Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

When should blood cultures be taken in a patient with suspected sepsis?

  1. AAfter the patient has recovered from the infection
  2. BBefore antibiotics are given, as long as this does not delay them
  3. COnly after three days of antibiotics, to see if they are working
  4. DOnly if the temperature rises above 40 °C
2.Asas kejururawatanSukar

Why should a near miss be reported even though no harm occurred?

  1. AIt does not need reporting if no one was harmed
  2. BSo the nurse involved can be identified and disciplined
  3. CBecause insurance companies require a report for every shift worked
  4. DIt helps find and fix system problems before someone is harmed
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Seorang jururawat mengalami kecederaan tertusuk jarum daripada pesakit yang diketahui menghidap HIV. Mengapakah penting untuk melaporkannya dengan segera?

  1. APelaporan boleh dibuat pada bila-bila masa dalam sebulan tanpa mengubah risiko
  2. BPelaporan hanya diperlukan bagi kecederaan daripada jarum IV
  3. CPelaporan hanya diperlukan jika luka berdarah atau dalam
  4. DProfilaksis pasca-pendedahan paling berkesan jika dimulakan dalam masa beberapa jam
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse teaches new parents how to cope with an infant’s crying. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“If I get frustrated, I will put him safely in the crib and take a short break.”
  2. B“I will check whether he is hungry, wet or too warm.”
  3. C“If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
  4. D“I can call a friend or family member to help when I am tired.”
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A nursing assistant offers to suction a patient’s new tracheostomy. Which response from the RN is best?

  1. A“Thank you, please suction him as needed and tell me how it went.”
  2. B“Suctioning a new tracheostomy is my task; I will do it myself.”
  3. C“Ask the patient’s family to do the suctioning today.”
  4. D“Leave the suctioning until the next shift arrives.”
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient opens their eyes only to pain, uses inappropriate words and withdraws from pain. What is the Glasgow Coma Scale score?

  1. A9
  2. B7
  3. C13
  4. D11
7.Kejururawatan klinikalSederhana

A patient who injects drugs has a fever, a new heart murmur and small dark lines under the nails. What is the likely diagnosis?

  1. APericarditis
  2. BRheumatic fever
  3. CInfective endocarditis
  4. DMyocardial infarction
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient with lung cancer develops swelling of the face and arms, distended neck veins and breathlessness that is worse lying down. What should be suspected?

  1. AHypothyroidism
  2. BRight-sided heart failure from valve disease
  3. CSuperior vena cava obstruction
  4. DAn allergic reaction to food
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with central diabetes insipidus starts desmopressin. Which laboratory result is most important to monitor for an adverse effect?

  1. ASerum potassium, which may rise too high
  2. BSerum sodium, which may fall too low
  3. CSerum glucose, which may rise very high
  4. DSerum calcium, which may rise too high
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient with long-term heavy alcohol use is admitted with alcohol withdrawal. Which group of electrolyte problems is most common?

  1. ALow chloride, high bicarbonate and high calcium
  2. BHigh magnesium, high phosphate and high potassium
  3. CLow magnesium, low phosphate and low potassium
  4. DHigh sodium, high calcium and high glucose
11.FarmakologiSederhana

Kesan buruk manakah yang tipikal bagi metoklopramid, terutamanya pada orang muda?

  1. ASembelit teruk
  2. BBatuk kering
  3. CGlukosa darah rendah
  4. DGangguan pergerakan ekstrapiramidal seperti distonia akut
12.FarmakologiSukar

A patient has a serum potassium of 7.0 mmol/L (mEq/L) and peaked T waves on the ECG. Which drug is given first to protect the heart?

  1. AIntravenous calcium gluconate
  2. BOral sodium polystyrene sulfonate
  3. COral potassium chloride
  4. DIntravenous furosemide
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient's blood pressure is high in clinic but normal on home readings. Which step best confirms the diagnosis?

  1. AStarting two antihypertensive drugs at once at full dose
  2. BAmbulatory or structured home blood pressure monitoring
  3. CA single repeat reading in the same clinic visit
  4. DA chest X-ray
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Seorang pesakit dengan penyakit arteri periferi yang diketahui tiba-tiba mengalami kaki sejuk, putih dan sakit tanpa nadi serta jari kaki kebas. Apakah keutamaan?

  1. AMembuat eskalasi serta-merta sebagai kecemasan; pastikan kaki sama aras, tiada haba
  2. BMenaikkan kaki di atas bantal dan menghangatkan kaki dengan botol air panas
  3. CMenggalakkan berjalan untuk membuka peredaran kolateral
  4. DMengenakan bebat mampatan untuk memperbaik peredaran darah
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

When a patient sticks out their tongue, it points to the right. Which nerve is affected?

  1. AThe right hypoglossal nerve (XII)
  2. BThe left hypoglossal nerve (XII)
  3. CThe left trigeminal nerve (V)
  4. DThe right facial nerve (VII)
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient with a known ureteric stone develops a fever of 39 °C (102.2 °F) and rigors. Scanning shows a blocked, swollen kidney. What is needed?

  1. AUrgent drainage of the kidney plus IV antibiotics
  2. BOral antibiotics and waiting for the stone to pass
  3. CA fluid restriction to reduce the swelling
  4. DStrong pain relief alone, then discharge
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Why is a urinary catheter usually inserted in a patient with a major burn?

  1. ABurns always cause the bladder to rupture
  2. BIt is needed to give medicines into the bladder
  3. CHourly urine output guides fluid resuscitation
  4. DThe catheter prevents wound infection
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

On day 5 after hip surgery, a patient suddenly becomes breathless, with sharp chest pain on breathing in, a pulse of 120/min and SpO₂ 89%. What should the nurse suspect and do first?

  1. AAnxiety; give reassurance and repeat the observations in an hour's time
  2. BPulmonary embolism; sit up, give oxygen and call for urgent help
  3. CWound infection; take a wound swab and wait for results
  4. DSimple atelectasis; encourage walking around the ward
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Which reflex causes the newborn's toes to fan out when the sole is stroked from heel to toe?

  1. AStepping reflex
  2. BPlantar grasp reflex
  3. CBabinski reflex
  4. DMoro reflex
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A term newborn has rapid breathing at 2 hours after a caesarean without labour. Saturation is normal, there is no fever and the chest X-ray shows fluid in the fissures. What is the most likely diagnosis?

  1. AMeconium aspiration syndrome
  2. BRespiratory distress syndrome of prematurity
  3. CNeonatal pneumonia with sepsis
  4. DTransient tachypnoea of the newborn
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A child is in skin traction for a leg fracture. Which nursing action is correct?

  1. ALet the weights rest on the floor while the child sleeps, so the pull is gentler
  2. BKeep the weights hanging freely, clear of the bed and floor
  3. CLift the weights off when the child is uncomfortable
  4. DRemove the traction tapes every hour to check the skin
22.Kejururawatan pediatrikSukar

The nurse has taught the family of a 7-year-old with coeliac disease. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"He can eat normal bread at weekends if he's strict in the week."
  2. B"We will check food labels for wheat, barley and rye."
  3. C"Plain rice and potatoes are fine for him."
  4. D"We will use a separate toaster for his gluten-free bread."
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Seorang berumur 19 tahun baru memulakan antidepresan. Apakah yang patut dipantau dengan teliti oleh jururawat pada minggu-minggu pertama?

  1. AKeguguran rambut
  2. BPerubahan warna mata
  3. CFikiran atau tingkah laku membunuh diri yang baharu atau bertambah teruk
  4. DPertambahan berat badan yang pantas
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient with alcohol dependence is confused, unsteady on his feet and has abnormal eye movements. Why is it urgent to give thiamine?

  1. AThiamine quickly lowers the blood alcohol level
  2. BWernicke's encephalopathy can be reversed if treated early, but may otherwise lead to permanent Korsakoff syndrome
  3. CThiamine will make him dislike the taste of alcohol in the future, which helps prevent a relapse
  4. DThiamine prevents all alcohol withdrawal seizures
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C97.3 °F? °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 97.3 °F. Tukarkan kepada darjah Celsius T dengan °C = (°F − 32) × 5/9. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

97.3 °F
T = °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
½ fl oz? mL1½ tsp? mL2 tbsp? mLΣ = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Semasa satu syif, seorang pesakit mengambil ½ fl oz daripada jus, 1½ tsp daripada sirap batuk, 2 tbsp daripada suplemen cecair. Dengan menggunakan setara yang diberikan, cari jumlah pengambilan oral V dalam mL.

1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
25 kg10 mg/kgD = ? mg

Seorang pesakit berberat 25 kg dan dipreskripsikan 10 mg/kg sebagai dos tunggal. Cari dos D dalam mg.

25 kg10 mg/kg
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
250 mg/5 mLV = ? mL

Seorang kanak-kanak berberat 14 kg dipreskripsi 20 mg/kg setiap dos suspensi oral yang mengandungi 250 mg dalam 5 mL. Berapakah isi padu V yang anda berikan?

14 kg20 mg/kg250 mg/5 mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
V = ?20 gtt/mL30 gtt/min2 h

Titisan berjalan pada 30 gtt/min melalui set 20 gtt/mL. Berapa mililiter V yang diterima pesakit dalam 2 jam?

30 gtt/min20 gtt/mL2 h
V = mL
30.Kadar infusi IVSukar
600 mL20 gtt/mL32 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 32 gtt/min melalui set 20 gtt/mL. Terdapat 600 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

32 gtt/min20 gtt/mL600 mL
t = h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamsup200 mLair200 mLInfusi IV100 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing450 mLair kencing375 mLlongkang luka110 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Pesakit berberat 57 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

57 kg8 hair kencing: 450 mLair kencing: 375 mLlongkang luka: 110 mL
U = mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL550 mL diinfuskan60 mL/h18:30t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL berjalan dengan pam pada 60 mL/j. Pada 18:30, 550 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL550 mL diinfuskan60 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
34.Skor penilaian klinikalSukar
tiada risikorisiko ringanrisiko sederhanarisiko tinggirisiko sangat tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: tiada gangguan; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: terhad pada kerusi; mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya; pemakanan: sangat lemah; geseran dan ricih: potensi masalah. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.

  1. 1tiada risiko
  2. 2risiko ringan
  3. 3risiko sederhana
  4. 4risiko tinggi
  5. 5risiko sangat tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Before antibiotics are given, as long as this does not delay them

Mengapa ini jawapannya

Taking cultures first gives the best chance of identifying the organism. They are collected with strict asepsis, but antibiotics must not be delayed in sepsis.

Jawapan

B · Before antibiotics are given, as long as this does not delay them
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · It helps find and fix system problems before someone is harmed

Mengapa ini jawapannya

Near misses show weaknesses in systems, such as confusing packaging or poor checks. Reporting them in a no-blame culture lets the organisation learn and prevent future harm.

Jawapan

D · It helps find and fix system problems before someone is harmed
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Profilaksis pasca-pendedahan paling berkesan jika dimulakan dalam masa beberapa jam

Mengapa ini jawapannya

Selepas mencuci luka dengan sabun dan air, jururawat melaporkannya serta-merta supaya pendedahan dapat dinilai. Profilaksis pasca-pendedahan HIV patut dimulakan secepat mungkin, sebaik-baiknya dalam masa beberapa jam dan tidak lewat daripada 72 jam.

Jawapan

D · Profilaksis pasca-pendedahan paling berkesan jika dimulakan dalam masa beberapa jam
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · “If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”

Mengapa ini jawapannya

Shaking an infant can cause bleeding in the brain, permanent disability or death. Parents are taught to put the baby down safely and step away if they feel overwhelmed, and to ask for help.

Jawapan

C · “If he won’t stop crying, a quick shake will get his attention.”
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · “Suctioning a new tracheostomy is my task; I will do it myself.”

Mengapa ini jawapannya

Care of a new tracheostomy, including suctioning, involves airway risk and assessment, so the RN keeps it. Leaving it to the family or the next shift is unsafe.

Jawapan

B · “Suctioning a new tracheostomy is my task; I will do it myself.”
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · 9

Mengapa ini jawapannya

Eyes open to pain scores 2, inappropriate words score 3 and withdrawal from pain scores 4, giving 9. A score of 8 or less often means the patient cannot protect their airway.

Jawapan

A · 9
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Infective endocarditis

Mengapa ini jawapannya

Infective endocarditis causes fever and a new or changing murmur, sometimes with splinter haemorrhages. Several sets of blood cultures are taken before long-course IV antibiotics.

Jawapan

C · Infective endocarditis
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Superior vena cava obstruction

Mengapa ini jawapannya

Superior vena cava obstruction prevents venous drainage from the head and arms. It is an oncological emergency; patients are positioned upright and need urgent specialist treatment.

Jawapan

C · Superior vena cava obstruction
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Serum sodium, which may fall too low

Mengapa ini jawapannya

Desmopressin acts like ADH, so the kidneys retain water. If the patient drinks too much, water retention can cause hyponatremia, which may lead to confusion and seizures. Sodium, weight and fluid balance are monitored.

Jawapan

B · Serum sodium, which may fall too low
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Low magnesium, low phosphate and low potassium

Mengapa ini jawapannya

Poor diet, vomiting, diarrhea and alcohol's effect on the kidneys commonly cause low magnesium, phosphate and potassium. These worsen arrhythmia and seizure risk, so they are checked and replaced, together with thiamine.

Jawapan

C · Low magnesium, low phosphate and low potassium
11.Farmakologi

Jawapan: D · Gangguan pergerakan ekstrapiramidal seperti distonia akut

Mengapa ini jawapannya

Metoklopramid ialah antagonis dopamin D2. Menyekat dopamin dalam ganglia basal boleh menyebabkan distonia dan kesan ekstrapiramidal lain, lebih kerap pada orang dewasa muda.

Jawapan

D · Gangguan pergerakan ekstrapiramidal seperti distonia akut
12.Farmakologi

Jawapan: A · Intravenous calcium gluconate

Mengapa ini jawapannya

IV calcium stabilises the myocardial cell membrane within minutes and reduces the risk of arrhythmia. Other treatments then shift potassium into cells (insulin with glucose) or remove it from the body.

Jawapan

A · Intravenous calcium gluconate
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Ambulatory or structured home blood pressure monitoring

Mengapa ini jawapannya

"White-coat" hypertension means raised readings only in clinical settings. Ambulatory monitoring over 24 hours or a structured series of home readings gives a truer picture and is widely recommended before diagnosing hypertension.

Jawapan

B · Ambulatory or structured home blood pressure monitoring
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Membuat eskalasi serta-merta sebagai kecemasan; pastikan kaki sama aras, tiada haba

Mengapa ini jawapannya

Kesakitan (pain), kepucatan (pallor), ketiadaan nadi (pulselessness), parestesia (paraesthesia), kelumpuhan (paralysis) dan anggota yang sangat sejuk (perishingly cold) menunjukkan iskemia anggota akut, biasanya akibat embolus atau trombosis. Revaskularisasi dalam masa beberapa jam diperlukan untuk menyelamatkan anggota itu. Haba meningkatkan permintaan metabolik dan boleh melecurkan, peninggian mengurangkan aliran arteri dan mampatan membahayakan.

Jawapan

A · Membuat eskalasi serta-merta sebagai kecemasan; pastikan kaki sama aras, tiada haba
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · The right hypoglossal nerve (XII)

Mengapa ini jawapannya

With a lower motor neuron lesion of the hypoglossal nerve, the tongue deviates towards the side of the lesion, because the healthy muscles push it across. Wasting and fasciculation of that side may also be seen.

Jawapan

A · The right hypoglossal nerve (XII)
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Urgent drainage of the kidney plus IV antibiotics

Mengapa ini jawapannya

Infection behind an obstruction can quickly cause sepsis and kidney damage. Antibiotics alone will not clear it. The kidney needs urgent decompression, usually with a nephrostomy or ureteric stent.

Jawapan

A · Urgent drainage of the kidney plus IV antibiotics
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Hourly urine output guides fluid resuscitation

Mengapa ini jawapannya

Fluid formulas give an initial estimate; the rate is then adjusted to urine output, typically around 0.5 mL/kg/h in adults, along with other signs of perfusion.

Jawapan

C · Hourly urine output guides fluid resuscitation
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Pulmonary embolism; sit up, give oxygen and call for urgent help

Mengapa ini jawapannya

Sudden pleuritic chest pain, breathlessness, tachycardia and hypoxia after surgery strongly suggest PE. The nurse supports breathing with oxygen, escalates urgently and prepares for investigations and anticoagulation.

Jawapan

B · Pulmonary embolism; sit up, give oxygen and call for urgent help
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Babinski reflex

Mengapa ini jawapannya

The Babinski reflex, fanning of the toes with dorsiflexion of the big toe, is normal in infants until about 1 year. Pressing the sole near the toes gives the plantar grasp instead.

Jawapan

C · Babinski reflex
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Transient tachypnoea of the newborn

Mengapa ini jawapannya

Transient tachypnoea is common after caesarean birth without labour. Supportive care is usually enough, but infection must be considered if the baby becomes unwell or fails to improve.

Jawapan

D · Transient tachypnoea of the newborn
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Keep the weights hanging freely, clear of the bed and floor

Mengapa ini jawapannya

The weights must hang freely to keep a steady pull, and the ropes must run smoothly over the pulleys. The nurse checks the skin, circulation and sensation regularly without removing the traction unless allowed.

Jawapan

B · Keep the weights hanging freely, clear of the bed and floor
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · "He can eat normal bread at weekends if he's strict in the week."

Mengapa ini jawapannya

Even small amounts of gluten damage the gut lining in coeliac disease, so the diet must be strict and lifelong. Avoiding cross-contamination, reading labels and using naturally gluten-free foods are correct.

Jawapan

A · "He can eat normal bread at weekends if he's strict in the week."
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Fikiran atau tingkah laku membunuh diri yang baharu atau bertambah teruk

Mengapa ini jawapannya

Pada kanak-kanak dan dewasa muda, antidepresan boleh meningkatkan pemikiran bunuh diri pada awal rawatan. Pemantauan rapi diperlukan, terutamanya pada minggu-minggu pertama dan selepas perubahan dos.

Jawapan

C · Fikiran atau tingkah laku membunuh diri yang baharu atau bertambah teruk
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Wernicke's encephalopathy can be reversed if treated early, but may otherwise lead to permanent Korsakoff syndrome

Mengapa ini jawapannya

Wernicke's encephalopathy is an emergency caused by thiamine deficiency. Prompt high-dose thiamine can reverse it, but delay can lead to Korsakoff syndrome with lasting memory loss, or death.

Jawapan

B · Wernicke's encephalopathy can be reversed if treated early, but may otherwise lead to permanent Korsakoff syndrome
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 36.3 °C

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Tolak 32

97.3 − 32 = 65.3

Darabkan dengan 5/9

T = 65.3·5/9 = 36.28 ≈ 36.3 °C

Jawapan

T = 36.3 °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 52.5 mL

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Setiap item dalam mL

½ fl oz = 0.5·30 = 15 mL
1½ tsp = 1.5·5 = 7.5 mL
2 tbsp = 2·15 = 30 mL

Tambah

V = 15 + 7.5 + 30 = 52.5 mL

Jawapan

V = 52.5 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 250 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos

10·25 = 250 mg

Jawapan

D = 250 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 5.6 mL

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos daripada berat

20·14 = 280 mg

Isi padu

V = (280/250)·5 = 5.6 mL

Jawapan

V = 5.6 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: V = 180 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar dalam mL/j

30·60/20 = 90 mL/h

Isi padu

V = 90·2 = 180 mL

Jawapan

V = 180 mL
30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 6.3 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

32·60/20 = 96 mL/h

Masa yang tinggal

t = 600/96 = 6.25 ≈ 6.3 h

Jawapan

t = 6.3 h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 1.81 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

450 + 375 = 825 mL

Per kilogram sejam

U = 825/(57·8) = 1.809 ≈ 1.81 mL/kg/h

Jawapan

U = 1.81 mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 7.5 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

1000 − 550 = 450 mL

Masa

t = 450/60 = 7.5 h

Jawapan

t = 7.5 h

Itu kira-kira 7 h 30 min, jadi beg habis pada kira-kira 02:00.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 105

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: berpegang pada perabot → 30
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda → 0
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 25 + 15 + 30 + 20 + 0 + 15 = 105

Jawapan

MFS = 105
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko tinggi

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: tiada gangguan → 4
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: terhad pada kerusi → 2
mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya → 1
pemakanan: sangat lemah → 1
geseran dan ricih: potensi masalah → 2

Tambah

Jumlah Braden = 4 + 1 + 2 + 1 + 1 + 2 = 11

Tahap risiko

11 → risiko tinggi

Jawapan

risiko tinggi

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions