Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Which of these is recorded as fluid intake on a fluid balance chart?

  1. AVomit
  2. BUrine output from a catheter
  3. CWound drainage
  4. DIntravenous fluids
2.Asas kejururawatanSukar

A patient has been taught breathing exercises before surgery. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll avoid coughing so I don't hurt my stitches."
  2. B"I'll take some slow deep breaths every hour."
  3. C"I'll ask for pain relief if pain stops me breathing deeply."
  4. D"I'll hold a pillow over the wound when I cough."
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Which technique is used for suctioning a tracheostomy in hospital?

  1. AClean technique, reusing the catheter during the shift
  2. BClean technique, with the catheter rinsed in tap water
  3. CSterile technique, with a sterile catheter and sterile glove
  4. DNo gloves at all, because the airway already contains bacteria
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse finds an unknown liquid leaking from a container in the utility room, with a strong smell. What should the nurse do first?

  1. ALeave the area, keep others out and alert the trained response team
  2. BPour water over it to dilute it
  3. CMove closer and smell it carefully to identify what the substance is
  4. DMop it up with paper towels
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient with schizophrenia says voices are telling him to hurt his roommate. What is the priority?

  1. ATell him the voices are not real and leave him alone
  2. BKeep everyone safe and tell the team, as the risk of harm is high
  3. CIgnore the comment, because voices are part of his illness
  4. DAsk the roommate to stay in the room with him and help calm him down
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Two patients on the unit have the same surname. What should the nurse do before giving a medication?

  1. AUse the room number as the main identifier
  2. BAsk a nursing assistant which patient is which
  3. CCheck two identifiers against the wristband and the medication record
  4. DAsk the patient, “Are you Mr Smith?” and give the drug once he says yes
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which side effects are common after high doses of salbutamol (albuterol)?

  1. AConstipation and urinary retention
  2. BTremor and a fast heart rate
  3. CHair loss and weight gain
  4. DBradycardia and drowsiness
8.Kejururawatan klinikalSukar

How should pain be assessed in a patient with advanced dementia who cannot describe it?

  1. ABy asking the patient to rate their pain on a numerical scale from 0 to 10
  2. BBy checking the blood pressure only
  3. CWith an observational pain tool that scores facial expression, behaviour and body language
  4. DBy assuming the patient has no pain unless they are crying out or calling for help
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient has macrocytic anemia with numbness and tingling of the feet and poor balance. Which deficiency is most likely?

  1. AVitamin B12
  2. BIron (low ferritin)
  3. CVitamin C (ascorbic acid)
  4. DFolate (folic acid)
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Corak keputusan manakah yang sesuai dengan SIADH?

  1. ANatrium serum tinggi, osmolaliti serum tinggi dan air kencing sangat cair
  2. BNatrium serum rendah, osmolaliti serum rendah dan air kencing pekat
  3. CNatrium serum rendah, osmolaliti serum tinggi dan air kencing cair
  4. DNatrium normal dengan air kencing sangat cair
11.FarmakologiSederhana

Pesakit yang mengambil perencat MAO lama diberi amaran tentang makanan kaya tiramina. Apakah yang boleh berlaku?

  1. AHipoglisemia teruk
  2. BRuam alergi
  3. CKrisis hipertensi
  4. DKegagalan buah pinggang mendadak
12.FarmakologiSukar

A patient taking long-term hydroxychloroquine for lupus is advised to have regular eye examinations. Why?

  1. AThe drug raises pressure inside the eye
  2. BThe drug causes cataracts within a few weeks of starting
  3. CThe drug stains the cornea blue
  4. DThe drug can cause retinal toxicity that may be permanent
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient with heart failure takes furosemide once a day. When is the best time to take it?

  1. AJust before the evening meal, with a large drink
  2. BWhenever the ankles look swollen, on those days only
  3. CAt bedtime, so the effect lasts through the night
  4. DIn the morning, to avoid needing the toilet at night
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Selepas kateterisasi jantung melalui arteri radial, penilaian manakah yang paling penting?

  1. ASaiz anak mata dan tindak balas terhadap cahaya setiap 15 minit
  2. BGraviti spesifik air kencing setiap empat jam
  3. CPeredaran darah, deria dan pergerakan tangan, serta tapak tusukan
  4. DBunyi usus dan lilitan abdomen setiap jam selepas ujian
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient who has had type 1 diabetes for 30 years says they no longer feel the warning signs of a hypo. What is this called?

  1. AInsulin resistance
  2. BDiabetic ketoacidosis
  3. CThe dawn phenomenon
  4. DHypoglycaemia unawareness
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient received IV insulin and glucose for hyperkalaemia an hour ago. What must the nurse monitor over the next few hours?

  1. ACapillary glucose, for hypoglycaemia
  2. BPupils, for raised intracranial pressure
  3. CUrine colour, for blood in the urine
  4. DSkin, for a drug rash
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which is correct when caring for a patient with a PICC line?

  1. AUse the PICC arm for heavy lifting to keep it flexible
  2. BLeave the external length unchecked once it is placed
  3. CFlush the line only when it blocks
  4. DAvoid taking blood pressure on the arm with the line
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A nurse teaches a patient with a new ileostomy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll report if my output becomes very watery and high."
  2. B"I'll chew my food well to avoid blockages."
  3. C"I'll watch for dizziness and dark urine."
  4. D"I'll drink less so my bag fills more slowly."
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman is prescribed low molecular weight heparin after a caesarean. Which teaching is correct?

  1. AIt is a tablet taken with meals
  2. BIt is injected under the skin; report unusual bleeding
  3. CIt is given into the muscle of the thigh
  4. DIt must be stopped if she chooses to breastfeed her baby
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman 2 hours after birth asks for help to the bathroom. She had an epidural that is now off. What is the main safety concern?

  1. AFainting from low blood glucose only
  2. BReopening of the epidural site
  3. CLeg weakness or numbness causing a fall
  4. DIncreased lochia from walking
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Seorang kanak-kanak mempunyai air kencing berwarna kola, mata bengkak dan tekanan darah tinggi dua minggu selepas sakit tekak. Apakah diagnosis yang mungkin?

  1. AJangkitan saluran kencing
  2. BTumor Wilms
  3. CGlomerulonefritis akut pasca-streptokokus
  4. DSindrom nefrotik
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Which complication is a leading cause of death from measles in children?

  1. AOtitis media
  2. BPneumonia
  3. CDiarrhoea
  4. DConjunctivitis
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Why is giving approval, such as saying "That's good" about a patient's decision, considered non-therapeutic?

  1. AIt suggests that the patient's choices are judged against the nurse's standards
  2. BIt is against the law in mental health settings
  3. CIt shows that the nurse is not listening at all
  4. DIt always makes the patient angry and more likely to become aggressive towards staff
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient says, "I'm such a failure. My wife left me and I lost my job." The nurse answers, "Don't worry, things will get better soon." What is wrong with this response?

  1. AIt is too direct and confronting
  2. BIt uses the technique of presenting reality wrongly
  3. CIt is false reassurance that dismisses the patient's feelings
  4. DIt explores the problem too deeply too early
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C101 °F? °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 101 °F. Tukarkan kepada darjah Celsius T dengan °C = (°F − 32) × 5/9. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

101 °F
T = °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
1 tbsp · 3/hari · 5 d? × 150 mL1 tbsp = 15 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu preskripsi berbunyi 1 tbsp ampaian oral setiap 8 jam selama 5 hari. Ampaian itu datang dalam botol 150 mL. Dengan menggunakan 1 tbsp = 15 mL, berapa botol penuh N yang mesti dibekalkan supaya kursus rawatan lengkap?

1 tbspsetiap 8 jam5 hari150 mL1 tbsp = 15 mL
N =
27.Pengiraan dosSederhana
80 kg25 mg/kg/hari2× sehariD = ? mg

Seorang pesakit berberat 80 kg. Dos yang dipreskripsikan ialah 25 mg/kg sehari, diberi dalam 2 dos yang sama. Berapakah miligram D yang diberi bagi setiap dos?

80 kg25 mg/kg/hari2× sehari
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 1600 unit ubat yang datang sebagai 10000 unit/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

1600 units10000 units/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
400 mLtinggal? mL/h2 h tinggal

1000 mL diarahkan selama 6 jam. Selepas 4 jam anda mendapati 400 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Kepada kadar R dalam mL/j berapakah pam mesti ditetapkan semula?

1000 mL / 6 hselepas 4 h: 400 mL
R = mL/h
30.Kadar infusi IVSukar
900 mL60 gtt/mL42 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 42 gtt/min melalui set 60 gtt/mL. Terdapat 900 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

42 gtt/min60 gtt/mL900 mL
t = h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamsup150 mLteh240 mLInfusi IV50 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing475 mLair kencing375 mLair kencing350 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Pesakit berberat 84 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

84 kg12 hair kencing: 475 mLair kencing: 375 mLair kencing: 350 mL
U = mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL200 mL diinfuskan150 mL/h20:30t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL berjalan dengan pam pada 150 mL/j. Pada 20:30, 200 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL200 mL diinfuskan150 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
34.Skor penilaian klinikalSukar
risiko rendahrisiko sederhanarisiko tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: tahu had sendiri. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.

  1. 1risiko rendah
  2. 2risiko sederhana
  3. 3risiko tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Intravenous fluids

Mengapa ini jawapannya

Intake includes oral fluids, enteral feeds and IV fluids, including drug infusions. Urine, vomit, drainage and stool are output.

Jawapan

D · Intravenous fluids
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · "I'll avoid coughing so I don't hurt my stitches."

Mengapa ini jawapannya

Avoiding coughing lets secretions collect and raises the risk of chest infection. Splinting the wound, deep breathing and good pain control are correct.

Jawapan

A · "I'll avoid coughing so I don't hurt my stitches."
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Sterile technique, with a sterile catheter and sterile glove

Mengapa ini jawapannya

In hospital, tracheal suctioning uses sterile technique to avoid introducing organisms into the lower airway. Clean technique may be taught for long-term home care, according to policy.

Jawapan

C · Sterile technique, with a sterile catheter and sterile glove
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Leave the area, keep others out and alert the trained response team

Mengapa ini jawapannya

An unknown chemical spill may be toxic or flammable. The nurse moves people away, prevents entry and calls the designated hazardous materials team, who check the Safety Data Sheet and use the right equipment.

Jawapan

A · Leave the area, keep others out and alert the trained response team
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Keep everyone safe and tell the team, as the risk of harm is high

Mengapa ini jawapannya

Command hallucinations to harm others are a serious safety risk. The nurse keeps the patient and others safe, for example by separating them, and informs the team at once.

Jawapan

B · Keep everyone safe and tell the team, as the risk of harm is high
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Check two identifiers against the wristband and the medication record

Mengapa ini jawapannya

The nurse uses at least two identifiers, such as full name and date of birth, checked against the wristband and record. Open questions (“Please tell me your name”) are safer than yes/no questions.

Jawapan

C · Check two identifiers against the wristband and the medication record
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Tremor and a fast heart rate

Mengapa ini jawapannya

Salbutamol is a beta2-agonist and can cause tremor, tachycardia and palpitations. High doses can also lower serum potassium.

Jawapan

B · Tremor and a fast heart rate
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · With an observational pain tool that scores facial expression, behaviour and body language

Mengapa ini jawapannya

Observational tools such as PAINAD or the Abbey Pain Scale help assess pain in people who cannot self-report. Family and carers can describe changes in usual behaviour.

Jawapan

C · With an observational pain tool that scores facial expression, behaviour and body language
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Vitamin B12

Mengapa ini jawapannya

B12 and folate deficiencies both cause macrocytic anemia, but B12 deficiency also damages the spinal cord and peripheral nerves, causing numbness, tingling and poor balance. Neurological damage can become permanent if treatment is delayed.Disemak dengan: Vitamin B12 deficiency anemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2026); Vitamin B12 level - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

A · Vitamin B12
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Natrium serum rendah, osmolaliti serum rendah dan air kencing pekat

Mengapa ini jawapannya

Hormon antidiuretik yang berlebihan menyebabkan penahanan air, mencairkan darah (natrium dan osmolaliti rendah), manakala air kencing menjadi pekat secara tidak sesuai. Natrium tinggi dengan air kencing sangat cair ialah corak diabetes insipidus.Disemak dengan: Syndrome of inappropriate antidiuretic hormone secretion · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

B · Natrium serum rendah, osmolaliti serum rendah dan air kencing pekat
11.Farmakologi

Jawapan: C · Krisis hipertensi

Mengapa ini jawapannya

MAO dalam usus biasanya memecahkan tiramina makanan. Dengan MAO direncat, tiramina daripada makanan seperti keju matang sampai ke peredaran dan membebaskan noradrenalin, menyebabkan kenaikan tekanan darah yang berbahaya.

Jawapan

C · Krisis hipertensi
12.Farmakologi

Jawapan: D · The drug can cause retinal toxicity that may be permanent

Mengapa ini jawapannya

Hydroxychloroquine can damage the retina, and the risk rises with dose and duration. Regular screening allows the drug to be stopped before vision is seriously affected.

Jawapan

D · The drug can cause retinal toxicity that may be permanent
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · In the morning, to avoid needing the toilet at night

Mengapa ini jawapannya

Loop diuretics produce a brisk diuresis that lasts several hours. Taking them in the morning (and a second dose by early afternoon if prescribed) avoids nocturia, broken sleep and night-time falls.

Jawapan

D · In the morning, to avoid needing the toilet at night
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Peredaran darah, deria dan pergerakan tangan, serta tapak tusukan

Mengapa ini jawapannya

Selepas akses radial, alat mampatan dan tapak tusukan diperiksa untuk pendarahan atau hematoma, dan tangan untuk warna, kehangatan, pengisian semula kapilari, deria dan pergerakan. Oklusi arteri radial dan sindrom kompartmen lengan bawah ialah komplikasi yang mungkin.

Jawapan

C · Peredaran darah, deria dan pergerakan tangan, serta tapak tusukan
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Hypoglycaemia unawareness

Mengapa ini jawapannya

Long duration of diabetes and frequent hypos reduce the adrenaline response, so warning symptoms are lost. This greatly increases the risk of severe hypos. Strict avoidance of hypos for some weeks can partly restore awareness, and glucose sensors with alarms help.

Jawapan

D · Hypoglycaemia unawareness
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Capillary glucose, for hypoglycaemia

Mengapa ini jawapannya

Hypoglycaemia is a common complication of insulin–glucose treatment and can occur several hours later, especially in kidney failure. Glucose is checked regularly according to protocol, and potassium is rechecked.

Jawapan

A · Capillary glucose, for hypoglycaemia
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Avoid taking blood pressure on the arm with the line

Mengapa ini jawapannya

BP cuffs and tourniquets on the PICC arm can damage the line. The external length and site are checked, the dressing is kept intact, and the line is flushed and used with aseptic technique according to policy.

Jawapan

D · Avoid taking blood pressure on the arm with the line
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · "I'll drink less so my bag fills more slowly."

Mengapa ini jawapannya

Restricting fluids increases dehydration risk with an ileostomy. Patients drink enough, add salt as advised, chew well and report high output or signs of dehydration.

Jawapan

D · "I'll drink less so my bag fills more slowly."
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · It is injected under the skin; report unusual bleeding

Mengapa ini jawapannya

Low molecular weight heparin is given subcutaneously and is compatible with breastfeeding. She should rotate sites, not rub them, and report bleeding or unusual bruising.

Jawapan

B · It is injected under the skin; report unusual bleeding
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Leg weakness or numbness causing a fall

Mengapa ini jawapannya

After an epidural, the nurse checks that leg sensation and strength have returned before she stands. Combined with orthostatic hypotension and blood loss, this makes the first walk a high fall risk.

Jawapan

C · Leg weakness or numbness causing a fall
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Glomerulonefritis akut pasca-streptokokus

Mengapa ini jawapannya

Glomerulonefritis pasca-streptokokus menyusul jangkitan tekak kira-kira 1–3 minggu (lebih lama selepas jangkitan kulit) dan menyebabkan hematuria, edema dan hipertensi. Tekanan darah, imbangan cecair dan berat badan dipantau.

Jawapan

C · Glomerulonefritis akut pasca-streptokokus
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Pneumonia

Mengapa ini jawapannya

Pneumonia, from measles itself or from secondary bacterial infection, causes most measles-related deaths in children. Encephalitis is a rarer but serious complication; vaccination prevents both.

Jawapan

B · Pneumonia
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · It suggests that the patient's choices are judged against the nurse's standards

Mengapa ini jawapannya

Approval can make the patient try to please the nurse rather than make their own decisions, and may suggest that the opposite choice would be "bad". Giving recognition or exploring the decision is preferred.

Jawapan

A · It suggests that the patient's choices are judged against the nurse's standards
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · It is false reassurance that dismisses the patient's feelings

Mengapa ini jawapannya

False reassurance minimises the patient's concerns and discourages further talk. A therapeutic response would acknowledge the losses and invite the patient to share more.

Jawapan

C · It is false reassurance that dismisses the patient's feelings
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 38.3 °C

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Tolak 32

101 − 32 = 69

Darabkan dengan 5/9

T = 69·5/9 = 38.33 ≈ 38.3 °C

Jawapan

T = 38.3 °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: N = 2

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Jumlah isi padu

15 mL × 3 × 5 = 225 mL

Botol

225/150 = 1.5 → N = 2

Jawapan

N = 2
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 1000 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Jumlah sehari

25·80 = 2000 mg

Setiap dos

D = 2000/2 = 1000 mg

Jawapan

D = 1000 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.16 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Isi padu

V = 1600/10000 = 0.16 mL

Pada picagari

Pada picagari 1 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.01 mL.

Jawapan

V = 0.16 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 200 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

1000/6 = 166.7 mL/h

Kadar baharu

R = 400/2 = 200 mL/h

Jawapan

R = 200 mL/h

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 21.4 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

42·60/60 = 42 mL/h

Masa yang tinggal

t = 900/42 = 21.43 ≈ 21.4 h

Jawapan

t = 21.4 h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 1.19 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

475 + 375 + 350 = 1200 mL

Per kilogram sejam

U = 1200/(84·12) = 1.19 mL/kg/h

Jawapan

U = 1.19 mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 5.3 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

1000 − 200 = 800 mL

Masa

t = 800/150 = 5.333 ≈ 5.3 h

Jawapan

t = 5.3 h

Itu kira-kira 5 h 20 min, jadi beg habis pada kira-kira 01:50.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 15

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda → 0
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 15 + 0 + 0 + 0 = 15

Jawapan

MFS = 15
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko rendah

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat → 0
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda → 0
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 15 + 0 + 0 + 0 + 0 = 15

Tahap risiko

15 → risiko rendah

Jawapan

risiko rendah

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions