Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.
1Formula dan kaedah
Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Kaedah
Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.
Pemberian keutamaan & delegasi
Kaedah
Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.
Nilai makmal & elektrolit
Kaedah
Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.
Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.
Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal
Kaedah
Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.
Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi
Kaedah
Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.
Kejururawatan materniti & obstetrik
Kaedah
Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.
Kejururawatan pediatrik
Kaedah
Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.
Kejururawatan kesihatan mental
Kaedah
Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.
Pengiraan dos
Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg
Kaedah
Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.
Kadar infusi IV
Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)
Kaedah
Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.
Cecair IV & imbangan cecair
Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa
Skor penilaian klinikal
Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Kaedah
Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².
2Soalan latihan
1.Asas kejururawatanSederhana
When using a metered-dose inhaler without a spacer, what should the patient do straight after inhaling the dose?
ARinse the mouth before breathing in
BHold their breath for about 10 seconds
CBreathe out hard through the mouthpiece
DTake another dose at once without pausing
2.Asas kejururawatanSukar
Pesakit dewasa tidak berkeupayaan memutuskan tentang rawatan dan tiada keputusan awal (advance decision). Bagaimanakah keputusan patut dibuat (England dan Wales)?
ADengan menunggu selama-lamanya sehingga pesakit pulih keupayaannya, walau betapa mendesak atau seriusnya keperluan rawatan
BOleh jururawat seorang diri, tanpa melibatkan orang lain
CMenurut kepentingan terbaik pesakit, dengan mengambil kira hasrat lampaunya dan berunding dengan orang rapat
A nurse finds an unlabeled syringe of clear fluid on the medication counter. What should the nurse do?
AAsk nearby staff and use it if someone recognizes it
BDiscard it, because its contents cannot be confirmed
CGive it to the patient whose medication is due
DLabel it with the most likely drug name
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar
A patient on long-term high-dose corticosteroids asks for the nasal spray influenza vaccine. What should the nurse explain?
AEither type is fine, as long as it is given in the morning
BThe nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead
CPeople on steroids should never have any influenza vaccine
DThe nasal spray is the best choice for people on steroids, because it is not injected
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana
A nurse teaches a patient who uses home oxygen. Which statement shows a need for further teaching?
A“I will keep the oxygen away from the gas stove.”
B“My husband can smoke in my room if the window is open.”
C“I will not use oil-based creams on my face.”
D“I will put up no-smoking signs at the front door and in my room.”
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar
Four stable patients need routine morning care. To reduce the spread of infection, which patient should the nurse visit first?
AA patient with influenza on droplet precautions
BA patient with an MRSA wound infection
CA patient with neutropenia after chemotherapy
DA patient with C. difficile diarrhea
7.Kejururawatan klinikalSederhana
Abdomen pesakit keras seperti papan, dan mereka berbaring sangat diam kerana pergerakan memburukkan sakit. Apakah yang dicadangkan oleh ini?
APeritonitis
BSembelit
CJangkitan saluran kencing
DSenak
8.Kejururawatan klinikalSukar
A patient with known prostate cancer reports new back pain, leg weakness and difficulty passing urine. What should be suspected?
AA urinary tract infection spreading to the back
BSimple mechanical back pain
CHypokalaemia
DMetastatic spinal cord compression
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana
A patient on warfarin for atrial fibrillation has a target INR of 2.0–3.0. How does the usual target for a patient with a mechanical mitral valve compare?
AThe same, 2.0–3.0
BMuch higher, about 5.0–6.0
CLower, about 1.0–1.5
DHigher, about 2.5–3.5
10.Nilai makmal & elektrolitSukar
A patient's bedside glucose meter shows "HI" (above its measuring range). The patient is drowsy. What should the nurse do?
ARecord "HI" and repeat the meter test at the next scheduled time
BSend a venous sample to the lab and inform the provider at once
CGive oral glucose in case the reading is wrong and the patient is low
DAssume the meter is broken and give the usual insulin dose
11.FarmakologiSederhana
How is adenosine given for supraventricular tachycardia?
AAs a rapid IV push followed by a fast saline flush
BAs a slow infusion over one hour
CAs an intramuscular injection into the outer thigh muscle
DAs a tablet under the tongue
12.FarmakologiSukar
A patient with diabetic ketoacidosis is about to start an IV insulin infusion. Serum potassium is 3.1 mmol/L (mEq/L). Why is this a concern?
AInsulin raises potassium further and can cause cardiac arrest, so the infusion is given faster
BInsulin moves potassium into cells, so the level can fall dangerously low
CLow potassium makes insulin ineffective, so a higher dose is needed
DPotassium has no link with insulin, so the infusion is started as planned
Why is an SGLT2 inhibitor such as dapagliflozin usually withheld before surgery?
AIt makes the patient's potassium dangerously high
BIt interacts with all general anaesthetic gases and stops them working
CIt raises the risk of ketoacidosis, even with near-normal glucose
DIt causes the surgical wound to bleed more
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana
A woman in late pregnancy has numbness and tingling in her thumb and first fingers, worse at night. What is the most likely cause?
AA stroke caused by pre-eclampsia
BCarpal tunnel syndrome
CLow blood calcium
DVitamin K deficiency
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar
Over the last hour, a labour tracing shows variable decelerations that are becoming deeper and longer, a baseline rising from 135 to 165 bpm and falling variability. How should the nurse interpret this?
AA normal fetal sleep cycle; recheck in an hour
BBenign head compression; continue routine monitoring
CA sign of fetal well-being; no action is needed
DEvolving fetal hypoxia; escalate for urgent obstetric review
21.Kejururawatan pediatrikSederhana
Kanak-kanak manakah yang umumnya tidak patut menerima vaksin hidup seperti MMR?
AKanak-kanak yang adik-beradiknya mengalami selsema
BKanak-kanak yang sedang mengambil antibiotik oral untuk jangkitan telinga yang tidak rumit
CKanak-kanak dengan selsema ringan
DKanak-kanak dengan penekanan imun yang teruk, contohnya semasa kemoterapi
22.Kejururawatan pediatrikSukar
Why does a child with juvenile idiopathic arthritis need regular eye examinations?
AThe joints of the eye socket are affected by arthritis
BArthritis drugs always cause cataracts within a year
CUveitis can develop without symptoms and damage vision
DEye checks are only needed if the child already wears glasses for short sight
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana
Seorang pesakit menggunakan perkataan "glimpotrance" dan menerangkan bahawa ia bermaksud daya yang mengawal fikirannya. Apakah ini?
AAsosiasi bunyi (clang association)
BNeologisme
CEkolalia
DSirkumstansialiti
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar
A woman arrives in the emergency department after a sexual assault and has a cut on her head that is bleeding. What is the priority?
ACollect forensic evidence before treating any injuries
BAssess and treat her physical injuries, then offer forensic examination with her consent
CCall the police and wait until they arrive before doing anything else, so that no evidence is lost by mistake
DAsk her for a detailed account of the assault before any care
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit setinggi 5 kaki 4 inci. Dengan menggunakan 1 kaki = 12 inci dan 1 inci = 2.54 cm, cari ketinggian h dalam sentimeter, kepada sentimeter bulat yang terdekat.
5 ft 4 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cm
h = cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Semasa satu syif, seorang pesakit mengambil 3 tsp daripada sirap batuk, ¾ cawan daripada teh, 8 fl oz daripada jus. Dengan menggunakan setara yang diberikan, cari jumlah pengambilan oral V dalam mL.
1 tsp = 5 mL1 cawan = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
Seorang pesakit seberat 82 kg mempunyai luas permukaan badan 1.79 m². Preskripsi ialah 20 mg/m². Cari dos D dalam mg.
82 kgBSA = 1.79 m²20 mg/m²
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
Satu infusi mengandungi 40000 unit ubat dalam 500 mL. Preskripsi ialah 1200 unit sejam. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?
40000 unit/500 mL1200 unit/h
R = mL/h
29.Kadar infusi IVSederhana
Infuskan 1000 mL selama 3 jam dengan set pemberian 10 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.
1000 mL3 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
Satu titisan berjalan pada 25 gtt/min melalui set 60 gtt/mL. Terdapat 300 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong?
25 gtt/min60 gtt/mL300 mL
t = h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Pesakit berberat 49 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL berjalan dengan pam pada 80 mL/j. Pada 11:00, 650 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.
1000 mL650 mL diinfuskan80 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: lemah; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.
0–125
MFS =
34.Skor penilaian klinikalSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sangat terhad; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: terhad pada kerusi; mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya; pemakanan: mungkin tidak mencukupi; geseran dan ricih: masalah. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.
1tiada risiko
2risiko ringan
3risiko sederhana
4risiko tinggi
5risiko sangat tinggi
3Larutan
1.Asas kejururawatan
Jawapan: B · Hold their breath for about 10 seconds
Mengapa ini jawapannya
The patient breathes out, seals the lips round the mouthpiece, presses as they start a slow deep breath in, then holds the breath for about 10 seconds or as long as is comfortable.
Jawapan
B · Hold their breath for about 10 seconds
2.Asas kejururawatan
Jawapan: C · Menurut kepentingan terbaik pesakit, dengan mengambil kira hasrat lampaunya dan berunding dengan orang rapat
Mengapa ini jawapannya
Keputusan untuk orang yang tidak berkeupayaan mesti dibuat menurut kepentingan terbaik mereka, dengan mengambil kira hasrat, nilai dan kepercayaan lampau dan kini, serta berunding dengan penjaga dan keluarga. Pilihan paling kurang menyekat patut dipilih.
Jawapan
C · Menurut kepentingan terbaik pesakit, dengan mengambil kira hasrat lampaunya dan berunding dengan orang rapat
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: B · Discard it, because its contents cannot be confirmed
Mengapa ini jawapannya
An unlabeled syringe could contain any drug or dose. It is discarded, and syringes are labeled straight away whenever they are not given immediately.
Jawapan
B · Discard it, because its contents cannot be confirmed
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: B · The nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead
Mengapa ini jawapannya
The nasal spray influenza vaccine contains live, weakened virus and is avoided in immunosuppressed people. The inactivated injectable vaccine is safe and recommended for them.
Jawapan
B · The nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead
5.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: B · “My husband can smoke in my room if the window is open.”
Mengapa ini jawapannya
Oxygen supports combustion, so no one may smoke near it, even with a window open. Keeping it away from flames and avoiding oil-based products are correct.
Jawapan
B · “My husband can smoke in my room if the window is open.”
6.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: C · A patient with neutropenia after chemotherapy
Mengapa ini jawapannya
When urgency is equal, the nurse cares for the most vulnerable patient first and patients with transmissible infections last. This lowers the risk of carrying organisms to an immunocompromised patient.
Jawapan
C · A patient with neutropenia after chemotherapy
7.Kejururawatan klinikal
Jawapan: A · Peritonitis
Mengapa ini jawapannya
Peritonitis, selalunya akibat perforasi, menyebabkan pertahanan otot, kekerasan dan sakit yang bertambah dengan pergerakan. Ia kecemasan pembedahan.
Jawapan
A · Peritonitis
8.Kejururawatan klinikal
Jawapan: D · Metastatic spinal cord compression
Mengapa ini jawapannya
Back pain with neurological symptoms in a patient with cancer suggests metastatic spinal cord compression. It is an oncological emergency needing urgent MRI and treatment to preserve function.
Jawapan
D · Metastatic spinal cord compression
9.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: D · Higher, about 2.5–3.5
Mengapa ini jawapannya
Mechanical heart valves, especially in the mitral position, have a high risk of thrombosis, so the INR target is usually higher, about 2.5–3.5. An INR of 5 or more carries a high bleeding risk.Disemak dengan:Label: WARFARIN SODIUM tablet · DailyMed (NLM/FDA) (2012)
Jawapan
D · Higher, about 2.5–3.5
10.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: B · Send a venous sample to the lab and inform the provider at once
Mengapa ini jawapannya
"HI" means the glucose exceeds the meter's range, so the true value is unknown and may be very high, as in DKA or HHS. A laboratory sample is sent, the provider is informed promptly, and the patient is assessed for dehydration and ketones.Disemak dengan:Blood Glucose Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Diabetic ketoacidosis - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)
Jawapan
B · Send a venous sample to the lab and inform the provider at once
11.Farmakologi
Jawapan: A · As a rapid IV push followed by a fast saline flush
Mengapa ini jawapannya
Adenosine must reach the heart quickly, so it is pushed rapidly into a large vein and flushed. Patients are warned about brief flushing, chest tightness and a short pause in the heartbeat.
Jawapan
A · As a rapid IV push followed by a fast saline flush
12.Farmakologi
Jawapan: B · Insulin moves potassium into cells, so the level can fall dangerously low
Mengapa ini jawapannya
Insulin drives potassium into cells, so a low starting level can become life-threatening hypokalaemia with arrhythmias. Potassium is replaced and monitored closely; the 2024 international consensus (ADA and others) delays insulin until potassium is above 3.5 mmol/L, while UK JBDS guidance adds potassium to the fluids and asks for senior review.
Jawapan
B · Insulin moves potassium into cells, so the level can fall dangerously low
Jawapan: C · To make both ventricles contract together and more efficiently
Mengapa ini jawapannya
In heart failure with a wide QRS (often left bundle branch block), the ventricles contract out of step. Pacing both ventricles restores coordinated contraction, improving symptoms and survival. Many devices also include a defibrillator.
Jawapan
C · To make both ventricles contract together and more efficiently
Jawapan: D · Higher chest pressure reduces venous return to the heart
Mengapa ini jawapannya
PEEP keeps alveoli open and improves oxygenation, but higher intrathoracic pressure impedes venous return, reducing preload and cardiac output, especially in hypovolaemic patients. The team may give fluid or adjust PEEP. High pressures also risk barotrauma.
Jawapan
D · Higher chest pressure reduces venous return to the heart
Jawapan: C · Worse on waking and on coughing, with vomiting
Mengapa ini jawapannya
Headaches from raised ICP are often worse on waking, when coughing, sneezing or bending, and may come with vomiting or visual changes. A new headache with these features needs prompt assessment.
Jawapan
C · Worse on waking and on coughing, with vomiting
Jawapan: D · Weighing the patient before they go to dialysis
Mengapa ini jawapannya
Weighing a patient is a routine task suitable for a trained assistant. Assessing the access, making medication decisions and teaching require the registered nurse's knowledge and judgement.
Jawapan
D · Weighing the patient before they go to dialysis
Jawapan: C · It raises the risk of ketoacidosis, even with near-normal glucose
Mengapa ini jawapannya
SGLT2 inhibitors can cause euglycaemic diabetic ketoacidosis around fasting and surgery. They are usually paused before surgery as advised, and ketones are checked if the patient becomes unwell.
Jawapan
C · It raises the risk of ketoacidosis, even with near-normal glucose
19.Kejururawatan materniti & obstetrik
Jawapan: B · Carpal tunnel syndrome
Mengapa ini jawapannya
Fluid retention in pregnancy can compress the median nerve in the carpal tunnel. A wrist splint at night often helps, and symptoms usually resolve after birth.
Jawapan
B · Carpal tunnel syndrome
20.Kejururawatan materniti & obstetrik
Jawapan: D · Evolving fetal hypoxia; escalate for urgent obstetric review
Mengapa ini jawapannya
Deepening decelerations with a rising baseline and falling variability show that the fetus is losing its ability to compensate. Intrauterine resuscitation (position change, stopping any oxytocin, treating hypotension) starts and the obstetrician is called urgently, because expedited birth may be needed.
Jawapan
D · Evolving fetal hypoxia; escalate for urgent obstetric review
21.Kejururawatan pediatrik
Jawapan: D · Kanak-kanak dengan penekanan imun yang teruk, contohnya semasa kemoterapi
Mengapa ini jawapannya
Vaksin hidup umumnya dikontraindikasikan dalam penekanan imun yang teruk dan semasa kehamilan. Penyakit ringan dan rawatan antibiotik bukan kontraindikasi.
Jawapan
D · Kanak-kanak dengan penekanan imun yang teruk, contohnya semasa kemoterapi
22.Kejururawatan pediatrik
Jawapan: C · Uveitis can develop without symptoms and damage vision
Mengapa ini jawapannya
Children with JIA, especially some subtypes, can develop chronic anterior uveitis that causes no pain or redness at first. Regular slit-lamp screening allows early treatment and prevents vision loss.
Jawapan
C · Uveitis can develop without symptoms and damage vision
23.Kejururawatan kesihatan mental
Jawapan: B · Neologisme
Mengapa ini jawapannya
Neologisme ialah perkataan yang dicipta, atau perkataan sebenar yang diberi makna peribadi, dan merupakan tanda pemikiran yang tidak teratur.
Jawapan
B · Neologisme
24.Kejururawatan kesihatan mental
Jawapan: B · Assess and treat her physical injuries, then offer forensic examination with her consent
Mengapa ini jawapannya
Medical care for injuries comes first. Forensic examination is offered, explained and carried out only with consent, and the nurse supports the survivor's control over each step.
Jawapan
B · Assess and treat her physical injuries, then offer forensic examination with her consent
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit
Jawapan: h = 163 cm
Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.
Ketinggian dalam inci
5·12 + 4 = 64 in
Inci kepada sentimeter
h = 64·2.54 = 162.6 ≈ 163 cm
Jawapan
h = 163 cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit
Jawapan: V = 435 mL
Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.
Setiap item dalam mL
3 tsp = 3·5 = 15 mL
¾ cawan = 0.75·240 = 180 mL
8 fl oz = 8·30 = 240 mL
Tambah
V = 15 + 180 + 240 = 435 mL
Jawapan
V = 435 mL
27.Pengiraan dos
Jawapan: D = 35.8 mg
Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).
Dos
D = 20·1.79 = 35.8 mg
Jawapan
D = 35.8 mg
28.Pengiraan dos
Jawapan: R = 15 mL/h
Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.
Kepekatan
40000/500 = 80 unit/mL
Kadar pam
R = 1200/80 = 15 mL/h
Jawapan
R = 15 mL/h
29.Kadar infusi IV
Jawapan: R = 56 gtt/min
Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.
Masa dalam minit
3·60 = 180 min
Kadar titisan
R = 1000·10/180 = 55.56 ≈ 56 gtt/min
Jawapan
R = 56 gtt/min
Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 56 gtt/min.
30.Kadar infusi IV
Jawapan: t = 12 h
Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.
Kadar dalam mL/j
25·60/60 = 25 mL/h
Masa yang tinggal
t = 300/25 = 12 h
Jawapan
t = 12 h
31.Cecair IV & imbangan cecair
Jawapan: U = 0.94 mL/kg/h
Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Jumlah air kencing
150 + 400 = 550 mL
Per kilogram sejam
U = 550/(49·12) = 0.9354 ≈ 0.94 mL/kg/h
Jawapan
U = 0.94 mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecair
Jawapan: t = 4.4 h
Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Isi padu tinggal
1000 − 650 = 350 mL
Masa
t = 350/80 = 4.375 ≈ 4.4 h
Jawapan
t = 4.4 h
Itu kira-kira 4 h 23 min, jadi beg habis pada kira-kira 15:23.
33.Skor penilaian klinikal
Jawapan: MFS = 45
Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.
Skorkan setiap item
sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat → 0
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: lemah → 10
status mental: tahu had sendiri → 0
Tambah
Jumlah Morse = 0 + 15 + 0 + 20 + 10 + 0 = 45
Jawapan
MFS = 45
34.Skor penilaian klinikal
Jawapan: risiko sangat tinggi
Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.
Skorkan setiap subskala
persepsi deria: sangat terhad → 2
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: terhad pada kerusi → 2
mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya → 1
pemakanan: mungkin tidak mencukupi → 2
geseran dan ricih: masalah → 1
Tambah
Jumlah Braden = 2 + 1 + 2 + 1 + 2 + 1 = 9
Tahap risiko
9 → risiko sangat tinggi
Jawapan
risiko sangat tinggi
Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.