Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

What is the main aim of "protected mealtimes" on hospital wards?

  1. ATo stop visitors from bringing any food into hospital
  2. BTo make sure all patients eat the same meal at once
  3. CTo give staff a fixed break while the patients are eating their meals
  4. DTo let patients eat without interruptions, with help where needed
2.Asas kejururawatanSukar

A patient with a new colostomy has been taught stoma care. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll dry the skin well before putting on a new bag."
  2. B"I'll measure the stoma again as it shrinks over the next weeks."
  3. C"I'll check the skin around my stoma when I change the bag."
  4. D"I'll cut the opening much bigger than my stoma so it doesn't rub."
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A colleague has drawn up a medication and asks the nurse to give it to her patient. What should the nurse do?

  1. AGive it, because the colleague is experienced
  2. BGive it, as long as the syringe has a label with the drug name on it
  3. CDecline, and give only medications that the nurse prepared or checked personally
  4. DGive it, and document that the colleague prepared it
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

According to the “Swiss cheese” model of error, why do errors reach patients?

  1. ATechnology fails more often than people do
  2. BPatients often do not follow their care instructions
  3. CWeaknesses in several layers of defense line up at the same time
  4. DOne careless person makes a mistake that no system could stop
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Empat jam selepas pembedahan tiroid, dapatan pesakit manakah yang patut ditindaki dahulu oleh jururawat?

  1. AKesakitan pada hirisan 4/10
  2. BSuara yang semakin serak, dengan pernafasan bising yang baharu
  3. CPermintaan untuk duduk untuk minum
  4. DSedikit saliran serus kelihatan pada pembalut leher
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient is admitted with suspected meningococcal meningitis. Which precautions are needed until treatment has been given for long enough?

  1. AAirborne precautions
  2. BContact precautions only
  3. CDroplet precautions
  4. DStandard precautions only
7.Kejururawatan klinikalSederhana

A nurse gives a patient analgesia for post-operative pain. What should be done next?

  1. AReassess the pain and any side effects once the drug has had time to work
  2. BGive a second analgesic straight away just in case
  3. CAssume the pain has gone if the patient is quiet and has their eyes closed
  4. DWait until the next shift before asking the patient about the pain
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient rescued from a house fire has soot around the mouth, singed nasal hairs and a hoarse voice. What is the main concern?

  1. AA minor throat infection
  2. BDehydration from sweating
  3. CAirway swelling from inhalation injury
  4. DHypothermia from the fire service water
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Perubahan ECG manakah yang dikaitkan dengan hipokalsemia?

  1. ASela QT yang memanjang
  2. BGelombang delta yang menonjol
  3. CSela QT yang memendek
  4. DGelombang T yang tinggi dan runcing
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Seorang pesakit yang mengambil apiksaban bertanya mengapa mereka tidak memerlukan ujian INR berkala seperti jiran mereka yang mengambil warfarin. Apakah penjelasan yang terbaik?

  1. AApiksaban sebenarnya tidak mencairkan darah
  2. BApiksaban dipantau dengan aPTT setiap hari sebaliknya
  3. CKesannya boleh diramal, maka ujian pembekuan rutin tidak diperlukan
  4. DINR diperiksa secara rahsia bersama ujian darah rutin yang lain
11.FarmakologiSederhana

Untuk apakah dos pemuat digunakan?

  1. AUntuk menguji tindak balas alergi
  2. BUntuk mengurangkan kesan sampingan pada permulaan rawatan
  3. CUntuk memperlahankan penyerapan ubat
  4. DUntuk mencapai kepekatan plasma sasaran dengan cepat
12.FarmakologiSukar

A patient on weekly methotrexate is prescribed trimethoprim for a urinary infection. What is the main risk?

  1. ASevere hypertension from the combination
  2. BBone marrow suppression, because both drugs inhibit folate metabolism
  3. CHypoglycaemia from reduced liver glucose output
  4. DLoss of antibiotic effect because methotrexate binds trimethoprim
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient's blood pressure is high in clinic but normal on home readings. Which step best confirms the diagnosis?

  1. AStarting two antihypertensive drugs at once at full dose
  2. BA chest X-ray
  3. CA single repeat reading in the same clinic visit
  4. DAmbulatory or structured home blood pressure monitoring
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient has been on continuous NIV via a full-face mask for two days. Which nursing measure helps prevent the most common complication?

  1. ARemove the mask for an hour each time the alarm sounds
  2. BCheck mask fit and protect the bridge of the nose
  3. CTighten the straps as far as they will go to stop any leak
  4. DUse the same mask size for every patient
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Why might a patient bleed more from the needle sites straight after haemodialysis?

  1. AHeparin is often used to stop the circuit from clotting
  2. BDialysis removes all the platelets from the blood
  3. CDialysis raises the blood pressure sharply for several hours
  4. DThe fistula has been damaged and must be tied off
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

On day 6 after a subarachnoid haemorrhage, a patient becomes newly confused and develops weakness in one arm. The aneurysm was secured on day 1. What is the most likely cause?

  1. ANormal tiredness after major surgery
  2. BHypoglycaemia from reduced eating
  3. CDelayed cerebral ischaemia from vasospasm
  4. DRe-bleeding from the secured aneurysm
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

In the SBAR communication tool, what belongs under "A"?

  1. AA list of the patient's allergies only
  2. BThe nurse's assessment of what the problem is
  3. CThe patient's admission date only
  4. DThe address and phone number of the patient's next of kin
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient with suspected appendicitis says the pain suddenly eased, but an hour later has a temperature of 38.9 °C, a rigid abdomen and a pulse of 118/min. What does this suggest?

  1. AA side effect of the analgesia given
  2. BThe appendicitis has settled by itself
  3. CSimple constipation that needs a laxative
  4. DPerforation with peritonitis
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman's epidural has just been inserted. Which nursing action is a priority in the next hours?

  1. ARestrict all oral and IV fluids
  2. BKeep her lying flat on her back
  3. CEncourage her to walk around the room on her own
  4. DCheck her blood pressure and bladder often
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman at 11 weeks has heavy bleeding, cramping and an open cervical os, and she has passed some tissue. Which type of miscarriage is this?

  1. AComplete miscarriage
  2. BMissed miscarriage
  3. CThreatened miscarriage
  4. DIncomplete miscarriage
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A child with type 1 diabetes is unconscious from hypoglycaemia at school. What should be done?

  1. AGive a glass of orange juice by mouth
  2. BGive the child's usual dose of insulin
  3. CGive glucagon and call emergency services
  4. DLet the child sleep and check again in an hour
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Arahan manakah yang patut dipersoalkan oleh jururawat bagi kanak-kanak dengan neutropenia selepas kemoterapi?

  1. AMemantau suhu melalui aksila atau mulut
  2. BMelaporkan suhu 38 °C atau lebih dengan segera
  3. CMelakukan kebersihan tangan yang teliti sebelum setiap sentuhan
  4. DMengukur suhu melalui rektum setiap 4 jam
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A child repeatedly eats paint flakes, soil and paper for more than a month. What is this called, and what is a key risk?

  1. AARFID; the risk of choking on food
  2. BPica; poisoning such as lead toxicity, or bowel obstruction
  3. CBulimia; severe hypokalaemia from vomiting
  4. DAnorexia; dangerously low body weight and bradycardia
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient with anxiety asks for her PRN lorazepam every time it is due. What is the best nursing approach?

  1. AGive her a placebo tablet instead, without telling her, to see whether she really needs it
  2. BAlways give it as soon as she asks, without assessment
  3. CRefuse to give it, because she might become dependent
  4. DAssess her anxiety each time, offer other coping strategies and give it if indicated
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C? °F39.3 °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 39.3 °C. Tukarkan kepada darjah Fahrenheit T dengan °F = °C × 9/5 + 32. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

39.3 °C
T = °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
1 tsp · 4/hari · 14 d? × 100 mL1 tsp = 5 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu preskripsi berbunyi 1 tsp ampaian oral setiap 6 jam selama 14 hari. Ampaian itu datang dalam botol 100 mL. Dengan menggunakan 1 tsp = 5 mL, berapa botol penuh N yang mesti dibekalkan supaya kursus rawatan lengkap?

1 tspsetiap 6 jam14 hari100 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 32 kg dipreskripsikan 3 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 20 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

32 kg3 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 720 unit ubat yang datang sebagai 1000 unit/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

720 units1000 units/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
V = ?20 gtt/mL35 gtt/min4 h

Titisan berjalan pada 35 gtt/min melalui set 20 gtt/mL. Berapa mililiter V yang diterima pesakit dalam 4 jam?

35 gtt/min20 gtt/mL4 h
V = mL
30.Kadar infusi IVSukar
310 mLtinggal? mL/h2 h tinggal

1500 mL diarahkan selama 12 jam. Selepas 10 jam anda mendapati 310 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Berapa peratus Δ kadar pam asal mesti dinaikkan?

1500 mL / 12 hselepas 10 h: 310 mL
Δ = %
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamjeli120 mLjus100 mLInfusi IV60 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing275 mLair kencing450 mLair kencing400 mLmuntah200 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih).

jeli: 120 mLjus: 100 mLInfusi IV: 60 mL/h × 12 hantibiotik IV: 1 × 100 mLair kencing: 275 mLair kencing: 450 mLair kencing: 400 mLmuntah: 200 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL150 mL diinfuskan125 mL/h14:30t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 125 mL/j. Pada 14:30, 150 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL150 mL diinfuskan125 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
ringansederhanateruk

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala tidak membuka mata langsung, tidak mengeluarkan bunyi dan menunjukkan respons motor terbaik: tiada pergerakan langsung. Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.

  1. 1ringan
  2. 2sederhana
  3. 3teruk
34.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 1 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru, kadar denyutan jantung 70/min, menangis, batuk atau bersin apabila dirangsang, anggota lembik tanpa tonus otot dan pernafasan baik dengan tangisan kuat. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · To let patients eat without interruptions, with help where needed

Mengapa ini jawapannya

Ward rounds and tests can interrupt meals, and patients then eat less. Protected mealtimes pause non-urgent activity so staff can focus on helping patients eat.

Jawapan

D · To let patients eat without interruptions, with help where needed
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · "I'll cut the opening much bigger than my stoma so it doesn't rub."

Mengapa ini jawapannya

An opening that is too large leaves skin exposed to output, causing soreness and leaks. Checking the skin, re-measuring and drying the skin are correct.

Jawapan

D · "I'll cut the opening much bigger than my stoma so it doesn't rub."
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Decline, and give only medications that the nurse prepared or checked personally

Mengapa ini jawapannya

Nurses give only medicines they prepared themselves or verified fully, because they are accountable for what they give. A drug prepared by someone else may be wrong in ways the nurse cannot see.

Jawapan

C · Decline, and give only medications that the nurse prepared or checked personally
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Weaknesses in several layers of defense line up at the same time

Mengapa ini jawapannya

Reason’s Swiss cheese model shows that each safety layer, such as prescribing, dispensing, checking and scanning, has weaknesses. Harm happens when the holes in several layers line up, so safety improvement focuses on strengthening the system.

Jawapan

C · Weaknesses in several layers of defense line up at the same time
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Suara yang semakin serak, dengan pernafasan bising yang baharu

Mengapa ini jawapannya

Suara serak yang bertambah dan pernafasan bising boleh bermakna bengkak, pendarahan atau kecederaan saraf yang menjejaskan saluran udara. Ini mesti dinilai serta-merta dan dieskalasikan. Kesakitan ringan dan sedikit saliran serus adalah dijangka.

Jawapan

B · Suara yang semakin serak, dengan pernafasan bising yang baharu
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Droplet precautions

Mengapa ini jawapannya

Neisseria meningitidis spreads by respiratory droplets, so a surgical mask is worn within close range. Droplet precautions continue until the patient has received effective antibiotics for about 24 hours.

Jawapan

C · Droplet precautions
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Reassess the pain and any side effects once the drug has had time to work

Mengapa ini jawapannya

The effect of analgesia should be reassessed when it is expected to work, with side effects such as sedation and breathing checked. The result is documented and the plan adjusted.

Jawapan

A · Reassess the pain and any side effects once the drug has had time to work
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Airway swelling from inhalation injury

Mengapa ini jawapannya

These signs suggest inhalation injury, which can cause rapid airway swelling and obstruction. Early senior anaesthetic review is needed, as early intubation may be required. Carbon monoxide poisoning must also be considered.

Jawapan

C · Airway swelling from inhalation injury
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Sela QT yang memanjang

Mengapa ini jawapannya

Kalsium rendah memanjangkan sela QT, yang boleh membawa kepada aritmia berbahaya. Kalsium tinggi memendekkan sela QT, dan gelombang T runcing tipikal bagi hiperkalemia.

Jawapan

A · Sela QT yang memanjang
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Kesannya boleh diramal, maka ujian pembekuan rutin tidak diperlukan

Mengapa ini jawapannya

Antikoagulan oral langsung seperti apiksaban mempunyai kesan yang boleh diramal pada dos tetap, maka ujian INR rutin tidak diperlukan. Fungsi buah pinggang dan hati, pematuhan serta tanda pendarahan dipantau, dan INR tidak mengukur kesannya dengan boleh dipercayai.

Jawapan

C · Kesannya boleh diramal, maka ujian pembekuan rutin tidak diperlukan
11.Farmakologi

Jawapan: D · Untuk mencapai kepekatan plasma sasaran dengan cepat

Mengapa ini jawapannya

Dos pemuat memenuhi isi padu pengagihan supaya paras berkesan dicapai serta-merta, dan bukannya menunggu 4–5 separuh hayat untuk keadaan mantap.

Jawapan

D · Untuk mencapai kepekatan plasma sasaran dengan cepat
12.Farmakologi

Jawapan: B · Bone marrow suppression, because both drugs inhibit folate metabolism

Mengapa ini jawapannya

Trimethoprim and methotrexate both inhibit dihydrofolate reductase, and trimethoprim also reduces methotrexate excretion. The combination can cause severe pancytopenia, so another antibiotic is chosen.

Jawapan

B · Bone marrow suppression, because both drugs inhibit folate metabolism
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Ambulatory or structured home blood pressure monitoring

Mengapa ini jawapannya

"White-coat" hypertension means raised readings only in clinical settings. Ambulatory monitoring over 24 hours or a structured series of home readings gives a truer picture and is widely recommended before diagnosing hypertension.

Jawapan

D · Ambulatory or structured home blood pressure monitoring
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Check mask fit and protect the bridge of the nose

Mengapa ini jawapannya

Pressure injury over the bridge of the nose is common with NIV masks. Correctly sized masks, avoiding overtightening (allowing a small gap under the straps), protective dressings and regular skin checks reduce it. Other problems include eye irritation, dryness and gastric distension.

Jawapan

B · Check mask fit and protect the bridge of the nose
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Heparin is often used to stop the circuit from clotting

Mengapa ini jawapannya

Heparin is commonly used during haemodialysis to prevent clotting in the circuit. Its effect can cause prolonged bleeding from puncture sites, so procedures such as IM injections may be timed with care.

Jawapan

A · Heparin is often used to stop the circuit from clotting
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Delayed cerebral ischaemia from vasospasm

Mengapa ini jawapannya

Vasospasm of cerebral arteries typically occurs several days after a subarachnoid haemorrhage and causes new focal deficits or confusion. It needs urgent medical review. Normal fluid balance is maintained, and nimodipine is continued.

Jawapan

C · Delayed cerebral ischaemia from vasospasm
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · The nurse's assessment of what the problem is

Mengapa ini jawapannya

SBAR is Situation, Background, Assessment and Recommendation. Under Assessment, the nurse gives the findings and their interpretation, for example "I think the patient may be bleeding".

Jawapan

B · The nurse's assessment of what the problem is
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Perforation with peritonitis

Mengapa ini jawapannya

Brief relief can occur when an inflamed appendix ruptures, followed by spreading peritonitis with fever, rigidity and tachycardia. This is a surgical emergency needing urgent review, IV fluids and antibiotics.

Jawapan

D · Perforation with peritonitis
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Check her blood pressure and bladder often

Mengapa ini jawapannya

Epidurals cause sympathetic block, so hypotension is common. They also reduce the urge to void, so the bladder is checked and catheterised if needed. Lateral positions avoid aortocaval compression.

Jawapan

D · Check her blood pressure and bladder often
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Incomplete miscarriage

Mengapa ini jawapannya

An open os with some tissue passed and continued bleeding is an incomplete miscarriage. Retained tissue can cause haemorrhage and infection, so it is usually managed medically or surgically.

Jawapan

D · Incomplete miscarriage
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Give glucagon and call emergency services

Mengapa ini jawapannya

An unconscious child cannot swallow safely, so glucagon is given by injection or nasal spray, the child is placed in the recovery position and emergency help is called. Once awake and able to swallow, carbohydrate is given.

Jawapan

C · Give glucagon and call emergency services
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Mengukur suhu melalui rektum setiap 4 jam

Mengapa ini jawapannya

Suhu rektum, enema dan supositori dielakkan dalam neutropenia kerana ia boleh mencederakan mukosa dan membenarkan bakteria memasuki darah. Demam dalam neutropenia ialah kecemasan.

Jawapan

D · Mengukur suhu melalui rektum setiap 4 jam
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Pica; poisoning such as lead toxicity, or bowel obstruction

Mengapa ini jawapannya

Pica is persistent eating of non-food substances, inappropriate for the person's developmental level. Risks include lead poisoning, infections, dental damage and intestinal obstruction.

Jawapan

B · Pica; poisoning such as lead toxicity, or bowel obstruction
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Assess her anxiety each time, offer other coping strategies and give it if indicated

Mengapa ini jawapannya

Each PRN dose requires an assessment of need and an evaluation afterwards. Offering other strategies supports coping skills, and patterns of use are discussed with the team.

Jawapan

D · Assess her anxiety each time, offer other coping strategies and give it if indicated
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 102.7 °F

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Darabkan dengan 9/5

39.3·9/5 = 70.74

Tambah 32

T = 70.74 + 32 = 102.7 °F

Jawapan

T = 102.7 °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: N = 3

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Jumlah isi padu

5 mL × 4 × 14 = 280 mL

Botol

280/100 = 2.8 → N = 3

Jawapan

N = 3
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 4.8 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 3·32 = 96 mg

Isi padu

V = 96/20 = 4.8 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 4.8 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.72 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Isi padu

V = 720/1000 = 0.72 mL

Pada picagari

Pada picagari 1 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.01 mL.

Jawapan

V = 0.72 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: V = 420 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar dalam mL/j

35·60/20 = 105 mL/h

Isi padu

V = 105·4 = 420 mL

Jawapan

V = 420 mL
30.Kadar infusi IV

Jawapan: Δ = 24 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

1500/12 = 125 mL/h

Kadar baharu

R = 310/2 = 155 mL/h

Peratusan perubahan

Δ = (155 − 125)/125·100% = 24%

Jawapan

Δ = 24%

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = −285 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 120 + 100 = 220 mL
Infusi IV: 60·12 = 720 mL
antibiotik IV: 1·100 = 100 mL
jumlah pengambilan = 1040 mL

Jumlah pengeluaran

275 + 450 + 400 + 200 = 1325 mL

Imbangan

B = 1040 − 1325 = −285 mL

Jawapan

B = −285 mL

Negatif: pesakit kehilangan lebih banyak cecair daripada yang masuk.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 2.8 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 150 = 350 mL

Masa

t = 350/125 = 2.8 h

Jawapan

t = 2.8 h

Itu kira-kira 2 h 48 min, jadi beg habis pada kira-kira 17:18.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: teruk

Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.

Skorkan setiap bahagian

E: tidak membuka mata langsung → 1
V: tidak mengeluarkan bunyi → 1
M: tiada pergerakan langsung → 1

Tambah

GCS = 1 + 1 + 1 = 3

Keterukan

GCS 3 → teruk

Jawapan

teruk
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tidak normal secara sederhana

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru → 1
Nadi: 70/min → 1
Reaksi: menangis, batuk atau bersin apabila dirangsang → 2
Aktiviti: anggota lembik tanpa tonus otot → 0
Pernafasan: pernafasan baik dengan tangisan kuat → 2

Tambah

APGAR = 1 + 1 + 2 + 0 + 2 = 6

Tafsiran

6 → tidak normal secara sederhana

Jawapan

tidak normal secara sederhana

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions