Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Bagaimanakah pesakit yang menerima pemakanan tiub patut diposisikan untuk mengurangkan risiko aspirasi?

  1. ABerbaring sepenuhnya mendatar
  2. BDengan kepala katil dinaikkan kira-kira 30–45 darjah
  3. CBerbaring meniarap
  4. DDalam posisi kepala ke bawah
2.Asas kejururawatanSukar

Pesakit yang keliru berulang kali cuba memanjat penghadang katil yang dinaikkan. Apakah pendekatan paling selamat?

  1. AMengikat pergelangan tangan pesakit pada katil
  2. BMenaikkan penghadang lebih tinggi dan meninggalkan pesakit bersendirian di bilik yang tenang supaya dia bertenang
  3. CMemberi sedatif tanpa semakan perubatan
  4. DMenilai semula dan mempertimbangkan alternatif seperti katil rendah dan pemerhatian lebih rapat
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Teknik menanggalkan sarung tangan manakah yang betul?

  1. ACuci tangan yang bersarung dan guna semula sarung tangan untuk tugas seterusnya
  2. BTanggalkan sarung tangan kedua dengan mencubit bahagian luarnya menggunakan tangan kosong, kemudian cuci tangan
  3. CTanggalkan yang pertama dengan memegang bahagian luarnya, kemudian selitkan jari kosong di bawah kolar sarung tangan kedua
  4. DTarik kedua-dua sarung tangan serentak pada hujung jari
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Which position is especially dangerous for a patient in physical restraints?

  1. ALying on the back with the head raised
  2. BLying face down (prone)
  3. CSitting upright in bed
  4. DLying on the side
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient with diabetes is unresponsive and has a blood glucose of 40 mg/dL (2.2 mmol/L). What should the nurse do first?

  1. APour orange juice into the patient’s mouth
  2. BGive IV dextrose or glucagon as prescribed
  3. CWait 15 minutes and recheck the glucose
  4. DGive the scheduled dose of insulin
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient with severe sepsis starts oozing blood from IV sites and the gums, and bruises appear on the skin. What should the nurse suspect?

  1. AAn allergic reaction to the adhesive tape
  2. BNormal bruising from blood tests
  3. CDisseminated intravascular coagulation (DIC)
  4. DVitamin C deficiency
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Why is it important to prevent hypothermia during and after surgery?

  1. AIt causes high blood glucose only
  2. BIt increases the risk of wound infection, bleeding and cardiac complications
  3. CIt makes the patient's pain disappear
  4. DIt makes the patient wake up too quickly and become agitated in recovery
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient taking regular ibuprofen suddenly develops severe upper abdominal pain, a rigid abdomen and becomes tachycardic. What is most likely?

  1. AIrritable bowel syndrome
  2. BConstipation
  3. CA perforated peptic ulcer
  4. DIndigestion that will settle with antacids
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A trauma patient receives 2 L of IV crystalloid. The hemoglobin falls from 13.0 to 11.4 g/dL (130 to 114 g/L), and the vital signs are now stable. Which explanation is most likely?

  1. ADilution of the blood by the IV fluid
  2. BA laboratory error in the first sample
  3. CA sudden failure of the bone marrow
  4. DIncreased red cell production
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Seorang pesakit dengan kiraan platelet 35 × 10³/µL ditetapkan suntikan intramuskular. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. ABeri suntikan dan letakkan pek panas
  2. BTanya pemreskripsi sama ada laluan lain boleh digunakan
  3. CBeri suntikan seperti yang ditetapkan dan urut tapak dengan kuat
  4. DBeri suntikan dengan jarum yang lebih panjang
11.FarmakologiSederhana

An Rh-negative mother gives birth to an Rh-positive baby. When is anti-D immunoglobulin usually given?

  1. AWithin 72 hours after the birth
  2. BIt is not needed if the baby is Rh-positive
  3. COnly at the start of the next pregnancy
  4. DAt least two weeks after the birth
12.FarmakologiSukar

A patient starting sertraline is taught about the drug. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"If I feel better after a week, I can stop taking it."
  2. B"It may take a few weeks to feel the full effect."
  3. C"I will tell someone if I have thoughts of harming myself."
  4. D"I may have some nausea at first."
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient on theophylline develops nausea, vomiting, a fast heart rate and restlessness. What should the nurse suspect?

  1. ATheophylline toxicity
  2. BA theophylline allergy causing a rash
  3. CAn expected sign that the drug is working
  4. DHypoglycaemia caused by the drug
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient with obstructive sleep apnoea who uses CPAP at home is having surgery. Which plan is safest after the operation?

  1. AGive extra opioids so the patient sleeps through the night
  2. BNurse the patient lying flat on their back to keep the airway open
  3. CLeave the CPAP machine at home, as it is not needed while in hospital
  4. DUse their CPAP machine and monitor closely, using opioids with caution
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Before surgery for a phaeochromocytoma, why is an alpha-blocker started before any beta-blocker?

  1. AThe order of the two drugs makes no difference
  2. BA beta-blocker alone can cause a dangerous rise in BP
  3. CAlpha-blockers lower the blood glucose before surgery
  4. DBeta-blockers given first would make the tumour grow faster
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Three days after a stroke, a patient with dysphagia on a modified diet has a temperature of 38.2 °C (100.8 °F), a respiratory rate of 24/min and crackles at the right lung base. What should the nurse do?

  1. ASuspect aspiration pneumonia, stop oral intake and escalate for review
  2. BRecord the findings and recheck them at the next routine observation
  3. CGive paracetamol (acetaminophen) and continue the modified diet as before
  4. DEncourage more fluids by mouth to treat the fever
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Tanda manakah yang menunjukkan pankreatitis akut yang teruk dengan pendarahan ke dalam tisu?

  1. APerubahan warna kuning pada kuku jari
  2. BRuam ungu pada tapak tangan dan kaki
  3. CLebam di sekeliling pusat atau rusuk
  4. DBengkak pada bibir, lidah dan muka
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient with long-standing chronic pancreatitis now has weight loss, thirst and passing large volumes of urine. What should the nurse check first?

  1. ACapillary blood glucose
  2. BAbdominal girth
  3. CSerum amylase level
  4. DPeak expiratory flow
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

What should parents be taught about the water for a newborn's bath?

  1. ACheck that it is warm, not hot, before the baby goes in
  2. BLeave the baby briefly if the water is only shallow
  3. CUse very hot water so that germs on the skin are killed
  4. DAdd adult bubble bath to soften the baby's skin
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A labouring woman has had an epidural for 3 hours. The fundus is displaced and a bulge is seen above the pubic bone. What should the nurse do?

  1. AStart an oxytocin infusion
  2. BCheck for bladder distension and empty the bladder
  3. CPrepare her for an emergency caesarean
  4. DIncrease the rate of the epidural
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A child with type 1 diabetes is unconscious from hypoglycaemia at school. What should be done?

  1. ALet the child sleep and check again in an hour
  2. BGive a glass of orange juice by mouth
  3. CGive glucagon and call emergency services
  4. DGive the child's usual dose of insulin
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A 15-year-old boy with mumps develops a painful, swollen testis. What is the most likely explanation?

  1. AMumps orchitis, a known complication after puberty
  2. BTesticular cancer unrelated to the infection
  3. CAn inguinal hernia caused by coughing
  4. DA late side effect of the MMR vaccine given in childhood
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Which group of signs suggests drug-induced pseudoparkinsonism in a patient taking haloperidol?

  1. ALip smacking, tongue thrusting and grimacing after years of treatment
  2. BSudden muscle spasm of the neck with the eyes rolled upwards
  3. CRestless pacing and an inability to sit still
  4. DShuffling gait, mask-like face, rigidity and a resting tremor
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient who stopped drinking 24 hours ago has a generalised tonic-clonic seizure in bed. What is the nurse's first action?

  1. AProtect the airway and keep him safe from injury
  2. BGive oral thiamine with a glass of water
  3. CPut something in his mouth to stop him biting his tongue
  4. DRestrain his arms and legs to stop the movements
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C96 °F? °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 96 °F. Tukarkan kepada darjah Celsius T dengan °C = (°F − 32) × 5/9. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

96 °F
T = °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
2 cawan? mL1 tsp? mL2 fl oz? mLΣ = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Semasa satu syif, seorang pesakit mengambil 2 cawan daripada teh, 1 tsp daripada sirap batuk, 2 fl oz daripada jus. Dengan menggunakan setara yang diberikan, cari jumlah pengambilan oral V dalam mL.

1 cawan = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 16 kg dipreskripsikan 7.5 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 40 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

16 kg7.5 mg/kg40 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 370 mikrogram. Ampul mengandungi 0.5 mg/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

370 mcg0.5 mg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
810 mLtinggal? mL/h4 h tinggal

1000 mL diarahkan selama 6 jam. Selepas 2 jam anda mendapati 810 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Kepada kadar R dalam mL/j berapakah pam mesti ditetapkan semula?

1000 mL / 6 hselepas 2 h: 810 mL
R = mL/h
30.Kadar infusi IVSukar
250 mg250 mL30 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 250 mg ubat dalam 250 mL dan berjalan pada 30 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

250 mg/250 mL30 mL/h
D = mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamteh150 mLair300 mLjus200 mLketulan ais240 mLInfusi IV60 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing500 mLair kencing375 mLair kencing450 mLair kencing475 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Pesakit berberat 60 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

60 kg12 hair kencing: 500 mLair kencing: 375 mLair kencing: 450 mLair kencing: 475 mL
U = mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL→ 75 mL/hmula 14:30tjumlah​ = ? h125 mL/h × 3 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 1000 mL bermula pada 14:30 dengan 125 mL/j. Selepas 3 jam kadar ditukar kepada 75 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL125 mL/h · 3 h75 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 18/min, SpO₂ 94% bernafas udara bilik, tekanan darah 118/70 mmHg, nadi 58/min, keliru baharu, suhu 35.5 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 18SpO₂ 94%udaraSBP 118HR 58CT 35.5 °C
NEWS2 =
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 14/min, SpO₂ 99% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 124/74 mmHg, nadi 70/min, sedar, suhu 35.5 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 14SpO₂ 99%O₂SBP 124HR 70AT 35.5 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Dengan kepala katil dinaikkan kira-kira 30–45 darjah

Mengapa ini jawapannya

Menaikkan kepala katil semasa dan selepas pemakanan membantu mencegah refluks dan aspirasi ke dalam paru-paru.

Jawapan

B · Dengan kepala katil dinaikkan kira-kira 30–45 darjah
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Menilai semula dan mempertimbangkan alternatif seperti katil rendah dan pemerhatian lebih rapat

Mengapa ini jawapannya

Bagi pesakit yang memanjatnya, penghadang katil boleh meningkatkan risiko kecederaan. Menggunakan pilihan paling kurang menyekat, seperti katil rendah, tilam lantai dan pemerhatian lebih rapat, sambil merawat punca kekeliruan, lebih selamat.

Jawapan

D · Menilai semula dan mempertimbangkan alternatif seperti katil rendah dan pemerhatian lebih rapat
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Tanggalkan yang pertama dengan memegang bahagian luarnya, kemudian selitkan jari kosong di bawah kolar sarung tangan kedua

Mengapa ini jawapannya

Bahagian luar sarung tangan tercemar, jadi ia hanya menyentuh sarung tangan yang satu lagi; tangan kosong hanya menyentuh bahagian dalam sarung tangan kedua. Kebersihan tangan menyusul. Sarung tangan tidak pernah dicuci dan digunakan semula.

Jawapan

C · Tanggalkan yang pertama dengan memegang bahagian luarnya, kemudian selitkan jari kosong di bawah kolar sarung tangan kedua
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Lying face down (prone)

Mengapa ini jawapannya

Restraining a person face down can restrict breathing and has caused deaths from positional asphyxia. Restrained patients are positioned to protect the airway and are watched closely.

Jawapan

B · Lying face down (prone)
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Give IV dextrose or glucagon as prescribed

Mengapa ini jawapannya

An unconscious patient must not be given anything by mouth because of aspiration risk. IV dextrose or glucagon raises the glucose quickly.

Jawapan

B · Give IV dextrose or glucagon as prescribed
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Disseminated intravascular coagulation (DIC)

Mengapa ini jawapannya

In DIC, widespread clotting uses up platelets and clotting factors, causing bleeding from many sites. It is a serious complication of sepsis that needs urgent escalation.

Jawapan

C · Disseminated intravascular coagulation (DIC)
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · It increases the risk of wound infection, bleeding and cardiac complications

Mengapa ini jawapannya

Inadvertent perioperative hypothermia impairs clotting and immune function and increases cardiac events and wound infection. Patients are warmed actively and their temperature monitored.

Jawapan

B · It increases the risk of wound infection, bleeding and cardiac complications
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · A perforated peptic ulcer

Mengapa ini jawapannya

Sudden severe pain with a board-like abdomen suggests perforation and peritonitis. The patient needs nil by mouth, IV access, analgesia and urgent surgical review.

Jawapan

C · A perforated peptic ulcer
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Dilution of the blood by the IV fluid

Mengapa ini jawapannya

IV fluids dilute the blood, so the hemoglobin falls even without further bleeding. Ongoing bleeding must still be considered, so vital signs, wounds and repeat hemoglobin values are monitored.

Jawapan

A · Dilution of the blood by the IV fluid
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Tanya pemreskripsi sama ada laluan lain boleh digunakan

Mengapa ini jawapannya

Suntikan IM boleh menyebabkan pendarahan ke dalam otot apabila platelet rendah. Jururawat meminta laluan lain, seperti oral atau IV. Jika suntikan tidak dapat dielakkan, tekanan kuat tanpa urutan dikenakan selepas itu.Disemak dengan: Bleeding and Bruising (Thrombocytopenia) and Cancer Treatment · National Cancer Institute (NIH) (2022)

Jawapan

B · Tanya pemreskripsi sama ada laluan lain boleh digunakan
11.Farmakologi

Jawapan: A · Within 72 hours after the birth

Mengapa ini jawapannya

Anti-D is given within 72 hours of birth to an Rh-negative mother of an Rh-positive baby. It is also given after events such as miscarriage or abdominal trauma, and often routinely during pregnancy.

Jawapan

A · Within 72 hours after the birth
12.Farmakologi

Jawapan: A · "If I feel better after a week, I can stop taking it."

Mengapa ini jawapannya

Antidepressants are continued for months after improvement to prevent relapse, and are tapered when stopped. Early nausea, delayed benefit and monitoring for suicidal thoughts are correct points.

Jawapan

A · "If I feel better after a week, I can stop taking it."
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Theophylline toxicity

Mengapa ini jawapannya

Theophylline has a narrow therapeutic window. Toxicity causes nausea, vomiting, tachycardia, arrhythmias, agitation and seizures. Levels are monitored, and many drugs and smoking status change its clearance. The nurse should hold the dose and report.

Jawapan

A · Theophylline toxicity
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Use their CPAP machine and monitor closely, using opioids with caution

Mengapa ini jawapannya

Sedatives and opioids worsen airway collapse in OSA. Patients should bring and use their CPAP after surgery, be monitored with pulse oximetry, have opioid-sparing analgesia where possible and be nursed semi-upright or on their side.

Jawapan

D · Use their CPAP machine and monitor closely, using opioids with caution
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · A beta-blocker alone can cause a dangerous rise in BP

Mengapa ini jawapannya

Blocking beta receptors alone leaves catecholamines acting on alpha receptors, causing severe vasoconstriction and a hypertensive crisis. Alpha blockade, such as with phenoxybenzamine, comes first, and a beta-blocker may be added later for tachycardia.

Jawapan

B · A beta-blocker alone can cause a dangerous rise in BP
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Suspect aspiration pneumonia, stop oral intake and escalate for review

Mengapa ini jawapannya

These signs suggest aspiration pneumonia, which is a common and serious complication of dysphagia. The patient needs medical review, chest assessment, oxygen if needed, and reassessment of their swallow before eating again.

Jawapan

A · Suspect aspiration pneumonia, stop oral intake and escalate for review
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Lebam di sekeliling pusat atau rusuk

Mengapa ini jawapannya

Tanda Cullen (lebam periumbilikus) dan tanda Grey Turner (lebam rusuk) jarang berlaku dan merupakan tanda lewat hemoragi retroperitoneal dalam pankreatitis teruk. Ia menunjukkan prognosis yang buruk.

Jawapan

C · Lebam di sekeliling pusat atau rusuk
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Capillary blood glucose

Mengapa ini jawapannya

Destruction of islet cells in chronic pancreatitis can cause diabetes (type 3c). Thirst, polyuria and weight loss suggest hyperglycaemia, which is checked straight away.

Jawapan

A · Capillary blood glucose
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Check that it is warm, not hot, before the baby goes in

Mengapa ini jawapannya

Bath water should be comfortably warm, about 37 °C (98.6 °F), checked with a thermometer or the elbow, and the baby is never left alone, even in shallow water. Plain water or a mild baby cleanser is used. Some guidance, such as in the US, advises sponge baths until the cord stump has fallen off.

Jawapan

A · Check that it is warm, not hot, before the baby goes in
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Check for bladder distension and empty the bladder

Mengapa ini jawapannya

Epidurals block bladder sensation, so the bladder can overfill. A full bladder can slow descent of the fetus and cause injury. The nurse should encourage voiding or catheterise per protocol.

Jawapan

B · Check for bladder distension and empty the bladder
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Give glucagon and call emergency services

Mengapa ini jawapannya

An unconscious child cannot swallow safely, so glucagon is given by injection or nasal spray, the child is placed in the recovery position and emergency help is called. Once awake and able to swallow, carbohydrate is given.

Jawapan

C · Give glucagon and call emergency services
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Mumps orchitis, a known complication after puberty

Mengapa ini jawapannya

Orchitis is a common complication of mumps in males after puberty, usually a few days after the parotid swelling. It is painful and, rarely, reduces fertility. Supportive care includes analgesia and scrotal support.

Jawapan

A · Mumps orchitis, a known complication after puberty
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Shuffling gait, mask-like face, rigidity and a resting tremor

Mengapa ini jawapannya

Blocking dopamine in the nigrostriatal pathway can cause parkinsonian signs: bradykinesia, rigidity, tremor and a shuffling gait. The other options describe akathisia, acute dystonia and tardive dyskinesia.

Jawapan

D · Shuffling gait, mask-like face, rigidity and a resting tremor
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Protect the airway and keep him safe from injury

Mengapa ini jawapannya

During a seizure, the nurse protects the airway, removes nearby hazards, does not restrain or put anything in the mouth, and calls for help. Alcohol withdrawal seizures are most likely in the first 48 hours.

Jawapan

A · Protect the airway and keep him safe from injury
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 35.6 °C

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Tolak 32

96 − 32 = 64

Darabkan dengan 5/9

T = 64·5/9 = 35.56 ≈ 35.6 °C

Jawapan

T = 35.6 °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 545 mL

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Setiap item dalam mL

2 cawan = 2·240 = 480 mL
1 tsp = 1·5 = 5 mL
2 fl oz = 2·30 = 60 mL

Tambah

V = 480 + 5 + 60 = 545 mL

Jawapan

V = 545 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 3 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 7.5·16 = 120 mg

Isi padu

V = 120/40 = 3 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 3 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.74 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

0.5 mg/mL = 500 mcg/mL

Isi padu

V = 370/500 = 0.74 mL

Jawapan

V = 0.74 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 202.5 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

1000/6 = 166.7 mL/h

Kadar baharu

R = 810/4 = 202.5 mL/h

Jawapan

R = 202.5 mL/h

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 30 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

250/250 = 1 mg/mL

Kadar dos

D = 1·30 = 30 mg/h

Jawapan

D = 30 mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 2.5 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

500 + 375 + 450 + 475 = 1800 mL

Per kilogram sejam

U = 1800/(60·12) = 2.5 mL/kg/h

Jawapan

U = 2.5 mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 11.3 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

125·3 = 375 mL
1000 − 375 = 625 mL tinggal

Bahagian kedua

625/75 = 8.333 h

Jumlah masa

t = 3 + 8.333 = 11.33 ≈ 11.3 h

Jawapan

t = 11.3 h

Itu kira-kira 11 h 20 min, jadi beg habis pada kira-kira 01:50.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 5

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 18/min → 0
SpO₂ 94% → 1
bernafas udara → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 58/min → 0
keliru baharu (C) → 3
T 35.5 °C → 1

Tambah

NEWS2 = 0 + 1 + 0 + 0 + 0 + 3 + 1 = 5

Jawapan

NEWS2 = 5
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 99% → 0
dengan oksigen → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 70/min → 0
sedar (A) → 0
T 35.5 °C → 1

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 1 = 3
Tiada parameter yang diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah

Jawapan

rendah

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions