Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

According to Erikson, what is the main developmental task of older adulthood?

  1. AIntegrity versus despair
  2. BIndustry versus inferiority
  3. CTrust versus mistrust
  4. DIdentity versus role confusion
2.Asas kejururawatanSukar

Urutan langkah manakah yang betul semasa menanggalkan peralatan perlindungan diri?

  1. APelindung mata, kemudian pelitup, kemudian gaun, kemudian sarung tangan
  2. BGaun, kemudian pelitup, kemudian sarung tangan, kemudian pelindung mata
  3. CSarung tangan, kemudian pelitup, kemudian gaun, kemudian pelindung mata
  4. DSarung tangan, kemudian pelindung mata, kemudian gaun, kemudian pelitup
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A nurse finds an unlabeled syringe of clear fluid on the medication counter. What should the nurse do?

  1. ALabel it with the most likely drug name
  2. BAsk nearby staff and use it if someone recognizes it
  3. CDiscard it, because its contents cannot be confirmed
  4. DGive it to the patient whose medication is due
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Pesakit manakah yang paling memerlukan langkah berjaga-jaga jatuh?

  1. APesakit warga emas yang baru keliru, mengambil sedatif, dengan gaya berjalan yang tidak stabil
  2. BPesakit yang sedar dan berehat di katil yang mengikut arahan
  3. CPesakit yang menunggu discaj dan berjalan secara bebas
  4. DOrang dewasa muda dengan jari patah yang berjalan dengan stabil dan selamat tanpa bantuan
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Seorang pesakit dewasa yang sedang makan di bilik harian tiba-tiba mencekik lehernya dan tidak boleh bercakap, bernafas atau batuk. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. ATunggu untuk melihat sama ada pesakit boleh terbatuk keluar
  2. BBeri pesakit segelas air untuk menolak makanan turun
  3. CLakukan sapuan jari secara buta dalam mulut
  4. DMinta bantuan dan beri tepukan belakang dan tujahan abdomen
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient was knocked out briefly in a fall, then woke and talked normally. Two hours later the patient becomes drowsy and one pupil is larger. What is the most likely cause?

  1. AA mild concussion that is settling
  2. BLow blood sugar from missing a meal
  3. CNormal tiredness after a fall
  4. DAn epidural hematoma
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which lifestyle advice helps a patient with gastro-oesophageal reflux disease?

  1. ALie down straight after each meal to let the food settle
  2. BEat one very large meal a day rather than several small ones
  3. CAvoid large meals late in the evening and raise the head of the bed
  4. DWear tight belts to support the stomach
8.Kejururawatan klinikalSukar

Which feature best distinguishes delirium from dementia?

  1. ADelirium starts suddenly and fluctuates, while dementia develops gradually
  2. BDelirium is permanent, while dementia is reversible
  3. CDelirium only affects people under 50, while dementia affects older people
  4. DDementia always causes visual hallucinations
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Which finding during a transfusion suggests transfusion-associated circulatory overload (TACO)?

  1. AA low temperature and slow heart rate
  2. BCrackles, hypertension and a raised BNP
  3. CBack pain with dark red urine output
  4. DHives and itching without other signs
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Seorang pesakit yang mengambil warfarin dengan INR stabil 2.4 memulakan kursus antibiotik seperti siprofloksasin. Seminggu kemudian INR ialah 4.6. Apakah penjelasan yang paling mungkin?

  1. ARalat makmal ialah satu-satunya penjelasan yang mungkin
  2. BAntibiotik telah menghilangkan keperluan pesakit untuk antikoagulasi
  3. CPesakit telah makan lebih banyak makanan kaya vitamin K
  4. DInteraksi ubat yang meningkatkan kesan warfarin
11.FarmakologiSederhana

Apakah kesan buruk paling penting sulfonilurea seperti gliklazid?

  1. AHipoglisemia
  2. BAsidosis laktik
  3. CBatuk kering
  4. DHiperkalemia
12.FarmakologiSukar

A woman with chronic hypertension who takes lisinopril is now pregnant. What is the key concern?

  1. ALisinopril works better in pregnancy, so the dose should be increased
  2. BLisinopril has no known fetal effects and should be continued
  3. CAll antihypertensives must be stopped in pregnancy
  4. DACE inhibitors harm fetal kidneys, so a safer drug is used
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Why is a raised serum lactate concerning in a patient with shock?

  1. AIt confirms a bacterial infection is present
  2. BIt suggests tissues are short of oxygen and using anaerobic metabolism
  3. CIt means the kidneys are working harder than normal to clear fluid
  4. DIt shows only that the patient has eaten a large meal in the past hour
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient had 40 minutes of chest pain at rest. The ECG shows ST depression without ST elevation, and the troponin is rising. What is the diagnosis?

  1. AST-elevation myocardial infarction (STEMI)
  2. BAcute pericarditis
  3. CNon-ST-elevation myocardial infarction
  4. DStable angina
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient has Cushing's syndrome. Which nursing assessment is especially important?

  1. AWatching for weight loss
  2. BMonitoring for a high potassium
  3. CChecking for low blood pressure
  4. DRegular blood glucose checks
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

An older patient with a UTI is now confused, with a respiratory rate of 24/min, BP 88/50 mmHg and a pulse of 120/min. What should happen?

  1. AEncourage oral fluids and wait for the urine culture
  2. BTreat the confusion with a sedative
  3. CGive oral antibiotics and recheck in four hours
  4. DStart sepsis care at once, with IV antibiotics and fluids
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Corak elektrolit manakah yang tipikal bagi sindrom lisis tumor?

  1. ANatrium tinggi dan kalsium tinggi dengan aras asid urik rendah
  2. BKalium rendah, fosfat rendah dan asid urik rendah
  3. CKalium, fosfat dan asid urik tinggi; kalsium rendah
  4. DKalium dan fosfat rendah dengan kalsium tinggi
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

An incontinent patient has diffuse, shiny, red and broken skin in the natal cleft and buttocks with irregular edges, not over a bony prominence. What is most likely?

  1. AIncontinence-associated dermatitis
  2. BA category 4 pressure ulcer over the sacrum
  3. CA full-thickness burn
  4. DAn arterial ulcer caused by poor circulation
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Selepas membran pecah, cecair amnion berwarna hijau. Apakah yang dicadangkannya?

  1. AJanin telah mengeluarkan mekonium
  2. BCecair itu normal pada kehamilan cukup bulan
  3. CTerdapat pendarahan daripada plasenta
  4. DIbu mempunyai jangkitan streptokokus kumpulan B
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A labouring woman has had an epidural for 3 hours. The fundus is displaced and a bulge is seen above the pubic bone. What should the nurse do?

  1. ACheck for bladder distension and empty the bladder
  2. BPrepare her for an emergency caesarean
  3. CIncrease the rate of the epidural
  4. DStart an oxytocin infusion
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Dapatan manakah yang mencadangkan koarktasio aorta?

  1. ABatuk menyalak
  2. BNadi femoral yang kuat dengan nadi lengan yang lemah dan tekanan darah yang lebih rendah di lengan
  3. CTekanan darah lebih tinggi di lengan berbanding kaki, dengan nadi femoral yang lemah
  4. DTekanan darah yang sama pada semua anggota
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Dapatan manakah pada bayi berumur 3 bulan dengan bronkiolitis yang memerlukan tindakan susulan segera?

  1. ABerdehit yang didengar semasa auskultasi
  2. BMenyusu sedikit kurang daripada biasa tetapi masih ada lampin basah
  3. CJeda dalam pernafasan (apnea) dan ketepuan oksigen 88%
  4. DHidung berair dan batuk ringan
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Seorang pesakit berkeras bahawa kakitangan meracuni makanannya. Apakah pendekatan awal yang terbaik?

  1. AMengakui ketakutannya tanpa berbalah tentang kepercayaan itu dan menumpukan pada topik berasaskan realiti
  2. BMemberitahunya dengan tegas bahawa dia tidak akan diberi sebarang makanan sehingga dia berhenti membuat tuduhan itu
  3. CBersetuju dengannya supaya dia mempercayai anda
  4. DBerbalah secara logik sehingga dia mengaku dia salah
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Pesakit manakah yang patut dilihat dahulu oleh jururawat?

  1. APesakit yang baru dimasukkan yang berkata suara-suara menyuruhnya terjun dari tingkap
  2. BPesakit yang mengalami kemurungan yang meminta bantuan untuk tidur
  3. CPesakit yang cemas yang mahu membincangkan rancangan discaj sebelum rondaan wad pagi
  4. DPesakit yang mengambil litium dengan gegaran tangan yang halus
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
12345678910111214:50?4:50 PM2:50 PM1:50 PM2:50 AM

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 14:50 (jam 24 jam). Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 12 jam? Klik padanya.

14:50
  1. 14:50 PM
  2. 22:50 PM
  3. 31:50 PM
  4. 42:50 AM
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
2 tsp · 3/hari · 14 d? mL1 tsp = 5 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu preskripsi berbunyi 2 tsp ampaian oral setiap 8 jam selama 14 hari. Dengan menggunakan 1 tsp = 5 mL, berapa mL V yang diperlukan untuk seluruh kursus rawatan?

2 tspsetiap 8 jam14 hari1 tsp = 5 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
0.5%100 mLm = ? mg

Berapa miligram ubat m terdapat dalam 100 mL larutan 0.5% (b/i)?

0.5% w/v100 mL
m = mg
28.Pengiraan dosSukar
200 mg/5 mLV = ? mL

Seorang kanak-kanak berberat 28 kg dipreskripsi 10 mg/kg setiap dos suspensi oral yang mengandungi 200 mg dalam 5 mL. Berapakah isi padu V yang anda berikan?

28 kg10 mg/kg200 mg/5 mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
V = ?15 gtt/mL20 gtt/min8 h

Titisan berjalan pada 20 gtt/min melalui set 15 gtt/mL. Berapa mililiter V yang diterima pesakit dalam 8 jam?

20 gtt/min15 gtt/mL8 h
V = mL
30.Kadar infusi IVSukar
760 mLtinggal? mL/h5 h tinggal

1500 mL diarahkan selama 12 jam. Selepas 7 jam anda mendapati 760 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Berapa peratus Δ kadar pam asal mesti dinaikkan?

1500 mL / 12 hselepas 7 h: 760 mL
Δ = %
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamsusu200 mLair150 mLsup180 mLInfusi IV100 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing350 mLair kencing425 mLair kencing325 mLmuntah150 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Pesakit berberat 60 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

60 kg12 hair kencing: 350 mLair kencing: 425 mLair kencing: 325 mLmuntah: 150 mL
U = mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL800 mL diinfuskan50 mL/h17:00t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL berjalan dengan pam pada 50 mL/j. Pada 17:00, 800 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL800 mL diinfuskan50 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sedikit terhad; kelembapan: kadang-kadang lembap; aktiviti: terhad pada kerusi; mobiliti: sedikit terhad; pemakanan: mungkin tidak mencukupi; geseran dan ricih: potensi masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 16/min, SpO₂ 92% bernafas udara bilik, tekanan darah 90/54 mmHg, nadi 98/min, sedar, suhu 38.4 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 16SpO₂ 92%udaraSBP 90HR 98AT 38.4 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Integrity versus despair

Mengapa ini jawapannya

In late adulthood people review their lives. A sense of meaning brings integrity, while regret can lead to despair. Reminiscence can support this stage.

Jawapan

A · Integrity versus despair
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Sarung tangan, kemudian pelindung mata, kemudian gaun, kemudian pelitup

Mengapa ini jawapannya

Dalam urutan CDC, sarung tangan (paling tercemar) ditanggalkan dahulu, kemudian gogal atau pelindung muka, kemudian gaun, dan akhirnya pelitup atau respirator selepas keluar dari bilik, dengan kebersihan tangan setiap kali tangan tercemar dan di akhir. Gaun dan sarung tangan juga boleh ditanggalkan bersama.

Jawapan

D · Sarung tangan, kemudian pelindung mata, kemudian gaun, kemudian pelitup
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Discard it, because its contents cannot be confirmed

Mengapa ini jawapannya

An unlabeled syringe could contain any drug or dose. It is discarded, and syringes are labeled straight away whenever they are not given immediately.

Jawapan

C · Discard it, because its contents cannot be confirmed
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Pesakit warga emas yang baru keliru, mengambil sedatif, dengan gaya berjalan yang tidak stabil

Mengapa ini jawapannya

Kekeliruan baharu, sedatif dan gaya berjalan yang tidak stabil ialah faktor risiko jatuh yang utama. Pesakit memerlukan langkah seperti katil rendah, penjadualan ke tandas, pemerhatian rapi dan semakan ubat.

Jawapan

A · Pesakit warga emas yang baru keliru, mengambil sedatif, dengan gaya berjalan yang tidak stabil
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Minta bantuan dan beri tepukan belakang dan tujahan abdomen

Mengapa ini jawapannya

Orang dewasa yang tidak boleh bercakap, bernafas atau batuk mengalami sekatan saluran udara yang teruk. Garis panduan resusitasi seperti yang dikeluarkan oleh European Resuscitation Council mengesyorkan sehingga 5 tepukan belakang diikuti sehingga 5 tujahan abdomen, diulang sehingga objek keluar; sesetengah garis panduan bermula dengan tujahan abdomen. Jika pesakit menjadi tidak responsif, CPR dimulakan. Sapuan jari secara buta boleh menolak objek lebih jauh ke dalam.

Jawapan

D · Minta bantuan dan beri tepukan belakang dan tujahan abdomen
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · An epidural hematoma

Mengapa ini jawapannya

An epidural hematoma often causes a brief loss of consciousness, a lucid interval, then rapid deterioration as arterial bleeding compresses the brain. It is a neurosurgical emergency.

Jawapan

D · An epidural hematoma
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Avoid large meals late in the evening and raise the head of the bed

Mengapa ini jawapannya

Smaller meals, not eating close to bedtime, raising the head of the bed, weight loss and stopping smoking reduce reflux. Lying flat after eating makes it worse.

Jawapan

C · Avoid large meals late in the evening and raise the head of the bed
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Delirium starts suddenly and fluctuates, while dementia develops gradually

Mengapa ini jawapannya

Delirium develops over hours to days, with fluctuating attention and consciousness, and is often reversible when the cause is treated. Dementia is a gradual, progressive decline. Patients with dementia are at higher risk of delirium.

Jawapan

A · Delirium starts suddenly and fluctuates, while dementia develops gradually
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Crackles, hypertension and a raised BNP

Mengapa ini jawapannya

TACO is fluid overload, often in older adults or those with heart or kidney disease. It causes dyspnea, crackles, hypertension, distended neck veins and a raised BNP. The transfusion is stopped, the patient is sat up and diuretics may be prescribed.

Jawapan

B · Crackles, hypertension and a raised BNP
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Interaksi ubat yang meningkatkan kesan warfarin

Mengapa ini jawapannya

Beberapa antibiotik meningkatkan kesan warfarin dengan mengurangkan pemecahannya atau dengan mengubah bakteria usus yang menghasilkan vitamin K. INR dipantau lebih kerap apabila ubat sedemikian dimulakan. Lebih banyak vitamin K dalam diet akan menurunkan INR.Disemak dengan: Taking warfarin · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

D · Interaksi ubat yang meningkatkan kesan warfarin
11.Farmakologi

Jawapan: A · Hipoglisemia

Mengapa ini jawapannya

Sulfonilurea menutup saluran kalium peka ATP dalam sel beta, membebaskan insulin. Insulin dibebaskan walaupun glukosa sudah rendah, maka hipoglisemia ialah risiko utama.

Jawapan

A · Hipoglisemia
12.Farmakologi

Jawapan: D · ACE inhibitors harm fetal kidneys, so a safer drug is used

Mengapa ini jawapannya

ACE inhibitors and ARBs cause fetal kidney damage, oligohydramnios and other problems, especially later in pregnancy. Drugs such as labetalol, nifedipine or methyldopa are used instead.

Jawapan

D · ACE inhibitors harm fetal kidneys, so a safer drug is used
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · It suggests tissues are short of oxygen and using anaerobic metabolism

Mengapa ini jawapannya

When tissues are poorly perfused, cells switch to anaerobic metabolism and produce lactate. A raised lactate is a marker of tissue hypoperfusion and severity in sepsis and shock. Repeated measurements show whether treatment is working.

Jawapan

B · It suggests tissues are short of oxygen and using anaerobic metabolism
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Non-ST-elevation myocardial infarction

Mengapa ini jawapannya

An NSTEMI is an acute coronary syndrome with myocardial necrosis (rising troponin) but no persistent ST elevation; ST depression or T wave inversion may be seen. It is treated with antiplatelets, anticoagulation and angiography based on risk, rather than emergency reperfusion.

Jawapan

C · Non-ST-elevation myocardial infarction
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Regular blood glucose checks

Mengapa ini jawapannya

Cortisol raises blood glucose, so hyperglycaemia and diabetes are common. Hypertension, hypokalaemia, infection and fragile skin are other problems to watch for.

Jawapan

D · Regular blood glucose checks
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Start sepsis care at once, with IV antibiotics and fluids

Mengapa ini jawapannya

These findings suggest sepsis from a urinary source. Blood cultures, lactate, IV antibiotics within the hour, IV fluids and close monitoring of urine output are started, and senior review is requested.

Jawapan

D · Start sepsis care at once, with IV antibiotics and fluids
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Kalium, fosfat dan asid urik tinggi; kalsium rendah

Mengapa ini jawapannya

Lisis tumor membebaskan kalium, fosfat dan asid nukleik (meningkatkan asid urik). Fosfat mengikat kalsium, merendahkannya. Kristal kalsium fosfat dan asid urik boleh merosakkan buah pinggang.

Jawapan

C · Kalium, fosfat dan asid urik tinggi; kalsium rendah
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Incontinence-associated dermatitis

Mengapa ini jawapannya

Incontinence-associated dermatitis is inflammation from urine or faeces, with diffuse redness and superficial erosion. It is managed with gentle cleansing, barrier products and managing incontinence, and is different from a pressure ulcer.

Jawapan

A · Incontinence-associated dermatitis
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Janin telah mengeluarkan mekonium

Mengapa ini jawapannya

Cecair hijau bermakna mekonium dikeluarkan dalam uterus. Ia lebih lazim selepas tarikh jangkaan dan boleh berlaku bersama tekanan janin, maka kadar denyutan jantung janin dipantau dengan teliti dan pasukan bersedia untuk kelahiran.

Jawapan

A · Janin telah mengeluarkan mekonium
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Check for bladder distension and empty the bladder

Mengapa ini jawapannya

Epidurals block bladder sensation, so the bladder can overfill. A full bladder can slow descent of the fetus and cause injury. The nurse should encourage voiding or catheterise per protocol.

Jawapan

A · Check for bladder distension and empty the bladder
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Tekanan darah lebih tinggi di lengan berbanding kaki, dengan nadi femoral yang lemah

Mengapa ini jawapannya

Koarktasio menyempitkan aorta, biasanya selepas arteri ke lengan, maka lengan mempunyai tekanan tinggi dan kaki tekanan rendah dengan nadi femoral yang lemah atau lewat.

Jawapan

C · Tekanan darah lebih tinggi di lengan berbanding kaki, dengan nadi femoral yang lemah
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Jeda dalam pernafasan (apnea) dan ketepuan oksigen 88%

Mengapa ini jawapannya

Apnea dan ketepuan oksigen yang rendah ialah tanda bronkiolitis teruk dan memerlukan penilaian serta sokongan segera. Dapatan lain tipikal bagi bronkiolitis ringan.

Jawapan

C · Jeda dalam pernafasan (apnea) dan ketepuan oksigen 88%
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Mengakui ketakutannya tanpa berbalah tentang kepercayaan itu dan menumpukan pada topik berasaskan realiti

Mengapa ini jawapannya

Berbalah menguatkan delusi dan merosakkan kepercayaan, dan bersetuju mengukuhkannya. Bertindak balas terhadap perasaan (ketakutan), kekal pada realiti, dan tawarkan pilihan praktikal seperti makanan yang dimeterai atau berbungkus.

Jawapan

A · Mengakui ketakutannya tanpa berbalah tentang kepercayaan itu dan menumpukan pada topik berasaskan realiti
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Pesakit yang baru dimasukkan yang berkata suara-suara menyuruhnya terjun dari tingkap

Mengapa ini jawapannya

Halusinasi arahan untuk mencederakan diri menunjukkan risiko keselamatan segera. Gegaran halus ialah kesan sampingan litium yang lazim, dan permintaan lain boleh menunggu seketika.

Jawapan

A · Pesakit yang baru dimasukkan yang berkata suara-suara menyuruhnya terjun dari tingkap
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 2:50 PM

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

14 − 12 = 2 → PM

Jawapan

2:50 PM

Jawapan

2:50 PM
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 420 mL

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Isi padu setiap dos

2 tsp = 2·5 = 10 mL

Seluruh kursus

V = 10 mL × 3/hari × 14 = 420 mL

Jawapan

V = 420 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: m = 500 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Kepekatan

0.5% = 0.5 g/100 mL = 5 mg/mL

Jisim ubat

m = 5·100 = 500 mg

Jawapan

m = 500 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 7 mL

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos daripada berat

10·28 = 280 mg

Isi padu

V = (280/200)·5 = 7 mL

Jawapan

V = 7 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: V = 640 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar dalam mL/j

20·60/15 = 80 mL/h

Isi padu

V = 80·8 = 640 mL

Jawapan

V = 640 mL
30.Kadar infusi IV

Jawapan: Δ = 21.6 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

1500/12 = 125 mL/h

Kadar baharu

R = 760/5 = 152 mL/h

Peratusan perubahan

Δ = (152 − 125)/125·100% = 21.6%

Jawapan

Δ = 21.6%

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 1.53 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

350 + 425 + 325 = 1100 mL

Per kilogram sejam

U = 1100/(60·12) = 1.528 ≈ 1.53 mL/kg/h

Jawapan

U = 1.53 mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 4 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

1000 − 800 = 200 mL

Masa

t = 200/50 = 4 h

Jawapan

t = 4 h

Itu kira-kira 4 h 00 min, jadi beg habis pada kira-kira 21:00.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 15

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sedikit terhad → 3
kelembapan: kadang-kadang lembap → 3
aktiviti: terhad pada kerusi → 2
mobiliti: sedikit terhad → 3
pemakanan: mungkin tidak mencukupi → 2
geseran dan ricih: potensi masalah → 2

Tambah

Jumlah Braden = 3 + 3 + 2 + 3 + 2 + 2 = 15

Jawapan

B = 15
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tinggi

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 92% → 2
bernafas udara → 0
SBP 90 mmHg → 3
HR 98/min → 1
sedar (A) → 0
T 38.4 °C → 1

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 2 + 0 + 3 + 1 + 0 + 1 = 7
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

tinggi

Jawapan

tinggi

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions