Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A patient with capacity wants to leave hospital against medical advice. What should the nurse do?

  1. AExplain the risks, inform the doctor and document the discussion
  2. BHide the patient's clothes so they cannot leave
  3. CLet them go without telling anyone
  4. DLock the ward door to keep the patient in until the doctor arrives
2.Asas kejururawatanSukar

Why is heat usually avoided on a fresh soft-tissue injury during the first day?

  1. AIt makes the muscles weaker for several weeks
  2. BIt numbs the area so the patient cannot feel pain
  3. CIt narrows blood vessels and reduces blood flow to the injury
  4. DIt widens blood vessels and can increase swelling and bleeding
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A nurse has been fit-tested for an N95 respirator. What should the nurse do each time it is put on?

  1. AWear a surgical mask underneath it
  2. BArrange a new fit test
  3. CMoisten the edges so it seals better
  4. DPerform a user seal check
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse teaches an older adult about preventing falls at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I had grab bars put in next to the toilet.”
  2. B“I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”
  3. C“I wear shoes with non-slip soles around the house.”
  4. D“I use night lights between my bedroom and the bathroom.”
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient wants to leave the hospital against medical advice. What should the nurse do?

  1. AHide the patient’s clothes and belongings until the provider arrives
  2. BInform the provider, explain the risks and document the discussion
  3. CLet the patient leave without telling anyone
  4. DLock the door so the patient cannot leave the unit
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A victim heavily contaminated with an industrial chemical arrives at the emergency department with stable vital signs. What should happen first?

  1. APlacing the victim in the waiting room until a doctor is free
  2. BTaking the victim straight to the X-ray department
  3. CFull assessment inside the main department straight away
  4. DDecontamination before the victim enters the treatment area
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Why are patients with atrial fibrillation often given anticoagulants?

  1. ATo slow the heart rate directly and prevent palpitations
  2. BTo reduce the risk of stroke from clots in the atria
  3. CTo convert the rhythm back to normal
  4. DTo lower the blood pressure
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient with lung cancer develops swelling of the face and arms, distended neck veins and breathlessness that is worse lying down. What should be suspected?

  1. ASuperior vena cava obstruction
  2. BAn allergic reaction to food
  3. CHypothyroidism
  4. DRight-sided heart failure from valve disease
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with an upper gastrointestinal bleed has a BUN of 48 mg/dL (urea 17 mmol/L) and a normal creatinine. What is the most likely explanation?

  1. ASkeletal muscle is breaking down because of the blood loss
  2. BThe liver has stopped making urea because of the bleeding
  3. CThe kidneys have suddenly lost most of their function
  4. DDigested blood adds protein, which the liver turns into urea
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

During surgery under general anesthesia, a patient develops a rising end-tidal CO2, muscle rigidity and tachycardia, then a high potassium and a rising temperature. Which condition is most likely?

  1. AHypovolemic shock
  2. BMalignant hyperthermia
  3. CAcute hemolytic transfusion reaction
  4. DHypoglycemia from fasting
11.FarmakologiSederhana

During an infusion of a vesicant chemotherapy drug, the patient reports burning, and the site is swollen. What should the nurse do first?

  1. ARemove the cannula at once and massage the area firmly
  2. BIncrease the infusion rate to finish quickly
  3. CStop the infusion, leave the cannula in and follow the protocol
  4. DFlush the line with a large volume of saline
12.FarmakologiSukar

Before starting long-term bisphosphonate treatment, a patient is advised to have a dental check-up. Why?

  1. ABisphosphonates dissolve tooth enamel within weeks
  2. BBisphosphonates stain the teeth black if taken for many years
  3. CThey are linked to osteonecrosis of the jaw after dental surgery
  4. DBisphosphonates cause severe gum overgrowth
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Which emergency equipment should be kept at the bedside of a patient with a tracheostomy?

  1. AOnly a spare oxygen mask, since the tube rarely causes problems
  2. BA nasogastric tube and a feeding pump
  3. CA urinary catheter set, a blood glucose meter and a thermometer
  4. DSpare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A nurse teaches a patient how to measure blood pressure at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will sit with my back supported and my arm at heart level."
  2. B"I will take two readings and write them both down."
  3. C"I will measure it straight after my morning jog."
  4. D"I will rest quietly for five minutes before measuring."
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

After transsphenoidal pituitary surgery, which advice should the patient follow?

  1. AAvoid blowing the nose, straining and bending forward
  2. BBlow the nose often to clear any clots
  3. CLie completely flat for at least a week after surgery
  4. DDrink through a straw to keep the nose clean
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Six hours after a catheter is removed, a patient has not passed urine and feels uncomfortable. What should the nurse do?

  1. ATell the patient to drink two litres of water quickly
  2. BPut the catheter back without assessing
  3. CDo a bladder scan to check for retention
  4. DWait until the next morning before checking
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

A patient with a new colostomy asks what to eat at home. Which advice is most appropriate?

  1. AEat only liquids until the stoma is removed
  2. BDrink as little fluid as possible to reduce output
  3. CAvoid all fruit and vegetables for the rest of their life
  4. DEat a normal, balanced diet and introduce foods gradually
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient with recurrent diverticulitis reports passing air and faecal matter in the urine. What is the most likely cause?

  1. AA kidney stone blocking the ureter
  2. BA fistula between the colon and the bladder
  3. CBowel preparation that was taken too quickly
  4. DA simple lower urinary tract infection
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Di manakah fundus biasanya terletak kira-kira 12 jam selepas kelahiran pervaginam?

  1. ATegas dan teranjak jauh ke sebelah kiri
  2. BDi bawah simfisis pubis dan tidak dapat dipalpasi
  3. CLembut dan dua lebar jari di atas proses xifoid
  4. DTegas, di garis tengah, pada kira-kira paras pusat
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A newborn's heart rate is 80/min after 30 seconds of positive-pressure ventilation and the chest is not moving. What should the nurse do next?

  1. AStop ventilation and give oxygen by mask only
  2. BStart chest compressions immediately at a 3:1 ratio
  3. CGive IV adrenaline straight away
  4. DCorrect the ventilation, starting with mask and airway
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Rawatan manakah yang lazim digunakan untuk kanak-kanak dengan krup sederhana?

  1. ASatu dos kortikosteroid oral seperti deksametason
  2. BPenekan batuk
  3. CFisioterapi dada
  4. DSatu kursus antibiotik oral seperti amoksisilin selama 5 hingga 7 hari
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A child with Hirschsprung disease awaiting surgery develops fever, explosive diarrhoea and a very swollen abdomen. What should the nurse suspect?

  1. AOveruse of laxatives at home
  2. BThe disease has resolved itself
  3. CEnterocolitis, an emergency
  4. DOrdinary viral gastroenteritis
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Apakah triad klasik ensefalopati Wernicke?

  1. AKekeliruan, ataksia dan pergerakan mata yang tidak normal
  2. BGegaran, kekakuan dan pergerakan perlahan
  3. CSakit kepala, muntah dan penglihatan kabur sahaja
  4. DDemam, ruam dan kekakuan leher
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient with schizophrenia has marked negative symptoms. He stays in bed most of the day and neglects his hygiene. Which nursing approach is most helpful?

  1. ALet him stay in bed, because negative symptoms cannot change
  2. BWait until he asks to join activities before involving him
  3. CAgree a simple daily routine with small, achievable activities and give positive feedback
  4. DTell him firmly that he will lose his ward privileges unless he gets up and showers at once
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
8.8147 mL? mLbundarkan kepada 0.1 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu pengiraan dos untuk suntikan memberikan 8.8147 mL. Peraturan dalam latihan ini ialah isi padu 1 mL atau lebih dibundarkan kepada persepuluh mL yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

8.8147 mL
x = mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
2 tsp · 4/hari · 14 d? × 50 mL1 tsp = 5 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu preskripsi berbunyi 2 tsp ampaian oral empat kali sehari selama 14 hari. Ampaian itu datang dalam botol 50 mL. Dengan menggunakan 1 tsp = 5 mL, berapa botol penuh N yang mesti dibekalkan supaya kursus rawatan lengkap?

2 tspempat kali sehari14 hari50 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Pengiraan dosSederhana
1:1000ampulV = ? mL

Satu ampul epinefrina (adrenalin) dilabel 1:1000 (1 mg/mL). Preskripsi ialah 0.3 mg IM untuk anafilaksis. Berapakah isi padu V yang anda sedut?

1:10000.3 mg
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
50 mg/1 mLV = ? mL

Seorang pesakit seberat 187 lb. Preskripsi ialah 2 mg/kg sebagai dos tunggal, dan stok mengandungi 50 mg dalam 1 mL. Dengan menggunakan 1 kg = 2.2 lb, berapakah isi padu V yang anda berikan?

187 lb2 mg/kg50 mg/1 mL1 kg = 2.2 lb
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1260 mLtinggal? mL/h6 h tinggal

1500 mL diarahkan selama 8 jam. Selepas 2 jam anda mendapati 1260 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Kepada kadar R dalam mL/j berapakah pam mesti ditetapkan semula?

1500 mL / 8 hselepas 2 h: 1260 mL
R = mL/h
30.Kadar infusi IVSukar
1000 mg250 mL20 gtt/mL300 mg/h? gtt/min

1000 mg ubat dicairkan dalam 250 mL dan diberikan secara graviti melalui set 20 gtt/mL. Arahannya ialah 300 mg sejam. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

1000 mg/250 mL300 mg/h20 gtt/mL
R = gtt/min
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamjeli100 mLsusu200 mLair200 mLInfusi IV50 mL/h × 8 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing300 mLair kencing275 mLair kencing400 mLlongkang luka130 mLmuntah250 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih).

jeli: 100 mLsusu: 200 mLair: 200 mLInfusi IV: 50 mL/h × 8 hantibiotik IV: 1 × 50 mLair kencing: 300 mLair kencing: 275 mLair kencing: 400 mLlongkang luka: 130 mLmuntah: 250 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL700 mL diinfuskan150 mL/h21:30t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL berjalan dengan pam pada 150 mL/j. Pada 21:30, 700 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL700 mL diinfuskan150 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 18/min, SpO₂ 99% bernafas udara bilik, tekanan darah 112/68 mmHg, nadi 40/min, sedar, suhu 35.2 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 18SpO₂ 99%udaraSBP 112HR 40AT 35.2 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Explain the risks, inform the doctor and document the discussion

Mengapa ini jawapannya

An adult with capacity can discharge themselves. The nurse explains the risks, involves the doctor, offers follow-up and documents the decision; detaining them would be unlawful.

Jawapan

A · Explain the risks, inform the doctor and document the discussion
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · It widens blood vessels and can increase swelling and bleeding

Mengapa ini jawapannya

Heat causes vasodilation, which can worsen swelling and bleeding in an acute injury. Cold is used first; heat may help later with stiffness.

Jawapan

D · It widens blood vessels and can increase swelling and bleeding
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Perform a user seal check

Mengapa ini jawapannya

A fit test confirms that a model and size suit the person. A user seal check, breathing in and out to feel for leaks at the edges, is done every time the respirator is put on.

Jawapan

D · Perform a user seal check
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · “I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”

Mengapa ini jawapannya

Loose rugs are a common cause of trips and falls and should be removed or secured. Night lights, grab bars and non-slip footwear all reduce fall risk.

Jawapan

B · “I keep small rugs in the hall so my feet stay warm.”
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Inform the provider, explain the risks and document the discussion

Mengapa ini jawapannya

A competent adult has the right to leave. The nurse informs the provider, makes sure the patient understands the risks and documents it; holding the patient against their will may be false imprisonment.

Jawapan

B · Inform the provider, explain the risks and document the discussion
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Decontamination before the victim enters the treatment area

Mengapa ini jawapannya

A stable, contaminated victim is decontaminated before entering the department, to protect staff, other patients and the victim. Life-saving care may come first only if the victim is unstable.

Jawapan

D · Decontamination before the victim enters the treatment area
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · To reduce the risk of stroke from clots in the atria

Mengapa ini jawapannya

In AF the atria do not contract effectively, so blood can pool and clot, especially in the left atrial appendage. A clot can travel to the brain, so anticoagulation reduces stroke risk.

Jawapan

B · To reduce the risk of stroke from clots in the atria
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Superior vena cava obstruction

Mengapa ini jawapannya

Superior vena cava obstruction prevents venous drainage from the head and arms. It is an oncological emergency; patients are positioned upright and need urgent specialist treatment.

Jawapan

A · Superior vena cava obstruction
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Digested blood adds protein, which the liver turns into urea

Mengapa ini jawapannya

Blood in the upper gut is digested, and the absorbed protein is converted to urea, so the BUN rises out of proportion to the creatinine. Reduced kidney blood flow from volume loss can add to the rise.Disemak dengan: BUN - blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

D · Digested blood adds protein, which the liver turns into urea
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Malignant hyperthermia

Mengapa ini jawapannya

Malignant hyperthermia is a genetic hypermetabolic reaction to volatile anesthetics or succinylcholine. Muscle cells release calcium, producing CO2, heat, rigidity, hyperkalemia and very high CK. It is treated with dantrolene and stopping the trigger.

Jawapan

B · Malignant hyperthermia
11.Farmakologi

Jawapan: C · Stop the infusion, leave the cannula in and follow the protocol

Mengapa ini jawapannya

Suspected extravasation of a vesicant is an emergency. The infusion is stopped, the cannula is left in so that drug can be aspirated, and the protocol, which may include an antidote and cold or warm packs, is followed.

Jawapan

C · Stop the infusion, leave the cannula in and follow the protocol
12.Farmakologi

Jawapan: C · They are linked to osteonecrosis of the jaw after dental surgery

Mengapa ini jawapannya

Osteonecrosis of the jaw is a rare but serious adverse effect, mostly after invasive dental work. Dental problems are treated before starting, and good oral hygiene is maintained.

Jawapan

C · They are linked to osteonecrosis of the jaw after dental surgery
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Spare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen

Mengapa ini jawapannya

Bedside equipment usually includes spare tracheostomy tubes (same size and one size smaller), an obturator if used, suction with catheters, oxygen, a bag-valve-mask and tracheal dilators where policy requires. It is checked at every shift.

Jawapan

D · Spare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · "I will measure it straight after my morning jog."

Mengapa ini jawapannya

Home readings should be taken after resting quietly for about 5 minutes, sitting with back supported, feet flat and the arm supported at heart level, with no recent exercise, caffeine or smoking. Two readings are often recorded. Measuring after exercise gives falsely high results.

Jawapan

C · "I will measure it straight after my morning jog."
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Avoid blowing the nose, straining and bending forward

Mengapa ini jawapannya

Raised pressure in the head can open the repair and cause a CSF leak. Patients avoid nose blowing, straining, coughing hard and bending forward, and sneeze with the mouth open. Straws may also be avoided.

Jawapan

A · Avoid blowing the nose, straining and bending forward
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Do a bladder scan to check for retention

Mengapa ini jawapannya

After catheter removal, the patient is monitored for voiding. Discomfort without voiding suggests retention. A bladder scan shows the volume, and the team decides whether to re-catheterise or use intermittent catheterisation.

Jawapan

C · Do a bladder scan to check for retention
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Eat a normal, balanced diet and introduce foods gradually

Mengapa ini jawapannya

People with a colostomy can usually eat a normal diet. Foods are reintroduced gradually to see how each one affects gas, odour and output, and regular meals and fluids help.

Jawapan

D · Eat a normal, balanced diet and introduce foods gradually
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · A fistula between the colon and the bladder

Mengapa ini jawapannya

Pneumaturia and faecaluria suggest a colovesical fistula, a recognised complication of diverticulitis (and Crohn's disease or cancer). Recurrent urinary infections are common, and surgery is usually needed.

Jawapan

B · A fistula between the colon and the bladder
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Tegas, di garis tengah, pada kira-kira paras pusat

Mengapa ini jawapannya

Fundus naik ke kira-kira paras pusat dalam 12 jam pertama, kemudian turun kira-kira 1 cm (satu lebar jari) sehari. Ia biasanya tidak lagi dapat dipalpasi di atas simfisis pada kira-kira 2 minggu.

Jawapan

D · Tegas, di garis tengah, pada kira-kira paras pusat
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Correct the ventilation, starting with mask and airway

Mengapa ini jawapannya

If the chest does not rise, ventilation is ineffective. Corrective steps include adjusting the mask seal, repositioning the head, suctioning, opening the mouth and increasing pressure. Compressions start only if the heart rate stays under 60/min with effective ventilation.

Jawapan

D · Correct the ventilation, starting with mask and airway
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Satu dos kortikosteroid oral seperti deksametason

Mengapa ini jawapannya

Kortikosteroid mengurangkan bengkak saluran udara dalam krup. Epinefrin nebulisasi ditambah untuk stridor teruk ketika rehat. Krup disebabkan virus, jadi antibiotik tidak membantu.

Jawapan

A · Satu dos kortikosteroid oral seperti deksametason
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Enterocolitis, an emergency

Mengapa ini jawapannya

Hirschsprung-associated enterocolitis is a life-threatening complication with fever, explosive foul-smelling diarrhoea and distension. It can progress to sepsis and needs urgent medical treatment.

Jawapan

C · Enterocolitis, an emergency
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Kekeliruan, ataksia dan pergerakan mata yang tidak normal

Mengapa ini jawapannya

Triad penuh hanya hadir pada sesetengah pesakit, maka tiamina diberikan kepada sesiapa yang berisiko. Tanpa rawatan, ia boleh berkembang menjadi sindrom Korsakoff.

Jawapan

A · Kekeliruan, ataksia dan pergerakan mata yang tidak normal
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Agree a simple daily routine with small, achievable activities and give positive feedback

Mengapa ini jawapannya

Negative symptoms such as avolition and anhedonia improve with structure, step-by-step goals and encouragement. Punishment or waiting for the patient to start on his own usually makes withdrawal worse.

Jawapan

C · Agree a simple daily routine with small, achievable activities and give positive feedback
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 8.8 mL

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat persepuluh

8.8147 → 8

Hanya digit seterusnya yang menentukan

8.8147 → 1
1 ialah 4 atau kurang, jadi 8 kekal.
Digit selepasnya (47) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 8.8 mL

Jawapan

x = 8.8 mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: N = 12

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Jumlah isi padu

10 mL × 4 × 14 = 560 mL

Botol

560/50 = 11.2 → N = 12

Jawapan

N = 12
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.3 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Kepekatan

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Isi padu

V = 0.3/1 = 0.3 mL

Jawapan

V = 0.3 mL

Label di AS kini menyatakan mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0.1 mg/mL = 1:10 000). Jangan sekali-kali beri epinefrina 1 mg/mL secara IV push.

28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 3.4 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Berat dalam kg

187/2.2 = 85 kg

Dos

2·85 = 170 mg

Isi padu

V = (170/50)·1 = 3.4 mL

Jawapan

V = 3.4 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 210 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

1500/8 = 187.5 mL/h

Kadar baharu

R = 1260/6 = 210 mL/h

Jawapan

R = 210 mL/h

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 25 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

1000/250 = 4 mg/mL

Isi padu sejam

300/4 = 75 mL/h

Kadar titisan

R = 75·20/60 = 25 gtt/min

Jawapan

R = 25 gtt/min
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = −405 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 100 + 200 + 200 = 500 mL
Infusi IV: 50·8 = 400 mL
antibiotik IV: 1·50 = 50 mL
jumlah pengambilan = 950 mL

Jumlah pengeluaran

300 + 275 + 400 + 130 + 250 = 1355 mL

Imbangan

B = 950 − 1355 = −405 mL

Jawapan

B = −405 mL

Negatif: pesakit kehilangan lebih banyak cecair daripada yang masuk.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 2 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

1000 − 700 = 300 mL

Masa

t = 300/150 = 2 h

Jawapan

t = 2 h

Itu kira-kira 2 h 00 min, jadi beg habis pada kira-kira 23:30.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 30

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat → 0
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda → 0
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 15 + 0 + 0 + 0 + 15 = 30

Jawapan

MFS = 30
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah–sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 18/min → 0
SpO₂ 99% → 0
bernafas udara → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 40/min → 3
sedar (A) → 0
T 35.2 °C → 1

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 1 = 4
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah–sederhana

Jawapan

rendah–sederhana

Satu skor tunggal 3 memerlukan semakan segera walaupun jumlahnya rendah.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions