Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

In which direction should a female patient's perineum be cleaned?

  1. AEither way, as long as soap is used
  2. BIn circles starting at the anus
  3. CFrom back to front
  4. DFrom front to back
2.Asas kejururawatanSukar

According to the gate control theory, why can rubbing a bumped elbow ease the pain?

  1. ARubbing removes the damaged tissue from the elbow
  2. BRubbing makes the elbow numb by stopping its blood supply
  3. CTouch signals reduce pain signals passing up the spinal cord
  4. DRubbing increases the release of pain chemicals so the nerves tire out
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A portable x-ray is taken at the bedside. Which action protects the nurse?

  1. AStand next to the patient and hold the film without protection
  2. BStep away from the patient or wear a lead apron during the exposure
  3. CStay close to the patient to keep them still without protection
  4. DLook directly at the x-ray tube during the exposure to check its position
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Semasa penukaran pembalut talian pusat yang steril, seorang rakan sekerja menjangkau melintasi medan steril yang terbuka untuk menyerahkan segulung pita kepada jururawat. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMenganggap medan tercemar dan menyediakan yang baharu
  2. BMengeluarkan hanya item yang paling hampir dengan tempat lengan itu melintas
  3. CMeneruskan, kerana rakan sekerja tidak menyentuh sebarang item steril
  4. DMenutup medan dengan tuala steril dan meneruskan di atasnya
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Seorang pembantu jururawat menolak tugas yang didelegasikan, dengan berkata dia belum dilatih melakukannya. Apakah respons terbaik daripada jururawat?

  1. AMelaporkan pembantu kepada pengurus kerana menolak tugas
  2. BMeninggalkan tugas itu untuk syif seterusnya, apabila ada orang terlatih yang bertugas
  3. CBerterima kasih kepada pembantu, pastikan tugas dilakukan dengan selamat dan aturkan latihan
  4. DMemberitahu pembantu bahawa ia ada dalam huraian kerja dan mesti dilakukan
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Seorang pesakit menerima pemakanan parenteral melalui talian pusat. Dapatan manakah yang memerlukan tindakan segera?

  1. APertambahan berat 0.2 kg sejak semalam
  2. BPembalut yang kering dan utuh di atas talian
  3. CBerpeluh, menggeletar dan glukosa 62 mg/dL (3.4 mmol/L) selepas infusi terhenti tanpa dijangka
  4. DGlukosa 150 mg/dL (8.3 mmol/L) semasa infusi sedang berjalan
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Seorang pesakit mengalami sakit abdomen berkolik, abdomen bengkak, muntah dan tidak melepaskan najis atau angin selama dua hari. Apakah masalah yang mungkin?

  1. AHalangan usus
  2. BApendisitis tanpa komplikasi
  3. CSindrom usus mudah rangsang
  4. DGastroenteritis
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient with a central venous catheter needs the line removed. Which position reduces the risk of air embolism during removal of a neck or chest line?

  1. ALying on the right side with the legs raised
  2. BSitting fully upright and taking a deep breath in as the line comes out
  3. CLying flat or slightly head-down, holding the breath or breathing out
  4. DStanding up and walking
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Seorang pesakit dengan infusi heparin mempunyai aPTT 110 saat; sasaran protokol ialah 1.5–2.5 kali kawalan 30 saat. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. ABeri vitamin K seperti yang ditetapkan dan teruskan infusi
  2. BTingkatkan kadar infusi, kerana keputusan berada di atas julat sasaran
  3. CIkut protokol heparin, periksa pendarahan dan maklumkan pembekal penjagaan
  4. DTeruskan tanpa perubahan dan ulang aPTT pada pagi esok
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

The nurse teaches a patient starting lithium. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will tell my doctor if I have vomiting or diarrhea"
  2. B"I will check with the pharmacist before taking ibuprofen"
  3. C"I will drink plenty of fluids, especially in hot weather"
  4. D"I will cut out salt from my diet completely to stay healthy"
11.FarmakologiSederhana

Which technique is correct when giving subcutaneous enoxaparin from a prefilled syringe?

  1. AExpel the air bubble from the syringe first, then inject into the deltoid muscle
  2. BInject into the abdomen away from the navel and do not rub the site afterwards
  3. CInject into a vein on the back of the hand
  4. DMassage the site well for one minute after the injection
12.FarmakologiSukar

A patient has received a sodium nitroprusside infusion for several days. He becomes confused and develops a metabolic acidosis. What should be suspected?

  1. AAn allergic reaction to the plastic of the infusion bag
  2. BHyperkalaemia from the infusion
  3. CHypoglycaemia from nitroprusside
  4. DCyanide toxicity from nitroprusside breakdown
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

How do clopidogrel and ticagrelor work?

  1. AThey block the platelet ADP (P2Y12) receptor
  2. BThey dissolve fibrin in existing clots
  3. CThey directly inhibit thrombin in the plasma
  4. DThey inhibit the vitamin K-dependent clotting factors in the liver
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient with a large pericardial effusion has a systolic pressure that falls by more than 10 mmHg during inspiration. What is this finding called?

  1. AA pulse deficit
  2. BA collapsing pulse
  3. CPulsus alternans
  4. DPulsus paradoxus
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

When a patient sticks out their tongue, it points to the right. Which nerve is affected?

  1. AThe right hypoglossal nerve (XII)
  2. BThe left trigeminal nerve (V)
  3. CThe right facial nerve (VII)
  4. DThe left hypoglossal nerve (XII)
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Which task can the registered nurse delegate to a trained healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. AAssessing a confused patient whose glucose is 2.6 mmol/L (47 mg/dL)
  2. BTeaching a new patient how to inject insulin
  3. CChecking pre-meal glucose and reporting results out of range
  4. DDeciding the dose of correction insulin from the glucose result
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which statement about pain in older adults is correct?

  1. AOlder adults feel less pain because nerves wear out
  2. BThey may under-report pain, so active assessment is needed
  3. COpioids must never be used in people over 70
  4. DPain is a normal part of ageing and does not need any treatment at all
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient with haematemesis becomes drowsy and starts to vomit blood again. What is the immediate priority?

  1. AComplete the admission paperwork and medication history
  2. BSend a stool sample for faecal occult blood testing
  3. CTurn the patient onto their side to protect the airway
  4. DGive a large glass of iced water to slow the bleeding
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A pregnant woman takes warfarin for a mechanical heart valve. Why is she usually switched to heparin for much of the pregnancy?

  1. AHeparin can be taken as a tablet once a day
  2. BWarfarin crosses the placenta and can harm the fetus
  3. CHeparin crosses the placenta better and also protects the fetus
  4. DWarfarin is ineffective in pregnancy
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

After a severe postpartum haemorrhage, a woman cannot breastfeed because her milk does not come in, and she feels very tired. Which condition should be suspected?

  1. ABreast engorgement
  2. BSheehan syndrome
  3. CPostpartum thyroiditis
  4. DMastitis
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Langkah manakah yang menjadi teras dalam pengurusan krisis vaso-oklusif (kesakitan) dalam penyakit sel sabit?

  1. ASuplemen zat besi
  2. BCecair, pelega sakit yang berkesan dan oksigen jika kanak-kanak hipoksik
  3. CSekatan cecair untuk melindungi buah pinggang dan kompres sejuk pada kawasan yang sakit
  4. DRehat di katil yang ketat tanpa analgesik
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A child on a morphine infusion is very hard to wake, with a respiratory rate of 8 per minute and pinpoint pupils. What should the nurse do first?

  1. AGive a sedative to keep the child calm
  2. BStop the infusion, support breathing and give naloxone as per protocol
  3. CLet the child sleep, as this shows the pain is controlled
  4. DReduce the infusion rate slightly and recheck the child's breathing in an hour
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A patient says, "Nobody at work likes me." Which nurse response best reflects cognitive restructuring?

  1. A"You should find a new job where people like you."
  2. B"Why do you care what people at work think?"
  3. C"I'm sure everybody likes you."
  4. D"What evidence do you have that nobody likes you?"
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient with depression and a family history of bipolar disorder started an antidepressant 2 weeks ago. He now sleeps 3 hours a night, talks rapidly and is spending large amounts of money. What should the nurse suspect?

  1. ANormal relief and extra energy now that his depression has finally lifted after the treatment
  2. BA switch into mania or hypomania triggered by the antidepressant
  3. CSerotonin syndrome caused by a high dose
  4. DThe expected improvement in mood from the antidepressant
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
0.86315 mL? mLbundarkan kepada 0.01 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu pengiraan dos untuk suntikan kecil memberikan 0.86315 mL. Peraturan dalam latihan ini ialah isi padu di bawah 1 mL dibundarkan kepada perseratus mL yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

0.86315 mL
x = mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
0.5 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi memberikan 0.5 mg/h. Nyatakan kadar dos ini D dalam mcg/min. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

0.5 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Pengiraan dosSederhana
2%w/vV = ? mL

Dos 50 mg diperlukan daripada larutan 2% (b/i). Isi padu V manakah yang mengandungi dos ini?

50 mg2% w/v
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 640 mikrogram. Ampul mengandungi 4 mg/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

640 mcg4 mg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
10 gtt/mL90 mL/h? gtt/min

Satu infusi diarahkan pada 90 mL/j, tetapi tiada pam tersedia. Ia berjalan secara graviti melalui set pemberian 10 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

90 mL/h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
1000 mg100 mL10 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 1000 mg ubat dalam 100 mL dan berjalan pada 10 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

1000 mg/100 mL10 mL/h
D = mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamair150 mLjeli120 mLjus150 mLInfusi IV80 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing375 mLair kencing350 mLlongkang luka90 mLmuntah250 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih).

air: 150 mLjeli: 120 mLjus: 150 mLInfusi IV: 80 mL/h × 8 hantibiotik IV: 2 × 50 mLair kencing: 375 mLair kencing: 350 mLlongkang luka: 90 mLmuntah: 250 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL→ 75 mL/hmula 09:00tjumlah​ = ? h100 mL/h × 2 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 500 mL bermula pada 09:00 dengan 100 mL/j. Selepas 2 jam kadar ditukar kepada 75 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL100 mL/h · 2 h75 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 18/min, SpO₂ 99% bernafas udara bilik, tekanan darah 150/90 mmHg, nadi 70/min, bertindak balas kepada kesakitan sahaja, suhu 37.9 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 18SpO₂ 99%udaraSBP 150HR 70PT 37.9 °C
NEWS2 =
34.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 5 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit merah jambu di seluruh badan, kadar denyutan jantung 155/min, menangis, batuk atau bersin apabila dirangsang, pergerakan aktif dan pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · From front to back

Mengapa ini jawapannya

Cleaning from the urethra towards the anus moves bacteria away from the urinary tract and lowers the risk of urinary tract infection.

Jawapan

D · From front to back
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Touch signals reduce pain signals passing up the spinal cord

Mengapa ini jawapannya

The gate control theory proposes that input from touch fibres "closes the gate" in the dorsal horn of the spinal cord, reducing pain transmission. This underlies massage and TENS.

Jawapan

C · Touch signals reduce pain signals passing up the spinal cord
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Step away from the patient or wear a lead apron during the exposure

Mengapa ini jawapannya

Radiation exposure falls quickly with distance. Staff leave the immediate area or wear a lead apron, and anyone who must hold a patient wears protective clothing.

Jawapan

B · Step away from the patient or wear a lead apron during the exposure
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Menganggap medan tercemar dan menyediakan yang baharu

Mengapa ini jawapannya

Menjangkau melintasi medan steril dengan lengan atau item tidak steril mencemarkannya, walaupun tanpa menyentuh. Medan diganti, dan item tidak steril dihulurkan mengelilingi medan, bukan di atasnya. Apabila kesterilan diragui, medan dianggap tercemar.

Jawapan

A · Menganggap medan tercemar dan menyediakan yang baharu
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Berterima kasih kepada pembantu, pastikan tugas dilakukan dengan selamat dan aturkan latihan

Mengapa ini jawapannya

Penerima delegasi patut menolak tugas yang dia tidak cekap lakukan. Jururawat memastikan tugas dilakukan dengan selamat sekarang dan mengatur latihan untuk masa hadapan. Memaksa tugas itu atau membiarkannya tidak dilakukan meletakkan pesakit pada risiko.

Jawapan

C · Berterima kasih kepada pembantu, pastikan tugas dilakukan dengan selamat dan aturkan latihan
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Berpeluh, menggeletar dan glukosa 62 mg/dL (3.4 mmol/L) selepas infusi terhenti tanpa dijangka

Mengapa ini jawapannya

Pemakanan parenteral mengandungi banyak glukosa, dan badan bertindak balas dengan paras insulin yang tinggi. Jika infusi terhenti mendadak, hipoglisemia lantun boleh menyusul. Jururawat merawat glukosa rendah mengikut protokol, memaklumkan pembekal penjagaan dan mengikut dasar untuk infusi yang terganggu. Glukosa yang meningkat sedikit, pembalut yang utuh dan perubahan berat yang kecil adalah dijangka atau kecil.

Jawapan

C · Berpeluh, menggeletar dan glukosa 62 mg/dL (3.4 mmol/L) selepas infusi terhenti tanpa dijangka
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Halangan usus

Mengapa ini jawapannya

Halangan usus menyebabkan kembung, sakit berkolik, muntah dan sembelit mutlak. Pesakit selalunya tidak diberi apa-apa melalui mulut dengan tiub nasogastrik untuk mendekompresi perut.

Jawapan

A · Halangan usus
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Lying flat or slightly head-down, holding the breath or breathing out

Mengapa ini jawapannya

A flat or head-down position and a Valsalva manoeuvre or breath-hold raise central venous pressure, reducing the risk of air being drawn in. An occlusive dressing is then applied.

Jawapan

C · Lying flat or slightly head-down, holding the breath or breathing out
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Ikut protokol heparin, periksa pendarahan dan maklumkan pembekal penjagaan

Mengapa ini jawapannya

110 s jauh di atas sasaran kira-kira 45–75 s, maka risiko pendarahan tinggi. Jururawat mengikut protokol heparin, menilai pendarahan dan memaklumkan pembekal penjagaan. Protamina ialah agen pembalikan bagi heparin; vitamin K membalikkan warfarin.Disemak dengan: Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

C · Ikut protokol heparin, periksa pendarahan dan maklumkan pembekal penjagaan
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · "I will cut out salt from my diet completely to stay healthy"

Mengapa ini jawapannya

A sudden fall in sodium intake makes the kidneys keep more sodium and lithium, raising the lithium level towards toxicity. Patients keep a normal, steady salt intake, drink enough fluids, report fluid loss and avoid NSAIDs unless approved.

Jawapan

D · "I will cut out salt from my diet completely to stay healthy"
11.Farmakologi

Jawapan: B · Inject into the abdomen away from the navel and do not rub the site afterwards

Mengapa ini jawapannya

Enoxaparin is given deep subcutaneously, usually in the abdomen at least 5 cm from the umbilicus. The air bubble in the prefilled syringe is not expelled, and rubbing the site increases bruising.

Jawapan

B · Inject into the abdomen away from the navel and do not rub the site afterwards
12.Farmakologi

Jawapan: D · Cyanide toxicity from nitroprusside breakdown

Mengapa ini jawapannya

Nitroprusside releases cyanide, which is normally converted to thiocyanate. With high doses, long infusions or poor organ function, cyanide and thiocyanate can accumulate; the infusion is also protected from light.

Jawapan

D · Cyanide toxicity from nitroprusside breakdown
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · They block the platelet ADP (P2Y12) receptor

Mengapa ini jawapannya

Clopidogrel, prasugrel and ticagrelor block the P2Y12 ADP receptor on platelets, reducing aggregation. With aspirin, they form dual antiplatelet therapy after acute coronary syndromes and stents. Warfarin inhibits vitamin K-dependent factors; dabigatran inhibits thrombin.

Jawapan

A · They block the platelet ADP (P2Y12) receptor
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Pulsus paradoxus

Mengapa ini jawapannya

Pulsus paradoxus is an exaggerated inspiratory fall in systolic pressure (more than 10 mmHg). In tamponade, the right ventricle fills on inspiration and pushes the septum left, reducing left ventricular output. It also occurs in severe asthma. A collapsing pulse suggests aortic regurgitation.

Jawapan

D · Pulsus paradoxus
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · The right hypoglossal nerve (XII)

Mengapa ini jawapannya

With a lower motor neuron lesion of the hypoglossal nerve, the tongue deviates towards the side of the lesion, because the healthy muscles push it across. Wasting and fasciculation of that side may also be seen.

Jawapan

A · The right hypoglossal nerve (XII)
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Checking pre-meal glucose and reporting results out of range

Mengapa ini jawapannya

Trained assistants can measure and record glucose and report abnormal results. Dose decisions, teaching and the assessment of an unstable patient need the registered nurse.

Jawapan

C · Checking pre-meal glucose and reporting results out of range
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · They may under-report pain, so active assessment is needed

Mengapa ini jawapannya

Older adults may minimise pain or have cognitive or sensory problems that hinder reporting. Regular assessment with suitable tools and careful analgesia, starting low and adjusting slowly, are recommended.

Jawapan

B · They may under-report pain, so active assessment is needed
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Turn the patient onto their side to protect the airway

Mengapa ini jawapannya

A drowsy patient who is vomiting may aspirate blood. Positioning on the side and suctioning protect the airway while help is called; large-bore IV access, bloods and fluid resuscitation follow.

Jawapan

C · Turn the patient onto their side to protect the airway
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Warfarin crosses the placenta and can harm the fetus

Mengapa ini jawapannya

Warfarin crosses the placenta and is teratogenic and can cause fetal bleeding. Heparins are large molecules that do not cross the placenta, so low molecular weight heparin is commonly used instead.

Jawapan

B · Warfarin crosses the placenta and can harm the fetus
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Sheehan syndrome

Mengapa ini jawapannya

Sheehan syndrome is pituitary necrosis from severe blood loss and hypotension. Low prolactin causes lactation failure, and other hormone deficiencies cause fatigue, low blood pressure and absent periods.

Jawapan

B · Sheehan syndrome
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Cecair, pelega sakit yang berkesan dan oksigen jika kanak-kanak hipoksik

Mengapa ini jawapannya

Hidrasi, analgesia segera (sering opioid), kehangatan dan oksigen jika ketepuan rendah adalah penting. Kesejukan menyebabkan vasokonstriksi dan boleh memburukkan pensabitan.

Jawapan

B · Cecair, pelega sakit yang berkesan dan oksigen jika kanak-kanak hipoksik
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Stop the infusion, support breathing and give naloxone as per protocol

Mengapa ini jawapannya

Deep sedation, slow breathing and pinpoint pupils indicate opioid toxicity. The opioid is stopped, the airway and breathing supported with oxygen or bag-mask ventilation if needed, naloxone given as prescribed and help called.

Jawapan

B · Stop the infusion, support breathing and give naloxone as per protocol
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · "What evidence do you have that nobody likes you?"

Mengapa ini jawapannya

Cognitive restructuring helps the patient examine the evidence for and against a negative automatic thought, then develop a more balanced view. Reassurance or advice does not help the patient learn this skill.

Jawapan

D · "What evidence do you have that nobody likes you?"
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · A switch into mania or hypomania triggered by the antidepressant

Mengapa ini jawapannya

Antidepressants can trigger mania or hypomania in people with bipolar disorder, particularly without a mood stabiliser. The nurse reports this so the prescriber can reassess the diagnosis and treatment.

Jawapan

B · A switch into mania or hypomania triggered by the antidepressant
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 0.86 mL

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat perseratus

0.86315 → 6

Hanya digit seterusnya yang menentukan

0.86315 → 3
3 ialah 4 atau kurang, jadi 6 kekal.
Digit selepasnya (15) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 0.86 mL

Jawapan

x = 0.86 mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: D = 8.3 mcg/min

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Sediakan rantaian penukaran

D = 0.5 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Hitung

D = 500/60 = 8.333 ≈ 8.3 mcg/min

Jawapan

D = 8.3 mcg/min
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 2.5 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Kepekatan

2% = 20 mg/mL

Isi padu

V = 50/20 = 2.5 mL

Jawapan

V = 2.5 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.16 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

4 mg/mL = 4000 mcg/mL

Isi padu

V = 640/4000 = 0.16 mL

Jawapan

V = 0.16 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 15 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililiter seminit

90/60 = 1.5 mL/min

Kadar titisan

R = 1.5·10 = 15 gtt/min

Jawapan

R = 15 gtt/min
30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 100 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

1000/100 = 10 mg/mL

Kadar dos

D = 10·10 = 100 mg/h

Jawapan

D = 100 mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 95 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 150 + 120 + 150 = 420 mL
Infusi IV: 80·8 = 640 mL
antibiotik IV: 2·50 = 100 mL
jumlah pengambilan = 1160 mL

Jumlah pengeluaran

375 + 350 + 90 + 250 = 1065 mL

Imbangan

B = 1160 − 1065 = 95 mL

Jawapan

B = 95 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 6 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

100·2 = 200 mL
500 − 200 = 300 mL tinggal

Bahagian kedua

300/75 = 4 h

Jumlah masa

t = 2 + 4 = 6 h

Jawapan

t = 6 h

Itu kira-kira 6 h 00 min, jadi beg habis pada kira-kira 15:00.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 3

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 18/min → 0
SpO₂ 99% → 0
bernafas udara → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 70/min → 0
bertindak balas kepada kesakitan sahaja (P) → 3
T 37.9 °C → 0

Tambah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 = 3

Jawapan

NEWS2 = 3
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: menenangkan

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: kulit merah jambu di seluruh badan → 2
Nadi: 155/min → 2
Reaksi: menangis, batuk atau bersin apabila dirangsang → 2
Aktiviti: pergerakan aktif → 2
Pernafasan: pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah → 1

Tambah

APGAR = 2 + 2 + 2 + 2 + 1 = 9

Tafsiran

9 → menenangkan

Jawapan

menenangkan

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions