Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A dying patient has noisy, rattling breathing that is upsetting the family. Which nursing action helps?

  1. ATell the family it means the patient is choking and needs help
  2. BReposition the patient and explain the cause to the family
  3. CGive large volumes of oral fluids
  4. DStart deep suction every 10 minutes
2.Asas kejururawatanSukar

Why should only the patient press the button of a patient-controlled analgesia (PCA) pump?

  1. AVisitors might damage the pump or change its settings if they touch it
  2. BA drowsy patient stops pressing, which helps prevent overdose
  3. CNurses are not allowed to give opioids
  4. DThe pump only works with the patient's fingerprint
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A small spill of blood is found on the floor. How should it be cleaned?

  1. AWipe it up quickly with a dry cloth using bare hands, then wash the hands well
  2. BWear gloves, absorb the blood, then clean the area with an approved disinfectant
  3. CCover it with a clean sheet and keep working
  4. DLeave it until housekeeping arrives the next morning
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse has just started a unit of red blood cells when a colleague asks for urgent help with another patient. What is the best action?

  1. ASpeed up the transfusion so it finishes sooner
  2. BLeave to help the other patient, and check the transfusion again in about an hour
  3. CStay with the transfusing patient for the first 15 minutes and ask another nurse to help
  4. DPause the transfusion until the nurse is free again
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient on a medical unit tells the nurse he has a plan to end his life and has saved tablets at home. What is the priority action?

  1. AReassure him that things usually look better in the morning after some sleep
  2. BAsk him to promise he will not harm himself
  3. CArrange a psychiatry appointment for next week
  4. DEnsure constant observation and remove anything he could use to harm himself
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient at 36 weeks of pregnancy has sudden severe abdominal pain, a hard, board-like uterus and dark vaginal bleeding. What should the nurse suspect?

  1. AA urinary tract infection
  2. BNormal labor contractions starting
  3. CPlacenta previa, which is usually painless
  4. DPlacental abruption, which is an emergency
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Why is blood pressure monitored closely in a patient with an epidural infusion?

  1. AThe local anaesthetic can block sympathetic nerves and cause hypotension
  2. BBlood pressure readings show whether the catheter is infected
  3. CThe epidural pump uses the blood pressure to set the rate
  4. DEpidurals always cause severe hypertension that needs regular treatment
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient with central chest pain has ST elevation on the 12-lead ECG. What is the main aim of urgent treatment?

  1. ARestoring blood flow through the blocked coronary artery quickly
  2. BWaiting for the troponin result before taking any action
  3. CStarting a cholesterol-lowering drug before any other treatment is given
  4. DStrict bed rest for several days before deciding on treatment
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

An older adult takes lisinopril and furosemide and recently started daily ibuprofen for knee pain. The creatinine has risen from 1.0 to 1.8 mg/dL (88 to 159 µmol/L). What is the most likely cause?

  1. AA laboratory error, since ibuprofen has no effect on the kidney
  2. BThe NSAID reduces kidney blood flow on top of the other two drugs
  3. CMore activity has increased the patient's muscle mass quickly
  4. DNormal aging of the kidneys over a period of a few weeks
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Seorang pesakit penyakit buah pinggang kronik mempunyai fosfat 7.2 mg/dL (2.3 mmol/L). Pengajaran diet manakah yang paling sesuai?

  1. AMinum lebih banyak minuman ringan jenis kola untuk kekal terhidrat
  2. BTingkatkan susu dan keju untuk melindungi tulang daripada kehilangan kalsium
  3. CHadkan makanan kaya fosfat, seperti makanan diproses dan kola
  4. DAmbil suplemen kalsium dengan perut kosong dan bukan pengikat
11.FarmakologiSederhana

Why is simvastatin traditionally taken in the evening?

  1. AIt is short-acting, and cholesterol synthesis peaks at night
  2. BIt is inactivated by sunlight during the day
  3. CIt must be taken with the largest meal of the day
  4. DIt causes too much drowsiness to be taken in the morning
12.FarmakologiSukar

Why is vancomycin given by mouth, not intravenously, for Clostridioides difficile infection?

  1. AThe oral form is cheaper but has the same effect as IV
  2. BOral vancomycin is not absorbed, so it reaches high levels in the colon
  3. COral vancomycin is absorbed into the blood better than IV vancomycin
  4. DIntravenous vancomycin causes C. difficile infection
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Mengapakah nitrat digunakan dengan sangat berhati-hati dalam infarksi ventrikel kanan?

  1. ANitrat tidak diserap apabila ventrikel kanan terjejas
  2. BVentrikel kanan bergantung pada prabeban, jadi tekanan darah boleh jatuh mendadak
  3. CNitrat menyebabkan hiperkalemia yang berbahaya dalam jenis infarksi ini
  4. DNitrat menyebabkan infarksi merebak ke ventrikel kiri
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A one-way speaking valve is fitted to a patient's tracheostomy tube while the cuff is still inflated. What is the danger?

  1. AThe valve will humidify the air too much
  2. BThe patient will speak too loudly
  3. CThe patient cannot breathe out and may suffocate
  4. DThere is no danger, as the valve works with any cuff
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Seorang pesakit mempunyai hipertensi yang sukar dikawal dan kalium yang rendah secara berterusan, tanpa mengambil diuretik. Keadaan manakah yang patut dipertimbangkan?

  1. ADiabetes insipidus kranial
  2. BHipotiroidisme primer
  3. CInsufisiensi adrenal primer (Addison)
  4. DHiperaldosteronisme primer (Conn)
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient with a brain injury has a mean arterial pressure of 80 mmHg and an ICP of 25 mmHg. How should the nurse interpret this?

  1. AThe ICP cannot affect brain perfusion if the blood pressure is normal
  2. BThe cerebral perfusion pressure is 105 mmHg, which is too high
  3. CThe cerebral perfusion pressure is 80 mmHg, which is normal
  4. DThe cerebral perfusion pressure is 55 mmHg, below the usual target
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Tanda manakah yang menunjukkan pankreatitis akut yang teruk dengan pendarahan ke dalam tisu?

  1. ARuam ungu pada tapak tangan dan kaki
  2. BPerubahan warna kuning pada kuku jari
  3. CBengkak pada bibir, lidah dan muka
  4. DLebam di sekeliling pusat atau rusuk
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient on chemotherapy has white plaques on the tongue and cheeks that wipe off to leave red areas. What is most likely?

  1. AOral candidiasis
  2. BNormal mucositis healing
  3. CLeukoplakia from smoking
  4. DFood residue only
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman is about to get out of bed for the first time after birth. What should the nurse do?

  1. AHelp her sit, then stand slowly with support
  2. BAsk her to stand quickly to reduce dizziness
  3. CWait until day 3 before letting her stand
  4. DLet her walk alone so she feels independent
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman at 8 weeks takes valproate for epilepsy. She asks whether she should stop it. Which response is best?

  1. ADo not stop it suddenly; arrange urgent specialist review
  2. BHalve the dose herself to reduce the risk to the baby
  3. CStop the drug today because it causes birth defects
  4. DContinue as usual because epilepsy drugs are all safe in pregnancy
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A 2-year-old says "No!" when it is time for his liquid medicine. What is the best approach?

  1. AAsk him whether he wants to take his medicine or not
  2. BTell him he is a bad boy for refusing
  3. COffer a limited choice, such as the cup or the syringe
  4. DWait until he agrees to take it, even if the dose is hours late
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A boy with haemophilia A bumps his head hard on a table. He seems well. What should the nurse advise?

  1. AGive aspirin for the pain and apply ice to the bump
  2. BWatch him at home for a week and bring him in only if he vomits or has a headache
  3. CNo action is needed, because head bleeds are rare in haemophilia
  4. DSeek urgent care, as factor replacement may be needed before symptoms appear
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

How does memantine work in Alzheimer's disease?

  1. AIt inhibits the breakdown of acetylcholine
  2. BIt blocks dopamine D2 receptors
  3. CIt blocks NMDA glutamate receptors
  4. DIt increases serotonin by blocking its reuptake
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient's mood changes several times a day, usually after conflicts with others. She has chronic feelings of emptiness and a strong fear of being abandoned. Which diagnosis is most likely?

  1. ASchizoid personality disorder with low mood
  2. BPersistent depressive disorder
  3. CBorderline personality disorder
  4. DBipolar I disorder
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C? °F38.4 °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 38.4 °C. Tukarkan kepada darjah Fahrenheit T dengan °F = °C × 9/5 + 32. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

38.4 °C
T = °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0020:3507:15t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 20:35 dan tamat pada 07:15 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa jam t ia berjalan? Berikan jawapan dalam jam sebagai perpuluhan, dibundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

20:3507:15
t = h
27.Pengiraan dosSederhana
25 kg25 mg/kg/hari4× sehariD = ? mg

Seorang pesakit berberat 25 kg. Dos yang dipreskripsikan ialah 25 mg/kg sehari, diberi dalam 4 dos yang sama. Berapakah miligram D yang diberi bagi setiap dos?

25 kg25 mg/kg/hari4× sehari
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 880 mikrogram. Ampul mengandungi 1 mg/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

880 mcg1 mg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
V = ?15 gtt/mL25 gtt/min2 h

Titisan berjalan pada 25 gtt/min melalui set 15 gtt/mL. Berapa mililiter V yang diterima pesakit dalam 2 jam?

25 gtt/min15 gtt/mL2 h
V = mL
30.Kadar infusi IVSukar
750 mL60 gtt/mL40 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 40 gtt/min melalui set 60 gtt/mL. Terdapat 750 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

40 gtt/min60 gtt/mL750 mL
t = h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamjus100 mLjeli100 mLketulan ais120 mLInfusi IV80 mL/h × 8 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing500 mLair kencing450 mLair kencing450 mLair kencing150 mLlongkang luka120 mLmuntah100 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih). Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

jus: 100 mLjeli: 100 mLketulan ais: 120 mLInfusi IV: 80 mL/h × 8 hantibiotik IV: 1 × 50 mLair kencing: 500 mLair kencing: 450 mLair kencing: 450 mLair kencing: 150 mLlongkang luka: 120 mLmuntah: 100 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL→ 125 mL/hmula 10:30tjumlah​ = ? h75 mL/h × 2 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 500 mL bermula pada 10:30 dengan 75 mL/j. Selepas 2 jam kadar ditukar kepada 125 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL75 mL/h · 2 h125 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
ringansederhanateruk

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata hanya kepada tekanan (rangsangan menyakitkan), hanya mengeluarkan bunyi yang tidak difahami seperti mengerang dan menunjukkan respons motor terbaik: tiada pergerakan langsung. Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.

  1. 1ringan
  2. 2sederhana
  3. 3teruk
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 18/min, SpO₂ 86% bernafas udara bilik, tekanan darah 150/90 mmHg, nadi 44/min, sedar, suhu 37.2 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 18SpO₂ 86%udaraSBP 150HR 44AT 37.2 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Reposition the patient and explain the cause to the family

Mengapa ini jawapannya

Noisy "death rattle" breathing comes from secretions in the throat and is not usually distressing to the patient. Repositioning, explanation and sometimes medicines help; deep suction is usually avoided.

Jawapan

B · Reposition the patient and explain the cause to the family
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · A drowsy patient stops pressing, which helps prevent overdose

Mengapa ini jawapannya

If the patient becomes too sleepy they cannot press the button, so no more opioid is given. When others press it this safety is lost and respiratory depression can follow.

Jawapan

B · A drowsy patient stops pressing, which helps prevent overdose
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Wear gloves, absorb the blood, then clean the area with an approved disinfectant

Mengapa ini jawapannya

Blood spills are cleaned promptly by staff wearing gloves. The blood is absorbed with disposable material, then the area is cleaned and disinfected with a hospital disinfectant, and waste goes into clinical waste.

Jawapan

B · Wear gloves, absorb the blood, then clean the area with an approved disinfectant
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Stay with the transfusing patient for the first 15 minutes and ask another nurse to help

Mengapa ini jawapannya

The most serious reactions, such as acute hemolytic reactions and anaphylaxis, usually start within the first 15 minutes. The nurse stays with the patient during this time and finds another person to help elsewhere.

Jawapan

C · Stay with the transfusing patient for the first 15 minutes and ask another nurse to help
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Ensure constant observation and remove anything he could use to harm himself

Mengapa ini jawapannya

A patient with a plan and means is at high risk. Safety comes first: constant observation, removal of means and urgent referral. A “no-harm promise” does not protect the patient.

Jawapan

D · Ensure constant observation and remove anything he could use to harm himself
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Placental abruption, which is an emergency

Mengapa ini jawapannya

Painful bleeding with a rigid, tender uterus suggests placental abruption, where the placenta separates early. Mother and baby are at risk, so urgent escalation and monitoring are needed.

Jawapan

D · Placental abruption, which is an emergency
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · The local anaesthetic can block sympathetic nerves and cause hypotension

Mengapa ini jawapannya

Epidural local anaesthetic can cause vasodilation and hypotension. Nurses also monitor sedation, respiratory rate, block height, motor function and the catheter site.

Jawapan

A · The local anaesthetic can block sympathetic nerves and cause hypotension
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Restoring blood flow through the blocked coronary artery quickly

Mengapa ini jawapannya

ST-elevation myocardial infarction means a coronary artery is usually completely blocked. Urgent reperfusion by primary PCI, or thrombolysis if PCI is not available in time, limits the amount of heart muscle that dies.

Jawapan

A · Restoring blood flow through the blocked coronary artery quickly
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · The NSAID reduces kidney blood flow on top of the other two drugs

Mengapa ini jawapannya

NSAIDs reduce prostaglandin-driven blood flow to the kidney. Combined with an ACE inhibitor and a diuretic, this can cause acute kidney injury, especially in older adults. The nurse reports the result and the NSAID is usually stopped.Disemak dengan: Creatinine blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

B · The NSAID reduces kidney blood flow on top of the other two drugs
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Hadkan makanan kaya fosfat, seperti makanan diproses dan kola

Mengapa ini jawapannya

Fosfat yang tinggi dalam CKD diuruskan dengan mengehadkan pengambilan fosfat, mengambil pengikat bersama hidangan dan dialisis. Makanan diproses dengan bahan tambah fosfat, kola dan produk tenusu dalam jumlah besar ialah sumber utama.Disemak dengan: Phosphorus: Tips for People with Chronic Kidney Disease · Indian Health Service (HHS); Phosphorus and Your Kidneys · National Kidney Foundation (2024); Chronic kidney disease · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

C · Hadkan makanan kaya fosfat, seperti makanan diproses dan kola
11.Farmakologi

Jawapan: A · It is short-acting, and cholesterol synthesis peaks at night

Mengapa ini jawapannya

The liver makes most cholesterol overnight, and short-acting statins such as simvastatin work best when taken in the evening. Atorvastatin and rosuvastatin can be taken at any time of day.

Jawapan

A · It is short-acting, and cholesterol synthesis peaks at night
12.Farmakologi

Jawapan: B · Oral vancomycin is not absorbed, so it reaches high levels in the colon

Mengapa ini jawapannya

Oral vancomycin stays in the gut and acts directly on C. difficile in the colon. IV vancomycin is not excreted into the gut in useful amounts, so it does not treat this infection.

Jawapan

B · Oral vancomycin is not absorbed, so it reaches high levels in the colon
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Ventrikel kanan bergantung pada prabeban, jadi tekanan darah boleh jatuh mendadak

Mengapa ini jawapannya

Dalam infarksi ventrikel kanan, output jantung sangat bergantung pada pengisian vena. Venodilator seperti nitrat (dan diuretik atau opioid) boleh menyebabkan penurunan tekanan darah yang dramatik. Pesakit ini sering memerlukan pemberian cecair yang teliti sebaliknya.

Jawapan

B · Ventrikel kanan bergantung pada prabeban, jadi tekanan darah boleh jatuh mendadak
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · The patient cannot breathe out and may suffocate

Mengapa ini jawapannya

A speaking valve opens on inspiration and closes on expiration, so exhaled air must pass around the tube and up through the larynx. If the cuff is inflated, air cannot escape, causing air trapping and respiratory arrest. The cuff must be fully deflated first.

Jawapan

C · The patient cannot breathe out and may suffocate
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Hiperaldosteronisme primer (Conn)

Mengapa ini jawapannya

Aldosteron berlebihan menyebabkan pengekalan natrium dan air (hipertensi) dan kehilangan kalium (hipokalemia). Hiperaldosteronisme primer ialah punca sekunder hipertensi yang lazim dan disaring dengan nisbah aldosteron-kepada-renin. Penyakit Addison menyebabkan corak yang bertentangan.

Jawapan

D · Hiperaldosteronisme primer (Conn)
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · The cerebral perfusion pressure is 55 mmHg, below the usual target

Mengapa ini jawapannya

CPP = MAP − ICP, so 80 − 25 = 55 mmHg. A CPP below about 60 mmHg risks brain ischaemia. The team will act to lower the ICP and support the MAP.

Jawapan

D · The cerebral perfusion pressure is 55 mmHg, below the usual target
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Lebam di sekeliling pusat atau rusuk

Mengapa ini jawapannya

Tanda Cullen (lebam periumbilikus) dan tanda Grey Turner (lebam rusuk) jarang berlaku dan merupakan tanda lewat hemoragi retroperitoneal dalam pankreatitis teruk. Ia menunjukkan prognosis yang buruk.

Jawapan

D · Lebam di sekeliling pusat atau rusuk
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Oral candidiasis

Mengapa ini jawapannya

Oral thrush is common during chemotherapy, especially with steroids or antibiotics. It is reported so that antifungal treatment can be prescribed, and good oral care continues.

Jawapan

A · Oral candidiasis
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Help her sit, then stand slowly with support

Mengapa ini jawapannya

Orthostatic hypotension is common after birth. The nurse helps her sit at the edge of the bed, dangle her legs, then stand slowly with assistance and stays close in case she feels faint.

Jawapan

A · Help her sit, then stand slowly with support
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Do not stop it suddenly; arrange urgent specialist review

Mengapa ini jawapannya

Valproate is strongly teratogenic, but stopping antiepileptics suddenly can cause seizures that harm mother and fetus. She needs urgent specialist review to change treatment safely, ideally before conception.

Jawapan

A · Do not stop it suddenly; arrange urgent specialist review
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Offer a limited choice, such as the cup or the syringe

Mengapa ini jawapannya

Toddlers seek autonomy. Giving limited choices where the outcome is acceptable (which cup, which flavour of drink afterwards) gives them some control. Asking whether they want the medicine invites a refusal.

Jawapan

C · Offer a limited choice, such as the cup or the syringe
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Seek urgent care, as factor replacement may be needed before symptoms appear

Mengapa ini jawapannya

Intracranial bleeding is the most dangerous bleed in haemophilia and can develop hours after injury. Any significant head injury needs urgent assessment and usually prompt factor replacement. Aspirin is avoided because it impairs platelet function.

Jawapan

D · Seek urgent care, as factor replacement may be needed before symptoms appear
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · It blocks NMDA glutamate receptors

Mengapa ini jawapannya

Memantine is an NMDA receptor antagonist used in moderate to severe Alzheimer's disease. It may be combined with a cholinesterase inhibitor.

Jawapan

C · It blocks NMDA glutamate receptors
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Borderline personality disorder

Mengapa ini jawapannya

In borderline personality disorder, mood shifts are short-lived, often hours, and are usually triggered by interpersonal events. Bipolar episodes last days to weeks and are not mainly reactive to relationships.

Jawapan

C · Borderline personality disorder
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 101.1 °F

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Darabkan dengan 9/5

38.4·9/5 = 69.12

Tambah 32

T = 69.12 + 32 = 101.1 °F

Jawapan

T = 101.1 °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 10.67 h

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

20:35 → 24:00 = 205 min

Selepas tengah malam

00:00 → 07:15 = 435 min

Jumlah

205 + 435 = 640 min
t = 640/60 = 10.67 h

Jawapan

t = 10.67 h
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 156.3 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Jumlah sehari

25·25 = 625 mg

Setiap dos

D = 625/4 = 156.3 mg

Jawapan

D = 156.3 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.88 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

1 mg/mL = 1000 mcg/mL

Isi padu

V = 880/1000 = 0.88 mL

Jawapan

V = 0.88 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: V = 200 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar dalam mL/j

25·60/15 = 100 mL/h

Isi padu

V = 100·2 = 200 mL

Jawapan

V = 200 mL
30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 18.8 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

40·60/60 = 40 mL/h

Masa yang tinggal

t = 750/40 = 18.75 ≈ 18.8 h

Jawapan

t = 18.8 h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = −820 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 100 + 100 = 200 mL
ketulan ais: 120/2 = 60 mL
Infusi IV: 80·8 = 640 mL
antibiotik IV: 1·50 = 50 mL
jumlah pengambilan = 950 mL

Jumlah pengeluaran

500 + 450 + 450 + 150 + 120 + 100 = 1770 mL

Imbangan

B = 950 − 1770 = −820 mL

Jawapan

B = −820 mL

Negatif: pesakit kehilangan lebih banyak cecair daripada yang masuk.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 4.8 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

75·2 = 150 mL
500 − 150 = 350 mL tinggal

Bahagian kedua

350/125 = 2.8 h

Jumlah masa

t = 2 + 2.8 = 4.8 h

Jawapan

t = 4.8 h

Itu kira-kira 4 h 48 min, jadi beg habis pada kira-kira 15:18.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: teruk

Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.

Skorkan setiap bahagian

E: membuka mata hanya kepada tekanan (rangsangan menyakitkan) → 2
V: hanya mengeluarkan bunyi yang tidak difahami seperti mengerang → 2
M: tiada pergerakan langsung → 1

Tambah

GCS = 2 + 2 + 1 = 5

Keterukan

GCS 5 → teruk

Jawapan

teruk
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah–sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 18/min → 0
SpO₂ 86% → 3
bernafas udara → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 44/min → 1
sedar (A) → 0
T 37.2 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 4
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah–sederhana

Jawapan

rendah–sederhana

Satu skor tunggal 3 memerlukan semakan segera walaupun jumlahnya rendah.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions