Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Apakah cara paling boleh dipercayai untuk menyemak bahawa tiub nasogastrik berada dalam perut sebelum digunakan?

  1. AMenguji pH aspirat, dengan sinar-X dada jika perlu
  2. BMeletakkan hujung tiub dalam air untuk melihat gelembung
  3. CMendengar bunyi "whoosh" selepas menyuntik udara
  4. DBertanya pesakit sama ada ia terasa betul
2.Asas kejururawatanSukar

A potassium result is unexpectedly high and the lab reports that the sample was haemolysed. What does this mean?

  1. AThe result is accurate and needs no follow-up
  2. BThe result may be falsely high and the test should be repeated
  3. CThe patient definitely has dangerous hyperkalaemia needing treatment
  4. DThe patient definitely has low potassium
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Apabila membuka bungkusan steril di atas meja, kepak manakah dibuka dahulu?

  1. AMana-mana kepak sisi yang paling mudah dicapai
  2. BSemua kepak serentak
  3. CKepak yang paling jauh daripada jururawat
  4. DKepak yang paling dekat dengan jururawat
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Seorang pesakit dimasukkan ke wad dengan cirit-birit akut, dan C. difficile disyaki. Keputusan ujian masih menunggu. Bilakah langkah berjaga-jaga sentuhan patut dimulakan?

  1. ASerta-merta, tanpa menunggu keputusan ujian
  2. BSelepas tiga hari cirit-birit
  3. CHanya apabila keputusan ujian kembali positif
  4. DHanya jika pesakit mengalami demam
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient with a valid do-not-resuscitate order (DNR; called DNACPR in the UK) stops breathing and has no pulse. What should the nurse do?

  1. AStart CPR and stop when the family arrives
  2. BStart chest compressions but not rescue breaths
  3. CFollow the DNR order and do not start CPR
  4. DCall the cardiac arrest team and let them decide
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

During JumpSTART triage, a child who cannot walk is breathing 50 times a minute. Which category is the child given?

  1. AGreen (minor)
  2. BBlack (expectant)
  3. CRed (immediate)
  4. DYellow (delayed)
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Gangguan elektrolit manakah yang paling berbahaya bagi rentak jantung?

  1. ANatrium rendah
  2. BKalium tinggi atau rendah
  3. CKlorida tinggi
  4. DFosfat rendah
8.Kejururawatan klinikalSukar

Why are early surgery and early mobilisation recommended for older patients with a hip fracture?

  1. AThey allow the bone to heal fully without any need for pain relief
  2. BThey mainly reduce the cost of the operation
  3. CThey reduce complications such as pneumonia, pressure ulcers and delirium
  4. DThey make physiotherapy and rehabilitation unnecessary after discharge
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient on warfarin has an INR of 7.8 and a nosebleed. Which medication would the nurse expect the provider to prescribe?

  1. AVitamin K (phytonadione)
  2. BAcetylcysteine
  3. CNaloxone hydrochloride
  4. DProtamine sulfate
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient with cirrhosis and ascites has fever and abdominal tenderness. The ascitic fluid neutrophil count is 400 cells/mm³. What does this indicate?

  1. ASpontaneous bacterial peritonitis
  2. BBleeding into the abdominal cavity
  3. CMalignant ascites from cancer
  4. DNormal ascitic fluid in cirrhosis
11.FarmakologiSederhana

Pesakit yang mengambil metronidazol biasanya dinasihatkan mengelakkan:

  1. ACahaya matahari
  2. BJus limau gedang
  3. CAlkohol
  4. DProduk tenusu
12.FarmakologiSukar

Pesakit yang mengambil digoksin dan furosemid mengalami loya, gangguan penglihatan dan nadi tidak teratur. Gangguan elektrolit manakah yang paling mungkin menjadikan ketoksikan digoksin lebih berkemungkinan?

  1. AHipokalemia
  2. BHiperkalemia
  3. CHipernatremia
  4. DHipokalsemia
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Seorang pesakit asma menggunakan inhaler pelegaannya lebih daripada tiga kali seminggu. Apakah yang ditunjukkan oleh ini?

  1. AKawalan asma lemah dan rawatan perlu disemak semula
  2. BAsma terkawal dengan baik dengan pelan semasa
  3. CInhaler pelega tidak lagi berfungsi dan patut dihentikan
  4. DInhaler pencegah tidak lagi diperlukan
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient with asthma needs their reliever every three hours and their peak flow is falling well below their personal best. What does their action plan most likely advise?

  1. ADo extra exercise to open the airways
  2. BStop the preventer inhaler for a few days to rest the lungs
  3. CFollow the worsening-asthma steps and get a same-day review
  4. DWait two weeks to see whether it improves without any change
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A woman who takes the combined contraceptive pill is starting carbamazepine. What should she be taught?

  1. ACarbamazepine can make the pill less effective, so other contraception is needed
  2. BThe pill makes carbamazepine toxic, so she must stop the pill
  3. CThere is no interaction between these two medicines
  4. DShe should take both at the same time so they are absorbed together
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Three days after a stroke, a patient with dysphagia on a modified diet has a temperature of 38.2 °C (100.8 °F), a respiratory rate of 24/min and crackles at the right lung base. What should the nurse do?

  1. ASuspect aspiration pneumonia, stop oral intake and escalate for review
  2. BRecord the findings and recheck them at the next routine observation
  3. CGive paracetamol (acetaminophen) and continue the modified diet as before
  4. DEncourage more fluids by mouth to treat the fever
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Why are antibody levels checked after a healthcare worker receives the hepatitis B vaccine?

  1. ATo check whether they caught hepatitis B from the vaccine
  2. BTo confirm that the vaccine produced immunity
  3. CTo decide whether they need a liver biopsy
  4. DTo measure liver damage caused by the vaccine
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

An immobile patient on opioids drinks very little. Which laxative choice is least appropriate?

  1. AA stimulant laxative taken regularly
  2. BA stool softener with a stimulant laxative
  3. CA bulk-forming laxative used on its own
  4. DAn osmotic laxative such as a macrogol
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Which reflex causes the newborn's toes to fan out when the sole is stroked from heel to toe?

  1. ABabinski reflex
  2. BPlantar grasp reflex
  3. CMoro reflex
  4. DStepping reflex
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman has been breastfeeding for 3 weeks. Her baby has gained little weight, feeds briefly and falls asleep at the breast. What is the most appropriate first action?

  1. ATell her to feed only every 6 hours to build hunger
  2. BReassure her that slow weight gain is normal
  3. CObserve a full feed to assess latch and milk transfer
  4. DAdvise her to stop breastfeeding and use formula only
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which diet is usually advised for a child with nephrotic syndrome while there is oedema?

  1. AA protein-free diet to rest the kidneys completely
  2. BA carbohydrate-free diet to reduce fluid retention
  3. CA high-salt diet to replace losses in the urine
  4. DNo added salt
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Dapatan manakah pada bayi berumur 3 bulan dengan bronkiolitis yang memerlukan tindakan susulan segera?

  1. AHidung berair dan batuk ringan
  2. BBerdehit yang didengar semasa auskultasi
  3. CJeda dalam pernafasan (apnea) dan ketepuan oksigen 88%
  4. DMenyusu sedikit kurang daripada biasa tetapi masih ada lampin basah
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Julat litium serum manakah yang lazim disebut sebagai julat terapeutik penyelenggaraan?

  1. AKira-kira 2.0 hingga 3.0 mmol/L (paras lebih tinggi diperlukan untuk mania akut)
  2. BKira-kira 0.6 hingga 1.2 mmol/L (julat sasaran berbeza antara garis panduan)
  3. CKira-kira 3.5 hingga 5.0 mmol/L
  4. DKira-kira 0.01 hingga 0.05 mmol/L
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient with PTSD is having a nightmare and thrashing in bed. What is the safest way for the nurse to wake him?

  1. AHold his arms down firmly so that he cannot hit anyone or hurt himself while he is still asleep
  2. BShake him firmly by the shoulders until he is fully awake
  3. CStand at a safe distance, say his name clearly and tell him where he is
  4. DTurn on all the lights and shout loudly so that he wakes up quickly
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C104 °F? °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 104 °F. Tukarkan kepada darjah Celsius T dengan °C = (°F − 32) × 5/9. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

104 °F
T = °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
20 mL/h? L/hari1 hari = 24 h1 L = 1000 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi penyelenggaraan berjalan pada 20 mL/h tanpa henti. Berapa liter V yang diberikannya dalam 24 jam?

20 mL/h24 h
V = L
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 10 kg dipreskripsikan 4 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 10 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

10 kg4 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
33 kg133 cmBSA = √(h·w/3600)75 mg/m²D = ? mg

Seorang pesakit setinggi 133 cm dan seberat 33 kg. Preskripsi ialah 75 mg/m². Dengan menggunakan formula Mosteller BSA = √(tinggi (cm) × berat (kg)/3600), cari dos D dalam mg.

133 cm33 kg75 mg/m²
D = mg
29.Kadar infusi IVSederhana
500 mL15 gtt/mL12 h? gtt/min

Infuskan 500 mL selama 12 jam dengan set pemberian 15 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

500 mL12 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
250 mg250 mL60 gtt/mL60 mg/h? gtt/min

250 mg ubat dicairkan dalam 250 mL dan diberikan secara graviti melalui set 60 gtt/mL. Arahannya ialah 60 mg sejam. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

250 mg/250 mL60 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamjus120 mLjeli120 mLInfusi IV60 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing300 mLair kencing150 mLlongkang luka60 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL.

jus: 120 mLjeli: 120 mLInfusi IV: 60 mL/h × 8 hantibiotik IV: 2 × 50 mL
I = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL200 mL diinfuskan125 mL/h08:30t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 125 mL/j. Pada 08:30, 200 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL200 mL diinfuskan125 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: lemah; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 32/min, SpO₂ 96% bernafas udara bilik, tekanan darah 124/74 mmHg, nadi 82/min, sedar, suhu 37.9 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 32SpO₂ 96%udaraSBP 124HR 82AT 37.9 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Menguji pH aspirat, dengan sinar-X dada jika perlu

Mengapa ini jawapannya

pH aspirat menyokong kedudukan dalam perut (5.5 atau kurang dalam garis panduan UK; 5 atau kurang adalah lazim dalam garis panduan AS). Sinar-X ialah pengesahan paling tepat, digunakan untuk pemasangan pertama di banyak tempat di AS dan setiap kali pH tidak jelas atau tiada aspirat diperoleh. Ujian insuflasi udara tidak boleh dipercayai.

Jawapan

A · Menguji pH aspirat, dengan sinar-X dada jika perlu
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · The result may be falsely high and the test should be repeated

Mengapa ini jawapannya

Red cells contain a lot of potassium, so haemolysis during collection can falsely raise the result. The sample is repeated, with the patient assessed in the meantime.

Jawapan

B · The result may be falsely high and the test should be repeated
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Kepak yang paling jauh daripada jururawat

Mengapa ini jawapannya

Kepak yang jauh dibuka dahulu, kemudian kepak sisi dan kepak yang dekat paling akhir, supaya jururawat tidak pernah menjangkau melintasi kawasan steril yang terdedah.

Jawapan

C · Kepak yang paling jauh daripada jururawat
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Serta-merta, tanpa menunggu keputusan ujian

Mengapa ini jawapannya

Langkah berjaga-jaga dimulakan atas syak wasangka, kerana pesakit boleh menyebarkan spora semasa ujian menunggu keputusan. Pesakit ditempatkan di bilik tunggal dengan langkah berjaga-jaga sentuhan, dan membasuh tangan dengan sabun dan air digunakan.

Jawapan

A · Serta-merta, tanpa menunggu keputusan ujian
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Follow the DNR order and do not start CPR

Mengapa ini jawapannya

A valid DNR order means CPR is not started. The nurse keeps the patient comfortable, informs the provider and supports the family.

Jawapan

C · Follow the DNR order and do not start CPR
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Red (immediate)

Mengapa ini jawapannya

In JumpSTART, a respiratory rate below 15 or above 45 per minute makes the child immediate (red). Children breathe faster than adults, so the adult cut-off of 30 is not used.

Jawapan

C · Red (immediate)
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Kalium tinggi atau rendah

Mengapa ini jawapannya

Kedua-dua hiperkalemia dan hipokalemia boleh menyebabkan aritmia yang mengancam nyawa. Kalium tidak boleh sekali-kali diberikan sebagai bolus IV pantas yang tidak dicairkan.

Jawapan

B · Kalium tinggi atau rendah
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · They reduce complications such as pneumonia, pressure ulcers and delirium

Mengapa ini jawapannya

Delayed surgery and immobility increase the risk of chest infection, VTE, pressure ulcers, delirium and loss of independence. Guidelines recommend surgery within about 24–48 hours of admission (UK guidance: the day of or day after) and mobilisation soon after.

Jawapan

C · They reduce complications such as pneumonia, pressure ulcers and delirium
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Vitamin K (phytonadione)

Mengapa ini jawapannya

Warfarin blocks vitamin K–dependent clotting factors, and vitamin K restores their production over hours. For serious bleeding, a prothrombin complex concentrate may also be given to replace factors at once. The warfarin is held.Disemak dengan: Label: WARFARIN SODIUM tablet · DailyMed (NLM/FDA) (2012)

Jawapan

A · Vitamin K (phytonadione)
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Spontaneous bacterial peritonitis

Mengapa ini jawapannya

An ascitic neutrophil count of 250 cells/mm³ or more indicates spontaneous bacterial peritonitis, which is treated with antibiotics. It can occur without classic signs, so new confusion or worsening kidney function in cirrhosis should also prompt a diagnostic paracentesis.Disemak dengan: Ascites · MedlinePlus (NIH) (2024); Peritonitis · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

A · Spontaneous bacterial peritonitis
11.Farmakologi

Jawapan: C · Alkohol

Mengapa ini jawapannya

Metronidazol boleh menyebabkan tindak balas seakan disulfiram dengan alkohol, dengan muka merah, loya dan jantung berdebar. Alkohol dielakkan semasa rawatan dan seketika selepasnya.

Jawapan

C · Alkohol
12.Farmakologi

Jawapan: A · Hipokalemia

Mengapa ini jawapannya

Digoksin mengikat Na⁺/K⁺-ATPase pada tapak yang sama dengan kalium. Kalium rendah, sering disebabkan oleh diuretik gelung atau tiazid, meningkatkan pengikatan digoksin dan ketoksikan.

Jawapan

A · Hipokalemia
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Kawalan asma lemah dan rawatan perlu disemak semula

Mengapa ini jawapannya

Memerlukan pelega dengan kerap, terjaga pada waktu malam dengan gejala atau menghadkan aktiviti menunjukkan asma yang tidak terkawal dengan baik. Teknik inhaler, pematuhan dan pencetus patut disemak dan rawatan pencegah tetap ditingkatkan.

Jawapan

A · Kawalan asma lemah dan rawatan perlu disemak semula
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Follow the worsening-asthma steps and get a same-day review

Mengapa ini jawapannya

Personal asthma action plans set steps based on symptoms and peak flow compared with the personal best. Increasing reliever need and a falling peak flow mean worsening asthma: treatment is increased as the plan says (sometimes with oral steroids) and urgent review is sought. Severe signs need emergency care.

Jawapan

C · Follow the worsening-asthma steps and get a same-day review
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Carbamazepine can make the pill less effective, so other contraception is needed

Mengapa ini jawapannya

Carbamazepine is a strong liver enzyme inducer, so it lowers hormone levels from the pill and can lead to an unplanned pregnancy. Contraception that is not affected, such as an IUD, is usually advised.

Jawapan

A · Carbamazepine can make the pill less effective, so other contraception is needed
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Suspect aspiration pneumonia, stop oral intake and escalate for review

Mengapa ini jawapannya

These signs suggest aspiration pneumonia, which is a common and serious complication of dysphagia. The patient needs medical review, chest assessment, oxygen if needed, and reassessment of their swallow before eating again.

Jawapan

A · Suspect aspiration pneumonia, stop oral intake and escalate for review
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · To confirm that the vaccine produced immunity

Mengapa ini jawapannya

Some people do not develop protective anti-HBs antibodies after vaccination. Testing identifies non-responders, who may need further doses and advice after exposures.

Jawapan

B · To confirm that the vaccine produced immunity
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · A bulk-forming laxative used on its own

Mengapa ini jawapannya

Bulk-forming laxatives need good fluid intake and mobility and can worsen constipation or cause obstruction without them. They do not counter the effect of opioids on gut movement, so stimulant or osmotic laxatives are preferred.

Jawapan

C · A bulk-forming laxative used on its own
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Babinski reflex

Mengapa ini jawapannya

The Babinski reflex, fanning of the toes with dorsiflexion of the big toe, is normal in infants until about 1 year. Pressing the sole near the toes gives the plantar grasp instead.

Jawapan

A · Babinski reflex
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Observe a full feed to assess latch and milk transfer

Mengapa ini jawapannya

Poor weight gain needs assessment of a full feed, including latch, swallowing and duration, and of the baby's health. Support may include more frequent feeds, breast compression and expressed milk, with medical review.

Jawapan

C · Observe a full feed to assess latch and milk transfer
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · No added salt

Mengapa ini jawapannya

During the oedematous phase, salt is limited to reduce fluid retention, and fluids may be restricted if advised. Protein is not stopped; a normal, balanced intake for age is usually recommended.

Jawapan

D · No added salt
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Jeda dalam pernafasan (apnea) dan ketepuan oksigen 88%

Mengapa ini jawapannya

Apnea dan ketepuan oksigen yang rendah ialah tanda bronkiolitis teruk dan memerlukan penilaian serta sokongan segera. Dapatan lain tipikal bagi bronkiolitis ringan.

Jawapan

C · Jeda dalam pernafasan (apnea) dan ketepuan oksigen 88%
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Kira-kira 0.6 hingga 1.2 mmol/L (julat sasaran berbeza antara garis panduan)

Mengapa ini jawapannya

Banyak buku teks menyebut 0.6–1.2 mmol/L (mEq/L) untuk penyelenggaraan, dan sesetengah garis panduan mengesyorkan sasaran lebih rendah seperti 0.6–0.8. Paras di atas kira-kira 1.5 dikaitkan dengan ketoksikan. Ikut makmal tempatan dan pemreskripsi.

Jawapan

B · Kira-kira 0.6 hingga 1.2 mmol/L (julat sasaran berbeza antara garis panduan)
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Stand at a safe distance, say his name clearly and tell him where he is

Mengapa ini jawapannya

A person waking from a trauma nightmare may react defensively. Staying out of reach, using the person's name and orienting him to time and place keeps both the patient and staff safe.

Jawapan

C · Stand at a safe distance, say his name clearly and tell him where he is
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 40 °C

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Tolak 32

104 − 32 = 72

Darabkan dengan 5/9

T = 72·5/9 = 40 °C

Jawapan

T = 40 °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 0.48 L

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Isi padu dalam sehari

20 mL/h × 24 h = 480 mL

Dalam liter

V = 480/1000 = 0.48 L

Jawapan

V = 0.48 L
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 4 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 4·10 = 40 mg

Isi padu

V = 40/10 = 4 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 4 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: D = 82.81 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Luas permukaan badan

BSA = √(133·33/3600) = √1.219 = 1.104 m²

Dos

D = 75·1.104 = 82.81 mg

Jawapan

D = 82.81 mg
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 10 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

12·60 = 720 min

Kadar titisan

R = 500·15/720 = 10.42 ≈ 10 gtt/min

Jawapan

R = 10 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 10 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 60 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

250/250 = 1 mg/mL

Isi padu sejam

60/1 = 60 mL/h

Kadar titisan

R = 60·60/60 = 60 gtt/min

Jawapan

R = 60 gtt/min
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 820 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 120 + 120 = 240 mL
Infusi IV: 60·8 = 480 mL
antibiotik IV: 2·50 = 100 mL
I = 820 mL

Jawapan

I = 820 mL
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 2.4 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 200 = 300 mL

Masa

t = 300/125 = 2.4 h

Jawapan

t = 2.4 h

Itu kira-kira 2 h 24 min, jadi beg habis pada kira-kira 10:54.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 75

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: lemah → 10
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 15 + 15 + 20 + 10 + 15 = 75

Jawapan

MFS = 75
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah–sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 32/min → 3
SpO₂ 96% → 0
bernafas udara → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 82/min → 0
sedar (A) → 0
T 37.9 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah–sederhana

Jawapan

rendah–sederhana

Satu skor tunggal 3 memerlukan semakan segera walaupun jumlahnya rendah.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions