Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Which of these is part of the UK "Sepsis Six"?

  1. AWaiting for a chest X-ray before antibiotics
  2. BGiving a sedative
  3. CMeasuring urine output
  4. DRestricting IV fluids
2.Asas kejururawatanSukar

Dalam masa 24 jam seorang pesakit mengambil 2400 mL dan mempunyai jumlah pengeluaran terukur 1800 mL. Apakah imbangan cecair?

  1. APositif 600 mL
  2. BNegatif 600 mL
  3. CPositif 4200 mL
  4. DSeimbang, kerana kedua-dua nilai tinggi
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

How does a nurse add a sterile gauze pack to a sterile field that is already set up?

  1. ATip the item onto the field and push it into place with the wrapper
  2. BReach across the field with clean gloves to place the item
  3. CPlace the whole wrapped pack on the field and open it there with sterile gloves
  4. DOpen the wrapper away from the field and drop the item on it without reaching over
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient with pulmonary tuberculosis has been on treatment. Which findings usually allow airborne isolation to end?

  1. AThree negative sputum smears, clinical improvement and continued therapy
  2. BThe patient has been in hospital for one week and has taken every dose of medicine
  3. COne negative chest x-ray after starting treatment
  4. DThe cough has stopped, even with no sputum tests
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient is receiving continuous tube feeds. Which action best reduces the risk of aspiration?

  1. AIncrease the feed rate so the stomach empties sooner
  2. BLay the patient flat for an hour after each bag is hung
  3. CKeep the head of the bed raised to at least 30 degrees
  4. DTurn the feed off only while the patient is asleep at night
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Seorang pesakit dengan kateter vena pusat tiba-tiba sesak nafas, dengan sakit dada dan SpO₂ yang menurun, semasa talian dikeluarkan. Apakah yang dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. ATutup tapak itu, pusingkan ke sebelah kiri dengan kepala ke bawah, beri oksigen dan minta bantuan
  2. BBilas kateter dengan salin untuk membersihkan sebarang sekatan
  3. CMinta pesakit menarik nafas dalam yang perlahan dan teruskan
  4. DDudukkan pesakit tegak dan siapkan pengeluaran talian dengan cepat
7.Kejururawatan klinikalSederhana

What should the nurse regularly check for a patient with a syringe driver?

  1. AThe infusion site, the rate and volume remaining, and the patient's symptoms
  2. BOnly that the battery is charged and the device is switched on
  3. CNothing, once the syringe driver is running
  4. DOnly the patient's weight, measured once a week on the same scales
8.Kejururawatan klinikalSukar

Why might a patient with diabetes who takes a beta-blocker not notice hypoglycaemia early?

  1. ABeta-blockers stop the liver from responding to insulin
  2. BBeta-blockers make the patient sleep through the night
  3. CBeta-blockers can mask warning signs such as tremor and a fast heart rate
  4. DBeta-blockers raise blood glucose, so true hypoglycaemia cannot happen at all
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A 55-year-old has a positive fecal immunochemical test (FIT) during routine screening. What is the usual next step?

  1. AReferral for colonoscopy
  2. BStart an iron supplement only
  3. CRepeat the test in 10 years
  4. DNo action if there are no symptoms
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

In the first 24 hours after a major burn, which laboratory pattern is most expected?

  1. ALow sodium and low hematocrit
  2. BLow potassium and low hematocrit
  3. CHigh potassium and high hematocrit
  4. DHigh calcium and high albumin
11.FarmakologiSederhana

Which patient should usually not receive a live vaccine?

  1. AA healthy 1-year-old child
  2. BA patient receiving chemotherapy for leukaemia
  3. CA patient with mild seasonal allergies
  4. DA healthy adult nurse who works on a children's ward
12.FarmakologiSukar

Mengapakah sildenafil dikontraindikasikan pada pesakit yang menggunakan nitrat untuk angina?

  1. ANitrat menyekat metabolisme sildenafil dalam hati
  2. BKedua-duanya menaikkan cGMP dalam otot licin vaskular dan boleh menyebabkan hipotensi teruk
  3. CGabungan itu menyebabkan hiperkalemia berbahaya
  4. DSildenafil menyekat penukaran nitrat kepada nitrik oksida dalam salur darah
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Which foot care advice is correct for a patient with peripheral arterial disease?

  1. ACut corns with a razor blade to prevent pressure
  2. BUse a hot water bottle on the feet at night
  3. CCheck the feet daily and wear well-fitting shoes
  4. DWalk barefoot at home to strengthen the feet
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

On the first day after abdominal surgery, a patient has a temperature of 37.8 °C, SpO₂ 93% on air and reduced breath sounds at both bases. They have stayed in bed because of pain. What is the most likely cause and response?

  1. AWound infection: open the wound fully and swab it for culture
  2. BAtelectasis: give analgesia, deep breathing and mobilisation
  3. CNormal recovery; no action is needed
  4. DPulmonary oedema: restrict all oral fluids and give a diuretic
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Seorang pesakit mengalami hemianopia homonim selepas strok. Bagaimanakah jururawat patut membantu pada mulanya?

  1. AMemastikan bilik gelap untuk mengurangkan rangsangan visual
  2. BMeletakkan loceng panggilan dan minuman di sebelah yang tiada penglihatan, untuk melatihnya
  3. CMenutup mata di sebelah yang terjejas dengan tampalan
  4. DMendekati dari sebelah yang boleh melihat dan mengajar memalingkan kepala untuk mengimbas
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient's corrected calcium is 1.7 mmol/L (about 6.8 mg/dL). Which ECG change is most typical?

  1. AST elevation in all leads
  2. BA shortened QT interval
  3. CTall, peaked T waves
  4. DA prolonged QT interval
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

A dying patient can no longer drink. Which mouth care is most appropriate?

  1. AFrequent, gentle moistening of the mouth and lips
  2. BLemon and glycerine swabs every hour to stimulate saliva
  3. CNo mouth care, to avoid disturbing the patient
  4. DBrushing hard with a stiff toothbrush twice a day
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A nurse teaches a carer about overnight tube feeding at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll let him lie flat so he sleeps better while the feed runs."
  2. B"I'll check the external length mark on the tube every day."
  3. C"I'll flush the tube with water before and after his medicines."
  4. D"I'll stop the feed and call if he coughs or struggles to breathe."
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman says she uses cannabis daily to manage nausea in pregnancy. What is the best nursing response?

  1. AExplain the risks without judgement and offer safer treatments
  2. BAdvise her to switch to tobacco instead
  3. CRefuse to continue her care until she stops
  4. DTell her that cannabis is a natural remedy and safe in pregnancy
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Which statement by a woman with postnatal depression shows that the nurse's teaching has been effective?

  1. A"I will tell my midwife or doctor if I have thoughts of harming myself."
  2. B"I should keep my feelings to myself so I don't worry my family."
  3. C"Depression after birth means I am a bad mother."
  4. D"If I take medicine I can never breastfeed again."
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

How should anti-sickness medicine be given to a child receiving chemotherapy that often causes vomiting?

  1. AOnly after the child has already vomited at least twice
  2. BOnly if the child asks for it
  3. COnly at night, when the child is asleep
  4. DBefore the chemotherapy starts and then regularly
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Which newborn should the nurse assess first?

  1. AA 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min
  2. BA 1-day-old with bluish hands and feet but pink lips and trunk
  3. CA 1-day-old with tiny white spots (milia) on the nose
  4. DA 3-day-old with mild facial jaundice who is feeding well
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Bilakah darah patut diambil untuk mengukur paras litium pesakit?

  1. A1 jam selepas dos terakhir
  2. BSejurus selepas dos pagi
  3. CPada bila-bila masa sepanjang hari, kerana ia tidak membezakan
  4. DKira-kira 12 jam selepas dos terakhir
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Seorang pesakit yang mengalami kemurungan teruk selama beberapa minggu tiba-tiba ceria dan tenang, dan memberikan jam tangannya kepada pesakit lain. Apakah tindakan yang paling sesuai?

  1. ABertanya kepadanya secara langsung tentang fikiran dan rancangan bunuh diri dan memaklumkan pasukan
  2. BMencatat bahawa moodnya jelas bertambah baik dan mengurangkan tahap pemerhatiannya
  3. CMemujinya kerana kemurahan hatinya dan tidak berkata apa-apa lagi
  4. DMerancang discajnya esok
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
12345678910111202:55?4:55 AM2:55 PM2:55 AM1:55 AM

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 02:55 (jam 24 jam). Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 12 jam? Klik padanya.

02:55
  1. 14:55 AM
  2. 22:55 PM
  3. 32:55 AM
  4. 41:55 AM
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
2 cawan? mL1 fl oz? mL3 tbsp? mLΣ = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Semasa satu syif, seorang pesakit mengambil 2 cawan daripada teh, 1 fl oz daripada jus, 3 tbsp daripada suplemen cecair. Dengan menggunakan setara yang diberikan, cari jumlah pengambilan oral V dalam mL.

1 cawan = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
22 kg7.5 mg/kg/hari3× sehariD = ? mg

Seorang pesakit berberat 22 kg. Dos yang dipreskripsikan ialah 7.5 mg/kg sehari, diberi dalam 3 dos yang sama. Berapakah miligram D yang diberi bagi setiap dos?

22 kg7.5 mg/kg/hari3× sehari
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 650 unit ubat yang datang sebagai 1000 unit/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

650 units1000 units/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1000 mL20 gtt/mL4 h? gtt/min

Infuskan 1000 mL selama 4 jam dengan set pemberian 20 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1000 mL4 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
300 mL60 gtt/mL50 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 50 gtt/min melalui set 60 gtt/mL. Terdapat 300 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong?

50 gtt/min60 gtt/mL300 mL
t = h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamair300 mLjus150 mLInfusi IV75 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing150 mLair kencing275 mLair kencing325 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih).

air: 300 mLjus: 150 mLInfusi IV: 75 mL/h × 12 hantibiotik IV: 2 × 50 mLair kencing: 150 mLair kencing: 275 mLair kencing: 325 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL250 mL diinfuskan60 mL/h20:30t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 60 mL/j. Pada 20:30, 250 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL250 mL diinfuskan60 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: terjejas; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 20/min, SpO₂ 98% bernafas udara bilik, tekanan darah 100/60 mmHg, nadi 88/min, tidak bertindak balas, suhu 35.5 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 20SpO₂ 98%udaraSBP 100HR 88UT 35.5 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Measuring urine output

Mengapa ini jawapannya

The Sepsis Six are: give oxygen if needed, take blood cultures, give IV antibiotics, give IV fluids, check lactate and monitor urine output, ideally within the first hour.

Jawapan

C · Measuring urine output
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Positif 600 mL

Mengapa ini jawapannya

2400 − 1800 = +600 mL, imbangan positif. Kehilangan tidak ketara seperti peluh dan pernafasan tidak diukur, maka imbangan sebenar lebih rendah daripada yang ditunjukkan carta.

Jawapan

A · Positif 600 mL
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Open the wrapper away from the field and drop the item on it without reaching over

Mengapa ini jawapannya

The nurse opens the package so the sterile item can be dropped onto the field from a short height, without the wrapper or arms crossing over the sterile area. The item must land well inside the non-sterile border.

Jawapan

D · Open the wrapper away from the field and drop the item on it without reaching over
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Three negative sputum smears, clinical improvement and continued therapy

Mengapa ini jawapannya

Airborne precautions usually continue until the patient is on effective therapy, is improving clinically and has three negative sputum smears for acid-fast bacilli, according to policy.

Jawapan

A · Three negative sputum smears, clinical improvement and continued therapy
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Keep the head of the bed raised to at least 30 degrees

Mengapa ini jawapannya

Raising the head of the bed to at least 30 degrees during and after feeding lowers the risk of reflux and aspiration. Lying flat greatly increases the risk.

Jawapan

C · Keep the head of the bed raised to at least 30 degrees
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Tutup tapak itu, pusingkan ke sebelah kiri dengan kepala ke bawah, beri oksigen dan minta bantuan

Mengapa ini jawapannya

Tanda ini semasa pengeluaran talian mencadangkan embolisme udara. Menutup tapak dengan pembalut kedap udara menghalang lebih banyak udara masuk, dan kedudukan sebelah kiri, kepala ke bawah membantu memerangkap udara di sebelah kanan jantung, jauh daripada arteri pulmonari. Oksigen dan bantuan segera menyusul.

Jawapan

A · Tutup tapak itu, pusingkan ke sebelah kiri dengan kepala ke bawah, beri oksigen dan minta bantuan
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · The infusion site, the rate and volume remaining, and the patient's symptoms

Mengapa ini jawapannya

Nurses check that the infusion is running as planned, the site has no redness or swelling, and the symptoms are controlled. Problems are acted on quickly to avoid distress.

Jawapan

A · The infusion site, the rate and volume remaining, and the patient's symptoms
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Beta-blockers can mask warning signs such as tremor and a fast heart rate

Mengapa ini jawapannya

Tremor, palpitations and anxiety in hypoglycaemia are driven by the sympathetic system, which beta-blockers blunt. Sweating is often still present, and patients need to monitor glucose closely.

Jawapan

C · Beta-blockers can mask warning signs such as tremor and a fast heart rate
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Referral for colonoscopy

Mengapa ini jawapannya

A positive FIT means hidden blood in the stool, which may come from a polyp, cancer or other lesion, so a colonoscopy is needed to find the source. A positive screening test is never ignored, even without symptoms.Disemak dengan: Fecal Occult Blood Test (FOBT) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

A · Referral for colonoscopy
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · High potassium and high hematocrit

Mengapa ini jawapannya

Early after a burn, damaged cells release potassium, and plasma shifts into the tissues, which concentrates the blood and raises the hematocrit. Later, as fluid returns and the kidneys excrete potassium, hypokalemia can develop.Disemak dengan: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

C · High potassium and high hematocrit
11.Farmakologi

Jawapan: B · A patient receiving chemotherapy for leukaemia

Mengapa ini jawapannya

Live attenuated vaccines can cause serious infection in immunosuppressed people and are generally avoided in pregnancy. Inactivated vaccines are safe but may give a weaker response.

Jawapan

B · A patient receiving chemotherapy for leukaemia
12.Farmakologi

Jawapan: B · Kedua-duanya menaikkan cGMP dalam otot licin vaskular dan boleh menyebabkan hipotensi teruk

Mengapa ini jawapannya

Nitrat meningkatkan penghasilan cGMP melalui nitrik oksida dan sildenafil menyekat pemecahannya oleh PDE5. Bersama-sama, ia menyebabkan vasodilasi berlebihan dan penurunan tekanan darah yang berbahaya.

Jawapan

B · Kedua-duanya menaikkan cGMP dalam otot licin vaskular dan boleh menyebabkan hipotensi teruk
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Check the feet daily and wear well-fitting shoes

Mengapa ini jawapannya

Reduced blood flow slows healing, so minor injuries can become ulcers or gangrene. Patients inspect their feet daily, keep them clean and moisturised, wear well-fitting footwear and see a podiatrist for nails and corns. Direct heat can burn ischaemic skin.

Jawapan

C · Check the feet daily and wear well-fitting shoes
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Atelectasis: give analgesia, deep breathing and mobilisation

Mengapa ini jawapannya

Atelectasis is common in the first days after surgery, especially upper abdominal surgery, due to pain, shallow breathing and immobility. It can cause a low-grade fever and reduced basal breath sounds. Good analgesia, deep breathing exercises, coughing with wound support and early mobilisation reverse it and prevent pneumonia.

Jawapan

B · Atelectasis: give analgesia, deep breathing and mobilisation
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Mendekati dari sebelah yang boleh melihat dan mengajar memalingkan kepala untuk mengimbas

Mengapa ini jawapannya

Pada mulanya, meletakkan barang penting dan mendekati dari sebelah dengan penglihatan yang utuh memperbaik keselamatan. Lama-kelamaan pesakit diajar mengimbas dengan memalingkan kepala ke arah medan yang hilang. Menutup satu mata tidak membantu, kerana kedua-dua mata telah kehilangan separuh medan yang sama.

Jawapan

D · Mendekati dari sebelah yang boleh melihat dan mengajar memalingkan kepala untuk mengimbas
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · A prolonged QT interval

Mengapa ini jawapannya

Hypocalcaemia prolongs the QT interval, which can lead to dangerous arrhythmias. A short QT is seen in hypercalcaemia, and peaked T waves are typical of hyperkalaemia.

Jawapan

D · A prolonged QT interval
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Frequent, gentle moistening of the mouth and lips

Mengapa ini jawapannya

Regular gentle mouth care with water or saliva substitutes and lip balm relieves dryness and discomfort. Lemon and glycerine swabs can dry the mouth further. Families can be involved if they wish.

Jawapan

A · Frequent, gentle moistening of the mouth and lips
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · "I'll let him lie flat so he sleeps better while the feed runs."

Mengapa ini jawapannya

The head should stay raised by at least 30–45° during feeding and for a while afterwards. Flushing, checking the tube length and stopping for breathing problems are all correct.

Jawapan

A · "I'll let him lie flat so he sleeps better while the feed runs."
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Explain the risks without judgement and offer safer treatments

Mengapa ini jawapannya

Cannabis in pregnancy is associated with low birth weight and possible effects on brain development. The nurse discusses the risks without judgement, offers safer antiemetics and support and continues care.

Jawapan

A · Explain the risks without judgement and offer safer treatments
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · "I will tell my midwife or doctor if I have thoughts of harming myself."

Mengapa ini jawapannya

Teaching aims to reduce shame, encourage support and make clear that thoughts of self-harm must be reported urgently. Many antidepressants are compatible with breastfeeding, and depression is a treatable illness, not a failure.

Jawapan

A · "I will tell my midwife or doctor if I have thoughts of harming myself."
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Before the chemotherapy starts and then regularly

Mengapa ini jawapannya

Antiemetics work best when given before chemotherapy and on a regular schedule, not only after vomiting begins. Uncontrolled vomiting can also cause anticipatory nausea with later treatments.

Jawapan

D · Before the chemotherapy starts and then regularly
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · A 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min

Mengapa ini jawapannya

Grunting, nasal flaring and tachypnoea (above about 60/min) are signs of respiratory distress and need immediate assessment. Milia, acrocyanosis in the first days and mild jaundice after 24 hours in a well-feeding baby are common and expected.

Jawapan

A · A 2-hour-old with grunting, nasal flaring and a respiratory rate of 74/min
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Kira-kira 12 jam selepas dos terakhir

Mengapa ini jawapannya

Paras litium diambil kira-kira 12 jam selepas dos terakhir, biasanya pada waktu pagi sebelum dos seterusnya, supaya keputusan dapat dibandingkan dengan julat sasaran.

Jawapan

D · Kira-kira 12 jam selepas dos terakhir
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Bertanya kepadanya secara langsung tentang fikiran dan rancangan bunuh diri dan memaklumkan pasukan

Mengapa ini jawapannya

Ketenangan mendadak dan memberikan harta boleh bermakna pesakit telah memutuskan untuk menamatkan nyawanya. Jururawat bertanya secara langsung tentang niat, rancangan dan cara bunuh diri, mengekalkan keselamatan dan memaklumkan pasukan.

Jawapan

A · Bertanya kepadanya secara langsung tentang fikiran dan rancangan bunuh diri dan memaklumkan pasukan
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 2:55 AM

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

02 → 2 AM

Jawapan

2:55 AM

Jawapan

2:55 AM
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 555 mL

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Setiap item dalam mL

2 cawan = 2·240 = 480 mL
1 fl oz = 1·30 = 30 mL
3 tbsp = 3·15 = 45 mL

Tambah

V = 480 + 30 + 45 = 555 mL

Jawapan

V = 555 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 55 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Jumlah sehari

7.5·22 = 165 mg

Setiap dos

D = 165/3 = 55 mg

Jawapan

D = 55 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.65 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Isi padu

V = 650/1000 = 0.65 mL

Pada picagari

Pada picagari 1 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.01 mL.

Jawapan

V = 0.65 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 83 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

4·60 = 240 min

Kadar titisan

R = 1000·20/240 = 83.33 ≈ 83 gtt/min

Jawapan

R = 83 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 83 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 6 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

50·60/60 = 50 mL/h

Masa yang tinggal

t = 300/50 = 6 h

Jawapan

t = 6 h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 700 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 300 + 150 = 450 mL
Infusi IV: 75·12 = 900 mL
antibiotik IV: 2·50 = 100 mL
jumlah pengambilan = 1450 mL

Jumlah pengeluaran

150 + 275 + 325 = 750 mL

Imbangan

B = 1450 − 750 = 700 mL

Jawapan

B = 700 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 4.2 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 250 = 250 mL

Masa

t = 250/60 = 4.167 ≈ 4.2 h

Jawapan

t = 4.2 h

Itu kira-kira 4 h 10 min, jadi beg habis pada kira-kira 00:40.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 85

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: terjejas → 20
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 15 + 15 + 20 + 20 + 15 = 85

Jawapan

MFS = 85
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 98% → 0
bernafas udara → 0
SBP 100 mmHg → 2
HR 88/min → 0
tidak bertindak balas (U) → 3
T 35.5 °C → 1

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 2 + 0 + 3 + 1 = 6
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

sederhana

Jawapan

sederhana

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions