  2. BSelera meningkat dan kewaspadaan bertambah
  3. CPengeluaran air kencing meningkat dan tangan hangat
  4. DMobiliti lebih baik dan lebih bertenaga
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient is booked for an MRI scan. What must the nurse check beforehand?

  1. AWhether the patient has eaten a large meal recently
  2. BWhether the patient’s blood glucose has been in the normal range today
  3. CWhether the patient has had a hearing test this year
  4. DWhether the patient has any metal implants or devices, such as a pacemaker
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient on contact precautions for MRSA has become withdrawn and says, “Everyone avoids me.” What is the best nursing action?

  1. AKeep visits short to limit the risk of spreading MRSA
  2. BExplain why the precautions are needed and plan regular, unhurried time in the room
  3. CStop the precautions for a few days so the patient feels less isolated and alone
  4. DAsk the provider for a sedative to help the patient cope
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

During an IV vancomycin infusion, a patient develops flushing and itching of the face and neck. What should the nurse do first?

  1. AApply a warm compress to the face and neck
  2. BStop or slow the infusion and inform the provider
  3. CSpeed up the infusion to finish it quickly
  4. DIgnore it, because flushing is always harmless and passes
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Di unit kardiak, pesakit manakah yang patut dilihat dahulu oleh jururawat?

  1. APesakit yang mengambil digoksin dengan nadi 48/min, loya dan kalium 3.0 mEq/L
  2. BPesakit fibrilasi atrium yang kadar denyutan jantungnya 88/min dan tidak teratur, seperti sebelumnya
  3. CPesakit kegagalan jantung yang bertambah 0.3 kg sejak semalam
  4. DPesakit yang diminta berpuasa sebelum imbasan esok
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which is a first-line nursing measure to help prevent constipation in hospital?

  1. AEncouraging fluids, fibre and mobility
  2. BRestricting fluids to reduce urine output
  3. CGiving an enema to every patient on admission
  4. DKeeping the patient in bed
8.Kejururawatan klinikalSukar

Mengapakah konsentrat kalium klorida tidak boleh sekali-kali diberikan sebagai suntikan intravena pantas?

  1. AIa menghablur dalam vena dan menyekat kanula
  2. BIa boleh menyebabkan aritmia jantung yang membawa maut
  3. CIa menyebabkan kegagalan buah pinggang serta-merta
  4. DIa tiada kesan apabila diberi dengan pantas
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with suspected pulmonary TB needs sputum samples for acid-fast bacilli. Which instruction is correct?

  1. AGive several deep-cough samples, often first thing in the morning
  2. BGive one sample of saliva collected from the mouth at any time of day
  3. CGive several samples of nasal mucus blown into a tissue
  4. DGive one sample after brushing with mouthwash so it is clean
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient on clozapine reports a sore throat and fever. The ANC is 400/µL (0.4 × 10⁹/L). What should the nurse do?

  1. AHold the clozapine and report the result at once
  2. BGive the next dose and recheck the ANC next month
  3. CHalve the dose and give it with a throat lozenge
  4. DGive the dose with food to protect the stomach
11.FarmakologiSederhana

Bagaimanakah perencat SGLT2 seperti empagliflozin menurunkan glukosa darah?

  1. AIa meningkatkan kehilangan glukosa dalam air kencing
  2. BIa menyebabkan hati menyimpan lebih banyak glikogen
  3. CIa merangsang pembebasan insulin daripada sel beta
  4. DIa memperlahankan pengosongan perut
12.FarmakologiSukar

Menggabungkan beberapa ubat yang memanjangkan selang QT meningkatkan risiko aritmia yang mengancam nyawa yang mana?

  1. ATorsades de pointes
  2. BFibrilasi atrium
  3. CBlok jantung darjah pertama
  4. DTakikardia sinus
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Which finding shows that long-standing hypertension has caused target organ damage?

  1. AA heart rate of 72/min
  2. BClear lung fields on the chest X-ray
  3. CLeft ventricular hypertrophy on the ECG
  4. DA normal fasting glucose
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Sebelum dos digoksin pada pagi hari, nadi apeks pesakit ialah 54/min dan pesakit berasa loya. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMemberikan dos, kerana hanya nadi radial yang dikira
  2. BMemberikan separuh dos dan menyemak semula nadi dalam sejam
  3. CMenahan dos dan melaporkannya, kerana ketoksikan mungkin berlaku
  4. DMemberikan dos dan antiemetik, kemudian menyemak semula nadi esok
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient is starting nitrofurantoin for a UTI. Which teaching point is correct?

  1. AIt may turn the urine dark yellow or brown
  2. BIt must be taken only once a week
  3. CIt turns the tears and sweat bright orange
  4. DIt should be taken on an empty stomach with milk
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Two days after an ileal conduit was formed, the stoma is dark purple and dry. What should the nurse do?

  1. AApply a warm compress to improve the colour of the stoma
  2. BRecord it as normal for a new stoma
  3. CReport it urgently, because the stoma may be ischaemic
  4. DChange the bag and check again next week
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Seorang pesakit pendarahan GI atas akut mempunyai hemoglobin normal semasa tiba. Mengapakah ini boleh mengelirukan?

  1. AHemoglobin sentiasa meningkat pada mulanya selepas sebarang kehilangan darah
  2. BIa jatuh hanya selepas anjakan cecair atau cecair IV mencairkan darah
  3. CHemoglobin tidak terjejas oleh pendarahan daripada usus
  4. DHemoglobin hanya jatuh selepas seminggu pendarahan berterusan
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient has sharp, tearing pain on passing stool, "like passing glass", with a streak of fresh blood. Which condition is most likely?

  1. AAnal fissure
  2. BUpper GI bleeding
  3. CColorectal cancer
  4. DCrohn's disease of the ileum
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Kebolehubahan asas manakah yang dianggap sederhana (normal)?

  1. AAmplitud 0 hingga 2 bpm
  2. BAmplitud 3 hingga 5 bpm
  3. CAmplitud lebih daripada 25 bpm
  4. DAmplitud 6 hingga 25 bpm
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Seorang wanita dengan pecah membran pramatang pada 31 minggu kini mempunyai suhu 38.3 °C, kadar denyutan jantung janin asas 175 bpm dan uterus yang sakit apabila ditekan. Apakah yang paling mungkin?

  1. ADapatan normal selepas pecah membran
  2. BPlasenta praevia
  3. CJangkitan intra-amnion (korioamnionitis)
  4. DSindrom hipotensi telentang
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A child has scabies. Which plan is correct?

  1. AStop treatment as soon as the itch improves on the first day
  2. BTreat only the itchy areas of skin, not the whole body
  3. CTreat only the child, as family members without itching are not infected
  4. DTreat the child and all close contacts at the same time, and wash bedding and clothes
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Which finding in an infant with suspected reflux needs prompt medical review?

  1. APoor weight gain, refusing feeds and blood in the vomit
  2. BSpitting up more after a large feed
  3. CSmall posseting after feeds in a contented, growing baby
  4. DHiccups after feeds that settle on their own
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A patient says, "The doctor says I'm getting better, but I don't think anyone here really knows me." Which nurse response is most therapeutic?

  1. A"The doctor is very experienced, so you should trust her."
  2. B"Everyone here knows you well, so don't worry."
  3. C"Why do you think the doctor is wrong about you?"
  4. D"You feel that people here don't really know you?"
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

For the last 3 years a man has had frequent periods of mildly raised mood and periods of low mood. None has been severe enough to count as hypomania or a major depressive episode. Which diagnosis fits best?

  1. ABipolar I disorder
  2. BBipolar II disorder
  3. CCyclothymic disorder
  4. DMajor depressive disorder
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
12345678910111201:30?12:30 AM3:30 AM1:30 PM1:30 AM

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 01:30 (jam 24 jam). Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 12 jam? Klik padanya.

01:30
  1. 112:30 AM
  2. 23:30 AM
  3. 31:30 PM
  4. 41:30 AM
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0022:0008:50t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 22:00 dan tamat pada 08:50 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?

22:0008:50
t = min
27.Pengiraan dosSederhana
70 kg5 mg/kg/hari4× sehariD = ? mg

Seorang pesakit berberat 70 kg. Dos yang dipreskripsikan ialah 5 mg/kg sehari, diberi dalam 4 dos yang sama. Berapakah miligram D yang diberi bagi setiap dos?

70 kg5 mg/kg/hari4× sehari
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
125 mg/5 mLV = ? mL

Seorang kanak-kanak berberat 8 kg dipreskripsi 15 mg/kg setiap dos suspensi oral yang mengandungi 125 mg dalam 5 mL. Berapakah isi padu V yang anda berikan?

8 kg15 mg/kg125 mg/5 mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1000 mL10 gtt/mL2 h? gtt/min

Infuskan 1000 mL selama 2 jam dengan set pemberian 10 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1000 mL2 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
1 g500 mL? mL/h2 mg/min

Sebuah beg mengandungi 1 g ubat dalam 500 mL. Arahannya ialah 2 mg seminit. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

1 g/500 mL2 mg/min
R = mL/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamjus100 mLsup200 mLketulan ais100 mLInfusi IV50 mL/h × 8 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing500 mLair kencing325 mLair kencing300 mLlongkang luka50 mLmuntah200 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih). Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

jus: 100 mLsup: 200 mLketulan ais: 100 mLInfusi IV: 50 mL/h × 8 hantibiotik IV: 1 × 50 mLair kencing: 500 mLair kencing: 325 mLair kencing: 300 mLlongkang luka: 50 mLmuntah: 200 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL→ 150 mL/hmula 12:30tjumlah​ = ? h75 mL/h × 3 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 500 mL bermula pada 12:30 dengan 75 mL/j. Selepas 3 jam kadar ditukar kepada 150 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL75 mL/h · 3 h150 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 28/min, SpO₂ 96% bernafas udara bilik, tekanan darah 136/82 mmHg, nadi 82/min, sedar, suhu 37.7 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 28SpO₂ 96%udaraSBP 136HR 82AT 37.7 °C
NEWS2 =
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 10/min, SpO₂ 96% bernafas udara bilik, tekanan darah 78/46 mmHg, nadi 70/min, sedar, suhu 37.4 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 10SpO₂ 96%udaraSBP 78HR 70AT 37.4 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Hold a pillow firmly against the wound while coughing

Mengapa ini jawapannya

Splinting the incision with a pillow or folded towel supports the wound and reduces pain, so the patient can cough effectively and clear secretions.

Jawapan

B · Hold a pillow firmly against the wound while coughing
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Perubahan corak pernafasan, kulit sejuk berbintik dan pengambilan berkurang

Mengapa ini jawapannya

Apabila kematian menghampiri, pernafasan mungkin menjadi tidak teratur atau bising, kulit mungkin menjadi sejuk dan berbintik, dan orang makan serta minum kurang dan lebih banyak tidur. Keselesaan, penjagaan mulut dan sokongan keluarga menjadi fokus.

Jawapan

A · Perubahan corak pernafasan, kulit sejuk berbintik dan pengambilan berkurang
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Whether the patient has any metal implants or devices, such as a pacemaker

Mengapa ini jawapannya

The MRI magnet can move or heat metal objects and can stop some implanted devices from working. Patients are screened for implants, pacemakers, metal fragments and metal items such as jewelry before entering the scanner room.

Jawapan

D · Whether the patient has any metal implants or devices, such as a pacemaker
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Explain why the precautions are needed and plan regular, unhurried time in the room

Mengapa ini jawapannya

Isolation can cause loneliness, anxiety and depression, and patients in isolation may get less contact with staff. The nurse explains the reason for the precautions, spends planned time with the patient and supports visits from people who follow the precautions.

Jawapan

B · Explain why the precautions are needed and plan regular, unhurried time in the room
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Stop or slow the infusion and inform the provider

Mengapa ini jawapannya

Flushing of the upper body during vancomycin is usually an infusion reaction related to the rate. The nurse stops or slows the infusion, assesses for anaphylaxis and informs the provider.

Jawapan

B · Stop or slow the infusion and inform the provider
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Pesakit yang mengambil digoksin dengan nadi 48/min, loya dan kalium 3.0 mEq/L

Mengapa ini jawapannya

Bradikardia dan loya pada pesakit yang mengambil digoksin mencadangkan ketoksikan, dan kalium rendah menjadikannya lebih berkemungkinan dan lebih berbahaya. Perubahan berat yang kecil dan fibrilasi atrium yang terkawal dan diketahui adalah stabil.

Jawapan

A · Pesakit yang mengambil digoksin dengan nadi 48/min, loya dan kalium 3.0 mEq/L
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Encouraging fluids, fibre and mobility

Mengapa ini jawapannya

Adequate fluids, a fibre-rich diet, mobility and privacy for toileting help prevent constipation. Laxatives are added if needed, especially with opioids.

Jawapan

A · Encouraging fluids, fibre and mobility
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Ia boleh menyebabkan aritmia jantung yang membawa maut

Mengapa ini jawapannya

Bolus kalium pekat boleh menghentikan jantung. Kalium sentiasa diberikan dicairkan, pada kadar terkawal, biasanya dengan pam infusi.

Jawapan

B · Ia boleh menyebabkan aritmia jantung yang membawa maut
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Give several deep-cough samples, often first thing in the morning

Mengapa ini jawapannya

Usually a series of three sputum samples is collected, at least one in the early morning, when secretions have pooled overnight. The patient rinses with water (not mouthwash), takes deep breaths and coughs deeply to bring up sputum, not saliva. Airborne precautions are used.Disemak dengan: Sputum Culture · MedlinePlus (NIH) (2024); Acid-Fast Bacillus (AFB) Tests · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

A · Give several deep-cough samples, often first thing in the morning
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Hold the clozapine and report the result at once

Mengapa ini jawapannya

An ANC below 500/µL is severe neutropenia, and with fever and sore throat it suggests a serious infection. Clozapine is held, the provider is told immediately, and infection is assessed and treated. A nurse never changes a dose without a prescription.

Jawapan

A · Hold the clozapine and report the result at once
11.Farmakologi

Jawapan: A · Ia meningkatkan kehilangan glukosa dalam air kencing

Mengapa ini jawapannya

SGLT2 menyerap semula kebanyakan glukosa yang ditapis dalam tubul proksimal. Menyekatnya membolehkan glukosa keluar dalam air kencing, yang juga menerangkan risiko lebih tinggi jangkitan kulat kemaluan.

Jawapan

A · Ia meningkatkan kehilangan glukosa dalam air kencing
12.Farmakologi

Jawapan: A · Torsades de pointes

Mengapa ini jawapannya

Selang QT yang panjang melewatkan repolarisasi dan boleh mencetuskan torsades de pointes, yang boleh bertukar menjadi fibrilasi ventrikel. Ubat seperti sesetengah makrolida, antipsikotik dan antiaritmia menambah risiko ini.

Jawapan

A · Torsades de pointes
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Left ventricular hypertrophy on the ECG

Mengapa ini jawapannya

Target organ damage from hypertension includes left ventricular hypertrophy, retinopathy, chronic kidney disease with proteinuria, and stroke. Its presence changes treatment urgency and targets.

Jawapan

C · Left ventricular hypertrophy on the ECG
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Menahan dos dan melaporkannya, kerana ketoksikan mungkin berlaku

Mengapa ini jawapannya

Peraturan lazim ialah menahan digoksin dan memaklumkan pempreskripsi jika nadi apeks di bawah 60/min (atau di bawah parameter yang ditetapkan) atau jika terdapat ciri toksik seperti loya, muntah, gangguan penglihatan atau aritmia baharu. Aras digoksin, ECG, kalium dan fungsi buah pinggang biasanya diperiksa. Jururawat tidak menukar dos atas inisiatif sendiri.

Jawapan

C · Menahan dos dan melaporkannya, kerana ketoksikan mungkin berlaku
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · It may turn the urine dark yellow or brown

Mengapa ini jawapannya

Nitrofurantoin can make urine dark yellow or brown, which is harmless. Taking it with food reduces nausea. Patients should report breathlessness, cough or tingling, which are rare but serious effects.

Jawapan

A · It may turn the urine dark yellow or brown
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Report it urgently, because the stoma may be ischaemic

Mengapa ini jawapannya

A dusky, purple or black stoma suggests poor blood supply and possible necrosis. It needs urgent surgical review. A healthy stoma is moist and pink to red, and some swelling is normal at first.

Jawapan

C · Report it urgently, because the stoma may be ischaemic
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Ia jatuh hanya selepas anjakan cecair atau cecair IV mencairkan darah

Mengapa ini jawapannya

Dalam hemoragi akut, sel darah merah dan plasma hilang bersama, jadi kepekatan pada mulanya tidak berubah. Ia jatuh apabila cecair bergerak dari tisu ke dalam peredaran dan cecair IV diberikan. Tanda vital dan tanda klinikal ialah penunjuk awal yang lebih boleh dipercayai.

Jawapan

B · Ia jatuh hanya selepas anjakan cecair atau cecair IV mencairkan darah
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Anal fissure

Mengapa ini jawapannya

An anal fissure causes severe pain during and after defecation with bright red blood. Treatment includes stool softeners, fibre and topical treatment to relax the sphincter.

Jawapan

A · Anal fissure
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Amplitud 6 hingga 25 bpm

Mengapa ini jawapannya

Kebolehubahan sederhana (6–25 bpm) menunjukkan janin yang mendapat oksigen dengan sistem saraf autonomi yang berfungsi. Kebolehubahan minimum (5 bpm atau kurang) atau tiada boleh bermaksud hipoksia, tidur atau kesan ubat; lebih daripada 25 bpm ialah kebolehubahan ketara.

Jawapan

D · Amplitud 6 hingga 25 bpm
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Jangkitan intra-amnion (korioamnionitis)

Mengapa ini jawapannya

Demam ibu, takikardia janin, uterus yang sakit apabila ditekan dan kadangkala cecair berbau busuk mencadangkan jangkitan intra-amnion. Ia memerlukan pelaporan segera, antibiotik seperti yang ditetapkan dan pelan untuk kelahiran.

Jawapan

C · Jangkitan intra-amnion (korioamnionitis)
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Treat the child and all close contacts at the same time, and wash bedding and clothes

Mengapa ini jawapannya

All household and close contacts are treated at the same time, even without symptoms, because itching can take weeks to develop. The cream or lotion is applied to the whole body as directed, and itching may persist for a few weeks after successful treatment.

Jawapan

D · Treat the child and all close contacts at the same time, and wash bedding and clothes
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Poor weight gain, refusing feeds and blood in the vomit

Mengapa ini jawapannya

Many babies regurgitate small amounts and grow well; this needs only reassurance. Faltering growth, feed refusal, blood in the vomit, bilious vomiting or breathing problems suggest complications or another diagnosis.

Jawapan

A · Poor weight gain, refusing feeds and blood in the vomit
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · "You feel that people here don't really know you?"

Mengapa ini jawapannya

Reflecting the patient's concern invites them to explore it. Defending the doctor, reassuring falsely or asking "why" all close the conversation down.

Jawapan

D · "You feel that people here don't really know you?"
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Cyclothymic disorder

Mengapa ini jawapannya

Cyclothymic disorder involves at least 2 years (1 year in young people) of many hypomanic and depressive symptoms that do not meet full criteria for hypomanic or major depressive episodes.

Jawapan

C · Cyclothymic disorder
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 1:30 AM

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

01 → 1 AM

Jawapan

1:30 AM

Jawapan

1:30 AM
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 650 min

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

22:00 → 24:00 = 120 min

Selepas tengah malam

00:00 → 08:50 = 530 min

Jumlah

t = 120 + 530 = 650 min

Jawapan

t = 650 min
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 87.5 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Jumlah sehari

5·70 = 350 mg

Setiap dos

D = 350/4 = 87.5 mg

Jawapan

D = 87.5 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 4.8 mL

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos daripada berat

15·8 = 120 mg

Isi padu

V = (120/125)·5 = 4.8 mL

Jawapan

V = 4.8 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 83 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

2·60 = 120 min

Kadar titisan

R = 1000·10/120 = 83.33 ≈ 83 gtt/min

Jawapan

R = 83 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 83 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 60 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

1000 mg/500 mL = 2 mg/mL

Dos sejam

2·60 = 120 mg/h

Kadar pam

R = 120/2 = 60 mL/h

Jawapan

R = 60 mL/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = −575 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 100 + 200 = 300 mL
ketulan ais: 100/2 = 50 mL
Infusi IV: 50·8 = 400 mL
antibiotik IV: 1·50 = 50 mL
jumlah pengambilan = 800 mL

Jumlah pengeluaran

500 + 325 + 300 + 50 + 200 = 1375 mL

Imbangan

B = 800 − 1375 = −575 mL

Jawapan

B = −575 mL

Negatif: pesakit kehilangan lebih banyak cecair daripada yang masuk.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 4.8 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

75·3 = 225 mL
500 − 225 = 275 mL tinggal

Bahagian kedua

275/150 = 1.833 h

Jumlah masa

t = 3 + 1.833 = 4.833 ≈ 4.8 h

Jawapan

t = 4.8 h

Itu kira-kira 4 h 50 min, jadi beg habis pada kira-kira 17:20.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 3

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 28/min → 3
SpO₂ 96% → 0
bernafas udara → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 82/min → 0
sedar (A) → 0
T 37.7 °C → 0

Tambah

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3

Jawapan

NEWS2 = 3
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah–sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 10/min → 1
SpO₂ 96% → 0
bernafas udara → 0
SBP 78 mmHg → 3
HR 70/min → 0
sedar (A) → 0
T 37.4 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 1 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 4
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah–sederhana

Jawapan

rendah–sederhana

Satu skor tunggal 3 memerlukan semakan segera walaupun jumlahnya rendah.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions