Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Nadi radial pesakit tidak teratur. Bagaimanakah anda patut mengiranya?

  1. ASelama 60 saat penuh, sebaik-baiknya di apeks jantung
  2. BSelama 10 saat dan darabkan enam
  3. CSelama 15 saat dan darabkan empat
  4. DPada mesin tekanan darah automatik sahaja
2.Asas kejururawatanSukar

A patient standing for the first time after surgery becomes pale, sweaty and dizzy. What should the nurse do first?

  1. AGive the patient a sugary drink while standing
  2. BHelp the patient sit or lie down safely
  3. CLeave the patient standing and fetch the blood pressure machine
  4. DEncourage the patient to keep walking to build strength
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Sebelum memberikan tablet, pesakit berkata, “Pil ini kelihatan berbeza daripada yang biasa saya makan.” Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMemberikan separuh pil dan memerhatikan sebarang kesan luar biasa
  2. BBerhenti dan semak semula arahan serta ubat sebelum memberikannya
  3. CMemberitahu pesakit bahawa semua pil kelihatan berbeza di hospital
  4. DMenenangkan pesakit dan memberikan pil itu
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Pasangan organisma dengan langkah berjaga-jaga berasaskan penularannya yang manakah betul?

  1. ABeguk – titisan
  2. BC. difficile – udara
  3. CInfluenza – udara sahaja
  4. DCampak – sentuhan sahaja
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Which medication order should the nurse question?

  1. AOral potassium chloride with food
  2. BPotassium chloride diluted in an IV bag via a pump
  3. CPotassium chloride by IV push
  4. DPotassium chloride oral solution diluted in juice
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient at 36 weeks of pregnancy has sudden severe abdominal pain, a hard, board-like uterus and dark vaginal bleeding. What should the nurse suspect?

  1. APlacental abruption, which is an emergency
  2. BPlacenta previa, which is usually painless
  3. CNormal labor contractions starting
  4. DA urinary tract infection
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Mengapakah laktat serum diukur pada pesakit yang disyaki sepsis?

  1. ALaktat yang meningkat menunjukkan perfusi tisu yang lemah dan risiko lebih tinggi
  2. BIa mengesahkan antibiotik yang hendak diberi
  3. CIa menunjukkan sama ada pesakit mempunyai jangkitan saluran kencing
  4. DIa mengukur glukosa darah pesakit
8.Kejururawatan klinikalSukar

A few hours after cardiac surgery, a patient has low blood pressure, a raised jugular venous pressure and quiet, muffled heart sounds. What should be suspected?

  1. ACardiac tamponade
  2. BHyperkalaemia
  3. CPneumonia
  4. DHypovolaemia from dehydration
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Which technique is recommended for a capillary blood glucose test on an adult's finger?

  1. ASqueeze the finger very hard
  2. BPrick the side of the fingertip
  3. CUse the same finger every time
  4. DPrick the center of the fingertip
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A woman with preeclampsia is receiving IV magnesium sulfate. Her urine output has fallen and her creatinine is rising. Why is this a concern?

  1. AMagnesium is broken down by the liver, so it will stop working soon
  2. BMagnesium is excreted by the kidneys, so it can build up to toxic levels
  3. CPoor kidney function makes the magnesium level fall quickly
  4. DMagnesium causes potassium loss, so the kidneys release more fluid
11.FarmakologiSederhana

Satu ubat merencat enzim hati CYP3A4. Apakah yang boleh berlaku pada ubat kedua yang terutamanya dimetabolismekan oleh CYP3A4?

  1. ATiada apa-apa, kerana enzim tidak menjejaskan ubat lain
  2. BParas plasmanya meningkat, menambah risiko kesan sampingan
  3. CParas plasmanya jatuh, jadi ia mungkin berhenti berfungsi pada dos biasa
  4. DIa dirembeskan lebih cepat oleh buah pinggang
12.FarmakologiSukar

A patient taking dabigatran has a life-threatening bleed. Which specific reversal agent is used?

  1. AIdarucizumab
  2. BVitamin K
  3. CProtamine sulfate
  4. DAndexanet alfa
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A woman with hypertension who takes lisinopril says she is planning a pregnancy. What should the nurse advise?

  1. ADouble the dose to protect the baby from high blood pressure
  2. BDiscuss switching medicine with the prescriber before trying to conceive
  3. CStop all blood pressure treatment straight away without telling anyone
  4. DContinue lisinopril, as it is the safest blood pressure drug in pregnancy
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Tiga minggu selepas infarksi miokardium, seorang pesakit mengalami demam, sakit dada pleuritik yang berkurang apabila bersandar ke hadapan dan geseran perikardium. Keadaan manakah yang paling mungkin?

  1. AKegagalan ventrikel kiri akut
  2. BSindrom pasca-MI (Dressler)
  3. CDiseksi aorta akut
  4. DSTEMI baharu pada arteri lain
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

When a patient sticks out their tongue, it points to the right. Which nerve is affected?

  1. AThe left hypoglossal nerve (XII)
  2. BThe right facial nerve (VII)
  3. CThe right hypoglossal nerve (XII)
  4. DThe left trigeminal nerve (V)
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A kidney transplant recipient has had vomiting and diarrhoea for two days. Why should the transplant team be contacted?

  1. AThe patient may not be absorbing their immunosuppressants
  2. BThe kidney will start to produce far too much urine
  3. CThe tablets will make the vomiting stop
  4. DVomiting proves that rejection has already happened
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

A patient on enteral feeding develops diarrhoea. What should the nurse review first?

  1. AThe colour of the feeding bag label
  2. BThe patient's mobility aids and walking distance
  3. CThe medicine chart, including laxatives and antibiotics
  4. DThe patient's eye drops and skin creams
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Empat pesakit berada di wad pembedahan. Pesakit manakah yang patut dinilai dahulu oleh jururawat?

  1. ANeutropenik: suhu normal sejam lalu, berasa sihat
  2. BIleostomi stabil: meminta bantuan untuk menukar beg
  3. CHari ke-3 selepas pembedahan: meminta julap untuk sembelit
  4. DEmpat jam selepas pembedahan usus: nadi 118/min, TD 90/55 mmHg
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Parents ask why their baby is having a pulse oximetry check on the right hand and a foot. What is the reason?

  1. ATo screen for hearing loss
  2. BTo check the baby's blood glucose
  3. CTo screen for critical congenital heart disease
  4. DTo measure the baby's blood pressure
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

After a severe postpartum haemorrhage, a woman cannot breastfeed because her milk does not come in, and she feels very tired. Which condition should be suspected?

  1. AMastitis
  2. BBreast engorgement
  3. CSheehan syndrome
  4. DPostpartum thyroiditis
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A baby with developmental dysplasia of the hip has a Pavlik harness. Which teaching is correct?

  1. ATake it off every night so the baby can sleep more comfortably and move freely
  2. BApply powder and lotion under the straps to protect the skin
  3. CTighten the straps each week as the baby grows
  4. DKeep it on as instructed, do not adjust the straps and check the skin daily
22.Kejururawatan pediatrikSukar

An 8-year-old tells the nurse that her uncle touches her in a way she does not like and asks the nurse to keep it secret. What is the best response?

  1. AListen calmly, praise her for telling, explain it must be shared, and follow safeguarding
  2. BAsk detailed, leading questions to find out exactly what happened
  3. CPhone the uncle straight away to ask for his side of the story before reporting anything
  4. DPromise to keep the secret, so that she keeps trusting the nurse and tells more later
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A man with few physical symptoms is convinced he has cancer, checks his body many times a day and is not reassured by normal test results. According to DSM-5, which disorder does this suggest?

  1. AIllness anxiety disorder
  2. BFactitious disorder
  3. CConversion disorder
  4. DSomatic symptom disorder
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

The parents of a 15-year-old with anorexia nervosa ask what treatment is usually recommended first. Which answer is most accurate?

  1. AFamily-based treatment, in which the parents take an active role in restoring the child's eating
  2. BLeaving the young person to decide on her own when to start eating more
  3. CMedicine alone, because therapy is not effective in adolescents
  4. DLong-term treatment in an inpatient unit far away from her family, so that the parents cannot interfere
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
0.73306 mL? mLbundarkan kepada 0.01 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu pengiraan dos untuk suntikan kecil memberikan 0.73306 mL. Peraturan dalam latihan ini ialah isi padu di bawah 1 mL dibundarkan kepada perseratus mL yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

0.73306 mL
x = mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
20 mL/h? L/hari1 hari = 24 h1 L = 1000 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi penyelenggaraan berjalan pada 20 mL/h tanpa henti. Berapa liter V yang diberikannya dalam 24 jam?

20 mL/h24 h
V = L
27.Pengiraan dosSederhana
10%100 mLm = ? mg

Berapa miligram ubat m terdapat dalam 100 mL larutan 10% (b/i)?

10% w/v100 mL
m = mg
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 3.6 mg. Ampul mengandungi 4000 mikrogram setiap mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

3.6 mg4000 mcg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
15 gtt/mL40 mL/h? gtt/min

Satu infusi diarahkan pada 40 mL/j, tetapi tiada pam tersedia. Ia berjalan secara graviti melalui set pemberian 15 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

40 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
1000 mg250 mL20 gtt/mL300 mg/h? gtt/min

1000 mg ubat dicairkan dalam 250 mL dan diberikan secara graviti melalui set 20 gtt/mL. Arahannya ialah 300 mg sejam. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

1000 mg/250 mL300 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamsusu200 mLsup180 mLjus200 mLketulan ais240 mLInfusi IV100 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing175 mLair kencing350 mLair kencing150 mLlongkang luka70 mLmuntah250 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih). Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

susu: 200 mLsup: 180 mLjus: 200 mLketulan ais: 240 mLInfusi IV: 100 mL/h × 12 hantibiotik IV: 2 × 100 mLair kencing: 175 mLair kencing: 350 mLair kencing: 150 mLlongkang luka: 70 mLmuntah: 250 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL→ 125 mL/hmula 11:30tjumlah​ = ? h80 mL/h × 4 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 500 mL bermula pada 11:30 dengan 80 mL/j. Selepas 4 jam kadar ditukar kepada 125 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL80 mL/h · 4 h125 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: terhad sepenuhnya; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: berjalan sekali-sekala; mobiliti: tiada had; pemakanan: mungkin tidak mencukupi; geseran dan ricih: potensi masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
34.Skor penilaian klinikalSukar
tiada risikorisiko ringanrisiko sederhanarisiko tinggirisiko sangat tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sedikit terhad; kelembapan: kadang-kadang lembap; aktiviti: terhad pada kerusi; mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya; pemakanan: mencukupi; geseran dan ricih: tiada masalah ketara. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.

  1. 1tiada risiko
  2. 2risiko ringan
  3. 3risiko sederhana
  4. 4risiko tinggi
  5. 5risiko sangat tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Selama 60 saat penuh, sebaik-baiknya di apeks jantung

Mengapa ini jawapannya

Nadi tidak teratur patut dikira selama seminit penuh. Pengiraan apikal dengan stetoskop lebih tepat, kerana sesetengah denyutan mungkin terlalu lemah untuk dirasai di pergelangan tangan.

Jawapan

A · Selama 60 saat penuh, sebaik-baiknya di apeks jantung
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Help the patient sit or lie down safely

Mengapa ini jawapannya

These signs suggest postural hypotension and a risk of fainting. The nurse lowers the patient safely first, then checks blood pressure and pulse and reports the finding.

Jawapan

B · Help the patient sit or lie down safely
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Berhenti dan semak semula arahan serta ubat sebelum memberikannya

Mengapa ini jawapannya

Kebimbangan pesakit ialah semakan keselamatan. Jururawat berhenti dan menyemak arahan, ubat, dos dan pesakit, serta menghubungi farmasi jika perlu. Kadangkala puncanya ialah jenama yang berbeza, tetapi ini mesti disahkan dahulu.

Jawapan

B · Berhenti dan semak semula arahan serta ubat sebelum memberikannya
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Beguk – titisan

Mengapa ini jawapannya

Beguk merebak melalui titisan pernafasan, jadi langkah berjaga-jaga titisan digunakan. Campak merebak melalui udara, C. difficile memerlukan langkah berjaga-jaga sentuhan, dan influenza memerlukan langkah berjaga-jaga titisan.

Jawapan

A · Beguk – titisan
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Potassium chloride by IV push

Mengapa ini jawapannya

Potassium chloride must never be given by IV push, because a rapid dose can cause cardiac arrest. It is diluted and given slowly through an infusion pump.

Jawapan

C · Potassium chloride by IV push
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Placental abruption, which is an emergency

Mengapa ini jawapannya

Painful bleeding with a rigid, tender uterus suggests placental abruption, where the placenta separates early. Mother and baby are at risk, so urgent escalation and monitoring are needed.

Jawapan

A · Placental abruption, which is an emergency
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Laktat yang meningkat menunjukkan perfusi tisu yang lemah dan risiko lebih tinggi

Mengapa ini jawapannya

Laktat meningkat apabila tisu kurang perfusi. Laktat tinggi dalam sepsis menandakan keterukan yang lebih besar dan digunakan untuk memandu resusitasi cecair.

Jawapan

A · Laktat yang meningkat menunjukkan perfusi tisu yang lemah dan risiko lebih tinggi
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Cardiac tamponade

Mengapa ini jawapannya

Hypotension, raised JVP and muffled heart sounds (Beck's triad) suggest cardiac tamponade. Blood in the pericardial space compresses the heart and needs urgent drainage.

Jawapan

A · Cardiac tamponade
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Prick the side of the fingertip

Mengapa ini jawapannya

The sides of the fingertips are less sensitive than the pads, so they are used for capillary sampling. Rotating sites reduces soreness, and hard squeezing can add tissue fluid that gives inaccurate results.

Jawapan

B · Prick the side of the fingertip
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Magnesium is excreted by the kidneys, so it can build up to toxic levels

Mengapa ini jawapannya

Magnesium is cleared by the kidneys, so falling urine output and rising creatinine raise the risk of toxicity. The nurse checks deep tendon reflexes, respiratory rate and level of consciousness, reports the findings and keeps calcium gluconate available as the antidote.

Jawapan

B · Magnesium is excreted by the kidneys, so it can build up to toxic levels
11.Farmakologi

Jawapan: B · Paras plasmanya meningkat, menambah risiko kesan sampingan

Mengapa ini jawapannya

Perencat enzim (contohnya klaritromisin atau jus limau gedang untuk CYP3A4) memperlahankan metabolisme, maka ubat kedua terkumpul. Pendorong enzim mempunyai kesan sebaliknya.

Jawapan

B · Paras plasmanya meningkat, menambah risiko kesan sampingan
12.Farmakologi

Jawapan: A · Idarucizumab

Mengapa ini jawapannya

Idarucizumab is an antibody fragment that binds dabigatran. Andexanet alfa reverses factor Xa inhibitors, protamine reverses heparin, and vitamin K reverses warfarin.

Jawapan

A · Idarucizumab
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Discuss switching medicine with the prescriber before trying to conceive

Mengapa ini jawapannya

ACE inhibitors and ARBs are contraindicated in pregnancy because they can damage fetal kidneys and cause other harm. Women of childbearing age should be counselled and switched to a suitable alternative, such as labetalol or nifedipine, before conception or as soon as pregnancy is confirmed.

Jawapan

B · Discuss switching medicine with the prescriber before trying to conceive
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Sindrom pasca-MI (Dressler)

Mengapa ini jawapannya

Sindrom Dressler ialah perikarditis yang diperantarai imun yang berlaku beberapa minggu selepas MI, dengan demam, sakit pleuritik yang dilegakan dengan duduk ke hadapan dan geseran. Ia kini jarang berlaku dalam era reperfusi. Infarksi baharu menyebabkan sakit iskemia yang tidak berubah dengan posisi; diseksi menyebabkan sakit seperti koyakan yang menjalar ke belakang.

Jawapan

B · Sindrom pasca-MI (Dressler)
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · The right hypoglossal nerve (XII)

Mengapa ini jawapannya

With a lower motor neuron lesion of the hypoglossal nerve, the tongue deviates towards the side of the lesion, because the healthy muscles push it across. Wasting and fasciculation of that side may also be seen.

Jawapan

C · The right hypoglossal nerve (XII)
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · The patient may not be absorbing their immunosuppressants

Mengapa ini jawapannya

Vomiting and diarrhoea can reduce absorption of immunosuppressants, raising the risk of rejection, and dehydration can harm the graft. Tacrolimus levels can also rise with diarrhoea. The team may check levels and kidney function.

Jawapan

A · The patient may not be absorbing their immunosuppressants
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · The medicine chart, including laxatives and antibiotics

Mengapa ini jawapannya

Diarrhoea on enteral feeds is often caused by drugs such as antibiotics, laxatives and liquid medicines containing sorbitol, or by infection such as C. difficile. The feed is not stopped automatically; the cause is investigated.

Jawapan

C · The medicine chart, including laxatives and antibiotics
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Empat jam selepas pembedahan usus: nadi 118/min, TD 90/55 mmHg

Mengapa ini jawapannya

Takikardia dengan hipotensi awal selepas pembedahan menunjukkan hemoragi atau sepsis dan memerlukan penilaian dan eskalasi segera. Pesakit lain stabil buat masa ini, walaupun pesakit neutropenik masih memerlukan pemantauan tetap.

Jawapan

D · Empat jam selepas pembedahan usus: nadi 118/min, TD 90/55 mmHg
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · To screen for critical congenital heart disease

Mengapa ini jawapannya

Pulse oximetry screening compares oxygen saturation in the right hand (pre-ductal) and a foot (post-ductal). A low reading or a significant difference can indicate critical congenital heart disease.

Jawapan

C · To screen for critical congenital heart disease
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Sheehan syndrome

Mengapa ini jawapannya

Sheehan syndrome is pituitary necrosis from severe blood loss and hypotension. Low prolactin causes lactation failure, and other hormone deficiencies cause fatigue, low blood pressure and absent periods.

Jawapan

C · Sheehan syndrome
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Keep it on as instructed, do not adjust the straps and check the skin daily

Mengapa ini jawapannya

The Pavlik harness holds the hips flexed and abducted so the joint can develop normally. It is usually worn full-time as directed; only the clinic adjusts the straps. Skin is checked daily, and lotions and powders are avoided.

Jawapan

D · Keep it on as instructed, do not adjust the straps and check the skin daily
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Listen calmly, praise her for telling, explain it must be shared, and follow safeguarding

Mengapa ini jawapannya

The nurse listens without showing shock, reassures the child, avoids leading questions, records her words accurately and explains that people who can help need to know. The concern is reported at once through the safeguarding procedure.

Jawapan

A · Listen calmly, praise her for telling, explain it must be shared, and follow safeguarding
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Illness anxiety disorder

Mengapa ini jawapannya

In illness anxiety disorder, the person is preoccupied with having or getting a serious illness, with no or only mild symptoms. In somatic symptom disorder, the distressing physical symptoms themselves are prominent. ICD-11 calls this condition hypochondriasis.

Jawapan

A · Illness anxiety disorder
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Family-based treatment, in which the parents take an active role in restoring the child's eating

Mengapa ini jawapannya

Family-based treatment, which developed from the Maudsley approach, is a first-line treatment for adolescents with anorexia nervosa. Parents are supported to take charge of meals at first, before control is gradually handed back.

Jawapan

A · Family-based treatment, in which the parents take an active role in restoring the child's eating
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 0.73 mL

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat perseratus

0.73306 → 3

Hanya digit seterusnya yang menentukan

0.73306 → 3
3 ialah 4 atau kurang, jadi 3 kekal.
Digit selepasnya (06) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 0.73 mL

Jawapan

x = 0.73 mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 0.48 L

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Isi padu dalam sehari

20 mL/h × 24 h = 480 mL

Dalam liter

V = 480/1000 = 0.48 L

Jawapan

V = 0.48 L
27.Pengiraan dos

Jawapan: m = 10000 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Kepekatan

10% = 10 g/100 mL = 100 mg/mL

Jisim ubat

m = 100·100 = 10000 mg

Jawapan

m = 10000 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.9 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

3.6 mg = 3600 mcg

Isi padu

V = 3600/4000 = 0.9 mL

Jawapan

V = 0.9 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 10 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililiter seminit

40/60 = 0.6667 mL/min

Kadar titisan

R = 0.6667·15 = 10 gtt/min

Jawapan

R = 10 gtt/min
30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 25 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

1000/250 = 4 mg/mL

Isi padu sejam

300/4 = 75 mL/h

Kadar titisan

R = 75·20/60 = 25 gtt/min

Jawapan

R = 25 gtt/min
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 1105 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 200 + 180 + 200 = 580 mL
ketulan ais: 240/2 = 120 mL
Infusi IV: 100·12 = 1200 mL
antibiotik IV: 2·100 = 200 mL
jumlah pengambilan = 2100 mL

Jumlah pengeluaran

175 + 350 + 150 + 70 + 250 = 995 mL

Imbangan

B = 2100 − 995 = 1105 mL

Jawapan

B = 1105 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 5.4 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

80·4 = 320 mL
500 − 320 = 180 mL tinggal

Bahagian kedua

180/125 = 1.44 h

Jumlah masa

t = 4 + 1.44 = 5.44 ≈ 5.4 h

Jawapan

t = 5.4 h

Itu kira-kira 5 h 26 min, jadi beg habis pada kira-kira 16:56.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 13

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: terhad sepenuhnya → 1
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: berjalan sekali-sekala → 3
mobiliti: tiada had → 4
pemakanan: mungkin tidak mencukupi → 2
geseran dan ricih: potensi masalah → 2

Tambah

Jumlah Braden = 1 + 1 + 3 + 4 + 2 + 2 = 13

Jawapan

B = 13
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko ringan

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sedikit terhad → 3
kelembapan: kadang-kadang lembap → 3
aktiviti: terhad pada kerusi → 2
mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya → 1
pemakanan: mencukupi → 3
geseran dan ricih: tiada masalah ketara → 3

Tambah

Jumlah Braden = 3 + 3 + 2 + 1 + 3 + 3 = 15

Tahap risiko

15 → risiko ringan

Jawapan

risiko ringan

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions