Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Why does long-term immobility increase the risk of kidney stones?

  1. ACalcium released from bone raises the calcium in the urine
  2. BLying flat makes the kidneys produce extra uric acid
  3. CThe kidneys stop producing urine during bed rest
  4. DPatients on bed rest drink too much fluid
2.Asas kejururawatanSukar

Pesakit warga emas yang menerima cecair intravena menjadi sesak nafas, dengan bunyi krepitasi di paru-paru dan buku lali bengkak. Apakah masalah yang paling mungkin?

  1. ADehidrasi
  2. BLebihan cecair
  3. CTindak balas normal terhadap cecair IV
  4. DHipoglisemia
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Which measure reduces errors caused by interruptions during medication preparation?

  1. AAnswering phone calls and pages while counting tablets, to save time
  2. BPreparing medications for all patients at once
  3. CPreparing medications at the busiest place on the ward
  4. DA quiet “no interruption” zone or signal while preparing medications
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Seorang jururawat melihat rakan sekerja berpindah dari seorang pesakit ke pesakit seterusnya tanpa kebersihan tangan. Apakah tindakan terbaik?

  1. ATidak berkata apa-apa, untuk mengelakkan konflik dalam pasukan
  2. BMenunggu untuk melihat sama ada rakan sekerja melakukannya lagi lain kali
  3. CMelaporkannya secara tanpa nama kepada pengurus sebulan kemudian
  4. DMengingatkan rakan sekerja itu dengan sopan serta-merta
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient wants to leave the hospital against medical advice. What should the nurse do?

  1. AHide the patient’s clothes and belongings until the provider arrives
  2. BLet the patient leave without telling anyone
  3. CInform the provider, explain the risks and document the discussion
  4. DLock the door so the patient cannot leave the unit
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Pesakit manakah yang merupakan pilihan terbaik untuk dipindahkan keluar daripada rawatan rapi untuk memberi ruang kepada kemasukan baharu?

  1. ADimasukkan semalaman dengan pendarahan GI dan masih menerima darah
  2. BDiintubasi 1 jam lalu untuk kegagalan pernafasan, masih disedasi
  3. CDiekstubasi 2 hari lalu, stabil dengan oksigen hidung 2 L/min, tiada infusi vasoaktif
  4. DDengan infusi norepinefrin yang dosnya dinaikkan pagi ini
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which adverse effects should be monitored for in a patient receiving IV gentamicin?

  1. AHyperglycaemia and tremor
  2. BKidney damage and hearing loss
  3. CConstipation and urinary retention
  4. DHair loss and weight gain
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient who speaks little English needs to give consent for a procedure. Their 14-year-old child offers to interpret. What is the best action?

  1. AAsk the patient to sign the form without explanation
  2. BArrange a professional interpreter
  3. CUse gestures and proceed
  4. DLet the child interpret to save time
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient has weight loss, tremor and heat intolerance. Which thyroid test pattern fits Graves disease?

  1. ALow TSH with a high free T4
  2. BHigh TSH with a normal free T4
  3. CHigh TSH with a low free T4
  4. DNormal TSH with a low free T4
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient receiving chemotherapy has a white cell count of 1.8 × 10³/µL with 20% neutrophils and 5% bands. What is the absolute neutrophil count (ANC)?

  1. A450/µL
  2. B4,500/µL
  3. C1,800/µL
  4. D360/µL
11.FarmakologiSederhana

Bagaimanakah neostigmin memperbaik kekuatan otot dalam miastenia gravis?

  1. AIa meningkatkan bilangan reseptor asetilkolin pada simpang neuromuskular
  2. BIa merangsang reseptor muskarinik dalam otot secara langsung
  3. CIa merencat asetilkolinesterase supaya lebih banyak asetilkolin sampai ke reseptor
  4. DIa menyekat autoantibodi terhadap reseptor
12.FarmakologiSukar

Pasangan kesan buruk manakah yang menjadi ciri rawatan amiodaron jangka panjang?

  1. ADisfungsi tiroid dan fibrosis pulmonari
  2. BPertumbuhan berlebihan gusi dan pertumbuhan rambut berlebihan
  3. CBatuk kering dan angioedema
  4. DOtotoksisiti dan nefrotoksisiti
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Before the first treatment dose of a low-molecular-weight heparin for a PE, what does the nurse need to make sure of?

  1. AThe patient has fasted for 12 hours
  2. BAn accurate, recent body weight is recorded
  3. CThe patient's blood glucose is above 10 mmol/L (180 mg/dL)
  4. DA chest drain is in place
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A nurse teaches a patient how to measure blood pressure at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will rest quietly for five minutes before measuring."
  2. B"I will measure it straight after my morning jog."
  3. C"I will sit with my back supported and my arm at heart level."
  4. D"I will take two readings and write them both down."
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Selepas trombolisis IV untuk strok, pemerhatian manakah yang paling penting dalam 24 jam pertama?

  1. AAliran puncak dan ketepuan oksigen setiap jam
  2. BBunyi usus dan lilitan abdomen setiap jam
  3. CSemakan neurologi dan TD yang kerap
  4. DBerat harian dan imbangan cecair sahaja
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Seorang pesakit diabetes insipidus kranial memulakan desmopresin. Komplikasi manakah yang patut dipantau oleh jururawat?

  1. AHiponatremia
  2. BHiperglisemia
  3. CCirit-birit teruk
  4. DHiperkalemia
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which statement about moist wound healing is correct?

  1. AA moist, not wet, wound bed helps cells move and heal faster
  2. BWounds should be soaked in water for hours every day
  3. CWounds heal fastest when left to dry out and form a scab
  4. DA wet wound bed always prevents infection
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

During bowel preparation, an older patient becomes dizzy and confused. Blood tests show sodium 127 mmol/L. What should the nurse do?

  1. AStop the preparation and escalate to the medical team
  2. BGive the rest of the preparation more quickly
  3. CEncourage plain water only, as much as possible
  4. DRecord it and continue as planned, as this is expected
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman at 18 weeks asks about safe exercise. Which advice is correct?

  1. AExercise should be stopped completely during pregnancy
  2. BExercise lying flat on her back is best after 20 weeks
  3. CModerate exercise like walking or swimming is encouraged
  4. DContact sports and scuba diving are safe if she did them before
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A mother on day 1 is quiet, lets the nurse change the baby and talks repeatedly about the birth. How should the nurse interpret this?

  1. ANormal taking-in behaviour
  2. BNormal letting-go behaviour
  3. CRejection of the baby
  4. DSigns of postpartum psychosis
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which diet is usually recommended for a child with cystic fibrosis?

  1. AA low-salt diet to protect the heart and kidneys from damage later in life
  2. BA low-protein diet to reduce the work of the pancreas
  3. CA high-energy, high-fat diet with fat-soluble vitamin supplements
  4. DA low-fat diet to reduce greasy stools and abdominal pain
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A family with a 2-year-old has a swimming pool in the garden. Which measure gives the most protection against drowning?

  1. AA four-sided fence with a self-closing, self-latching gate, plus constant supervision
  2. BSwimming lessons from age 2, so that close supervision is no longer needed
  3. CExplaining to the child that the pool is dangerous
  4. DArm floats whenever the child is near the pool
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A man with an intellectual disability is becoming irritable. Staff say it is "just his learning disability". What is this an example of?

  1. ASplitting by the patient
  2. BTransference
  3. CDiagnostic overshadowing
  4. DPositive reinforcement
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

The parent of a child recently diagnosed with autism asks, "Did his vaccines cause this?" What is the most accurate response?

  1. A"We don't know, so it is best to stop all of his other vaccines."
  2. B"Yes, the MMR vaccine is a proven cause of autism."
  3. C"Large studies have found no link between vaccines and autism."
  4. D"Autism is caused by cold and distant parenting styles in early childhood."
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
9 lb 13 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang bayi baru lahir seberat 9 lb 13 oz. Dengan menggunakan 1 lb = 16 oz dan 1 kg = 2.2 lb, cari berat m dalam kilogram. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

9 lb 13 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb
m = kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0017:2500:05t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 17:25 dan tamat pada 00:05 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?

17:2500:05
t = min
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 7 kg dipreskripsikan 2 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 10 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

7 kg2 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
100 mg/5 mLV = ? mL

Seorang kanak-kanak berberat 20 kg dipreskripsi 5 mg/kg setiap dos suspensi oral yang mengandungi 100 mg dalam 5 mL. Berapakah isi padu V yang anda berikan?

20 kg5 mg/kg100 mg/5 mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1120 mLtinggal? mL/h8 h tinggal

1500 mL diarahkan selama 12 jam. Selepas 4 jam anda mendapati 1120 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Kepada kadar R dalam mL/j berapakah pam mesti ditetapkan semula?

1500 mL / 12 hselepas 4 h: 1120 mL
R = mL/h
30.Kadar infusi IVSukar
250 mg250 mL15 gtt/mL60 mg/h? gtt/min

250 mg ubat dicairkan dalam 250 mL dan diberikan secara graviti melalui set 15 gtt/mL. Arahannya ialah 60 mg sejam. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

250 mg/250 mL60 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamteh240 mLsusu100 mLsup180 mLketulan ais240 mLInfusi IV100 mL/h × 8 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing150 mLair kencing325 mLlongkang luka30 mLmuntah100 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL. Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

teh: 240 mLsusu: 100 mLsup: 180 mLketulan ais: 240 mLInfusi IV: 100 mL/h × 8 hantibiotik IV: 1 × 50 mL
I = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL200 mL diinfuskan100 mL/h14:30t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 100 mL/j. Pada 14:30, 200 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL200 mL diinfuskan100 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: terjejas; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 14/min, SpO₂ 97% bernafas udara bilik, tekanan darah 222/134 mmHg, nadi 88/min, sedar, suhu 37.5 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 14SpO₂ 97%udaraSBP 222HR 88AT 37.5 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Calcium released from bone raises the calcium in the urine

Mengapa ini jawapannya

Without weight-bearing, bone releases calcium, and urine also drains less well when lying flat. Mobilisation and adequate fluids reduce the risk.

Jawapan

A · Calcium released from bone raises the calcium in the urine
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Lebihan cecair

Mengapa ini jawapannya

Sesak nafas, krepitasi, kadar pernafasan meningkat dan edema semasa terapi IV mencadangkan lebihan cecair. Jururawat patut menghentikan atau memperlahankan infusi mengikut kesesuaian, mendudukkan pesakit dan mengeskalasi.

Jawapan

B · Lebihan cecair
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · A quiet “no interruption” zone or signal while preparing medications

Mengapa ini jawapannya

Interruptions during medication preparation are linked to more errors. Many units use quiet zones, vests or signs to show that the nurse should not be interrupted.

Jawapan

D · A quiet “no interruption” zone or signal while preparing medications
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Mengingatkan rakan sekerja itu dengan sopan serta-merta

Mengapa ini jawapannya

Peringatan yang segera dan hormat mencegah bahaya kepada pesakit seterusnya. Kebanyakan hospital menggalakkan semua kakitangan bersuara tentang kebersihan tangan, dan ini ialah sebahagian daripada budaya keselamatan.

Jawapan

D · Mengingatkan rakan sekerja itu dengan sopan serta-merta
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Inform the provider, explain the risks and document the discussion

Mengapa ini jawapannya

A competent adult has the right to leave. The nurse informs the provider, makes sure the patient understands the risks and documents it; holding the patient against their will may be false imprisonment.

Jawapan

C · Inform the provider, explain the risks and document the discussion
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Diekstubasi 2 hari lalu, stabil dengan oksigen hidung 2 L/min, tiada infusi vasoaktif

Mengapa ini jawapannya

Pesakit yang diekstubasi dengan oksigen aliran rendah dan tiada ubat vasoaktif adalah stabil dan bertambah baik. Intubasi baru-baru ini, keperluan vasopresor yang meningkat dan pendarahan aktif semuanya memerlukan penjagaan tahap ICU.

Jawapan

C · Diekstubasi 2 hari lalu, stabil dengan oksigen hidung 2 L/min, tiada infusi vasoaktif
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Kidney damage and hearing loss

Mengapa ini jawapannya

Gentamicin is nephrotoxic and ototoxic. Blood levels and renal function are monitored, and any tinnitus, dizziness or hearing change is reported.

Jawapan

B · Kidney damage and hearing loss
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Arrange a professional interpreter

Mengapa ini jawapannya

Professional interpreters provide accurate, impartial translation and protect confidentiality. Children and family members should not be used for important clinical discussions such as consent.

Jawapan

B · Arrange a professional interpreter
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Low TSH with a high free T4

Mengapa ini jawapannya

In Graves disease, antibodies stimulate the thyroid to make too much hormone. The high free T4 suppresses TSH from the pituitary through negative feedback, so TSH is low. A high TSH with a low T4 fits primary hypothyroidism.Disemak dengan: TSH test · MedlinePlus (NIH) (2026); Thyroxine (T4) Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Graves disease · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

A · Low TSH with a high free T4
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · 450/µL

Mengapa ini jawapannya

ANC = 1,800 × (0.20 + 0.05) = 450/µL. A value below 500/µL is severe neutropenia with a high risk of serious infection, so neutropenic precautions and early reporting of fever are essential.Disemak dengan: Blood Differential · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

A · 450/µL
11.Farmakologi

Jawapan: C · Ia merencat asetilkolinesterase supaya lebih banyak asetilkolin sampai ke reseptor

Mengapa ini jawapannya

Neostigmin merencat asetilkolinesterase pada simpang neuromuskular, maka asetilkolin bertahan lebih lama dan dapat mengaktifkan reseptor nikotinik yang tinggal dengan lebih berkesan.

Jawapan

C · Ia merencat asetilkolinesterase supaya lebih banyak asetilkolin sampai ke reseptor
12.Farmakologi

Jawapan: A · Disfungsi tiroid dan fibrosis pulmonari

Mengapa ini jawapannya

Amiodaron kaya iodin dan terkumpul dalam tisu, menyebabkan hipo- atau hipertiroidisme, fibrosis pulmonari, kecederaan hati, fotosensitiviti dan mendapan kornea. Pasangan lain sepadan dengan aminoglikosida, fenitoin dan perencat ACE.

Jawapan

A · Disfungsi tiroid dan fibrosis pulmonari
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · An accurate, recent body weight is recorded

Mengapa ini jawapannya

Treatment doses of LMWH are based on body weight, so an accurate measured weight is essential. Renal function and platelet count are also checked before starting. Guessing the weight can lead to under- or overdosing.

Jawapan

B · An accurate, recent body weight is recorded
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · "I will measure it straight after my morning jog."

Mengapa ini jawapannya

Home readings should be taken after resting quietly for about 5 minutes, sitting with back supported, feet flat and the arm supported at heart level, with no recent exercise, caffeine or smoking. Two readings are often recorded. Measuring after exercise gives falsely high results.

Jawapan

B · "I will measure it straight after my morning jog."
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Semakan neurologi dan TD yang kerap

Mengapa ini jawapannya

Pemerhatian neurologi, tekanan darah dan semakan pendarahan dilakukan dengan kerap selepas trombolisis. Sakit kepala baharu, muntah, GCS yang menurun atau tekanan darah yang meningkat mungkin menunjukkan pendarahan. Antiplatelet dan antikoagulan biasanya dielakkan selama 24 jam.

Jawapan

C · Semakan neurologi dan TD yang kerap
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Hiponatremia

Mengapa ini jawapannya

Desmopresin ialah analog ADH sintetik. Jika pesakit terus minum dalam jumlah besar, pengekalan air boleh menyebabkan hiponatremia, dengan sakit kepala, kekeliruan atau sawan. Pesakit dinasihatkan minum mengikut dahaga, dan natrium, berat serta imbangan cecair dipantau.

Jawapan

A · Hiponatremia
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · A moist, not wet, wound bed helps cells move and heal faster

Mengapa ini jawapannya

A moist environment supports cell migration, autolytic debridement and less pain. Too much moisture causes maceration, so dressings are chosen to balance exudate.

Jawapan

A · A moist, not wet, wound bed helps cells move and heal faster
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Stop the preparation and escalate to the medical team

Mengapa ini jawapannya

Bowel preparation can cause dehydration and electrolyte disturbance, including hyponatraemia, especially in older people. Confusion with low sodium needs prompt medical review, and further prep is withheld until assessed.

Jawapan

A · Stop the preparation and escalate to the medical team
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Moderate exercise like walking or swimming is encouraged

Mengapa ini jawapannya

Moderate exercise is safe and beneficial for most pregnant women. Contact sports, activities with a high fall risk and scuba diving are avoided, as is lying flat on the back for long periods later in pregnancy.

Jawapan

C · Moderate exercise like walking or swimming is encouraged
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Normal taking-in behaviour

Mengapa ini jawapannya

In the first day or two, dependence, passivity and retelling the birth story are typical of the taking-in phase. The nurse supports rest and comfort and reassesses bonding later.

Jawapan

A · Normal taking-in behaviour
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · A high-energy, high-fat diet with fat-soluble vitamin supplements

Mengapa ini jawapannya

Children with CF need more energy than usual because of malabsorption and the work of breathing. A high-energy diet with enzymes and extra vitamins A, D, E and K is standard; extra salt may be needed.

Jawapan

C · A high-energy, high-fat diet with fat-soluble vitamin supplements
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · A four-sided fence with a self-closing, self-latching gate, plus constant supervision

Mengapa ini jawapannya

Isolation fencing that fully separates the pool from the house and garden, combined with active adult supervision, is the most effective protection. Flotation aids and lessons do not replace supervision, and toddlers cannot reliably follow safety rules.

Jawapan

A · A four-sided fence with a self-closing, self-latching gate, plus constant supervision
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Diagnostic overshadowing

Mengapa ini jawapannya

Diagnostic overshadowing happens when new symptoms are attributed to a known disability or mental illness, so a physical or other cause is missed. It contributes to poorer health outcomes.

Jawapan

C · Diagnostic overshadowing
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · "Large studies have found no link between vaccines and autism."

Mengapa ini jawapannya

Large, well-conducted studies have found no link between vaccines and autism, and the paper that first claimed a link was retracted. Autism is a neurodevelopmental condition with strong genetic contributions.

Jawapan

C · "Large studies have found no link between vaccines and autism."
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: m = 4.46 kg

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Auns kepada paun

13 oz/16 = 0.8125 lb
9 + 0.8125 = 9.813 lb

Paun kepada kilogram

m = 9.813/2.2 = 4.46 kg

Jawapan

m = 4.46 kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 400 min

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

17:25 → 24:00 = 395 min

Selepas tengah malam

00:00 → 00:05 = 5 min

Jumlah

t = 395 + 5 = 400 min

Jawapan

t = 400 min
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 1.4 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 2·7 = 14 mg

Isi padu

V = 14/10 = 1.4 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 1.4 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 5 mL

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos daripada berat

5·20 = 100 mg

Isi padu

V = (100/100)·5 = 5 mL

Jawapan

V = 5 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 140 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

1500/12 = 125 mL/h

Kadar baharu

R = 1120/8 = 140 mL/h

Jawapan

R = 140 mL/h

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 15 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

250/250 = 1 mg/mL

Isi padu sejam

60/1 = 60 mL/h

Kadar titisan

R = 60·15/60 = 15 gtt/min

Jawapan

R = 15 gtt/min
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1490 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 240 + 100 + 180 = 520 mL
ketulan ais: 240/2 = 120 mL
Infusi IV: 100·8 = 800 mL
antibiotik IV: 1·50 = 50 mL
I = 1490 mL

Jawapan

I = 1490 mL
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 3 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 200 = 300 mL

Masa

t = 300/100 = 3 h

Jawapan

t = 3 h

Itu kira-kira 3 h 00 min, jadi beg habis pada kira-kira 17:30.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 80

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: terjejas → 20
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 25 + 0 + 15 + 20 + 20 + 0 = 80

Jawapan

MFS = 80
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah–sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 97% → 0
bernafas udara → 0
SBP 222 mmHg → 3
HR 88/min → 0
sedar (A) → 0
T 37.5 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 3
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah–sederhana

Jawapan

rendah–sederhana

Satu skor tunggal 3 memerlukan semakan segera walaupun jumlahnya rendah.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions