Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Why is nail varnish or false nails often removed before surgery?

  1. AThey make the anaesthetic work less well
  2. BThey can catch fire from the electrical equipment used in theatre
  3. CThey are a common cause of wound infection
  4. DThey can affect pulse oximetry and checking skin colour
2.Asas kejururawatanSukar

A patient opens their eyes only to pain, makes incomprehensible sounds and withdraws from a painful stimulus. What is the Glasgow Coma Scale score?

  1. A11
  2. B6
  3. C9
  4. D8
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient on contact precautions must be taken to another department for a test. What is correct?

  1. APut the patient in a separate elevator with the doors open
  2. BCancel the test until the precautions are no longer needed, however urgent it is
  3. CCover wounds, give the patient a clean gown and tell the receiving department
  4. DHave the patient wear an N95 respirator during transport
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Ten minutes into a red blood cell transfusion, the patient reports chills and low back pain and has a new fever. What should the nurse do first?

  1. ASlow the transfusion and recheck vital signs in 15 minutes
  2. BStop the transfusion
  3. CGive an antipyretic and continue the transfusion
  4. DCall the blood bank and let the transfusion continue
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient uses patient-controlled analgesia (PCA) after surgery. Which statement by a family member shows a need for further teaching?

  1. A“I will tell the nurse if she becomes very sleepy or hard to wake.”
  2. B“The pump has limits set by the nurse so she cannot get too much at once.”
  3. C“Only she should press the button when she needs pain relief.”
  4. D“I will press the button for her while she is asleep so she stays comfortable.”
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient has central chest pain that started 30 minutes ago at rest and has not eased with rest or nitroglycerin. What does this suggest?

  1. AStable angina that will pass without treatment
  2. BMuscle strain that needs a warm compress
  3. CA possible myocardial infarction that needs urgent action
  4. DIndigestion that is best treated with an antacid and a glass of milk
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which tool is commonly used at the bedside to screen for delirium?

  1. AThe Malnutrition Universal Screening Tool
  2. BThe Braden scale
  3. CThe Glasgow-Blatchford score
  4. DThe Confusion Assessment Method (CAM)
8.Kejururawatan klinikalSukar

Several hours after thyroid surgery, a patient has increasing neck swelling, stridor and difficulty breathing. What is most likely?

  1. ANormal postoperative swelling
  2. BHypocalcaemia from parathyroid damage
  3. CA haematoma compressing the airway
  4. DA thyroid storm
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

For most hospitalized adults with diabetes who are critically ill, which glucose target range is commonly recommended?

  1. AAbout 300–350 mg/dL (16.7–19.4 mmol/L)
  2. BAbout 60–80 mg/dL (3.3–4.4 mmol/L)
  3. CAbout 250–300 mg/dL (13.9–16.7 mmol/L)
  4. DAbout 140–180 mg/dL (7.8–10 mmol/L)
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient in hyperosmolar hyperglycemic state has a glucose of 1,050 mg/dL (58 mmol/L), very dry mucous membranes and a fast pulse. Which treatment is usually the first priority?

  1. AAn IV bolus of sodium bicarbonate
  2. BOral glucose-lowering tablets
  3. CLarge-volume IV fluid replacement
  4. DStrict fluid restriction
11.FarmakologiSederhana

After several years of levodopa treatment, which problem is common?

  1. ASevere hypoglycaemia after each dose
  2. BComplete and permanent loss of all Parkinson's symptoms
  3. CDyskinesias and "on–off" fluctuations in response
  4. DPermanent hearing loss
12.FarmakologiSukar

A man on long-term testosterone therapy has a rising haematocrit. Why is this important?

  1. AIt is a sign of liver failure caused by testosterone
  2. BIt means the testosterone dose is too low
  3. CTestosterone raises red cell production, increasing clot risk
  4. DA high haematocrit shows that the testosterone is not being absorbed
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Mengapakah nitrat digunakan dengan sangat berhati-hati dalam infarksi ventrikel kanan?

  1. ANitrat menyebabkan infarksi merebak ke ventrikel kiri
  2. BNitrat menyebabkan hiperkalemia yang berbahaya dalam jenis infarksi ini
  3. CVentrikel kanan bergantung pada prabeban, jadi tekanan darah boleh jatuh mendadak
  4. DNitrat tidak diserap apabila ventrikel kanan terjejas
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient has been on continuous NIV via a full-face mask for two days. Which nursing measure helps prevent the most common complication?

  1. AUse the same mask size for every patient
  2. BCheck mask fit and protect the bridge of the nose
  3. CRemove the mask for an hour each time the alarm sounds
  4. DTighten the straps as far as they will go to stop any leak
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Why may a person with long-standing diabetes have a heart attack without typical chest pain?

  1. AHigh glucose protects the heart from pain
  2. BNerve damage can blunt the pain signals
  3. CPeople with diabetes do not have heart attacks
  4. DInsulin acts as a strong painkiller
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Which statement correctly distinguishes spinal shock from neurogenic shock?

  1. ANeurogenic shock is caused by blood loss; spinal shock is caused by infection
  2. BThey are two names for exactly the same condition
  3. CSpinal shock is lost reflexes; neurogenic shock is low BP and slow pulse
  4. DSpinal shock is low blood pressure; neurogenic shock is the loss of reflexes
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Skor manakah yang digunakan untuk menilai risiko dalam pendarahan GI atas sebelum endoskopi?

  1. ASkor Wells untuk DVT
  2. BSkor Glasgow-Blatchford
  3. CSkala Koma Glasgow
  4. DSkor risiko ulser tekanan Waterlow
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

On day 3 after admission, a patient with alcohol dependence becomes confused, with hallucinations, sweating, tremor, fever and tachycardia. What is the most likely cause?

  1. AAn allergic reaction to hospital food
  2. BDelirium tremens from alcohol withdrawal
  3. CHepatitis A caught on the ward
  4. DNormal anxiety about being in hospital
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman with hyperemesis gravidarum has been vomiting for weeks. Which vitamin is given before glucose-containing fluids to prevent Wernicke encephalopathy?

  1. AVitamin D
  2. BThiamine (vitamin B1)
  3. CPhytomenadione (vitamin K)
  4. DAscorbic acid (vitamin C)
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Which statement by a woman in early labour shows a need for further teaching about pain relief?

  1. A"Changing position often and walking can help me cope."
  2. B"Breathing slowly and focusing can help between contractions."
  3. C"If I have an epidural, I will not need my blood pressure checked."
  4. D"A warm bath or shower may ease the pain."
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

How should an infant with heart failure be fed?

  1. ALarge feeds every 6 hours so the baby can rest in between
  2. BSmall, frequent feeds with rest breaks, using higher-energy milk if prescribed
  3. CStop the feed when the baby tires and wait until the next scheduled feed
  4. DLying flat on the back so the baby does not need to hold the head up
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A baby born at 27 weeks has grunting, chest retractions and rising oxygen needs. Which treatment directly addresses the cause?

  1. AOral glucose gel rubbed into the gums
  2. BPhototherapy
  3. CSurfactant given into the trachea
  4. DIV antibiotics for 7 days
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

According to Maslow's hierarchy of needs, which patient need should a nurse on a mental health ward address first?

  1. AA patient who wants to improve her self-esteem
  2. BA patient who feels lonely and wants more visitors
  3. CA patient who wants to find a new hobby
  4. DA patient who has not eaten or drunk anything for two days
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Seorang pesakit pembedahan berumur 80 tahun menjadi keliru semalaman, dengan perhatian yang berubah-ubah dan menarik talian IVnya. Dia berorientasi baik semasa kemasukan. Apakah tafsiran yang paling sesuai?

  1. AKemungkinan delirium: cari punca fizikal yang mendasari dan maklumkan pasukan
  2. BPerkembangan pantas demensia yang tidak boleh dirawat, maka tiada ujian lanjut diperlukan
  3. CPenuaan normal yang tidak memerlukan tindakan
  4. DTingkah laku buruk yang memerlukan kekangan serta-merta
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
5 lb 7 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang bayi baru lahir seberat 5 lb 7 oz. Dengan menggunakan 1 lb = 16 oz dan 1 kg = 2.2 lb, cari berat m dalam kilogram. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

5 lb 7 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb
m = kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0018:4508:10t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 18:45 dan tamat pada 08:10 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?

18:4508:10
t = min
27.Pengiraan dosSederhana
90 kg7.5 mg/kgD = ? mg

Seorang pesakit berberat 90 kg dan dipreskripsikan 7.5 mg/kg sebagai dos tunggal. Cari dos D dalam mg.

90 kg7.5 mg/kg
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
40k unit500 mL? mL/h1500 unit/h

Satu infusi mengandungi 40000 unit ubat dalam 500 mL. Preskripsi ialah 1500 unit sejam. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

40000 unit/500 mL1500 unit/h
R = mL/h
29.Kadar infusi IVSederhana
580 mLtinggal? mL/h3 h tinggal

1000 mL diarahkan selama 6 jam. Selepas 3 jam anda mendapati 580 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Kepada kadar R dalam mL/j berapakah pam mesti ditetapkan semula?

1000 mL / 6 hselepas 3 h: 580 mL
R = mL/h
30.Kadar infusi IVSukar
1000 mg100 mL30 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 1000 mg ubat dalam 100 mL dan berjalan pada 30 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

1000 mg/100 mL30 mL/h
D = mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamjus100 mLteh150 mLketulan ais100 mLInfusi IV50 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing500 mLair kencing450 mLair kencing150 mLlongkang luka110 mLmuntah150 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Pesakit berberat 89 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

89 kg12 hair kencing: 500 mLair kencing: 450 mLair kencing: 150 mLlongkang luka: 110 mLmuntah: 150 mL
U = mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL→ 60 mL/hmula 19:30tjumlah​ = ? h150 mL/h × 2 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 500 mL bermula pada 19:30 dengan 150 mL/j. Selepas 2 jam kadar ditukar kepada 60 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL150 mL/h · 2 h60 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: terhad sepenuhnya; kelembapan: jarang lembap; aktiviti: terhad pada kerusi; mobiliti: sangat terhad; pemakanan: mencukupi; geseran dan ricih: potensi masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 20/min, SpO₂ 96% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 88/52 mmHg, nadi 64/min, sedar, suhu 37.2 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 20SpO₂ 96%O₂SBP 88HR 64AT 37.2 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · They can affect pulse oximetry and checking skin colour

Mengapa ini jawapannya

Dark varnish or false nails can block the oximeter's light and hide nail-bed colour. Clear access to the nails helps monitor oxygenation and circulation.

Jawapan

D · They can affect pulse oximetry and checking skin colour
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · 8

Mengapa ini jawapannya

Eyes to pain score 2, incomprehensible sounds score 2 and withdrawal from pain scores 4, giving 8. A GCS of 8 or less suggests the patient may not be able to protect their airway.

Jawapan

D · 8
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Cover wounds, give the patient a clean gown and tell the receiving department

Mengapa ini jawapannya

Transport is limited to what is necessary. Infected areas are contained or covered, the patient wears a clean gown, the receiving area is informed and equipment is cleaned afterwards.

Jawapan

C · Cover wounds, give the patient a clean gown and tell the receiving department
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Stop the transfusion

Mengapa ini jawapannya

These signs suggest an acute transfusion reaction, possibly hemolytic. The nurse stops the transfusion at once, keeps the IV open with normal saline through new tubing, assesses the patient and notifies the provider and blood bank.

Jawapan

B · Stop the transfusion
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · “I will press the button for her while she is asleep so she stays comfortable.”

Mengapa ini jawapannya

PCA is safe because a sleepy patient cannot press the button. If someone else presses it, the patient can receive too much opioid and develop respiratory depression.

Jawapan

D · “I will press the button for her while she is asleep so she stays comfortable.”
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · A possible myocardial infarction that needs urgent action

Mengapa ini jawapannya

Chest pain that lasts and is not relieved by rest or nitroglycerin suggests acute coronary syndrome, possibly a heart attack. The nurse acts at once: ECG, escalation and prescribed treatment.

Jawapan

C · A possible myocardial infarction that needs urgent action
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · The Confusion Assessment Method (CAM)

Mengapa ini jawapannya

The CAM, and similar tools such as the 4AT, check for an acute onset or fluctuating course, inattention and disorganised thinking or altered consciousness. Early detection allows causes to be treated.

Jawapan

D · The Confusion Assessment Method (CAM)
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · A haematoma compressing the airway

Mengapa ini jawapannya

A rapidly expanding neck haematoma after thyroid surgery is an airway emergency. Call for urgent help; local protocols often require equipment to release the wound clips or sutures to be kept at the bedside.

Jawapan

C · A haematoma compressing the airway
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · About 140–180 mg/dL (7.8–10 mmol/L)

Mengapa ini jawapannya

For most critically ill patients, insulin is used to keep glucose around 140–180 mg/dL (7.8–10 mmol/L). Lower targets increase the risk of hypoglycemia, and persistently higher levels increase infection and other complications.

Jawapan

D · About 140–180 mg/dL (7.8–10 mmol/L)
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Large-volume IV fluid replacement

Mengapa ini jawapannya

In HHS the fluid deficit is often very large, so IV fluid replacement is the first priority; it also lowers the glucose. Insulin follows as prescribed, and potassium, sodium and mental status are monitored closely.Disemak dengan: Diabetic hyperglycemic hyperosmolar syndrome · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

C · Large-volume IV fluid replacement
11.Farmakologi

Jawapan: C · Dyskinesias and "on–off" fluctuations in response

Mengapa ini jawapannya

Long-term levodopa use often leads to motor fluctuations, with periods of good control and periods of stiffness, and to dyskinesias at peak dose. Dose timing and add-on drugs are adjusted to manage this.

Jawapan

C · Dyskinesias and "on–off" fluctuations in response
12.Farmakologi

Jawapan: C · Testosterone raises red cell production, increasing clot risk

Mengapa ini jawapannya

Testosterone increases erythropoiesis and can cause polycythaemia, which increases blood viscosity and thrombosis risk. Haematocrit is monitored, and the dose may be reduced or paused.

Jawapan

C · Testosterone raises red cell production, increasing clot risk
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Ventrikel kanan bergantung pada prabeban, jadi tekanan darah boleh jatuh mendadak

Mengapa ini jawapannya

Dalam infarksi ventrikel kanan, output jantung sangat bergantung pada pengisian vena. Venodilator seperti nitrat (dan diuretik atau opioid) boleh menyebabkan penurunan tekanan darah yang dramatik. Pesakit ini sering memerlukan pemberian cecair yang teliti sebaliknya.

Jawapan

C · Ventrikel kanan bergantung pada prabeban, jadi tekanan darah boleh jatuh mendadak
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Check mask fit and protect the bridge of the nose

Mengapa ini jawapannya

Pressure injury over the bridge of the nose is common with NIV masks. Correctly sized masks, avoiding overtightening (allowing a small gap under the straps), protective dressings and regular skin checks reduce it. Other problems include eye irritation, dryness and gastric distension.

Jawapan

B · Check mask fit and protect the bridge of the nose
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Nerve damage can blunt the pain signals

Mengapa ini jawapannya

Autonomic neuropathy can make a myocardial infarction "silent" or atypical, with breathlessness, fatigue, nausea or sweating rather than chest pain. A low threshold for an ECG is needed.

Jawapan

B · Nerve damage can blunt the pain signals
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Spinal shock is lost reflexes; neurogenic shock is low BP and slow pulse

Mengapa ini jawapannya

Spinal shock is the temporary loss of reflexes and tone below the injury. Neurogenic shock is hypotension and bradycardia caused by loss of sympathetic tone, usually with injuries at T6 or above. The two can occur together.

Jawapan

C · Spinal shock is lost reflexes; neurogenic shock is low BP and slow pulse
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Skor Glasgow-Blatchford

Mengapa ini jawapannya

Skor Glasgow-Blatchford menggunakan urea, hemoglobin, tekanan darah sistolik, nadi, melena, sinkop, penyakit hati dan kegagalan jantung untuk mengenal pasti pesakit yang memerlukan intervensi. Skor Rockall penuh digunakan selepas endoskopi.

Jawapan

B · Skor Glasgow-Blatchford
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Delirium tremens from alcohol withdrawal

Mengapa ini jawapannya

Delirium tremens usually develops 2–3 days after stopping alcohol and is a medical emergency. It is treated with benzodiazepines, fluids, thiamine and close monitoring, ideally prevented by a withdrawal protocol.

Jawapan

B · Delirium tremens from alcohol withdrawal
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Thiamine (vitamin B1)

Mengapa ini jawapannya

Prolonged vomiting depletes thiamine. Giving glucose without thiamine can trigger Wernicke encephalopathy, with confusion, ataxia and eye movement problems.

Jawapan

B · Thiamine (vitamin B1)
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · "If I have an epidural, I will not need my blood pressure checked."

Mengapa ini jawapannya

Epidurals often cause hypotension, so blood pressure is checked frequently after they are started. Movement, breathing techniques and warm water are effective non-drug measures.

Jawapan

C · "If I have an epidural, I will not need my blood pressure checked."
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Small, frequent feeds with rest breaks, using higher-energy milk if prescribed

Mengapa ini jawapannya

Infants with heart failure use a lot of energy and tire easily. Small, frequent feeds, rest breaks, a semi-upright position and energy-dense milk help them grow; tube feeding may be needed if they cannot take enough.

Jawapan

B · Small, frequent feeds with rest breaks, using higher-energy milk if prescribed
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Surfactant given into the trachea

Mengapa ini jawapannya

Respiratory distress syndrome in preterm babies is caused by surfactant deficiency. Exogenous surfactant given via the airway, with respiratory support such as CPAP, improves lung compliance. Antibiotics are often started too, because infection can look similar.

Jawapan

C · Surfactant given into the trachea
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · A patient who has not eaten or drunk anything for two days

Mengapa ini jawapannya

Maslow places physiological needs, such as food and fluids, before safety, love and belonging, esteem and self-actualisation. A patient who is not eating or drinking has the most basic unmet need.

Jawapan

D · A patient who has not eaten or drunk anything for two days
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Kemungkinan delirium: cari punca fizikal yang mendasari dan maklumkan pasukan

Mengapa ini jawapannya

Kekeliruan akut yang berubah-ubah mencadangkan delirium, sering disebabkan oleh jangkitan, kesakitan, ubat, dehidrasi, retensi air kencing atau hipoksia. Ia kecemasan perubatan; puncanya dirawat dan pesakit dipastikan selamat dengan langkah bukan ubat dahulu.

Jawapan

A · Kemungkinan delirium: cari punca fizikal yang mendasari dan maklumkan pasukan
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: m = 2.47 kg

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Auns kepada paun

7 oz/16 = 0.4375 lb
5 + 0.4375 = 5.438 lb

Paun kepada kilogram

m = 5.438/2.2 = 2.472 ≈ 2.47 kg

Jawapan

m = 2.47 kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 805 min

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

18:45 → 24:00 = 315 min

Selepas tengah malam

00:00 → 08:10 = 490 min

Jumlah

t = 315 + 490 = 805 min

Jawapan

t = 805 min
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 675 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos

7.5·90 = 675 mg

Jawapan

D = 675 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: R = 18.75 mL/h

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kepekatan

40000/500 = 80 unit/mL

Kadar pam

R = 1500/80 = 18.75 mL/h

Jawapan

R = 18.75 mL/h
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 193.3 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

1000/6 = 166.7 mL/h

Kadar baharu

R = 580/3 = 193.3 mL/h

Jawapan

R = 193.3 mL/h

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 300 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

1000/100 = 10 mg/mL

Kadar dos

D = 10·30 = 300 mg/h

Jawapan

D = 300 mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 1.03 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

500 + 450 + 150 = 1100 mL

Per kilogram sejam

U = 1100/(89·12) = 1.03 mL/kg/h

Jawapan

U = 1.03 mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 5.3 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

150·2 = 300 mL
500 − 300 = 200 mL tinggal

Bahagian kedua

200/60 = 3.333 h

Jumlah masa

t = 2 + 3.333 = 5.333 ≈ 5.3 h

Jawapan

t = 5.3 h

Itu kira-kira 5 h 20 min, jadi beg habis pada kira-kira 00:50.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 14

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: terhad sepenuhnya → 1
kelembapan: jarang lembap → 4
aktiviti: terhad pada kerusi → 2
mobiliti: sangat terhad → 2
pemakanan: mencukupi → 3
geseran dan ricih: potensi masalah → 2

Tambah

Jumlah Braden = 1 + 4 + 2 + 2 + 3 + 2 = 14

Jawapan

B = 14
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 96% → 0
dengan oksigen → 2
SBP 88 mmHg → 3
HR 64/min → 0
sedar (A) → 0
T 37.2 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 3 + 0 + 0 + 0 = 5
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

sederhana

Jawapan

sederhana

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions