Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A bedbound patient who has not opened their bowels for a week now has liquid stool leaking constantly. What should the nurse suspect?

  1. AFaecal impaction with overflow
  2. BNormal bowel function returning
  3. CA side effect of drinking too much water
  4. DAn infection that needs antidiarrhoeal drugs at once
2.Asas kejururawatanSukar

A nurse develops vomiting and diarrhoea during a norovirus outbreak. When can they usually return to work (UK guidance)?

  1. AAs soon as the vomiting stops
  2. BAfter a full week, whatever the symptoms
  3. CThe next shift, if they feel well enough
  4. D48 hours after the symptoms have stopped
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Which PPE does a nurse wear when giving an IV chemotherapy drug?

  1. ATwo pairs of chemotherapy-tested gloves and a disposable impermeable gown
  2. BOne pair of standard latex gloves, changed after the infusion is started
  3. CA reusable cloth gown and one pair of gloves
  4. DA surgical mask and no gloves
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient with pulmonary tuberculosis has been on treatment. Which findings usually allow airborne isolation to end?

  1. AThree negative sputum smears, clinical improvement and continued therapy
  2. BThe cough has stopped, even with no sputum tests
  3. CThe patient has been in hospital for one week and has taken every dose of medicine
  4. DOne negative chest x-ray after starting treatment
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient taking clozapine reports a sore throat and fever. What is the priority action?

  1. AIncrease the dose because the symptoms suggest a relapse
  2. BAdvise the patient to gargle with warm salt water and rest in bed
  3. COffer throat lozenges and continue the usual dose
  4. DHold the dose and report so the white cell count can be checked
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Four stable patients need routine morning care. To reduce the spread of infection, which patient should the nurse visit first?

  1. AA patient with influenza on droplet precautions
  2. BA patient with C. difficile diarrhea
  3. CA patient with an MRSA wound infection
  4. DA patient with neutropenia after chemotherapy
7.Kejururawatan klinikalSederhana

A spontaneously breathing patient is critically ill and hypoxic. Which oxygen delivery gives the highest concentration?

  1. ANasal cannula at 2 L/min
  2. BNon-rebreathe mask with reservoir bag at 15 L/min
  3. CSimple face mask at 5 L/min with the patient sitting up
  4. DVenturi mask set to 24%
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient with full mental capacity decides against a treatment that the team thinks is best. What does the Mental Capacity Act 2005 (England and Wales) say?

  1. AThe family may make the decision instead if they disagree with the patient's choice
  2. BThe team may override any decision that it disagrees with if it is serious
  3. CA person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision
  4. DThe patient must be assessed by a psychiatrist before refusing
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A urine culture is ordered for a patient with an indwelling urinary catheter. How should the nurse collect the sample?

  1. ADisconnect the catheter from the tubing and let it drain
  2. BRemove the catheter and culture the catheter tip
  3. CPour urine from the drainage bag into a sterile cup
  4. DAspirate from the sampling port with a sterile syringe
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient on clozapine reports a sore throat and fever. The ANC is 400/µL (0.4 × 10⁹/L). What should the nurse do?

  1. AHold the clozapine and report the result at once
  2. BGive the next dose and recheck the ANC next month
  3. CHalve the dose and give it with a throat lozenge
  4. DGive the dose with food to protect the stomach
11.FarmakologiSederhana

Mengapakah doksisiklin tidak patut diambil pada masa yang sama dengan susu atau antasid?

  1. AAntasid menukarnya menjadi sebatian toksik
  2. BSusu mempercepatkan pemecahannya dalam hati dengan mengaruh enzim
  3. CGabungan itu menyebabkan sembelit teruk
  4. DKalsium dan ion logam lain mengikatnya dan mengurangkan penyerapan
12.FarmakologiSukar

A patient took a large paracetamol (acetaminophen) overdose 6 hours ago and feels well. Why is treatment still urgent?

  1. AThe drug will cause kidney stones within a few hours
  2. BParacetamol overdose only causes harm if symptoms start in the first hour
  3. CLiver damage appears 1–3 days later, and early treatment works best
  4. DThe patient is at risk of immediate respiratory arrest
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient with diabetes is starting a beta-blocker. What should the nurse teach about hypoglycaemia?

  1. AThe beta-blocker will prevent all episodes of hypoglycaemia
  2. BSome warning signs, such as a fast heartbeat, may be masked
  3. CHypoglycaemia will always cause a very slow and weak pulse
  4. DInsulin should be stopped while taking a beta-blocker
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Seorang pesakit kegagalan jantung sesak nafas ketika berehat, dengan bahagian periferi yang sejuk, TD sistolik 80 mmHg dan pengeluaran air kencing yang menurun. Apakah yang ditunjukkan oleh ini?

  1. ARenjatan kardiogenik dengan perfusi tisu yang lemah
  2. BKegagalan jantung kronik yang stabil dan terkompensasi dengan baik
  3. CKebimbangan yang menyebabkan tindak balas vasovagal
  4. DDehidrasi ringan yang akan dibetulkan oleh cecair oral
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Seorang pesakit mengalami hemianopia homonim selepas strok. Bagaimanakah jururawat patut membantu pada mulanya?

  1. AMemastikan bilik gelap untuk mengurangkan rangsangan visual
  2. BMendekati dari sebelah yang boleh melihat dan mengajar memalingkan kepala untuk mengimbas
  3. CMeletakkan loceng panggilan dan minuman di sebelah yang tiada penglihatan, untuk melatihnya
  4. DMenutup mata di sebelah yang terjejas dengan tampalan
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Seorang pesakit strok dengan kelemahan sebelah kanan sedia dipindahkan dari katil ke kerusi. Pendekatan manakah yang paling selamat?

  1. AMeletakkan kerusi di sebelah kiri dan berputar ke arahnya
  2. BMenarik pesakit bangun pada bahu dan pergelangan tangan kanan
  3. CMeminta pesakit berdiri seorang diri dan berjalan ke kerusi
  4. DMeletakkan kerusi di sebelah kanan dan mengangkat pada lengan yang lemah
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Mengapakah lecuran superfisial (kemerahan sahaja, seperti terbakar matahari) tidak dikira apabila mengira luas lecuran untuk resusitasi cecair?

  1. AIa menyebabkan lebih banyak kehilangan cecair daripada kedalaman lain
  2. BSawar kulit utuh, jadi sedikit cecair hilang
  3. CIa sentiasa sembuh sepenuhnya dalam sehari
  4. DIa sentiasa terlalu kecil untuk diukur dengan tepat pada carta
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Shortly after a spinal anaesthetic, a patient says their arms feel weak and it is hard to breathe, and the BP is falling. What is most likely?

  1. AA normal spinal effect
  2. BAn anxiety attack
  3. CA post-dural puncture headache
  4. DA high spinal block
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Which factor most increases a postnatal woman's risk of venous thromboembolism?

  1. ACaesarean birth
  2. BEarly walking after birth
  3. CBreastfeeding
  4. DNormal blood loss
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A breastfeeding mother asks whether she can have a progestin-only implant before discharge. Which reply is best?

  1. AImplants contain oestrogen, which is safe in breastfeeding
  2. BProgestin-only methods are compatible with breastfeeding
  3. CShe should wait until she stops breastfeeding before using any method
  4. DAny hormonal contraception will stop her milk supply
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Dapatan manakah pada bayi baru lahir yang mencadangkan penyakit Hirschsprung?

  1. AMuntah menyembur pada 4 minggu
  2. BGagal mengeluarkan mekonium dalam masa 48 jam selepas kelahiran
  3. CNajis kuning terang dan cair
  4. DBatuk menyalak
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A 6-week-old is admitted with suspected pertussis. What is the main nursing concern?

  1. AA rash spreading from the face to the trunk
  2. BHigh blood pressure from the coughing
  3. CApnoea and cyanosis during or after coughing spells
  4. DConstipation from reduced feeding
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

The wife of a man with alcohol dependence organises her life around his drinking, hides it from others and neglects her own needs. What does this pattern suggest?

  1. AEnabling by the healthcare team
  2. BLearned helplessness in the patient
  3. CDelirium tremens
  4. DCodependency
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Seorang pesakit kekurangan zat makanan dengan ketagihan alkohol memerlukan infusi glukosa IV. Arahan manakah yang patut dijangka oleh jururawat dahulu?

  1. AGlukosa dahulu, tiamina seminggu kemudian
  2. BDiuretik
  3. CGlukosa tanpa penggantian vitamin
  4. DTiamina sebelum atau bersama glukosa
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
6 ft 1 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cmh = ? cm

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit setinggi 6 kaki 1 inci. Dengan menggunakan 1 kaki = 12 inci dan 1 inci = 2.54 cm, cari ketinggian h dalam sentimeter, kepada sentimeter bulat yang terdekat.

6 ft 1 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cm
h = cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0019:2002:45t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 19:20 dan tamat pada 02:45 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?

19:2002:45
t = min
27.Pengiraan dosSederhana
70 kg10 mg/kg/hari4× sehariD = ? mg

Seorang pesakit berberat 70 kg. Dos yang dipreskripsikan ialah 10 mg/kg sehari, diberi dalam 4 dos yang sama. Berapakah miligram D yang diberi bagi setiap dos?

70 kg10 mg/kg/hari4× sehari
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
200 mg/5 mLV = ? mL

Seorang pesakit seberat 110 lb. Preskripsi ialah 2 mg/kg sebagai dos tunggal, dan stok mengandungi 200 mg dalam 5 mL. Dengan menggunakan 1 kg = 2.2 lb, berapakah isi padu V yang anda berikan?

110 lb2 mg/kg200 mg/5 mL1 kg = 2.2 lb
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1000 mL10 gtt/mL12 h? gtt/min

Infuskan 1000 mL selama 12 jam dengan set pemberian 10 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1000 mL12 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
100 mg500 mL5 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 100 mg ubat dalam 500 mL dan berjalan pada 5 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

100 mg/500 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamsusu240 mLjus200 mLjeli100 mLInfusi IV60 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing375 mLair kencing325 mLair kencing375 mLair kencing350 mLlongkang luka50 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Pesakit berberat 99 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

99 kg12 hair kencing: 375 mLair kencing: 325 mLair kencing: 375 mLair kencing: 350 mLlongkang luka: 50 mL
U = mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL80 mL/hmula 07:4508:45: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL dimulakan pada 07:45 dan berjalan dengan pam pada 80 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 08:45?

500 mL80 mL/h07:45 → 08:45
V = mL
33.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 16/min, SpO₂ 96% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 124/74 mmHg, nadi 58/min, sedar, suhu 36.6 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 16SpO₂ 96%O₂SBP 124HR 58AT 36.6 °C
NEWS2 =
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 20/min, SpO₂ 90% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 142/86 mmHg, nadi 64/min, sedar, suhu 36.4 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 20SpO₂ 90%O₂SBP 142HR 64AT 36.4 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Faecal impaction with overflow

Mengapa ini jawapannya

Overflow happens when liquid stool seeps around impacted hard faeces. Giving antidiarrhoeal drugs would make it worse; the nurse reports it for assessment and treatment.

Jawapan

A · Faecal impaction with overflow
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · 48 hours after the symptoms have stopped

Mengapa ini jawapannya

People can still shed norovirus after symptoms settle, so staff usually stay off work until 48 hours symptom-free. This helps stop outbreaks spreading on wards.

Jawapan

D · 48 hours after the symptoms have stopped
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Two pairs of chemotherapy-tested gloves and a disposable impermeable gown

Mengapa ini jawapannya

Hazardous drugs can be absorbed through the skin or inhaled. Staff wear double chemotherapy-tested gloves and a disposable, low-permeability gown, with eye and face protection if splashing is possible.

Jawapan

A · Two pairs of chemotherapy-tested gloves and a disposable impermeable gown
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Three negative sputum smears, clinical improvement and continued therapy

Mengapa ini jawapannya

Airborne precautions usually continue until the patient is on effective therapy, is improving clinically and has three negative sputum smears for acid-fast bacilli, according to policy.

Jawapan

A · Three negative sputum smears, clinical improvement and continued therapy
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Hold the dose and report so the white cell count can be checked

Mengapa ini jawapannya

Clozapine can cause agranulocytosis. A sore throat or fever may be the first sign of infection, so the nurse reports it and the neutrophil count is checked before more doses are given.

Jawapan

D · Hold the dose and report so the white cell count can be checked
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · A patient with neutropenia after chemotherapy

Mengapa ini jawapannya

When urgency is equal, the nurse cares for the most vulnerable patient first and patients with transmissible infections last. This lowers the risk of carrying organisms to an immunocompromised patient.

Jawapan

D · A patient with neutropenia after chemotherapy
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Non-rebreathe mask with reservoir bag at 15 L/min

Mengapa ini jawapannya

A non-rebreathe mask with a filled reservoir at 15 L/min delivers a high oxygen concentration and is used first in critical illness. The dose is then titrated down to the target saturation.

Jawapan

B · Non-rebreathe mask with reservoir bag at 15 L/min
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · A person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision

Mengapa ini jawapannya

One of the Act's principles is that making an unwise decision is not, on its own, evidence of incapacity. The team should check understanding, explore reasons and document the discussion.

Jawapan

C · A person is not treated as lacking capacity just because they make an unwise decision
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Aspirate from the sampling port with a sterile syringe

Mengapa ini jawapannya

The catheter sampling port is cleaned and urine is aspirated with a sterile syringe, keeping the system closed. Urine in the drainage bag has been standing and can contain bacteria that multiplied there; opening the system raises the risk of infection.

Jawapan

D · Aspirate from the sampling port with a sterile syringe
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Hold the clozapine and report the result at once

Mengapa ini jawapannya

An ANC below 500/µL is severe neutropenia, and with fever and sore throat it suggests a serious infection. Clozapine is held, the provider is told immediately, and infection is assessed and treated. A nurse never changes a dose without a prescription.

Jawapan

A · Hold the clozapine and report the result at once
11.Farmakologi

Jawapan: D · Kalsium dan ion logam lain mengikatnya dan mengurangkan penyerapan

Mengapa ini jawapannya

Tetrasiklin membentuk kompleks dengan kalsium, magnesium, aluminium dan besi dalam usus, yang mengurangkan penyerapan. Dos diasingkan daripada produk ini.

Jawapan

D · Kalsium dan ion logam lain mengikatnya dan mengurangkan penyerapan
12.Farmakologi

Jawapan: C · Liver damage appears 1–3 days later, and early treatment works best

Mengapa ini jawapannya

Paracetamol overdose often causes few symptoms at first, while the toxic metabolite damages the liver. Liver injury peaks after about 3 days, so the decision to treat is based on the timed blood level, not on symptoms.

Jawapan

C · Liver damage appears 1–3 days later, and early treatment works best
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Some warning signs, such as a fast heartbeat, may be masked

Mengapa ini jawapannya

Beta-blockers can blunt adrenergic symptoms of hypoglycaemia such as palpitations and tremor. Sweating usually remains. Patients should check their glucose if they feel unwell and know their other warning signs.

Jawapan

B · Some warning signs, such as a fast heartbeat, may be masked
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Renjatan kardiogenik dengan perfusi tisu yang lemah

Mengapa ini jawapannya

Renjatan kardiogenik ialah kegagalan pam dengan hipotensi dan hipoperfusi (kulit sejuk, oliguria, kekeliruan, laktat meningkat), selalunya dengan kongesti pulmonari. Ia memerlukan semakan penjagaan kritikal segera. Bolus cecair yang besar boleh memburukkan kongesti melainkan dipandu oleh penilaian yang teliti.

Jawapan

A · Renjatan kardiogenik dengan perfusi tisu yang lemah
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Mendekati dari sebelah yang boleh melihat dan mengajar memalingkan kepala untuk mengimbas

Mengapa ini jawapannya

Pada mulanya, meletakkan barang penting dan mendekati dari sebelah dengan penglihatan yang utuh memperbaik keselamatan. Lama-kelamaan pesakit diajar mengimbas dengan memalingkan kepala ke arah medan yang hilang. Menutup satu mata tidak membantu, kerana kedua-dua mata telah kehilangan separuh medan yang sama.

Jawapan

B · Mendekati dari sebelah yang boleh melihat dan mengajar memalingkan kepala untuk mengimbas
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Meletakkan kerusi di sebelah kiri dan berputar ke arahnya

Mengapa ini jawapannya

Pemindahan lebih selamat ke arah sebelah yang lebih kuat, supaya pesakit boleh menanggung berat dan berputar pada kaki yang baik. Menarik lengan yang lemah boleh menyebabkan subluksasi bahu dan kesakitan. Nasihat fisioterapi dan alat bantu yang sesuai patut diikuti.

Jawapan

A · Meletakkan kerusi di sebelah kiri dan berputar ke arahnya
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Sawar kulit utuh, jadi sedikit cecair hilang

Mengapa ini jawapannya

Lecuran superfisial (epidermis) menyebabkan sakit dan kemerahan tetapi bukan kebocoran kapilari dan kehilangan cecair seperti lecuran ketebalan separa dan penuh. Memasukkannya menganggar lebih saiz lecuran dan membawa kepada cecair berlebihan.

Jawapan

B · Sawar kulit utuh, jadi sedikit cecair hilang
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · A high spinal block

Mengapa ini jawapannya

If local anaesthetic spreads upwards, it can affect the arms, breathing muscles and cardiac nerves, causing hypotension and bradycardia. It is an emergency; help is called, and breathing and circulation are supported.

Jawapan

D · A high spinal block
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Caesarean birth

Mengapa ini jawapannya

Pregnancy and the postpartum period are hypercoagulable. Caesarean birth, immobility, obesity, older age and previous VTE add to the risk. Early walking and, where indicated, prophylaxis reduce it.

Jawapan

A · Caesarean birth
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Progestin-only methods are compatible with breastfeeding

Mengapa ini jawapannya

Progestin-only methods such as implants, injections and pills do not have a clinically important effect on milk supply. Oestrogen-containing methods are usually avoided in the first weeks.

Jawapan

B · Progestin-only methods are compatible with breastfeeding
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Gagal mengeluarkan mekonium dalam masa 48 jam selepas kelahiran

Mengapa ini jawapannya

Pengeluaran mekonium yang lewat, perut kembung dan muntah berhempedu mencadangkan penyakit Hirschsprung. Kanak-kanak yang lebih besar mungkin mengalami sembelit kronik dan najis berbentuk reben.

Jawapan

B · Gagal mengeluarkan mekonium dalam masa 48 jam selepas kelahiran
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Apnoea and cyanosis during or after coughing spells

Mengapa ini jawapannya

Young infants with pertussis are at high risk of apnoea, cyanosis, exhaustion and feeding problems. They need close cardiorespiratory monitoring, suction equipment at hand and droplet precautions.

Jawapan

C · Apnoea and cyanosis during or after coughing spells
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Codependency

Mengapa ini jawapannya

Codependency describes a family member whose life becomes centred on the other person's addiction, often with caretaking, covering up and neglect of self. Support groups such as Al-Anon can help.

Jawapan

D · Codependency
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Tiamina sebelum atau bersama glukosa

Mengapa ini jawapannya

Memberi glukosa kepada pesakit yang kekurangan tiamina boleh mencetuskan atau memburukkan ensefalopati Wernicke. Tiamina diberikan sebelum atau bersama glukosa, walaupun rawatan hipoglisemia tidak boleh dilewatkan.

Jawapan

D · Tiamina sebelum atau bersama glukosa
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: h = 185 cm

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Ketinggian dalam inci

6·12 + 1 = 73 in

Inci kepada sentimeter

h = 73·2.54 = 185.4 ≈ 185 cm

Jawapan

h = 185 cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 445 min

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

19:20 → 24:00 = 280 min

Selepas tengah malam

00:00 → 02:45 = 165 min

Jumlah

t = 280 + 165 = 445 min

Jawapan

t = 445 min
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 175 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Jumlah sehari

10·70 = 700 mg

Setiap dos

D = 700/4 = 175 mg

Jawapan

D = 175 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 2.5 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Berat dalam kg

110/2.2 = 50 kg

Dos

2·50 = 100 mg

Isi padu

V = (100/200)·5 = 2.5 mL

Jawapan

V = 2.5 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 14 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

12·60 = 720 min

Kadar titisan

R = 1000·10/720 = 13.89 ≈ 14 gtt/min

Jawapan

R = 14 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 14 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 1 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

100/500 = 0.2 mg/mL

Kadar dos

D = 0.2·5 = 1 mg/h

Jawapan

D = 1 mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 1.2 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

375 + 325 + 375 + 350 = 1425 mL

Per kilogram sejam

U = 1425/(99·12) = 1.199 ≈ 1.2 mL/kg/h

Jawapan

U = 1.2 mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 420 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

07:45 → 08:45 = 1 h

Isi padu yang diinfuskan

80·1 = 80 mL

Isi padu tinggal

V = 500 − 80 = 420 mL

Jawapan

V = 420 mL
33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 2

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 96% → 0
dengan oksigen → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 58/min → 0
sedar (A) → 0
T 36.6 °C → 0

Tambah

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2

Jawapan

NEWS2 = 2
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 90% → 3
dengan oksigen → 2
SBP 142 mmHg → 0
HR 64/min → 0
sedar (A) → 0
T 36.4 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 5
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

sederhana

Jawapan

sederhana

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions