Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

If hair needs to be removed before surgery, what is recommended?

  1. AShaving with a razor the night before
  2. BPlucking the hairs with tweezers
  3. CHair removal cream applied in theatre
  4. DElectric clippers on the day of surgery
2.Asas kejururawatanSukar

A patient who had a GCS of 15 this morning now opens their eyes only to voice and is confused. What should the nurse do?

  1. ARecord it and recheck at the next routine time
  2. BTreat it as deterioration and escalate urgently
  3. CGive a sedative to calm the confusion
  4. DLet the patient sleep, as they are probably tired
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Teknik menanggalkan sarung tangan manakah yang betul?

  1. ATarik kedua-dua sarung tangan serentak pada hujung jari
  2. BTanggalkan yang pertama dengan memegang bahagian luarnya, kemudian selitkan jari kosong di bawah kolar sarung tangan kedua
  3. CTanggalkan sarung tangan kedua dengan mencubit bahagian luarnya menggunakan tangan kosong, kemudian cuci tangan
  4. DCuci tangan yang bersarung dan guna semula sarung tangan untuk tugas seterusnya
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient with depression has suddenly become calm and is giving away personal possessions. What does this suggest?

  1. AThat the patient is now ready for discharge today
  2. BA possibly increased suicide risk that needs immediate assessment
  3. CThat the depression has resolved and observation can be reduced
  4. DThat the patient wants to make new friends on the unit
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A nurse teaches a patient about storing insulin at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will check the expiry date on the label before I use the vial.”
  2. B“I will not leave my insulin in a hot car.”
  3. C“I will keep my spare insulin in the freezer so it lasts longer.”
  4. D“I will keep unopened insulin in the fridge.”
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Seorang pembantu jururawat mengukur tanda vital 15 minit selepas dos pertama morfin pesakit. Mereka melaporkan kadar pernafasan 10/min dan berkata pesakit sukar dikejutkan. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMeminta pembantu memeriksa semula kadar pernafasan dalam 15 minit dan melapor semula
  2. BPergi serta-merta, kejutkan pesakit, sokong pernafasan dan sediakan nalokson mengikut arahan
  3. CMenelefon pembekal penjagaan untuk arahan sebelum pergi melihat pesakit
  4. DMendokumenkan dapatan dan memberitahu pembekal penjagaan pada pusingan berjadual seterusnya
7.Kejururawatan klinikalSederhana

A patient with leukaemia has a very low platelet count. Which nursing precaution is appropriate?

  1. ATake temperatures rectally
  2. BEncourage contact sports to keep fit
  3. CUse a soft toothbrush and an electric razor
  4. DGive medicines by intramuscular injection
8.Kejururawatan klinikalSukar

Why are early surgery and early mobilisation recommended for older patients with a hip fracture?

  1. AThey reduce complications such as pneumonia, pressure ulcers and delirium
  2. BThey allow the bone to heal fully without any need for pain relief
  3. CThey make physiotherapy and rehabilitation unnecessary after discharge
  4. DThey mainly reduce the cost of the operation
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Which instruction is correct for a patient taking an oral potassium chloride supplement?

  1. ATake it on an empty stomach with only a small sip of water to speed absorption
  2. BUse a salt substitute as well, so less of the tablet is needed each day
  3. CCrush the extended-release tablets and mix them with a little water if needed
  4. DTake it with food and a full glass of water, and do not crush extended-release tablets
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A frail older adult in a nursing home has been drinking very little during a heat wave. She is confused, and her sodium is 158 mEq/L. Which treatment would the nurse expect?

  1. AGradual replacement of free water over many hours
  2. BRapid infusion of 3% saline to raise the volume
  3. CStrict fluid restriction to below 800 mL a day
  4. DA loop diuretic to remove the extra sodium quickly
11.FarmakologiSederhana

How is adenosine given for supraventricular tachycardia?

  1. AAs an intramuscular injection into the outer thigh muscle
  2. BAs a slow infusion over one hour
  3. CAs a rapid IV push followed by a fast saline flush
  4. DAs a tablet under the tongue
12.FarmakologiSukar

A patient's record shows anaphylaxis to penicillin. Amoxicillin has been prescribed. What should the nurse do?

  1. AGive the amoxicillin with an antihistamine to prevent a reaction
  2. BWithhold it and contact the prescriber, as amoxicillin is a penicillin
  3. CGive the amoxicillin, as it belongs to a different antibiotic group
  4. DGive half the dose and observe for a reaction
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient stops ramipril because of a troublesome dry cough. Which drug class is a common alternative?

  1. AA loop diuretic such as furosemide
  2. BA nitrate such as isosorbide mononitrate
  3. CAn angiotensin II receptor blocker such as losartan
  4. DA non-selective beta-blocker such as propranolol
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Seorang pesakit COPD akan pulang dengan oksigen jangka panjang. Perkara pengajaran manakah yang paling penting untuk keselamatan?

  1. ASimpan silinder simpanan bersebelahan dapur memasak
  2. BNaikkan aliran setinggi yang diperlukan apabila sesak nafas
  3. CGunakan jeli petroleum untuk menenangkan lubang hidung yang kering
  4. DJangan sekali-kali merokok atau membenarkan api terbuka berhampiran oksigen
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Sawan telah berlangsung lima minit dan masih berterusan. Apakah rawatan ubat barisan pertama yang biasa?

  1. ABenzodiazepin seperti lorazepam IV atau midazolam bukal
  2. BDos pemuat fenitoin IV sebelum apa-apa yang lain
  3. CAdrenalin IM ke dalam paha luar
  4. DGlukosa 50% IV pada setiap pesakit, kemudian nilai semula
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient who had pituitary surgery has fatigue and feels cold. TSH is low, and free T4 is low. What is the most likely cause?

  1. APrimary hypothyroidism from thyroid failure
  2. BSecondary hypothyroidism
  3. COver-replacement with levothyroxine
  4. DHyperthyroidism from Graves' disease
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which drug class is used to reduce the risk of a first variceal bleed in cirrhosis?

  1. AProton pump inhibitors
  2. BNon-selective beta-blockers
  3. CCalcium supplements
  4. DThiazide diuretics
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Empat pesakit berada di wad pembedahan. Pesakit manakah yang patut dinilai dahulu oleh jururawat?

  1. AIleostomi stabil: meminta bantuan untuk menukar beg
  2. BNeutropenik: suhu normal sejam lalu, berasa sihat
  3. CEmpat jam selepas pembedahan usus: nadi 118/min, TD 90/55 mmHg
  4. DHari ke-3 selepas pembedahan: meminta julap untuk sembelit
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman in labour has severe back pain with each contraction. The fetus is in an occiput posterior position. Which measure is most likely to help?

  1. AHolding her breath and pushing with each contraction
  2. BAvoiding movement until full dilation
  3. CSacral counterpressure and a hands-and-knees position
  4. DLying flat on her back with her legs raised
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman on day 2 after a caesarean suddenly has chest pain, breathlessness, a heart rate of 120/min and an oxygen saturation of 90%. What is the priority?

  1. ATell her to rest and recheck in 4 hours
  2. BCall for help, sit her up and give oxygen
  3. CGive her a laxative for abdominal pressure
  4. DAsk her to walk to the bathroom
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A 13-year-old has a concussion during a football match. What is the correct advice?

  1. AAvoid all mental and physical activity, including school, for at least 2 months
  2. BReturn to the match as soon as the headache improves
  3. CContinue training as usual unless there was a loss of consciousness
  4. DNo sport that day; return step by step once symptoms have gone
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A 6-week-old is admitted with suspected pertussis. What is the main nursing concern?

  1. AA rash spreading from the face to the trunk
  2. BHigh blood pressure from the coughing
  3. CApnoea and cyanosis during or after coughing spells
  4. DConstipation from reduced feeding
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Which nursing action at mealtimes is most appropriate for a patient with anorexia nervosa?

  1. AAllow the patient to choose to skip meals if she says she feels full or unwell
  2. BSupervise the meal and observe the patient for an agreed period afterwards
  3. CLet the patient eat alone in her room for privacy
  4. DTalk with the patient at length about calories during the meal
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

After a serious bus accident, the nurse is helping uninjured survivors. Which action reflects psychological first aid?

  1. AAsk each survivor to describe the accident in full detail straight away
  2. BProvide safety, comfort and practical help, and connect people with their families and support
  3. CTell survivors that they will definitely develop PTSD
  4. DGive every survivor a benzodiazepine at the scene to prevent long-term psychological problems from developing
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
5 lb 12 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang bayi baru lahir seberat 5 lb 12 oz. Dengan menggunakan 1 lb = 16 oz dan 1 kg = 2.2 lb, cari berat m dalam kilogram. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

5 lb 12 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb
m = kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
½ cawan? mL6 fl oz? mL2½ tsp? mLΣ = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Semasa satu syif, seorang pesakit mengambil ½ cawan daripada teh, 6 fl oz daripada jus, 2½ tsp daripada sirap batuk. Dengan menggunakan setara yang diberikan, cari jumlah pengambilan oral V dalam mL.

1 cawan = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 32 kg dipreskripsikan 4 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 20 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

32 kg4 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 450 unit ubat yang datang sebagai 1000 unit/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

450 units1000 units/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
15 gtt/mL120 mL/h? gtt/min

Satu infusi diarahkan pada 120 mL/j, tetapi tiada pam tersedia. Ia berjalan secara graviti melalui set pemberian 15 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

120 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
1000 mg500 mL20 gtt/mL120 mg/h? gtt/min

1000 mg ubat dicairkan dalam 500 mL dan diberikan secara graviti melalui set 20 gtt/mL. Arahannya ialah 120 mg sejam. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

1000 mg/500 mL120 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamsup250 mLjeli100 mLketulan ais120 mLInfusi IV80 mL/h × 8 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing250 mLair kencing425 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih). Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

sup: 250 mLjeli: 100 mLketulan ais: 120 mLInfusi IV: 80 mL/h × 8 hantibiotik IV: 1 × 50 mLair kencing: 250 mLair kencing: 425 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL80 mL/hmula 07:3012:30: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL dimulakan pada 07:30 dan berjalan dengan pam pada 80 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 12:30?

500 mL80 mL/h07:30 → 12:30
V = mL
33.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: terhad sepenuhnya; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: sangat terhad; pemakanan: sangat lemah; geseran dan ricih: potensi masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
34.Skor penilaian klinikalSukar
risiko rendahrisiko sederhanarisiko tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: lemah; status mental: tahu had sendiri. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.

  1. 1risiko rendah
  2. 2risiko sederhana
  3. 3risiko tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Electric clippers on the day of surgery

Mengapa ini jawapannya

Razors cause small skin cuts that increase surgical site infection. If needed, hair is removed with electric clippers close to the time of surgery.

Jawapan

D · Electric clippers on the day of surgery
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Treat it as deterioration and escalate urgently

Mengapa ini jawapannya

The score has dropped to about 13. Any new fall in consciousness or new confusion needs urgent escalation, a full ABCDE assessment and a check of glucose.

Jawapan

B · Treat it as deterioration and escalate urgently
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Tanggalkan yang pertama dengan memegang bahagian luarnya, kemudian selitkan jari kosong di bawah kolar sarung tangan kedua

Mengapa ini jawapannya

Bahagian luar sarung tangan tercemar, jadi ia hanya menyentuh sarung tangan yang satu lagi; tangan kosong hanya menyentuh bahagian dalam sarung tangan kedua. Kebersihan tangan menyusul. Sarung tangan tidak pernah dicuci dan digunakan semula.

Jawapan

B · Tanggalkan yang pertama dengan memegang bahagian luarnya, kemudian selitkan jari kosong di bawah kolar sarung tangan kedua
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · A possibly increased suicide risk that needs immediate assessment

Mengapa ini jawapannya

A sudden improvement in mood with giving away belongings can mean the person has made a plan. The nurse assesses suicide risk directly, increases observation and informs the team.

Jawapan

B · A possibly increased suicide risk that needs immediate assessment
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · “I will keep my spare insulin in the freezer so it lasts longer.”

Mengapa ini jawapannya

Freezing damages insulin, and frozen insulin should not be used. Unopened insulin is kept in the fridge, and heat and expired products are avoided.

Jawapan

C · “I will keep my spare insulin in the freezer so it lasts longer.”
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Pergi serta-merta, kejutkan pesakit, sokong pernafasan dan sediakan nalokson mengikut arahan

Mengapa ini jawapannya

Pernafasan perlahan dan sukar dikejutkan mencadangkan kemurungan pernafasan akibat opioid. Jururawat menilai pesakit serta-merta, merangsangnya, menyokong pernafasan, memberi nalokson mengikut arahan dan mengeskalasi. Menunggu atau menelefon tanpa melihat pesakit membazirkan minit yang kritikal.

Jawapan

B · Pergi serta-merta, kejutkan pesakit, sokong pernafasan dan sediakan nalokson mengikut arahan
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Use a soft toothbrush and an electric razor

Mengapa ini jawapannya

Thrombocytopenia increases bleeding risk. Gentle oral care, electric razors and avoiding IM injections and rectal procedures help prevent bleeding.

Jawapan

C · Use a soft toothbrush and an electric razor
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · They reduce complications such as pneumonia, pressure ulcers and delirium

Mengapa ini jawapannya

Delayed surgery and immobility increase the risk of chest infection, VTE, pressure ulcers, delirium and loss of independence. Guidelines recommend surgery within about 24–48 hours of admission (UK guidance: the day of or day after) and mobilisation soon after.

Jawapan

A · They reduce complications such as pneumonia, pressure ulcers and delirium
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Take it with food and a full glass of water, and do not crush extended-release tablets

Mengapa ini jawapannya

Oral potassium can irritate the esophagus and stomach, so it is taken with food and plenty of fluid, and extended-release forms are swallowed whole. Most salt substitutes contain potassium chloride and can add to the risk of hyperkalemia.Disemak dengan: Potassium (drug information) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

D · Take it with food and a full glass of water, and do not crush extended-release tablets
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Gradual replacement of free water over many hours

Mengapa ini jawapannya

Older adults have a reduced sense of thirst and easily develop hypernatremia from water loss. Free water is replaced gradually, because lowering sodium too quickly can cause cerebral edema. Hypertonic saline and fluid restriction would make it worse.

Jawapan

A · Gradual replacement of free water over many hours
11.Farmakologi

Jawapan: C · As a rapid IV push followed by a fast saline flush

Mengapa ini jawapannya

Adenosine must reach the heart quickly, so it is pushed rapidly into a large vein and flushed. Patients are warned about brief flushing, chest tightness and a short pause in the heartbeat.

Jawapan

C · As a rapid IV push followed by a fast saline flush
12.Farmakologi

Jawapan: B · Withhold it and contact the prescriber, as amoxicillin is a penicillin

Mengapa ini jawapannya

Amoxicillin is a penicillin, so it must not be given to someone with penicillin anaphylaxis. The nurse holds the dose, informs the prescriber and makes sure the allergy is clearly recorded.

Jawapan

B · Withhold it and contact the prescriber, as amoxicillin is a penicillin
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · An angiotensin II receptor blocker such as losartan

Mengapa ini jawapannya

Angiotensin receptor blockers (ending in -sartan) block the effects of angiotensin II without inhibiting ACE, so bradykinin does not build up and cough is much less common. They share other effects, such as raising potassium, and ACE inhibitors and ARBs are not normally combined.

Jawapan

C · An angiotensin II receptor blocker such as losartan
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Jangan sekali-kali merokok atau membenarkan api terbuka berhampiran oksigen

Mengapa ini jawapannya

Merokok semasa menggunakan oksigen ialah punca utama lecur dan kebakaran maut. Pesakit mesti menjauhkan oksigen daripada api dan sumber haba, menggunakan pelincir berasaskan air (bukan berasaskan minyak) dan mengikut aliran yang dipreskripsikan, kerana peningkatan tanpa seliaan boleh memburukkan pengekalan CO₂.

Jawapan

D · Jangan sekali-kali merokok atau membenarkan api terbuka berhampiran oksigen
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Benzodiazepin seperti lorazepam IV atau midazolam bukal

Mengapa ini jawapannya

Sawan yang berlangsung lima minit atau lebih (atau sawan berulang tanpa pemulihan) dirawat sebagai status epileptikus. Benzodiazepin diberikan dahulu (lorazepam IV jika akses tersedia; midazolam bukal atau intranasal atau diazepam rektal jika tidak), kemudian ubat antisawan barisan kedua seperti levetirasetam, fenitoin atau valproat jika sawan berterusan. Glukosa diperiksa dan diberikan hanya jika rendah.

Jawapan

A · Benzodiazepin seperti lorazepam IV atau midazolam bukal
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Secondary hypothyroidism

Mengapa ini jawapannya

When the pituitary cannot make enough TSH, the thyroid is not stimulated, so both TSH and free T4 are low. In primary thyroid failure, TSH is high. In secondary hypothyroidism, free T4, not TSH, is used to guide the dose.

Jawapan

B · Secondary hypothyroidism
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Non-selective beta-blockers

Mengapa ini jawapannya

Non-selective beta-blockers such as propranolol or carvedilol reduce portal pressure and the risk of variceal bleeding. Endoscopic band ligation is an alternative or addition.

Jawapan

B · Non-selective beta-blockers
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Empat jam selepas pembedahan usus: nadi 118/min, TD 90/55 mmHg

Mengapa ini jawapannya

Takikardia dengan hipotensi awal selepas pembedahan menunjukkan hemoragi atau sepsis dan memerlukan penilaian dan eskalasi segera. Pesakit lain stabil buat masa ini, walaupun pesakit neutropenik masih memerlukan pemantauan tetap.

Jawapan

C · Empat jam selepas pembedahan usus: nadi 118/min, TD 90/55 mmHg
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Sacral counterpressure and a hands-and-knees position

Mengapa ini jawapannya

In occiput posterior positions the fetal head presses on the sacrum. Counterpressure on the lower back and positions such as hands-and-knees or leaning forward ease pain and may help the head rotate.

Jawapan

C · Sacral counterpressure and a hands-and-knees position
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Call for help, sit her up and give oxygen

Mengapa ini jawapannya

Sudden breathlessness, chest pain, tachycardia and hypoxia suggest pulmonary embolism, a leading cause of maternal death. The nurse calls for urgent help, positions her upright, gives oxygen and prepares for investigations and anticoagulation.

Jawapan

B · Call for help, sit her up and give oxygen
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · No sport that day; return step by step once symptoms have gone

Mengapa ini jawapannya

A child with suspected concussion should never return to play the same day. After a short period of relative rest, a stepwise return to school and then sport is followed, progressing only while symptom-free, with medical review for red flags.

Jawapan

D · No sport that day; return step by step once symptoms have gone
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Apnoea and cyanosis during or after coughing spells

Mengapa ini jawapannya

Young infants with pertussis are at high risk of apnoea, cyanosis, exhaustion and feeding problems. They need close cardiorespiratory monitoring, suction equipment at hand and droplet precautions.

Jawapan

C · Apnoea and cyanosis during or after coughing spells
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Supervise the meal and observe the patient for an agreed period afterwards

Mengapa ini jawapannya

Supervised meals and observation afterwards reduce hiding or discarding food, vomiting and excessive exercise. Mealtimes should be calm, with conversation that is not focused on food or weight.

Jawapan

B · Supervise the meal and observe the patient for an agreed period afterwards
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Provide safety, comfort and practical help, and connect people with their families and support

Mengapa ini jawapannya

Psychological first aid focuses on safety, calming, practical needs, connection with others and information about support. Forcing people to describe the trauma in detail early on is not recommended.

Jawapan

B · Provide safety, comfort and practical help, and connect people with their families and support
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: m = 2.61 kg

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Auns kepada paun

12 oz/16 = 0.75 lb
5 + 0.75 = 5.75 lb

Paun kepada kilogram

m = 5.75/2.2 = 2.614 ≈ 2.61 kg

Jawapan

m = 2.61 kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 312.5 mL

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Setiap item dalam mL

½ cawan = 0.5·240 = 120 mL
6 fl oz = 6·30 = 180 mL
2½ tsp = 2.5·5 = 12.5 mL

Tambah

V = 120 + 180 + 12.5 = 312.5 mL

Jawapan

V = 312.5 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 6.4 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 4·32 = 128 mg

Isi padu

V = 128/20 = 6.4 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 6.4 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.45 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Isi padu

V = 450/1000 = 0.45 mL

Pada picagari

Pada picagari 1 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.01 mL.

Jawapan

V = 0.45 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 30 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililiter seminit

120/60 = 2 mL/min

Kadar titisan

R = 2·15 = 30 gtt/min

Jawapan

R = 30 gtt/min
30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 20 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

1000/500 = 2 mg/mL

Isi padu sejam

120/2 = 60 mL/h

Kadar titisan

R = 60·20/60 = 20 gtt/min

Jawapan

R = 20 gtt/min
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 425 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 250 + 100 = 350 mL
ketulan ais: 120/2 = 60 mL
Infusi IV: 80·8 = 640 mL
antibiotik IV: 1·50 = 50 mL
jumlah pengambilan = 1100 mL

Jumlah pengeluaran

250 + 425 = 675 mL

Imbangan

B = 1100 − 675 = 425 mL

Jawapan

B = 425 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 100 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

07:30 → 12:30 = 5 h

Isi padu yang diinfuskan

80·5 = 400 mL

Isi padu tinggal

V = 500 − 400 = 100 mL

Jawapan

V = 100 mL
33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 8

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: terhad sepenuhnya → 1
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: sangat terhad → 2
pemakanan: sangat lemah → 1
geseran dan ricih: potensi masalah → 2

Tambah

Jumlah Braden = 1 + 1 + 1 + 2 + 1 + 2 = 8

Jawapan

B = 8
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko tinggi

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: berpegang pada perabot → 30
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: lemah → 10
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 15 + 30 + 0 + 10 + 0 = 55

Tahap risiko

55 → risiko tinggi

Jawapan

risiko tinggi

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions