Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

What is medicines reconciliation on admission?

  1. AChanging all the patient's medicines to hospital brands
  2. BGetting an accurate list of the medicines taken before admission
  3. CCounting the tablets in the ward drug trolley at the start of each shift
  4. DOrdering new stock from the pharmacy
2.Asas kejururawatanSukar

A toddler is brought in with bruises on both cheeks and the parent's explanation does not fit the injuries. What should the nurse do?

  1. AConfront the parent and ask them directly whether they hurt the child
  2. BSend the child home and phone the family next week
  3. CIgnore it, as children often bruise themselves
  4. DDocument accurately and follow the child safeguarding procedure
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Pernyataan manakah tentang penggunaan sekatan fizikal yang betul?

  1. ASekatan boleh digunakan setiap kali unit kekurangan kakitangan kejururawatan
  2. BSekatan disemak sekali pada akhir setiap syif
  3. CArahan sekatan berterusan mengikut keperluan ialah amalan yang baik
  4. DAlternatif didahulukan, dan arahan yang terhad masa diperlukan
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Over a few hours, the emergency department sees many previously healthy people with the same unusual severe symptoms. What should the nurse do?

  1. AReport it to infection prevention and public health authorities promptly
  2. BSend the patients home quickly to avoid crowding the emergency department
  3. CTreat each patient and wait to see if more arrive next week
  4. DTell only the patients’ families about the pattern
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient with asthma uses a peak flow meter. A reading below 50% of personal best is in the red zone. Which statement shows correct understanding?

  1. A“I will go for a short run to open up my lungs.”
  2. B“I will stop all my inhalers until the reading is back up.”
  3. C“I will wait until tomorrow morning to see if the reading gets better on its own.”
  4. D“I will use my reliever inhaler and get emergency help straight away.”
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

An older patient has bruises of different ages and seems frightened when a relative visits. What is the nurse’s priority?

  1. AEnsure the patient’s safety, document the findings and report as required
  2. BAsk the relative directly in front of the patient whether they hit her
  3. CIgnore it, because older people bruise easily
  4. DTell the patient she must leave home and go to live somewhere else
7.Kejururawatan klinikalSederhana

How does CPAP help a patient with obstructive sleep apnoea?

  1. AIt removes excess carbon dioxide from the lungs by gentle suction
  2. BIt keeps the upper airway open during sleep with continuous air pressure
  3. CIt strengthens the breathing muscles during the day
  4. DIt delivers bronchodilator drugs deep into the lungs overnight
8.Kejururawatan klinikalSukar

Why might a patient with diabetes who takes a beta-blocker not notice hypoglycaemia early?

  1. ABeta-blockers raise blood glucose, so true hypoglycaemia cannot happen at all
  2. BBeta-blockers stop the liver from responding to insulin
  3. CBeta-blockers can mask warning signs such as tremor and a fast heart rate
  4. DBeta-blockers make the patient sleep through the night
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Kiraan sel darah putih seorang pesakit ialah 16 × 10³/µL dengan perkadaran tinggi neutrofil yang belum matang (band). Apakah yang paling mungkin ditunjukkan oleh ini?

  1. AJangkitan bakteria akut
  2. BKeputusan normal
  3. CPenyakit virus kronik sahaja
  4. DAnemia kekurangan zat besi
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

The nurse teaches a patient with chronic kidney disease about a potassium-restricted diet. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll check food labels and ask my dietitian about portion sizes"
  2. B"I'll limit bananas, oranges and potatoes in my meals"
  3. C"I can leach potatoes by soaking them before cooking them"
  4. D"Dried apricots and raisins will be a good snack for me now"
11.FarmakologiSederhana

Reseptor manakah yang terutamanya disekat oleh penyekat beta seperti metoprolol?

  1. AReseptor muskarinik di jantung
  2. BReseptor beta-3 dalam tisu lemak
  3. CReseptor alfa-1 dalam saluran darah
  4. DReseptor adrenergik beta-1 di jantung
12.FarmakologiSukar

A baby born to a mother on methadone becomes irritable on day 2, with a high-pitched cry, tremors, sneezing and poor feeding. What is the most likely cause?

  1. ANeonatal opioid withdrawal syndrome
  2. BVitamin K deficiency bleeding
  3. CNeonatal hypoglycaemia from maternal diabetes
  4. DNormal newborn behaviour
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A 70 kg patient has passed 20 mL of urine per hour for the last three hours. How should this be interpreted?

  1. ANormal, because the target is 0.1 mL/kg/h
  2. BHigh, suggesting fluid overload that needs a diuretic
  3. CBelow 0.5 mL/kg/h, suggesting poor kidney perfusion
  4. DNormal, because any measurable urine output is reassuring
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Two days after a coronary stent, a patient on aspirin and ticagrelor has black, tarry stools and feels faint on standing. What should the nurse do?

  1. AGive a laxative and repeat the observations tomorrow
  2. BStop both antiplatelet drugs permanently on the nurse's own decision
  3. CCheck vital signs, report urgently and anticipate a blood count
  4. DReassure the patient that iron tablets cause black stools
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Why is good blood pressure control important in chronic kidney disease?

  1. AIt lowers the blood glucose
  2. BIt slows the decline in kidney function
  3. CIt raises the haemoglobin level in the blood
  4. DIt cures chronic kidney disease
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient with known back pain says they now cannot feel the skin between their legs and have not passed urine for 12 hours. What should happen?

  1. AUrgent MRI and referral to the spinal surgeons
  2. BAdvice to rest at home and take stronger painkillers
  3. CA routine physiotherapy appointment next week
  4. DA laxative and review in the clinic in a month
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Why are carbohydrate drinks often given before surgery in enhanced recovery programmes?

  1. ATo raise the blood pressure during the anaesthetic
  2. BTo reduce insulin resistance and improve recovery
  3. CTo replace the need for any IV fluids afterwards
  4. DTo make the bowels open before the operation
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient with a sacral pressure ulcer keeps sliding down the bed when the head is raised high. Which advice best reduces shear?

  1. AUse a dry sheet and drag the patient up the bed
  2. BKeep the head of the bed at or below 30° if possible; use slide sheets
  3. CRaise the head of the bed to 90° and pull the patient up the bed by the arms
  4. DSit the patient upright without any support for the feet
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman has painful haemorrhoids after a vaginal birth. Which measure is appropriate?

  1. AStraining hard to open the bowels
  2. BAvoiding all fluids to prevent loose stools
  3. CSitting on a hard surface for long periods
  4. DSitz baths, cold pads and stool softeners
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Satu jam selepas kelahiran, bayi besar kepada ibu yang menghidap diabetes menggigil-gigil dan menyusu dengan lemah. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. AMenenangkan ibu bapa bahawa menggigil-gigil itu normal
  2. BMemeriksa glukosa darah bayi
  3. CMemandikan bayi untuk mengejutkannya
  4. DMembedung bayi dengan ketat dan menyemak semula dalam 4 jam
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Dapatan manakah pada pemeriksaan 18 bulan yang memerlukan rujukan untuk penilaian perkembangan?

  1. AKanak-kanak bermain di sebelah kanak-kanak lain dan bukan bersama mereka
  2. BKanak-kanak belum berjalan sendiri
  3. CKanak-kanak hanya menyebut beberapa perkataan
  4. DKanak-kanak takut kepada orang asing
22.Kejururawatan pediatrikSukar

An 8-year-old tells the nurse that her uncle touches her in a way she does not like and asks the nurse to keep it secret. What is the best response?

  1. AListen calmly, praise her for telling, explain it must be shared, and follow safeguarding
  2. BPhone the uncle straight away to ask for his side of the story before reporting anything
  3. CPromise to keep the secret, so that she keeps trusting the nurse and tells more later
  4. DAsk detailed, leading questions to find out exactly what happened
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A patient stopped paroxetine suddenly a few days ago. She now has dizziness, irritability, flu-like symptoms and brief "electric shock" feelings. What is the most likely cause?

  1. ASerotonin syndrome
  2. BNeuroleptic malignant syndrome
  3. CAntidepressant discontinuation syndrome
  4. DA relapse of her depression into a severe psychotic depression
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A new nurse delegates several tasks to a healthcare assistant. Which delegation shows a need for further teaching?

  1. AAsking the assistant to take routine vital signs of a stable patient
  2. BAsking the assistant to help a patient with personal hygiene
  3. CAsking the assistant to decide whether a patient needs a second dose of a PRN sedative
  4. DAsking the assistant to sit with a calm patient during a group art activity and report any concerns
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C103.3 °F? °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 103.3 °F. Tukarkan kepada darjah Celsius T dengan °C = (°F − 32) × 5/9. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

103.3 °F
T = °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
1.6 mg/dL? µmol/L1 mg/dL = 88.4 µmol/L

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Keputusan kreatinina serum ialah 1.6 mg/dL. Dengan menggunakan 1 mg/dL = 88.4 µmol/L untuk kreatinina, cari c dalam µmol/L kepada nombor bulat yang terdekat.

1.6 mg/dL1 mg/dL = 88.4 µmol/L
c = µmol/L
27.Pengiraan dosSederhana
30 kg2 mg/kg/hari3× sehariD = ? mg

Seorang pesakit berberat 30 kg. Dos yang dipreskripsikan ialah 2 mg/kg sehari, diberi dalam 3 dos yang sama. Berapakah miligram D yang diberi bagi setiap dos?

30 kg2 mg/kg/hari3× sehari
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
42 kg126 cmBSA = √(h·w/3600)175 mg/m²D = ? mg

Seorang pesakit setinggi 126 cm dan seberat 42 kg. Preskripsi ialah 175 mg/m². Dengan menggunakan formula Mosteller BSA = √(tinggi (cm) × berat (kg)/3600), cari dos D dalam mg.

126 cm42 kg175 mg/m²
D = mg
29.Kadar infusi IVSederhana
1500 mL10 gtt/mL4 h? gtt/min

Infuskan 1500 mL selama 4 jam dengan set pemberian 10 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1500 mL4 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
1 g500 mL? mL/h1.5 mg/min

Sebuah beg mengandungi 1 g ubat dalam 500 mL. Arahannya ialah 1.5 mg seminit. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

1 g/500 mL1.5 mg/min
R = mL/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamjeli100 mLteh150 mLketulan ais120 mLInfusi IV50 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing500 mLair kencing500 mLair kencing175 mLmuntah250 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih). Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

jeli: 100 mLteh: 150 mLketulan ais: 120 mLInfusi IV: 50 mL/h × 8 hantibiotik IV: 2 × 50 mLair kencing: 500 mLair kencing: 500 mLair kencing: 175 mLmuntah: 250 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL150 mL/hmula 11:4513:15: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL dimulakan pada 11:45 dan berjalan dengan pam pada 150 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 13:15?

500 mL150 mL/h11:45 → 13:15
V = mL
33.Skor penilaian klinikalSederhana
ringansederhanateruk

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata apabila dipanggil, menyebut perkataan rawak yang tidak sesuai dan menunjukkan respons motor terbaik: fleksi lengan yang tidak normal (postur dekortikat). Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.

  1. 1ringan
  2. 2sederhana
  3. 3teruk
34.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 1 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru, kadar denyutan jantung 65/min, tiada respons terhadap rangsangan, sedikit fleksi pada lengan dan kaki dan tidak bernafas. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Getting an accurate list of the medicines taken before admission

Mengapa ini jawapannya

Medicines reconciliation compares the patient's own medicines with what is prescribed in hospital, using several sources, so that changes are intended and errors are avoided.

Jawapan

B · Getting an accurate list of the medicines taken before admission
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Document accurately and follow the child safeguarding procedure

Mengapa ini jawapannya

Injuries that do not match the explanation are a warning sign. The nurse records facts, not opinions, and refers through safeguarding procedures without confronting the family.

Jawapan

D · Document accurately and follow the child safeguarding procedure
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Alternatif didahulukan, dan arahan yang terhad masa diperlukan

Mengapa ini jawapannya

Sekatan digunakan hanya apabila langkah lain telah gagal dan pesakit atau orang lain berisiko. Arahan yang terhad masa dan disemak secara berkala diperlukan, arahan “mengikut keperluan” tidak dibenarkan, dan pesakit dipantau dengan kerap.

Jawapan

D · Alternatif didahulukan, dan arahan yang terhad masa diperlukan
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Report it to infection prevention and public health authorities promptly

Mengapa ini jawapannya

Clusters of similar unusual illness can signal an outbreak or bioterrorism. Early reporting allows public health to investigate, guide precautions and treatment, and protect the community.

Jawapan

A · Report it to infection prevention and public health authorities promptly
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · “I will use my reliever inhaler and get emergency help straight away.”

Mengapa ini jawapannya

A red-zone reading means a severe flare. The patient uses their quick-relief inhaler as in their action plan and seeks emergency care at once.

Jawapan

D · “I will use my reliever inhaler and get emergency help straight away.”
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Ensure the patient’s safety, document the findings and report as required

Mengapa ini jawapannya

Unexplained bruises of different ages and fear of a carer can suggest abuse. The nurse makes sure the patient is safe, documents objectively and reports according to law and policy.

Jawapan

A · Ensure the patient’s safety, document the findings and report as required
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · It keeps the upper airway open during sleep with continuous air pressure

Mengapa ini jawapannya

Continuous positive airway pressure acts as a splint for the upper airway, preventing collapse and apnoeas. Patients should bring their CPAP machine into hospital.

Jawapan

B · It keeps the upper airway open during sleep with continuous air pressure
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Beta-blockers can mask warning signs such as tremor and a fast heart rate

Mengapa ini jawapannya

Tremor, palpitations and anxiety in hypoglycaemia are driven by the sympathetic system, which beta-blockers blunt. Sweating is often still present, and patients need to monitor glucose closely.

Jawapan

C · Beta-blockers can mask warning signs such as tremor and a fast heart rate
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Jangkitan bakteria akut

Mengapa ini jawapannya

Kiraan sel darah putih yang meningkat dengan lebih banyak band ("anjakan ke kiri") mencadangkan sumsum bertindak balas terhadap jangkitan bakteria akut atau keradangan teruk. Keputusan dibaca bersama tanda pesakit, seperti demam.Disemak dengan: Blood Differential · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

A · Jangkitan bakteria akut
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · "Dried apricots and raisins will be a good snack for me now"

Mengapa ini jawapannya

Dried fruits such as apricots and raisins are very high in potassium and should be limited in kidney disease with hyperkalemia. Limiting high-potassium foods, leaching vegetables and reading labels are correct strategies.Disemak dengan: Potassium in diet · MedlinePlus (NIH) (2026); Spironolactone · MedlinePlus (NIH) (2018)

Jawapan

D · "Dried apricots and raisins will be a good snack for me now"
11.Farmakologi

Jawapan: D · Reseptor adrenergik beta-1 di jantung

Mengapa ini jawapannya

Penyekat beta kardioselektif menyekat reseptor beta-1, menurunkan kadar jantung, kontraktiliti dan pembebasan renin.

Jawapan

D · Reseptor adrenergik beta-1 di jantung
12.Farmakologi

Jawapan: A · Neonatal opioid withdrawal syndrome

Mengapa ini jawapannya

After birth the baby no longer receives opioid from the mother and develops withdrawal. Assessment uses a scoring tool, with non-drug care first and opioid treatment if signs are severe.

Jawapan

A · Neonatal opioid withdrawal syndrome
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Below 0.5 mL/kg/h, suggesting poor kidney perfusion

Mengapa ini jawapannya

A urine output below about 0.5 mL/kg/h (35 mL/h for 70 kg) for several hours is oliguria and may indicate hypovolaemia, shock or acute kidney injury. It should be reported along with the other observations, and the catheter checked for blockage.

Jawapan

C · Below 0.5 mL/kg/h, suggesting poor kidney perfusion
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Check vital signs, report urgently and anticipate a blood count

Mengapa ini jawapannya

Melaena with postural dizziness suggests upper gastrointestinal bleeding, a risk with dual antiplatelet therapy. The nurse assesses for shock, informs the team urgently and expects bloods, a group and save (type and screen) and possibly endoscopy. Stopping antiplatelets after a stent risks stent thrombosis, so the decision belongs to the medical and cardiology team.

Jawapan

C · Check vital signs, report urgently and anticipate a blood count
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · It slows the decline in kidney function

Mengapa ini jawapannya

Hypertension is both a cause and a result of CKD. Controlling it, often with an ACE inhibitor or ARB when albuminuria is present, slows the loss of kidney function and reduces cardiovascular risk.

Jawapan

B · It slows the decline in kidney function
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Urgent MRI and referral to the spinal surgeons

Mengapa ini jawapannya

Saddle anaesthesia with urinary retention suggests cauda equina syndrome. Delay can lead to permanent bladder, bowel and sexual dysfunction. The patient needs an emergency MRI and surgical decompression if confirmed.

Jawapan

A · Urgent MRI and referral to the spinal surgeons
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · To reduce insulin resistance and improve recovery

Mengapa ini jawapannya

Carbohydrate loading the night before and a few hours before surgery reduces thirst, hunger and postoperative insulin resistance. It is not used in every patient, for example some with diabetes.

Jawapan

B · To reduce insulin resistance and improve recovery
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Keep the head of the bed at or below 30° if possible; use slide sheets

Mengapa ini jawapannya

A high head position makes patients slide, causing shear on the sacrum. A lower head position when clinically possible, knee break or foot support, and slide sheets for moving reduce shear and friction.

Jawapan

B · Keep the head of the bed at or below 30° if possible; use slide sheets
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Sitz baths, cold pads and stool softeners

Mengapa ini jawapannya

Sitz baths, cold or witch hazel pads, topical treatments, fluids, fibre and stool softeners reduce pain and prevent constipation and straining.

Jawapan

D · Sitz baths, cold pads and stool softeners
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Memeriksa glukosa darah bayi

Mengapa ini jawapannya

Menggigil-gigil dan penyusuan yang lemah pada bayi baru lahir berisiko tinggi mencadangkan hipoglisemia. Pemeriksaan glukosa di sisi katil memandu rawatan, seperti penyusuan atau gel glukosa mengikut protokol, dengan eskalasi jika paras kekal rendah.

Jawapan

B · Memeriksa glukosa darah bayi
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Kanak-kanak belum berjalan sendiri

Mengapa ini jawapannya

Belum berjalan pada kira-kira 18 bulan ialah tanda amaran. Beberapa perkataan, permainan selari dan berwaspada terhadap orang asing adalah tipikal pada usia ini.

Jawapan

B · Kanak-kanak belum berjalan sendiri
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Listen calmly, praise her for telling, explain it must be shared, and follow safeguarding

Mengapa ini jawapannya

The nurse listens without showing shock, reassures the child, avoids leading questions, records her words accurately and explains that people who can help need to know. The concern is reported at once through the safeguarding procedure.

Jawapan

A · Listen calmly, praise her for telling, explain it must be shared, and follow safeguarding
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Antidepressant discontinuation syndrome

Mengapa ini jawapannya

Stopping an SSRI or SNRI suddenly, especially one with a short half-life such as paroxetine, can cause discontinuation symptoms. Antidepressants should be reduced gradually under medical guidance.

Jawapan

C · Antidepressant discontinuation syndrome
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Asking the assistant to decide whether a patient needs a second dose of a PRN sedative

Mengapa ini jawapannya

Evaluating the effect of a medicine and deciding on further doses require clinical assessment and cannot be delegated. The other tasks are routine and suitable for a trained assistant.

Jawapan

C · Asking the assistant to decide whether a patient needs a second dose of a PRN sedative
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 39.6 °C

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Tolak 32

103.3 − 32 = 71.3

Darabkan dengan 5/9

T = 71.3·5/9 = 39.61 ≈ 39.6 °C

Jawapan

T = 39.6 °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: c = 141 µmol/L

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Tukar

c = 1.6·88.4 = 141.4 ≈ 141 µmol/L

Jawapan

c = 141 µmol/L
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 20 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Jumlah sehari

2·30 = 60 mg

Setiap dos

D = 60/3 = 20 mg

Jawapan

D = 20 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: D = 212.2 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Luas permukaan badan

BSA = √(126·42/3600) = √1.47 = 1.212 m²

Dos

D = 175·1.212 = 212.2 mg

Jawapan

D = 212.2 mg
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 63 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

4·60 = 240 min

Kadar titisan

R = 1500·10/240 = 62.5 ≈ 63 gtt/min

Jawapan

R = 63 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 63 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 45 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

1000 mg/500 mL = 2 mg/mL

Dos sejam

1.5·60 = 90 mg/h

Kadar pam

R = 90/2 = 45 mL/h

Jawapan

R = 45 mL/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = −615 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 100 + 150 = 250 mL
ketulan ais: 120/2 = 60 mL
Infusi IV: 50·8 = 400 mL
antibiotik IV: 2·50 = 100 mL
jumlah pengambilan = 810 mL

Jumlah pengeluaran

500 + 500 + 175 + 250 = 1425 mL

Imbangan

B = 810 − 1425 = −615 mL

Jawapan

B = −615 mL

Negatif: pesakit kehilangan lebih banyak cecair daripada yang masuk.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 275 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

11:45 → 13:15 = 1.5 h

Isi padu yang diinfuskan

150·1.5 = 225 mL

Isi padu tinggal

V = 500 − 225 = 275 mL

Jawapan

V = 275 mL
33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: sederhana

Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.

Skorkan setiap bahagian

E: membuka mata apabila dipanggil → 3
V: menyebut perkataan rawak yang tidak sesuai → 3
M: fleksi lengan yang tidak normal (postur dekortikat) → 3

Tambah

GCS = 3 + 3 + 3 = 9

Keterukan

GCS 9 → sederhana

Jawapan

sederhana
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru → 1
Nadi: 65/min → 1
Reaksi: tiada respons terhadap rangsangan → 0
Aktiviti: sedikit fleksi pada lengan dan kaki → 1
Pernafasan: tidak bernafas → 0

Tambah

APGAR = 1 + 1 + 0 + 1 + 0 = 3

Tafsiran

3 → rendah

Jawapan

rendah

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions