Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

How should oxygen cylinders be stored on a ward?

  1. ALying loose on the floor under the bed so they cannot fall over
  2. BIn a warm cupboard next to the radiator
  3. CSecured upright in a holder or trolley, away from heat
  4. DStacked on top of each other in a corridor
2.Asas kejururawatanSukar

Which of these patients should the nurse attend to first?

  1. AA patient with diabetes who is sweaty and shaky with a glucose of 2.9 mmol/L (52 mg/dL)
  2. BA patient asking for their regular evening medicines
  3. CA patient with a pain score of 4/10 who had analgesia 30 minutes ago
  4. DA patient who wants to talk about the results of a scan
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Why can side rails be dangerous for a confused, restless patient?

  1. ASide rails stop staff from reaching the patient in an emergency
  2. BSide rails make the bed move by itself
  3. CSide rails always cause pressure injuries
  4. DThe patient may climb over them or get trapped in gaps
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

In US nursing practice, which task should the RN not assign to an LPN/LVN?

  1. AReinforcing hand hygiene teaching that the RN has already given
  2. BA dressing change on a healing surgical wound that has no signs of infection
  3. CGiving scheduled oral antibiotics to a stable patient
  4. DThe initial admission assessment of a new patient with suspected sepsis
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Seorang pembantu jururawat menolak tugas yang didelegasikan, dengan berkata dia belum dilatih melakukannya. Apakah respons terbaik daripada jururawat?

  1. AMelaporkan pembantu kepada pengurus kerana menolak tugas
  2. BBerterima kasih kepada pembantu, pastikan tugas dilakukan dengan selamat dan aturkan latihan
  3. CMeninggalkan tugas itu untuk syif seterusnya, apabila ada orang terlatih yang bertugas
  4. DMemberitahu pembantu bahawa ia ada dalam huraian kerja dan mesti dilakukan
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient with severe sepsis starts oozing blood from IV sites and the gums, and bruises appear on the skin. What should the nurse suspect?

  1. AAn allergic reaction to the adhesive tape
  2. BDisseminated intravascular coagulation (DIC)
  3. CNormal bruising from blood tests
  4. DVitamin C deficiency
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Pesakit dengan pengkolonian MRSA dimasukkan ke hospital. Langkah berjaga-jaga manakah yang sesuai?

  1. ATiada langkah berjaga-jaga diperlukan untuk pengkolonian
  2. BLangkah berjaga-jaga sentuhan dengan sarung tangan, apron dan kebersihan tangan yang baik
  3. CPengasingan dalam bilik tekanan negatif selama enam bulan
  4. DLangkah berjaga-jaga udara dengan pelitup respirator FFP3 untuk semua kakitangan
8.Kejururawatan klinikalSukar

Which task is most appropriate for a registered nurse to delegate to a trained healthcare assistant (unlicensed assistive personnel)?

  1. AAssessing a patient who has just reported new chest pain
  2. BMeasuring and recording vital signs on a stable patient
  3. CTeaching a patient to inject insulin for the first time
  4. DGiving a dose of intravenous antibiotic
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A blood sample drawn just after a patient ate a fatty meal is reported as "lipemic." What does this mean for the results?

  1. AThe sample shows the patient has diabetic ketoacidosis
  2. BHigh fat in the sample may interfere with some test results
  3. CThe sample was contaminated by an IV fluid with dextrose
  4. DThe results are more accurate than in a fasting sample
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient admitted with heavy alcohol use and malnutrition has a glucose of 52 mg/dL (2.9 mmol/L) and low magnesium. Which prescribed treatment should be given before the IV glucose?

  1. AOral iron
  2. BIV thiamine
  3. CIV potassium
  4. DIV insulin
11.FarmakologiSederhana

Benzathine benzylpenicillin (penicillin G benzathine) is ordered. Which route is correct?

  1. AIntravenous infusion over 30 minutes
  2. BIntravenous push
  3. CDeep intramuscular only
  4. DSubcutaneous in the abdomen
12.FarmakologiSukar

Kelas ubat manakah yang boleh menyebabkan hiperkalemia yang mengancam nyawa apabila digabungkan dengan perencat ACE?

  1. ADiuretik penjimat kalium seperti spironolakton
  2. BPerencat pam proton
  3. CDiuretik gelung seperti furosemid intravena dos tinggi
  4. DDiuretik tiazid
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient's blood pressure is 120/60 mmHg. What is the approximate mean arterial pressure?

  1. A80 mmHg
  2. B60 mmHg
  3. C100 mmHg
  4. D90 mmHg
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Ten days after cardiac surgery, a patient has a fever, a red sternal wound with discharge and a clicking feeling in the chest when coughing. What should the nurse suspect?

  1. ASternal wound infection with an unstable sternum
  2. BCostochondritis caused by forceful coughing
  3. CPericarditis from the operation
  4. DNormal wound healing with some expected discharge
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Set keputusan manakah yang paling menyokong DKA dan bukan HHS?

  1. AKeton normal dan bikarbonat normal
  2. BKeton tinggi, pH di bawah 7.3 dan bikarbonat rendah
  3. CGlukosa melebihi 30 mmol/L dengan pH normal
  4. DOsmolaliti sangat tinggi dengan keton jejak sahaja dalam darah
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient with a brain injury has a mean arterial pressure of 80 mmHg and an ICP of 25 mmHg. How should the nurse interpret this?

  1. AThe cerebral perfusion pressure is 105 mmHg, which is too high
  2. BThe ICP cannot affect brain perfusion if the blood pressure is normal
  3. CThe cerebral perfusion pressure is 80 mmHg, which is normal
  4. DThe cerebral perfusion pressure is 55 mmHg, below the usual target
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which drug class is used to reduce the risk of a first variceal bleed in cirrhosis?

  1. AProton pump inhibitors
  2. BThiazide diuretics
  3. CNon-selective beta-blockers
  4. DCalcium supplements
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient with diabetes has a foot ulcer. A sterile probe touches bone at the base of the ulcer. What should the nurse suspect?

  1. AVenous insufficiency
  2. BSimple dry skin
  3. CA healing category 1 ulcer
  4. DOsteomyelitis
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A breastfed baby has jaundice in the first week with poor feeding and few wet nappies. What is the most likely cause?

  1. ABreast milk jaundice
  2. BSuboptimal intake jaundice
  3. CABO incompatibility
  4. DBiliary atresia with obstruction
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A breastfeeding mother has a hard, tender lump in one breast without fever. She feels well. What is the most likely cause and the best advice?

  1. AMastitis; stop feeding from that breast
  2. BA blocked duct; keep feeding and vary positions
  3. CA breast abscess; stop breastfeeding completely
  4. DBreast cancer; stop breastfeeding at once
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which injury in an infant is most suggestive of physical abuse?

  1. AA bruise on the shin of a walking toddler
  2. BPosterior rib fractures
  3. CA scraped knee in a 3-year-old
  4. DA greenstick fracture of the forearm after a fall from a slide
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Which finding in a 12-month-old needs further developmental evaluation?

  1. ASays "mama" and "dada" to the right parent and waves bye-bye
  2. BBecomes upset when a stranger picks her up
  3. CA strong Moro reflex is still present
  4. DPulls to stand and walks holding on to furniture
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

What does the Mini-Cog screening test for cognitive impairment involve?

  1. AMeasuring the level of alcohol in the blood
  2. BRecall of three words and a clock-drawing task
  3. CA questionnaire about mood over the past 2 weeks
  4. DA 30-minute brain scan
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

The family of a patient with schizophrenia asks how they can tell if he is becoming unwell again. Which signs should the nurse teach them to watch for?

  1. AMild dry mouth in the first week of a new medicine
  2. BTalking more openly with his family about his feelings and his plans for the future
  3. CA better appetite and more interest in his hobbies
  4. DPoor sleep, withdrawal from others and increasing suspiciousness
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
12345678910111208:15?8:15 PM10:15 AM7:15 AM8:15 AM

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 08:15 (jam 24 jam). Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 12 jam? Klik padanya.

08:15
  1. 18:15 PM
  2. 210:15 AM
  3. 37:15 AM
  4. 48:15 AM
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
255 mg/dL? mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Keputusan glukosa darah ialah 255 mg/dL. Dengan menggunakan 1 mmol/L = 18 mg/dL untuk glukosa, cari c dalam mmol/L. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

255 mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mmol/L
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 9 kg dipreskripsikan 10 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 25 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

9 kg10 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
25%stokV₁ = ? mL

Anda perlu menyediakan 1000 mL larutan 2.5% (w/v) daripada larutan stok 25% (w/v). Berapakah isi padu stok V₁ yang anda perlukan?

C₁ = 25%C₂ = 2.5%V₂ = 1000 mL
V₁ = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
250 mL10 gtt/mL3 h? gtt/min

Infuskan 250 mL selama 3 jam dengan set pemberian 10 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

250 mL3 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
250 mg100 mL10 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 250 mg ubat dalam 100 mL dan berjalan pada 10 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

250 mg/100 mL10 mL/h
D = mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamsusu240 mLteh240 mLjeli120 mLketulan ais200 mLInfusi IV125 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing450 mLair kencing375 mLair kencing300 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL. Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

susu: 240 mLteh: 240 mLjeli: 120 mLketulan ais: 200 mLInfusi IV: 125 mL/h × 12 hantibiotik IV: 2 × 50 mL
I = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL100 mL diinfuskan60 mL/h10:30t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 60 mL/j. Pada 10:30, 100 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL100 mL diinfuskan60 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: lemah; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
34.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 5 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit biru atau pucat di seluruh badan, kadar denyutan jantung 85/min, berkerut muka apabila dirangsang, sedikit fleksi pada lengan dan kaki dan pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Secured upright in a holder or trolley, away from heat

Mengapa ini jawapannya

Cylinders are heavy and contain gas under pressure. They are kept upright and secured, away from heat and flames, and are handled carefully.

Jawapan

C · Secured upright in a holder or trolley, away from heat
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · A patient with diabetes who is sweaty and shaky with a glucose of 2.9 mmol/L (52 mg/dL)

Mengapa ini jawapannya

Hypoglycaemia can quickly lead to unconsciousness and seizures and needs immediate treatment. The other patients' needs are important but can wait a few minutes.

Jawapan

A · A patient with diabetes who is sweaty and shaky with a glucose of 2.9 mmol/L (52 mg/dL)
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · The patient may climb over them or get trapped in gaps

Mengapa ini jawapannya

Confused patients may climb over rails and fall from a greater height or become trapped between the rail and mattress. Alternatives such as low beds and close observation are often safer.

Jawapan

D · The patient may climb over them or get trapped in gaps
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · The initial admission assessment of a new patient with suspected sepsis

Mengapa ini jawapannya

The initial assessment of a new, potentially unstable patient is an RN responsibility. LPNs/LVNs can give routine medications, perform routine procedures and reinforce teaching for stable patients.

Jawapan

D · The initial admission assessment of a new patient with suspected sepsis
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Berterima kasih kepada pembantu, pastikan tugas dilakukan dengan selamat dan aturkan latihan

Mengapa ini jawapannya

Penerima delegasi patut menolak tugas yang dia tidak cekap lakukan. Jururawat memastikan tugas dilakukan dengan selamat sekarang dan mengatur latihan untuk masa hadapan. Memaksa tugas itu atau membiarkannya tidak dilakukan meletakkan pesakit pada risiko.

Jawapan

B · Berterima kasih kepada pembantu, pastikan tugas dilakukan dengan selamat dan aturkan latihan
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Disseminated intravascular coagulation (DIC)

Mengapa ini jawapannya

In DIC, widespread clotting uses up platelets and clotting factors, causing bleeding from many sites. It is a serious complication of sepsis that needs urgent escalation.

Jawapan

B · Disseminated intravascular coagulation (DIC)
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Langkah berjaga-jaga sentuhan dengan sarung tangan, apron dan kebersihan tangan yang baik

Mengapa ini jawapannya

MRSA tersebar terutamanya melalui sentuhan langsung dan tidak langsung, maka langkah berjaga-jaga sentuhan, pengasingan jika boleh dan kebersihan tangan yang ketat mengehadkan penularan.

Jawapan

B · Langkah berjaga-jaga sentuhan dengan sarung tangan, apron dan kebersihan tangan yang baik
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Measuring and recording vital signs on a stable patient

Mengapa ini jawapannya

Routine observations on a stable patient are within the role of a trained assistant, with the nurse remaining accountable and reviewing the results. Assessment of new symptoms, IV medicines and initial teaching need registered nurse skills.

Jawapan

B · Measuring and recording vital signs on a stable patient
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · High fat in the sample may interfere with some test results

Mengapa ini jawapannya

Lipemia makes serum cloudy and can interfere with several laboratory methods, giving inaccurate results. The test may need to be repeated, often after a fast, according to laboratory advice.

Jawapan

B · High fat in the sample may interfere with some test results
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · IV thiamine

Mengapa ini jawapannya

People with alcohol use disorder and malnutrition are often deficient in thiamine. Giving glucose first can use up the remaining thiamine and precipitate Wernicke encephalopathy, so thiamine is usually given before or with glucose. Hypoglycemia must still be treated promptly.

Jawapan

B · IV thiamine
11.Farmakologi

Jawapan: C · Deep intramuscular only

Mengapa ini jawapannya

Benzathine penicillin is a depot suspension given deep IM. Accidental intravenous injection can cause cardiorespiratory arrest and death.

Jawapan

C · Deep intramuscular only
12.Farmakologi

Jawapan: A · Diuretik penjimat kalium seperti spironolakton

Mengapa ini jawapannya

Perencat ACE menurunkan aldosteron dan spironolakton menyekat reseptornya; bersama-sama, ia mengurangkan perkumuhan kalium dan boleh menaikkan kalium dengan berbahaya.

Jawapan

A · Diuretik penjimat kalium seperti spironolakton
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · 80 mmHg

Mengapa ini jawapannya

MAP ≈ diastolic + (systolic − diastolic) ÷ 3 = 60 + 60 ÷ 3 = 80 mmHg. The heart spends longer in diastole, so MAP is closer to the diastolic value. A MAP of at least about 65 mmHg is a common target for organ perfusion.

Jawapan

A · 80 mmHg
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Sternal wound infection with an unstable sternum

Mengapa ini jawapannya

Deep sternal wound infection and sternal dehiscence are serious complications, more common with diabetes, obesity and COPD. Signs include fever, wound discharge, redness and an unstable or clicking sternum. Urgent surgical review, wound swabs, blood cultures and antibiotics are needed.

Jawapan

A · Sternal wound infection with an unstable sternum
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Keton tinggi, pH di bawah 7.3 dan bikarbonat rendah

Mengapa ini jawapannya

DKA ditakrifkan oleh hiperglisemia (atau diabetes yang diketahui), ketonemia (contohnya >3 mmol/L) dan asidosis metabolik (pH < 7.3 atau bikarbonat < 15 mmol/L dalam kriteria UK). HHS mempunyai glukosa yang sangat tinggi dan osmolaliti tinggi (selalunya > 320 mOsm/kg) dengan sedikit ketosis dan tiada asidosis yang bererti.

Jawapan

B · Keton tinggi, pH di bawah 7.3 dan bikarbonat rendah
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · The cerebral perfusion pressure is 55 mmHg, below the usual target

Mengapa ini jawapannya

CPP = MAP − ICP, so 80 − 25 = 55 mmHg. A CPP below about 60 mmHg risks brain ischaemia. The team will act to lower the ICP and support the MAP.

Jawapan

D · The cerebral perfusion pressure is 55 mmHg, below the usual target
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Non-selective beta-blockers

Mengapa ini jawapannya

Non-selective beta-blockers such as propranolol or carvedilol reduce portal pressure and the risk of variceal bleeding. Endoscopic band ligation is an alternative or addition.

Jawapan

C · Non-selective beta-blockers
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Osteomyelitis

Mengapa ini jawapannya

A positive probe-to-bone test in a diabetic foot ulcer strongly suggests osteomyelitis. Imaging, bone samples, prolonged antibiotics and specialist foot team care are usually needed.

Jawapan

D · Osteomyelitis
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Suboptimal intake jaundice

Mengapa ini jawapannya

Early jaundice with poor intake is linked to insufficient milk, which slows stooling and increases reabsorption of bilirubin. Support with frequent effective feeds is the main treatment.

Jawapan

B · Suboptimal intake jaundice
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · A blocked duct; keep feeding and vary positions

Mengapa ini jawapannya

A tender lump without fever usually means a blocked duct. Frequent feeding, varied positions and gentle care help clear it. Fever, redness and flu-like symptoms suggest mastitis, which also usually allows continued feeding.

Jawapan

B · A blocked duct; keep feeding and vary positions
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Posterior rib fractures

Mengapa ini jawapannya

Posterior rib fractures in infants are highly suggestive of abuse because they usually result from forceful squeezing of the chest. Bruises on the shins and grazes are common in mobile children.

Jawapan

B · Posterior rib fractures
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · A strong Moro reflex is still present

Mengapa ini jawapannya

Primitive reflexes such as the Moro fade by about 4–6 months; persistence at 12 months can suggest a neurological problem such as cerebral palsy. The other findings are normal for a 1-year-old.

Jawapan

C · A strong Moro reflex is still present
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Recall of three words and a clock-drawing task

Mengapa ini jawapannya

The Mini-Cog combines a three-word recall with drawing a clock face. It is a quick screen; an abnormal result needs a fuller assessment.

Jawapan

B · Recall of three words and a clock-drawing task
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Poor sleep, withdrawal from others and increasing suspiciousness

Mengapa ini jawapannya

Early warning signs of relapse include sleep disturbance, social withdrawal, irritability, suspiciousness and neglect of self-care. Recognising them early allows treatment to be reviewed before a full relapse.

Jawapan

D · Poor sleep, withdrawal from others and increasing suspiciousness
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 8:15 AM

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

08 → 8 AM

Jawapan

8:15 AM

Jawapan

8:15 AM
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: c = 14.2 mmol/L

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Tukar

c = 255/18 = 14.17 ≈ 14.2 mmol/L

Jawapan

c = 14.2 mmol/L
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 3.6 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 10·9 = 90 mg

Isi padu

V = 90/25 = 3.6 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 3.6 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V₁ = 100 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Isi padu stok

V₁ = 2.5·1000/25 = 100 mL

Jawapan

V₁ = 100 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 14 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

3·60 = 180 min

Kadar titisan

R = 250·10/180 = 13.89 ≈ 14 gtt/min

Jawapan

R = 14 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 14 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 25 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

250/100 = 2.5 mg/mL

Kadar dos

D = 2.5·10 = 25 mg/h

Jawapan

D = 25 mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 2300 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 240 + 240 + 120 = 600 mL
ketulan ais: 200/2 = 100 mL
Infusi IV: 125·12 = 1500 mL
antibiotik IV: 2·50 = 100 mL
I = 2300 mL

Jawapan

I = 2300 mL
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 6.7 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 100 = 400 mL

Masa

t = 400/60 = 6.667 ≈ 6.7 h

Jawapan

t = 6.7 h

Itu kira-kira 6 h 40 min, jadi beg habis pada kira-kira 17:10.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 70

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat → 0
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: lemah → 10
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 25 + 15 + 0 + 20 + 10 + 0 = 70

Jawapan

MFS = 70
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tidak normal secara sederhana

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: kulit biru atau pucat di seluruh badan → 0
Nadi: 85/min → 1
Reaksi: berkerut muka apabila dirangsang → 1
Aktiviti: sedikit fleksi pada lengan dan kaki → 1
Pernafasan: pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah → 1

Tambah

APGAR = 0 + 1 + 1 + 1 + 1 = 4

Tafsiran

4 → tidak normal secara sederhana

Jawapan

tidak normal secara sederhana

Di bawah 7 pada minit ke-5, skor biasanya diulang setiap 5 minit sehingga 20 minit.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions