Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

In the UK SSKIN care bundle for pressure ulcer prevention, what does "K" stand for?

  1. AKeep clean
  2. BKeep warm
  3. CKeep moving
  4. DKeep dry
2.Asas kejururawatanSukar

A potassium result is unexpectedly high and the lab reports that the sample was haemolysed. What does this mean?

  1. AThe patient definitely has dangerous hyperkalaemia needing treatment
  2. BThe result is accurate and needs no follow-up
  3. CThe result may be falsely high and the test should be repeated
  4. DThe patient definitely has low potassium
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Semasa memakai sarung tangan steril, bagaimanakah jururawat memakai sarung tangan kedua?

  1. ATarik sarung tangan kedua pada hujung jarinya, menggunakan tangan kosong
  2. BPegang bahagian dalam sarung tangan kedua dengan tangan bersarung
  3. CGunakan tangan kosong untuk melaraskan bahagian luar sarung tangan pertama
  4. DSelitkan jari bersarung di bawah kolar sarung tangan kedua dan tarik memakainya
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient was harmed by a medication error and asks the nurse what happened. Which approach is best?

  1. ATell the patient nothing happened to avoid worry
  2. BBlame the pharmacy for the error so that the nurse and the ward are not at fault
  3. CTell the patient to make a formal complaint to find out
  4. DBe honest that an error occurred and involve the provider and team in disclosure per policy
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Seorang pesakit yang baru diberitahu dia menghidap kanser menangis, tetapi juga telah muntah beberapa kali dan tidak dapat menahan cecair. Apakah yang ditangani dahulu oleh jururawat?

  1. AMenghubungi pendeta hospital
  2. BPengajaran tentang kemoterapi
  3. CSokongan emosi tentang diagnosis
  4. DMuntah dan kehilangan cecair
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

On a cardiac step-down unit, which patient should the nurse assess first?

  1. AHeart failure, weight up 0.5 kg since yesterday, no breathlessness at rest
  2. BAtrial fibrillation on warfarin with an INR of 2.6 this morning
  3. CDay 2 after a pacemaker insertion, asking when the wound dressing will be changed
  4. DSix hours after a coronary stent, new chest pain with ST elevation on the monitor
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Penilaian manakah yang paling baik mengesan sindrom petak selepas kaki patah dibalut dengan simen (cast)?

  1. ASakit yang tidak setimpal dengan kecederaan, terutamanya pada regangan pasif
  2. BKaki yang hangat dan merah jambu
  3. CDenyutan kuat di kaki
  4. DGatal ringan di bawah simen
8.Kejururawatan klinikalSukar

Dua hari selepas reseksi usus, pesakit mengalami sakit yang meningkat, demam, takikardia dan cecair yang kelihatan seperti najis dalam saliran luka. Apakah yang paling mungkin?

  1. AKebocoran anastomosis
  2. BPemulihan pascaoperasi yang normal
  3. CSembelit
  4. DPengekalan air kencing
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

How should a patient collect a clean-catch midstream urine sample?

  1. ACollect the very first urine of the stream directly in the sterile cup
  2. BClean the area, start voiding into the toilet, then catch the middle part
  3. CCollect urine from the toilet bowl after voiding into the toilet
  4. DFill the cup completely, then add tap water if there is not enough
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient with heavy alcohol use and a poor diet has a hemoglobin of 10.1 g/dL (101 g/L), an MCV of 110 fL and a low red cell folate. Which explanation fits best?

  1. AFolate deficiency, made worse by a direct alcohol effect
  2. BThalassemia trait inherited from one of the parents
  3. CIron deficiency from slow, chronic bleeding in the gut
  4. DAnemia caused by long-standing chronic kidney disease
11.FarmakologiSederhana

What should the nurse teach a patient about taking levothyroxine?

  1. ATake it together with the iron tablet to save time
  2. BTake it on an empty stomach, 30–60 minutes before breakfast
  3. CTake it with milk at dinner, as calcium protects the stomach lining
  4. DTake it only on days when feeling tired
12.FarmakologiSukar

Ten days after chemotherapy, a patient has a temperature of 38.5 °C (101.3 °F) but says she feels fine. What should happen?

  1. AWait 48 hours to see whether the fever settles
  2. BStart oral antibiotics only if a rash develops
  3. CParacetamol at home and review at the next routine clinic visit
  4. DUrgent cultures and IV broad-spectrum antibiotics without delay
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

After a bronchoscopy with throat anaesthesia, when can the patient eat and drink?

  1. AAfter a full 24 hours without food
  2. BImmediately after the scope is removed
  3. CWhen the gag and cough reflexes have returned
  4. DOnly after a chest X-ray has been reported
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Seorang pesakit dengan DVT betis yang disahkan telah memulakan antikoagulasi terapeutik dan bertanya sama ada dia mesti kekal di katil. Apakah jawapan yang paling tepat?

  1. ABerjalan tidak dibenarkan sehingga bekuan larut sepenuhnya
  2. BRehat mutlak di katil diperlukan sekurang-kurangnya dua minggu
  3. CBerjalan mengikut toleransi biasanya digalakkan setelah dirawat
  4. DKaki patut diurut sebelum setiap kali berjalan
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Why is propranolol given to a patient with hyperthyroidism?

  1. ATo destroy overactive thyroid tissue over a few weeks
  2. BTo ease tremor and palpitations while other treatment starts
  3. CTo stop the thyroid gland from making any more hormones
  4. DTo replace the hormone lost from the thyroid gland
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient with Guillain–Barré syndrome has a blood pressure that swings between 80/50 and 190/100 mmHg and a heart rate that changes suddenly. What does this suggest?

  1. AA faulty blood pressure cuff that should be replaced and the readings ignored
  2. BAutonomic dysfunction, which needs continuous cardiac monitoring
  3. CA drug reaction that means all medicines must stop
  4. DAnxiety that will settle with reassurance alone
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Sebesar manakah bukaan perkakas stoma patut dipotong?

  1. AKira-kira 2 cm lebih besar daripada stoma di sekelilingnya
  2. BKira-kira 2–3 mm lebih besar daripada stoma di sekelilingnya
  3. CSebarang saiz, asalkan stoma tertutup
  4. DSedikit lebih kecil daripada stoma untuk kedapan yang ketat
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Seorang pesakit sekatan usus mengalami sakit teruk yang berterusan (tidak lagi berkolik), demam, kadar jantung 120/min dan abdomen yang kaku dan sakit apabila disentuh. Apakah yang ditunjukkan oleh ini?

  1. AKemajuan normal yang hanya memerlukan analgesia ringkas tetap
  2. BSembelit yang patut dirawat dengan julap perangsang
  3. CSekatan sedang pulih apabila usus mula bergerak
  4. DStrangulasi atau perforasi yang memerlukan semakan pembedahan segera
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman is about to get out of bed for the first time after birth. What should the nurse do?

  1. AHelp her sit, then stand slowly with support
  2. BLet her walk alone so she feels independent
  3. CWait until day 3 before letting her stand
  4. DAsk her to stand quickly to reduce dizziness
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A newborn is jaundiced at 12 hours of age. The mother is blood group O, Rh-positive and the baby is group A, Rh-positive with a positive direct Coombs test. What is the most likely cause?

  1. ARh isoimmunisation
  2. BBreast milk jaundice
  3. CPhysiological jaundice
  4. DABO incompatibility
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

How is threadworm (pinworm) infection usually confirmed?

  1. AAn abdominal X-ray to look for the worms in the gut
  2. BA urine sample collected in the evening
  3. CA tape test on the skin around the anus first thing in the morning
  4. DA blood test for worm antibodies taken an hour after an evening meal
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Seorang bayi berumur 3 minggu mempunyai suhu rektum 38.3 °C. Bayi itu menyusu sedikit kurang daripada biasa tetapi kelihatan sihat. Apakah yang patut dinasihatkan oleh jururawat?

  1. ATiada tindakan segera, kerana demam pada kumpulan umur ini biasanya disebabkan oleh tumbuh gigi atau pakaian berlebihan
  2. BPenilaian perubatan segera, kerana demam pada bayi kecil mungkin tanda jangkitan serius
  3. CBeri antipiretik dan semak semula dalam 3 hari
  4. DPakaikan bayi dengan pakaian nipis dan tunggu apa yang berlaku
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A patient with borderline personality disorder has made superficial cuts to her arm on the ward. What is the most appropriate nursing response?

  1. AIgnore the wounds completely so as not to reinforce the self-harming behaviour in any way
  2. BTreat the wounds in a calm, matter-of-fact way and assess her current risk and feelings
  3. CGive her a lot of extra attention for the rest of the day
  4. DScold her for breaking the ward rules and remove all her privileges
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

The family of a patient with schizophrenia asks how they can tell if he is becoming unwell again. Which signs should the nurse teach them to watch for?

  1. APoor sleep, withdrawal from others and increasing suspiciousness
  2. BA better appetite and more interest in his hobbies
  3. CTalking more openly with his family about his feelings and his plans for the future
  4. DMild dry mouth in the first week of a new medicine
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
4 lb 4 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang bayi baru lahir seberat 4 lb 4 oz. Dengan menggunakan 1 lb = 16 oz dan 1 kg = 2.2 lb, cari berat m dalam kilogram. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

4 lb 4 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb
m = kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
½ tsp? mL2 cawan? mL3 tbsp? mL1 fl oz? mLΣ = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Semasa satu syif, seorang pesakit mengambil ½ tsp daripada sirap batuk, 2 cawan daripada teh, 3 tbsp daripada suplemen cecair, 1 fl oz daripada jus. Dengan menggunakan setara yang diberikan, cari jumlah pengambilan oral V dalam mL.

1 tsp = 5 mL1 cawan = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
90 kg7.5 mg/kg/hari3× sehariD = ? mg

Seorang pesakit berberat 90 kg. Dos yang dipreskripsikan ialah 7.5 mg/kg sehari, diberi dalam 3 dos yang sama. Berapakah miligram D yang diberi bagi setiap dos?

90 kg7.5 mg/kg/hari3× sehari
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
125 mg/5 mLV = ? mL

Seorang pesakit seberat 195.8 lb. Preskripsi ialah 2 mg/kg sebagai dos tunggal, dan stok mengandungi 125 mg dalam 5 mL. Dengan menggunakan 1 kg = 2.2 lb, berapakah isi padu V yang anda berikan? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

195.8 lb2 mg/kg125 mg/5 mL1 kg = 2.2 lb
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
120 mLtinggal? mL/h2 h tinggal

500 mL diarahkan selama 10 jam. Selepas 8 jam anda mendapati 120 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Kepada kadar R dalam mL/j berapakah pam mesti ditetapkan semula?

500 mL / 10 hselepas 8 h: 120 mL
R = mL/h
30.Kadar infusi IVSukar
1000 mg100 mL12 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 1000 mg ubat dalam 100 mL dan berjalan pada 12 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

1000 mg/100 mL12 mL/h
D = mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamsusu240 mLteh150 mLInfusi IV60 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing350 mLair kencing350 mLair kencing250 mLair kencing500 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Pesakit berberat 79 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

79 kg12 hair kencing: 350 mLair kencing: 350 mLair kencing: 250 mLair kencing: 500 mL
U = mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL→ 125 mL/hmula 06:00tjumlah​ = ? h80 mL/h × 2 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 1000 mL bermula pada 06:00 dengan 80 mL/j. Selepas 2 jam kadar ditukar kepada 125 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL80 mL/h · 2 h125 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
ringansederhanateruk

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata apabila dipanggil, bercakap dalam ayat tetapi keliru dan menunjukkan respons motor terbaik: mematuhi arahan. Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.

  1. 1ringan
  2. 2sederhana
  3. 3teruk
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 20/min, SpO₂ 99% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 136/82 mmHg, nadi 114/min, sedar, suhu 38.4 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 20SpO₂ 99%O₂SBP 136HR 114AT 38.4 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Keep moving

Mengapa ini jawapannya

SSKIN stands for Surface, Skin inspection, Keep moving, Incontinence and moisture, and Nutrition and hydration. Regular repositioning relieves pressure on the skin.

Jawapan

C · Keep moving
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · The result may be falsely high and the test should be repeated

Mengapa ini jawapannya

Red cells contain a lot of potassium, so haemolysis during collection can falsely raise the result. The sample is repeated, with the patient assessed in the meantime.

Jawapan

C · The result may be falsely high and the test should be repeated
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Selitkan jari bersarung di bawah kolar sarung tangan kedua dan tarik memakainya

Mengapa ini jawapannya

Sarung tangan pertama dipegang hanya pada bahagian dalam kolarnya dengan tangan kosong. Tangan bersarung kemudian hanya menyentuh bahagian luar sarung tangan kedua, di bawah kolarnya yang dilipat. Bahagian dalam sarung tangan tidak steril sebaik sahaja kulit menyentuhnya.

Jawapan

D · Selitkan jari bersarung di bawah kolar sarung tangan kedua dan tarik memakainya
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Be honest that an error occurred and involve the provider and team in disclosure per policy

Mengapa ini jawapannya

Open, honest disclosure of errors is an ethical duty and part of a safety culture. The nurse follows policy, which usually involves the provider and risk team, and does not hide or blame.

Jawapan

D · Be honest that an error occurred and involve the provider and team in disclosure per policy
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Muntah dan kehilangan cecair

Mengapa ini jawapannya

Muntah yang berterusan mengancam imbangan cecair dan elektrolit, satu keperluan fisiologi. Sokongan emosi penting dan patut menyusul tidak lama lagi, tetapi ancaman fizikal ditangani dahulu.

Jawapan

D · Muntah dan kehilangan cecair
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Six hours after a coronary stent, new chest pain with ST elevation on the monitor

Mengapa ini jawapannya

New chest pain with ST elevation after a stent suggests the stent may have blocked, causing an acute myocardial infarction. This is an emergency; the other findings are within target or routine.

Jawapan

D · Six hours after a coronary stent, new chest pain with ST elevation on the monitor
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Sakit yang tidak setimpal dengan kecederaan, terutamanya pada regangan pasif

Mengapa ini jawapannya

Sakit yang bertambah, yang tidak reda dengan analgesia dan bertambah teruk dengan regangan pasif ialah tanda paling awal. Pucat, kebas dan ketiadaan denyutan ialah tanda lewat.

Jawapan

A · Sakit yang tidak setimpal dengan kecederaan, terutamanya pada regangan pasif
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Kebocoran anastomosis

Mengapa ini jawapannya

Kebocoran anastomosis membenarkan kandungan usus masuk ke dalam abdomen, menyebabkan peritonitis dan sepsis. Ia kecemasan pembedahan yang memerlukan semakan segera.

Jawapan

A · Kebocoran anastomosis
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Clean the area, start voiding into the toilet, then catch the middle part

Mengapa ini jawapannya

Cleaning the urethral area and discarding the first part of the stream reduce contamination from skin and urethral bacteria. The inside of the sterile container must not be touched, and the sample should reach the laboratory promptly.Disemak dengan: Clean catch urine sample · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

B · Clean the area, start voiding into the toilet, then catch the middle part
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Folate deficiency, made worse by a direct alcohol effect

Mengapa ini jawapannya

Poor diet and alcohol reduce folate intake and absorption, causing macrocytic anemia, and alcohol itself also raises the MCV. Iron deficiency and thalassemia cause small cells. Folate is replaced after B12 deficiency is excluded, and thiamine is also commonly given.Disemak dengan: Folate-deficiency anemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

A · Folate deficiency, made worse by a direct alcohol effect
11.Farmakologi

Jawapan: B · Take it on an empty stomach, 30–60 minutes before breakfast

Mengapa ini jawapannya

Levothyroxine is best absorbed on an empty stomach, and calcium, iron and antacids should be taken some hours apart. It is taken every day, usually for life.

Jawapan

B · Take it on an empty stomach, 30–60 minutes before breakfast
12.Farmakologi

Jawapan: D · Urgent cultures and IV broad-spectrum antibiotics without delay

Mengapa ini jawapannya

Fever during neutropenia is treated as a medical emergency because infection can progress rapidly. Cultures are taken and empirical IV antibiotics are started promptly, ideally within one hour.

Jawapan

D · Urgent cultures and IV broad-spectrum antibiotics without delay
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · When the gag and cough reflexes have returned

Mengapa ini jawapannya

Local anaesthetic sprayed on the throat abolishes the gag and cough reflexes for a time, so food or fluid could be aspirated. The nurse checks that the reflexes have returned (often after about one to two hours) before giving sips of water and then food.

Jawapan

C · When the gag and cough reflexes have returned
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Berjalan mengikut toleransi biasanya digalakkan setelah dirawat

Mengapa ini jawapannya

Mobilisasi awal dengan antikoagulasi yang berkesan tidak meningkatkan risiko embolisme pulmonari dan mungkin mengurangkan kesakitan, bengkak dan sindrom pasca-trombotik. Rehat di katil secara rutin tidak lagi disyorkan. Mengurut kaki yang terjejas patut dielakkan.

Jawapan

C · Berjalan mengikut toleransi biasanya digalakkan setelah dirawat
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · To ease tremor and palpitations while other treatment starts

Mengapa ini jawapannya

A beta-blocker quickly controls adrenergic symptoms such as tachycardia, tremor and anxiety. It does not lower hormone production, so a thionamide, radioactive iodine or surgery is still needed.

Jawapan

B · To ease tremor and palpitations while other treatment starts
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Autonomic dysfunction, which needs continuous cardiac monitoring

Mengapa ini jawapannya

Guillain–Barré syndrome can involve autonomic nerves, causing labile blood pressure and dangerous arrhythmias. Patients need continuous ECG monitoring and close observation, often in a high-dependency setting.

Jawapan

B · Autonomic dysfunction, which needs continuous cardiac monitoring
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Kira-kira 2–3 mm lebih besar daripada stoma di sekelilingnya

Mengapa ini jawapannya

Apertur dipotong agar muat rapat di sekeliling stoma, meninggalkan margin kecil kira-kira 2–3 mm (kira-kira 1/8 inci). Terlalu besar mendedahkan kulit kepada output; terlalu kecil boleh memotong stoma. Stoma mengecut dalam minggu-minggu pertama, jadi pengukuran diulang.

Jawapan

B · Kira-kira 2–3 mm lebih besar daripada stoma di sekelilingnya
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Strangulasi atau perforasi yang memerlukan semakan pembedahan segera

Mengapa ini jawapannya

Perubahan daripada sakit berkolik kepada berterusan, dengan demam, takikardia, peritonisme atau laktat meningkat, menunjukkan iskemia (strangulasi) atau perforasi. Ini ialah kecemasan pembedahan. Julap dikontraindikasikan dalam sekatan mekanikal.

Jawapan

D · Strangulasi atau perforasi yang memerlukan semakan pembedahan segera
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Help her sit, then stand slowly with support

Mengapa ini jawapannya

Orthostatic hypotension is common after birth. The nurse helps her sit at the edge of the bed, dangle her legs, then stand slowly with assistance and stays close in case she feels faint.

Jawapan

A · Help her sit, then stand slowly with support
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · ABO incompatibility

Mengapa ini jawapannya

Group O mothers have anti-A and anti-B antibodies that can cross the placenta and haemolyse the red cells of a group A or B baby. Early jaundice with a positive direct Coombs test suggests haemolysis. Both are Rh-positive, so Rh disease is excluded.

Jawapan

D · ABO incompatibility
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · A tape test on the skin around the anus first thing in the morning

Mengapa ini jawapannya

Clear adhesive tape pressed against the perianal skin on waking, before washing, picks up eggs that can be seen under a microscope. Parents may also see the small white worms around the anus at night.

Jawapan

C · A tape test on the skin around the anus first thing in the morning
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Penilaian perubatan segera, kerana demam pada bayi kecil mungkin tanda jangkitan serius

Mengapa ini jawapannya

Sebarang demam 38 °C atau lebih pada bayi di bawah kira-kira 3 bulan (dan terutamanya di bawah 28 hari) memerlukan penilaian perubatan segera untuk sepsis, jangkitan kencing atau meningitis, walaupun bayi kelihatan sihat.

Jawapan

B · Penilaian perubatan segera, kerana demam pada bayi kecil mungkin tanda jangkitan serius
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Treat the wounds in a calm, matter-of-fact way and assess her current risk and feelings

Mengapa ini jawapannya

Wounds need care, and self-harm requires risk assessment. A calm, non-judgemental response avoids both punishment and unintended reinforcement, and helps the patient explore triggers and safer coping.

Jawapan

B · Treat the wounds in a calm, matter-of-fact way and assess her current risk and feelings
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Poor sleep, withdrawal from others and increasing suspiciousness

Mengapa ini jawapannya

Early warning signs of relapse include sleep disturbance, social withdrawal, irritability, suspiciousness and neglect of self-care. Recognising them early allows treatment to be reviewed before a full relapse.

Jawapan

A · Poor sleep, withdrawal from others and increasing suspiciousness
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: m = 1.93 kg

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Auns kepada paun

4 oz/16 = 0.25 lb
4 + 0.25 = 4.25 lb

Paun kepada kilogram

m = 4.25/2.2 = 1.932 ≈ 1.93 kg

Jawapan

m = 1.93 kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 557.5 mL

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Setiap item dalam mL

½ tsp = 0.5·5 = 2.5 mL
2 cawan = 2·240 = 480 mL
3 tbsp = 3·15 = 45 mL
1 fl oz = 1·30 = 30 mL

Tambah

V = 2.5 + 480 + 45 + 30 = 557.5 mL

Jawapan

V = 557.5 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 225 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Jumlah sehari

7.5·90 = 675 mg

Setiap dos

D = 675/3 = 225 mg

Jawapan

D = 225 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 7.1 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Berat dalam kg

195.8/2.2 = 89 kg

Dos

2·89 = 178 mg

Isi padu

V = (178/125)·5 = 7.12 ≈ 7.1 mL

Jawapan

V = 7.1 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 60 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

500/10 = 50 mL/h

Kadar baharu

R = 120/2 = 60 mL/h

Jawapan

R = 60 mL/h

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 120 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

1000/100 = 10 mg/mL

Kadar dos

D = 10·12 = 120 mg/h

Jawapan

D = 120 mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 1.53 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

350 + 350 + 250 + 500 = 1450 mL

Per kilogram sejam

U = 1450/(79·12) = 1.53 mL/kg/h

Jawapan

U = 1.53 mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 8.7 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

80·2 = 160 mL
1000 − 160 = 840 mL tinggal

Bahagian kedua

840/125 = 6.72 h

Jumlah masa

t = 2 + 6.72 = 8.72 ≈ 8.7 h

Jawapan

t = 8.7 h

Itu kira-kira 8 h 43 min, jadi beg habis pada kira-kira 14:43.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: ringan

Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.

Skorkan setiap bahagian

E: membuka mata apabila dipanggil → 3
V: bercakap dalam ayat tetapi keliru → 4
M: mematuhi arahan → 6

Tambah

GCS = 3 + 4 + 6 = 13

Keterukan

GCS 13 → ringan

Jawapan

ringan
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 99% → 0
dengan oksigen → 2
SBP 136 mmHg → 0
HR 114/min → 2
sedar (A) → 0
T 38.4 °C → 1

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 2 + 0 + 1 = 5
Tiada parameter yang diskor 3.

Kumpulan risiko

sederhana

Jawapan

sederhana

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions