Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Why should insulin injection sites be rotated?

  1. ATo prevent lumpy fatty swelling that affects absorption
  2. BTo make the insulin work more quickly with each injection
  3. CTo stop the patient getting used to the needle
  4. DBecause each site can only be used once
2.Asas kejururawatanSukar

An older patient's leg wound has become more painful and has a new unpleasant smell, but there is no fever. What does this suggest?

  1. AA possible wound infection that needs assessment and reporting
  2. BThe wound has dried out and needs to be left open
  3. CAn allergy to the dressing that needs no action
  4. DNormal healing, because there is no fever and the wound is still closed
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient wants to use their own electric hair dryer in the hospital. What is correct?

  1. AIt can be plugged into an extension lead under the bed
  2. BIt can be used straight away if it looks new
  3. CIt is checked for electrical safety according to hospital policy before use
  4. DIt can be used in the bathroom near the sink if the patient is careful
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Several patients arrive with suspected inhalational anthrax after a deliberate release. Which precautions are needed for their care?

  1. AAirborne precautions in negative-pressure rooms, because spores are inhaled
  2. BContact precautions with gowns and gloves
  3. CStandard precautions, because it is not spread from person to person
  4. DDroplet precautions with surgical masks
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A nurse has called the rapid response team for a deteriorating patient. What should the nurse do while waiting for the team?

  1. ALeave the patient for a few minutes to find the relatives and explain what is happening
  2. BGo to the station to finish documentation for other patients
  3. CStay with the patient, give oxygen as prescribed and have recent vital signs ready
  4. DGive a dose of every as-needed medication on the chart
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Di jabatan kecemasan, pesakit manakah yang patut terus ke bilik rawatan?

  1. ASeorang berumur 25 tahun dengan pergelangan tangan terseliuh dan tanda vital normal
  2. BSeorang berumur 45 tahun yang meminta preskripsi ulangan
  3. CSeorang berumur 30 tahun dengan sakit tekak selama dua hari dan suhu 38.0 °C
  4. DSeorang berumur 60 tahun dengan tekanan dada, berpeluh dan loya selama 20 minit
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which pattern is typical of relapsing–remitting multiple sclerosis?

  1. AA single stroke that leaves permanent weakness
  2. BConstant weakness that starts in the feet and spreads upwards after a viral illness
  3. CSudden severe headache with neck stiffness
  4. DAttacks of symptoms, such as visual loss or numbness, that improve between relapses
8.Kejururawatan klinikalSukar

Pesakit dengan luka bakar 30% luas permukaan badan dimasukkan ke hospital. Komplikasi awal manakah yang paling membimbangkan dalam 24 jam pertama?

  1. AUlser tekanan akibat tidak bergerak untuk tempoh lama
  2. BKejutan hipovolemik akibat kehilangan cecair
  3. CParut dan kontraktur
  4. DSembelit
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Why must a blue-top (citrate) coagulation tube be filled to the correct level?

  1. AThe laboratory charges extra when a tube is not filled correctly
  2. BThe blood-to-anticoagulant ratio must be right for accurate clotting times
  3. CUnderfilled tubes always give a falsely low hemoglobin and hematocrit
  4. DAn overfull tube is needed to measure the potassium level
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient with diabetes had a glucose of 58 mg/dL (3.2 mmol/L), took 15 g of fast-acting carbohydrate and, 15 minutes later, the glucose is 64 mg/dL (3.6 mmol/L). The patient is alert. What should the nurse do next?

  1. AGive a long-acting insulin dose to stabilize it
  2. BGive a protein snack only and recheck tomorrow
  3. CGive another 15 g of fast carbohydrate and recheck
  4. DWait until the next meal before giving anything
11.FarmakologiSederhana

Which rule applies when giving phenytoin intravenously?

  1. AGive it in the same line as other drugs without flushing
  2. BGive it as a rapid push to stop seizures faster
  3. CMix it with glucose 5% to prevent low blood sugar
  4. DMix or flush it only with normal saline and give it slowly
12.FarmakologiSukar

A patient starting sertraline is taught about the drug. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"If I feel better after a week, I can stop taking it."
  2. B"It may take a few weeks to feel the full effect."
  3. C"I may have some nausea at first."
  4. D"I will tell someone if I have thoughts of harming myself."
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient is going home with a 24-hour Holter monitor. Which instruction is most important?

  1. AStay in bed for the full 24 hours so the trace is clear
  2. BShower as normal with the monitor on
  3. CRemove the monitor whenever symptoms occur and restart it
  4. DKeep a diary of symptoms and activities with the times
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

An older patient with three rib fractures is breathing shallowly and refuses to cough because of pain. What is the priority intervention?

  1. AStrap the chest tightly with bandages to stop the ribs moving
  2. BKeep the patient flat and still in bed until the pain settles
  3. CEffective analgesia so they can breathe deeply and cough
  4. DWithhold analgesia to avoid depressing breathing
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Komplikasi hemodialisis manakah yang menyebabkan sakit kepala, loya, kegelisahan dan kadangkala sawan, terutamanya pada sesi pertama?

  1. APeritonitis bakteria
  2. BSindrom ketidakseimbangan dialisis
  3. CHipoglisemia dialisat
  4. DEmbolisme udara vena melalui talian
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient with an external ventricular drain sat up in bed without help. The drain stayed at its old height, and the drainage bag filled quickly. The patient now has a headache. What is the concern?

  1. AUnderdrainage, so the drain should be lowered further
  2. BAn infected drain, so the dressing should be removed
  3. COverdrainage of CSF, so act per protocol and inform the team
  4. DNo concern, because more drainage always lowers the ICP safely
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Why is a pregnancy test often done before surgery in women who could be pregnant?

  1. AAnaesthesia, drugs and some tests may harm a fetus
  2. BIt is needed to calculate the anaesthetic drug dose
  3. CPregnant women cannot sign consent forms
  4. DPregnancy always makes surgery impossible
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Pengurusan manakah yang pada amnya disyorkan untuk eskar hitam yang stabil, kering dan utuh pada tumit pesakit dengan peredaran darah yang lemah?

  1. AMerendamnya dalam air setiap hari untuk melembutkannya
  2. BMembiarkannya utuh, melegakan tekanan pada tumit dan merujuk untuk semakan
  3. CMembuangnya dengan debridemen tajam di sisi katil hari ini
  4. DMenutupnya dengan bebat mampatan yang ketat
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

During newborn resuscitation, what is the ratio of chest compressions to breaths?

  1. A15 compressions to 2 breaths
  2. B5 compressions to 1 breath
  3. C3 compressions to 1 breath
  4. D30 compressions to 2 breaths
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman at 8 weeks takes valproate for epilepsy. She asks whether she should stop it. Which response is best?

  1. AStop the drug today because it causes birth defects
  2. BHalve the dose herself to reduce the risk to the baby
  3. CDo not stop it suddenly; arrange urgent specialist review
  4. DContinue as usual because epilepsy drugs are all safe in pregnancy
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Langkah kejururawatan manakah yang paling membantu bayi dengan bronkiolitis?

  1. AMenahan semua penyusuan sehingga bayi bertambah baik
  2. BMembaringkan bayi meniarap rata untuk tidur supaya rembesan dapat mengalir keluar dari saluran udara
  3. CSedutan hidung yang lembut sebelum penyusuan dan pemantauan hidrasi serta ketepuan oksigen
  4. DAntibiotik rutin
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Which complication is a leading cause of death from measles in children?

  1. AOtitis media
  2. BConjunctivitis
  3. CPneumonia
  4. DDiarrhoea
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A 7-year-old with autism is admitted to a children's ward. Which nursing action is most helpful?

  1. AAvoid his parents' advice, because staff know best how to care for him
  2. BKeep to his usual routines where possible and prepare him for any changes
  3. CPut him in a busy bay with lots of noise and activity to keep him stimulated
  4. DChange his daily routine often, to help him get used to change
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Three weeks after her husband died, a woman says she sometimes briefly hears him call her name at home. She is otherwise eating, sleeping and coping. How should the nurse interpret this?

  1. AIt is a sign of schizophrenia that needs antipsychotic medicine
  2. BIt means she has delirium and needs urgent tests
  3. CIt proves she has severe major depression with psychosis
  4. DBrief experiences like this can be part of normal grief
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C103.1 °F? °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 103.1 °F. Tukarkan kepada darjah Celsius T dengan °C = (°F − 32) × 5/9. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

103.1 °F
T = °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
12 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi memberikan 12 mg/h. Nyatakan kadar dos ini D dalam mcg/min. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

12 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 19 kg dipreskripsikan 5 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 25 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

19 kg5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
50 mg/1 mLV = ? mL

Seorang pesakit seberat 112.2 lb. Preskripsi ialah 10 mg/kg sebagai dos tunggal, dan stok mengandungi 50 mg dalam 1 mL. Dengan menggunakan 1 kg = 2.2 lb, berapakah isi padu V yang anda berikan?

112.2 lb10 mg/kg50 mg/1 mL1 kg = 2.2 lb
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1000 mL20 gtt/mL8 h? gtt/min

Infuskan 1000 mL selama 8 jam dengan set pemberian 20 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1000 mL8 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
400 mL20 gtt/mL28 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 28 gtt/min melalui set 20 gtt/mL. Terdapat 400 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

28 gtt/min20 gtt/mL400 mL
t = h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamsup150 mLjus200 mLair240 mLInfusi IV50 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing425 mLair kencing200 mLair kencing325 mLlongkang luka50 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL.

sup: 150 mLjus: 200 mLair: 240 mLInfusi IV: 50 mL/h × 12 hantibiotik IV: 1 × 100 mL
I = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL250 mL diinfuskan60 mL/h19:30t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 60 mL/j. Pada 19:30, 250 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL250 mL diinfuskan60 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
34.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 5 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit biru atau pucat di seluruh badan, tiada denyutan jantung, tiada respons terhadap rangsangan, anggota lembik tanpa tonus otot dan tidak bernafas. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · To prevent lumpy fatty swelling that affects absorption

Mengapa ini jawapannya

Injecting in the same place causes lipohypertrophy, which makes absorption unpredictable. Patients rotate within an area and check sites for lumps.

Jawapan

A · To prevent lumpy fatty swelling that affects absorption
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · A possible wound infection that needs assessment and reporting

Mengapa ini jawapannya

Increasing pain, odour, new exudate or delayed healing can signal infection even without fever, especially in older adults. The wound is assessed, the change reported and a swab taken if policy advises.

Jawapan

A · A possible wound infection that needs assessment and reporting
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · It is checked for electrical safety according to hospital policy before use

Mengapa ini jawapannya

Electrical items from home can be faulty and cause shocks or fires. Policies usually require them to be inspected before use, and extension cords near patients are avoided.

Jawapan

C · It is checked for electrical safety according to hospital policy before use
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Standard precautions, because it is not spread from person to person

Mengapa ini jawapannya

Inhalational anthrax is caught by breathing in spores from the environment and does not spread from person to person, so standard precautions are enough. Decontamination may still be needed for people with spores on their skin or clothing.

Jawapan

C · Standard precautions, because it is not spread from person to person
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Stay with the patient, give oxygen as prescribed and have recent vital signs ready

Mengapa ini jawapannya

The nurse stays with the patient, starts basic support such as oxygen as prescribed and prepares a clear handover. Leaving the patient or giving unrelated medications is unsafe.

Jawapan

C · Stay with the patient, give oxygen as prescribed and have recent vital signs ready
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Seorang berumur 60 tahun dengan tekanan dada, berpeluh dan loya selama 20 minit

Mengapa ini jawapannya

Tekanan dada dengan berpeluh dan loya mungkin serangan jantung, maka pesakit memerlukan ECG dalam masa beberapa minit. Pesakit lain stabil dan boleh menunggu dengan selamat.

Jawapan

D · Seorang berumur 60 tahun dengan tekanan dada, berpeluh dan loya selama 20 minit
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Attacks of symptoms, such as visual loss or numbness, that improve between relapses

Mengapa ini jawapannya

MS causes demyelination in the brain and spinal cord. Many patients first have attacks such as optic neuritis or sensory symptoms, with partial or full recovery between relapses.

Jawapan

D · Attacks of symptoms, such as visual loss or numbness, that improve between relapses
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Kejutan hipovolemik akibat kehilangan cecair

Mengapa ini jawapannya

Luka bakar major menyebabkan cecair berpindah keluar daripada peredaran, maka resusitasi cecair IV berpandukan formula dan pemantauan pengeluaran air kencing adalah penting. Luka bakar saluran udara ialah bahaya awal yang lain.

Jawapan

B · Kejutan hipovolemik akibat kehilangan cecair
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · The blood-to-anticoagulant ratio must be right for accurate clotting times

Mengapa ini jawapannya

Citrate tubes contain a set volume of anticoagulant. If the tube is underfilled, the extra citrate falsely prolongs the PT and aPTT, so the laboratory may reject the sample.

Jawapan

B · The blood-to-anticoagulant ratio must be right for accurate clotting times
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Give another 15 g of fast carbohydrate and recheck

Mengapa ini jawapannya

The "15-15 rule" is repeated until the glucose is at least 70 mg/dL (3.9 mmol/L); UK guidance uses 4.0 mmol/L and 15–20 g of carbohydrate. Then a snack or meal with complex carbohydrate and protein is given if the next meal is not soon, to prevent recurrence.

Jawapan

C · Give another 15 g of fast carbohydrate and recheck
11.Farmakologi

Jawapan: D · Mix or flush it only with normal saline and give it slowly

Mengapa ini jawapannya

Phenytoin precipitates in glucose solutions, so only normal saline is used. Rapid infusion can cause hypotension and arrhythmias, so the rate is limited and the patient is monitored.

Jawapan

D · Mix or flush it only with normal saline and give it slowly
12.Farmakologi

Jawapan: A · "If I feel better after a week, I can stop taking it."

Mengapa ini jawapannya

Antidepressants are continued for months after improvement to prevent relapse, and are tapered when stopped. Early nausea, delayed benefit and monitoring for suicidal thoughts are correct points.

Jawapan

A · "If I feel better after a week, I can stop taking it."
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Keep a diary of symptoms and activities with the times

Mengapa ini jawapannya

A Holter monitor records the ECG continuously during normal daily life. A diary of symptoms and activities lets the reviewer match symptoms such as palpitations or dizziness to the rhythm. The device is kept dry unless it is designed to be waterproof.

Jawapan

D · Keep a diary of symptoms and activities with the times
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Effective analgesia so they can breathe deeply and cough

Mengapa ini jawapannya

Pain from rib fractures causes shallow breathing and poor coughing, leading to atelectasis and pneumonia, especially in older adults. Good analgesia (sometimes regional blocks), deep breathing, coughing with support and early mobilisation are key. Chest strapping restricts breathing and is not used.

Jawapan

C · Effective analgesia so they can breathe deeply and cough
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Sindrom ketidakseimbangan dialisis

Mengapa ini jawapannya

Penyingkiran pantas urea daripada darah mencipta kecerunan osmotik, jadi air bergerak ke dalam sel otak, menyebabkan edema serebrum. Ia dicegah dengan sesi pertama yang lebih singkat dan lebih lembut.

Jawapan

B · Sindrom ketidakseimbangan dialisis
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Overdrainage of CSF, so act per protocol and inform the team

Mengapa ini jawapannya

When the head rises above the drain level, CSF drains faster. Overdrainage can cause headache, collapse of the ventricles or a subdural bleed. The nurse follows the protocol (often clamping briefly and re-levelling) and informs the neurosurgical team.

Jawapan

C · Overdrainage of CSF, so act per protocol and inform the team
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Anaesthesia, drugs and some tests may harm a fetus

Mengapa ini jawapannya

Unknown pregnancy can change the decision to operate, the timing, and the choice of drugs and X-rays. Testing is offered with consent, according to local policy.

Jawapan

A · Anaesthesia, drugs and some tests may harm a fetus
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Membiarkannya utuh, melegakan tekanan pada tumit dan merujuk untuk semakan

Mengapa ini jawapannya

Eskar kering yang stabil pada tumit iskemia bertindak sebagai sawar biologi dan biasanya tidak patut didebridemen. Tumit dilegakan tekanannya dan peredaran darah dinilai. Jika ia menjadi lembut, lembik, merah atau mengalirkan cecair, jangkitan patut disyaki dan semakan pakar dicari.

Jawapan

B · Membiarkannya utuh, melegakan tekanan pada tumit dan merujuk untuk semakan
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · 3 compressions to 1 breath

Mengapa ini jawapannya

Newborn resuscitation uses a 3:1 ratio, about 90 compressions and 30 breaths per minute, with the two-thumb technique on the lower third of the sternum.

Jawapan

C · 3 compressions to 1 breath
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Do not stop it suddenly; arrange urgent specialist review

Mengapa ini jawapannya

Valproate is strongly teratogenic, but stopping antiepileptics suddenly can cause seizures that harm mother and fetus. She needs urgent specialist review to change treatment safely, ideally before conception.

Jawapan

C · Do not stop it suddenly; arrange urgent specialist review
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Sedutan hidung yang lembut sebelum penyusuan dan pemantauan hidrasi serta ketepuan oksigen

Mengapa ini jawapannya

Penjagaan dalam bronkiolitis bersifat sokongan: bersihkan hidung, sokong penyusuan dan hidrasi, dan beri oksigen jika ketepuan rendah. Antibiotik tidak membantu bronkiolitis virus.

Jawapan

C · Sedutan hidung yang lembut sebelum penyusuan dan pemantauan hidrasi serta ketepuan oksigen
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Pneumonia

Mengapa ini jawapannya

Pneumonia, from measles itself or from secondary bacterial infection, causes most measles-related deaths in children. Encephalitis is a rarer but serious complication; vaccination prevents both.

Jawapan

C · Pneumonia
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Keep to his usual routines where possible and prepare him for any changes

Mengapa ini jawapannya

Predictability reduces distress. Nurses keep routines, use clear and concrete language, reduce sensory stimulation, use visual supports and work closely with the parents, who know the child best.

Jawapan

B · Keep to his usual routines where possible and prepare him for any changes
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Brief experiences like this can be part of normal grief

Mengapa ini jawapannya

Briefly hearing or sensing the deceased is common in bereavement and is not usually a sign of mental illness. The nurse listens, normalises the experience and watches for signs of more complicated grief or depression.

Jawapan

D · Brief experiences like this can be part of normal grief
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 39.5 °C

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Tolak 32

103.1 − 32 = 71.1

Darabkan dengan 5/9

T = 71.1·5/9 = 39.5 °C

Jawapan

T = 39.5 °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: D = 200 mcg/min

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Sediakan rantaian penukaran

D = 12 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Hitung

D = 12000/60 = 200 mcg/min

Jawapan

D = 200 mcg/min
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 3.8 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 5·19 = 95 mg

Isi padu

V = 95/25 = 3.8 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 3.8 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 10.2 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Berat dalam kg

112.2/2.2 = 51 kg

Dos

10·51 = 510 mg

Isi padu

V = (510/50)·1 = 10.2 mL

Jawapan

V = 10.2 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 42 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

8·60 = 480 min

Kadar titisan

R = 1000·20/480 = 41.67 ≈ 42 gtt/min

Jawapan

R = 42 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 42 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 4.8 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

28·60/20 = 84 mL/h

Masa yang tinggal

t = 400/84 = 4.762 ≈ 4.8 h

Jawapan

t = 4.8 h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1290 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 150 + 200 + 240 = 590 mL
Infusi IV: 50·12 = 600 mL
antibiotik IV: 1·100 = 100 mL
I = 1290 mL

Jawapan

I = 1290 mL
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 4.2 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 250 = 250 mL

Masa

t = 250/60 = 4.167 ≈ 4.2 h

Jawapan

t = 4.2 h

Itu kira-kira 4 h 10 min, jadi beg habis pada kira-kira 23:40.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 35

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda → 0
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 15 + 20 + 0 + 0 = 35

Jawapan

MFS = 35
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: kulit biru atau pucat di seluruh badan → 0
Nadi: 0 → 0
Reaksi: tiada respons terhadap rangsangan → 0
Aktiviti: anggota lembik tanpa tonus otot → 0
Pernafasan: tidak bernafas → 0

Tambah

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Tafsiran

0 → rendah

Jawapan

rendah

Di bawah 7 pada minit ke-5, skor biasanya diulang setiap 5 minit sehingga 20 minit.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions