Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Why is early mobilisation important for older inpatients?

  1. AIt lets staff change the beds more easily while patients are up
  2. BBed rest quickly causes loss of strength and independence
  3. COlder patients do not need sleep during the day
  4. DWalking makes older patients' bones grow longer
2.Asas kejururawatanSukar

An older patient who lives alone is ready to go home after a hip fracture but worries about washing and cooking. Which referral is most appropriate?

  1. ASpeech and language therapy for a swallowing assessment
  2. BOccupational therapy for a home assessment
  3. CDietitian for a weight-loss plan
  4. DPodiatry for nail care
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Mengapakah pen insulin tidak boleh digunakan untuk lebih daripada seorang pesakit, walaupun dengan jarum baharu?

  1. ABerkongsi pen mengubah dos yang disampaikan
  2. BDarah boleh mengalir balik ke dalam kartrij dan menyebarkan jangkitan
  3. CSetiap pen hanya mengandungi satu dos insulin
  4. DInsulin dalam pen akan luput lebih cepat apabila dikongsi
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Seorang pesakit yang menjalani langkah berjaga-jaga udara memerlukan imbasan CT segera. Rancangan manakah yang betul?

  1. APesakit memakai respirator N95, jadi kakitangan tidak memerlukan perlindungan
  2. BPesakit dipakaikan pelitup muka, CT dimaklumkan lebih awal, kakitangan memakai respirator
  3. CImbasan ditangguhkan sehingga pesakit tidak lagi berjangkit
  4. DPesakit pergi tanpa pelitup muka, dan bilik CT dibersihkan pada hari berikutnya
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A child with fever and headache develops a purple rash that does not fade when pressed with a glass. What should the nurse do?

  1. AAdvise the family to see their doctor next week
  2. BApply a soothing cream to the rash
  3. CTreat it as an emergency and escalate at once
  4. DGive acetaminophen (paracetamol) and reassess in four hours
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

During an infusion of a thrombolytic drug for stroke, the patient develops a severe headache and starts vomiting. What should the nurse do first?

  1. AGive a dose of aspirin for the headache
  2. BStop the infusion and inform the provider at once
  3. CContinue the infusion, because headache is expected
  4. DSlow the infusion and give an antiemetic as prescribed
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Seorang pesakit kegagalan jantung bertambah berat 2 kg dalam dua hari. Apakah yang paling mungkin ditunjukkan oleh ini?

  1. ADehidrasi
  2. BPengekalan cecair
  3. CRawatan berjaya
  4. DPeningkatan jisim otot
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient taking dapagliflozin is vomiting and unwell, with high blood ketones and a blood glucose of only 11 mmol/L (198 mg/dL). What should be suspected?

  1. AHyperosmolar hyperglycaemic state
  2. BEuglycaemic diabetic ketoacidosis
  3. CHypoglycaemia
  4. DSimple gastroenteritis with no further concern
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Seorang pesakit yang mengambil warfarin mula memakan sayur kale dan bayam dalam kuantiti besar setiap hari. INR telah menurun. Nasihat manakah yang paling sesuai?

  1. AGandakan dos warfarin tanpa memberitahu pemreskripsi
  2. BJangan sekali-kali makan sayur-sayuran hijau lagi
  3. CKekalkan pengambilan makanan kaya vitamin K secara stabil dari hari ke hari
  4. DHentikan warfarin sehingga diet kembali normal
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Seorang pesakit penyakit buah pinggang kronik mempunyai fosfat 7.2 mg/dL (2.3 mmol/L). Pengajaran diet manakah yang paling sesuai?

  1. AAmbil suplemen kalsium dengan perut kosong dan bukan pengikat
  2. BTingkatkan susu dan keju untuk melindungi tulang daripada kehilangan kalsium
  3. CMinum lebih banyak minuman ringan jenis kola untuk kekal terhidrat
  4. DHadkan makanan kaya fosfat, seperti makanan diproses dan kola
11.FarmakologiSederhana

Why is a progestogen added to oestrogen in hormone replacement therapy for a woman who still has her uterus?

  1. ATo prevent breast cancer completely
  2. BTo lower the risk of blood clots to zero
  3. CTo reduce hot flushes much more than oestrogen alone can
  4. DTo protect against endometrial hyperplasia and cancer
12.FarmakologiSukar

Antagonis bukan kompetitif (tak berbalik) mengubah lengkung dos–tindak balas dengan:

  1. AMerendahkan tindak balas maksimum
  2. BMenganjakkan lengkung ke kiri
  3. CMenganjakkan lengkung ke kanan dengan maksimum yang sama
  4. DMenjadikan lengkung lebih curam tanpa perubahan lain
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Why is a higher level of HDL cholesterol considered protective?

  1. AHDL thins the blood in the same way as an anticoagulant
  2. BHDL is converted into vitamin D in the walls of the arteries
  3. CHDL carries cholesterol from the tissues back to the liver
  4. DHDL lowers the blood pressure directly
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A nurse looked after a patient for a shift before smear-positive pulmonary TB was diagnosed, without wearing a respirator. What should happen?

  1. AStay off work for six months in case symptoms develop
  2. BTake no action, as healthcare workers are immune to TB
  3. CStart a full six-month course of TB drugs at once without any tests
  4. DReport it so occupational health can arrange follow-up screening
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Seorang pesakit strok memahami apa yang dikatakan tetapi sukar mencari perkataan dan bercakap dalam frasa pendek yang penuh usaha. Apakah jenis afasia ini?

  1. ADisartria akibat otot muka yang lemah
  2. BAfasia global tanpa kefahaman
  3. CAfasia ekspresif (Broca)
  4. DAfasia reseptif (Wernicke)
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Three days after a stroke, a patient with dysphagia on a modified diet has a temperature of 38.2 °C (100.8 °F), a respiratory rate of 24/min and crackles at the right lung base. What should the nurse do?

  1. AEncourage more fluids by mouth to treat the fever
  2. BGive paracetamol (acetaminophen) and continue the modified diet as before
  3. CRecord the findings and recheck them at the next routine observation
  4. DSuspect aspiration pneumonia, stop oral intake and escalate for review
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Seorang pesakit dengan konduit ileal (urostomi) bimbang tentang mukus dalam air kencing. Apakah penjelasan yang betul?

  1. AIa bermakna stoma gagal dan memerlukan pembedahan
  2. BIa normal, kerana konduit dibuat daripada usus kecil
  3. CIa tanda batu karang buah pinggang dan mesti dilaporkan hari ini
  4. DIa menunjukkan sekatan usus sedang berkembang
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

During a nerve block, a patient reports a metallic taste and ringing in the ears, then has a seizure. Besides calling for help and supporting the airway, which specific treatment is given?

  1. AIV naloxone
  2. BIV lipid emulsion
  3. CIV dantrolene
  4. DIV glucose 50%
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Komplikasi manakah yang patut dipantau oleh jururawat selepas epidural dimulakan semasa bersalin?

  1. AHiperglisemia ibu
  2. BHipertensi ibu
  3. CPeningkatan deria pundi kencing
  4. DHipotensi ibu
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman had a classical (vertical upper-segment) caesarean in her last pregnancy. She asks about her plan for this birth. Which answer is accurate?

  1. AHer previous incision makes no difference to the plan
  2. BShe should try for a vaginal birth with oxytocin induction
  3. CA planned repeat caesarean before labour is advised
  4. DShe should wait until 42 weeks and then decide
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which nursing action is correct for a newborn receiving phototherapy?

  1. AKeep the baby fully dressed under the lights to prevent heat loss
  2. BStop feeds during phototherapy so that bilirubin falls faster
  3. CCover the eyes, expose as much skin as possible and monitor temperature and hydration
  4. DApply a moisturising lotion to the skin before each session to prevent drying under the lights
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Arahan manakah yang patut dipersoalkan oleh jururawat bagi kanak-kanak dengan neutropenia selepas kemoterapi?

  1. AMelaporkan suhu 38 °C atau lebih dengan segera
  2. BMemantau suhu melalui aksila atau mulut
  3. CMelakukan kebersihan tangan yang teliti sebelum setiap sentuhan
  4. DMengukur suhu melalui rektum setiap 4 jam
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

What is the main advantage of a long-acting injectable antipsychotic?

  1. AIt improves adherence because the patient does not need to take daily tablets
  2. BIt works faster than any oral antipsychotic in an acute crisis
  3. CIt cures schizophrenia after a fixed course of injections
  4. DIt has no side effects, unlike the oral forms of the same antipsychotic drugs
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient with depression and a family history of bipolar disorder started an antidepressant 2 weeks ago. He now sleeps 3 hours a night, talks rapidly and is spending large amounts of money. What should the nurse suspect?

  1. ANormal relief and extra energy now that his depression has finally lifted after the treatment
  2. BThe expected improvement in mood from the antidepressant
  3. CSerotonin syndrome caused by a high dose
  4. DA switch into mania or hypomania triggered by the antidepressant
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
181 cm1 in = 2.54 cmh = ? in

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit setinggi 181 cm. Dengan menggunakan 1 inci = 2.54 cm, cari ketinggian h dalam inci. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

181 cm1 in = 2.54 cm
h = in
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
18.7 mmol/L? mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Keputusan glukosa darah ialah 18.7 mmol/L. Dengan menggunakan 1 mmol/L = 18 mg/dL untuk glukosa, cari c dalam mg/dL kepada nombor bulat yang terdekat.

18.7 mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mg/dL
27.Pengiraan dosSederhana
70 kg2 mg/kgD = ? mg

Seorang pesakit berberat 70 kg dan dipreskripsikan 2 mg/kg sebagai dos tunggal. Cari dos D dalam mg.

70 kg2 mg/kg
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 75 mikrogram. Ampul mengandungi 0.5 mg/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

75 mcg0.5 mg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
250 mL60 gtt/mL10 h? gtt/min

Infuskan 250 mL selama 10 jam dengan set pemberian 60 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit.

250 mL10 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
200 mL20 gtt/mL42 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 42 gtt/min melalui set 20 gtt/mL. Terdapat 200 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

42 gtt/min20 gtt/mL200 mL
t = h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamjeli100 mLsusu240 mLInfusi IV50 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing150 mLair kencing325 mLair kencing400 mLair kencing450 mLlongkang luka30 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL.

jeli: 100 mLsusu: 240 mLInfusi IV: 50 mL/h × 12 hantibiotik IV: 1 × 50 mL
I = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL450 mL diinfuskan50 mL/h21:30t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL berjalan dengan pam pada 50 mL/j. Pada 21:30, 450 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL450 mL diinfuskan50 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
ringansederhanateruk

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata hanya kepada tekanan (rangsangan menyakitkan), menyebut perkataan rawak yang tidak sesuai dan menunjukkan respons motor terbaik: menarik anggota daripada tekanan (fleksi normal). Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.

  1. 1ringan
  2. 2sederhana
  3. 3teruk
34.Skor penilaian klinikalSukar
risiko rendahrisiko sederhanarisiko tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: lemah; status mental: tahu had sendiri. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.

  1. 1risiko rendah
  2. 2risiko sederhana
  3. 3risiko tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Bed rest quickly causes loss of strength and independence

Mengapa ini jawapannya

Older adults lose muscle strength quickly in bed, which leads to falls and loss of independence. Getting up, dressed and moving as soon as safe helps prevent this deconditioning.

Jawapan

B · Bed rest quickly causes loss of strength and independence
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Occupational therapy for a home assessment

Mengapa ini jawapannya

Occupational therapists assess how people manage daily activities and the home, and can arrange equipment such as perching stools and raised toilet seats.

Jawapan

B · Occupational therapy for a home assessment
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Darah boleh mengalir balik ke dalam kartrij dan menyebarkan jangkitan

Mengapa ini jawapannya

Darah dan sel kulit boleh tersedut balik ke dalam kartrij, jadi berkongsi pen boleh menularkan jangkitan bawaan darah. Setiap pen dilabel untuk seorang pesakit sahaja.

Jawapan

B · Darah boleh mengalir balik ke dalam kartrij dan menyebarkan jangkitan
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Pesakit dipakaikan pelitup muka, CT dimaklumkan lebih awal, kakitangan memakai respirator

Mengapa ini jawapannya

Ujian segera tidak ditangguhkan, tetapi pesakit memakai pelitup muka pembedahan untuk menyekat zarah, laluan dirancang, dan kakitangan penerima dimaklumkan supaya dapat melindungi diri sendiri dan pesakit lain.

Jawapan

B · Pesakit dipakaikan pelitup muka, CT dimaklumkan lebih awal, kakitangan memakai respirator
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Treat it as an emergency and escalate at once

Mengapa ini jawapannya

A non-blanching rash with fever can be a sign of meningococcal septicemia, which can progress within hours. Urgent escalation for antibiotics and supportive care is needed.

Jawapan

C · Treat it as an emergency and escalate at once
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Stop the infusion and inform the provider at once

Mengapa ini jawapannya

A new severe headache, vomiting or neurological decline during thrombolysis can mean intracranial bleeding. The infusion is stopped, the provider informed and an urgent scan arranged.

Jawapan

B · Stop the infusion and inform the provider at once
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Pengekalan cecair

Mengapa ini jawapannya

Pertambahan berat mendadak dalam kegagalan jantung biasanya bermaksud lebihan cecair. Menimbang berat setiap hari ialah cara paling mudah untuk menjejak imbangan cecair.

Jawapan

B · Pengekalan cecair
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Euglycaemic diabetic ketoacidosis

Mengapa ini jawapannya

SGLT2 inhibitors can cause DKA with near-normal or modestly raised glucose because glucose is lost in the urine. Ketones should be checked in unwell patients on these drugs.

Jawapan

B · Euglycaemic diabetic ketoacidosis
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Kekalkan pengambilan makanan kaya vitamin K secara stabil dari hari ke hari

Mengapa ini jawapannya

Vitamin K menentang warfarin, maka peningkatan besar dalam sayur berdaun menurunkan INR. Pesakit tidak perlu mengelak makanan ini, tetapi mereka patut mengekalkan jumlahnya secara konsisten supaya dos dapat ditetapkan dengan betul.Disemak dengan: Warfarin · MedlinePlus (NIH) (2026); Taking warfarin · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

C · Kekalkan pengambilan makanan kaya vitamin K secara stabil dari hari ke hari
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Hadkan makanan kaya fosfat, seperti makanan diproses dan kola

Mengapa ini jawapannya

Fosfat yang tinggi dalam CKD diuruskan dengan mengehadkan pengambilan fosfat, mengambil pengikat bersama hidangan dan dialisis. Makanan diproses dengan bahan tambah fosfat, kola dan produk tenusu dalam jumlah besar ialah sumber utama.Disemak dengan: Phosphorus: Tips for People with Chronic Kidney Disease · Indian Health Service (HHS); Phosphorus and Your Kidneys · National Kidney Foundation (2024); Chronic kidney disease · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

D · Hadkan makanan kaya fosfat, seperti makanan diproses dan kola
11.Farmakologi

Jawapan: D · To protect against endometrial hyperplasia and cancer

Mengapa ini jawapannya

Oestrogen alone causes endometrial proliferation and increases the risk of endometrial cancer. A progestogen protects the endometrium; women without a uterus can take oestrogen alone.

Jawapan

D · To protect against endometrial hyperplasia and cancer
12.Farmakologi

Jawapan: A · Merendahkan tindak balas maksimum

Mengapa ini jawapannya

Antagonis kompetitif menganjakkan lengkung ke kanan tetapi dos agonis yang lebih tinggi mencapai maksimum yang sama. Antagonis bukan kompetitif mengurangkan tindak balas maksimum.

Jawapan

A · Merendahkan tindak balas maksimum
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · HDL carries cholesterol from the tissues back to the liver

Mengapa ini jawapannya

HDL transports cholesterol from the tissues and artery walls to the liver for removal (reverse cholesterol transport), so higher levels are linked with lower cardiovascular risk. LDL carries cholesterol to tissues and drives atherosclerosis.

Jawapan

C · HDL carries cholesterol from the tissues back to the liver
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Report it so occupational health can arrange follow-up screening

Mengapa ini jawapannya

Contact tracing includes staff exposed without respiratory protection. Occupational health assesses the risk, checks for symptoms and arranges testing (for example IGRA) at suitable intervals. Treatment is offered for latent infection if found. Exposed people do not usually need to stop work unless they become unwell.

Jawapan

D · Report it so occupational health can arrange follow-up screening
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Afasia ekspresif (Broca)

Mengapa ini jawapannya

Afasia ekspresif, akibat kerosakan kawasan Broca di lobus frontal, menyebabkan pertuturan tidak lancar dan penuh usaha dengan kefahaman yang agak terpelihara. Afasia reseptif menyebabkan pertuturan lancar tetapi tidak bermakna dan kefahaman yang lemah. Disartria ialah masalah pertuturan motor dengan bahasa yang utuh.

Jawapan

C · Afasia ekspresif (Broca)
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Suspect aspiration pneumonia, stop oral intake and escalate for review

Mengapa ini jawapannya

These signs suggest aspiration pneumonia, which is a common and serious complication of dysphagia. The patient needs medical review, chest assessment, oxygen if needed, and reassessment of their swallow before eating again.

Jawapan

D · Suspect aspiration pneumonia, stop oral intake and escalate for review
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Ia normal, kerana konduit dibuat daripada usus kecil

Mengapa ini jawapannya

Konduit ileal menggunakan segmen ileum, yang terus menghasilkan mukus. Pesakit digalakkan minum dengan baik untuk memastikan air kencing mengalir. Air kencing yang keruh dan berbau busuk dengan demam, bagaimanapun, menunjukkan jangkitan.

Jawapan

B · Ia normal, kerana konduit dibuat daripada usus kecil
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · IV lipid emulsion

Mengapa ini jawapannya

These are signs of local anaesthetic systemic toxicity. The injection is stopped, help is called, the airway is secured and seizures are treated. IV lipid emulsion is the specific treatment, especially if the circulation is affected.

Jawapan

B · IV lipid emulsion
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Hipotensi ibu

Mengapa ini jawapannya

Epidural menyebabkan vasodilatasi, jadi tekanan darah boleh jatuh, yang mengurangkan aliran darah ke plasenta. Tekanan darah dan kadar denyutan jantung janin diperiksa dengan kerap, dan pundi kencing yang meregang adalah lazim kerana deria berkurang.

Jawapan

D · Hipotensi ibu
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · A planned repeat caesarean before labour is advised

Mengapa ini jawapannya

A classical uterine scar carries a high risk of rupture during labour, so trial of labour is contraindicated. A repeat caesarean is planned before labour starts, and she should come in at once if contractions begin.

Jawapan

C · A planned repeat caesarean before labour is advised
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Cover the eyes, expose as much skin as possible and monitor temperature and hydration

Mengapa ini jawapannya

Phototherapy works on bilirubin in the skin, so maximal skin should be exposed while the eyes are shielded. Babies can lose extra fluid and become too warm or cold, so temperature, hydration and feeding are monitored; lotions can cause burns.

Jawapan

C · Cover the eyes, expose as much skin as possible and monitor temperature and hydration
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Mengukur suhu melalui rektum setiap 4 jam

Mengapa ini jawapannya

Suhu rektum, enema dan supositori dielakkan dalam neutropenia kerana ia boleh mencederakan mukosa dan membenarkan bakteria memasuki darah. Demam dalam neutropenia ialah kecemasan.

Jawapan

D · Mengukur suhu melalui rektum setiap 4 jam
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · It improves adherence because the patient does not need to take daily tablets

Mengapa ini jawapannya

Depot or long-acting injections are given every few weeks, so adherence can be checked and missed doses are noticed. They have the same kinds of side effects as the oral form of the drug.

Jawapan

A · It improves adherence because the patient does not need to take daily tablets
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · A switch into mania or hypomania triggered by the antidepressant

Mengapa ini jawapannya

Antidepressants can trigger mania or hypomania in people with bipolar disorder, particularly without a mood stabiliser. The nurse reports this so the prescriber can reassess the diagnosis and treatment.

Jawapan

D · A switch into mania or hypomania triggered by the antidepressant
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: h = 71.3 in

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Sentimeter kepada inci

h = 181/2.54 = 71.26 ≈ 71.3 in

Jawapan

h = 71.3 in
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: c = 337 mg/dL

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Tukar

c = 18.7·18 = 336.6 ≈ 337 mg/dL

Jawapan

c = 337 mg/dL
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 140 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos

2·70 = 140 mg

Jawapan

D = 140 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.15 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

0.5 mg/mL = 500 mcg/mL

Isi padu

V = 75/500 = 0.15 mL

Jawapan

V = 0.15 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 25 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

10·60 = 600 min

Kadar titisan

R = 250·60/600 = 25 gtt/min

Jawapan

R = 25 gtt/min
30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 1.6 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

42·60/20 = 126 mL/h

Masa yang tinggal

t = 200/126 = 1.587 ≈ 1.6 h

Jawapan

t = 1.6 h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 990 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 100 + 240 = 340 mL
Infusi IV: 50·12 = 600 mL
antibiotik IV: 1·50 = 50 mL
I = 990 mL

Jawapan

I = 990 mL
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 11 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

1000 − 450 = 550 mL

Masa

t = 550/50 = 11 h

Jawapan

t = 11 h

Itu kira-kira 11 h 00 min, jadi beg habis pada kira-kira 08:30.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: sederhana

Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.

Skorkan setiap bahagian

E: membuka mata hanya kepada tekanan (rangsangan menyakitkan) → 2
V: menyebut perkataan rawak yang tidak sesuai → 3
M: menarik anggota daripada tekanan (fleksi normal) → 4

Tambah

GCS = 2 + 3 + 4 = 9

Keterukan

GCS 9 → sederhana

Jawapan

sederhana
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko sederhana

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: berpegang pada perabot → 30
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: lemah → 10
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 30 + 0 + 10 + 0 = 40

Tahap risiko

40 → risiko sederhana

Jawapan

risiko sederhana

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions