Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Which part of the stethoscope is best for hearing low-pitched sounds such as some heart murmurs?

  1. AThe earpieces turned backwards
  2. BThe bell, pressed firmly on the skin
  3. CThe bell, placed lightly on the skin
  4. DThe diaphragm, pressed firmly on the skin
2.Asas kejururawatanSukar

Pesakit muda dengan diabetes jenis 1 mempunyai pernafasan dalam dan pantas, bau buah pada nafas, muntah dan tanda dehidrasi. Apakah yang patut anda syaki?

  1. AKetoasidosis diabetes
  2. BHiperventilasi akibat kebimbangan
  3. CHipoglisemia
  4. DJangkitan virus perut biasa
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A person in scrubs without a hospital ID badge asks to take a newborn to the nursery. What should the nurse do?

  1. ARefuse, keep the baby with the mother and alert security
  2. BAsk the person their name and then give them the baby
  3. CLet the parents decide whether to hand the baby over
  4. DHand over the baby if the person seems confident
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Victims of a chemical spill arrive at the emergency department with liquid on their skin and clothing. What is the priority before they enter the building?

  1. AGive them hospital gowns and seat them in triage
  2. BTake a full history in the waiting room
  3. CTake them straight into the resuscitation room so treatment is not delayed
  4. DDecontaminate them outside, with staff wearing appropriate PPE
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient’s chest tube becomes disconnected from the drainage system. What should the nurse do first?

  1. AWait for the provider to arrive before doing anything else
  2. BPlace the end of the tube in a bottle of sterile water
  3. CRemove the tube and cover the site
  4. DClamp the tube for the rest of the shift
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Di unit pembedahan, pesakit pascaoperasi manakah yang patut dilihat dahulu oleh jururawat?

  1. A6 jam selepas endarterektomi karotid: bengkak leher bertambah, berkata sukar menelan
  2. B2 hari selepas pembentukan kolostomi: stoma lembap dan merah jambu, sedikit keluaran
  3. C2 hari selepas penggantian pinggul: kesakitan 5/10 semasa bergerak, analgesik diberi 1 jam lalu
  4. DSelepas pembedahan prostat dengan pengairan pundi kencing: air kencing merah jambu muda, tiada ketulan
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Why should a urinary catheter drainage bag be kept below the level of the bladder?

  1. ATo make the bag easier for the nurse to empty
  2. BTo stop the catheter from falling out
  3. CTo keep the urine warm
  4. DTo prevent urine flowing back into the bladder
8.Kejururawatan klinikalSukar

Pesakit pada pam PCA opioid mempunyai kadar pernafasan 7/min dan sukar dikejutkan. Apakah yang patut dilakukan dahulu?

  1. AGalakkan pesakit menekan butang PCA lebih kerap untuk keselesaan
  2. BRekodkan pemerhatian dan semak semula pada pusingan empat jam seterusnya
  3. CTingkatkan dos bolus PCA kerana pesakit mungkin kesakitan
  4. DHentikan PCA, kejutkan pesakit, beri oksigen dan pastikan nalokson diberikan
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient had a total thyroidectomy yesterday. Which laboratory value is most important to monitor in the first days after surgery?

  1. ASerum potassium
  2. BSerum sodium
  3. CSerum calcium
  4. DSerum glucose
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Two sets of blood cultures were taken from separate sites. Only one bottle in one set grows coagulase-negative staphylococci, and the patient has no line or implant. What is the most likely interpretation?

  1. AProof that the patient has infective endocarditis
  2. BCertain bloodstream infection needing treatment
  3. CInfection with a resistant organism such as MRSA
  4. DProbable skin contamination of the sample
11.FarmakologiSederhana

Why is propranolol usually avoided in patients with asthma?

  1. AIt blocks beta-2 receptors in the airways and can cause bronchospasm
  2. BIt stimulates alpha-1 receptors in the airways and raises blood pressure
  3. CIt increases mucus production by blocking histamine
  4. DIt causes tolerance to inhaled corticosteroids
12.FarmakologiSukar

Why is clavulanic acid combined with amoxicillin (co-amoxiclav)?

  1. AIt slows the kidney excretion of amoxicillin
  2. BIt makes amoxicillin cross the blood–brain barrier more easily
  3. CIt inhibits beta-lactamase enzymes that would destroy amoxicillin
  4. DIt reduces the risk of penicillin allergy
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient's capillary refill time at the fingertip is 4 seconds. What does this suggest?

  1. AReduced peripheral perfusion
  2. BA high haemoglobin level
  3. CNormal peripheral perfusion
  4. DAn unusually strong cardiac output
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Seorang pesakit COPD akan pulang dengan oksigen jangka panjang. Perkara pengajaran manakah yang paling penting untuk keselamatan?

  1. AGunakan jeli petroleum untuk menenangkan lubang hidung yang kering
  2. BSimpan silinder simpanan bersebelahan dapur memasak
  3. CJangan sekali-kali merokok atau membenarkan api terbuka berhampiran oksigen
  4. DNaikkan aliran setinggi yang diperlukan apabila sesak nafas
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Seorang pesakit strok memahami apa yang dikatakan tetapi sukar mencari perkataan dan bercakap dalam frasa pendek yang penuh usaha. Apakah jenis afasia ini?

  1. AAfasia global tanpa kefahaman
  2. BDisartria akibat otot muka yang lemah
  3. CAfasia reseptif (Wernicke)
  4. DAfasia ekspresif (Broca)
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient with CKD has a high phosphate, a low calcium and a high PTH. What does this show?

  1. AHypoparathyroidism after neck surgery
  2. BSecondary hyperparathyroidism from CKD
  3. CPrimary hyperparathyroidism from a tumour
  4. DToo much vitamin D from supplements
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Why is the time a surgical limb tourniquet is inflated carefully recorded?

  1. ALong inflation can cause nerve and muscle damage
  2. BIt shows how long the anaesthetic gas was used
  3. CThe tourniquet slowly loses all its air after one minute
  4. DThe surgeon is paid per minute of use
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

On day 3 after admission, a patient with alcohol dependence becomes confused, with hallucinations, sweating, tremor, fever and tachycardia. What is the most likely cause?

  1. ANormal anxiety about being in hospital
  2. BHepatitis A caught on the ward
  3. CAn allergic reaction to hospital food
  4. DDelirium tremens from alcohol withdrawal
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Pada 30 minggu, tinggi fundus manakah yang selaras dengan pertumbuhan yang dijangka?

  1. A18 cm
  2. B36 cm
  3. C29 cm
  4. D22 cm
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A preterm baby born at 28 weeks is at risk of intraventricular haemorrhage. Which nursing measure reduces this risk?

  1. ARapid fluid boluses to support blood pressure
  2. BMinimal handling with the head in midline
  3. CKeeping the head of the cot lower than the feet
  4. DFrequent handling and stimulation to keep the baby alert
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Why should a child with rubella avoid contact with pregnant women?

  1. ARubella causes pregnant women to go into labour early
  2. BPregnant women always develop severe pneumonia if they catch rubella
  3. CThe child may catch a pregnancy-related infection
  4. DRubella in early pregnancy can cause serious birth defects
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A 12-year-old with asthma has been prescribed a preventer inhaler (inhaled corticosteroid) to take every day. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I use my spacer with my inhaler, even at school."
  2. B"I carry my reliever inhaler with me everywhere I go."
  3. C"I rinse my mouth after using my preventer inhaler."
  4. D"I stop taking my preventer inhaler whenever I've had a few good days."
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Kesan buruk serius manakah yang dikaitkan dengan karbamazepin?

  1. APertumbuhan rambut dan pertumbuhan berlebihan gusi sahaja, yang kebanyakannya masalah kosmetik
  2. BKehilangan pendengaran
  3. CGangguan darah seperti agranulositosis, dan tindak balas kulit yang teruk
  4. DKehilangan berat badan yang pantas
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient in DBT feels a strong urge to self-harm after a distressing phone call. Which DBT skill module is designed to help her get through this moment without making things worse?

  1. ADistress tolerance
  2. BSystematic desensitisation
  3. CInterpersonal effectiveness
  4. DCognitive restructuring of core beliefs
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
74.8406 kg? kgbundarkan kepada 0.1 kg

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu penukaran berat memberikan 74.8406 kg. Peraturan dalam latihan ini ialah berat dibundarkan kepada persepuluh kilogram yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

74.8406 kg
x = kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0017:0002:45t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 17:00 dan tamat pada 02:45 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?

17:0002:45
t = min
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 11 kg dipreskripsikan 4 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 10 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

11 kg4 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
200 mg/5 mLV = ? mL

Seorang kanak-kanak berberat 12 kg dipreskripsi 15 mg/kg setiap dos suspensi oral yang mengandungi 200 mg dalam 5 mL. Berapakah isi padu V yang anda berikan?

12 kg15 mg/kg200 mg/5 mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
60 gtt/mL150 mL/h? gtt/min

Satu infusi diarahkan pada 150 mL/j, tetapi tiada pam tersedia. Ia berjalan secara graviti melalui set pemberian 60 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

150 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
400 mg50 mL20 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 400 mg ubat dalam 50 mL dan berjalan pada 20 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

400 mg/50 mL20 mL/h
D = mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamjus120 mLsusu200 mLInfusi IV60 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing450 mLair kencing325 mLair kencing300 mLair kencing450 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL.

jus: 120 mLsusu: 200 mLInfusi IV: 60 mL/h × 12 hantibiotik IV: 1 × 100 mL
I = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL50 mL diinfuskan120 mL/h19:30t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL berjalan dengan pam pada 120 mL/j. Pada 19:30, 50 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL50 mL diinfuskan120 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 20/min, SpO₂ 95% bernafas udara bilik, tekanan darah 112/68 mmHg, nadi 76/min, sedar, suhu 37.8 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 20SpO₂ 95%udaraSBP 112HR 76AT 37.8 °C
NEWS2 =
34.Skor penilaian klinikalSukar
risiko rendahrisiko sederhanarisiko tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: lemah; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.

  1. 1risiko rendah
  2. 2risiko sederhana
  3. 3risiko tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · The bell, placed lightly on the skin

Mengapa ini jawapannya

The bell picks up low-pitched sounds and must be held lightly. The diaphragm, pressed firmly, is used for high-pitched sounds such as normal breath, bowel and heart sounds.

Jawapan

C · The bell, placed lightly on the skin
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Ketoasidosis diabetes

Mengapa ini jawapannya

Tanpa insulin yang mencukupi, pemecahan lemak menghasilkan keton, menyebabkan asidosis metabolik. Pernafasan dalam (Kussmaul), nafas berbau keton, glukosa tinggi dan dehidrasi adalah tipikal. Ia kecemasan.

Jawapan

A · Ketoasidosis diabetes
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Refuse, keep the baby with the mother and alert security

Mengapa ini jawapannya

Infants are only handed to staff with proper identification, as set out in the infant security policy. Suspicious behavior is reported to security at once, and parents are taught to do the same.

Jawapan

A · Refuse, keep the baby with the mother and alert security
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Decontaminate them outside, with staff wearing appropriate PPE

Mengapa ini jawapannya

Contaminated patients are decontaminated outside the department so the chemical is not brought inside to harm staff and other patients. Staff doing this wear PPE suited to the hazard.

Jawapan

D · Decontaminate them outside, with staff wearing appropriate PPE
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Place the end of the tube in a bottle of sterile water

Mengapa ini jawapannya

Putting the tube end in sterile water creates a temporary water seal until a new drainage system is connected. Long clamping can cause a tension pneumothorax, and the nurse does not remove the tube.

Jawapan

B · Place the end of the tube in a bottle of sterile water
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · 6 jam selepas endarterektomi karotid: bengkak leher bertambah, berkata sukar menelan

Mengapa ini jawapannya

Bengkak leher yang bertambah selepas pembedahan karotid mencadangkan hematoma yang boleh memampat saluran udara. Stoma yang merah jambu dan lembap serta air kencing merah jambu muda dengan pengairan adalah dijangka, dan kesakitan sederhana semasa bergerak adalah lazim.

Jawapan

A · 6 jam selepas endarterektomi karotid: bengkak leher bertambah, berkata sukar menelan
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · To prevent urine flowing back into the bladder

Mengapa ini jawapannya

Keeping the bag below the bladder allows drainage and prevents backflow, which reduces infection risk. The bag should also not touch the floor.

Jawapan

D · To prevent urine flowing back into the bladder
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Hentikan PCA, kejutkan pesakit, beri oksigen dan pastikan nalokson diberikan

Mengapa ini jawapannya

Sedasi berlebihan dan pernafasan perlahan menunjukkan ketoksikan opioid. Hentikan opioid, sokong saluran udara dan pernafasan, beri oksigen dan nalokson seperti yang dipreskripsikan, dan pantau dengan rapi.

Jawapan

D · Hentikan PCA, kejutkan pesakit, beri oksigen dan pastikan nalokson diberikan
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Serum calcium

Mengapa ini jawapannya

The parathyroid glands can be injured or removed during thyroidectomy, so parathyroid hormone falls and hypocalcemia can follow. The nurse monitors calcium and checks for tingling around the mouth, muscle cramps and Chvostek or Trousseau signs.Disemak dengan: Hypoparathyroidism · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

C · Serum calcium
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Probable skin contamination of the sample

Mengapa ini jawapannya

Coagulase-negative staphylococci are common skin flora. Growth in only one of several bottles, without a catheter or implant, most often reflects contamination during collection. Good skin antisepsis reduces contamination, which can lead to unnecessary antibiotics.Disemak dengan: Blood culture · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

D · Probable skin contamination of the sample
11.Farmakologi

Jawapan: A · It blocks beta-2 receptors in the airways and can cause bronchospasm

Mengapa ini jawapannya

Non-selective beta blockers block both beta-1 and beta-2 receptors. Blocking beta-2 receptors in the bronchi removes their relaxing effect and can trigger severe bronchospasm.

Jawapan

A · It blocks beta-2 receptors in the airways and can cause bronchospasm
12.Farmakologi

Jawapan: C · It inhibits beta-lactamase enzymes that would destroy amoxicillin

Mengapa ini jawapannya

Many bacteria produce beta-lactamases that inactivate penicillins. Clavulanic acid inhibits these enzymes, so amoxicillin can work against these organisms.

Jawapan

C · It inhibits beta-lactamase enzymes that would destroy amoxicillin
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Reduced peripheral perfusion

Mengapa ini jawapannya

Capillary refill time above about 2 seconds suggests poor peripheral perfusion, for example from dehydration, shock or cold. It should be interpreted with other signs such as heart rate, blood pressure, skin temperature and urine output.

Jawapan

A · Reduced peripheral perfusion
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Jangan sekali-kali merokok atau membenarkan api terbuka berhampiran oksigen

Mengapa ini jawapannya

Merokok semasa menggunakan oksigen ialah punca utama lecur dan kebakaran maut. Pesakit mesti menjauhkan oksigen daripada api dan sumber haba, menggunakan pelincir berasaskan air (bukan berasaskan minyak) dan mengikut aliran yang dipreskripsikan, kerana peningkatan tanpa seliaan boleh memburukkan pengekalan CO₂.

Jawapan

C · Jangan sekali-kali merokok atau membenarkan api terbuka berhampiran oksigen
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Afasia ekspresif (Broca)

Mengapa ini jawapannya

Afasia ekspresif, akibat kerosakan kawasan Broca di lobus frontal, menyebabkan pertuturan tidak lancar dan penuh usaha dengan kefahaman yang agak terpelihara. Afasia reseptif menyebabkan pertuturan lancar tetapi tidak bermakna dan kefahaman yang lemah. Disartria ialah masalah pertuturan motor dengan bahasa yang utuh.

Jawapan

D · Afasia ekspresif (Broca)
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Secondary hyperparathyroidism from CKD

Mengapa ini jawapannya

In CKD, phosphate retention and low active vitamin D lower calcium, so the parathyroid glands release more PTH. This secondary hyperparathyroidism weakens bone. Treatment includes phosphate control, vitamin D and sometimes calcimimetics.

Jawapan

B · Secondary hyperparathyroidism from CKD
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Long inflation can cause nerve and muscle damage

Mengapa ini jawapannya

A tourniquet creates a bloodless field but causes limb ischaemia. Inflation time and pressure are recorded and the surgeon is told at set intervals, as long inflation can damage nerves and muscle.

Jawapan

A · Long inflation can cause nerve and muscle damage
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Delirium tremens from alcohol withdrawal

Mengapa ini jawapannya

Delirium tremens usually develops 2–3 days after stopping alcohol and is a medical emergency. It is treated with benzodiazepines, fluids, thiamine and close monitoring, ideally prevented by a withdrawal protocol.

Jawapan

D · Delirium tremens from alcohol withdrawal
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · 29 cm

Mengapa ini jawapannya

Tinggi fundus yang dijangka pada 30 minggu ialah kira-kira 28–32 cm. Perbezaan lebih daripada 2–3 cm daripada usia kehamilan patut disusuli, biasanya dengan ultrasound.

Jawapan

C · 29 cm
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Minimal handling with the head in midline

Mengapa ini jawapannya

Preterm babies have fragile germinal matrix vessels. Minimal handling, midline head position, slight elevation of the head and avoiding rapid fluid or pressure changes help prevent bleeding into the ventricles.

Jawapan

B · Minimal handling with the head in midline
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Rubella in early pregnancy can cause serious birth defects

Mengapa ini jawapannya

Congenital rubella syndrome can cause deafness, eye defects such as cataracts, heart defects and developmental problems, especially when infection occurs early in pregnancy. MMR vaccination protects against this.

Jawapan

D · Rubella in early pregnancy can cause serious birth defects
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · "I stop taking my preventer inhaler whenever I've had a few good days."

Mengapa ini jawapannya

Preventer (inhaled corticosteroid) inhalers reduce airway inflammation and must be taken daily as prescribed, even when the child feels well. Carrying a reliever, rinsing the mouth and using a spacer are correct.

Jawapan

D · "I stop taking my preventer inhaler whenever I've had a few good days."
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Gangguan darah seperti agranulositosis, dan tindak balas kulit yang teruk

Mengapa ini jawapannya

Karbamazepin boleh menyebabkan agranulositosis dan anemia aplastik, hiponatremia dan sindrom Stevens–Johnson. Ia ialah perangsang enzim yang kuat dan berinteraksi dengan banyak ubat.

Jawapan

C · Gangguan darah seperti agranulositosis, dan tindak balas kulit yang teruk
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Distress tolerance

Mengapa ini jawapannya

Distress tolerance skills help a person cope with intense emotion in a crisis without acting on harmful urges, for example through distraction, self-soothing or changing body temperature.

Jawapan

A · Distress tolerance
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 74.8 kg

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat persepuluh

74.8406 → 8

Hanya digit seterusnya yang menentukan

74.8406 → 4
4 ialah 4 atau kurang, jadi 8 kekal.
Digit selepasnya (06) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 74.8 kg

Jawapan

x = 74.8 kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 585 min

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

17:00 → 24:00 = 420 min

Selepas tengah malam

00:00 → 02:45 = 165 min

Jumlah

t = 420 + 165 = 585 min

Jawapan

t = 585 min
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 4.4 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 4·11 = 44 mg

Isi padu

V = 44/10 = 4.4 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 4.4 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 4.5 mL

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos daripada berat

15·12 = 180 mg

Isi padu

V = (180/200)·5 = 4.5 mL

Jawapan

V = 4.5 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 150 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililiter seminit

150/60 = 2.5 mL/min

Kadar titisan

R = 2.5·60 = 150 gtt/min

Jawapan

R = 150 gtt/min

Dengan set mikrotitis (60 gtt/mL), gtt/min sama dengan mL/j.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 160 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

400/50 = 8 mg/mL

Kadar dos

D = 8·20 = 160 mg/h

Jawapan

D = 160 mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1140 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 120 + 200 = 320 mL
Infusi IV: 60·12 = 720 mL
antibiotik IV: 1·100 = 100 mL
I = 1140 mL

Jawapan

I = 1140 mL
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 7.9 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

1000 − 50 = 950 mL

Masa

t = 950/120 = 7.917 ≈ 7.9 h

Jawapan

t = 7.9 h

Itu kira-kira 7 h 55 min, jadi beg habis pada kira-kira 03:25.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 1

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 95% → 1
bernafas udara → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 76/min → 0
sedar (A) → 0
T 37.8 °C → 0

Tambah

NEWS2 = 0 + 1 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 1

Jawapan

NEWS2 = 1
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko tinggi

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: lemah → 10
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 15 + 15 + 20 + 10 + 15 = 75

Tahap risiko

75 → risiko tinggi

Jawapan

risiko tinggi

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions