Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Matlamat pesakit manakah yang ditulis dengan cara SMART?

  1. APesakit akan berjalan 20 meter dengan kerangka menjelang hari Jumaat
  2. BPesakit akan berasa lebih baik tidak lama lagi
  3. CPesakit akan cuba makan lebih banyak
  4. DPesakit akan memperbaik mobiliti
2.Asas kejururawatanSukar

In a patient with sepsis, what does a raised blood lactate suggest?

  1. AThe infection has been cured
  2. BThe tissues are not getting enough oxygen
  3. CThe kidneys are making too much urine
  4. DThe patient has eaten recently
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A person in scrubs without a hospital ID badge asks to take a newborn to the nursery. What should the nurse do?

  1. AHand over the baby if the person seems confident
  2. BRefuse, keep the baby with the mother and alert security
  3. CLet the parents decide whether to hand the baby over
  4. DAsk the person their name and then give them the baby
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

The laboratory reports that a blood sample labeled with one patient’s name has a blood group different from that patient’s previous result. What is the most likely problem and response?

  1. AA wrong-patient sample, so the test is repeated and the event reported
  2. BA laboratory machine fault, so no action is needed
  3. CA normal change in the patient’s blood group over the years since the last test
  4. DThe previous result was wrong, so it is deleted
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient is receiving continuous tube feeds. Which action best reduces the risk of aspiration?

  1. AIncrease the feed rate so the stomach empties sooner
  2. BKeep the head of the bed raised to at least 30 degrees
  3. CTurn the feed off only while the patient is asleep at night
  4. DLay the patient flat for an hour after each bag is hung
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Seorang pesakit dengan trakeostomi baharu batuk, bernafas dengan bising dan SpO₂ telah jatuh kepada 86%. Apakah tindakan pertama?

  1. ABeri bronkodilator nebulisasi
  2. BTukar tali trakeostomi
  3. CDokumenkan SpO₂ dan semak semula dalam 30 minit
  4. DSedut trakeostomi
7.Kejururawatan klinikalSederhana

In suspected sepsis, what should ideally be collected before the first dose of antibiotics, as long as it does not delay treatment?

  1. AA stool sample for occult blood
  2. BBlood cultures
  3. CA 24-hour urine collection
  4. DA fasting cholesterol level
8.Kejururawatan klinikalSukar

Why should chronic hypernatraemia be corrected gradually?

  1. AFast correction causes severe hyperkalaemia
  2. BFast correction causes osmotic demyelination from swelling of the kidneys
  3. CLowering the sodium too fast can cause cerebral oedema
  4. DSlow correction is only needed in children
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

When should the nurse check the glucose before giving a mealtime dose of rapid-acting insulin (such as lispro)?

  1. AJust before the meal, giving insulin when the food is ready
  2. BOnly once a day, then giving the same dose before every meal
  3. CAt bedtime only, then giving the mealtime insulin overnight
  4. DTwo hours after the meal, then giving the insulin dose
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Set keputusan manakah yang paling tipikal bagi anemia kekurangan zat besi?

  1. AHemoglobin rendah, sel darah merah kecil (MCV rendah) dan feritin rendah
  2. BHemoglobin normal dengan kiraan platelet yang tinggi sahaja
  3. CHemoglobin tinggi dan hematokrit tinggi
  4. DHemoglobin rendah, sel darah merah besar (MCV tinggi) dan feritin tinggi
11.FarmakologiSederhana

A patient with diabetes is sweaty and shaky. Blood glucose is 3.0 mmol/L (54 mg/dL). The patient is awake and can swallow. What should the nurse do first?

  1. AGive a large meal high in fat and protein to keep glucose up for longer
  2. BGive intramuscular glucagon at once
  3. CGive 15–20 g of fast-acting carbohydrate, such as juice
  4. DGive the next scheduled dose of insulin
12.FarmakologiSukar

A patient has received a sodium nitroprusside infusion for several days. He becomes confused and develops a metabolic acidosis. What should be suspected?

  1. ACyanide toxicity from nitroprusside breakdown
  2. BAn allergic reaction to the plastic of the infusion bag
  3. CHyperkalaemia from the infusion
  4. DHypoglycaemia from nitroprusside
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Why does a large, rapidly forming pericardial effusion lower the blood pressure?

  1. AIt causes the aortic valve to leak backwards into the ventricle
  2. BIt makes the heart muscle contract too strongly and too fast
  3. CIt dilates the arteries throughout the body
  4. DIt compresses the heart and stops the ventricles filling
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Seorang pesakit yang menjalani pemasangan stent koronari selepas NSTEMI bertanya mengapa dia mengambil dua ubat antiplatelet. Jawapan manakah yang paling tepat?

  1. AUbat kedua melarutkan bekuan yang menyebabkan serangan jantung asal
  2. BDua laluan disekat, melindungi stent, tetapi risiko pendarahan meningkat
  3. CUbat kedua melindungi lapisan perut daripada aspirin
  4. DKedua-dua ubat merendahkan kolesterol supaya sekatan baharu tidak boleh terbentuk
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Which group of problems is typical of primary hyperparathyroidism?

  1. AKidney stones, bone pain, abdominal pain and low mood
  2. BHair loss, weight gain and feeling cold
  3. CHeat intolerance, tremor, weight loss and diarrhoea
  4. DMuscle cramps, tingling lips and seizures
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A haemodialysis patient missed their last two sessions. They are breathless, with crackles, and the potassium is 6.9 mmol/L. What is the priority?

  1. AUrgent dialysis, with cardiac monitoring meanwhile
  2. BLarge IV fluid boluses to improve the circulation
  3. COral potassium supplements and rest
  4. DA routine dialysis session at the next planned slot
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which statement about pain in older adults is correct?

  1. APain is a normal part of ageing and does not need any treatment at all
  2. BOlder adults feel less pain because nerves wear out
  3. CThey may under-report pain, so active assessment is needed
  4. DOpioids must never be used in people over 70
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient with bone metastases is starting regular zoledronic acid. Which advice is important?

  1. AHave a dental check and report jaw pain or loose teeth
  2. BAvoid all physical activity for six months
  3. CStop drinking all fluids on the day of each infusion
  4. DTake extra calcium only on the day of infusion
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Apakah yang biasanya ditunjukkan oleh akselerasi kadar denyutan jantung janin?

  1. AJanin mendapat oksigen yang mencukupi
  2. BTidur janin
  3. CMampatan tali pusat
  4. DInsufisiensi plasenta
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A preterm infant receiving oxygen has saturations that are consistently 100%. What should the nurse do?

  1. ALeave it unchanged because 100% is ideal
  2. BWean the oxygen to the target saturation range
  3. CRemove the saturation probe to save the skin
  4. DIncrease the oxygen to provide a safety margin
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

How is a child's weight status (for example overweight) assessed?

  1. AWeight alone, compared with the average weight of children in the same class
  2. BBMI plotted on an age- and sex-specific centile chart
  3. CBMI compared with the adult cut-off points
  4. DWaist size compared with the parents' waist size
22.Kejururawatan pediatrikSukar

An infant on digoxin has vomited twice. The apical pulse is below the limit set by the prescriber. What should the nurse do?

  1. AWithhold the dose and inform the prescriber
  2. BGive the dose with milk to stop the vomiting
  3. CGive the dose and recheck the pulse in an hour
  4. DGive half the dose to be on the safe side
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Bilakah delirium tremens paling berkemungkinan bermula selepas minuman terakhir?

  1. ASelepas 2 bulan
  2. BSelepas 2 minggu
  3. CKira-kira 2 hingga 4 hari (48 hingga 96 jam)
  4. DDalam masa 1 hingga 2 jam
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient on daily methadone maintenance has had abdominal surgery. Which statement about his pain management is correct?

  1. AHe should get no opioids at all, because of his history
  2. BHis usual methadone should continue, and additional analgesia is usually needed for acute pain
  3. CHis usual methadone dose will fully control his post-operative pain, so no other analgesia should be given
  4. DHis methadone should be stopped while he is in hospital
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
167 cm1 in = 2.54 cmh = ? in

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit setinggi 167 cm. Dengan menggunakan 1 inci = 2.54 cm, cari ketinggian h dalam inci. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

167 cm1 in = 2.54 cm
h = in
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0022:3508:25t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 22:35 dan tamat pada 08:25 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?

22:3508:25
t = min
27.Pengiraan dosSederhana
500 mg+ 9.6 mLV = ? mL

Sebuah vial mengandungi serbuk 500 mg. Label menyatakan: tambah 9.6 mL air untuk suntikan untuk mendapatkan jumlah isi padu 10 mL. Preskripsi ialah 30 mg. Berapakah isi padu V larutan yang dilarutkan semula yang anda berikan?

500 mg+ 9.6 mL → 10 mL30 mg
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
50 mg/1 mLV = ? mL

Seorang pesakit seberat 176 lb. Preskripsi ialah 1 mg/kg sebagai dos tunggal, dan stok mengandungi 50 mg dalam 1 mL. Dengan menggunakan 1 kg = 2.2 lb, berapakah isi padu V yang anda berikan?

176 lb1 mg/kg50 mg/1 mL1 kg = 2.2 lb
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
60 gtt/mL125 mL/h? gtt/min

Satu infusi diarahkan pada 125 mL/j, tetapi tiada pam tersedia. Ia berjalan secara graviti melalui set pemberian 60 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

125 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
4 g1000 mL? mL/h1.5 mg/min

Sebuah beg mengandungi 4 g ubat dalam 1000 mL. Arahannya ialah 1.5 mg seminit. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

4 g/1000 mL1.5 mg/min
R = mL/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamsup150 mLteh240 mLjus120 mLketulan ais120 mLInfusi IV80 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing150 mLair kencing275 mLair kencing200 mLlongkang luka60 mLmuntah250 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih). Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

sup: 150 mLteh: 240 mLjus: 120 mLketulan ais: 120 mLInfusi IV: 80 mL/h × 12 hantibiotik IV: 1 × 100 mLair kencing: 150 mLair kencing: 275 mLair kencing: 200 mLlongkang luka: 60 mLmuntah: 250 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL150 mL diinfuskan120 mL/h12:00t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 120 mL/j. Pada 12:00, 150 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL150 mL diinfuskan120 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 10/min, SpO₂ 90% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 96/58 mmHg, nadi 104/min, sedar, suhu 39.6 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 10SpO₂ 90%O₂SBP 96HR 104AT 39.6 °C
NEWS2 =
34.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 5 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru, kadar denyutan jantung 80/min, menangis, batuk atau bersin apabila dirangsang, sedikit fleksi pada lengan dan kaki dan pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Pesakit akan berjalan 20 meter dengan kerangka menjelang hari Jumaat

Mengapa ini jawapannya

Matlamat SMART menyatakan dengan tepat apa yang dijangka, bagaimana ia akan diukur dan bila. "Berjalan 20 meter dengan kerangka menjelang hari Jumaat" boleh disemak; "berasa lebih baik" tidak.

Jawapan

A · Pesakit akan berjalan 20 meter dengan kerangka menjelang hari Jumaat
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · The tissues are not getting enough oxygen

Mengapa ini jawapannya

When tissues are poorly perfused they switch to anaerobic metabolism and produce lactate. A raised lactate in sepsis signals higher risk and the need for urgent treatment.

Jawapan

B · The tissues are not getting enough oxygen
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Refuse, keep the baby with the mother and alert security

Mengapa ini jawapannya

Infants are only handed to staff with proper identification, as set out in the infant security policy. Suspicious behavior is reported to security at once, and parents are taught to do the same.

Jawapan

B · Refuse, keep the baby with the mother and alert security
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · A wrong-patient sample, so the test is repeated and the event reported

Mengapa ini jawapannya

A different blood group strongly suggests the sample came from another patient. A new sample is taken with careful bedside identification and labeling, and the event is reported as a serious near miss.

Jawapan

A · A wrong-patient sample, so the test is repeated and the event reported
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Keep the head of the bed raised to at least 30 degrees

Mengapa ini jawapannya

Raising the head of the bed to at least 30 degrees during and after feeding lowers the risk of reflux and aspiration. Lying flat greatly increases the risk.

Jawapan

B · Keep the head of the bed raised to at least 30 degrees
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Sedut trakeostomi

Mengapa ini jawapannya

Pernafasan yang bising, batuk dan SpO₂ yang menurun pada pesakit dengan trakeostomi mencadangkan rembesan dalam tiub. Sedutan membersihkan saluran udara. Jika saluran udara masih tersekat, ikut algoritma trakeostomi kecemasan dan minta bantuan.

Jawapan

D · Sedut trakeostomi
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Blood cultures

Mengapa ini jawapannya

Blood cultures taken before antibiotics are more likely to grow the organism, which allows targeted treatment later. Antibiotics should still be given promptly and must not be delayed.

Jawapan

B · Blood cultures
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Lowering the sodium too fast can cause cerebral oedema

Mengapa ini jawapannya

In chronic hypernatraemia, brain cells adapt by holding extra solutes. If sodium falls too quickly, water moves into brain cells and causes cerebral oedema, so correction is controlled.

Jawapan

C · Lowering the sodium too fast can cause cerebral oedema
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Just before the meal, giving insulin when the food is ready

Mengapa ini jawapannya

Rapid-acting insulin starts working within about 15 minutes, so glucose is checked before the meal and the insulin is given when the meal is available, usually within 15 minutes of eating. Giving it without food can cause hypoglycemia.

Jawapan

A · Just before the meal, giving insulin when the food is ready
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Hemoglobin rendah, sel darah merah kecil (MCV rendah) dan feritin rendah

Mengapa ini jawapannya

Kekurangan zat besi menyebabkan anemia mikrositik (MCV rendah) dengan simpanan zat besi yang rendah (feritin rendah). Sel darah merah yang besar mencadangkan kekurangan vitamin B12 atau folat.Disemak dengan: Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025); RBC indices · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

A · Hemoglobin rendah, sel darah merah kecil (MCV rendah) dan feritin rendah
11.Farmakologi

Jawapan: C · Give 15–20 g of fast-acting carbohydrate, such as juice

Mengapa ini jawapannya

Conscious hypoglycaemia is treated with 15–20 g of fast-acting carbohydrate, with glucose rechecked after about 15 minutes. Fat slows absorption, and glucagon is kept for patients who cannot swallow.

Jawapan

C · Give 15–20 g of fast-acting carbohydrate, such as juice
12.Farmakologi

Jawapan: A · Cyanide toxicity from nitroprusside breakdown

Mengapa ini jawapannya

Nitroprusside releases cyanide, which is normally converted to thiocyanate. With high doses, long infusions or poor organ function, cyanide and thiocyanate can accumulate; the infusion is also protected from light.

Jawapan

A · Cyanide toxicity from nitroprusside breakdown
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · It compresses the heart and stops the ventricles filling

Mengapa ini jawapannya

The pericardial sac is fairly inelastic, so fluid that collects quickly raises the pressure around the heart. The ventricles cannot fill in diastole, stroke volume falls and the blood pressure drops. This is cardiac tamponade, treated by pericardiocentesis.

Jawapan

D · It compresses the heart and stops the ventricles filling
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Dua laluan disekat, melindungi stent, tetapi risiko pendarahan meningkat

Mengapa ini jawapannya

Terapi antiplatelet dwi (aspirin ditambah perencat P2Y₁₂ seperti klopidogrel, tikagrelor atau prasugrel) mengurangkan kejadian berulang dan trombosis stent, biasanya sehingga 12 bulan. Ia meningkatkan risiko pendarahan dan tidak boleh dihentikan awal tanpa nasihat kardiologi, terutamanya selepas stent.

Jawapan

B · Dua laluan disekat, melindungi stent, tetapi risiko pendarahan meningkat
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Kidney stones, bone pain, abdominal pain and low mood

Mengapa ini jawapannya

High PTH raises calcium, which can cause kidney stones, bone loss and pain, constipation and abdominal pain, and low mood or confusion ("stones, bones, groans and moans"). Many cases are found on routine blood tests.

Jawapan

A · Kidney stones, bone pain, abdominal pain and low mood
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Urgent dialysis, with cardiac monitoring meanwhile

Mengapa ini jawapannya

Missing dialysis causes fluid overload and hyperkalaemia, both of which can be fatal. The patient needs cardiac monitoring, emergency treatment of the potassium and urgent dialysis to remove fluid and potassium.

Jawapan

A · Urgent dialysis, with cardiac monitoring meanwhile
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · They may under-report pain, so active assessment is needed

Mengapa ini jawapannya

Older adults may minimise pain or have cognitive or sensory problems that hinder reporting. Regular assessment with suitable tools and careful analgesia, starting low and adjusting slowly, are recommended.

Jawapan

C · They may under-report pain, so active assessment is needed
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Have a dental check and report jaw pain or loose teeth

Mengapa ini jawapannya

Bisphosphonates can cause osteonecrosis of the jaw, especially after dental extractions. A dental check before starting, good oral hygiene and reporting jaw symptoms are advised. Kidney function and calcium are also monitored.

Jawapan

A · Have a dental check and report jaw pain or loose teeth
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Janin mendapat oksigen yang mencukupi

Mengapa ini jawapannya

Akselerasi ialah kenaikan mendadak di atas kadar asas (pada kehamilan cukup bulan sekurang-kurangnya 15 bpm selama sekurang-kurangnya 15 saat). Ia tanda yang menenangkan bagi janin yang mendapat oksigen yang baik dengan sistem saraf yang utuh.

Jawapan

A · Janin mendapat oksigen yang mencukupi
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Wean the oxygen to the target saturation range

Mengapa ini jawapannya

Hyperoxia increases the risk of retinopathy of prematurity and lung injury. Oxygen is titrated to the prescribed target saturation range rather than to 100%.

Jawapan

B · Wean the oxygen to the target saturation range
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · BMI plotted on an age- and sex-specific centile chart

Mengapa ini jawapannya

In children, BMI is interpreted using age- and sex-specific centile charts, because normal BMI changes with growth. Adult cut-offs such as 25 and 30 do not apply to children.

Jawapan

B · BMI plotted on an age- and sex-specific centile chart
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Withhold the dose and inform the prescriber

Mengapa ini jawapannya

Vomiting and bradycardia are signs of possible digoxin toxicity. The dose is withheld and the prescriber informed; a digoxin level and potassium level may be checked. The nurse should never alter the dose independently.

Jawapan

A · Withhold the dose and inform the prescriber
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Kira-kira 2 hingga 4 hari (48 hingga 96 jam)

Mengapa ini jawapannya

Masa tipikal: gegaran dan kebimbangan dari kira-kira 6–24 jam, sawan penarikan dari kira-kira 12–48 jam dan delirium tremens dari kira-kira 48–96 jam. Masa berbeza antara pesakit.

Jawapan

C · Kira-kira 2 hingga 4 hari (48 hingga 96 jam)
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · His usual methadone should continue, and additional analgesia is usually needed for acute pain

Mengapa ini jawapannya

Maintenance methadone prevents withdrawal but does not treat acute pain. Patients with opioid tolerance often need more analgesia than usual. Withholding pain relief is unsafe and unethical.

Jawapan

B · His usual methadone should continue, and additional analgesia is usually needed for acute pain
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: h = 65.7 in

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Sentimeter kepada inci

h = 167/2.54 = 65.75 ≈ 65.7 in

Jawapan

h = 65.7 in
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 590 min

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

22:35 → 24:00 = 85 min

Selepas tengah malam

00:00 → 08:25 = 505 min

Jumlah

t = 85 + 505 = 590 min

Jawapan

t = 590 min
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.6 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Kepekatan selepas pencampuran

500 mg/10 mL = 50 mg/mL

Isi padu

V = 30/50 = 0.6 mL

Jawapan

V = 0.6 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 1.6 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Berat dalam kg

176/2.2 = 80 kg

Dos

1·80 = 80 mg

Isi padu

V = (80/50)·1 = 1.6 mL

Jawapan

V = 1.6 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 125 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililiter seminit

125/60 = 2.083 mL/min

Kadar titisan

R = 2.083·60 = 125 gtt/min

Jawapan

R = 125 gtt/min

Dengan set mikrotitis (60 gtt/mL), gtt/min sama dengan mL/j.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 22.5 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

4000 mg/1000 mL = 4 mg/mL

Dos sejam

1.5·60 = 90 mg/h

Kadar pam

R = 90/4 = 22.5 mL/h

Jawapan

R = 22.5 mL/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 695 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 150 + 240 + 120 = 510 mL
ketulan ais: 120/2 = 60 mL
Infusi IV: 80·12 = 960 mL
antibiotik IV: 1·100 = 100 mL
jumlah pengambilan = 1630 mL

Jumlah pengeluaran

150 + 275 + 200 + 60 + 250 = 935 mL

Imbangan

B = 1630 − 935 = 695 mL

Jawapan

B = 695 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 2.9 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 150 = 350 mL

Masa

t = 350/120 = 2.917 ≈ 2.9 h

Jawapan

t = 2.9 h

Itu kira-kira 2 h 55 min, jadi beg habis pada kira-kira 14:55.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 11

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 10/min → 1
SpO₂ 90% → 3
dengan oksigen → 2
SBP 96 mmHg → 2
HR 104/min → 1
sedar (A) → 0
T 39.6 °C → 2

Tambah

NEWS2 = 1 + 3 + 2 + 2 + 1 + 0 + 2 = 11

Jawapan

NEWS2 = 11
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tidak normal secara sederhana

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru → 1
Nadi: 80/min → 1
Reaksi: menangis, batuk atau bersin apabila dirangsang → 2
Aktiviti: sedikit fleksi pada lengan dan kaki → 1
Pernafasan: pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah → 1

Tambah

APGAR = 1 + 1 + 2 + 1 + 1 = 6

Tafsiran

6 → tidak normal secara sederhana

Jawapan

tidak normal secara sederhana

Di bawah 7 pada minit ke-5, skor biasanya diulang setiap 5 minit sehingga 20 minit.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions