Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

How should oxygen cylinders be stored on a ward?

  1. AStacked on top of each other in a corridor
  2. BLying loose on the floor under the bed so they cannot fall over
  3. CSecured upright in a holder or trolley, away from heat
  4. DIn a warm cupboard next to the radiator
2.Asas kejururawatanSukar

A patient with COPD and a known risk of hypercapnia is acutely breathless with an SpO₂ of 82%. What is correct?

  1. AGive controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%
  2. BGive the highest oxygen flow possible and aim for 100%
  3. CWait for an arterial blood gas result before giving any oxygen at all
  4. DWithhold oxygen completely, because oxygen is dangerous in COPD
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Dua pesakit yang dijangkiti organisma yang sama dimasukkan ke wad, dan tiada bilik tunggal tersedia. Apakah pilihan yang diterima?

  1. AMenempatkan setiap seorang bersama pesakit yang sistem imunnya lemah
  2. BMenempatkan mereka di koridor
  3. CMengelompokkan mereka dalam bilik yang sama, mengikut nasihat kawalan jangkitan
  4. DMenghentikan langkah berjaga-jaga sentuhan
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Seorang pesakit dengan implan radioaktif tertutup melaporkan bahawa implan itu telah jatuh ke atas katil. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMeminta pesakit memegangnya sehingga bantuan tiba
  2. BMenggunakan forsep bergagang panjang untuk meletakkannya dalam bekas plumbum
  3. CMengutipnya dengan tangan bersarung dan memasukkannya ke dalam sisa klinikal
  4. DMembiarkannya di atas katil sehingga pasukan sinaran tiba esok
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Which finding is an early sign of compartment syndrome in a patient with a lower leg fracture?

  1. AA strong pedal pulse with warm, pink toes and pain that settles with analgesia
  2. BMild bruising around the fracture site on the second day
  3. CPain out of proportion to the injury that worsens when the toes are stretched
  4. DItching under the cast during the first week after it was applied
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

After a head injury, a patient passes large amounts of very dilute urine, is thirsty and has a rising serum sodium. Which condition is most likely?

  1. ASIADH
  2. BDiabetes insipidus
  3. CAcute kidney injury with oliguria
  4. DDiabetic ketoacidosis
7.Kejururawatan klinikalSederhana

A patient has a continuous stream of bubbles in the water seal chamber of their chest drain. What does this most likely indicate?

  1. AAn air leak, from the lung or from the drainage system
  2. BThe lung has fully re-expanded
  3. CThe drain is blocked
  4. DThe drain is working normally for a fluid collection only
8.Kejururawatan klinikalSukar

Why must blood samples for a cross-match be labelled at the bedside immediately after they are taken?

  1. ATo let the patient sign the label
  2. BTo speed up the laboratory's computer system and reduce the waiting time
  3. CTo prevent "wrong blood in tube" errors that can cause fatal reactions
  4. DTo keep the sample warm so the cells do not break down in transit
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

An older adult takes lisinopril and furosemide and recently started daily ibuprofen for knee pain. The creatinine has risen from 1.0 to 1.8 mg/dL (88 to 159 µmol/L). What is the most likely cause?

  1. AMore activity has increased the patient's muscle mass quickly
  2. BNormal aging of the kidneys over a period of a few weeks
  3. CA laboratory error, since ibuprofen has no effect on the kidney
  4. DThe NSAID reduces kidney blood flow on top of the other two drugs
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient recovering from acute tubular necrosis now passes 4–5 L of urine a day. Which electrolyte changes should the nurse watch for?

  1. AHigh calcium and high phosphate from bone loss
  2. BNo changes, because the kidneys are now normal
  3. CHigh potassium and high sodium from retention
  4. DLow potassium and low sodium from urine losses
11.FarmakologiSederhana

How does sucralfate help a peptic ulcer heal?

  1. AIt kills Helicobacter pylori directly
  2. BIt neutralises acid by releasing bicarbonate
  3. CIt forms a protective coating over the ulcer base
  4. DIt blocks histamine H2 receptors in the stomach
12.FarmakologiSukar

A pregnant woman develops a deep vein thrombosis. Which anticoagulant is usually preferred?

  1. ARivaroxaban, a direct oral factor Xa inhibitor
  2. BAspirin alone
  3. CWarfarin
  4. DLow-molecular-weight heparin, such as enoxaparin
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Why are beta-blockers often started after a myocardial infarction?

  1. AThey reduce cholesterol in the blood
  2. BThey lower the heart's oxygen demand and reduce arrhythmias
  3. CThey dissolve the clot that is blocking the coronary artery
  4. DThey raise the heart rate to improve blood flow to the muscle
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A nurse teaches a patient who has a new permanent pacemaker. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will tell staff about the device before any MRI scan."
  2. B"I will keep my mobile phone in my shirt pocket over the device."
  3. C"I will keep my follow-up appointments for device checks."
  4. D"I will carry my pacemaker identification card with me at all times."
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient with a suspected basal skull fracture needs a gastric tube. Which route is preferred?

  1. AThrough the nose with a guidewire
  2. BThrough the nose (nasogastric)
  3. CThrough the mouth (orogastric)
  4. DThrough a fine-bore nasal tube
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Six weeks after a kidney transplant, a patient has a fever, tenderness over the graft, less urine and a rising creatinine. What is most likely?

  1. AA normal finding as the kidney settles in
  2. BDehydration that needs only more oral fluids and rest
  3. CA side effect of sun exposure
  4. DAcute rejection, needing urgent transplant team review
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which early symptoms suggest local anaesthetic systemic toxicity?

  1. AA red rash only at the injection site, with no other symptoms
  2. BIncreased hunger and thirst over several hours, with a dry mouth
  3. CTingling around the mouth, a metallic taste and tinnitus
  4. DMild itching of the feet the next day
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient with diabetes has a foot ulcer. A sterile probe touches bone at the base of the ulcer. What should the nurse suspect?

  1. ASimple dry skin
  2. BA healing category 1 ulcer
  3. CVenous insufficiency
  4. DOsteomyelitis
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Which woman on the antenatal unit should the nurse see first?

  1. AAt 28 weeks: due for routine anti-D
  2. BAt 34 weeks: severe headache, BP 164/110 mmHg
  3. CAt 38 weeks: irregular Braxton Hicks contractions
  4. DAt 30 weeks: mild ankle swelling in the evening
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman at 26 weeks has a haemoglobin of 95 g/L (9.5 g/dL) and a low ferritin. She is already taking oral iron but has severe side effects. What might be considered?

  1. AA routine blood transfusion
  2. BStopping iron and waiting until after birth
  3. CDoubling her caffeine intake
  4. DIntravenous iron
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A child's tonic–clonic seizure has stopped and she is drowsy. What should the nurse do?

  1. APlace her in the recovery position and monitor airway and breathing
  2. BLeave her alone in a dark room to sleep it off
  3. CGive her a drink straight away to prevent dehydration
  4. DWake her fully every few minutes and ask her to stand up and walk around
22.Kejururawatan pediatrikSukar

An 18-month-old with gastroenteritis has a heart rate of 170/min, a capillary refill time of 4 seconds and cool hands and feet. Her blood pressure is normal. What does this indicate?

  1. AShock is unlikely while the blood pressure is normal
  2. BMild dehydration that only needs a drink
  3. CCompensated shock that needs urgent treatment
  4. DNormal findings in a toddler who is upset
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A patient stopped paroxetine suddenly a few days ago. She now has dizziness, irritability, flu-like symptoms and brief "electric shock" feelings. What is the most likely cause?

  1. ANeuroleptic malignant syndrome
  2. BSerotonin syndrome
  3. CA relapse of her depression into a severe psychotic depression
  4. DAntidepressant discontinuation syndrome
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A charming patient with antisocial personality disorder tells a new nurse, "The other nurses always let me smoke in my room. You're cooler than them, right?" What is the best response?

  1. A"I'll let you if you promise not to tell anyone else about it."
  2. B"You're lying to me. The other nurses would never let you smoke in your room, so stop trying it on."
  3. C"Well, if the others let you, I suppose it's fine this once."
  4. D"Smoking is only allowed in the garden, and that rule is the same for everyone."
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
4 lb 3 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang bayi baru lahir seberat 4 lb 3 oz. Dengan menggunakan 1 lb = 16 oz dan 1 kg = 2.2 lb, cari berat m dalam kilogram. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

4 lb 3 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb
m = kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
½ tsp · 4/hari · 5 d? × 100 mL1 tsp = 5 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu preskripsi berbunyi ½ tsp ampaian oral empat kali sehari selama 5 hari. Ampaian itu datang dalam botol 100 mL. Dengan menggunakan 1 tsp = 5 mL, berapa botol penuh N yang mesti dibekalkan supaya kursus rawatan lengkap?

½ tspempat kali sehari5 hari100 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 31 kg dipreskripsikan 4 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 20 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

31 kg4 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
50k unit250 mL? mL/h800 unit/h

Satu infusi mengandungi 50000 unit ubat dalam 250 mL. Preskripsi ialah 800 unit sejam. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

50000 unit/250 mL800 unit/h
R = mL/h
29.Kadar infusi IVSederhana
V = ?60 gtt/mL30 gtt/min8 h

Titisan berjalan pada 30 gtt/min melalui set 60 gtt/mL. Berapa mililiter V yang diterima pesakit dalam 8 jam?

30 gtt/min60 gtt/mL8 h
V = mL
30.Kadar infusi IVSukar
500 mg250 mL60 gtt/mL100 mg/h? gtt/min

500 mg ubat dicairkan dalam 250 mL dan diberikan secara graviti melalui set 60 gtt/mL. Arahannya ialah 100 mg sejam. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

500 mg/250 mL100 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamteh150 mLsusu100 mLketulan ais100 mLInfusi IV80 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing225 mLair kencing275 mLair kencing275 mLair kencing375 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih). Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

teh: 150 mLsusu: 100 mLketulan ais: 100 mLInfusi IV: 80 mL/h × 12 hantibiotik IV: 1 × 50 mLair kencing: 225 mLair kencing: 275 mLair kencing: 275 mLair kencing: 375 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL100 mL/hmula 09:3011:00: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL dimulakan pada 09:30 dan berjalan dengan pam pada 100 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 11:00?

1000 mL100 mL/h09:30 → 11:00
V = mL
33.Skor penilaian klinikalSederhana
ringansederhanateruk

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata apabila dipanggil, bercakap dalam ayat tetapi keliru dan menunjukkan respons motor terbaik: menarik anggota daripada tekanan (fleksi normal). Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.

  1. 1ringan
  2. 2sederhana
  3. 3teruk
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 12/min, SpO₂ 97% bernafas udara bilik, tekanan darah 130/78 mmHg, nadi 64/min, sedar, suhu 36.7 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 12SpO₂ 97%udaraSBP 130HR 64AT 36.7 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Secured upright in a holder or trolley, away from heat

Mengapa ini jawapannya

Cylinders are heavy and contain gas under pressure. They are kept upright and secured, away from heat and flames, and are handled carefully.

Jawapan

C · Secured upright in a holder or trolley, away from heat
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Give controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%

Mengapa ini jawapannya

Oxygen must not be withheld from a hypoxic patient. In those at risk of hypercapnia it is given in a controlled way to a target of 88–92%, with blood gases checked.

Jawapan

A · Give controlled oxygen, e.g. via a Venturi mask, aiming for 88–92%
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Mengelompokkan mereka dalam bilik yang sama, mengikut nasihat kawalan jangkitan

Mengapa ini jawapannya

Apabila bilik tunggal tidak mencukupi, pesakit dengan organisma yang sama (dan tiada jangkitan lain) boleh berkongsi bilik (pengelompokan), dengan langkah berjaga-jaga diteruskan. Kakitangan kawalan jangkitan memberi nasihat tentang perkara ini.

Jawapan

C · Mengelompokkan mereka dalam bilik yang sama, mengikut nasihat kawalan jangkitan
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Menggunakan forsep bergagang panjang untuk meletakkannya dalam bekas plumbum

Mengapa ini jawapannya

Sumber yang tercabut tidak pernah disentuh dengan tangan. Forsep bergagang panjang mengekalkan jarak, bekas plumbum melindungi daripada sumber, dan pegawai keselamatan sinaran dimaklumkan dengan segera.

Jawapan

B · Menggunakan forsep bergagang panjang untuk meletakkannya dalam bekas plumbum
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Pain out of proportion to the injury that worsens when the toes are stretched

Mengapa ini jawapannya

The earliest sign is severe pain that is not relieved by usual analgesia and worsens on passive stretch. Loss of pulse is a late sign, so the nurse reports pain early.

Jawapan

C · Pain out of proportion to the injury that worsens when the toes are stretched
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Diabetes insipidus

Mengapa ini jawapannya

Damage to the pituitary or hypothalamus can stop the release of antidiuretic hormone, causing diabetes insipidus. The patient loses water, so urine is dilute and sodium rises; SIADH causes the opposite.

Jawapan

B · Diabetes insipidus
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · An air leak, from the lung or from the drainage system

Mengapa ini jawapannya

Bubbling with breathing in a drain for pneumothorax shows air is leaving the pleural space. Continuous bubbling can also mean a leak in the connections, so the system is checked and the finding reported.

Jawapan

A · An air leak, from the lung or from the drainage system
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · To prevent "wrong blood in tube" errors that can cause fatal reactions

Mengapa ini jawapannya

A sample labelled with the wrong patient's details can lead to incompatible blood being issued. Labelling at the bedside after positive identification is a key transfusion safety step.

Jawapan

C · To prevent "wrong blood in tube" errors that can cause fatal reactions
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · The NSAID reduces kidney blood flow on top of the other two drugs

Mengapa ini jawapannya

NSAIDs reduce prostaglandin-driven blood flow to the kidney. Combined with an ACE inhibitor and a diuretic, this can cause acute kidney injury, especially in older adults. The nurse reports the result and the NSAID is usually stopped.Disemak dengan: Creatinine blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

D · The NSAID reduces kidney blood flow on top of the other two drugs
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Low potassium and low sodium from urine losses

Mengapa ini jawapannya

In the diuretic phase of AKI, the recovering tubules lose large amounts of water and electrolytes, so dehydration, hypokalemia and hyponatremia can occur. Daily weights, intake and output, and frequent electrolytes guide replacement.Disemak dengan: Acute tubular necrosis · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

D · Low potassium and low sodium from urine losses
11.Farmakologi

Jawapan: C · It forms a protective coating over the ulcer base

Mengapa ini jawapannya

Sucralfate forms a gel-like barrier that sticks to the ulcer and protects it from acid and pepsin. It is taken on an empty stomach and can reduce the absorption of other drugs taken at the same time.

Jawapan

C · It forms a protective coating over the ulcer base
12.Farmakologi

Jawapan: D · Low-molecular-weight heparin, such as enoxaparin

Mengapa ini jawapannya

Heparins are large molecules that do not cross the placenta. Warfarin is teratogenic, and direct oral anticoagulants are not recommended in pregnancy.

Jawapan

D · Low-molecular-weight heparin, such as enoxaparin
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · They lower the heart's oxygen demand and reduce arrhythmias

Mengapa ini jawapannya

Beta-blockers slow the heart and reduce contractility, lowering myocardial oxygen demand, and protect against arrhythmias. They are particularly beneficial when the ejection fraction is reduced. They are used cautiously in heart block, severe bradycardia, acute heart failure and asthma.

Jawapan

B · They lower the heart's oxygen demand and reduce arrhythmias
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · "I will keep my mobile phone in my shirt pocket over the device."

Mengapa ini jawapannya

Patients are advised to keep mobile phones at least about 15 cm from the device and to hold them to the opposite ear. They carry a device card, tell staff before MRI or surgery (diathermy) and attend follow-up checks. Normal household appliances are generally safe.

Jawapan

B · "I will keep my mobile phone in my shirt pocket over the device."
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Through the mouth (orogastric)

Mengapa ini jawapannya

A tube passed through the nose could enter the cranial vault through the fractured skull base. An orogastric route avoids this. Nasal suction and nose blowing are also avoided.

Jawapan

C · Through the mouth (orogastric)
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Acute rejection, needing urgent transplant team review

Mengapa ini jawapannya

Fever, graft tenderness, falling urine output and rising creatinine suggest acute rejection, although infection must also be ruled out. Early treatment, often with high-dose steroids, can save the graft, so the transplant team is contacted urgently.

Jawapan

D · Acute rejection, needing urgent transplant team review
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Tingling around the mouth, a metallic taste and tinnitus

Mengapa ini jawapannya

High blood levels of local anaesthetic first cause CNS symptoms such as perioral tingling, metallic taste, tinnitus, light-headedness and confusion, then seizures and arrhythmias. The injection is stopped and help is called at once.

Jawapan

C · Tingling around the mouth, a metallic taste and tinnitus
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Osteomyelitis

Mengapa ini jawapannya

A positive probe-to-bone test in a diabetic foot ulcer strongly suggests osteomyelitis. Imaging, bone samples, prolonged antibiotics and specialist foot team care are usually needed.

Jawapan

D · Osteomyelitis
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · At 34 weeks: severe headache, BP 164/110 mmHg

Mengapa ini jawapannya

Severe-range blood pressure with a headache suggests pre-eclampsia with severe features and a risk of eclampsia or stroke. The other women are stable.

Jawapan

B · At 34 weeks: severe headache, BP 164/110 mmHg
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Intravenous iron

Mengapa ini jawapannya

When oral iron is not tolerated or not effective, intravenous iron may be used in the second and third trimesters. Transfusion is reserved for severe or symptomatic anaemia or acute blood loss.

Jawapan

D · Intravenous iron
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Place her in the recovery position and monitor airway and breathing

Mengapa ini jawapannya

After a seizure, the child is placed on her side to keep the airway clear and let saliva drain. Breathing, colour and level of response are monitored, and nothing is given by mouth until she is fully alert.

Jawapan

A · Place her in the recovery position and monitor airway and breathing
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Compensated shock that needs urgent treatment

Mengapa ini jawapannya

Tachycardia, prolonged capillary refill and cool peripheries with a normal blood pressure suggest compensated shock. Children can maintain blood pressure until they suddenly decompensate, so urgent medical review and fluid resuscitation are needed.

Jawapan

C · Compensated shock that needs urgent treatment
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Antidepressant discontinuation syndrome

Mengapa ini jawapannya

Stopping an SSRI or SNRI suddenly, especially one with a short half-life such as paroxetine, can cause discontinuation symptoms. Antidepressants should be reduced gradually under medical guidance.

Jawapan

D · Antidepressant discontinuation syndrome
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · "Smoking is only allowed in the garden, and that rule is the same for everyone."

Mengapa ini jawapannya

Patients with antisocial traits may use charm and flattery to manipulate staff. A calm, non-defensive restatement of the rule, applied consistently by all staff, avoids both being manipulated and starting a power struggle.

Jawapan

D · "Smoking is only allowed in the garden, and that rule is the same for everyone."
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: m = 1.9 kg

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Auns kepada paun

3 oz/16 = 0.1875 lb
4 + 0.1875 = 4.188 lb

Paun kepada kilogram

m = 4.188/2.2 = 1.903 ≈ 1.9 kg

Jawapan

m = 1.9 kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: N = 1

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Jumlah isi padu

2.5 mL × 4 × 5 = 50 mL

Botol

50/100 = 0.5 → N = 1

Jawapan

N = 1
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 6.2 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 4·31 = 124 mg

Isi padu

V = 124/20 = 6.2 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 6.2 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: R = 4 mL/h

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kepekatan

50000/250 = 200 unit/mL

Kadar pam

R = 800/200 = 4 mL/h

Jawapan

R = 4 mL/h
29.Kadar infusi IV

Jawapan: V = 240 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar dalam mL/j

30·60/60 = 30 mL/h

Isi padu

V = 30·8 = 240 mL

Jawapan

V = 240 mL
30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 50 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

500/250 = 2 mg/mL

Isi padu sejam

100/2 = 50 mL/h

Kadar titisan

R = 50·60/60 = 50 gtt/min

Jawapan

R = 50 gtt/min
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 160 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 150 + 100 = 250 mL
ketulan ais: 100/2 = 50 mL
Infusi IV: 80·12 = 960 mL
antibiotik IV: 1·50 = 50 mL
jumlah pengambilan = 1310 mL

Jumlah pengeluaran

225 + 275 + 275 + 375 = 1150 mL

Imbangan

B = 1310 − 1150 = 160 mL

Jawapan

B = 160 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 850 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

09:30 → 11:00 = 1.5 h

Isi padu yang diinfuskan

100·1.5 = 150 mL

Isi padu tinggal

V = 1000 − 150 = 850 mL

Jawapan

V = 850 mL
33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: sederhana

Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.

Skorkan setiap bahagian

E: membuka mata apabila dipanggil → 3
V: bercakap dalam ayat tetapi keliru → 4
M: menarik anggota daripada tekanan (fleksi normal) → 4

Tambah

GCS = 3 + 4 + 4 = 11

Keterukan

GCS 11 → sederhana

Jawapan

sederhana
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 97% → 0
bernafas udara → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 64/min → 0
sedar (A) → 0
T 36.7 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
Tiada parameter yang diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah

Jawapan

rendah

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions