Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A patient has pneumonia in the right lung only. In which side-lying position is oxygenation usually best?

  1. ALying on the right side
  2. BLying face down
  3. CLying flat on the back
  4. DLying on the left side
2.Asas kejururawatanSukar

An older woman with severe arthritis has normal bladder control but wets herself because she cannot reach the toilet in time. Which type of incontinence is this?

  1. AOverflow incontinence
  2. BStress incontinence
  3. CFunctional incontinence
  4. DUrge incontinence
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient on contact precautions must be taken to another department for a test. What is correct?

  1. ACover wounds, give the patient a clean gown and tell the receiving department
  2. BPut the patient in a separate elevator with the doors open
  3. CHave the patient wear an N95 respirator during transport
  4. DCancel the test until the precautions are no longer needed, however urgent it is
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Seorang jururawat yang bekerja dengan pesakit yang menjalani langkah berjaga-jaga sentuhan menyedari gaun mempunyai koyakan pada lengan baju. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMemakai gaun kedua di atas gaun yang koyak
  2. BTerus bekerja, kerana koyakan itu kecil dan hanya pada lengan baju
  3. CMenutup koyakan dengan secebis pita dan meneruskan
  4. DMenjauhi pesakit, menanggalkan PPE dengan selamat di pintu, membersihkan tangan dan memakai gaun baharu
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient has a tonic-clonic seizure in bed. What should the nurse do first?

  1. AProtect the head and turn the patient on their side when possible
  2. BHold the arms and legs down firmly to stop the jerking movements quickly
  3. CPlace a tongue depressor between the teeth
  4. DGive a drink of water to help the patient wake
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient has a chest drain for a pneumothorax. The nurse sees constant bubbling in the water-seal chamber. What does this most likely mean?

  1. AAn air leak in the patient or the system that needs checking
  2. BThe drain is working normally and no action is needed
  3. CThe suction is set too low and needs to be turned up
  4. DThe lung has fully re-expanded, so the drain is ready to come out
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which equipment must always be kept at the bedside of a patient with a tracheostomy?

  1. ASpare tracheostomy tubes, including one a size smaller, and working suction
  2. BA blood glucose meter and a spare urinary catheter of the same size
  3. CA blood pressure cuff and a spare nasal cannula and oxygen mask only
  4. DA peak flow meter and a nebuliser
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient with a small leg wound has severe pain out of proportion to the skin changes, rapidly spreading redness and signs of sepsis. What should be suspected?

  1. AAn allergic reaction to the dressing
  2. BSimple cellulitis that will settle with oral antibiotics
  3. CA superficial bruise
  4. DNecrotising fasciitis
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient taking phenazopyridine for bladder pain has bright orange urine. What should the nurse know about urine tests?

  1. AThe dye can interfere with dipstick color readings
  2. BThe drug improves the accuracy of all dipsticks
  3. CThe color proves blood is present in the urine
  4. DThe color shows severe liver failure is present
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Weeks after neck surgery, a patient has muscle cramps and tingling. Calcium is low, phosphate is high and parathyroid hormone (PTH) is low. Which condition fits best?

  1. AChronic kidney disease
  2. BHypoparathyroidism
  3. CVitamin D toxicity
  4. DPrimary hyperparathyroidism
11.FarmakologiSederhana

Which signs suggest early lithium toxicity?

  1. APinpoint pupils and slow breathing
  2. BHair loss and dark urine only
  3. CDiarrhoea, vomiting, coarse tremor and drowsiness
  4. DVery high blood pressure and a severe headache
12.FarmakologiSukar

Mengapakah pesakit yang mengambil nitrat bertindak panjang dinasihatkan mempunyai tempoh bebas nitrat selama beberapa jam setiap hari?

  1. AUntuk mengurangkan risiko pendarahan
  2. BUntuk mengelakkan nitrat terkumpul dalam tisu lemak
  3. CUntuk mencegah toleransi terhadap nitrat
  4. DUntuk membolehkan hati pulih daripada ketoksikan
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Which history is a contraindication to thrombolysis for a STEMI?

  1. AA previous appendicectomy many years ago
  2. BA previous haemorrhagic stroke
  3. CMild asthma controlled with inhalers
  4. DTreated high blood pressure
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient being treated for pulmonary TB repeatedly misses doses and stops when they feel better. Which strategy is most effective?

  1. ASwitching to a single drug to make it easier
  2. BDoubling the dose on the days the patient remembers to take it
  3. CStopping treatment, as it is clearly not working for this patient
  4. DDirectly observed therapy with support for barriers to adherence
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Why must Parkinson's medicines be given on time in hospital?

  1. AGiving them on time prevents the disease from getting worse
  2. BLate doses build up in the blood and cause an overdose
  3. CLate doses can soon cause stiffness, falls and poor swallowing
  4. DLate doses cause the patient to develop high blood glucose
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Seorang pesakit dengan kecederaan saraf tunjang T4 mengalami sakit kepala berdenyut, TD 210/110 mmHg, kulit kemerahan dan berpeluh di atas kecederaan dan nadi 50/min. Selepas mendudukkan pesakit tegak, apakah keutamaan seterusnya?

  1. AMembaringkan pesakit mendatar semula dan menaikkan kaki di atas bantal
  2. BMemberikan bolus cecair IV pantas untuk menyokong peredaran darah
  3. CMemberikan sedatif dan menyemak semula tekanan darah dalam sejam
  4. DMencari dan menyingkirkan pencetus, bermula dengan pundi kencing
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Why is an ankle-brachial pressure index (ABPI) measured before compression bandaging for a leg ulcer?

  1. ATo find the bacteria in the wound
  2. BTo find out how deep the ulcer is
  3. CTo exclude significant arterial disease
  4. DTo check for a leg bone fracture
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient has sharp, tearing pain on passing stool, "like passing glass", with a streak of fresh blood. Which condition is most likely?

  1. ACrohn's disease of the ileum
  2. BColorectal cancer
  3. CUpper GI bleeding
  4. DAnal fissure
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Why is a baby of a mother with poorly controlled diabetes often large?

  1. AThe mother's insulin crosses the placenta
  2. BDiabetes always prolongs the pregnancy
  3. CFetal hyperinsulinaemia acts as a growth hormone
  4. DThe baby inherits a gene for large size
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A preterm baby born at 28 weeks is at risk of intraventricular haemorrhage. Which nursing measure reduces this risk?

  1. AKeeping the head of the cot lower than the feet
  2. BRapid fluid boluses to support blood pressure
  3. CFrequent handling and stimulation to keep the baby alert
  4. DMinimal handling with the head in midline
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A child receiving chemotherapy has painful mouth ulcers (mucositis). Which mouth care is best?

  1. AA hard toothbrush and lemon–glycerine swabs to clean the ulcers
  2. BA soft toothbrush or sponge, bland rinses and soft, cool foods
  3. CSpicy and acidic foods to stimulate saliva flow
  4. DMouthwash containing alcohol several times a day
22.Kejururawatan pediatrikSukar

After hypospadias repair, a toddler has a urinary catheter. Which nursing action has priority?

  1. AKeep the catheter draining freely and check for kinks or blockage
  2. BClamp the catheter for a few hours to train the bladder
  3. CRemove the dressing on the first day to check the wound
  4. DLimit fluids for the first days so that less urine passes over the repair
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Which goal for a patient with depression is written in a SMART way?

  1. A"The patient will walk with staff for 15 minutes once a day by Friday."
  2. B"The patient will improve her mood and sleep and start exercising more at some point."
  3. C"The patient will be happier."
  4. D"The patient will feel better soon."
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

On the fourth day after giving birth, a mother is tearful and moody but is caring for her baby, eating and sleeping when she can. What is the most appropriate nursing response?

  1. AArrange an emergency psychiatric admission today
  2. BExplain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks
  3. CAdvise her to stop breastfeeding and let others feed the baby at night so that she can rest and recover
  4. DTell her that antidepressants must be started at once
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
6 lb 12 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang bayi baru lahir seberat 6 lb 12 oz. Dengan menggunakan 1 lb = 16 oz dan 1 kg = 2.2 lb, cari berat m dalam kilogram. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

6 lb 12 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb
m = kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
3 tsp? mL2 fl oz? mL2 cawan? mL2 tbsp? mLΣ = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Semasa satu syif, seorang pesakit mengambil 3 tsp daripada sirap batuk, 2 fl oz daripada jus, 2 cawan daripada teh, 2 tbsp daripada suplemen cecair. Dengan menggunakan setara yang diberikan, cari jumlah pengambilan oral V dalam mL.

1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL1 cawan = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 21 kg dipreskripsikan 10 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 25 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

21 kg10 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 3300 unit ubat yang datang sebagai 5000 unit/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

3300 units5000 units/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
170 mLtinggal? mL/h3 h tinggal

500 mL diarahkan selama 10 jam. Selepas 7 jam anda mendapati 170 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Kepada kadar R dalam mL/j berapakah pam mesti ditetapkan semula?

500 mL / 10 hselepas 7 h: 170 mL
R = mL/h
30.Kadar infusi IVSukar
2 g250 mL? mL/h1 mg/min

Sebuah beg mengandungi 2 g ubat dalam 250 mL. Arahannya ialah 1 mg seminit. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

2 g/250 mL1 mg/min
R = mL/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamair350 mLteh150 mLsup200 mLInfusi IV80 mL/h × 8 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing325 mLair kencing375 mLlongkang luka100 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL.

air: 350 mLteh: 150 mLsup: 200 mLInfusi IV: 80 mL/h × 8 hantibiotik IV: 1 × 50 mL
I = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL300 mL diinfuskan100 mL/h17:00t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL berjalan dengan pam pada 100 mL/j. Pada 17:00, 300 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL300 mL diinfuskan100 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 30/min, SpO₂ 96% bernafas udara bilik, tekanan darah 124/74 mmHg, nadi 50/min, sedar, suhu 36.7 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 30SpO₂ 96%udaraSBP 124HR 50AT 36.7 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Lying on the left side

Mengapa ini jawapannya

Gravity sends more blood to the lower lung. Placing the healthy lung down matches more blood flow to the lung that is ventilating well, improving oxygenation.

Jawapan

D · Lying on the left side
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Functional incontinence

Mengapa ini jawapannya

Functional incontinence is caused by problems outside the urinary tract, such as poor mobility or confusion. A commode near the bed, easy clothing and regular toileting help.

Jawapan

C · Functional incontinence
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Cover wounds, give the patient a clean gown and tell the receiving department

Mengapa ini jawapannya

Transport is limited to what is necessary. Infected areas are contained or covered, the patient wears a clean gown, the receiving area is informed and equipment is cleaned afterwards.

Jawapan

A · Cover wounds, give the patient a clean gown and tell the receiving department
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Menjauhi pesakit, menanggalkan PPE dengan selamat di pintu, membersihkan tangan dan memakai gaun baharu

Mengapa ini jawapannya

PPE yang koyak membenarkan pencemaran kulit dan pakaian. Apabila selamat, jururawat menjauhi pesakit, menanggalkan PPE mengikut susunan yang betul di pintu atau di bilik antara, membersihkan tangan dan memakai PPE baharu.

Jawapan

D · Menjauhi pesakit, menanggalkan PPE dengan selamat di pintu, membersihkan tangan dan memakai gaun baharu
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Protect the head and turn the patient on their side when possible

Mengapa ini jawapannya

During a seizure the nurse protects the patient from injury and turns them to the side to keep the airway clear. Nothing is put in the mouth, movements are not restrained and nothing is given by mouth.

Jawapan

A · Protect the head and turn the patient on their side when possible
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · An air leak in the patient or the system that needs checking

Mengapa ini jawapannya

Continuous bubbling in the water-seal chamber signals an air leak. The nurse checks the connections from the patient to the drain and reports a leak that cannot be fixed.

Jawapan

A · An air leak in the patient or the system that needs checking
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Spare tracheostomy tubes, including one a size smaller, and working suction

Mengapa ini jawapannya

Emergency equipment such as spare tubes (same size and one smaller), suction, oxygen and tracheal dilators must be at the bedside. This allows rapid management of a blocked or displaced tube.

Jawapan

A · Spare tracheostomy tubes, including one a size smaller, and working suction
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Necrotising fasciitis

Mengapa ini jawapannya

Necrotising fasciitis spreads rapidly along fascia; severe pain, systemic toxicity and fast progression are key warning signs. It is a surgical emergency needing urgent debridement and IV antibiotics.

Jawapan

D · Necrotising fasciitis
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · The dye can interfere with dipstick color readings

Mengapa ini jawapannya

Phenazopyridine is a urinary analgesic dye that turns urine orange-red. It can interfere with color-based dipstick tests, so the laboratory should be told. The color is harmless, but it can stain contact lenses and clothing.

Jawapan

A · The dye can interfere with dipstick color readings
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Hypoparathyroidism

Mengapa ini jawapannya

Without enough PTH, calcium is not released from bone or kept by the kidney, and phosphate is not excreted, so calcium falls and phosphate rises. It can follow injury or removal of the parathyroid glands during thyroid or neck surgery.

Jawapan

B · Hypoparathyroidism
11.Farmakologi

Jawapan: C · Diarrhoea, vomiting, coarse tremor and drowsiness

Mengapa ini jawapannya

Early lithium toxicity causes GI upset, a coarse tremor, sluggishness and unsteadiness. Higher levels cause confusion, seizures and arrhythmias, so the drug is held and the level checked.

Jawapan

C · Diarrhoea, vomiting, coarse tremor and drowsiness
12.Farmakologi

Jawapan: C · Untuk mencegah toleransi terhadap nitrat

Mengapa ini jawapannya

Toleransi terhadap nitrat berkembang dengan cepat pada paras malar. Jadual pemberian dos tidak simetri atau menanggalkan tampalan pada waktu malam memastikan ia kekal berkesan.

Jawapan

C · Untuk mencegah toleransi terhadap nitrat
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · A previous haemorrhagic stroke

Mengapa ini jawapannya

Absolute contraindications include any previous intracranial haemorrhage, recent ischaemic stroke, active internal bleeding, suspected aortic dissection and recent major trauma or surgery. Thrombolysis is used when primary PCI cannot be delivered in time.

Jawapan

B · A previous haemorrhagic stroke
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Directly observed therapy with support for barriers to adherence

Mengapa ini jawapannya

Directly observed therapy, where a health worker watches each dose, plus help with practical and social barriers, improves completion and reduces multidrug-resistant TB. Single-drug therapy or interrupted treatment breeds resistance.

Jawapan

D · Directly observed therapy with support for barriers to adherence
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Late doses can soon cause stiffness, falls and poor swallowing

Mengapa ini jawapannya

People with Parkinson's disease often take doses at exact times. A delay of even 30 minutes or so can cause rigidity, immobility, falls and unsafe swallowing. Many hospitals treat these drugs as time-critical.

Jawapan

C · Late doses can soon cause stiffness, falls and poor swallowing
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Mencari dan menyingkirkan pencetus, bermula dengan pundi kencing

Mengapa ini jawapannya

Disrefleksia autonomi ialah kecemasan. Dudukkan pesakit tegak dengan kaki diturunkan, longgarkan pakaian ketat, pantau tekanan darah dengan kerap dan cari pencetus: periksa kateter untuk lipatan atau sekatan atau lakukan imbasan pundi kencing, kemudian periksa usus. Jika tekanan darah kekal tinggi selepas punca disingkirkan, antihipertensif bertindak pantas diberikan seperti yang dipreskripsikan.

Jawapan

D · Mencari dan menyingkirkan pencetus, bermula dengan pundi kencing
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · To exclude significant arterial disease

Mengapa ini jawapannya

ABPI compares ankle and arm systolic pressures. A low ABPI suggests arterial disease, where compression could cause ischaemia, so assessment is needed before compression therapy.

Jawapan

C · To exclude significant arterial disease
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Anal fissure

Mengapa ini jawapannya

An anal fissure causes severe pain during and after defecation with bright red blood. Treatment includes stool softeners, fibre and topical treatment to relax the sphincter.

Jawapan

D · Anal fissure
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Fetal hyperinsulinaemia acts as a growth hormone

Mengapa ini jawapannya

Maternal glucose crosses the placenta, so the fetal pancreas makes extra insulin, which promotes growth and fat storage. After birth this extra insulin continues and can cause neonatal hypoglycaemia.

Jawapan

C · Fetal hyperinsulinaemia acts as a growth hormone
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Minimal handling with the head in midline

Mengapa ini jawapannya

Preterm babies have fragile germinal matrix vessels. Minimal handling, midline head position, slight elevation of the head and avoiding rapid fluid or pressure changes help prevent bleeding into the ventricles.

Jawapan

D · Minimal handling with the head in midline
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · A soft toothbrush or sponge, bland rinses and soft, cool foods

Mengapa ini jawapannya

Gentle cleaning with a soft brush or sponge, regular saline or bland rinses, analgesia and soft, cool, non-acidic foods protect the mouth. Alcohol mouthwashes and lemon–glycerine swabs dry and irritate the mucosa.

Jawapan

B · A soft toothbrush or sponge, bland rinses and soft, cool foods
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Keep the catheter draining freely and check for kinks or blockage

Mengapa ini jawapannya

After repair, the catheter or stent protects the new urethra while it heals. It must drain freely; blockage causes bladder spasm and pressure on the repair. Fluids are encouraged, and the dressing is managed as the surgeon directs.

Jawapan

A · Keep the catheter draining freely and check for kinks or blockage
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · "The patient will walk with staff for 15 minutes once a day by Friday."

Mengapa ini jawapannya

A SMART goal states exactly what the patient will do, how much and by when, so that progress can be evaluated. Vague goals cannot be measured.

Jawapan

A · "The patient will walk with staff for 15 minutes once a day by Friday."
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Explain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks

Mengapa ini jawapannya

Baby blues are common in the first days after birth and usually resolve within 2 weeks. Symptoms that last longer or are severe may indicate postpartum depression and need assessment.

Jawapan

B · Explain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: m = 3.07 kg

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Auns kepada paun

12 oz/16 = 0.75 lb
6 + 0.75 = 6.75 lb

Paun kepada kilogram

m = 6.75/2.2 = 3.068 ≈ 3.07 kg

Jawapan

m = 3.07 kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 585 mL

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Setiap item dalam mL

3 tsp = 3·5 = 15 mL
2 fl oz = 2·30 = 60 mL
2 cawan = 2·240 = 480 mL
2 tbsp = 2·15 = 30 mL

Tambah

V = 15 + 60 + 480 + 30 = 585 mL

Jawapan

V = 585 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 8.4 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 10·21 = 210 mg

Isi padu

V = 210/25 = 8.4 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 8.4 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.66 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Isi padu

V = 3300/5000 = 0.66 mL

Pada picagari

Pada picagari 1 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.01 mL.

Jawapan

V = 0.66 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 56.67 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

500/10 = 50 mL/h

Kadar baharu

R = 170/3 = 56.67 mL/h

Jawapan

R = 56.67 mL/h

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 7.5 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

2000 mg/250 mL = 8 mg/mL

Dos sejam

1·60 = 60 mg/h

Kadar pam

R = 60/8 = 7.5 mL/h

Jawapan

R = 7.5 mL/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1390 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 350 + 150 + 200 = 700 mL
Infusi IV: 80·8 = 640 mL
antibiotik IV: 1·50 = 50 mL
I = 1390 mL

Jawapan

I = 1390 mL
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 7 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

1000 − 300 = 700 mL

Masa

t = 700/100 = 7 h

Jawapan

t = 7 h

Itu kira-kira 7 h 00 min, jadi beg habis pada kira-kira 00:00.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 15

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda → 0
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 15 + 0 + 0 + 0 = 15

Jawapan

MFS = 15
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah–sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 30/min → 3
SpO₂ 96% → 0
bernafas udara → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 50/min → 1
sedar (A) → 0
T 36.7 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 4
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah–sederhana

Jawapan

rendah–sederhana

Satu skor tunggal 3 memerlukan semakan segera walaupun jumlahnya rendah.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions