Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A patient is getting up for the first time after several days in bed. What should the nurse do first?

  1. AHave the patient sit on the edge of the bed for a short time before standing
  2. BGive the patient a large drink of water while standing
  3. CHelp the patient stand up quickly, so that the dizziness has less time to start
  4. DAsk the patient to walk to the bathroom alone
2.Asas kejururawatanSukar

Which patient should the nurse see first?

  1. AA postoperative patient with SpO₂ 89% on air and a respiratory rate of 28
  2. BA patient who is waiting for their discharge letter and medicines
  3. CA patient who is asking for help to walk to the toilet now
  4. DA patient with a pain score of 3/10 whose analgesia is due in an hour
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A nurse pours sterile saline into a bowl on a sterile field. Which technique is correct?

  1. AReach across the field to fill the bowl at the far side
  2. BRest the lip of the bottle on the edge of the bowl so that the saline does not splash
  3. CPour from below the level of the field to reduce splashing
  4. DHold the bottle with the label in the palm and pour without touching the bowl
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient weighs 180 kg and needs to be moved from bed to chair. The standard ceiling lift on the unit has a lower weight limit. What should the nurse do?

  1. AUse the standard lift, because limits include a safety margin
  2. BUse bariatric-rated equipment and enough trained staff
  3. CAsk the patient to stand and pivot without help
  4. DHave two staff lift the patient by hand
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Which patient is at the highest risk of falling?

  1. AAn 84-year-old taking a diuretic who has fallen before and gets up at night
  2. BA 45-year-old with asthma who is alert and independent
  3. CA 30-year-old after an appendectomy who walks with steady steps
  4. DA 60-year-old admitted for chest pain that has since been ruled out by tests
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A chemical cleaning fluid splashes into a patient’s eye. What should the nurse do first?

  1. ACover the eye with a dry patch and wait for the provider
  2. BGive antibiotic eye drops first
  3. CRub the eye gently with a clean tissue to remove the chemical
  4. DFlush the eye with plenty of water or saline straight away
7.Kejururawatan klinikalSederhana

What is one advantage of a direct oral anticoagulant (DOAC) such as apixaban compared with warfarin?

  1. AIt has no risk of bleeding
  2. BIt is safe in all patients with severe kidney failure
  3. CIt never interacts with other drugs
  4. DIt does not need routine INR monitoring
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient who has had a kidney stone is taught about prevention. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will follow the diet advice for my stone type."
  2. B"I will aim to drink plenty of fluids spread through every day."
  3. C"I will drink less water so I don't need to pass urine as often."
  4. D"I will try to pass pale urine."
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Seorang pesakit yang mengambil warfarin untuk fibrilasi atrium mempunyai INR 5.2 dan tiada pendarahan. Apakah tindakan terbaik jururawat?

  1. ATahan dos warfarin dan maklumkan pemreskripsi
  2. BMenasihati pesakit supaya berhenti makan sayur-sayuran hijau mulai hari ini
  3. CBeri dos berganda
  4. DBeri dos biasa dan semak semula dalam sebulan
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient without diabetes in the ICU with sepsis has a glucose of 260 mg/dL (14.4 mmol/L) and an HbA1c of 5.2%. What is the best interpretation?

  1. AType 1 diabetes from autoimmune damage
  2. BLong-standing undiagnosed type 2 diabetes
  3. CStress hyperglycemia from acute illness
  4. DA meter error, because HbA1c is normal
11.FarmakologiSederhana

How is adenosine given for supraventricular tachycardia?

  1. AAs a tablet under the tongue
  2. BAs a slow infusion over one hour
  3. CAs an intramuscular injection into the outer thigh muscle
  4. DAs a rapid IV push followed by a fast saline flush
12.FarmakologiSukar

Pesakit yang baru mula mengambil haloperidol mengalami demam tinggi, kekejangan otot "paip plumbum", kekeliruan dan kreatin kinase yang sangat tinggi. Apakah diagnosis yang paling mungkin?

  1. ASindrom neuroleptik malignan
  2. BHipertermia malignan akibat anestesia
  3. CSindrom serotonin
  4. DDistonia akut
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A 70 kg patient has passed 20 mL of urine per hour for the last three hours. How should this be interpreted?

  1. AHigh, suggesting fluid overload that needs a diuretic
  2. BBelow 0.5 mL/kg/h, suggesting poor kidney perfusion
  3. CNormal, because any measurable urine output is reassuring
  4. DNormal, because the target is 0.1 mL/kg/h
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Shortly after a thoracentesis, a patient becomes breathless with sharp chest pain and reduced breath sounds on the same side. What complication is most likely?

  1. ARe-accumulation of the effusion
  2. BPneumothorax
  3. CInfection at the puncture site
  4. DPulmonary embolism from the leg
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Which group of drugs is a well-known cause of SIADH and hyponatraemia, especially in older people?

  1. ABulk-forming laxatives
  2. BSSRI antidepressants
  3. CProton pump inhibitors
  4. DPenicillin antibiotics
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

The nurse has four urology patients. Which one needs to be seen first?

  1. AA patient with a nephrostomy who has rigors and a BP of 86/50 mmHg
  2. BA patient after TURP with light pink drainage and mild discomfort
  3. CA patient with stress incontinence asking about pelvic floor exercises
  4. DA patient with a suprapubic catheter due for a routine change
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which technique is correct when giving a prefilled low molecular weight heparin injection?

  1. ARub the site firmly afterwards to help absorption
  2. BLeave the air bubble in and inject into a skin fold
  3. CInject into a vein in the back of the hand
  4. DExpel the air bubble first and inject into the deltoid muscle
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Seorang pesakit dengan epidural selepas pembedahan abdomen mempunyai TD 82/48 mmHg, nadi 70/min dan kaki hangat. Pendarahan telah disingkirkan. Apakah punca yang paling mungkin?

  1. ASekatan simpatetik daripada epidural
  2. BAnafilaksis terhadap anestetik setempat
  3. CRenjatan kardiogenik selepas pembedahan
  4. DRenjatan hipovolemik akibat kehilangan darah
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Di tempat saringan universal untuk streptokokus kumpulan B digunakan, bilakah calitan faraj–rektum biasanya diambil?

  1. APada kira-kira 36 hingga 37 minggu
  2. BPada kira-kira 20 minggu
  3. CSelepas membran pecah semasa bersalin
  4. DPada lawatan antenatal pertama
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman at 34 weeks with type 1 diabetes has a blood glucose of 2.8 mmol/L (50 mg/dL), is sweating and shaky but is alert. What should the nurse do first?

  1. AGive her usual insulin dose
  2. BWait until her next meal
  3. CGive fast-acting glucose by mouth and recheck
  4. DCheck the fetal heart rate before any treatment
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Why are elbow splints often used after cleft lip repair?

  1. ATo stop the baby touching or rubbing the suture line
  2. BTo make the baby sleep for longer
  3. CTo keep the baby's arms warm and still after surgery and anaesthesia
  4. DTo keep the IV cannula from being needed
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A boy with haemophilia A bumps his head hard on a table. He seems well. What should the nurse advise?

  1. ANo action is needed, because head bleeds are rare in haemophilia
  2. BGive aspirin for the pain and apply ice to the bump
  3. CWatch him at home for a week and bring him in only if he vomits or has a headache
  4. DSeek urgent care, as factor replacement may be needed before symptoms appear
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Which risk applies when antipsychotics are used in older people with dementia?

  1. AA lower risk of falls than with no medicine at all
  2. BImproved memory within a few days
  3. CA guaranteed cure of the dementia
  4. DAn increased risk of stroke and death
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Dua minggu selepas memulakan SSRI, seorang pesakit berkata, "Ini tidak berkesan. Saya akan berhenti mengambilnya." Apakah respons yang terbaik?

  1. AMemberitahunya menggandakan dos
  2. BBersetuju bahawa dia patut menghentikannya serta-merta, kerana antidepresan yang tidak membantu selepas dua minggu tidak mungkin akan berkesan
  3. CTerangkan bahawa ia sering mengambil masa beberapa minggu untuk berkesan sepenuhnya, galakkan dia meneruskan dan pantau mood serta keselamatannya
  4. DMemberitahunya antidepresan tidak pernah berkesan
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C? °F35.7 °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 35.7 °C. Tukarkan kepada darjah Fahrenheit T dengan °F = °C × 9/5 + 32. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

35.7 °C
T = °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0022:4500:25t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 22:45 dan tamat pada 00:25 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?

22:4500:25
t = min
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 28 kg dipreskripsikan 10 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 40 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

28 kg10 mg/kg40 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 1750 unit ubat yang datang sebagai 5000 unit/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

1750 units5000 units/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1500 mL20 gtt/mL12 h? gtt/min

Infuskan 1500 mL selama 12 jam dengan set pemberian 20 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1500 mL12 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
450 mL15 gtt/mL28 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 28 gtt/min melalui set 15 gtt/mL. Terdapat 450 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

28 gtt/min15 gtt/mL450 mL
t = h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamteh240 mLjus150 mLsup180 mLketulan ais240 mLInfusi IV100 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing250 mLair kencing225 mLair kencing225 mLair kencing250 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Pesakit berberat 65 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

65 kg12 hair kencing: 250 mLair kencing: 225 mLair kencing: 225 mLair kencing: 250 mL
U = mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL60 mL/hmula 06:1509:15: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL dimulakan pada 06:15 dan berjalan dengan pam pada 60 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 09:15?

1000 mL60 mL/h06:15 → 09:15
V = mL
33.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sangat terhad; kelembapan: kadang-kadang lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: sangat terhad; pemakanan: mencukupi; geseran dan ricih: potensi masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
34.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 1 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit biru atau pucat di seluruh badan, tiada denyutan jantung, tiada respons terhadap rangsangan, anggota lembik tanpa tonus otot dan tidak bernafas. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Have the patient sit on the edge of the bed for a short time before standing

Mengapa ini jawapannya

After bed rest blood pressure may drop on standing. Sitting on the edge of the bed first, with the feet on the floor, lets the body adjust and lowers the risk of fainting and falls.

Jawapan

A · Have the patient sit on the edge of the bed for a short time before standing
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · A postoperative patient with SpO₂ 89% on air and a respiratory rate of 28

Mengapa ini jawapannya

Low saturation with a high respiratory rate shows a breathing problem that could worsen quickly. The other needs are real but not urgent.

Jawapan

A · A postoperative patient with SpO₂ 89% on air and a respiratory rate of 28
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Hold the bottle with the label in the palm and pour without touching the bowl

Mengapa ini jawapannya

The nurse pours from a little height without touching the sterile bowl, avoiding splashes that would wet the field. Holding the label in the palm keeps it readable and free of drips.

Jawapan

D · Hold the bottle with the label in the palm and pour without touching the bowl
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Use bariatric-rated equipment and enough trained staff

Mengapa ini jawapannya

Using equipment above its rated capacity can cause collapse and injury. Bariatric lifts, chairs and beds are used, with enough trained staff and a plan agreed in advance.

Jawapan

B · Use bariatric-rated equipment and enough trained staff
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · An 84-year-old taking a diuretic who has fallen before and gets up at night

Mengapa ini jawapannya

A previous fall is one of the strongest risk factors. Older age, diuretics and getting up at night to urinate add further risk, so this patient needs fall precautions.

Jawapan

A · An 84-year-old taking a diuretic who has fallen before and gets up at night
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Flush the eye with plenty of water or saline straight away

Mengapa ini jawapannya

Chemical eye injuries are treated by immediate, continuous irrigation with large amounts of water or saline. Delay, rubbing or a patch allows more damage.

Jawapan

D · Flush the eye with plenty of water or saline straight away
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · It does not need routine INR monitoring

Mengapa ini jawapannya

DOACs have predictable effects so INR monitoring is not needed. They still cause bleeding, have some interactions and need kidney function checked.

Jawapan

D · It does not need routine INR monitoring
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · "I will drink less water so I don't need to pass urine as often."

Mengapa ini jawapannya

A high fluid intake dilutes urine and is the most important general measure to prevent stones. Dietary advice depends on the stone's composition.

Jawapan

C · "I will drink less water so I don't need to pass urine as often."
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Tahan dos warfarin dan maklumkan pemreskripsi

Mengapa ini jawapannya

INR 5.2 jauh di atas sasaran dan meningkatkan risiko pendarahan. Jururawat menahan dos, memeriksa tanda pendarahan dan memaklumkan pemreskripsi, yang mungkin menetapkan dos yang lebih rendah atau vitamin K.Disemak dengan: Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024); Warfarin · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

A · Tahan dos warfarin dan maklumkan pemreskripsi
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Stress hyperglycemia from acute illness

Mengapa ini jawapannya

Stress hormones and inflammation raise glucose in acute illness, even without diabetes. A normal HbA1c shows that glucose was normal over the previous months. Stress hyperglycemia is still treated, usually with insulin, because it worsens outcomes.Disemak dengan: Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

C · Stress hyperglycemia from acute illness
11.Farmakologi

Jawapan: D · As a rapid IV push followed by a fast saline flush

Mengapa ini jawapannya

Adenosine must reach the heart quickly, so it is pushed rapidly into a large vein and flushed. Patients are warned about brief flushing, chest tightness and a short pause in the heartbeat.

Jawapan

D · As a rapid IV push followed by a fast saline flush
12.Farmakologi

Jawapan: A · Sindrom neuroleptik malignan

Mengapa ini jawapannya

Sindrom neuroleptik malignan menyusuli antagonis dopamin dan berkembang selama beberapa hari, dengan kekejangan paip plumbum, demam dan CK meningkat. Sindrom serotonin berkembang lebih cepat dan menampilkan klonus dan hiperrefleksia.

Jawapan

A · Sindrom neuroleptik malignan
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Below 0.5 mL/kg/h, suggesting poor kidney perfusion

Mengapa ini jawapannya

A urine output below about 0.5 mL/kg/h (35 mL/h for 70 kg) for several hours is oliguria and may indicate hypovolaemia, shock or acute kidney injury. It should be reported along with the other observations, and the catheter checked for blockage.

Jawapan

B · Below 0.5 mL/kg/h, suggesting poor kidney perfusion
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Pneumothorax

Mengapa ini jawapannya

Pneumothorax is a common complication of thoracentesis, caused by the needle puncturing the lung or air entering the chest. The nurse assesses the patient, gives oxygen and informs the team, who will arrange a chest X-ray. An effusion re-accumulates over days, and infection appears later.

Jawapan

B · Pneumothorax
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · SSRI antidepressants

Mengapa ini jawapannya

SSRIs such as sertraline and citalopram can cause SIADH, particularly in older adults. Carbamazepine, some antipsychotics and some chemotherapy drugs are other causes. Sodium is checked if symptoms appear.

Jawapan

B · SSRI antidepressants
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · A patient with a nephrostomy who has rigors and a BP of 86/50 mmHg

Mengapa ini jawapannya

Rigors and hypotension in a patient with a nephrostomy suggest urosepsis, which needs immediate assessment and treatment. Light pink drainage after TURP is expected. The other patients are stable.

Jawapan

A · A patient with a nephrostomy who has rigors and a BP of 86/50 mmHg
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Leave the air bubble in and inject into a skin fold

Mengapa ini jawapannya

LMWH is injected into a pinched skin fold, often on the abdomen, away from the umbilicus. The air bubble in prefilled syringes is left in, and the site is not rubbed, to reduce bruising.

Jawapan

B · Leave the air bubble in and inject into a skin fold
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Sekatan simpatetik daripada epidural

Mengapa ini jawapannya

Anestetik setempat epidural boleh menyekat aliran keluar simpatetik, menyebabkan vasodilasi dan hipotensi. Pengurusan mengikut protokol epidural: nilai, baringkan pesakit mendatar, berikan cecair atau vasopresor seperti yang dipreskripsikan dan maklumkan pakar bius. Pendarahan juga mesti sentiasa dipertimbangkan.

Jawapan

A · Sekatan simpatetik daripada epidural
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Pada kira-kira 36 hingga 37 minggu

Mengapa ini jawapannya

Kolonisasi boleh datang dan pergi, maka calitan diambil lewat dalam kehamilan, hampir dengan kelahiran. Keputusan positif membawa kepada antibiotik intrapartum untuk melindungi bayi baru lahir. Sesetengah negara menggunakan pendekatan berasaskan risiko sebaliknya.

Jawapan

A · Pada kira-kira 36 hingga 37 minggu
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Give fast-acting glucose by mouth and recheck

Mengapa ini jawapannya

An alert patient with hypoglycaemia is given fast-acting oral carbohydrate, then glucose is rechecked after about 15 minutes and followed by a snack or meal. Treating the mother also protects the fetus.

Jawapan

C · Give fast-acting glucose by mouth and recheck
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · To stop the baby touching or rubbing the suture line

Mengapa ini jawapannya

Soft elbow splints keep the baby's hands away from the face and protect the repair while still allowing arm movement. They are removed regularly, one at a time and under supervision, for skin checks and exercise.

Jawapan

A · To stop the baby touching or rubbing the suture line
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Seek urgent care, as factor replacement may be needed before symptoms appear

Mengapa ini jawapannya

Intracranial bleeding is the most dangerous bleed in haemophilia and can develop hours after injury. Any significant head injury needs urgent assessment and usually prompt factor replacement. Aspirin is avoided because it impairs platelet function.

Jawapan

D · Seek urgent care, as factor replacement may be needed before symptoms appear
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · An increased risk of stroke and death

Mengapa ini jawapannya

Antipsychotics in older people with dementia are linked to increased rates of stroke and death. They are used only when non-drug approaches have failed and distress or risk is severe, at the lowest dose for the shortest time.

Jawapan

D · An increased risk of stroke and death
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Terangkan bahawa ia sering mengambil masa beberapa minggu untuk berkesan sepenuhnya, galakkan dia meneruskan dan pantau mood serta keselamatannya

Mengapa ini jawapannya

Antidepresan memerlukan beberapa minggu untuk kesan penuhnya. Berhenti secara mendadak boleh menyebabkan gejala penghentian. Jururawat menggalakkan kepatuhan, memantau pemikiran bunuh diri dan menyampaikan kebimbangan kepada pemreskripsi.

Jawapan

C · Terangkan bahawa ia sering mengambil masa beberapa minggu untuk berkesan sepenuhnya, galakkan dia meneruskan dan pantau mood serta keselamatannya
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 96.3 °F

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Darabkan dengan 9/5

35.7·9/5 = 64.26

Tambah 32

T = 64.26 + 32 = 96.26 ≈ 96.3 °F

Jawapan

T = 96.3 °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 100 min

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

22:45 → 24:00 = 75 min

Selepas tengah malam

00:00 → 00:25 = 25 min

Jumlah

t = 75 + 25 = 100 min

Jawapan

t = 100 min
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 7 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 10·28 = 280 mg

Isi padu

V = 280/40 = 7 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 7 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.35 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Isi padu

V = 1750/5000 = 0.35 mL

Pada picagari

Pada picagari 1 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.01 mL.

Jawapan

V = 0.35 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 42 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

12·60 = 720 min

Kadar titisan

R = 1500·20/720 = 41.67 ≈ 42 gtt/min

Jawapan

R = 42 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 42 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 4 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

28·60/15 = 112 mL/h

Masa yang tinggal

t = 450/112 = 4.018 ≈ 4 h

Jawapan

t = 4 h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 1.22 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

250 + 225 + 225 + 250 = 950 mL

Per kilogram sejam

U = 950/(65·12) = 1.218 ≈ 1.22 mL/kg/h

Jawapan

U = 1.22 mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 820 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

06:15 → 09:15 = 3 h

Isi padu yang diinfuskan

60·3 = 180 mL

Isi padu tinggal

V = 1000 − 180 = 820 mL

Jawapan

V = 820 mL
33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 13

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sangat terhad → 2
kelembapan: kadang-kadang lembap → 3
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: sangat terhad → 2
pemakanan: mencukupi → 3
geseran dan ricih: potensi masalah → 2

Tambah

Jumlah Braden = 2 + 3 + 1 + 2 + 3 + 2 = 13

Jawapan

B = 13
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: kulit biru atau pucat di seluruh badan → 0
Nadi: 0 → 0
Reaksi: tiada respons terhadap rangsangan → 0
Aktiviti: anggota lembik tanpa tonus otot → 0
Pernafasan: tidak bernafas → 0

Tambah

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Tafsiran

0 → rendah

Jawapan

rendah

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions