Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

How should an unconscious patient be positioned for mouth care?

  1. ASitting fully upright with the head bent forwards
  2. BOn their side with the head turned, with suction ready
  3. CFlat on their back with the head tilted back
  4. DProne with the face in the pillow
2.Asas kejururawatanSukar

Which sign is usually a late sign of hypoxia?

  1. ARestlessness
  2. BA rising respiratory rate
  3. CA rising heart rate
  4. DCyanosis
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient on contact precautions must be taken to another department for a test. What is correct?

  1. ACover wounds, give the patient a clean gown and tell the receiving department
  2. BCancel the test until the precautions are no longer needed, however urgent it is
  3. CPut the patient in a separate elevator with the doors open
  4. DHave the patient wear an N95 respirator during transport
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Seorang jururawat tiba di tempat kebakaran di koridor dan api sedang merebak. Pesakit berada di bilik berhampiran. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat selepas membunyikan penggera?

  1. AMembuka semua pintu dan tingkap supaya asap keluar
  2. BMembawa pesakit ke tingkat bawah menggunakan lif yang terdekat
  3. CMenutup pintu dan memindahkan pesakit yang berada dalam bahaya secara mendatar di sebalik pintu kebakaran
  4. DCuba memadamkan api yang merebak seorang diri dengan pemadam api
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

On a pediatric unit, which child does the nurse assess first?

  1. AA child with asthma who is now quiet with very little air movement
  2. BA child in a new arm cast with pink, warm fingers and pain of 5/10
  3. CA child with a temperature of 38.2 °C after vaccination
  4. DA child with croup who has a barking cough but no stridor at rest
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Di jabatan kecemasan, pesakit manakah yang patut terus ke bilik rawatan?

  1. ASeorang berumur 30 tahun dengan sakit tekak selama dua hari dan suhu 38.0 °C
  2. BSeorang berumur 25 tahun dengan pergelangan tangan terseliuh dan tanda vital normal
  3. CSeorang berumur 45 tahun yang meminta preskripsi ulangan
  4. DSeorang berumur 60 tahun dengan tekanan dada, berpeluh dan loya selama 20 minit
7.Kejururawatan klinikalSederhana

A patient with anaphylaxis is hypotensive but has no breathing difficulty. How should they be positioned?

  1. ALying flat, with the legs raised
  2. BStanding up and walking around
  3. CLying face down
  4. DSitting upright with the legs dangling
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient with known prostate cancer reports new back pain, leg weakness and difficulty passing urine. What should be suspected?

  1. AMetastatic spinal cord compression
  2. BSimple mechanical back pain
  3. CA urinary tract infection spreading to the back
  4. DHypokalaemia
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

When should a blood specimen tube be labeled?

  1. ABefore entering the room, so tubes are ready for the next patients
  2. BAt the bedside, in the patient's presence, using two identifiers
  3. CIn the laboratory, by the staff who receive the unlabeled sample
  4. DAt the nurses' station, after all samples for the shift are drawn
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Dapatan manakah yang paling kuat mencadangkan bahawa kreatinin pesakit yang meningkat disebabkan oleh kecederaan buah pinggang akut dan bukan penyakit buah pinggang kronik yang lama?

  1. APesakit mengalami anemia yang lama
  2. BPesakit mempunyai buah pinggang yang kecil pada imbasan ultrabunyi
  3. CKreatinin normal tiga hari lalu dan telah berganda sejak itu
  4. DPesakit telah mempunyai kreatinin tinggi selama bertahun-tahun
11.FarmakologiSederhana

A patient with heart failure starts furosemide. Which self-monitoring instruction is most useful?

  1. AMeasure the temperature twice a day and record it in a diary
  2. BCheck the blood glucose before every meal
  3. CCount the respiratory rate each evening
  4. DWeigh daily at the same time on the same scales
12.FarmakologiSukar

Pesakit yang baru mula mengambil haloperidol mengalami demam tinggi, kekejangan otot "paip plumbum", kekeliruan dan kreatin kinase yang sangat tinggi. Apakah diagnosis yang paling mungkin?

  1. AHipertermia malignan akibat anestesia
  2. BSindrom neuroleptik malignan
  3. CSindrom serotonin
  4. DDistonia akut
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient with a long QT interval develops a polymorphic ventricular tachycardia that twists around the baseline but still has a pulse. Which drug is used first?

  1. AIntravenous potassium chloride as a bolus
  2. BIntravenous adenosine
  3. CIntravenous magnesium sulfate
  4. DOral digoxin
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

An older patient with three rib fractures is breathing shallowly and refuses to cough because of pain. What is the priority intervention?

  1. AWithhold analgesia to avoid depressing breathing
  2. BKeep the patient flat and still in bed until the pain settles
  3. CEffective analgesia so they can breathe deeply and cough
  4. DStrap the chest tightly with bandages to stop the ribs moving
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient with a new ileal conduit has threads of mucus in their urine. What should the nurse explain?

  1. AThe kidneys have stopped working properly after surgery
  2. BThis is a sign that the stoma is dying
  3. CThis proves a serious kidney infection
  4. DThis is normal, because the conduit is made from bowel
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Seorang pesakit hemodialisis bertanya mengapa cecair di antara sesi mesti dihadkan. Penjelasan manakah yang betul?

  1. ASekatan cecair terutamanya untuk memendekkan masa di mesin
  2. BMinum air menyebabkan dialisis menyingkirkan terlalu banyak kalium daripada darah
  3. CCecair tambahan melemahkan dinding fistula dan menjadikannya lebih mudah pecah
  4. DCecair berlebihan terkumpul, menaikkan TD dan menyebabkan sesak nafas serta kekejangan semasa dialisis
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Nasihat makanan manakah yang mengurangkan risiko sekatan dengan ileostomi baharu?

  1. AMenelan makanan dengan cepat tanpa banyak mengunyah
  2. BKunyah dengan baik, dan perkenalkan makanan berserat secara perlahan-lahan
  3. CMinum cecair yang sangat sedikit untuk mengekalkan output pekat
  4. DMakan banyak kacang dan biji dari hari pertama
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

An immobile patient on opioids drinks very little. Which laxative choice is least appropriate?

  1. AA stimulant laxative taken regularly
  2. BA bulk-forming laxative used on its own
  3. CA stool softener with a stimulant laxative
  4. DAn osmotic laxative such as a macrogol
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Pada 30 minggu, tinggi fundus manakah yang selaras dengan pertumbuhan yang dijangka?

  1. A36 cm
  2. B29 cm
  3. C22 cm
  4. D18 cm
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A newborn whose mother had a fever and prolonged rupture of membranes is well at birth. Why does the nurse monitor this baby closely?

  1. AThe baby has a higher risk of hip dysplasia
  2. BThe baby will certainly develop jaundice
  3. CThe baby is likely to be post-term
  4. DThe baby has a higher risk of early sepsis
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which measure should be avoided in a sickle cell pain crisis?

  1. ACold packs on the painful area
  2. BRegular pain assessment and analgesia
  3. CWarm packs and gentle positioning
  4. DGenerous fluids by mouth or IV
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Dapatan manakah pada bayi berumur 3 bulan dengan bronkiolitis yang memerlukan tindakan susulan segera?

  1. AHidung berair dan batuk ringan
  2. BBerdehit yang didengar semasa auskultasi
  3. CJeda dalam pernafasan (apnea) dan ketepuan oksigen 88%
  4. DMenyusu sedikit kurang daripada biasa tetapi masih ada lampin basah
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

In DSM-5-TR, prolonged grief disorder in adults requires that at least how long has passed since the death?

  1. A6 weeks
  2. B3 years
  3. C12 months
  4. D2 weeks
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Seorang pesakit yang mengambil sertralina diberi tramadol untuk kesakitan. Beberapa jam kemudian dia gelisah, berpeluh, menggigil dan mengalami klonus pada buku lalinya. Apakah masalah yang paling mungkin?

  1. ASindrom serotonin
  2. BPenarikan alkohol
  3. CPenarikan opioid
  4. DSindrom malignan neuroleptik
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
0.71588 mL? mLbundarkan kepada 0.01 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu pengiraan dos untuk suntikan kecil memberikan 0.71588 mL. Peraturan dalam latihan ini ialah isi padu di bawah 1 mL dibundarkan kepada perseratus mL yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

0.71588 mL
x = mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
1 tbsp · 3/hari · 5 d? mL1 tbsp = 15 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu preskripsi berbunyi 1 tbsp ampaian oral tiga kali sehari selama 5 hari. Dengan menggunakan 1 tbsp = 15 mL, berapa mL V yang diperlukan untuk seluruh kursus rawatan?

1 tbsptiga kali sehari5 hari1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
10%100 mLm = ? mg

Berapa miligram ubat m terdapat dalam 100 mL larutan 10% (b/i)?

10% w/v100 mL
m = mg
28.Pengiraan dosSukar
40k unit1000 mL? mL/h1500 unit/h

Satu infusi mengandungi 40000 unit ubat dalam 1000 mL. Preskripsi ialah 1500 unit sejam. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

40000 unit/1000 mL1500 unit/h
R = mL/h
29.Kadar infusi IVSederhana
230 mLtinggal? mL/h5 h tinggal

500 mL diarahkan selama 12 jam. Selepas 7 jam anda mendapati 230 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Kepada kadar R dalam mL/j berapakah pam mesti ditetapkan semula?

500 mL / 12 hselepas 7 h: 230 mL
R = mL/h
30.Kadar infusi IVSukar
1000 mg500 mL20 gtt/mL150 mg/h? gtt/min

1000 mg ubat dicairkan dalam 500 mL dan diberikan secara graviti melalui set 20 gtt/mL. Arahannya ialah 150 mg sejam. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

1000 mg/500 mL150 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamjeli100 mLsup200 mLInfusi IV60 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing250 mLair kencing275 mLlongkang luka100 mLmuntah100 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL.

jeli: 100 mLsup: 200 mLInfusi IV: 60 mL/h × 8 hantibiotik IV: 2 × 50 mL
I = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL100 mL diinfuskan120 mL/h07:00t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL berjalan dengan pam pada 120 mL/j. Pada 07:00, 100 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL100 mL diinfuskan120 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: tiada gangguan; kelembapan: sangat lembap; aktiviti: berjalan sekali-sekala; mobiliti: tiada had; pemakanan: mungkin tidak mencukupi; geseran dan ricih: masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 18/min, SpO₂ 89% bernafas udara bilik, tekanan darah 118/70 mmHg, nadi 104/min, sedar, suhu 35.8 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 18SpO₂ 89%udaraSBP 118HR 104AT 35.8 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · On their side with the head turned, with suction ready

Mengapa ini jawapannya

Side-lying lets fluid drain from the mouth instead of into the airway. Only small amounts of fluid are used, and suction is kept at hand to reduce the risk of aspiration.

Jawapan

B · On their side with the head turned, with suction ready
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Cyanosis

Mengapa ini jawapannya

Early hypoxia causes restlessness, anxiety, tachycardia and tachypnoea as the body compensates. Cyanosis appears late, when a lot of haemoglobin is already deoxygenated, so nurses should not wait for it.

Jawapan

D · Cyanosis
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Cover wounds, give the patient a clean gown and tell the receiving department

Mengapa ini jawapannya

Transport is limited to what is necessary. Infected areas are contained or covered, the patient wears a clean gown, the receiving area is informed and equipment is cleaned afterwards.

Jawapan

A · Cover wounds, give the patient a clean gown and tell the receiving department
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Menutup pintu dan memindahkan pesakit yang berada dalam bahaya secara mendatar di sebalik pintu kebakaran

Mengapa ini jawapannya

Menutup pintu memperlahankan penyebaran asap dan api. Pesakit yang berada dalam bahaya serta-merta dipindahkan secara mendatar ke kawasan selamat di sebalik pintu kebakaran, diikuti dengan pemindahan lanjut jika perlu. Lif tidak digunakan, dan api yang merebak diserahkan kepada anggota bomba.

Jawapan

C · Menutup pintu dan memindahkan pesakit yang berada dalam bahaya secara mendatar di sebalik pintu kebakaran
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · A child with asthma who is now quiet with very little air movement

Mengapa ini jawapannya

In asthma, very little air movement and a quiet child mean severe obstruction and possible respiratory failure. The other children are stable for now.

Jawapan

A · A child with asthma who is now quiet with very little air movement
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Seorang berumur 60 tahun dengan tekanan dada, berpeluh dan loya selama 20 minit

Mengapa ini jawapannya

Tekanan dada dengan berpeluh dan loya mungkin serangan jantung, maka pesakit memerlukan ECG dalam masa beberapa minit. Pesakit lain stabil dan boleh menunggu dengan selamat.

Jawapan

D · Seorang berumur 60 tahun dengan tekanan dada, berpeluh dan loya selama 20 minit
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Lying flat, with the legs raised

Mengapa ini jawapannya

Lying flat with the legs raised supports circulation in anaphylactic shock. Patients with breathing difficulty may prefer to sit up, but should not stand or walk, as this can cause collapse.

Jawapan

A · Lying flat, with the legs raised
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Metastatic spinal cord compression

Mengapa ini jawapannya

Back pain with neurological symptoms in a patient with cancer suggests metastatic spinal cord compression. It is an oncological emergency needing urgent MRI and treatment to preserve function.

Jawapan

A · Metastatic spinal cord compression
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · At the bedside, in the patient's presence, using two identifiers

Mengapa ini jawapannya

Specimens are labeled immediately after collection, at the bedside, after checking two patient identifiers such as name and date of birth. Pre-labeling or labeling away from the patient can put the wrong patient's name on the sample, which can lead to harmful decisions.

Jawapan

B · At the bedside, in the patient's presence, using two identifiers
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Kreatinin normal tiga hari lalu dan telah berganda sejak itu

Mengapa ini jawapannya

Peningkatan pantas daripada paras asas yang normal dalam masa beberapa hari ialah ciri khas kecederaan buah pinggang akut. Nilai yang meningkat sejak sekian lama, buah pinggang kecil dan anemia kronik menunjukkan penyakit buah pinggang kronik.Disemak dengan: Acute Kidney Injury · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Jawapan

C · Kreatinin normal tiga hari lalu dan telah berganda sejak itu
11.Farmakologi

Jawapan: D · Weigh daily at the same time on the same scales

Mengapa ini jawapannya

Daily weight is the best home measure of fluid balance. A rapid gain suggests fluid retention, and a rapid loss suggests overdiuresis and dehydration, both of which should be reported.

Jawapan

D · Weigh daily at the same time on the same scales
12.Farmakologi

Jawapan: B · Sindrom neuroleptik malignan

Mengapa ini jawapannya

Sindrom neuroleptik malignan menyusuli antagonis dopamin dan berkembang selama beberapa hari, dengan kekejangan paip plumbum, demam dan CK meningkat. Sindrom serotonin berkembang lebih cepat dan menampilkan klonus dan hiperrefleksia.

Jawapan

B · Sindrom neuroleptik malignan
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Intravenous magnesium sulfate

Mengapa ini jawapannya

Torsades de pointes is treated with IV magnesium, plus correction of low potassium and stopping drugs that prolong the QT interval. If the patient loses their pulse, defibrillation is needed. Potassium must never be given as an IV bolus.

Jawapan

C · Intravenous magnesium sulfate
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Effective analgesia so they can breathe deeply and cough

Mengapa ini jawapannya

Pain from rib fractures causes shallow breathing and poor coughing, leading to atelectasis and pneumonia, especially in older adults. Good analgesia (sometimes regional blocks), deep breathing, coughing with support and early mobilisation are key. Chest strapping restricts breathing and is not used.

Jawapan

C · Effective analgesia so they can breathe deeply and cough
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · This is normal, because the conduit is made from bowel

Mengapa ini jawapannya

An ileal conduit uses a piece of small bowel, which keeps making mucus. Mucus in the urine is expected. Good fluid intake helps keep it moving. Fever, cloudy foul urine or a change in stoma colour should be reported.

Jawapan

D · This is normal, because the conduit is made from bowel
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Cecair berlebihan terkumpul, menaikkan TD dan menyebabkan sesak nafas serta kekejangan semasa dialisis

Mengapa ini jawapannya

Pesakit dengan pengeluaran air kencing baki yang sedikit mengumpul cecair di antara sesi. Pertambahan yang besar menyebabkan hipertensi, edema pulmonari dan ketegangan jantung, dan menyingkirkan isi padu yang besar dengan pantas semasa dialisis menyebabkan hipotensi dan kekejangan. Menyekat cecair dan garam (yang mendorong dahaga) memastikan pertambahan dapat diurus.

Jawapan

D · Cecair berlebihan terkumpul, menaikkan TD dan menyebabkan sesak nafas serta kekejangan semasa dialisis
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Kunyah dengan baik, dan perkenalkan makanan berserat secara perlahan-lahan

Mengapa ini jawapannya

Makanan berserat seperti kacang, jagung manis, buah kering dan kulit buah boleh membentuk bolus yang menyekat stoma yang sempit. Mengunyah dengan teliti, memperkenalkan makanan ini secara perlahan-lahan dan minum cecair yang cukup mengurangkan risiko. Gejala sekatan termasuk kekejangan, stoma bengkak dan tiada output.

Jawapan

B · Kunyah dengan baik, dan perkenalkan makanan berserat secara perlahan-lahan
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · A bulk-forming laxative used on its own

Mengapa ini jawapannya

Bulk-forming laxatives need good fluid intake and mobility and can worsen constipation or cause obstruction without them. They do not counter the effect of opioids on gut movement, so stimulant or osmotic laxatives are preferred.

Jawapan

B · A bulk-forming laxative used on its own
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · 29 cm

Mengapa ini jawapannya

Tinggi fundus yang dijangka pada 30 minggu ialah kira-kira 28–32 cm. Perbezaan lebih daripada 2–3 cm daripada usia kehamilan patut disusuli, biasanya dengan ultrasound.

Jawapan

B · 29 cm
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · The baby has a higher risk of early sepsis

Mengapa ini jawapannya

Maternal fever, prolonged rupture of membranes and intra-amniotic infection are risk factors for early-onset sepsis. Many protocols require observation of vital signs and feeding, and sometimes blood tests or antibiotics.

Jawapan

D · The baby has a higher risk of early sepsis
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Cold packs on the painful area

Mengapa ini jawapannya

Cold causes vasoconstriction and can increase sickling, so cold packs are avoided. Warmth, hydration, effective analgesia (often including opioids) and oxygen if hypoxic are used.

Jawapan

A · Cold packs on the painful area
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Jeda dalam pernafasan (apnea) dan ketepuan oksigen 88%

Mengapa ini jawapannya

Apnea dan ketepuan oksigen yang rendah ialah tanda bronkiolitis teruk dan memerlukan penilaian serta sokongan segera. Dapatan lain tipikal bagi bronkiolitis ringan.

Jawapan

C · Jeda dalam pernafasan (apnea) dan ketepuan oksigen 88%
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · 12 months

Mengapa ini jawapannya

In adults, prolonged grief disorder requires at least 12 months since the loss (6 months for children and adolescents), with intense yearning or preoccupation that impairs functioning. ICD-11 uses a shorter minimum of 6 months.

Jawapan

C · 12 months
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Sindrom serotonin

Mengapa ini jawapannya

Tramadol mempunyai kesan serotonergik, dan menggabungkannya dengan SSRI boleh menyebabkan sindrom serotonin. Ubat serotonergik dihentikan dan pesakit dirawat secara sokongan; kes teruk memerlukan rawatan rapi.

Jawapan

A · Sindrom serotonin
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 0.72 mL

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat perseratus

0.71588 → 1

Hanya digit seterusnya yang menentukan

0.71588 → 5
5 ialah 5 atau lebih, jadi 1 dibundarkan ke atas.
Digit selepasnya (88) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 0.72 mL

Jawapan

x = 0.72 mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 225 mL

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Isi padu setiap dos

1 tbsp = 1·15 = 15 mL

Seluruh kursus

V = 15 mL × 3/hari × 5 = 225 mL

Jawapan

V = 225 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: m = 10000 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Kepekatan

10% = 10 g/100 mL = 100 mg/mL

Jisim ubat

m = 100·100 = 10000 mg

Jawapan

m = 10000 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: R = 37.5 mL/h

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kepekatan

40000/1000 = 40 unit/mL

Kadar pam

R = 1500/40 = 37.5 mL/h

Jawapan

R = 37.5 mL/h
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 46 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

500/12 = 41.67 mL/h

Kadar baharu

R = 230/5 = 46 mL/h

Jawapan

R = 46 mL/h

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 25 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

1000/500 = 2 mg/mL

Isi padu sejam

150/2 = 75 mL/h

Kadar titisan

R = 75·20/60 = 25 gtt/min

Jawapan

R = 25 gtt/min
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 880 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 100 + 200 = 300 mL
Infusi IV: 60·8 = 480 mL
antibiotik IV: 2·50 = 100 mL
I = 880 mL

Jawapan

I = 880 mL
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 7.5 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

1000 − 100 = 900 mL

Masa

t = 900/120 = 7.5 h

Jawapan

t = 7.5 h

Itu kira-kira 7 h 30 min, jadi beg habis pada kira-kira 14:30.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 16

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: tiada gangguan → 4
kelembapan: sangat lembap → 2
aktiviti: berjalan sekali-sekala → 3
mobiliti: tiada had → 4
pemakanan: mungkin tidak mencukupi → 2
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 4 + 2 + 3 + 4 + 2 + 1 = 16

Jawapan

B = 16
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 18/min → 0
SpO₂ 89% → 3
bernafas udara → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 104/min → 1
sedar (A) → 0
T 35.8 °C → 1

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 1 + 0 + 1 = 5
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

sederhana

Jawapan

sederhana

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions