Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

According to Erikson, what is the main developmental task of older adulthood?

  1. ATrust versus mistrust
  2. BIntegrity versus despair
  3. CIndustry versus inferiority
  4. DIdentity versus role confusion
2.Asas kejururawatanSukar

Pesakit yang diselamatkan daripada kebakaran rumah mempunyai bacaan oksimetri nadi 99% tetapi mengantuk dan sakit kepala. Mengapakah bacaan itu mungkin menyesatkan?

  1. AAsap menyebabkan oksimeter membaca terlalu rendah
  2. BKarbon monoksida yang terikat pada hemoglobin dibaca oleh oksimeter sebagai oksigen
  3. CLuka bakar menjadikan kulit menyalurkan cahaya dengan lebih baik
  4. DKadar jantung pesakit terlalu laju untuk alat itu memberi bacaan yang tepat
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Which information must be documented when a patient is restrained?

  1. AOnly the name of the nurse who applied it and the unit where it happened
  2. BThe reason, alternatives tried, type of restraint, times and regular assessments
  3. COnly the time the restraint was put on and the time it was taken off
  4. DOnly whether the family agreed to the restraint
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient with fever and a spreading rash is suspected of having smallpox. Which precautions are needed?

  1. AAirborne and contact precautions
  2. BDroplet precautions with a surgical mask
  3. CStandard precautions only
  4. DContact precautions only
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A parent calls to say their toddler has just swallowed drain cleaner. What should the nurse advise?

  1. AWait to see whether the child develops any symptoms first
  2. BGive a large glass of fizzy drink or milk to dilute the cleaner before calling anyone
  3. CMake the child vomit straight away to bring up the chemical
  4. DDo not make the child vomit; call poison control or emergency services now
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient with diabetes takes propranolol. Which sign of hypoglycemia is most likely to still appear?

  1. ASweating
  2. BTremor
  3. CPalpitations
  4. DTachycardia
7.Kejururawatan klinikalSederhana

What should the nurse regularly check for a patient with a syringe driver?

  1. AOnly the patient's weight, measured once a week on the same scales
  2. BThe infusion site, the rate and volume remaining, and the patient's symptoms
  3. COnly that the battery is charged and the device is switched on
  4. DNothing, once the syringe driver is running
8.Kejururawatan klinikalSukar

Pesakit yang hampir meninggal dunia mempunyai pernafasan berbunyi dan bergelugut akibat rembesan di kerongkong dan tidak sedarkan diri. Pendekatan manakah yang sesuai?

  1. ATukar posisi, pertimbangkan ubat antirembesan yang dipreskripsikan dan sokong keluarga
  2. BMulakan sedutan orofaring dalam setiap 10 minit sepanjang malam
  3. CMulakan cecair intravena pantas untuk mencairkan dan membersihkan rembesan
  4. DBeritahu keluarga bahawa pesakit tercekik dan memerlukan ventilasi
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient taking empagliflozin (an SGLT2 inhibitor) has glucose in the urine but a normal blood glucose. What is the best interpretation?

  1. AA sign of kidney failure
  2. BA urinary tract infection
  3. CUncontrolled diabetes needing insulin
  4. DAn expected effect of the drug
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient with blood pressure that is hard to control has a potassium of 2.9 mEq/L, a sodium of 144 mEq/L and a raised serum bicarbonate, without taking a diuretic. Which condition is most likely?

  1. ACentral diabetes insipidus
  2. BSyndrome of inappropriate ADH
  3. CPrimary adrenal insufficiency
  4. DPrimary hyperaldosteronism
11.FarmakologiSederhana

Satu ubat merencat enzim hati CYP3A4. Apakah yang boleh berlaku pada ubat kedua yang terutamanya dimetabolismekan oleh CYP3A4?

  1. AParas plasmanya meningkat, menambah risiko kesan sampingan
  2. BIa dirembeskan lebih cepat oleh buah pinggang
  3. CTiada apa-apa, kerana enzim tidak menjejaskan ubat lain
  4. DParas plasmanya jatuh, jadi ia mungkin berhenti berfungsi pada dos biasa
12.FarmakologiSukar

Why is the TPMT enzyme often tested before azathioprine is started?

  1. ALow TPMT activity causes toxic levels and marrow suppression
  2. BTPMT is needed to absorb azathioprine from the gut
  3. CTPMT testing shows whether the patient has tuberculosis
  4. DHigh TPMT activity causes an allergic reaction to azathioprine
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Pernyataan manakah tentang spacer untuk inhaler dos terukur yang betul?

  1. AKurang koordinasi diperlukan, dan lebih banyak ubat sampai ke paru-paru
  2. BIa bermakna inhaler pencegah steroid boleh dihentikan sepenuhnya
  3. CIa menjadikan setiap sedutan ubat lebih kuat daripada biasa
  4. DIa direka untuk digunakan dengan inhaler serbuk kering
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A 25-year-old non-smoker has wheeze and cough that come and go, worse at night and after exercise. Spirometry improves markedly after a bronchodilator. Which diagnosis is most likely?

  1. AHeart failure
  2. BCOPD
  3. CAsthma
  4. DIdiopathic pulmonary fibrosis
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

After pressing the plunger of an insulin pen, what should the patient do?

  1. AInject a second dose straight away to be sure
  2. BLeave the needle on the pen for the next injection
  3. CPull the needle out at once and rub the site firmly
  4. DKeep the needle in the skin for about 10 seconds
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient's glucose is 6.2 mmol/L (112 mg/dL) at 03:00 and 12 mmol/L (216 mg/dL) before breakfast. No hypoglycaemia occurred overnight. What is the most likely explanation?

  1. AThe dawn phenomenon from early-morning hormones
  2. BA large snack eaten in the night by mistake
  3. CThe meter is faulty and should be replaced
  4. DThe Somogyi effect from a night-time hypo
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Apakah tanda paling awal hipertermia malignan semasa anestesia?

  1. APenurunan suhu badan yang berterusan
  2. BKadar jantung yang memperlahan dan tekanan darah rendah
  3. CPeningkatan CO₂ akhir tidal yang tidak dapat dijelaskan
  4. DKulit kemerahan dengan aras CO₂ yang menurun
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Mengapakah nalokson biasanya diberikan dalam dos kecil yang berulang kepada pesakit pasca-operasi dengan tekanan pernafasan akibat opioid?

  1. AKerana dos tinggi nalokson menyebabkan tekanan pernafasan
  2. BUntuk memulihkan pernafasan tanpa menyebabkan kesakitan teruk dan penarikan
  3. CKerana dos besar nalokson tidak mempunyai kesan tambahan langsung
  4. DUntuk menjadikan opioid bertindak lebih cepat dan lebih kuat
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Seorang ibu yang menyusu mengalami sakit selepas bersalin (kejang) semasa penyusuan pada hari ke-2. Apakah yang menjelaskannya?

  1. ABekalan susunya terlalu rendah
  2. BOksitosin yang dirembeskan semasa penyusuan menyebabkan uterus mengecut
  3. CDia menghidap jangkitan saluran kencing
  4. DPlasenta belum dikeluarkan sepenuhnya dan masih sedang dikeluarkan
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman with a fourth-degree tear is being discharged. Which instruction is appropriate?

  1. AUse stool softeners and avoid suppositories and enemas
  2. BDo strong straining exercises to strengthen the muscles
  3. CUse rectal suppositories each day to prevent constipation
  4. DTake rectal temperatures twice daily
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A child receiving chemotherapy has painful mouth ulcers (mucositis). Which mouth care is best?

  1. AA hard toothbrush and lemon–glycerine swabs to clean the ulcers
  2. BA soft toothbrush or sponge, bland rinses and soft, cool foods
  3. CSpicy and acidic foods to stimulate saliva flow
  4. DMouthwash containing alcohol several times a day
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Dapatan manakah pada bayi berumur 3 bulan dengan bronkiolitis yang memerlukan tindakan susulan segera?

  1. AMenyusu sedikit kurang daripada biasa tetapi masih ada lampin basah
  2. BHidung berair dan batuk ringan
  3. CJeda dalam pernafasan (apnea) dan ketepuan oksigen 88%
  4. DBerdehit yang didengar semasa auskultasi
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

What is the main advantage of a long-acting injectable antipsychotic?

  1. AIt cures schizophrenia after a fixed course of injections
  2. BIt improves adherence because the patient does not need to take daily tablets
  3. CIt has no side effects, unlike the oral forms of the same antipsychotic drugs
  4. DIt works faster than any oral antipsychotic in an acute crisis
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Seorang pesakit kekurangan zat makanan dengan ketagihan alkohol memerlukan infusi glukosa IV. Arahan manakah yang patut dijangka oleh jururawat dahulu?

  1. AGlukosa dahulu, tiamina seminggu kemudian
  2. BDiuretik
  3. CGlukosa tanpa penggantian vitamin
  4. DTiamina sebelum atau bersama glukosa
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
12345678910111211:10?1:10 AM10:10 AM11:10 PM11:10 AM

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 11:10 (jam 24 jam). Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 12 jam? Klik padanya.

11:10
  1. 11:10 AM
  2. 210:10 AM
  3. 311:10 PM
  4. 411:10 AM
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
5 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi memberikan 5 mcg/min. Nyatakan kadar dos ini D dalam mg/h.

5 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 12 kg dipreskripsikan 3 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 20 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

12 kg3 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 110 unit ubat yang datang sebagai 1000 unit/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

110 units1000 units/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
V = ?15 gtt/mL40 gtt/min6 h

Titisan berjalan pada 40 gtt/min melalui set 15 gtt/mL. Berapa mililiter V yang diterima pesakit dalam 6 jam?

40 gtt/min15 gtt/mL6 h
V = mL
30.Kadar infusi IVSukar
200 mL20 gtt/mL42 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 42 gtt/min melalui set 20 gtt/mL. Terdapat 200 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

42 gtt/min20 gtt/mL200 mL
t = h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamsup150 mLjus120 mLteh200 mLketulan ais120 mLInfusi IV80 mL/h × 8 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing400 mLair kencing150 mLmuntah100 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL. Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

sup: 150 mLjus: 120 mLteh: 200 mLketulan ais: 120 mLInfusi IV: 80 mL/h × 8 hantibiotik IV: 1 × 100 mL
I = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL→ 150 mL/hmula 17:30tjumlah​ = ? h100 mL/h × 2 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 1000 mL bermula pada 17:30 dengan 100 mL/j. Selepas 2 jam kadar ditukar kepada 150 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL100 mL/h · 2 h150 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: lemah; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 16/min, SpO₂ 89% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 118/70 mmHg, nadi 130/min, bertindak balas kepada suara sahaja, suhu 38.1 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 16SpO₂ 89%O₂SBP 118HR 130VT 38.1 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Integrity versus despair

Mengapa ini jawapannya

In late adulthood people review their lives. A sense of meaning brings integrity, while regret can lead to despair. Reminiscence can support this stage.

Jawapan

B · Integrity versus despair
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Karbon monoksida yang terikat pada hemoglobin dibaca oleh oksimeter sebagai oksigen

Mengapa ini jawapannya

Karboksihemoglobin menyerap cahaya hampir sama seperti oksihemoglobin, maka oksimeter nadi piawai terlebih anggar ketepuan oksigen. Gas darah arteri dengan ko-oksimetri diperlukan, dan oksigen aliran tinggi diberi.

Jawapan

B · Karbon monoksida yang terikat pada hemoglobin dibaca oleh oksimeter sebagai oksigen
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · The reason, alternatives tried, type of restraint, times and regular assessments

Mengapa ini jawapannya

Restraint documentation includes the behavior that made it necessary, less restrictive measures tried, the order, the type used, the times applied and released, and ongoing checks of circulation, skin, needs and mental state.

Jawapan

B · The reason, alternatives tried, type of restraint, times and regular assessments
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Airborne and contact precautions

Mengapa ini jawapannya

Smallpox spreads by respiratory particles and by contact with lesions or contaminated items, so airborne and contact precautions are used. Only immunized staff should provide care where possible.

Jawapan

A · Airborne and contact precautions
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Do not make the child vomit; call poison control or emergency services now

Mengapa ini jawapannya

Inducing vomiting after a corrosive is swallowed causes more burns to the throat and risks aspiration. The parent should get expert advice and emergency help at once.

Jawapan

D · Do not make the child vomit; call poison control or emergency services now
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Sweating

Mengapa ini jawapannya

Beta-blockers can hide tachycardia, palpitations and tremor during hypoglycemia. Sweating is mainly cholinergic, so it usually remains, and patients are taught to check glucose when they sweat.

Jawapan

A · Sweating
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · The infusion site, the rate and volume remaining, and the patient's symptoms

Mengapa ini jawapannya

Nurses check that the infusion is running as planned, the site has no redness or swelling, and the symptoms are controlled. Problems are acted on quickly to avoid distress.

Jawapan

B · The infusion site, the rate and volume remaining, and the patient's symptoms
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Tukar posisi, pertimbangkan ubat antirembesan yang dipreskripsikan dan sokong keluarga

Mengapa ini jawapannya

"Bunyi bergelugut maut" diuruskan dengan menukar posisi, penjagaan mulut dan kadangkala ubat yang mengurangkan rembesan. Menerangkannya kepada saudara-mara meredakan kesusahan mereka.

Jawapan

A · Tukar posisi, pertimbangkan ubat antirembesan yang dipreskripsikan dan sokong keluarga
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · An expected effect of the drug

Mengapa ini jawapannya

SGLT2 inhibitors block glucose reabsorption in the proximal tubule, so glycosuria is expected even with normal blood glucose. Urine glucose cannot be used to monitor control in these patients. The drugs also raise the risk of genital infections and DKA.Disemak dengan: Ketones blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

D · An expected effect of the drug
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Primary hyperaldosteronism

Mengapa ini jawapannya

Excess aldosterone causes sodium and water retention (hypertension), potassium loss (hypokalemia) and hydrogen ion loss (metabolic alkalosis). Adrenal insufficiency causes the opposite pattern, with low sodium and high potassium.Disemak dengan: Primary and secondary hyperaldosteronism · MedlinePlus (NIH) (2025); Alkalosis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)

Jawapan

D · Primary hyperaldosteronism
11.Farmakologi

Jawapan: A · Paras plasmanya meningkat, menambah risiko kesan sampingan

Mengapa ini jawapannya

Perencat enzim (contohnya klaritromisin atau jus limau gedang untuk CYP3A4) memperlahankan metabolisme, maka ubat kedua terkumpul. Pendorong enzim mempunyai kesan sebaliknya.

Jawapan

A · Paras plasmanya meningkat, menambah risiko kesan sampingan
12.Farmakologi

Jawapan: A · Low TPMT activity causes toxic levels and marrow suppression

Mengapa ini jawapannya

Thiopurine methyltransferase helps inactivate azathioprine and mercaptopurine. People with low or absent TPMT activity need much lower doses or another drug to avoid life-threatening myelosuppression.

Jawapan

A · Low TPMT activity causes toxic levels and marrow suppression
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Kurang koordinasi diperlukan, dan lebih banyak ubat sampai ke paru-paru

Mengapa ini jawapannya

Spacer memperlahankan aerosol dan menahannya supaya pesakit dapat menyedutnya dengan nafas perlahan. Lebih banyak ubat sampai ke paru-paru dan kurang termendap di dalam mulut. Ia digunakan dengan inhaler dos terukur bertekanan, bukan alat serbuk kering.

Jawapan

A · Kurang koordinasi diperlukan, dan lebih banyak ubat sampai ke paru-paru
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Asthma

Mengapa ini jawapannya

Asthma typically causes variable symptoms with reversible airflow obstruction. COPD usually affects older people with a smoking history and causes persistent, poorly reversible obstruction. Fibrosis gives a restrictive pattern.

Jawapan

C · Asthma
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Keep the needle in the skin for about 10 seconds

Mengapa ini jawapannya

Holding the needle in place for around 10 seconds (or as the manufacturer advises) lets the full dose be delivered. A new needle is used for each injection, and the site should not be massaged.

Jawapan

D · Keep the needle in the skin for about 10 seconds
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · The dawn phenomenon from early-morning hormones

Mengapa ini jawapannya

In the dawn phenomenon, cortisol and growth hormone rise in the early morning and push glucose up without a preceding hypo. A night-time hypo followed by rebound hyperglycaemia would suggest the Somogyi effect. The prescriber can adjust the insulin regimen.

Jawapan

A · The dawn phenomenon from early-morning hormones
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Peningkatan CO₂ akhir tidal yang tidak dapat dijelaskan

Mengapa ini jawapannya

Hipertermia malignan ialah tindak balas warisan terhadap anestetik meruap dan suksametonium. Tanda awal termasuk CO₂ akhir tidal yang meningkat, takikardia dan kekakuan otot (selalunya masseter); suhu tinggi selalunya tanda lewat. Rawatan ialah menghentikan agen pencetus dan memberikan dantrolen.

Jawapan

C · Peningkatan CO₂ akhir tidal yang tidak dapat dijelaskan
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Untuk memulihkan pernafasan tanpa menyebabkan kesakitan teruk dan penarikan

Mengapa ini jawapannya

Bolus besar boleh menterbalikkan analgesia dengan mendadak, menyebabkan kesakitan teruk, kegelisahan, hipertensi, edema pulmonari dan aritmia. Menitrasi dos kecil memulihkan pernafasan yang mencukupi. Oleh sebab kesan nalokson boleh lebih singkat daripada opioid, pemantauan dan dos berulang atau infusi mungkin diperlukan.

Jawapan

B · Untuk memulihkan pernafasan tanpa menyebabkan kesakitan teruk dan penarikan
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Oksitosin yang dirembeskan semasa penyusuan menyebabkan uterus mengecut

Mengapa ini jawapannya

Hisapan merembeskan oksitosin, yang menyebabkan pancutan susu dan pengecutan uterus. Sakit selepas bersalin adalah normal dan sering lebih kuat pada wanita yang telah melahirkan beberapa kali. Mengosongkan pundi kencing dan analgesia mudah membantu.

Jawapan

B · Oksitosin yang dirembeskan semasa penyusuan menyebabkan uterus mengecut
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Use stool softeners and avoid suppositories and enemas

Mengapa ini jawapannya

Fourth-degree tears involve the rectal mucosa, so anything inserted into the rectum is avoided. Stool softeners, fluids and fibre prevent straining, and pelvic floor follow-up is arranged.

Jawapan

A · Use stool softeners and avoid suppositories and enemas
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · A soft toothbrush or sponge, bland rinses and soft, cool foods

Mengapa ini jawapannya

Gentle cleaning with a soft brush or sponge, regular saline or bland rinses, analgesia and soft, cool, non-acidic foods protect the mouth. Alcohol mouthwashes and lemon–glycerine swabs dry and irritate the mucosa.

Jawapan

B · A soft toothbrush or sponge, bland rinses and soft, cool foods
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Jeda dalam pernafasan (apnea) dan ketepuan oksigen 88%

Mengapa ini jawapannya

Apnea dan ketepuan oksigen yang rendah ialah tanda bronkiolitis teruk dan memerlukan penilaian serta sokongan segera. Dapatan lain tipikal bagi bronkiolitis ringan.

Jawapan

C · Jeda dalam pernafasan (apnea) dan ketepuan oksigen 88%
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · It improves adherence because the patient does not need to take daily tablets

Mengapa ini jawapannya

Depot or long-acting injections are given every few weeks, so adherence can be checked and missed doses are noticed. They have the same kinds of side effects as the oral form of the drug.

Jawapan

B · It improves adherence because the patient does not need to take daily tablets
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Tiamina sebelum atau bersama glukosa

Mengapa ini jawapannya

Memberi glukosa kepada pesakit yang kekurangan tiamina boleh mencetuskan atau memburukkan ensefalopati Wernicke. Tiamina diberikan sebelum atau bersama glukosa, walaupun rawatan hipoglisemia tidak boleh dilewatkan.

Jawapan

D · Tiamina sebelum atau bersama glukosa
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 11:10 AM

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

11 → 11 AM

Jawapan

11:10 AM

Jawapan

11:10 AM
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: D = 0.3 mg/h

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Sediakan rantaian penukaran

D = 5 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Hitung

D = 5·60/1000 = 0.3 mg/h

Jawapan

D = 0.3 mg/h
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 1.8 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 3·12 = 36 mg

Isi padu

V = 36/20 = 1.8 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 1.8 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.11 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Isi padu

V = 110/1000 = 0.11 mL

Pada picagari

Pada picagari 1 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.01 mL.

Jawapan

V = 0.11 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: V = 960 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar dalam mL/j

40·60/15 = 160 mL/h

Isi padu

V = 160·6 = 960 mL

Jawapan

V = 960 mL
30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 1.6 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

42·60/20 = 126 mL/h

Masa yang tinggal

t = 200/126 = 1.587 ≈ 1.6 h

Jawapan

t = 1.6 h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1270 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 150 + 120 + 200 = 470 mL
ketulan ais: 120/2 = 60 mL
Infusi IV: 80·8 = 640 mL
antibiotik IV: 1·100 = 100 mL
I = 1270 mL

Jawapan

I = 1270 mL
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 7.3 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

100·2 = 200 mL
1000 − 200 = 800 mL tinggal

Bahagian kedua

800/150 = 5.333 h

Jumlah masa

t = 2 + 5.333 = 7.333 ≈ 7.3 h

Jawapan

t = 7.3 h

Itu kira-kira 7 h 20 min, jadi beg habis pada kira-kira 00:50.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 25

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: lemah → 10
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 15 + 0 + 10 + 0 = 25

Jawapan

MFS = 25
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tinggi

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 89% → 3
dengan oksigen → 2
SBP 118 mmHg → 0
HR 130/min → 2
bertindak balas kepada suara sahaja (V) → 3
T 38.1 °C → 1

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 2 + 3 + 1 = 11
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

tinggi

Jawapan

tinggi

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions