Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Why should a tourniquet not be left on for a long time before taking blood?

  1. AIt makes the blood turn blue in the tube
  2. BIt stops the needle from entering the vein because the vein is too hard
  3. CIt makes the patient's arm grow stronger
  4. DIt can change the results, for example by concentrating the blood
2.Asas kejururawatanSukar

An 82-year-old takes nine regular medicines and has had two falls this month. What is the most useful next step?

  1. AStop all the medicines straight away
  2. BAdvise the patient to stay in bed
  3. CAsk for a full medication review
  4. DAdd a sedative to help them rest
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient has fallen, and the nurse completes an incident report. Which statement about this report is correct?

  1. AIt replaces the need to document the fall in the patient’s record
  2. BIt is only needed when the patient is injured
  3. CIt is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record
  4. DA copy of it is placed in the patient’s chart so all staff know about the fall
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient dies after a wrong-drug error, and the hospital carries out a root cause analysis. What is its main focus?

  1. AIdentifying which staff member made the error and should be disciplined
  2. BFinding the system and process weaknesses that allowed the error
  3. CDeciding whether to tell the family about the error
  4. DEstimating the legal costs for the hospital
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A young adult has just started an SSRI antidepressant for major depression. What should the nurse monitor most closely in the first weeks?

  1. ARising blood glucose levels
  2. BThoughts of suicide or self-harm
  3. CWeight loss from too much appetite
  4. DHair growth and skin color
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A nurse teaches a patient to inject enoxaparin at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will inject into the fat of my abdomen, away from the navel.”
  2. B“I will rub the area after the injection to help it absorb.”
  3. C“I will tell my doctor if I notice unusual bruising or bleeding.”
  4. D“I will change the injection site each time.”
7.Kejururawatan klinikalSederhana

What is the most common cause of hypernatraemia in frail older inpatients?

  1. AToo much exercise
  2. BNot drinking enough water
  3. CEating too much salt in one meal
  4. DTaking too many vitamins
8.Kejururawatan klinikalSukar

Which action is most important in protecting a patient with severe neutropenia from infection?

  1. AKeeping fresh flowers and plants in the room to help the patient's mood
  2. BGiving routine intramuscular injections
  3. CTaking rectal temperatures regularly
  4. DStrict hand hygiene by everyone who has contact with the patient
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient has a hot, swollen big toe. The serum uric acid is normal. Which statement is correct?

  1. AGout is ruled out, as uric acid is always high in an attack
  2. BGout can only be diagnosed with a CT scan of the foot
  3. CGout is still possible, as urate can be normal in an attack
  4. DGout is certain, as a normal urate proves the diagnosis
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient using an insulin pump has a glucose of 300 mg/dL (16.7 mmol/L) that has not fallen 2 hours after a correction bolus through the pump. Blood ketones are 1.8 mmol/L. What is the most likely problem and action?

  1. ARebound after a hypo; give fast-acting carbohydrate and recheck in 15 minutes
  2. BInsulin overdose from the pump; suspend the pump and stop all insulin for a day
  3. CInsulin delivery failure; inject a correction dose by pen and change the set
  4. DNormal pump function; wait for the next mealtime bolus to lower the glucose
11.FarmakologiSederhana

After several years of levodopa treatment, which problem is common?

  1. ASevere hypoglycaemia after each dose
  2. BPermanent hearing loss
  3. CComplete and permanent loss of all Parkinson's symptoms
  4. DDyskinesias and "on–off" fluctuations in response
12.FarmakologiSukar

A patient with severe liver cirrhosis needs a benzodiazepine for alcohol withdrawal. Why is lorazepam often chosen instead of diazepam?

  1. ALorazepam does not cause sedation in liver disease
  2. BLorazepam is a stronger anticonvulsant than all other benzodiazepines
  3. CLorazepam is cleared by simple conjugation and has no active metabolites
  4. DLorazepam is excreted unchanged in the urine without any metabolism
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient has episodes of severe headache, sweating and palpitations with very high blood pressure. Which rare cause should be considered?

  1. AAsthma
  2. BAortic stenosis
  3. CPhaeochromocytoma
  4. DStable angina
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A 28-year-old woman taking the combined pill comes in breathless and anxious. RR is 30/min, heart rate 118/min and SpO₂ 90% on air. A colleague says it is a panic attack. What should the nurse conclude?

  1. ABreathing into a paper bag is the best first treatment for her
  2. BThe saturation is normal for an anxious person who is breathing fast
  3. CShe should be sent home after a sedative
  4. DLow oxygen saturation is not explained by anxiety; PE must be excluded
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient takes levodopa for Parkinson's disease. Which teaching point is correct?

  1. ALarge high-protein meals can reduce how well the drug works
  2. BThe drug cures the disease if taken for a full year
  3. CThe tablets work best taken with a large steak dinner
  4. DStop the drug for a day each week to avoid tolerance
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Seorang pesakit yang mengambil litium mengalami poliuria dan dahaga, dan air kencing tidak memekat selepas desmopresin. Apakah punca yang paling mungkin?

  1. ADiabetes jenis 1 yang baru berkembang
  2. BDI kranial selepas kecederaan kepala
  3. CSIADH disebabkan oleh litium
  4. DDI nefrogenik disebabkan oleh litium
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

A day after a spinal anaesthetic, a patient has a headache that is worse when sitting up and better when lying flat. What is the most likely cause?

  1. AA side effect of the antibiotic
  2. BRaised blood pressure from pain
  3. CMigraine caused by hospital lighting
  4. DPost-dural puncture headache
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Semasa infusi vinkristin IV melalui kanula periferi, pesakit melaporkan rasa terbakar, dan tapak bengkak. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. AMembilas kanula dengan salin untuk menolak baki ubat ke dalam vena
  2. BMengeluarkan kanula serta-merta dan mengurut kawasan itu untuk menyebarkan ubat
  3. CMeneruskan infusi dengan lebih perlahan dan meletakkan paket ais pada tapak
  4. DMenghentikan infusi, membiarkan kanula untuk menyedut, mengikut dasar
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Which finding in a term newborn's first hours is normal?

  1. ACentral cyanosis of the lips and tongue
  2. BPauses in breathing of 30 seconds with bradycardia
  3. CShort breathing pauses with no colour change
  4. DA respiratory rate of 80 at rest with retractions
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A breastfeeding mother has a hard, tender lump in one breast without fever. She feels well. What is the most likely cause and the best advice?

  1. AA breast abscess; stop breastfeeding completely
  2. BA blocked duct; keep feeding and vary positions
  3. CBreast cancer; stop breastfeeding at once
  4. DMastitis; stop feeding from that breast
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Tanda manakah yang mencadangkan kanak-kanak bersedia untuk memulakan latihan tandas?

  1. AMampu berjalan
  2. BMenyebut perkataan pertama
  3. CKekal kering selama kira-kira 2 jam, menunjukkan minat dan mampu mengikut arahan mudah
  4. DMencapai hari jadi pertama dan mampu berjalan, sama ada kanak-kanak menunjukkan minat atau tidak
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Only one negative-pressure room is available. Which child should be placed in it?

  1. AA child with impetigo
  2. BA child with norovirus gastroenteritis and vomiting
  3. CA child with RSV bronchiolitis
  4. DA child with suspected measles
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Dalam pemeriksaan status mental, dapatan manakah yang direkodkan di bawah kandungan pemikiran?

  1. ALompatan idea
  2. BObsesi dan delusi
  3. CAsosiasi longgar
  4. DPertuturan tertekan
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A teenager says she cuts herself "to feel better, not to die." Which statement about this is correct?

  1. ANon-suicidal self-injury still increases the long-term risk of suicide, so risk is assessed each time
  2. BSelf-injury without suicidal intent shows that she has no mental health problems that need any treatment
  3. CSelf-injury without suicidal intent never needs any assessment
  4. DShe should be told that cutting is only attention-seeking behaviour
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
92.184 gtt/min? gtt/minbundarkan kepada 1 gtt/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu pengiraan kadar titisan memberikan 92.184 gtt/min. Peraturan dalam latihan ini ialah kadar titisan dibundarkan kepada titisan bulat yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

92.184 gtt/min
x = gtt/min
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0021:2000:50t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 21:20 dan tamat pada 00:50 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?

21:2000:50
t = min
27.Pengiraan dosSederhana
15 kg5 mg/kgD = ? mg

Seorang pesakit berberat 15 kg dan dipreskripsikan 5 mg/kg sebagai dos tunggal. Cari dos D dalam mg.

15 kg5 mg/kg
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
40 mg/1 mLV = ? mL

Seorang kanak-kanak berberat 14 kg dipreskripsi 20 mg/kg setiap dos suspensi oral yang mengandungi 40 mg dalam 1 mL. Berapakah isi padu V yang anda berikan?

14 kg20 mg/kg40 mg/1 mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
15 gtt/mL100 mL/h? gtt/min

Satu infusi diarahkan pada 100 mL/j, tetapi tiada pam tersedia. Ia berjalan secara graviti melalui set pemberian 15 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

100 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
4 g1000 mL? mL/h1.5 mg/min

Sebuah beg mengandungi 4 g ubat dalam 1000 mL. Arahannya ialah 1.5 mg seminit. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

4 g/1000 mL1.5 mg/min
R = mL/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamair120 mLteh150 mLsusu200 mLketulan ais100 mLInfusi IV125 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing250 mLair kencing325 mLair kencing225 mLair kencing400 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL. Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

air: 120 mLteh: 150 mLsusu: 200 mLketulan ais: 100 mLInfusi IV: 125 mL/h × 8 hantibiotik IV: 2 × 100 mL
I = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL80 mL/hmula 07:3015:00: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL dimulakan pada 07:30 dan berjalan dengan pam pada 80 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 15:00?

1000 mL80 mL/h07:30 → 15:00
V = mL
33.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
34.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 16/min, SpO₂ 89% bernafas udara bilik, tekanan darah 112/68 mmHg, nadi 92/min, sedar, suhu 37.5 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 16SpO₂ 89%udaraSBP 112HR 92AT 37.5 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · It can change the results, for example by concentrating the blood

Mengapa ini jawapannya

Prolonged tourniquet time causes fluid to leave the vessel and can alter results such as potassium and protein. It is applied only as long as needed.

Jawapan

D · It can change the results, for example by concentrating the blood
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Ask for a full medication review

Mengapa ini jawapannya

Polypharmacy increases the risk of falls, side effects and interactions in older adults. A review by the prescriber or pharmacist can stop or adjust medicines safely.

Jawapan

C · Ask for a full medication review
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · It is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record

Mengapa ini jawapannya

The nurse documents the facts of the fall, the assessment and the care given in the patient’s record. The incident report is a separate quality-improvement document and is not filed in the chart. Policies differ on whether the record notes that a report was made: many US facilities advise against it, while many UK services record the report reference. Falls are reported whether or not there is an injury.

Jawapan

C · It is written factually and does not replace documenting the fall in the patient’s record
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Finding the system and process weaknesses that allowed the error

Mengapa ini jawapannya

A root cause analysis looks beyond the individual to the system factors, such as storage, labeling, staffing or workflow, that allowed the error. The aim is to change the system so the error cannot happen again.

Jawapan

B · Finding the system and process weaknesses that allowed the error
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Thoughts of suicide or self-harm

Mengapa ini jawapannya

In the early weeks of antidepressant treatment, especially in young people, suicidal thoughts may increase. Patients and families are taught to report them at once.

Jawapan

B · Thoughts of suicide or self-harm
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · “I will rub the area after the injection to help it absorb.”

Mengapa ini jawapannya

Rubbing the site after a low-molecular-weight heparin injection increases bruising. The abdomen away from the navel, rotating sites and reporting bleeding are correct.

Jawapan

B · “I will rub the area after the injection to help it absorb.”
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Not drinking enough water

Mengapa ini jawapannya

Hypernatraemia usually reflects water deficit, often in patients who are confused, unable to drink independently or losing fluid through fever or diarrhoea. Supporting fluid intake prevents it.

Jawapan

B · Not drinking enough water
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Strict hand hygiene by everyone who has contact with the patient

Mengapa ini jawapannya

Hand hygiene is the single most effective measure to protect neutropenic patients. Rectal procedures and IM injections are avoided because they can cause mucosal or tissue injury and bleeding.

Jawapan

D · Strict hand hygiene by everyone who has contact with the patient
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Gout is still possible, as urate can be normal in an attack

Mengapa ini jawapannya

Serum urate can be normal or even low during an acute gout attack. The definitive test is joint aspiration showing needle-shaped urate crystals, which also helps rule out septic arthritis.Disemak dengan: Gout · MedlinePlus (NIH) (2025); Synovial Fluid Analysis · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

C · Gout is still possible, as urate can be normal in an attack
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Insulin delivery failure; inject a correction dose by pen and change the set

Mengapa ini jawapannya

A high glucose that does not respond to a pump bolus, with rising ketones, suggests a kinked, blocked or dislodged cannula. Because pumps use only rapid-acting insulin, DKA can develop within hours. The usual advice is to give a correction dose by pen or syringe, change the infusion set, check glucose and ketones often, and seek help if ketones keep rising or vomiting starts.

Jawapan

C · Insulin delivery failure; inject a correction dose by pen and change the set
11.Farmakologi

Jawapan: D · Dyskinesias and "on–off" fluctuations in response

Mengapa ini jawapannya

Long-term levodopa use often leads to motor fluctuations, with periods of good control and periods of stiffness, and to dyskinesias at peak dose. Dose timing and add-on drugs are adjusted to manage this.

Jawapan

D · Dyskinesias and "on–off" fluctuations in response
12.Farmakologi

Jawapan: C · Lorazepam is cleared by simple conjugation and has no active metabolites

Mengapa ini jawapannya

Diazepam is metabolised by CYP enzymes into long-acting active metabolites, which accumulate in liver failure. Lorazepam, oxazepam and temazepam are glucuronidated, a process better preserved in liver disease.

Jawapan

C · Lorazepam is cleared by simple conjugation and has no active metabolites
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Phaeochromocytoma

Mengapa ini jawapannya

Phaeochromocytoma is a catecholamine-secreting tumour, usually of the adrenal medulla. Classic features are paroxysmal headache, sweating, palpitations and hypertension. It is diagnosed with plasma or urine metanephrines.

Jawapan

C · Phaeochromocytoma
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Low oxygen saturation is not explained by anxiety; PE must be excluded

Mengapa ini jawapannya

Panic-related hyperventilation causes respiratory alkalosis but normal oxygen saturation. Hypoxaemia with tachycardia in a woman taking oestrogen suggests PE. She needs oxygen, urgent medical assessment and investigation. Paper-bag rebreathing is unsafe and can worsen hypoxaemia.

Jawapan

D · Low oxygen saturation is not explained by anxiety; PE must be excluded
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Large high-protein meals can reduce how well the drug works

Mengapa ini jawapannya

Protein-rich meals can compete with levodopa for absorption and entry into the brain, which reduces its effect. Patients are often advised to take doses at consistent times relative to meals. Levodopa controls symptoms but does not stop the disease.

Jawapan

A · Large high-protein meals can reduce how well the drug works
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · DI nefrogenik disebabkan oleh litium

Mengapa ini jawapannya

Litium ialah punca lazim DI nefrogenik, di mana duktus pengumpul tidak bertindak balas terhadap ADH, jadi desmopresin hanya mempunyai sedikit kesan. Pengurusan termasuk semakan pakar tentang litium, akses kepada air dan pemantauan aras natrium dan litium.

Jawapan

D · DI nefrogenik disebabkan oleh litium
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Post-dural puncture headache

Mengapa ini jawapannya

CSF leaking through the dural puncture lowers pressure and causes a positional headache. Fluids, simple analgesia and caffeine may help, and the anaesthetist is informed; an epidural blood patch is sometimes needed.

Jawapan

D · Post-dural puncture headache
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Menghentikan infusi, membiarkan kanula untuk menyedut, mengikut dasar

Mengapa ini jawapannya

Ekstravasasi vesikan boleh menyebabkan kerosakan tisu yang teruk. Hentikan infusi serta-merta, cuba sedut ubat melalui kanula, kemudian ikut dasar khusus (untuk alkaloid vinka seperti vinkristin ini biasanya bermakna kompres suam dan mungkin hialuronidase, manakala antrasiklin biasanya dirawat dengan sejuk), tinggikan anggota, dokumenkan dan maklumkan pasukan.

Jawapan

D · Menghentikan infusi, membiarkan kanula untuk menyedut, mengikut dasar
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Short breathing pauses with no colour change

Mengapa ini jawapannya

Newborns breathe irregularly, with short pauses of a few seconds and no change in colour or heart rate. Apnoea of 20 seconds or more, or any pause with cyanosis or bradycardia, is abnormal.

Jawapan

C · Short breathing pauses with no colour change
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · A blocked duct; keep feeding and vary positions

Mengapa ini jawapannya

A tender lump without fever usually means a blocked duct. Frequent feeding, varied positions and gentle care help clear it. Fever, redness and flu-like symptoms suggest mastitis, which also usually allows continued feeding.

Jawapan

B · A blocked duct; keep feeding and vary positions
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Kekal kering selama kira-kira 2 jam, menunjukkan minat dan mampu mengikut arahan mudah

Mengapa ini jawapannya

Tanda kesediaan termasuk kawalan pundi kencing selama beberapa jam, kesedaran tentang lampin basah, minat terhadap tandas dan keupayaan untuk duduk, berjalan dan mengikut arahan mudah, biasanya antara kira-kira 18 bulan dan 3 tahun.

Jawapan

C · Kekal kering selama kira-kira 2 jam, menunjukkan minat dan mampu mengikut arahan mudah
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · A child with suspected measles

Mengapa ini jawapannya

Negative-pressure rooms are for airborne infections such as measles, chickenpox and tuberculosis. RSV mainly needs contact (and often droplet) precautions, impetigo contact precautions and norovirus contact precautions with strict hand hygiene.

Jawapan

D · A child with suspected measles
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Obsesi dan delusi

Mengapa ini jawapannya

Kandungan pemikiran merangkumi delusi, obsesi, fobia dan fikiran membunuh diri atau membunuh orang lain. Proses pemikiran (bentuk) merangkumi asosiasi longgar, tangensialiti dan lompatan idea.

Jawapan

B · Obsesi dan delusi
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Non-suicidal self-injury still increases the long-term risk of suicide, so risk is assessed each time

Mengapa ini jawapannya

Self-harm is a strong predictor of later suicide, even when the person does not intend to die. Each episode needs a compassionate assessment of risk, triggers and the function of the behaviour.

Jawapan

A · Non-suicidal self-injury still increases the long-term risk of suicide, so risk is assessed each time
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 92 gtt/min

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat satu

92.184 → 2

Hanya digit seterusnya yang menentukan

92.184 → 1
1 ialah 4 atau kurang, jadi 2 kekal.
Digit selepasnya (84) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 92 gtt/min

Jawapan

x = 92 gtt/min
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 210 min

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

21:20 → 24:00 = 160 min

Selepas tengah malam

00:00 → 00:50 = 50 min

Jumlah

t = 160 + 50 = 210 min

Jawapan

t = 210 min
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 75 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos

5·15 = 75 mg

Jawapan

D = 75 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 7 mL

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos daripada berat

20·14 = 280 mg

Isi padu

V = (280/40)·1 = 7 mL

Jawapan

V = 7 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 25 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililiter seminit

100/60 = 1.667 mL/min

Kadar titisan

R = 1.667·15 = 25 gtt/min

Jawapan

R = 25 gtt/min
30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 22.5 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

4000 mg/1000 mL = 4 mg/mL

Dos sejam

1.5·60 = 90 mg/h

Kadar pam

R = 90/4 = 22.5 mL/h

Jawapan

R = 22.5 mL/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1720 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 120 + 150 + 200 = 470 mL
ketulan ais: 100/2 = 50 mL
Infusi IV: 125·8 = 1000 mL
antibiotik IV: 2·100 = 200 mL
I = 1720 mL

Jawapan

I = 1720 mL
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 400 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

07:30 → 15:00 = 7.5 h

Isi padu yang diinfuskan

80·7.5 = 600 mL

Isi padu tinggal

V = 1000 − 600 = 400 mL

Jawapan

V = 400 mL
33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 45

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: berpegang pada perabot → 30
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda → 0
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 30 + 0 + 0 + 15 = 45

Jawapan

MFS = 45
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah–sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 89% → 3
bernafas udara → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 92/min → 1
sedar (A) → 0
T 37.5 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 4
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah–sederhana

Jawapan

rendah–sederhana

Satu skor tunggal 3 memerlukan semakan segera walaupun jumlahnya rendah.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions