Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Why should a patient wash and dry their hands before a fingerprick glucose test?

  1. AIt is only needed if the hands look dirty
  2. BClean hands make the finger bleed more slowly
  3. CSugar on the skin can give a falsely high reading
  4. DWet hands give a falsely high reading
2.Asas kejururawatanSukar

A patient with capacity tells the nurse they do not want the operation their family keeps pushing for. What is the nurse's best action?

  1. ASupport the patient to tell the team their wishes
  2. BLet the family decide, as they know the patient best
  3. CSay nothing to avoid a conflict with the family
  4. DTell the patient to follow the family's advice
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Which drugs are used as antidotes for nerve agent poisoning?

  1. AAcetylcysteine and charcoal
  2. BNaloxone and flumazenil
  3. CAtropine and pralidoxime
  4. DVitamin K and protamine
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Seorang jururawat melihat rakan sekerja berpindah dari seorang pesakit ke pesakit seterusnya tanpa kebersihan tangan. Apakah tindakan terbaik?

  1. AMengingatkan rakan sekerja itu dengan sopan serta-merta
  2. BTidak berkata apa-apa, untuk mengelakkan konflik dalam pasukan
  3. CMenunggu untuk melihat sama ada rakan sekerja melakukannya lagi lain kali
  4. DMelaporkannya secara tanpa nama kepada pengurus sebulan kemudian
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

An older adult asks for something to help them sleep. Which drug is most likely to cause confusion and falls in this age group?

  1. AAcetaminophen (paracetamol)
  2. BDiphenhydramine
  3. CA warm milky drink
  4. DMelatonin
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A nurse sees a colleague put a vial of an opioid into their own pocket instead of returning it. What should the nurse do?

  1. ATell the patients to watch the colleague carefully
  2. BReport it to the nurse manager according to policy
  3. CAsk the colleague to share the vial with them
  4. DSay nothing, because it is not their business
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Pemindahan darah hampir bermula. Apakah semakan keselamatan yang paling penting?

  1. AMenghangatkan semua darah dalam ketuhar gelombang mikro
  2. BPengenalpastian positif pesakit yang dipadankan dengan komponen darah di sisi katil
  3. CMenyemak berat pesakit sahaja
  4. DMenyemak keutamaan pemakanan pesakit
8.Kejururawatan klinikalSukar

Seorang pesakit dengan trakeostomi tiba-tiba tidak dapat bernafas dan tiub kelihatan tersumbat. Apakah tindakan pertama?

  1. ATunggu doktor sebelum melakukan apa-apa
  2. BBeri oksigen melalui mulut sahaja
  3. CKeluarkan tiub dalam (kanula) dan periksa sama ada ia tersumbat
  4. DKempiskan kaf dan tinggalkan pesakit
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Nilai makmal manakah yang paling baik menggambarkan punca kekeliruan pada pesakit dengan penyakit hati yang teruk dan getaran mengibas?

  1. ATroponin yang meningkat
  2. BAmmonia serum yang meningkat
  3. CLipase serum yang rendah
  4. DKalium serum rendah sahaja
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Palung vankomisin seorang pesakit ialah 28 mcg/mL; sasaran yang ditetapkan pemreskripsi ialah 15–20 mcg/mL. Dos seterusnya perlu diberi sekarang. Apakah tindakan terbaik?

  1. ABeri dos berganda untuk menamatkan kursus dengan lebih cepat
  2. BBeri dos dalam tempoh yang lebih singkat untuk mengurangkan pendedahan
  3. CBeri dos seperti dijadualkan dan semak semula paras palung dalam seminggu
  4. DTahan dos, maklumkan pemreskripsi dan periksa fungsi buah pinggang
11.FarmakologiSederhana

A nurse has a needlestick injury from a patient with HIV. When should post-exposure prophylaxis start?

  1. AAfter one week, when the risk of infection is clearer
  2. BOnly after the nurse's HIV test turns positive
  3. CAs soon as possible, and within 72 hours at the latest
  4. DOnly if the patient's viral load is above a set level
12.FarmakologiSukar

Sifat manakah yang menjadikan ubat lebih berkemungkinan merentasi sawar darah–otak?

  1. ABerat molekul besar dan pengikatan protein yang kuat
  2. BKeterlarutan air yang tinggi dan pengionan yang kuat
  3. CCas positif pada pH fisiologi
  4. DKeterlarutan lipid yang tinggi dan saiz kecil
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient with bronchiectasis of the right lower lobe is taught postural drainage. How should they be positioned?

  1. AWith the affected lobe uppermost so gravity drains it
  2. BWith the affected lobe lowest so it fills with mucus
  3. CSitting fully upright at all times
  4. DFlat on the back with the arms raised
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient on three blood pressure drugs still has high readings at every visit. What should the nurse check first?

  1. AWhether the patient is taking the medicines as prescribed
  2. BWhether a fourth drug can be added at today's appointment
  3. CWhether the readings should be ignored
  4. DWhether the patient needs surgery on the renal arteries
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient on peritoneal dialysis has gained weight and has higher glucose levels. Which part of the treatment is the likely cause?

  1. AAir entering the abdomen during exchanges
  2. BProtein lost into the dialysis fluid
  3. CSodium lost into the dialysis fluid
  4. DGlucose absorbed from the dialysis fluid
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Why may nitrofurantoin be avoided in an older patient with significantly reduced kidney function?

  1. AIt cures kidney disease too quickly
  2. BIt cannot be taken with food in kidney disease
  3. CIt turns the urine red in kidney disease
  4. DIt works less well and is more likely to be toxic
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Why are antiemetics usually given before chemotherapy starts?

  1. AAntiemetics make the chemotherapy work better
  2. BThey cannot be given once nausea has started
  3. CThey stop the chemotherapy from causing hair loss and mouth sores
  4. DPreventing nausea works better than treating it later
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Four patients are on a gastroenterology ward. Which should the nurse see first?

  1. AA patient with stable ulcerative colitis asking about diet
  2. BA patient with cirrhosis who is newly confused and drowsy
  3. CA patient with GORD who wants an antacid
  4. DA patient with an ileostomy waiting to change the pouch
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Bilakah imbasan lutsinar tengkuk (nuchal translucency) untuk saringan trimester pertama biasanya dilakukan?

  1. APada kira-kira 18 hingga 22 minggu
  2. BPada kira-kira 28 hingga 32 minggu
  3. CPada kira-kira 6 hingga 8 minggu
  4. DPada kira-kira 11 hingga 14 minggu
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A pregnant woman with chronic hypertension takes lisinopril. Why should the nurse alert the prescriber?

  1. ALisinopril will cause her blood pressure to rise in pregnancy
  2. BLisinopril is the first-choice antihypertensive in pregnancy
  3. CACE inhibitors cause neural tube defects only in the third trimester
  4. DACE inhibitors can harm fetal kidney development and are avoided in pregnancy
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A newborn has a cephalohaematoma. What should the nurse monitor closely over the next days?

  1. AJaundice, because the breakdown of the trapped blood adds to bilirubin
  2. BBlood pressure, because the swelling causes hypertension
  3. CHead circumference twice daily, because it signals hydrocephalus
  4. DUrine colour, because the swelling causes kidney damage
22.Kejururawatan pediatrikSukar

The mother of a 5-day-old breastfed baby asks how she can tell her baby is getting enough milk. Which answer is best?

  1. AHer breasts should always feel full and hard between feeds
  2. BThe baby should feed for exactly 10 minutes on each side at every feed, day and night
  3. CAbout 6 or more wet nappies a day, regular yellow stools and steady weight gain
  4. DThe baby should sleep through the night without waking for feeds
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

What must a patient be told for consent to a new psychotropic medicine to be valid?

  1. AOnly the name of the medicine and the time of day it will be given
  2. BNothing at all, because psychiatric patients cannot give consent
  3. CThe expected benefits, the main risks and the alternatives, including no treatment
  4. DOnly the benefits, so that the patient is not frightened by the side effects
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A resident with Alzheimer's disease becomes very agitated and hits out when staff try to help him bathe. What is the best approach?

  1. AAsk the doctor for a sedative to be given before every bath so that he stays calm and cooperative
  2. BStop, try again later or in a different way, and explain each step calmly
  3. CSkip bathing for the rest of his stay
  4. DGet more staff to hold him so the bath can be finished quickly
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C? °F36 °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 36 °C. Tukarkan kepada darjah Fahrenheit T dengan °F = °C × 9/5 + 32. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

36 °C
T = °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0020:1508:00t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 20:15 dan tamat pada 08:00 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa jam t ia berjalan? Berikan jawapan dalam jam sebagai perpuluhan, dibundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

20:1508:00
t = h
27.Pengiraan dosSederhana
1:10 000ampulV = ? mL

Satu picagari praisi epinefrina (adrenalin) dilabel 1:10 000 (0.1 mg/mL). Preskripsi ialah 1 mg IV semasa henti jantung. Berapakah isi padu V yang anda berikan?

1:10 0001 mg
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 1.28 mg. Ampul mengandungi 4000 mikrogram setiap mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

1.28 mg4000 mcg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
V = ?20 gtt/mL25 gtt/min12 h

Titisan berjalan pada 25 gtt/min melalui set 20 gtt/mL. Berapa mililiter V yang diterima pesakit dalam 12 jam?

25 gtt/min20 gtt/mL12 h
V = mL
30.Kadar infusi IVSukar
350 mLtinggal? mL/h4 h tinggal

500 mL diarahkan selama 6 jam. Selepas 2 jam anda mendapati 350 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Berapa peratus Δ kadar pam asal mesti dinaikkan?

500 mL / 6 hselepas 2 h: 350 mL
Δ = %
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamsup200 mLjeli120 mLair350 mLInfusi IV80 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing300 mLair kencing300 mLair kencing300 mLair kencing425 mLlongkang luka70 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL.

sup: 200 mLjeli: 120 mLair: 350 mLInfusi IV: 80 mL/h × 8 hantibiotik IV: 2 × 50 mL
I = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL250 mL diinfuskan150 mL/h11:00t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 150 mL/j. Pada 11:00, 250 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL250 mL diinfuskan150 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
34.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 5 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru, kadar denyutan jantung 70/min, berkerut muka apabila dirangsang, anggota lembik tanpa tonus otot dan tidak bernafas. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Sugar on the skin can give a falsely high reading

Mengapa ini jawapannya

Traces of food or drink on the finger can raise the reading. Washing with water and drying fully gives an accurate result; alcohol wipes can also affect some meters.

Jawapan

C · Sugar on the skin can give a falsely high reading
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Support the patient to tell the team their wishes

Mengapa ini jawapannya

As an advocate the nurse makes sure the patient's own wishes are heard. A competent adult decides about their treatment, and the family's views do not override this.

Jawapan

A · Support the patient to tell the team their wishes
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Atropine and pralidoxime

Mengapa ini jawapannya

Nerve agents inhibit acetylcholinesterase, causing excess acetylcholine. Atropine blocks muscarinic effects such as secretions and bradycardia, and pralidoxime helps to reactivate the enzyme.

Jawapan

C · Atropine and pralidoxime
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Mengingatkan rakan sekerja itu dengan sopan serta-merta

Mengapa ini jawapannya

Peringatan yang segera dan hormat mencegah bahaya kepada pesakit seterusnya. Kebanyakan hospital menggalakkan semua kakitangan bersuara tentang kebersihan tangan, dan ini ialah sebahagian daripada budaya keselamatan.

Jawapan

A · Mengingatkan rakan sekerja itu dengan sopan serta-merta
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Diphenhydramine

Mengapa ini jawapannya

Diphenhydramine is strongly anticholinergic and can cause confusion, urinary retention and falls in older adults. It is on lists of drugs to avoid in this group.

Jawapan

B · Diphenhydramine
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Report it to the nurse manager according to policy

Mengapa ini jawapannya

Suspected drug diversion must be reported through the proper channel, usually the manager. It protects patients and allows the colleague to get help; staying silent is not acceptable.

Jawapan

B · Report it to the nurse manager according to policy
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Pengenalpastian positif pesakit yang dipadankan dengan komponen darah di sisi katil

Mengapa ini jawapannya

Identiti pesakit pada gelang tangan disemak dengan label keserasian dan preskripsi di sisi katil. Pemerhatian asas diambil sebelum bermula.

Jawapan

B · Pengenalpastian positif pesakit yang dipadankan dengan komponen darah di sisi katil
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Keluarkan tiub dalam (kanula) dan periksa sama ada ia tersumbat

Mengapa ini jawapannya

Mengikut algoritma kecemasan, keluarkan kanula dalam dahulu, cuba sedutan dan panggil bantuan. Jika gagal, langkah selanjutnya termasuk mengempiskan kaf dan menukar tiub.

Jawapan

C · Keluarkan tiub dalam (kanula) dan periksa sama ada ia tersumbat
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Ammonia serum yang meningkat

Mengapa ini jawapannya

Hati yang gagal tidak dapat menukar ammonia kepada urea, maka ammonia terkumpul dan menyumbang kepada ensefalopati hepatik. Laktulosa lazim digunakan untuk mengurangkan penyerapan ammonia daripada usus.

Jawapan

B · Ammonia serum yang meningkat
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Tahan dos, maklumkan pemreskripsi dan periksa fungsi buah pinggang

Mengapa ini jawapannya

Palung di atas sasaran bermakna ubat sedang terkumpul, yang meningkatkan risiko kerosakan buah pinggang. Jururawat menahan dos dan memaklumkan pemreskripsi, yang akan melaraskan dos atau sela. Fungsi buah pinggang diperiksa.

Jawapan

D · Tahan dos, maklumkan pemreskripsi dan periksa fungsi buah pinggang
11.Farmakologi

Jawapan: C · As soon as possible, and within 72 hours at the latest

Mengapa ini jawapannya

Post-exposure prophylaxis aims to stop infection becoming established. It works best when started within hours, is not started after 72 hours, and is usually taken for 28 days.

Jawapan

C · As soon as possible, and within 72 hours at the latest
12.Farmakologi

Jawapan: D · Keterlarutan lipid yang tinggi dan saiz kecil

Mengapa ini jawapannya

Molekul kecil, lipofilik dan tidak terion meresap merentasi membran sel endotelium. Ubat bercas atau besar yang terikat protein kebanyakannya kekal di luar.

Jawapan

D · Keterlarutan lipid yang tinggi dan saiz kecil
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · With the affected lobe uppermost so gravity drains it

Mengapa ini jawapannya

Postural drainage places the patient so the affected segment is above the main bronchus, letting gravity move secretions towards the larger airways to be coughed up. It is combined with breathing techniques. Head-down positions are avoided in patients with reflux, recent surgery or breathlessness.

Jawapan

A · With the affected lobe uppermost so gravity drains it
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Whether the patient is taking the medicines as prescribed

Mengapa ini jawapannya

Before labelling hypertension as resistant, adherence, measurement technique, white-coat effect and interacting substances (NSAIDs, decongestants, alcohol, liquorice) should be checked. Side effects, cost and complex regimens are common reasons for missed doses.

Jawapan

A · Whether the patient is taking the medicines as prescribed
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Glucose absorbed from the dialysis fluid

Mengapa ini jawapannya

Standard PD fluids contain glucose to pull water out by osmosis. Some glucose is absorbed, adding calories and raising blood glucose. Glucose monitoring and diet advice are needed, and other solutions may be used.

Jawapan

D · Glucose absorbed from the dialysis fluid
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · It works less well and is more likely to be toxic

Mengapa ini jawapannya

Nitrofurantoin is concentrated in the urine. With poor kidney function, urine levels fall, so it works less well, and blood levels rise, increasing side effects such as neuropathy. Another antibiotic is usually chosen.

Jawapan

D · It works less well and is more likely to be toxic
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Preventing nausea works better than treating it later

Mengapa ini jawapannya

Chemotherapy-induced nausea and vomiting is better prevented than treated. Antiemetics are given before treatment and regularly afterwards, according to how emetogenic the regimen is.

Jawapan

D · Preventing nausea works better than treating it later
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · A patient with cirrhosis who is newly confused and drowsy

Mengapa ini jawapannya

New confusion and drowsiness in cirrhosis may be hepatic encephalopathy with a precipitant such as bleeding or infection, and the airway may be at risk. The others are stable.

Jawapan

B · A patient with cirrhosis who is newly confused and drowsy
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Pada kira-kira 11 hingga 14 minggu

Mengapa ini jawapannya

Lutsinar tengkuk diukur antara kira-kira 11 dan 14 minggu, sering digabungkan dengan penanda darah. Imbasan anatomi terperinci menyusul pada kira-kira 18–22 minggu.

Jawapan

D · Pada kira-kira 11 hingga 14 minggu
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · ACE inhibitors can harm fetal kidney development and are avoided in pregnancy

Mengapa ini jawapannya

ACE inhibitors are fetotoxic, especially in the second and third trimesters, causing fetal kidney damage and oligohydramnios. Labetalol, nifedipine or methyldopa are used instead.

Jawapan

D · ACE inhibitors can harm fetal kidney development and are avoided in pregnancy
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Jaundice, because the breakdown of the trapped blood adds to bilirubin

Mengapa ini jawapannya

A cephalohaematoma is a collection of blood under the periosteum. As the red cells break down, bilirubin rises, so these babies have a higher risk of jaundice. The swelling itself usually resolves over weeks without treatment.

Jawapan

A · Jaundice, because the breakdown of the trapped blood adds to bilirubin
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · About 6 or more wet nappies a day, regular yellow stools and steady weight gain

Mengapa ini jawapannya

After the first few days, signs of good intake include at least about 6 heavy wet nappies a day, frequent yellow stools, contented behaviour after feeds and weight gain. Most babies regain their birth weight by about 2 weeks.

Jawapan

C · About 6 or more wet nappies a day, regular yellow stools and steady weight gain
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · The expected benefits, the main risks and the alternatives, including no treatment

Mengapa ini jawapannya

Valid consent requires that the patient has capacity, has enough information about benefits, risks and alternatives, and decides voluntarily. A mental illness does not automatically remove capacity.

Jawapan

C · The expected benefits, the main risks and the alternatives, including no treatment
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Stop, try again later or in a different way, and explain each step calmly

Mengapa ini jawapannya

Bathing can feel frightening or undignified. Changing the timing, approach or method, for example a bed bath or shower, giving simple explanations and keeping him covered and warm often reduces distress without force.

Jawapan

B · Stop, try again later or in a different way, and explain each step calmly
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 96.8 °F

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Darabkan dengan 9/5

36·9/5 = 64.8

Tambah 32

T = 64.8 + 32 = 96.8 °F

Jawapan

T = 96.8 °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 11.75 h

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

20:15 → 24:00 = 225 min

Selepas tengah malam

00:00 → 08:00 = 480 min

Jumlah

225 + 480 = 705 min
t = 705/60 = 11.75 h

Jawapan

t = 11.75 h
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 10 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Kepekatan

1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0.1 mg/mL

Isi padu

V = 1/0.1 = 10 mL

Jawapan

V = 10 mL

Label di AS kini menyatakan mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0.1 mg/mL = 1:10 000). Jangan sekali-kali beri epinefrina 1 mg/mL secara IV push.

28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.32 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

1.28 mg = 1280 mcg

Isi padu

V = 1280/4000 = 0.32 mL

Jawapan

V = 0.32 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: V = 900 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar dalam mL/j

25·60/20 = 75 mL/h

Isi padu

V = 75·12 = 900 mL

Jawapan

V = 900 mL
30.Kadar infusi IV

Jawapan: Δ = 5 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

500/6 = 83.33 mL/h

Kadar baharu

R = 350/4 = 87.5 mL/h

Peratusan perubahan

Δ = (87.5 − 83.33)/83.33·100% = 5%

Jawapan

Δ = 5%

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1410 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 200 + 120 + 350 = 670 mL
Infusi IV: 80·8 = 640 mL
antibiotik IV: 2·50 = 100 mL
I = 1410 mL

Jawapan

I = 1410 mL
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 1.7 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 250 = 250 mL

Masa

t = 250/150 = 1.667 ≈ 1.7 h

Jawapan

t = 1.7 h

Itu kira-kira 1 h 40 min, jadi beg habis pada kira-kira 12:40.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 50

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: berpegang pada perabot → 30
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda → 0
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 30 + 20 + 0 + 0 = 50

Jawapan

MFS = 50
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru → 1
Nadi: 70/min → 1
Reaksi: berkerut muka apabila dirangsang → 1
Aktiviti: anggota lembik tanpa tonus otot → 0
Pernafasan: tidak bernafas → 0

Tambah

APGAR = 1 + 1 + 1 + 0 + 0 = 3

Tafsiran

3 → rendah

Jawapan

rendah

Di bawah 7 pada minit ke-5, skor biasanya diulang setiap 5 minit sehingga 20 minit.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions