Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A patient says, "I've never seen this tablet before," as the nurse offers it. What should the nurse do?

  1. ALeave the tablet on the table for the patient to take later
  2. BReassure the patient that the tablet is correct and give it
  3. CStop and recheck the prescription before giving it
  4. DGive half the tablet until the doctor visits
2.Asas kejururawatanSukar

A nurse develops vomiting and diarrhoea during a norovirus outbreak. When can they usually return to work (UK guidance)?

  1. AAs soon as the vomiting stops
  2. BAfter a full week, whatever the symptoms
  3. C48 hours after the symptoms have stopped
  4. DThe next shift, if they feel well enough
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Seorang jururawat menerima arahan lisan melalui telefon. Apakah amalan yang paling selamat?

  1. AMenuliskannya dan membacakannya semula kepada pempreskripsi
  2. BMeminta rakan sekerja mendengar bersama dan mengingatinya juga
  3. CMengingatinya dan menuliskannya pada akhir syif
  4. DMelaksanakannya tanpa merekodkannya
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient has signed a surgical consent form but tells the nurse, “I don’t really understand what they are going to do.” What should the nurse do?

  1. AGive the preoperative sedative so the patient relaxes
  2. BInform the surgeon so the procedure can be explained again before any sedation
  3. CReassure the patient that the surgeon knows best and continue with the preparation
  4. DExplain the risks and benefits in place of the surgeon
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Before giving a scheduled dose of metoprolol, which assessment is most important?

  1. ATemperature and the latest pain score
  2. BBowel sounds and urine color
  3. CBlood glucose and weight
  4. DApical pulse and blood pressure
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient with anorexia nervosa is admitted. Which finding is the priority?

  1. AHas fine, downy hair on her arms
  2. BSays she feels fat although she is very thin
  3. CRefuses to eat in front of other people
  4. DHeart rate 38/min and potassium 2.8 mEq/L
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Why is continuous bladder irrigation used after a transurethral resection of the prostate (TURP)?

  1. ATo give antibiotics directly into the kidneys
  2. BTo stretch the bladder back to its normal size
  3. CTo measure the patient's kidney function
  4. DTo stop blood clots from blocking the catheter
8.Kejururawatan klinikalSukar

Pesakit dengan pendarahan GI akut mempunyai kadar jantung 120/min dan tekanan darah 90/60 mmHg. Apakah keutamaan kejururawatan selepas memanggil bantuan?

  1. AGalakkan berjalan ke bilik air bersendirian
  2. BBeri hidangan besar untuk memulihkan tenaga
  3. CTangguhkan tindakan sehingga warna najis disemak
  4. DDapatkan akses IV bergarisan besar dan sediakan untuk penggantian cecair atau darah
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

During a red cell transfusion, when are serious acute reactions most likely, so the nurse stays with the patient?

  1. AThe next morning
  2. BAfter about 2 hours
  3. CIn the first 15 minutes
  4. DAfter the last drop is given
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient receiving chemotherapy has a white cell count of 1.8 × 10³/µL with 20% neutrophils and 5% bands. What is the absolute neutrophil count (ANC)?

  1. A4,500/µL
  2. B450/µL
  3. C360/µL
  4. D1,800/µL
11.FarmakologiSederhana

Makrolida seperti klaritromisin bertindak dengan:

  1. AMengikat subunit ribosom 50S untuk merencat sintesis protein
  2. BMenyekat sintesis asid folik
  3. CMerencat DNA gyrase
  4. DMerencat sintesis dinding sel
12.FarmakologiSukar

Menggabungkan beberapa ubat yang memanjangkan selang QT meningkatkan risiko aritmia yang mengancam nyawa yang mana?

  1. ATorsades de pointes
  2. BFibrilasi atrium
  3. CTakikardia sinus
  4. DBlok jantung darjah pertama
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient with chest pain has a first troponin result within the normal range one hour after the pain started. Why is a repeat test arranged?

  1. ATroponin may take a few hours to rise after muscle damage
  2. BTroponin falls during an MI, so a lower value confirms it
  3. CThe repeat test is only needed for patients over 80
  4. DThe first sample is always contaminated
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

During drainage of a large pleural effusion, a patient starts coughing and feels tight in the chest. What should the nurse do?

  1. AStop or clamp the drainage and inform the doctor
  2. BLie the patient flat until the drainage is complete
  3. CAsk the patient to cough harder to help the flow
  4. DSpeed up the drainage to finish quickly
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Which group of problems is typical of primary hyperparathyroidism?

  1. AMuscle cramps, tingling lips and seizures
  2. BHeat intolerance, tremor, weight loss and diarrhoea
  3. CHair loss, weight gain and feeling cold
  4. DKidney stones, bone pain, abdominal pain and low mood
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient with acromegaly snores loudly, stops breathing at times in sleep and is sleepy during the day. What is most likely?

  1. AObstructive sleep apnoea
  2. BNarcolepsy
  3. CNormal snoring
  4. DAn anxiety disorder
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Why are urinary catheters removed as early as possible after surgery?

  1. ATo reduce the risk of catheter-associated infection
  2. BBecause the catheter stops the bowel working
  3. CBecause patients cannot drink normally while a catheter is in place
  4. DBecause catheters always cause kidney stones
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Semasa anestesia am, seorang pesakit mengalami kekakuan rahang, CO₂ akhir tidal yang meningkat dan takikardia, kemudian suhu yang meningkat dengan pantas. Ubat manakah rawatan khusus?

  1. AParasetamol
  2. BDantrolen
  3. CNalokson
  4. DSuksametonium
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Dapatan manakah yang menunjukkan kemurungan selepas bersalin dan bukan baby blues?

  1. ATangisan dan perubahan emosi pada hari ke-3 yang reda dalam beberapa hari tanpa rawatan
  2. BMood yang rendah dan hilang minat yang berlangsung lebih daripada 2 minggu dan menjejaskan kehidupan harian
  3. CBerasa beremosi apabila pelawat pulang
  4. DBerasa letih selepas malam bersama bayi yang menangis
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Which statement by a woman being discharged after birth shows a need for further teaching?

  1. A"I can use tampons for the bleeding as soon as I get home."
  2. B"I should report a painful, swollen calf straight away."
  3. C"I should change my pads regularly and wash my hands."
  4. D"I should call if my bleeding gets heavier or smells bad."
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which daily monitoring is most useful for a child with nephrotic syndrome?

  1. AHead circumference and fontanelle tension
  2. BBlood glucose before and after every meal
  3. CWeight and urine dipstick for protein
  4. DPeak flow and oxygen saturation every morning
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Seorang kanak-kanak yang menjalani tonsilektomi pagi tadi kerap menelan dan meludahkan darah merah terang. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. AMenilai tekak dan tanda vital serta memaklumkan pakar bedah dengan segera
  2. BMerekodkannya dalam nota dan menilai semula pada pusingan pemerhatian rutin seterusnya
  3. CMemberi minuman suam untuk melegakan tekak
  4. DMenggalakkan kanak-kanak itu berkumur
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Which group of signs suggests drug-induced pseudoparkinsonism in a patient taking haloperidol?

  1. ALip smacking, tongue thrusting and grimacing after years of treatment
  2. BShuffling gait, mask-like face, rigidity and a resting tremor
  3. CSudden muscle spasm of the neck with the eyes rolled upwards
  4. DRestless pacing and an inability to sit still
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient says, "My boss didn't say hello this morning, so she must think I'm useless." Which cognitive distortion is shown, and what is a helpful nursing response?

  1. ACatastrophising; tell the patient that she will definitely not be fired
  2. BAll-or-nothing thinking; agree that the boss is being unfair
  3. CPersonalisation; advise the patient to ask for a new manager
  4. DMind reading; ask what other reasons there might be for the boss's behaviour
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
5 ft 8 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cmh = ? cm

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit setinggi 5 kaki 8 inci. Dengan menggunakan 1 kaki = 12 inci dan 1 inci = 2.54 cm, cari ketinggian h dalam sentimeter, kepada sentimeter bulat yang terdekat.

5 ft 8 in1 ft = 12 in1 in = 2.54 cm
h = cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
10 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi memberikan 10 mcg/min. Nyatakan kadar dos ini D dalam mg/h.

10 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 35 kg dipreskripsikan 2 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 50 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

35 kg2 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
25k unit250 mL? mL/h2000 unit/h

Satu infusi mengandungi 25000 unit ubat dalam 250 mL. Preskripsi ialah 2000 unit sejam. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

25000 unit/250 mL2000 unit/h
R = mL/h
29.Kadar infusi IVSederhana
250 mL20 gtt/mL3 h? gtt/min

Infuskan 250 mL selama 3 jam dengan set pemberian 20 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

250 mL3 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
100 mg250 mL20 mL/h? mcg/min

Satu infusi 100 mg dalam 250 mL berjalan pada 20 mL/j. Berapa mikrogram seminit D yang diterima pesakit?

100 mg/250 mL20 mL/h
D = mcg/min
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamjeli100 mLsusu200 mLInfusi IV125 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing350 mLair kencing375 mLair kencing375 mLlongkang luka50 mLmuntah100 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih).

jeli: 100 mLsusu: 200 mLInfusi IV: 125 mL/h × 12 hantibiotik IV: 1 × 100 mLair kencing: 350 mLair kencing: 375 mLair kencing: 375 mLlongkang luka: 50 mLmuntah: 100 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL60 mL/hmula 13:4518:15: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL dimulakan pada 13:45 dan berjalan dengan pam pada 60 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 18:15?

500 mL60 mL/h13:45 → 18:15
V = mL
33.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: terjejas; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 14/min, SpO₂ 98% bernafas udara bilik, tekanan darah 142/86 mmHg, nadi 98/min, sedar, suhu 36.5 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 14SpO₂ 98%udaraSBP 142HR 98AT 36.5 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Stop and recheck the prescription before giving it

Mengapa ini jawapannya

A patient questioning a medicine may be a sign of an error. The nurse holds the dose, checks the prescription and the drug and explains before giving it.

Jawapan

C · Stop and recheck the prescription before giving it
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · 48 hours after the symptoms have stopped

Mengapa ini jawapannya

People can still shed norovirus after symptoms settle, so staff usually stay off work until 48 hours symptom-free. This helps stop outbreaks spreading on wards.

Jawapan

C · 48 hours after the symptoms have stopped
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Menuliskannya dan membacakannya semula kepada pempreskripsi

Mengapa ini jawapannya

Menuliskan arahan dan membacakannya semula mengesahkan bahawa ia didengar dengan betul. Arahan lisan dihadkan kepada situasi segera mengikut dasar dan ditandatangani oleh pempreskripsi kemudian.

Jawapan

A · Menuliskannya dan membacakannya semula kepada pempreskripsi
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Inform the surgeon so the procedure can be explained again before any sedation

Mengapa ini jawapannya

Informed consent is the responsibility of the person doing the procedure. If the patient does not understand, the nurse pauses the process and tells the surgeon, before any sedative drug is given.

Jawapan

B · Inform the surgeon so the procedure can be explained again before any sedation
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Apical pulse and blood pressure

Mengapa ini jawapannya

Metoprolol can cause bradycardia and hypotension, so the nurse checks the apical pulse and blood pressure first. The dose is held and reported according to the prescribed parameters.

Jawapan

D · Apical pulse and blood pressure
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Heart rate 38/min and potassium 2.8 mEq/L

Mengapa ini jawapannya

Severe bradycardia and low potassium can cause fatal arrhythmias. The body-image beliefs and eating behaviors matter, but physiological safety comes first.

Jawapan

D · Heart rate 38/min and potassium 2.8 mEq/L
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · To stop blood clots from blocking the catheter

Mengapa ini jawapannya

Irrigation dilutes blood and flushes out clots so the catheter does not block. Output must be measured carefully and urine output calculated by subtracting the irrigation volume.

Jawapan

D · To stop blood clots from blocking the catheter
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Dapatkan akses IV bergarisan besar dan sediakan untuk penggantian cecair atau darah

Mengapa ini jawapannya

Takikardia dan hipotensi mencadangkan kehilangan darah yang ketara. Penilaian ABCDE, akses IV berlubang lebar, ujian darah termasuk pemadanan silang dan resusitasi didahulukan, diikuti endoskopi.

Jawapan

D · Dapatkan akses IV bergarisan besar dan sediakan untuk penggantian cecair atau darah
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · In the first 15 minutes

Mengapa ini jawapannya

Acute hemolytic and anaphylactic reactions usually appear early, so the transfusion is started slowly and the nurse stays with the patient for about the first 15 minutes, checking vital signs before, during and after according to policy.

Jawapan

C · In the first 15 minutes
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · 450/µL

Mengapa ini jawapannya

ANC = 1,800 × (0.20 + 0.05) = 450/µL. A value below 500/µL is severe neutropenia with a high risk of serious infection, so neutropenic precautions and early reporting of fever are essential.Disemak dengan: Blood Differential · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

B · 450/µL
11.Farmakologi

Jawapan: A · Mengikat subunit ribosom 50S untuk merencat sintesis protein

Mengapa ini jawapannya

Makrolida mengikat subunit 50S ribosom bakteria dan menyekat sintesis protein. Fluorokuinolon merencat DNA gyrase dan beta-laktam dinding sel.

Jawapan

A · Mengikat subunit ribosom 50S untuk merencat sintesis protein
12.Farmakologi

Jawapan: A · Torsades de pointes

Mengapa ini jawapannya

Selang QT yang panjang melewatkan repolarisasi dan boleh mencetuskan torsades de pointes, yang boleh bertukar menjadi fibrilasi ventrikel. Ubat seperti sesetengah makrolida, antipsikotik dan antiaritmia menambah risiko ini.

Jawapan

A · Torsades de pointes
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Troponin may take a few hours to rise after muscle damage

Mengapa ini jawapannya

Troponin starts to rise within hours of myocardial injury, so a very early result can be normal. Protocols use serial measurements at set intervals, with the ECG and clinical picture, to diagnose or exclude MI. A rising pattern supports acute injury.

Jawapan

A · Troponin may take a few hours to rise after muscle damage
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Stop or clamp the drainage and inform the doctor

Mengapa ini jawapannya

Rapid removal of a large effusion can cause re-expansion pulmonary oedema. Coughing, chest tightness or pain are warning signs. Drainage is stopped and the doctor is informed, and the volume is usually drained in a controlled way.

Jawapan

A · Stop or clamp the drainage and inform the doctor
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Kidney stones, bone pain, abdominal pain and low mood

Mengapa ini jawapannya

High PTH raises calcium, which can cause kidney stones, bone loss and pain, constipation and abdominal pain, and low mood or confusion ("stones, bones, groans and moans"). Many cases are found on routine blood tests.

Jawapan

D · Kidney stones, bone pain, abdominal pain and low mood
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Obstructive sleep apnoea

Mengapa ini jawapannya

Growth hormone excess enlarges the tongue and upper airway tissues, so obstructive sleep apnoea is common in acromegaly. It needs assessment because it raises cardiovascular risk and affects safety under anaesthesia.

Jawapan

A · Obstructive sleep apnoea
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · To reduce the risk of catheter-associated infection

Mengapa ini jawapannya

The risk of catheter-associated urinary tract infection increases with duration. Daily review of the need for a catheter, and early removal, reduce infection and help mobilisation.

Jawapan

A · To reduce the risk of catheter-associated infection
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Dantrolen

Mengapa ini jawapannya

Hipertermia malignan dirawat dengan menghentikan agen pencetus, hiperventilasi dengan oksigen 100%, memberikan dantrolen IV (yang mengurangkan pelepasan kalsium daripada retikulum sarkoplasma), penyejukan aktif dan merawat hiperkalemia serta aritmia. Suksametonium ialah pencetus.

Jawapan

B · Dantrolen
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Mood yang rendah dan hilang minat yang berlangsung lebih daripada 2 minggu dan menjejaskan kehidupan harian

Mengapa ini jawapannya

Kemurungan selepas bersalin berlangsung lebih daripada 2 minggu dan mengganggu penjagaan diri atau bayi. Saringan, contohnya dengan Edinburgh Postnatal Depression Scale, dan rujukan diperlukan.

Jawapan

B · Mood yang rendah dan hilang minat yang berlangsung lebih daripada 2 minggu dan menjejaskan kehidupan harian
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · "I can use tampons for the bleeding as soon as I get home."

Mengapa ini jawapannya

Tampons are avoided until lochia has stopped and the postnatal check is done, because they increase the risk of infection. The other statements are correct.

Jawapan

A · "I can use tampons for the bleeding as soon as I get home."
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Weight and urine dipstick for protein

Mengapa ini jawapannya

Daily weights show changes in fluid retention, and urine dipsticks show whether protein loss is improving or relapsing. Abdominal girth and blood pressure are also often monitored.

Jawapan

C · Weight and urine dipstick for protein
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Menilai tekak dan tanda vital serta memaklumkan pakar bedah dengan segera

Mengapa ini jawapannya

Kerap menelan dan darah merah terang mencadangkan hemoragi pascaoperasi. Pastikan kanak-kanak tegak atau mengiring, nilai tanda vital dan tekak dengan lampu, dan maklumkan pakar bedah dengan segera.

Jawapan

A · Menilai tekak dan tanda vital serta memaklumkan pakar bedah dengan segera
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Shuffling gait, mask-like face, rigidity and a resting tremor

Mengapa ini jawapannya

Blocking dopamine in the nigrostriatal pathway can cause parkinsonian signs: bradykinesia, rigidity, tremor and a shuffling gait. The other options describe akathisia, acute dystonia and tardive dyskinesia.

Jawapan

B · Shuffling gait, mask-like face, rigidity and a resting tremor
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Mind reading; ask what other reasons there might be for the boss's behaviour

Mengapa ini jawapannya

Mind reading is assuming others' thoughts without evidence. Exploring alternative explanations, such as the boss being busy, helps the patient test the thought and reduce distress.

Jawapan

D · Mind reading; ask what other reasons there might be for the boss's behaviour
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: h = 173 cm

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Ketinggian dalam inci

5·12 + 8 = 68 in

Inci kepada sentimeter

h = 68·2.54 = 172.7 ≈ 173 cm

Jawapan

h = 173 cm
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: D = 0.6 mg/h

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Sediakan rantaian penukaran

D = 10 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Hitung

D = 10·60/1000 = 0.6 mg/h

Jawapan

D = 0.6 mg/h
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 1.4 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 2·35 = 70 mg

Isi padu

V = 70/50 = 1.4 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 1.4 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: R = 20 mL/h

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kepekatan

25000/250 = 100 unit/mL

Kadar pam

R = 2000/100 = 20 mL/h

Jawapan

R = 20 mL/h
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 28 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

3·60 = 180 min

Kadar titisan

R = 250·20/180 = 27.78 ≈ 28 gtt/min

Jawapan

R = 28 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 28 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 133.3 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

100000 mcg/250 mL = 400 mcg/mL

Dos sejam

20·400 = 8000 mcg/h

Dos seminit

D = 8000/60 = 133.3 mcg/min

Jawapan

D = 133.3 mcg/min
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 650 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 100 + 200 = 300 mL
Infusi IV: 125·12 = 1500 mL
antibiotik IV: 1·100 = 100 mL
jumlah pengambilan = 1900 mL

Jumlah pengeluaran

350 + 375 + 375 + 50 + 100 = 1250 mL

Imbangan

B = 1900 − 1250 = 650 mL

Jawapan

B = 650 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 230 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

13:45 → 18:15 = 4.5 h

Isi padu yang diinfuskan

60·4.5 = 270 mL

Isi padu tinggal

V = 500 − 270 = 230 mL

Jawapan

V = 230 mL
33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 75

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: berpegang pada perabot → 30
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: terjejas → 20
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 25 + 0 + 30 + 0 + 20 + 0 = 75

Jawapan

MFS = 75
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 98% → 0
bernafas udara → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 98/min → 1
sedar (A) → 0
T 36.5 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 1
Tiada parameter yang diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah

Jawapan

rendah

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions