Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

When opening a sterile pack on a table, which flap is opened first?

  1. AThe flap nearest to you
  2. BThe flap on your dominant side
  3. CThe flap furthest away from you
  4. DAny flap, as long as you wear sterile gloves
2.Asas kejururawatanSukar

Why must medicines for Parkinson's disease, such as levodopa, be given on time?

  1. AThe timing does not matter as long as the full daily total is given
  2. BLate doses cause the patient to fall asleep
  3. CLate doses can cause severe stiffness, falls and swallowing problems
  4. DThe drug becomes poisonous if it is given late
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient wants to use their own electric hair dryer in the hospital. What is correct?

  1. AIt can be used straight away if it looks new
  2. BIt is checked for electrical safety according to hospital policy before use
  3. CIt can be used in the bathroom near the sink if the patient is careful
  4. DIt can be plugged into an extension lead under the bed
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Seorang jururawat tiba di tempat kebakaran di koridor dan api sedang merebak. Pesakit berada di bilik berhampiran. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat selepas membunyikan penggera?

  1. AMembawa pesakit ke tingkat bawah menggunakan lif yang terdekat
  2. BMembuka semua pintu dan tingkap supaya asap keluar
  3. CCuba memadamkan api yang merebak seorang diri dengan pemadam api
  4. DMenutup pintu dan memindahkan pesakit yang berada dalam bahaya secara mendatar di sebalik pintu kebakaran
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Seorang jururawat melihat pembantu jururawat mengukur tekanan darah dengan kaf yang jelas terlalu kecil. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMenyebutnya kemudian pada penilaian tahunan pembantu yang seterusnya
  2. BMengeluarkan pembantu daripada penjagaan pesakit untuk hari itu
  3. CCampur tangan sekarang, betulkan teknik dengan bijaksana dan semak semula
  4. DMengabaikannya, kerana satu bacaan tinggi tidak penting
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Seorang pesakit dengan kateter vena pusat tiba-tiba sesak nafas, dengan sakit dada dan SpO₂ yang menurun, semasa talian dikeluarkan. Apakah yang dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. ABilas kateter dengan salin untuk membersihkan sebarang sekatan
  2. BDudukkan pesakit tegak dan siapkan pengeluaran talian dengan cepat
  3. CMinta pesakit menarik nafas dalam yang perlahan dan teruskan
  4. DTutup tapak itu, pusingkan ke sebelah kiri dengan kepala ke bawah, beri oksigen dan minta bantuan
7.Kejururawatan klinikalSederhana

A patient on the ward has shingles with open blisters. Which people are most at risk from contact?

  1. APregnant women and immunocompromised people who have not had chickenpox
  2. BNo one, because shingles cannot spread
  3. COnly people over 80 who have already had shingles themselves
  4. DPeople who have already had chickenpox in childhood and are now healthy
8.Kejururawatan klinikalSukar

A nurse is teaching a patient who is starting warfarin. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will keep my INR blood test appointments."
  2. B"I will report black stools or unusual bruising."
  3. C"I can take aspirin if I get a headache."
  4. D"I will tell my dentist that I take warfarin."
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

How should a blood sample for serum ammonia be handled?

  1. ALeft at room temperature for several hours first
  2. BKept warm and sent with the next routine batch
  3. CPlaced on ice and sent to the laboratory at once
  4. DShaken firmly to mix it before it is sent away
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A middle-aged man has fatigue, joint pain, a raised ALT and new diabetes. His ferritin is very high and his transferrin saturation is above 60%. Which condition is most likely?

  1. AHereditary hemochromatosis
  2. BIron-deficiency anemia
  3. CAcute viral hepatitis A
  4. DAnemia of chronic disease
11.FarmakologiSederhana

A patient with suspected sepsis has blood cultures ordered and a first antibiotic dose due. What should the nurse do?

  1. AGive the antibiotic only if the temperature is above 40 °C (104 °F)
  2. BTake the blood cultures first, then give the antibiotic at once
  3. CGive the antibiotic first, then take blood cultures the next day
  4. DWait for the culture results before giving any antibiotic
12.FarmakologiSukar

An older patient with coronary artery disease is starting levothyroxine for hypothyroidism. Why is a low starting dose used?

  1. AFast replacement raises cardiac oxygen demand and can cause angina
  2. BLevothyroxine causes severe hypoglycaemia in older patients
  3. CHigh starting doses cause permanent hypothyroidism
  4. DOlder patients absorb levothyroxine much better, so small doses are all they need
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Where is the V1 electrode placed for a 12-lead ECG?

  1. AJust below the left collarbone
  2. BOver the left nipple
  3. CThe fourth intercostal space just right of the sternum
  4. DThe fifth intercostal space in the mid-axillary line
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

After intubation, breath sounds are heard on the right side of the chest but not the left. What is the most likely cause?

  1. AThe tube cuff has burst during insertion
  2. BThe left lung has completely filled with fluid
  3. CThe tube has entered the right main bronchus
  4. DThe tube has entered the oesophagus
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Why is pyridostigmine often taken about 30–60 minutes before meals by patients with myasthenia gravis?

  1. ATo reduce stomach acid so the food is digested better
  2. BTo lower the blood glucose rise after eating a meal
  3. CTo improve the strength of chewing and swallowing at mealtimes
  4. DTo stop the drug from irritating an empty stomach later on
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Which patient with a spinal cord injury is at risk of autonomic dysreflexia?

  1. AA patient with an injury at S2
  2. BA patient with an injury at T4
  3. CA patient with an injury at L3
  4. DA patient with an injury at L5
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Langkah manakah yang membantu mencegah sindrom lisis tumor pada pesakit berisiko tinggi?

  1. AMenghentikan semua cecair IV dan oral semasa kemoterapi
  2. BHidrasi IV dengan alopurinol atau rasburikase
  3. CSuplemen kalsium dan fosfat setiap hari
  4. DSekatan cecair dengan tablet kalium
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Semasa resusitasi lecuran, pengeluaran air kencing seorang dewasa 80 kg ialah 15 mL/j selama 2 jam. Apakah yang ditunjukkan oleh ini?

  1. AResusitasi yang tidak mencukupi; kadar cecair biasanya perlu dinaikkan
  2. BLebihan cecair; semua cecair IV patut dihentikan sekarang
  3. CKateter tersumbat yang patut dikeluarkan sahaja
  4. DPengeluaran air kencing yang normal bagi pesakit lecur
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Which test estimates how much fetal blood has entered the mother's circulation, to guide the dose of anti-D?

  1. ADirect Coombs test on the baby
  2. BKleihauer–Betke test
  3. CNitrazine test
  4. DGlucose tolerance test
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A preterm infant receiving oxygen has saturations that are consistently 100%. What should the nurse do?

  1. AIncrease the oxygen to provide a safety margin
  2. BRemove the saturation probe to save the skin
  3. CWean the oxygen to the target saturation range
  4. DLeave it unchanged because 100% is ideal
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Langkah kejururawatan manakah yang paling membantu bayi dengan bronkiolitis?

  1. ASedutan hidung yang lembut sebelum penyusuan dan pemantauan hidrasi serta ketepuan oksigen
  2. BMembaringkan bayi meniarap rata untuk tidur supaya rembesan dapat mengalir keluar dari saluran udara
  3. CMenahan semua penyusuan sehingga bayi bertambah baik
  4. DAntibiotik rutin
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A toddler has burns on both feet and the buttocks, with sharp "stocking" lines and no splash marks. What should the nurse consider?

  1. AAn accidental spill from a cup of tea
  2. BSunburn from playing outside in a paddling pool on a hot day
  3. CA skin infection that looks like a burn
  4. DPossible deliberate immersion; follow the safeguarding procedure
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Apakah nasihat tentang garam dan cecair yang patut diterima oleh pesakit yang mengambil litium?

  1. AIkut diet rendah garam yang ketat dan minum cecair sesedikit mungkin, terutamanya dalam cuaca panas
  2. BAmbil tablet garam setiap hari
  3. CMinum air sesedikit mungkin
  4. DKekalkan pengambilan garam yang stabil dan normal serta minum cecair yang mencukupi, terutamanya dalam cuaca panas atau semasa sakit
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Three weeks after her husband died, a woman says she sometimes briefly hears him call her name at home. She is otherwise eating, sleeping and coping. How should the nurse interpret this?

  1. AIt is a sign of schizophrenia that needs antipsychotic medicine
  2. BBrief experiences like this can be part of normal grief
  3. CIt proves she has severe major depression with psychosis
  4. DIt means she has delirium and needs urgent tests
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C? °F40.8 °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 40.8 °C. Tukarkan kepada darjah Fahrenheit T dengan °F = °C × 9/5 + 32. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

40.8 °C
T = °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
1 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi memberikan 1 mg/h. Nyatakan kadar dos ini D dalam mcg/min. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Pengiraan dosSederhana
12 kg15 mg/kgD = ? mg

Seorang pesakit berberat 12 kg dan dipreskripsikan 15 mg/kg sebagai dos tunggal. Cari dos D dalam mg.

12 kg15 mg/kg
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 130 mikrogram. Ampul mengandungi 1 mg/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

130 mcg1 mg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
60 gtt/mL80 mL/h? gtt/min

Satu infusi diarahkan pada 80 mL/j, tetapi tiada pam tersedia. Ia berjalan secara graviti melalui set pemberian 60 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

80 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
250 mg50 mL5 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 250 mg ubat dalam 50 mL dan berjalan pada 5 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

250 mg/50 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamsup180 mLteh200 mLInfusi IV100 mL/h × 8 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing350 mLair kencing175 mLair kencing425 mLair kencing500 mLlongkang luka150 mLmuntah100 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL.

sup: 180 mLteh: 200 mLInfusi IV: 100 mL/h × 8 hantibiotik IV: 1 × 50 mL
I = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL60 mL/hmula 09:4511:45: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL dimulakan pada 09:45 dan berjalan dengan pam pada 60 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 11:45?

1000 mL60 mL/h09:45 → 11:45
V = mL
33.Skor penilaian klinikalSederhana
ringansederhanateruk

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata secara spontan, berorientasi terhadap orang, tempat dan masa dan menunjukkan respons motor terbaik: mematuhi arahan. Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.

  1. 1ringan
  2. 2sederhana
  3. 3teruk
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 14/min, SpO₂ 97% bernafas udara bilik, tekanan darah 90/54 mmHg, nadi 98/min, sedar, suhu 37.1 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 14SpO₂ 97%udaraSBP 90HR 98AT 37.1 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · The flap furthest away from you

Mengapa ini jawapannya

Opening the far flap first means the nurse never reaches across the exposed sterile contents. The side flaps follow, and the nearest flap is opened last.

Jawapan

C · The flap furthest away from you
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Late doses can cause severe stiffness, falls and swallowing problems

Mengapa ini jawapannya

Levodopa wears off quickly, and delays can cause rigidity, falls, swallowing difficulty and aspiration. It is a time-critical medicine in hospital.

Jawapan

C · Late doses can cause severe stiffness, falls and swallowing problems
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · It is checked for electrical safety according to hospital policy before use

Mengapa ini jawapannya

Electrical items from home can be faulty and cause shocks or fires. Policies usually require them to be inspected before use, and extension cords near patients are avoided.

Jawapan

B · It is checked for electrical safety according to hospital policy before use
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Menutup pintu dan memindahkan pesakit yang berada dalam bahaya secara mendatar di sebalik pintu kebakaran

Mengapa ini jawapannya

Menutup pintu memperlahankan penyebaran asap dan api. Pesakit yang berada dalam bahaya serta-merta dipindahkan secara mendatar ke kawasan selamat di sebalik pintu kebakaran, diikuti dengan pemindahan lanjut jika perlu. Lif tidak digunakan, dan api yang merebak diserahkan kepada anggota bomba.

Jawapan

D · Menutup pintu dan memindahkan pesakit yang berada dalam bahaya secara mendatar di sebalik pintu kebakaran
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Campur tangan sekarang, betulkan teknik dengan bijaksana dan semak semula

Mengapa ini jawapannya

Penyeliaan termasuk membetulkan kesilapan serta-merta, dengan cara yang menghormati, dan mendapatkan nilai yang tepat. Kaf yang terlalu kecil melebihkan anggaran tekanan darah. Mengabaikannya atau menunggu berbulan-bulan membenarkan kemudaratan berterusan.

Jawapan

C · Campur tangan sekarang, betulkan teknik dengan bijaksana dan semak semula
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Tutup tapak itu, pusingkan ke sebelah kiri dengan kepala ke bawah, beri oksigen dan minta bantuan

Mengapa ini jawapannya

Tanda ini semasa pengeluaran talian mencadangkan embolisme udara. Menutup tapak dengan pembalut kedap udara menghalang lebih banyak udara masuk, dan kedudukan sebelah kiri, kepala ke bawah membantu memerangkap udara di sebelah kanan jantung, jauh daripada arteri pulmonari. Oksigen dan bantuan segera menyusul.

Jawapan

D · Tutup tapak itu, pusingkan ke sebelah kiri dengan kepala ke bawah, beri oksigen dan minta bantuan
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Pregnant women and immunocompromised people who have not had chickenpox

Mengapa ini jawapannya

Someone who has never had chickenpox can catch chickenpox from contact with shingles blisters. Non-immune pregnant and immunocompromised people are at particular risk, so lesions are covered and precautions followed.

Jawapan

A · Pregnant women and immunocompromised people who have not had chickenpox
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · "I can take aspirin if I get a headache."

Mengapa ini jawapannya

Aspirin and other NSAIDs increase the bleeding risk with warfarin, so patients should ask before taking any new medicine. Paracetamol (acetaminophen) is usually the safer choice for simple pain.

Jawapan

C · "I can take aspirin if I get a headache."
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Placed on ice and sent to the laboratory at once

Mengapa ini jawapannya

Ammonia can rise in a standing sample as red cells and proteins break down. The sample is usually placed on ice and analyzed promptly to avoid a falsely high result.

Jawapan

C · Placed on ice and sent to the laboratory at once
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Hereditary hemochromatosis

Mengapa ini jawapannya

Hemochromatosis is an inherited disorder of increased iron absorption. Iron is deposited in the liver, pancreas, joints, heart and skin. A high transferrin saturation with a high ferritin suggests the diagnosis, and treatment is regular venesection (phlebotomy).Disemak dengan: Hemochromatosis · MedlinePlus (NIH) (2026); Ferritin Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

A · Hereditary hemochromatosis
11.Farmakologi

Jawapan: B · Take the blood cultures first, then give the antibiotic at once

Mengapa ini jawapannya

Cultures are taken before antibiotics so the organism can be identified, but antibiotics must not be delayed in sepsis. Taking cultures quickly and then giving the antibiotic meets both aims.

Jawapan

B · Take the blood cultures first, then give the antibiotic at once
12.Farmakologi

Jawapan: A · Fast replacement raises cardiac oxygen demand and can cause angina

Mengapa ini jawapannya

Thyroid hormone increases metabolic rate, heart rate and contractility. In older people and those with heart disease, the dose is started low and increased slowly to avoid ischaemia and arrhythmias.

Jawapan

A · Fast replacement raises cardiac oxygen demand and can cause angina
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · The fourth intercostal space just right of the sternum

Mengapa ini jawapannya

V1 is placed in the fourth intercostal space at the right sternal edge, and V2 at the left sternal edge. V4 is in the fifth intercostal space in the mid-clavicular line, and V6 in the mid-axillary line at the same level. Wrong placement can mimic or hide changes.

Jawapan

C · The fourth intercostal space just right of the sternum
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · The tube has entered the right main bronchus

Mengapa ini jawapannya

The right main bronchus is more in line with the trachea, so a tube pushed too far usually enters it and only the right lung is ventilated. The tube is withdrawn slightly by the team and position is rechecked. Oesophageal intubation gives no breath sounds and gastric gurgling.

Jawapan

C · The tube has entered the right main bronchus
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · To improve the strength of chewing and swallowing at mealtimes

Mengapa ini jawapannya

Pyridostigmine inhibits acetylcholinesterase, so more acetylcholine is available at the neuromuscular junction. Timing it before meals gives the best muscle strength for chewing and swallowing, which lowers the risk of aspiration.

Jawapan

C · To improve the strength of chewing and swallowing at mealtimes
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · A patient with an injury at T4

Mengapa ini jawapannya

Autonomic dysreflexia usually occurs with injuries at T6 or above. Below this level, the body can still control the sympathetic response to stimuli such as a full bladder. Lumbar and sacral injuries do not usually cause it.

Jawapan

B · A patient with an injury at T4
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Hidrasi IV dengan alopurinol atau rasburikase

Mengapa ini jawapannya

Pencegahan termasuk hidrasi agresif untuk mengekalkan pengeluaran air kencing yang tinggi, alopurinol (mengurangkan penghasilan asid urik) atau rasburikase (memecahkan asid urik) dan pemantauan rapi elektrolit, fungsi buah pinggang dan pengeluaran air kencing.

Jawapan

B · Hidrasi IV dengan alopurinol atau rasburikase
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Resusitasi yang tidak mencukupi; kadar cecair biasanya perlu dinaikkan

Mengapa ini jawapannya

Sasaran dewasa yang lazim ialah kira-kira 0.5 mL/kg/j (di sini 40 mL/j). Pengeluaran 15 mL/j menunjukkan perfusi buah pinggang yang tidak mencukupi, dan kadar cecair dinaikkan seperti yang dipreskripsikan selepas memeriksa kateter. Cecair berlebihan juga berbahaya, menyebabkan edema dan sindrom kompartmen, jadi formula hanyalah titik permulaan.

Jawapan

A · Resusitasi yang tidak mencukupi; kadar cecair biasanya perlu dinaikkan
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Kleihauer–Betke test

Mengapa ini jawapannya

The Kleihauer–Betke test (or flow cytometry) measures fetal red cells in maternal blood after a sensitising event such as trauma or birth. The result guides whether extra anti-D is needed.

Jawapan

B · Kleihauer–Betke test
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Wean the oxygen to the target saturation range

Mengapa ini jawapannya

Hyperoxia increases the risk of retinopathy of prematurity and lung injury. Oxygen is titrated to the prescribed target saturation range rather than to 100%.

Jawapan

C · Wean the oxygen to the target saturation range
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Sedutan hidung yang lembut sebelum penyusuan dan pemantauan hidrasi serta ketepuan oksigen

Mengapa ini jawapannya

Penjagaan dalam bronkiolitis bersifat sokongan: bersihkan hidung, sokong penyusuan dan hidrasi, dan beri oksigen jika ketepuan rendah. Antibiotik tidak membantu bronkiolitis virus.

Jawapan

A · Sedutan hidung yang lembut sebelum penyusuan dan pemantauan hidrasi serta ketepuan oksigen
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Possible deliberate immersion; follow the safeguarding procedure

Mengapa ini jawapannya

Symmetrical burns with clear edges on the feet, hands or buttocks, without splash marks, suggest forced immersion in hot water. The nurse documents the findings accurately and follows local safeguarding procedures.

Jawapan

D · Possible deliberate immersion; follow the safeguarding procedure
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Kekalkan pengambilan garam yang stabil dan normal serta minum cecair yang mencukupi, terutamanya dalam cuaca panas atau semasa sakit

Mengapa ini jawapannya

Apabila natrium atau cecair hilang (berpeluh, muntah, cirit-birit, diet rendah garam), buah pinggang menyimpan lebih banyak litium dan parasnya meningkat. Pengambilan garam dan cecair yang stabil mengekalkan paras yang stabil.

Jawapan

D · Kekalkan pengambilan garam yang stabil dan normal serta minum cecair yang mencukupi, terutamanya dalam cuaca panas atau semasa sakit
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Brief experiences like this can be part of normal grief

Mengapa ini jawapannya

Briefly hearing or sensing the deceased is common in bereavement and is not usually a sign of mental illness. The nurse listens, normalises the experience and watches for signs of more complicated grief or depression.

Jawapan

B · Brief experiences like this can be part of normal grief
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 105.4 °F

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Darabkan dengan 9/5

40.8·9/5 = 73.44

Tambah 32

T = 73.44 + 32 = 105.4 °F

Jawapan

T = 105.4 °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: D = 16.7 mcg/min

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Sediakan rantaian penukaran

D = 1 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Hitung

D = 1000/60 = 16.67 ≈ 16.7 mcg/min

Jawapan

D = 16.7 mcg/min
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 180 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos

15·12 = 180 mg

Jawapan

D = 180 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.13 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

1 mg/mL = 1000 mcg/mL

Isi padu

V = 130/1000 = 0.13 mL

Jawapan

V = 0.13 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 80 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililiter seminit

80/60 = 1.333 mL/min

Kadar titisan

R = 1.333·60 = 80 gtt/min

Jawapan

R = 80 gtt/min

Dengan set mikrotitis (60 gtt/mL), gtt/min sama dengan mL/j.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 25 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

250/50 = 5 mg/mL

Kadar dos

D = 5·5 = 25 mg/h

Jawapan

D = 25 mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1230 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 180 + 200 = 380 mL
Infusi IV: 100·8 = 800 mL
antibiotik IV: 1·50 = 50 mL
I = 1230 mL

Jawapan

I = 1230 mL
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 880 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

09:45 → 11:45 = 2 h

Isi padu yang diinfuskan

60·2 = 120 mL

Isi padu tinggal

V = 1000 − 120 = 880 mL

Jawapan

V = 880 mL
33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: ringan

Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.

Skorkan setiap bahagian

E: membuka mata secara spontan → 4
V: berorientasi terhadap orang, tempat dan masa → 5
M: mematuhi arahan → 6

Tambah

GCS = 4 + 5 + 6 = 15

Keterukan

GCS 15 → ringan

Jawapan

ringan
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah–sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 97% → 0
bernafas udara → 0
SBP 90 mmHg → 3
HR 98/min → 1
sedar (A) → 0
T 37.1 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 1 + 0 + 0 = 4
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah–sederhana

Jawapan

rendah–sederhana

Satu skor tunggal 3 memerlukan semakan segera walaupun jumlahnya rendah.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions