Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

What makes "Risk for falls" a risk nursing diagnosis rather than an actual one?

  1. AThe problem can never be prevented
  2. BThe fall has not happened yet, but risk factors are present
  3. CThe doctor has confirmed the diagnosis with tests and a scan
  4. DThe patient has already fallen several times
2.Asas kejururawatanSukar

Skor NEWS2 pesakit tiba-tiba meningkat daripada 1 kepada 7. Apakah tindak balas yang sewajarnya?

  1. ATeruskan pemerhatian setiap empat jam
  2. BDokumenkan, ulang pemerhatian dan maklumkan doktor pada rondaan wad seterusnya
  3. CSemak semula pemerhatian pagi esok
  4. DTindak balas segera atau kecemasan dengan semakan klinikal kanan serta-merta
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Bilakah jururawat patut menggunakan pemadam api untuk memadamkan kebakaran?

  1. AHanya jika api kecil, penggera telah dibunyikan dan pintu keluar tidak terhalang
  2. BSetiap kali ada asap, walaupun pintu keluar terhalang
  3. CTidak pernah; hanya anggota bomba boleh menggunakan pemadam api
  4. DSentiasa, malah sebelum penggera dibunyikan, untuk menjimatkan masa
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A small-bore feeding tube has just been inserted blindly at the bedside. Which method is the most reliable way to confirm its position before the first feeding?

  1. ABy checking that the patient can still talk
  2. BBy an x-ray reviewed by a competent clinician
  3. CBy putting the end in water to look for bubbles
  4. DBy listening over the stomach while injecting air
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient’s urinary catheter has drained no urine for two hours, and the lower abdomen is swollen. What should the nurse do first?

  1. ARemove the catheter and wait for the patient to void
  2. BCheck the tubing for kinks or obstruction
  3. CGive a prescribed diuretic straight away
  4. DEncourage the patient to drink more water
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient with known abdominal aortic aneurysm suddenly has severe back pain, a pulsing mass in the abdomen and a falling blood pressure. What should the nurse do?

  1. APalpate the mass firmly to check its size and spread
  2. BGive an oral analgesic and reassess the patient in about one hour
  3. CCall for emergency help at once and prepare for urgent surgery
  4. DEncourage the patient to walk to ease the back pain
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Pesakit yang baru memulakan perencat ACE mengalami batuk kering yang berterusan. Apakah punca yang mungkin?

  1. AEmbolisme pulmonari
  2. BAsma yang disebabkan oleh penyekat beta
  3. CKesan sampingan perencat ACE yang diketahui
  4. DTindak balas alahan terhadap penisilin yang baru diberikan
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient with known prostate cancer reports new back pain, leg weakness and difficulty passing urine. What should be suspected?

  1. ASimple mechanical back pain
  2. BHypokalaemia
  3. CMetastatic spinal cord compression
  4. DA urinary tract infection spreading to the back
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient has taken hydrochlorothiazide for several years. Which laboratory change is a recognized effect of this drug?

  1. AA fall in serum calcium
  2. BA rise in serum potassium
  3. CA fall in blood glucose
  4. DA rise in serum uric acid
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

An older adult with type 2 diabetes is drowsy and very dehydrated. Glucose 920 mg/dL (51 mmol/L), serum osmolality 350 mOsm/kg, pH 7.36, urine ketones negative or trace. Which condition fits best?

  1. AMetformin-related lactic acidosis
  2. BDiabetic ketoacidosis (DKA)
  3. CSyndrome of inappropriate ADH (SIADH)
  4. DHyperosmolar hyperglycemic state (HHS)
11.FarmakologiSederhana

Untuk apakah dos pemuat digunakan?

  1. AUntuk mencapai kepekatan plasma sasaran dengan cepat
  2. BUntuk menguji tindak balas alergi
  3. CUntuk memperlahankan penyerapan ubat
  4. DUntuk mengurangkan kesan sampingan pada permulaan rawatan
12.FarmakologiSukar

A patient taking metoprolol is also started on verapamil. Which adverse effect is most likely?

  1. ARebound tachycardia and hypertension
  2. BHyperkalaemia and muscle weakness
  3. CHypoglycaemia and weight gain
  4. DSevere bradycardia and heart block
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Seorang pesakit yang baru mengalami strok dan sukar menelan mengalami demam dan krepitasi di lobus bawah kanan. Apakah punca yang paling mungkin?

  1. AKegagalan ventrikel kiri
  2. BEmbolisme pulmonari
  3. CPneumonia aspirasi
  4. DAsma akut
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Seorang pesakit fibrilasi atrium mempunyai kadar jantung 165/min, TD 78/45 mmHg, sakit dada dan kekeliruan baharu. Apakah rawatan yang patut dijangka oleh jururawat?

  1. ABisoprolol oral dan semakan pada pagi esok
  2. BKardioversi elektrik bersegerak segera
  3. CDefibrilasi tidak bersegerak seperti untuk henti jantung
  4. DAtropin IV untuk memperbaik tekanan darah
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient is due a rapid-acting insulin dose before lunch, but the meal trays are delayed. What should the nurse do?

  1. AOmit the dose entirely for the rest of the day
  2. BGive the insulin now and the meal when it comes
  3. CGive the insulin with a glass of water instead
  4. DWait to give the insulin until the meal arrives
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient with hypopituitarism needs both hydrocortisone and levothyroxine. Which is usually started first?

  1. ABoth on the same day, in any order
  2. BNeither, until symptoms appear
  3. CLevothyroxine
  4. DHydrocortisone
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Pernyataan manakah tentang analgesia multimodal yang betul?

  1. AIa kaedah yang digunakan hanya untuk kesakitan kronik jangka panjang
  2. BHanya satu analgesik patut diberikan pada satu masa
  3. CBeberapa opioid berbeza digabungkan untuk kesan keseluruhan yang lebih kuat
  4. DUbat dengan tindakan berbeza digabungkan untuk mengurangkan keperluan opioid
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

In recovery, an awake and anxious patient cannot lift their head, and their breaths are shallow and weak. What is the most likely cause?

  1. ANormal tiredness after surgery
  2. BA simple panic attack
  3. CResidual neuromuscular blockade
  4. DOpioid overdose with pinpoint pupils
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman says she uses cannabis daily to manage nausea in pregnancy. What is the best nursing response?

  1. AAdvise her to switch to tobacco instead
  2. BRefuse to continue her care until she stops
  3. CTell her that cannabis is a natural remedy and safe in pregnancy
  4. DExplain the risks without judgement and offer safer treatments
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Seorang wanita yang sedang bersalin mengalami pengecutan yang kerap dengan oksitosin: 6 dalam 10 minit sepanjang setengah jam yang lalu. Rakaman kadar denyutan jantung janin adalah normal. Apakah tindakan yang paling sesuai?

  1. AMinta dia meneran untuk memendekkan bersalin
  2. BTiada tindakan diperlukan kerana kadar denyutan jantung janin adalah normal
  3. CKurangkan atau hentikan oksitosin mengikut protokol dan maklumkan pembekal penjagaan
  4. DTingkatkan oksitosin untuk menyelesaikan bersalin dengan lebih cepat
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which factors can trigger a sickle cell crisis?

  1. ADehydration, infection, cold and low oxygen
  2. BDrinking plenty of water during hot weather
  3. CEating a high-iron diet and taking daily multivitamins
  4. DSleeping for long periods in a warm room
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A 15-year-old with cystic fibrosis has stopped doing her daily physiotherapy. What is the best approach?

  1. AExplore her reasons and plan treatment with her that fits her daily life
  2. BTell her parents to supervise every session until she is 18
  3. CWarn her firmly that she will die soon if she does not do what she is told
  4. DStop the physiotherapy, since she does not want it
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A patient at high risk of suicide is placed on constant (one-to-one) observation. What does this mean?

  1. AThe patient is seen once a shift by the nurse in charge, and otherwise checked by camera from the office when staff are free
  2. BA staff member stays with the patient at all times, at the distance set by policy, including in the bathroom
  3. CThe patient is checked every hour during the day only
  4. DThe patient can be left alone while asleep
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Which patient should the nurse check first?

  1. AA patient with schizophrenia who wants a cigarette break in the garden
  2. BA patient with depression who is asking for help to phone his mother
  3. CA patient given IM haloperidol and lorazepam 30 minutes ago who is hard to rouse, breathing 8/min
  4. DA patient with OCD who is late for breakfast because of a long washing ritual in the bathroom
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
12345678910111211:25 PM?23:2500:2522:2511:25

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 11:25 PM. Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 24 jam? Klik padanya.

11:25 PM
  1. 123:25
  2. 200:25
  3. 322:25
  4. 411:25
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
½ cawan? mL½ tbsp? mL1½ tsp? mL4 fl oz? mLΣ = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Semasa satu syif, seorang pesakit mengambil ½ cawan daripada teh, ½ tbsp daripada suplemen cecair, 1½ tsp daripada sirap batuk, 4 fl oz daripada jus. Dengan menggunakan setara yang diberikan, cari jumlah pengambilan oral V dalam mL.

1 cawan = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 14 kg dipreskripsikan 5 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 25 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

14 kg5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 420 mikrogram. Ampul mengandungi 2 mg/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

420 mcg2 mg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
20 gtt/mL30 mL/h? gtt/min

Satu infusi diarahkan pada 30 mL/j, tetapi tiada pam tersedia. Ia berjalan secara graviti melalui set pemberian 20 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

30 mL/h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
250 mg50 mL30 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 250 mg ubat dalam 50 mL dan berjalan pada 30 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

250 mg/50 mL30 mL/h
D = mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamjus100 mLsup180 mLair120 mLInfusi IV125 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing500 mLair kencing350 mLair kencing300 mLlongkang luka40 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih).

jus: 100 mLsup: 180 mLair: 120 mLInfusi IV: 125 mL/h × 12 hantibiotik IV: 1 × 50 mLair kencing: 500 mLair kencing: 350 mLair kencing: 300 mLlongkang luka: 40 mL
B = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL→ 50 mL/hmula 10:30tjumlah​ = ? h150 mL/h × 2 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 500 mL bermula pada 10:30 dengan 150 mL/j. Selepas 2 jam kadar ditukar kepada 50 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL150 mL/h · 2 h50 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 20/min, SpO₂ 97% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 118/70 mmHg, nadi 70/min, sedar, suhu 37.9 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 20SpO₂ 97%O₂SBP 118HR 70AT 37.9 °C
NEWS2 =
34.Skor penilaian klinikalSukar
risiko rendahrisiko sederhanarisiko tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.

  1. 1risiko rendah
  2. 2risiko sederhana
  3. 3risiko tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · The fall has not happened yet, but risk factors are present

Mengapa ini jawapannya

A risk diagnosis describes a problem the patient is vulnerable to, based on risk factors, with no signs yet. Care aims to prevent the problem from occurring.

Jawapan

B · The fall has not happened yet, but risk factors are present
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Tindak balas segera atau kecemasan dengan semakan klinikal kanan serta-merta

Mengapa ini jawapannya

NEWS2 sebanyak 7 atau lebih memerlukan tindak balas kecemasan: pemantauan berterusan dan penilaian serta-merta oleh doktor dengan kemahiran rawatan rapi.

Jawapan

D · Tindak balas segera atau kecemasan dengan semakan klinikal kanan serta-merta
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Hanya jika api kecil, penggera telah dibunyikan dan pintu keluar tidak terhalang

Mengapa ini jawapannya

Kakitangan boleh cuba memadamkan api kecil yang terkawal sebaik sahaja orang ramai selamat dan penggera telah dibunyikan, dengan memastikan pintu keluar berada di belakang mereka. Jika tidak, mereka menutup pintu dan memindahkan pesakit.

Jawapan

A · Hanya jika api kecil, penggera telah dibunyikan dan pintu keluar tidak terhalang
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · By an x-ray reviewed by a competent clinician

Mengapa ini jawapannya

An x-ray is the most reliable way to confirm the position of a newly placed blind-inserted feeding tube, and US guidance recommends it before first use. In the UK, testing a gastric aspirate (pH 5.5 or below) is the first-line check for nasogastric tubes, with x-ray used when no aspirate is obtained or the pH is too high. Both reject air auscultation and the bubble test, and a tube in the airway can still allow talking.

Jawapan

B · By an x-ray reviewed by a competent clinician
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Check the tubing for kinks or obstruction

Mengapa ini jawapannya

Sudden lack of drainage with a full bladder usually means a kinked or blocked catheter. The nurse checks the tubing and position first, then follows the policy for irrigation or replacement.

Jawapan

B · Check the tubing for kinks or obstruction
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Call for emergency help at once and prepare for urgent surgery

Mengapa ini jawapannya

Sudden severe back or abdominal pain with hypotension in a patient with an aneurysm suggests rupture, which is fatal without urgent surgery. The mass should not be palpated firmly.

Jawapan

C · Call for emergency help at once and prepare for urgent surgery
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Kesan sampingan perencat ACE yang diketahui

Mengapa ini jawapannya

Batuk kering ialah kesan sampingan lazim perencat ACE seperti ramipril. Penyekat reseptor angiotensin II selalunya digunakan sebagai ganti.

Jawapan

C · Kesan sampingan perencat ACE yang diketahui
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Metastatic spinal cord compression

Mengapa ini jawapannya

Back pain with neurological symptoms in a patient with cancer suggests metastatic spinal cord compression. It is an oncological emergency needing urgent MRI and treatment to preserve function.

Jawapan

C · Metastatic spinal cord compression
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · A rise in serum uric acid

Mengapa ini jawapannya

Thiazides reduce uric acid excretion and can trigger gout. They also tend to lower potassium, sodium and magnesium, raise calcium (by reducing its excretion) and raise blood glucose and lipids.Disemak dengan: Hydrochlorothiazide · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Jawapan

D · A rise in serum uric acid
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Hyperosmolar hyperglycemic state (HHS)

Mengapa ini jawapannya

HHS causes extreme hyperglycemia and high osmolality with severe dehydration, but enough insulin is present to prevent significant ketosis, so the pH is near normal. DKA has ketones and acidosis; SIADH has low osmolality.Disemak dengan: Ketoacidosis · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023); Osmolality blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

D · Hyperosmolar hyperglycemic state (HHS)
11.Farmakologi

Jawapan: A · Untuk mencapai kepekatan plasma sasaran dengan cepat

Mengapa ini jawapannya

Dos pemuat memenuhi isi padu pengagihan supaya paras berkesan dicapai serta-merta, dan bukannya menunggu 4–5 separuh hayat untuk keadaan mantap.

Jawapan

A · Untuk mencapai kepekatan plasma sasaran dengan cepat
12.Farmakologi

Jawapan: D · Severe bradycardia and heart block

Mengapa ini jawapannya

Beta blockers and non-dihydropyridine calcium channel blockers (verapamil, diltiazem) both slow heart rate and AV conduction. Together they can cause severe bradycardia, heart block and heart failure.

Jawapan

D · Severe bradycardia and heart block
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Pneumonia aspirasi

Mengapa ini jawapannya

Disfagia selepas strok meningkatkan risiko aspirasi. Bahan yang teraspirasi selalunya memasuki lobus bawah kanan kerana bronkus utama kanan lebih lebar dan lebih menegak. Saringan menelan, posisi tegak dan penjagaan mulut mengurangkan risiko.

Jawapan

C · Pneumonia aspirasi
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Kardioversi elektrik bersegerak segera

Mengapa ini jawapannya

Takiaritmia dengan ciri buruk (renjatan, iskemia miokardium, sinkop atau kegagalan jantung) memerlukan kardioversi DC bersegerak segera di bawah sedasi atau anestesia. Kejutan itu disegerakkan dengan gelombang R untuk mengelakkan VF tercetus. Defibrilasi tidak bersegerak adalah untuk irama tanpa nadi, dan atropin adalah untuk bradikardia.

Jawapan

B · Kardioversi elektrik bersegerak segera
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Wait to give the insulin until the meal arrives

Mengapa ini jawapannya

Rapid-acting insulin begins to work within about 15 minutes, so giving it without food risks hypoglycaemia. It is given just before or with the meal. Basal insulin is not affected by meal delays.

Jawapan

D · Wait to give the insulin until the meal arrives
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Hydrocortisone

Mengapa ini jawapannya

Starting thyroid replacement first increases metabolism and cortisol clearance and can trigger an adrenal crisis in a patient with low cortisol. Glucocorticoid replacement is started before levothyroxine.

Jawapan

D · Hydrocortisone
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Ubat dengan tindakan berbeza digabungkan untuk mengurangkan keperluan opioid

Mengapa ini jawapannya

Analgesia multimodal menggabungkan ubat dan teknik (parasetamol, NSAID jika selamat, sekatan anestetik setempat, opioid) untuk memperbaik kelegaan kesakitan dan mengurangkan kesan sampingan opioid. Menggabungkan beberapa opioid bukan multimodal.

Jawapan

D · Ubat dengan tindakan berbeza digabungkan untuk mengurangkan keperluan opioid
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Residual neuromuscular blockade

Mengapa ini jawapannya

Remaining muscle relaxant causes weakness, poor head lift and shallow breathing in an awake patient. The nurse supports breathing, gives oxygen and calls the anaesthetist, who may give a reversal agent.

Jawapan

C · Residual neuromuscular blockade
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Explain the risks without judgement and offer safer treatments

Mengapa ini jawapannya

Cannabis in pregnancy is associated with low birth weight and possible effects on brain development. The nurse discusses the risks without judgement, offers safer antiemetics and support and continues care.

Jawapan

D · Explain the risks without judgement and offer safer treatments
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Kurangkan atau hentikan oksitosin mengikut protokol dan maklumkan pembekal penjagaan

Mengapa ini jawapannya

Lebih daripada 5 pengecutan dalam 10 minit ialah takisistol. Walaupun rakaman normal, oksitosin dikurangkan atau dihentikan mengikut protokol kerana janin mungkin tidak lama lagi terkompromi.

Jawapan

C · Kurangkan atau hentikan oksitosin mengikut protokol dan maklumkan pembekal penjagaan
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Dehydration, infection, cold and low oxygen

Mengapa ini jawapannya

Low oxygen, dehydration, acidosis, cold, infection and stress promote sickling and blocked blood vessels. Families are taught to keep the child well hydrated and warm and to seek help early with fever or pain.

Jawapan

A · Dehydration, infection, cold and low oxygen
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Explore her reasons and plan treatment with her that fits her daily life

Mengapa ini jawapannya

Adherence often falls in adolescence as young people seek independence and normality. Exploring barriers, involving the teenager in decisions, setting goals together and fitting treatment around school and friends work better than threats.

Jawapan

A · Explore her reasons and plan treatment with her that fits her daily life
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · A staff member stays with the patient at all times, at the distance set by policy, including in the bathroom

Mengapa ini jawapannya

Constant observation means a member of staff is always with the patient, at a distance set by policy, so they can intervene immediately. It is reviewed regularly and stepped down as risk reduces.

Jawapan

B · A staff member stays with the patient at all times, at the distance set by policy, including in the bathroom
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · A patient given IM haloperidol and lorazepam 30 minutes ago who is hard to rouse, breathing 8/min

Mengapa ini jawapannya

Over-sedation with respiratory depression after rapid tranquillisation is a medical emergency. Airway, breathing and vital signs are checked immediately, and help is called.

Jawapan

C · A patient given IM haloperidol and lorazepam 30 minutes ago who is hard to rouse, breathing 8/min
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 23:25

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

11 PM → 11 + 12 = 23

Jawapan

23:25

Jawapan

23:25
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 255 mL

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Setiap item dalam mL

½ cawan = 0.5·240 = 120 mL
½ tbsp = 0.5·15 = 7.5 mL
1½ tsp = 1.5·5 = 7.5 mL
4 fl oz = 4·30 = 120 mL

Tambah

V = 120 + 7.5 + 7.5 + 120 = 255 mL

Jawapan

V = 255 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 2.8 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 5·14 = 70 mg

Isi padu

V = 70/25 = 2.8 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 2.8 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.21 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

2 mg/mL = 2000 mcg/mL

Isi padu

V = 420/2000 = 0.21 mL

Jawapan

V = 0.21 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 10 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililiter seminit

30/60 = 0.5 mL/min

Kadar titisan

R = 0.5·20 = 10 gtt/min

Jawapan

R = 10 gtt/min
30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 150 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

250/50 = 5 mg/mL

Kadar dos

D = 5·30 = 150 mg/h

Jawapan

D = 150 mg/h
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 760 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 100 + 180 + 120 = 400 mL
Infusi IV: 125·12 = 1500 mL
antibiotik IV: 1·50 = 50 mL
jumlah pengambilan = 1950 mL

Jumlah pengeluaran

500 + 350 + 300 + 40 = 1190 mL

Imbangan

B = 1950 − 1190 = 760 mL

Jawapan

B = 760 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 6 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

150·2 = 300 mL
500 − 300 = 200 mL tinggal

Bahagian kedua

200/50 = 4 h

Jumlah masa

t = 2 + 4 = 6 h

Jawapan

t = 6 h

Itu kira-kira 6 h 00 min, jadi beg habis pada kira-kira 16:30.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 2

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 97% → 0
dengan oksigen → 2
SBP 118 mmHg → 0
HR 70/min → 0
sedar (A) → 0
T 37.9 °C → 0

Tambah

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2

Jawapan

NEWS2 = 2
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko tinggi

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: berpegang pada perabot → 30
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda → 0
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 25 + 0 + 30 + 0 + 0 + 15 = 70

Tahap risiko

70 → risiko tinggi

Jawapan

risiko tinggi

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions