Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Tanda amaran awal manakah yang sering muncul dahulu apabila keadaan pesakit bertambah teruk?

  1. AKadar pernafasan yang meningkat
  2. BKadar jantung lebih rendah
  3. CSelera makan bertambah baik
  4. DSuhu badan yang menurun
2.Asas kejururawatanSukar

A patient with new swallowing difficulty is prescribed a modified-release tablet. What should the nurse do?

  1. AContact the prescriber or pharmacist for a suitable alternative
  2. BCut the tablet into quarters and give the pieces one at a time with water
  3. COmit the medicine without telling anyone
  4. DCrush the tablet and mix it with yoghurt
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A small spill of blood is found on the floor. How should it be cleaned?

  1. AWipe it up quickly with a dry cloth using bare hands, then wash the hands well
  2. BCover it with a clean sheet and keep working
  3. CWear gloves, absorb the blood, then clean the area with an approved disinfectant
  4. DLeave it until housekeeping arrives the next morning
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient on chemotherapy develops shingles over several areas on both sides of the body. Which precautions are needed?

  1. AContact precautions only, with gloves for dressing changes
  2. BStandard precautions only, with the lesions covered
  3. CDroplet precautions until the pain settles
  4. DAirborne and contact precautions until all lesions are crusted
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A nurse teaches a patient who uses crutches. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will lean on the crutch pads under my arms to rest.”
  2. B“I will take my weight on my hands, not on my armpits.”
  3. C“I will keep the crutch tips in good condition.”
  4. D“I will remove loose rugs from the floor at home.”
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

An adult has burns over 40% of the body with no signs of airway injury. Which treatment is the priority during the first hours?

  1. AStarting physiotherapy to prevent contractures straight away
  2. BApplying antibiotic cream to all the burns before anything else
  3. CLarge-volume IV fluids with close monitoring of urine output
  4. DGiving a high-protein meal to support healing
7.Kejururawatan klinikalSederhana

What is the most common cause of hypernatraemia in frail older inpatients?

  1. AToo much exercise
  2. BTaking too many vitamins
  3. CEating too much salt in one meal
  4. DNot drinking enough water
8.Kejururawatan klinikalSukar

Pesakit yang menerima pemakanan tiub enteral selepas tempoh kebuluran yang lama mengalami fosfat rendah, kalium rendah dan aritmia. Apakah yang paling mungkin?

  1. AHipertiroidisme
  2. BSindrom lambakan (dumping)
  3. CSindrom pemakanan semula (refeeding)
  4. DKetoasidosis diabetes
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Which technique is recommended for a capillary blood glucose test on an adult's finger?

  1. APrick the side of the fingertip
  2. BUse the same finger every time
  3. CPrick the center of the fingertip
  4. DSqueeze the finger very hard
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Seorang pesakit yang mengambil apiksaban bertanya mengapa mereka tidak memerlukan ujian INR berkala seperti jiran mereka yang mengambil warfarin. Apakah penjelasan yang terbaik?

  1. AApiksaban dipantau dengan aPTT setiap hari sebaliknya
  2. BApiksaban sebenarnya tidak mencairkan darah
  3. CKesannya boleh diramal, maka ujian pembekuan rutin tidak diperlukan
  4. DINR diperiksa secara rahsia bersama ujian darah rutin yang lain
11.FarmakologiSederhana

Which approach is usually recommended to prevent constipation in a patient on regular opioids?

  1. ABulk-forming fibre alone, with fluid intake restricted
  2. BNo laxative until the patient has not opened the bowels for a week
  3. CAn antidiarrhoeal drug at night to slow the gut
  4. DA stimulant laxative such as senna, often with a stool softener
12.FarmakologiSukar

Metotreksat untuk artritis reumatoid diambil seminggu sekali. Pesakit tersalah mengambil dos yang sama setiap hari. Apakah bahaya utama?

  1. AHipertensi teruk akibat pengekalan cecair
  2. BPenindasan sumsum tulang dan mukositis akibat ketoksikan metotreksat
  3. CHipoglisemia kerana metotreksat merangsang pembebasan insulin dengan kuat
  4. DArtritis menjadi lebih teruk kerana toleransi ubat
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient stops ramipril because of a troublesome dry cough. Which drug class is a common alternative?

  1. AA non-selective beta-blocker such as propranolol
  2. BA loop diuretic such as furosemide
  3. CA nitrate such as isosorbide mononitrate
  4. DAn angiotensin II receptor blocker such as losartan
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient with a confirmed type A aortic dissection is hypertensive and tachycardic while awaiting surgery. Which drug class is usually given first to lower the heart rate and blood pressure?

  1. AOral aspirin
  2. BAn intravenous fluid bolus
  3. CAn intravenous thrombolytic
  4. DAn intravenous beta-blocker
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient on ciclosporin or tacrolimus asks about grapefruit juice. Which advice is correct?

  1. ADrink it daily to protect the kidney
  2. BAvoid it, because it can raise the drug levels
  3. CIt has no effect on these drugs
  4. DDrink it with each dose to improve the absorption
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient's glucose is 6.2 mmol/L (112 mg/dL) at 03:00 and 12 mmol/L (216 mg/dL) before breakfast. No hypoglycaemia occurred overnight. What is the most likely explanation?

  1. AThe Somogyi effect from a night-time hypo
  2. BThe meter is faulty and should be replaced
  3. CThe dawn phenomenon from early-morning hormones
  4. DA large snack eaten in the night by mistake
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which technique is correct when giving a prefilled low molecular weight heparin injection?

  1. AExpel the air bubble first and inject into the deltoid muscle
  2. BInject into a vein in the back of the hand
  3. CRub the site firmly afterwards to help absorption
  4. DLeave the air bubble in and inject into a skin fold
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

On day 3 after admission, a patient with alcohol dependence becomes confused, with hallucinations, sweating, tremor, fever and tachycardia. What is the most likely cause?

  1. ANormal anxiety about being in hospital
  2. BAn allergic reaction to hospital food
  3. CHepatitis A caught on the ward
  4. DDelirium tremens from alcohol withdrawal
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Parents ask why their baby is having a pulse oximetry check on the right hand and a foot. What is the reason?

  1. ATo check the baby's blood glucose
  2. BTo screen for hearing loss
  3. CTo measure the baby's blood pressure
  4. DTo screen for critical congenital heart disease
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Selepas urutan fundus, uterus masih lembik dan pendarahan banyak. Apakah tindakan seterusnya yang menjadi keutamaan?

  1. ATawarkan cecair oral dan periksa semula dalam sejam
  2. BTerus mengurut fundus dengan kuat bersendirian selama 30 minit sebelum memanggil pasukan
  3. CMinta bantuan dan beri uterotonik yang ditetapkan, seperti oksitosin, mengikut protokol
  4. DDudukkan wanita itu dalam kedudukan Fowler tinggi
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A child with a known peanut allergy is starting school. What is the most important step?

  1. AKeeping the auto-injector at home, so that it cannot be lost or misused by other children
  2. BAsking the child to tell the teachers if she feels unwell
  3. CA written allergy action plan, with in-date auto-injectors and trained staff
  4. DAllowing the child to eat only foods brought by classmates
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A 15-year-old in traction for a femur fracture is withdrawn and irritable. Which intervention best fits his developmental stage?

  1. AMove him to a room with toddlers so the ward is less lonely
  2. BAsk his parents to stay with him at all times and make decisions for him
  3. CSet a strict timetable for him that staff decide without his input
  4. DArrange contact with friends and let him control parts of his daily routine
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A patient taking valproate is starting lamotrigine. Why must lamotrigine be increased especially slowly?

  1. AValproate raises lamotrigine levels, which increases the risk of a serious rash
  2. BLamotrigine will lower the valproate level until it has no effect
  3. CValproate makes lamotrigine work faster, so the dose must be increased quickly
  4. DThe two drugs together cause severe hair growth
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient with dementia repeatedly walks towards the ward exit, saying he must go to work. What is the most appropriate action?

  1. ALock him in his room so that he cannot leave
  2. BTell him firmly that he has been retired for 20 years
  3. CWalk with him, acknowledge his concern and gently redirect him to an activity
  4. DUse a physical restraint in a chair for the rest of the day so that he stays safe and cannot reach the exit
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
0.42751 mL? mLbundarkan kepada 0.01 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu pengiraan dos untuk suntikan kecil memberikan 0.42751 mL. Peraturan dalam latihan ini ialah isi padu di bawah 1 mL dibundarkan kepada perseratus mL yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

0.42751 mL
x = mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
1 cawan? mL4 tbsp? mL2 tsp? mLΣ = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Semasa satu syif, seorang pesakit mengambil 1 cawan daripada teh, 4 tbsp daripada suplemen cecair, 2 tsp daripada sirap batuk. Dengan menggunakan setara yang diberikan, cari jumlah pengambilan oral V dalam mL.

1 cawan = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 25 kg dipreskripsikan 3 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 25 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

25 kg3 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 4600 unit ubat yang datang sebagai 10000 unit/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

4600 units10000 units/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
250 mL10 gtt/mL4 h? gtt/min

Infuskan 250 mL selama 4 jam dengan set pemberian 10 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

250 mL4 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
300 mL60 gtt/mL32 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 32 gtt/min melalui set 60 gtt/mL. Terdapat 300 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

32 gtt/min60 gtt/mL300 mL
t = h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamjus120 mLsup180 mLair300 mLInfusi IV75 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing175 mLair kencing425 mLair kencing350 mLair kencing300 mLlongkang luka150 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Pesakit berberat 67 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

67 kg12 hair kencing: 175 mLair kencing: 425 mLair kencing: 350 mLair kencing: 300 mLlongkang luka: 150 mL
U = mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL→ 80 mL/hmula 06:00tjumlah​ = ? h100 mL/h × 3 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 1000 mL bermula pada 06:00 dengan 100 mL/j. Selepas 3 jam kadar ditukar kepada 80 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL100 mL/h · 3 h80 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
34.Skor penilaian klinikalSukar
tiada risikorisiko ringanrisiko sederhanarisiko tinggirisiko sangat tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sangat terhad; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya; pemakanan: sangat lemah; geseran dan ricih: potensi masalah. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.

  1. 1tiada risiko
  2. 2risiko ringan
  3. 3risiko sederhana
  4. 4risiko tinggi
  5. 5risiko sangat tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Kadar pernafasan yang meningkat

Mengapa ini jawapannya

Takipnea ialah salah satu tanda kemerosotan yang paling awal dan sensitif dan mendapat skor tinggi dalam sistem amaran awal seperti NEWS2.

Jawapan

A · Kadar pernafasan yang meningkat
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Contact the prescriber or pharmacist for a suitable alternative

Mengapa ini jawapannya

Crushing a modified-release tablet can release the full dose at once and cause toxicity. The prescriber or pharmacist can suggest a liquid, a patch or another drug, and any omitted dose is documented.

Jawapan

A · Contact the prescriber or pharmacist for a suitable alternative
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Wear gloves, absorb the blood, then clean the area with an approved disinfectant

Mengapa ini jawapannya

Blood spills are cleaned promptly by staff wearing gloves. The blood is absorbed with disposable material, then the area is cleaned and disinfected with a hospital disinfectant, and waste goes into clinical waste.

Jawapan

C · Wear gloves, absorb the blood, then clean the area with an approved disinfectant
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Airborne and contact precautions until all lesions are crusted

Mengapa ini jawapannya

Lesions over several areas on both sides mean disseminated zoster, which can spread through the air like chickenpox. Airborne and contact precautions are used until all lesions are dry and crusted. Localized zoster in an immunocompromised patient also needs airborne and contact precautions, but only until dissemination is ruled out.

Jawapan

D · Airborne and contact precautions until all lesions are crusted
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · “I will lean on the crutch pads under my arms to rest.”

Mengapa ini jawapannya

Leaning on the axillary pads can compress the nerves in the armpit. Weight should be taken through the hands, and the home should be made safe from trip hazards.

Jawapan

A · “I will lean on the crutch pads under my arms to rest.”
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Large-volume IV fluids with close monitoring of urine output

Mengapa ini jawapannya

Once the airway is secure, the early priority in major burns is fluid resuscitation to prevent burn shock. Urine output is a key guide to whether enough fluid is being given.

Jawapan

C · Large-volume IV fluids with close monitoring of urine output
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Not drinking enough water

Mengapa ini jawapannya

Hypernatraemia usually reflects water deficit, often in patients who are confused, unable to drink independently or losing fluid through fever or diarrhoea. Supporting fluid intake prevents it.

Jawapan

D · Not drinking enough water
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Sindrom pemakanan semula (refeeding)

Mengapa ini jawapannya

Sindrom pemakanan semula berpunca daripada anjakan pantas fosfat, kalium dan magnesium ke dalam sel apabila pemakanan disambung semula. Pesakit berisiko tinggi bermula dengan perlahan dengan pemantauan elektrolit dan tiamina.

Jawapan

C · Sindrom pemakanan semula (refeeding)
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Prick the side of the fingertip

Mengapa ini jawapannya

The sides of the fingertips are less sensitive than the pads, so they are used for capillary sampling. Rotating sites reduces soreness, and hard squeezing can add tissue fluid that gives inaccurate results.

Jawapan

A · Prick the side of the fingertip
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Kesannya boleh diramal, maka ujian pembekuan rutin tidak diperlukan

Mengapa ini jawapannya

Antikoagulan oral langsung seperti apiksaban mempunyai kesan yang boleh diramal pada dos tetap, maka ujian INR rutin tidak diperlukan. Fungsi buah pinggang dan hati, pematuhan serta tanda pendarahan dipantau, dan INR tidak mengukur kesannya dengan boleh dipercayai.

Jawapan

C · Kesannya boleh diramal, maka ujian pembekuan rutin tidak diperlukan
11.Farmakologi

Jawapan: D · A stimulant laxative such as senna, often with a stool softener

Mengapa ini jawapannya

Opioid-induced constipation does not usually resolve with time, so a laxative is started with the opioid. Stimulant laxatives counter reduced motility; bulk-forming laxatives alone can worsen symptoms if fluid intake is low.

Jawapan

D · A stimulant laxative such as senna, often with a stool softener
12.Farmakologi

Jawapan: B · Penindasan sumsum tulang dan mukositis akibat ketoksikan metotreksat

Mengapa ini jawapannya

Metotreksat merencat dihidrofolat reduktase. Pemberian harian menyebabkan ketoksikan dalam tisu yang membahagi seperti sumsum tulang dan lapisan usus, yang boleh membawa maut. Asid folinik digunakan sebagai rawatan penyelamat.

Jawapan

B · Penindasan sumsum tulang dan mukositis akibat ketoksikan metotreksat
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · An angiotensin II receptor blocker such as losartan

Mengapa ini jawapannya

Angiotensin receptor blockers (ending in -sartan) block the effects of angiotensin II without inhibiting ACE, so bradykinin does not build up and cough is much less common. They share other effects, such as raising potassium, and ACE inhibitors and ARBs are not normally combined.

Jawapan

D · An angiotensin II receptor blocker such as losartan
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · An intravenous beta-blocker

Mengapa ini jawapannya

In acute dissection, IV beta-blockers are usually given first to reduce heart rate and the rate of rise of pressure, limiting extension of the tear. Vasodilators may follow once the heart rate is controlled. Antiplatelets, anticoagulants and thrombolytics are avoided. Type A dissection needs urgent surgery.

Jawapan

D · An intravenous beta-blocker
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Avoid it, because it can raise the drug levels

Mengapa ini jawapannya

Grapefruit inhibits the CYP3A4 enzyme and can raise ciclosporin and tacrolimus levels, leading to toxicity. Patients are advised to avoid it, and to check before starting any new medicine or supplement.

Jawapan

B · Avoid it, because it can raise the drug levels
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · The dawn phenomenon from early-morning hormones

Mengapa ini jawapannya

In the dawn phenomenon, cortisol and growth hormone rise in the early morning and push glucose up without a preceding hypo. A night-time hypo followed by rebound hyperglycaemia would suggest the Somogyi effect. The prescriber can adjust the insulin regimen.

Jawapan

C · The dawn phenomenon from early-morning hormones
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Leave the air bubble in and inject into a skin fold

Mengapa ini jawapannya

LMWH is injected into a pinched skin fold, often on the abdomen, away from the umbilicus. The air bubble in prefilled syringes is left in, and the site is not rubbed, to reduce bruising.

Jawapan

D · Leave the air bubble in and inject into a skin fold
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Delirium tremens from alcohol withdrawal

Mengapa ini jawapannya

Delirium tremens usually develops 2–3 days after stopping alcohol and is a medical emergency. It is treated with benzodiazepines, fluids, thiamine and close monitoring, ideally prevented by a withdrawal protocol.

Jawapan

D · Delirium tremens from alcohol withdrawal
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · To screen for critical congenital heart disease

Mengapa ini jawapannya

Pulse oximetry screening compares oxygen saturation in the right hand (pre-ductal) and a foot (post-ductal). A low reading or a significant difference can indicate critical congenital heart disease.

Jawapan

D · To screen for critical congenital heart disease
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Minta bantuan dan beri uterotonik yang ditetapkan, seperti oksitosin, mengikut protokol

Mengapa ini jawapannya

Pendarahan berterusan dengan tonus yang lemah memerlukan eskalasi segera dan uterotonik, sambil meneruskan urutan, mengosongkan pundi kencing, memantau tanda vital, mengekalkan akses IV dan mengukur kehilangan darah. Melewatkan bantuan ialah pilihan yang berbahaya.

Jawapan

C · Minta bantuan dan beri uterotonik yang ditetapkan, seperti oksitosin, mengikut protokol
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · A written allergy action plan, with in-date auto-injectors and trained staff

Mengapa ini jawapannya

Schools need an individual action plan describing symptoms and steps, staff trained to recognise anaphylaxis and give adrenaline, and auto-injectors that are always quickly available. Avoiding the allergen and not sharing food also help.

Jawapan

C · A written allergy action plan, with in-date auto-injectors and trained staff
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Arrange contact with friends and let him control parts of his daily routine

Mengapa ini jawapannya

Adolescents are working on identity and independence, and peers are very important. Hospital stay threatens both, so contact with friends, privacy and choices about routines help him cope.

Jawapan

D · Arrange contact with friends and let him control parts of his daily routine
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Valproate raises lamotrigine levels, which increases the risk of a serious rash

Mengapa ini jawapannya

Valproate inhibits the metabolism of lamotrigine, roughly doubling its levels. Because lamotrigine rash, including Stevens-Johnson syndrome, is linked to rapid dose increases, a slower titration is used.

Jawapan

A · Valproate raises lamotrigine levels, which increases the risk of a serious rash
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Walk with him, acknowledge his concern and gently redirect him to an activity

Mengapa ini jawapannya

Wandering often has a reason, such as a past routine, boredom or a physical need. Redirection, meaningful activity and a safe environment are preferred over restraint, which increases agitation and the risk of injury.

Jawapan

C · Walk with him, acknowledge his concern and gently redirect him to an activity
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 0.43 mL

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat perseratus

0.42751 → 2

Hanya digit seterusnya yang menentukan

0.42751 → 7
7 ialah 5 atau lebih, jadi 2 dibundarkan ke atas.
Digit selepasnya (51) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 0.43 mL

Jawapan

x = 0.43 mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 310 mL

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Setiap item dalam mL

1 cawan = 1·240 = 240 mL
4 tbsp = 4·15 = 60 mL
2 tsp = 2·5 = 10 mL

Tambah

V = 240 + 60 + 10 = 310 mL

Jawapan

V = 310 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 3 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 3·25 = 75 mg

Isi padu

V = 75/25 = 3 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 3 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.46 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Isi padu

V = 4600/10000 = 0.46 mL

Pada picagari

Pada picagari 1 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.01 mL.

Jawapan

V = 0.46 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 10 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

4·60 = 240 min

Kadar titisan

R = 250·10/240 = 10.42 ≈ 10 gtt/min

Jawapan

R = 10 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 10 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 9.4 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

32·60/60 = 32 mL/h

Masa yang tinggal

t = 300/32 = 9.375 ≈ 9.4 h

Jawapan

t = 9.4 h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 1.55 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

175 + 425 + 350 + 300 = 1250 mL

Per kilogram sejam

U = 1250/(67·12) = 1.555 ≈ 1.55 mL/kg/h

Jawapan

U = 1.55 mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 11.8 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

100·3 = 300 mL
1000 − 300 = 700 mL tinggal

Bahagian kedua

700/80 = 8.75 h

Jumlah masa

t = 3 + 8.75 = 11.75 ≈ 11.8 h

Jawapan

t = 11.8 h

Itu kira-kira 11 h 45 min, jadi beg habis pada kira-kira 17:45.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 70

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda → 0
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 25 + 15 + 15 + 0 + 0 + 15 = 70

Jawapan

MFS = 70
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko sangat tinggi

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sangat terhad → 2
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya → 1
pemakanan: sangat lemah → 1
geseran dan ricih: potensi masalah → 2

Tambah

Jumlah Braden = 2 + 1 + 1 + 1 + 1 + 2 = 8

Tahap risiko

8 → risiko sangat tinggi

Jawapan

risiko sangat tinggi

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions