Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Which measure is appropriate for a patient with a fever who feels hot and uncomfortable?

  1. AAn ice bath until the patient shivers
  2. BRestricting fluids so the patient sweats less during the fever
  3. CExtra blankets to make the patient sweat it out
  4. DLight bedclothes, plenty of fluids and a prescribed antipyretic
2.Asas kejururawatanSukar

A nurse realises that a dose of analgesia given two hours ago was not documented. What is correct?

  1. AAsk a colleague to sign that they gave it
  2. BWrite it in the space for two hours ago as if it was recorded then
  3. CLeave it out, as it is now too late to record it in the notes
  4. DWrite it now as a late entry, stating when it was given
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Mengapakah ubat cecair oral diberikan dengan picagari oral atau enteral dan bukannya picagari IV piawai?

  1. ATiada sebab keselamatan; ia hanya tradisi
  2. BPicagari IV tidak dapat menyukat isi padu kecil cecair oral dengan tepat
  3. CPicagari oral menyukat dos intravena dengan lebih tepat
  4. DPicagari oral tidak muat pada talian IV, mencegah kesilapan laluan yang salah
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient refuses to wear an identification wristband. What should the nurse do?

  1. AAccept the refusal and identify the patient by room number and bed space instead
  2. BExplain why it is needed, use other ID methods per policy and document
  3. CStop giving the patient any care until they agree to wear the band
  4. DForce the band onto the patient’s wrist
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient had a colostomy formed yesterday. Which stoma appearance should be reported straight away?

  1. AMoist and pink-red
  2. BSlightly swollen
  3. CA little bleeding when cleaned
  4. DDark purple or black
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient with diabetic ketoacidosis is about to start an IV insulin infusion. The serum potassium is 3.0 mEq/L. What should the nurse do?

  1. AIgnore the result, since potassium is always high in this condition and will correct itself
  2. BStart the insulin at once, because the glucose is the bigger problem
  3. CGive the insulin as a fast bolus to bring the potassium up
  4. DReport the result before starting, because insulin will push potassium even lower
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which advice should be given to a patient with a new permanent pacemaker?

  1. ATell staff about the pacemaker before any MRI scan or procedure
  2. BNever raise the arm on that side again
  3. CAvoid using all household electrical appliances such as kettles
  4. DStop all heart medicines straight away
8.Kejururawatan klinikalSukar

An adult with capacity refuses a blood transfusion for religious reasons, even though it may save their life. What should the nurse do?

  1. AGive the transfusion while the patient is asleep, as it is in their best interests
  2. BSedate the patient so the transfusion can be given
  3. CRespect the refusal, check it is informed and document it, and inform the team
  4. DAsk a family member to consent instead
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient receiving chemotherapy has an ANC of 300/µL and a new temperature of 38.3 °C (100.9 °F). What should the nurse do first?

  1. ARemove extra blankets and offer a tepid sponge bath
  2. BReport it at once so cultures and antibiotics start quickly
  3. CEncourage oral fluids and record the fever in the chart
  4. DGive acetaminophen (paracetamol) and recheck the temperature in 4 hours
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient with sepsis has the following new results. Which set best shows organ dysfunction?

  1. AWBC 11.5 × 10³/µL, potassium 4.2 mEq/L, albumin 3.8 g/dL
  2. BPlatelets 70 × 10³/µL, creatinine doubled, bilirubin raised
  3. CHemoglobin 12.5 g/dL, sodium 138 mEq/L, glucose 105 mg/dL
  4. DCalcium 9.4 mg/dL, phosphate 3.5 mg/dL, magnesium 1.9 mEq/L
11.FarmakologiSederhana

Why is hypovolaemia corrected with IV fluids before or while starting a vasopressor?

  1. AVasopressors only work when they are diluted in large fluid volumes
  2. BFluids stop the vasopressor causing a fever
  3. CVasopressors cannot keep perfusion up if the circulation is under-filled
  4. DVasopressors cause the patient to retain too much fluid
12.FarmakologiSukar

During an IV glyceryl trinitrate (nitroglycerin) infusion for chest pain, the patient's blood pressure drops to 82/50 mmHg and he feels faint. What is the nurse's first action?

  1. AGive a sublingual nitroglycerin tablet and increase the rate to relieve the remaining chest pain
  2. BStop or reduce the infusion as per protocol, lay the patient flat and notify the prescriber
  3. CSit the patient fully upright and give paracetamol for the headache
  4. DIncrease the infusion rate to improve blood flow to the heart
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Monitor menunjukkan fibrilasi ventrikel. Pesakit tidak bertindak balas dan tidak bernafas dengan normal. Apakah rawatan utama?

  1. AKardioversi bersegerak di bawah sedasi dalam
  2. BAtropin IV dan pacu luaran
  3. CCPR dan defibrilasi secepat mungkin
  4. DAdenosin IV pantas diikuti dengan bilasan
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient with a valid, documented do-not-attempt-CPR decision (DNACPR in the UK, DNR or DNAR in the US) is found in cardiac arrest. What should the nurse do?

  1. ACall the arrest team and let them decide whether to resuscitate
  2. BStart full CPR because the patient's family is not present
  3. CStart CPR but use only chest compressions
  4. DNot start CPR, call for support, and provide dignity and comfort
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Which side effects are common with oxybutynin for an overactive bladder?

  1. AA cough and a raised potassium
  2. BWeight loss and a fast tremor
  3. CDry mouth and constipation
  4. DDiarrhoea and heavy sweating
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient with CKD has a potassium of 6.5 mmol/L. Which medicine combination is the most likely contributor?

  1. AFurosemide, salbutamol and insulin
  2. BAmlodipine, simvastatin and aspirin
  3. CRamipril, spironolactone and trimethoprim
  4. DParacetamol (acetaminophen), omeprazole and senna
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

A patient on enteral feeding develops diarrhoea. What should the nurse review first?

  1. AThe medicine chart, including laxatives and antibiotics
  2. BThe patient's mobility aids and walking distance
  3. CThe patient's eye drops and skin creams
  4. DThe colour of the feeding bag label
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

On day 5 after hip surgery, a patient suddenly becomes breathless, with sharp chest pain on breathing in, a pulse of 120/min and SpO₂ 89%. What should the nurse suspect and do first?

  1. AAnxiety; give reassurance and repeat the observations in an hour's time
  2. BPulmonary embolism; sit up, give oxygen and call for urgent help
  3. CSimple atelectasis; encourage walking around the ward
  4. DWound infection; take a wound swab and wait for results
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman's cultural practice involves eating only warm foods after birth. How should the nurse respond?

  1. ATell her the practice is harmful and must stop
  2. BInsist that she eat the standard hospital diet
  3. CIgnore her requests to save time
  4. DRespect it and offer suitable warm foods
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman at 34 weeks with type 1 diabetes has a blood glucose of 2.8 mmol/L (50 mg/dL), is sweating and shaky but is alert. What should the nurse do first?

  1. AGive her usual insulin dose
  2. BGive fast-acting glucose by mouth and recheck
  3. CCheck the fetal heart rate before any treatment
  4. DWait until her next meal
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Dapatan carta pertumbuhan manakah pada bayi berumur 10 bulan yang paling memerlukan penilaian lanjut?

  1. ABerat yang telah jatuh merentasi dua garis persentil utama sejak lawatan terakhir
  2. BBerat yang kekal pada persentil ke-10 sejak lahir
  3. CPanjang pada persentil ke-50 dan berat pada persentil ke-40
  4. DLilitan kepala yang mengikut lengkung persentil ke-75
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Seorang kanak-kanak bertatih dengan krup kini mempunyai stridor ketika rehat, gelisah dan tarikan dinding dada yang ketara. Apakah keutamaannya?

  1. APeriksa tekak dengan penekan lidah untuk mencari punca bunyi pernafasan yang bising
  2. BBaringkan kanak-kanak rata untuk berehat
  3. CDapatkan bantuan perubatan segera; ini ialah krup teruk yang mungkin memerlukan epinefrin nebulisasi
  4. DHantar kanak-kanak itu pulang dengan ubat batuk
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

What must a patient be told for consent to a new psychotropic medicine to be valid?

  1. AOnly the name of the medicine and the time of day it will be given
  2. BThe expected benefits, the main risks and the alternatives, including no treatment
  3. COnly the benefits, so that the patient is not frightened by the side effects
  4. DNothing at all, because psychiatric patients cannot give consent
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient with alcohol dependence is confused, unsteady on his feet and has abnormal eye movements. Why is it urgent to give thiamine?

  1. AThiamine quickly lowers the blood alcohol level
  2. BWernicke's encephalopathy can be reversed if treated early, but may otherwise lead to permanent Korsakoff syndrome
  3. CThiamine prevents all alcohol withdrawal seizures
  4. DThiamine will make him dislike the taste of alcohol in the future, which helps prevent a relapse
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
187 cm1 in = 2.54 cmh = ? in

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit setinggi 187 cm. Dengan menggunakan 1 inci = 2.54 cm, cari ketinggian h dalam inci. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

187 cm1 in = 2.54 cm
h = in
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
0.9 mg/dL? µmol/L1 mg/dL = 88.4 µmol/L

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Keputusan kreatinina serum ialah 0.9 mg/dL. Dengan menggunakan 1 mg/dL = 88.4 µmol/L untuk kreatinina, cari c dalam µmol/L kepada nombor bulat yang terdekat.

0.9 mg/dL1 mg/dL = 88.4 µmol/L
c = µmol/L
27.Pengiraan dosSederhana
10%w/vV = ? mL

Dos 1000 mg diperlukan daripada larutan 10% (b/i). Isi padu V manakah yang mengandungi dos ini?

1000 mg10% w/v
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 880 unit ubat yang datang sebagai 1000 unit/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

880 units1000 units/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1000 mL15 gtt/mL6 h? gtt/min

Infuskan 1000 mL selama 6 jam dengan set pemberian 15 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1000 mL6 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
250 mg50 mL8 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 250 mg ubat dalam 50 mL dan berjalan pada 8 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

250 mg/50 mL8 mL/h
D = mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamair200 mLjus120 mLteh240 mLInfusi IV60 mL/h × 8 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing300 mLair kencing300 mLair kencing375 mLair kencing225 mLlongkang luka110 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL.

air: 200 mLjus: 120 mLteh: 240 mLInfusi IV: 60 mL/h × 8 hantibiotik IV: 1 × 100 mL
I = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL100 mL diinfuskan120 mL/h13:00t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 120 mL/j. Pada 13:00, 100 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL100 mL diinfuskan120 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: tiada gangguan; kelembapan: sangat lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: tiada had; pemakanan: cemerlang; geseran dan ricih: potensi masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
34.Skor penilaian klinikalSukar
risiko rendahrisiko sederhanarisiko tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: lemah; status mental: tahu had sendiri. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.

  1. 1risiko rendah
  2. 2risiko sederhana
  3. 3risiko tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Light bedclothes, plenty of fluids and a prescribed antipyretic

Mengapa ini jawapannya

Light clothing, fluids and antipyretics such as paracetamol (acetaminophen) increase comfort and replace fluid lost through sweating. Very cold sponging causes shivering, which produces heat.

Jawapan

D · Light bedclothes, plenty of fluids and a prescribed antipyretic
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Write it now as a late entry, stating when it was given

Mengapa ini jawapannya

Late entries are clearly marked as such, showing both when care was given and when the note was written. This keeps the record accurate and prevents a second dose being given.

Jawapan

D · Write it now as a late entry, stating when it was given
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Picagari oral tidak muat pada talian IV, mencegah kesilapan laluan yang salah

Mengapa ini jawapannya

Picagari oral dan enteral mempunyai penyambung yang tidak muat pada port IV, jadi cecair oral tidak boleh disuntik ke dalam vena secara tersilap. Kesilapan laluan yang salah dengan cecair oral pernah membawa maut.

Jawapan

D · Picagari oral tidak muat pada talian IV, mencegah kesilapan laluan yang salah
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Explain why it is needed, use other ID methods per policy and document

Mengapa ini jawapannya

The nurse explains how the band prevents errors. If the patient still refuses, the nurse follows policy for alternative identification using two identifiers, informs the team and documents it.

Jawapan

B · Explain why it is needed, use other ID methods per policy and document
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Dark purple or black

Mengapa ini jawapannya

A healthy stoma is moist and pink to red, and early swelling or slight bleeding is common. A dark purple or black stoma suggests poor blood supply (ischemia) and needs urgent review.

Jawapan

D · Dark purple or black
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Report the result before starting, because insulin will push potassium even lower

Mengapa ini jawapannya

Insulin drives potassium into cells and can cause dangerous hypokalemia, so a low starting potassium must be reported. US (ADA) guidance delays insulin until potassium is at least 3.3 mEq/L; UK (JBDS) guidance asks for urgent senior review and potassium replacement. Either way, the prescriber decides.

Jawapan

D · Report the result before starting, because insulin will push potassium even lower
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Tell staff about the pacemaker before any MRI scan or procedure

Mengapa ini jawapannya

Patients carry a device card and tell staff before MRI, surgery with diathermy or similar procedures. Arm movement on the pacemaker side is limited only for a short period after insertion.

Jawapan

A · Tell staff about the pacemaker before any MRI scan or procedure
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Respect the refusal, check it is informed and document it, and inform the team

Mengapa ini jawapannya

An adult with capacity has the right to refuse treatment, even life-saving treatment. The team should make sure the patient understands the consequences, discuss alternatives such as cell salvage and record the decision.

Jawapan

C · Respect the refusal, check it is informed and document it, and inform the team
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Report it at once so cultures and antibiotics start quickly

Mengapa ini jawapannya

Neutropenic fever is a medical emergency, because infection can progress to sepsis rapidly without the usual signs of inflammation. Blood cultures are taken and broad-spectrum antibiotics are started promptly as prescribed.Disemak dengan: Watch Out for Fever · CDC (2024); What You Need to Know: Neutropenia and Risk for Infection · CDC

Jawapan

B · Report it at once so cultures and antibiotics start quickly
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Platelets 70 × 10³/µL, creatinine doubled, bilirubin raised

Mengapa ini jawapannya

In sepsis, falling platelets (coagulation), a rising creatinine (kidney) and a raised bilirubin (liver) show organ dysfunction, which indicates severe disease. The other sets are normal or near normal.Disemak dengan: Bacterial Sepsis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023); Laboratory Evaluation of Sepsis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Jawapan

B · Platelets 70 × 10³/µL, creatinine doubled, bilirubin raised
11.Farmakologi

Jawapan: C · Vasopressors cannot keep perfusion up if the circulation is under-filled

Mengapa ini jawapannya

Vasoconstriction without adequate volume reduces organ blood flow and can cause ischaemia. Fluid resuscitation restores preload, and vasopressors are then used for persistent hypotension.

Jawapan

C · Vasopressors cannot keep perfusion up if the circulation is under-filled
12.Farmakologi

Jawapan: B · Stop or reduce the infusion as per protocol, lay the patient flat and notify the prescriber

Mengapa ini jawapannya

Hypotension is a major adverse effect of nitrates due to venous and arterial dilation. The infusion is stopped or reduced, the patient is positioned flat to improve venous return, and the prescriber is informed.

Jawapan

B · Stop or reduce the infusion as per protocol, lay the patient flat and notify the prescriber
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · CPR dan defibrilasi secepat mungkin

Mengapa ini jawapannya

Fibrilasi ventrikel ialah irama henti jantung. CPR berkualiti tinggi dan defibrilasi tidak bersegerak awal ialah intervensi yang meningkatkan kemandirian. Kardioversi bersegerak adalah untuk takiaritmia dengan nadi; atropin dan pacu adalah untuk bradikardia.

Jawapan

C · CPR dan defibrilasi secepat mungkin
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Not start CPR, call for support, and provide dignity and comfort

Mengapa ini jawapannya

A valid do-not-attempt-CPR decision means CPR is not attempted. Other appropriate care continues, the senior team and family are informed and the patient is cared for with dignity. Nurses should check that the decision is valid and applies to the situation.

Jawapan

D · Not start CPR, call for support, and provide dignity and comfort
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Dry mouth and constipation

Mengapa ini jawapannya

Oxybutynin blocks muscarinic receptors, causing dry mouth, constipation, blurred vision, urinary retention and, especially in older adults, confusion. Newer agents may have fewer effects on the brain.

Jawapan

C · Dry mouth and constipation
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Ramipril, spironolactone and trimethoprim

Mengapa ini jawapannya

ACE inhibitors and spironolactone reduce aldosterone effect, and trimethoprim blocks potassium secretion in the distal tubule. Together, in CKD, they can cause dangerous hyperkalaemia. Loop diuretics, salbutamol and insulin lower potassium.

Jawapan

C · Ramipril, spironolactone and trimethoprim
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · The medicine chart, including laxatives and antibiotics

Mengapa ini jawapannya

Diarrhoea on enteral feeds is often caused by drugs such as antibiotics, laxatives and liquid medicines containing sorbitol, or by infection such as C. difficile. The feed is not stopped automatically; the cause is investigated.

Jawapan

A · The medicine chart, including laxatives and antibiotics
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Pulmonary embolism; sit up, give oxygen and call for urgent help

Mengapa ini jawapannya

Sudden pleuritic chest pain, breathlessness, tachycardia and hypoxia after surgery strongly suggest PE. The nurse supports breathing with oxygen, escalates urgently and prepares for investigations and anticoagulation.

Jawapan

B · Pulmonary embolism; sit up, give oxygen and call for urgent help
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Respect it and offer suitable warm foods

Mengapa ini jawapannya

Many cultures have postnatal dietary customs, such as warm foods. When a practice is not harmful, the nurse respects it and adapts care, which builds trust and supports recovery.

Jawapan

D · Respect it and offer suitable warm foods
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Give fast-acting glucose by mouth and recheck

Mengapa ini jawapannya

An alert patient with hypoglycaemia is given fast-acting oral carbohydrate, then glucose is rechecked after about 15 minutes and followed by a snack or meal. Treating the mother also protects the fetus.

Jawapan

B · Give fast-acting glucose by mouth and recheck
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Berat yang telah jatuh merentasi dua garis persentil utama sejak lawatan terakhir

Mengapa ini jawapannya

Kanak-kanak yang membesar dengan stabil di sepanjang persentil rendah mungkin sekadar bersaiz kecil. Melintasi dua garis persentil utama mencadangkan pertumbuhan terencat dan memerlukan penilaian pemakanan, penyakit dan keadaan sosial.

Jawapan

A · Berat yang telah jatuh merentasi dua garis persentil utama sejak lawatan terakhir
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Dapatkan bantuan perubatan segera; ini ialah krup teruk yang mungkin memerlukan epinefrin nebulisasi

Mengapa ini jawapannya

Stridor ketika rehat, kegelisahan dan tarikan dinding dada menunjukkan sekatan saluran udara atas yang teruk. Pastikan kanak-kanak tenang bersama ibu bapa, beri oksigen jika perlu dan dapatkan bantuan segera; epinefrin nebulisasi dan steroid diberikan seperti yang diarahkan.

Jawapan

C · Dapatkan bantuan perubatan segera; ini ialah krup teruk yang mungkin memerlukan epinefrin nebulisasi
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · The expected benefits, the main risks and the alternatives, including no treatment

Mengapa ini jawapannya

Valid consent requires that the patient has capacity, has enough information about benefits, risks and alternatives, and decides voluntarily. A mental illness does not automatically remove capacity.

Jawapan

B · The expected benefits, the main risks and the alternatives, including no treatment
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Wernicke's encephalopathy can be reversed if treated early, but may otherwise lead to permanent Korsakoff syndrome

Mengapa ini jawapannya

Wernicke's encephalopathy is an emergency caused by thiamine deficiency. Prompt high-dose thiamine can reverse it, but delay can lead to Korsakoff syndrome with lasting memory loss, or death.

Jawapan

B · Wernicke's encephalopathy can be reversed if treated early, but may otherwise lead to permanent Korsakoff syndrome
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: h = 73.6 in

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Sentimeter kepada inci

h = 187/2.54 = 73.62 ≈ 73.6 in

Jawapan

h = 73.6 in
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: c = 80 µmol/L

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Tukar

c = 0.9·88.4 = 79.56 ≈ 80 µmol/L

Jawapan

c = 80 µmol/L
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 10 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Kepekatan

10% = 100 mg/mL

Isi padu

V = 1000/100 = 10 mL

Jawapan

V = 10 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.88 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Isi padu

V = 880/1000 = 0.88 mL

Pada picagari

Pada picagari 1 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.01 mL.

Jawapan

V = 0.88 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 42 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

6·60 = 360 min

Kadar titisan

R = 1000·15/360 = 41.67 ≈ 42 gtt/min

Jawapan

R = 42 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 42 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 40 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

250/50 = 5 mg/mL

Kadar dos

D = 5·8 = 40 mg/h

Jawapan

D = 40 mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1140 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 200 + 120 + 240 = 560 mL
Infusi IV: 60·8 = 480 mL
antibiotik IV: 1·100 = 100 mL
I = 1140 mL

Jawapan

I = 1140 mL
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 3.3 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 100 = 400 mL

Masa

t = 400/120 = 3.333 ≈ 3.3 h

Jawapan

t = 3.3 h

Itu kira-kira 3 h 20 min, jadi beg habis pada kira-kira 16:20.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 17

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: tiada gangguan → 4
kelembapan: sangat lembap → 2
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: tiada had → 4
pemakanan: cemerlang → 4
geseran dan ricih: potensi masalah → 2

Tambah

Jumlah Braden = 4 + 2 + 1 + 4 + 4 + 2 = 17

Jawapan

B = 17
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko tinggi

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat → 0
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: lemah → 10
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 15 + 0 + 20 + 10 + 0 = 45

Tahap risiko

45 → risiko tinggi

Jawapan

risiko tinggi

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions