Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

In the PQRST pain assessment, what does "Q" ask about?

  1. AThe quality of the pain, such as sharp, dull or burning
  2. BWhether the pain is quieter at night
  3. CThe quantity of analgesia the patient has already taken today
  4. DHow quickly the pain started
2.Asas kejururawatanSukar

An older patient with diarrhoea for three days is dizzy on standing and passing small amounts of dark urine. What is the most likely problem?

  1. ADehydration from fluid loss
  2. BNormal ageing that needs no action
  3. CFluid overload from drinking too much
  4. DUrinary retention caused by a full bladder
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A peripheral IV site is red, warm and tender along the vein. What should the nurse do?

  1. ARemove the catheter and insert a new one at another site if still needed
  2. BIncrease the infusion rate to finish the bag sooner
  3. CFlush the catheter harder to clear the vein and keep using the same site
  4. DApply a warm pack and keep using the same site
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Seorang jururawat yang bekerja dengan pesakit yang menjalani langkah berjaga-jaga sentuhan menyedari gaun mempunyai koyakan pada lengan baju. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMenjauhi pesakit, menanggalkan PPE dengan selamat di pintu, membersihkan tangan dan memakai gaun baharu
  2. BMemakai gaun kedua di atas gaun yang koyak
  3. CTerus bekerja, kerana koyakan itu kecil dan hanya pada lengan baju
  4. DMenutup koyakan dengan secebis pita dan meneruskan
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Which action helps prevent a catheter-associated urinary tract infection?

  1. ARaising the drainage bag above the bladder when walking
  2. BDisconnecting the bag every shift to empty it
  3. CKeeping the drainage bag below the level of the bladder
  4. DLeaving the catheter in place longer than needed
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient with diabetes takes propranolol. Which sign of hypoglycemia is most likely to still appear?

  1. ATremor
  2. BTachycardia
  3. CPalpitations
  4. DSweating
7.Kejururawatan klinikalSederhana

A patient receives IV furosemide for fluid overload. Which findings show the treatment is working?

  1. AFalling urine output, new ankle swelling and a rise in weight
  2. BIncreased urine output, less breathlessness and a falling weight
  3. CA rise in weight and more lung crackles
  4. DA rise in blood pressure and a new cough
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient with lung cancer develops swelling of the face and arms, distended neck veins and breathlessness that is worse lying down. What should be suspected?

  1. ARight-sided heart failure from valve disease
  2. BAn allergic reaction to food
  3. CSuperior vena cava obstruction
  4. DHypothyroidism
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

An older adult with chronic kidney disease starts trimethoprim-sulfamethoxazole for a urinary tract infection. Which electrolyte should be monitored closely?

  1. ASodium, because the drug causes heavy sodium retention
  2. BCalcium, because the drug binds calcium in the gut
  3. CPotassium, because trimethoprim can raise it
  4. DChloride, because the drug causes chloride loss
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient with suspected Cushing syndrome takes dexamethasone at night. The next morning, the cortisol is still high. What does this suggest?

  1. ACortisol is being produced without normal feedback control
  2. BThe adrenal glands are not able to produce enough cortisol
  3. CThe result is normal, as dexamethasone raises cortisol
  4. DThe patient has primary hypothyroidism instead
11.FarmakologiSederhana

Which group of effects would the nurse expect after a dose of an anticholinergic drug such as atropine?

  1. AHeavy salivation, slow heart rate and small pupils
  2. BDiarrhoea, frequent urination and sweating
  3. CDry mouth, faster heart rate and dilated pupils
  4. DBronchial secretions, wheeze and tearing of the eyes
12.FarmakologiSukar

Isi padu pengagihan sesuatu ubat sangat besar (contohnya 500 L pada orang dewasa). Apakah yang dicadangkan oleh ini?

  1. AUbat itu hampir sepenuhnya kekal dalam petak plasma
  2. BUbat itu diambil dengan meluas ke dalam tisu
  3. CUbat itu cepat dirembeskan oleh buah pinggang
  4. DUbat itu tidak boleh diberi secara intravena
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Skor keterukan pneumonia manakah yang menggunakan kekeliruan, urea, kadar pernafasan, tekanan darah dan umur?

  1. ASkor Wells
  2. BCHA₂DS₂-VASc
  3. CCURB-65
  4. DNEWS2
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A nurse receives handover on four patients. Which patient should be seen first?

  1. AA patient with COPD on 1 L/min whose SpO₂ has been 89% and stable throughout the night
  2. BA patient on day 1 after surgery who is newly restless, RR 30/min, SpO₂ 88% on 4 L/min
  3. CA patient with pneumonia on IV antibiotics who now has a temperature of 38.2 °C
  4. DA patient with asthma who wants a reliever inhaler before a walk
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Why must Parkinson's medicines be given on time in hospital?

  1. ALate doses cause the patient to develop high blood glucose
  2. BLate doses can soon cause stiffness, falls and poor swallowing
  3. CLate doses build up in the blood and cause an overdose
  4. DGiving them on time prevents the disease from getting worse
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Seorang pesakit yang mengambil prednisolon dos tinggi jangka panjang berada tiga hari selepas pembedahan usus. Mereka melaporkan hanya sakit abdomen ringan, tetapi kadar jantung telah meningkat kepada 115/min dan suhu 37.4 °C. Mengapakah jururawat patut sangat bimbang?

  1. ASteroid boleh menyembunyikan demam, kesakitan dan peritonisme, menyorokkan komplikasi
  2. BSteroid menyebabkan takikardia pada semua pesakit, jadi tiada tindakan diperlukan
  3. CSteroid melindungi daripada jangkitan, jadi sepsis sangat tidak mungkin
  4. DSakit ringan menunjukkan usus sedang sembuh seperti yang dijangka
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Pernyataan manakah tentang analgesia multimodal yang betul?

  1. AHanya satu analgesik patut diberikan pada satu masa
  2. BUbat dengan tindakan berbeza digabungkan untuk mengurangkan keperluan opioid
  3. CIa kaedah yang digunakan hanya untuk kesakitan kronik jangka panjang
  4. DBeberapa opioid berbeza digabungkan untuk kesan keseluruhan yang lebih kuat
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

In week 5 of radiotherapy, the skin in the treatment field is broken, moist and painful. What should the nurse do?

  1. AReport it, keep it clean and use a non-adherent dressing
  2. BScrub the area with soap to prevent infection
  3. CApply adhesive tape directly over the area to protect it from clothing
  4. DUse a heat pad to speed healing
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Which newborn finding is commonly associated with Down syndrome?

  1. AAbundant vernix and lanugo
  2. BA high-pitched cry and tremors
  3. CLong nails and peeling skin
  4. DA single palmar crease and low tone
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A nurse is teaching a mother how to prevent shaken baby syndrome. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"Crying often increases in the first weeks, and that can be normal."
  2. B"I can call someone to help when I feel overwhelmed."
  3. C"If I get too frustrated, I will put him in his cot and step away for a few minutes."
  4. D"If I feel very angry, it is fine to shake him a little to stop the crying."
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which is the main modifiable risk factor for type 2 diabetes in adolescents?

  1. AObesity with low physical activity
  2. BA viral infection in early childhood
  3. CA family history of diabetes
  4. DBeing of a particular ethnic background
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Which IV fluid is usually used for a fluid bolus in a child with shock?

  1. A5% glucose in water, given as fast as possible
  2. B0.18% sodium chloride with 4% glucose, given quickly
  3. CAn isotonic crystalloid such as 0.9% sodium chloride
  4. D10% glucose solution
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Which psychological treatment is most effective for obsessive-compulsive disorder?

  1. AHypnosis to remove the obsessive thoughts permanently in a single session
  2. BPsychoanalysis focused on early childhood memories
  3. CExposure and response prevention, a form of CBT
  4. DEncouraging the patient to perform the rituals more often
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient finds clothes in her wardrobe she does not remember buying, has gaps in her memory and is called by different names by people she does not know. Which condition is most likely?

  1. ABipolar I disorder
  2. BDissociative identity disorder
  3. CSchizophrenia
  4. DBorderline personality disorder
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
7 lb 6 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang bayi baru lahir seberat 7 lb 6 oz. Dengan menggunakan 1 lb = 16 oz dan 1 kg = 2.2 lb, cari berat m dalam kilogram. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

7 lb 6 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb
m = kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0022:3501:05t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 22:35 dan tamat pada 01:05 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?

22:3501:05
t = min
27.Pengiraan dosSederhana
1:1000ampulV = ? mL

Satu ampul epinefrina (adrenalin) dilabel 1:1000 (1 mg/mL). Preskripsi ialah 0.3 mg IM untuk anafilaksis. Berapakah isi padu V yang anda sedut?

1:10000.3 mg
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 640 mikrogram. Ampul mengandungi 1 mg/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

640 mcg1 mg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
250 mLtinggal? mL/h2 h tinggal

1000 mL diarahkan selama 10 jam. Selepas 8 jam anda mendapati 250 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Kepada kadar R dalam mL/j berapakah pam mesti ditetapkan semula?

1000 mL / 10 hselepas 8 h: 250 mL
R = mL/h
30.Kadar infusi IVSukar
720 mLtinggal? mL/h6 h tinggal

1000 mL diarahkan selama 10 jam. Selepas 4 jam anda mendapati 720 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Berapa peratus Δ kadar pam asal mesti dinaikkan?

1000 mL / 10 hselepas 4 h: 720 mL
Δ = %
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamair350 mLjus200 mLketulan ais100 mLInfusi IV100 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing375 mLair kencing150 mLmuntah250 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL. Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

air: 350 mLjus: 200 mLketulan ais: 100 mLInfusi IV: 100 mL/h × 12 hantibiotik IV: 2 × 100 mL
I = mL
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL→ 80 mL/hmula 14:30tjumlah​ = ? h125 mL/h × 2 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 500 mL bermula pada 14:30 dengan 125 mL/j. Selepas 2 jam kadar ditukar kepada 80 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL125 mL/h · 2 h80 mL/h
t = h
33.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sedikit terhad; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: sedikit terhad; pemakanan: sangat lemah; geseran dan ricih: masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
34.Skor penilaian klinikalSukar
risiko rendahrisiko sederhanarisiko tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda; status mental: tahu had sendiri. Dengan menggunakan nilai potongan 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi, klik tahap risiko jatuh.

  1. 1risiko rendah
  2. 2risiko sederhana
  3. 3risiko tinggi

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · The quality of the pain, such as sharp, dull or burning

Mengapa ini jawapannya

PQRST covers Provoking or palliating factors, Quality, Region and radiation, Severity and Timing. Describing the quality helps identify the cause of the pain.

Jawapan

A · The quality of the pain, such as sharp, dull or burning
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Dehydration from fluid loss

Mengapa ini jawapannya

Diarrhoea causes loss of water and electrolytes. Postural dizziness and concentrated low-volume urine show dehydration, which needs fluid replacement, electrolyte checks and close monitoring.

Jawapan

A · Dehydration from fluid loss
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Remove the catheter and insert a new one at another site if still needed

Mengapa ini jawapannya

Redness, warmth and tenderness along the vein indicate phlebitis, which can lead to infection. The catheter is removed and, if IV access is still needed, a new one is placed at a different site.

Jawapan

A · Remove the catheter and insert a new one at another site if still needed
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Menjauhi pesakit, menanggalkan PPE dengan selamat di pintu, membersihkan tangan dan memakai gaun baharu

Mengapa ini jawapannya

PPE yang koyak membenarkan pencemaran kulit dan pakaian. Apabila selamat, jururawat menjauhi pesakit, menanggalkan PPE mengikut susunan yang betul di pintu atau di bilik antara, membersihkan tangan dan memakai PPE baharu.

Jawapan

A · Menjauhi pesakit, menanggalkan PPE dengan selamat di pintu, membersihkan tangan dan memakai gaun baharu
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Keeping the drainage bag below the level of the bladder

Mengapa ini jawapannya

Keeping the bag below the bladder prevents backflow, and the closed system is not broken. Catheters are removed as soon as they are no longer needed.

Jawapan

C · Keeping the drainage bag below the level of the bladder
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Sweating

Mengapa ini jawapannya

Beta-blockers can hide tachycardia, palpitations and tremor during hypoglycemia. Sweating is mainly cholinergic, so it usually remains, and patients are taught to check glucose when they sweat.

Jawapan

D · Sweating
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Increased urine output, less breathlessness and a falling weight

Mengapa ini jawapannya

Effective diuresis increases urine output and reduces congestion, so breathing improves and weight falls. Electrolytes, renal function and blood pressure are also monitored.

Jawapan

B · Increased urine output, less breathlessness and a falling weight
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Superior vena cava obstruction

Mengapa ini jawapannya

Superior vena cava obstruction prevents venous drainage from the head and arms. It is an oncological emergency; patients are positioned upright and need urgent specialist treatment.

Jawapan

C · Superior vena cava obstruction
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Potassium, because trimethoprim can raise it

Mengapa ini jawapannya

Trimethoprim blocks sodium channels in the collecting duct, reducing potassium excretion, much like amiloride. Hyperkalemia is more likely in older adults, with kidney disease, or with ACE inhibitors, ARBs or spironolactone.Disemak dengan: Trimethoprim-Sulfamethoxazole · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026); Trimethoprim is a potassium-sparing diuretic like amiloride and causes hyperkalemia in high-risk patients (abstract) · PubMed (NLM) / Am J Ther (1997)

Jawapan

C · Potassium, because trimethoprim can raise it
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Cortisol is being produced without normal feedback control

Mengapa ini jawapannya

Dexamethasone normally suppresses ACTH and lowers morning cortisol. Failure to suppress suggests autonomous cortisol excess (Cushing syndrome). Further tests then find the source, such as a pituitary or adrenal tumor.

Jawapan

A · Cortisol is being produced without normal feedback control
11.Farmakologi

Jawapan: C · Dry mouth, faster heart rate and dilated pupils

Mengapa ini jawapannya

Anticholinergic drugs block muscarinic receptors, so parasympathetic effects are reduced. This gives dry mouth, tachycardia, dilated pupils, constipation and urinary retention.

Jawapan

C · Dry mouth, faster heart rate and dilated pupils
12.Farmakologi

Jawapan: B · Ubat itu diambil dengan meluas ke dalam tisu

Mengapa ini jawapannya

Vd jauh melebihi jumlah air badan bermakna kepekatan plasma rendah kerana kebanyakan ubat berada dalam tisu (contohnya lemak atau otot), seperti digoksin atau amiodaron.

Jawapan

B · Ubat itu diambil dengan meluas ke dalam tisu
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · CURB-65

Mengapa ini jawapannya

CURB-65 memberikan satu mata bagi setiap satu: Confusion (kekeliruan), Urea >7 mmol/L, Respiratory rate (kadar pernafasan) ≥30/min, tekanan darah (Blood pressure) rendah (sistolik <90 atau diastolik ≤60 mmHg) dan umur ≥65. Skor yang lebih tinggi bermakna kematian yang lebih tinggi dan keperluan untuk hospital atau penjagaan kritikal.

Jawapan

C · CURB-65
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · A patient on day 1 after surgery who is newly restless, RR 30/min, SpO₂ 88% on 4 L/min

Mengapa ini jawapannya

New restlessness, tachypnoea and hypoxaemia despite oxygen suggest acute deterioration such as a PE, pneumonia or bleeding, so this patient is seen first. SpO₂ 89% is within target for a stable COPD patient, a mild fever on antibiotics is expected, and the asthma patient is well.

Jawapan

B · A patient on day 1 after surgery who is newly restless, RR 30/min, SpO₂ 88% on 4 L/min
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Late doses can soon cause stiffness, falls and poor swallowing

Mengapa ini jawapannya

People with Parkinson's disease often take doses at exact times. A delay of even 30 minutes or so can cause rigidity, immobility, falls and unsafe swallowing. Many hospitals treat these drugs as time-critical.

Jawapan

B · Late doses can soon cause stiffness, falls and poor swallowing
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Steroid boleh menyembunyikan demam, kesakitan dan peritonisme, menyorokkan komplikasi

Mengapa ini jawapannya

Steroid jangka panjang menumpulkan demam, kesakitan dan kekejangan abdomen, jadi kebocoran anastomosis, abses atau perforasi mungkin hadir hanya dengan tanda halus seperti takikardia. Jururawat patut menilai dengan teliti dan membuat eskalasi awal. Pesakit ini juga memerlukan perlindungan steroid sekitar pembedahan untuk mencegah krisis adrenal.

Jawapan

A · Steroid boleh menyembunyikan demam, kesakitan dan peritonisme, menyorokkan komplikasi
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Ubat dengan tindakan berbeza digabungkan untuk mengurangkan keperluan opioid

Mengapa ini jawapannya

Analgesia multimodal menggabungkan ubat dan teknik (parasetamol, NSAID jika selamat, sekatan anestetik setempat, opioid) untuk memperbaik kelegaan kesakitan dan mengurangkan kesan sampingan opioid. Menggabungkan beberapa opioid bukan multimodal.

Jawapan

B · Ubat dengan tindakan berbeza digabungkan untuk mengurangkan keperluan opioid
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Report it, keep it clean and use a non-adherent dressing

Mengapa ini jawapannya

Moist desquamation is a more severe radiation skin reaction. The radiotherapy team is informed; the area is kept clean and covered with non-adherent dressings, avoiding adhesive on the skin, and analgesia is given. Infection is watched for.

Jawapan

A · Report it, keep it clean and use a non-adherent dressing
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · A single palmar crease and low tone

Mengapa ini jawapannya

Features of Down syndrome include hypotonia, upslanting palpebral fissures, a flat nasal bridge, a single palmar crease and a gap between the first and second toes. Heart defects are common, so an echocardiogram is arranged.

Jawapan

D · A single palmar crease and low tone
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · "If I feel very angry, it is fine to shake him a little to stop the crying."

Mengapa ini jawapannya

Shaking a baby can cause brain injury, retinal haemorrhages and death. Parents are taught that crying is normal, to put the baby down safely and step away when frustrated, and to ask for help.

Jawapan

D · "If I feel very angry, it is fine to shake him a little to stop the crying."
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Obesity with low physical activity

Mengapa ini jawapannya

Obesity and inactivity are the main modifiable risk factors for type 2 diabetes in young people. Family history and ethnicity also raise risk but cannot be changed. Healthy eating and activity are the basis of prevention and treatment.

Jawapan

A · Obesity with low physical activity
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · An isotonic crystalloid such as 0.9% sodium chloride

Mengapa ini jawapannya

Isotonic crystalloids such as 0.9% sodium chloride or balanced solutions are used for boluses because they expand intravascular volume. Hypotonic fluids such as 5% glucose move into cells and can cause hyponatraemia and brain swelling.

Jawapan

C · An isotonic crystalloid such as 0.9% sodium chloride
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Exposure and response prevention, a form of CBT

Mengapa ini jawapannya

In exposure and response prevention, the patient is gradually exposed to the anxiety-provoking trigger and resists the compulsion. Anxiety falls over time without the ritual, weakening the cycle. SSRIs are the main medicines used.

Jawapan

C · Exposure and response prevention, a form of CBT
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Dissociative identity disorder

Mengapa ini jawapannya

Dissociative identity disorder involves two or more distinct personality states with recurrent gaps in memory. It is strongly linked to severe, repeated trauma in childhood. It is different from schizophrenia, which is a psychotic disorder.

Jawapan

B · Dissociative identity disorder
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: m = 3.35 kg

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Auns kepada paun

6 oz/16 = 0.375 lb
7 + 0.375 = 7.375 lb

Paun kepada kilogram

m = 7.375/2.2 = 3.352 ≈ 3.35 kg

Jawapan

m = 3.35 kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 150 min

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

22:35 → 24:00 = 85 min

Selepas tengah malam

00:00 → 01:05 = 65 min

Jumlah

t = 85 + 65 = 150 min

Jawapan

t = 150 min
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.3 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Kepekatan

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Isi padu

V = 0.3/1 = 0.3 mL

Jawapan

V = 0.3 mL

Label di AS kini menyatakan mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0.1 mg/mL = 1:10 000). Jangan sekali-kali beri epinefrina 1 mg/mL secara IV push.

28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.64 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

1 mg/mL = 1000 mcg/mL

Isi padu

V = 640/1000 = 0.64 mL

Jawapan

V = 0.64 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 125 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

1000/10 = 100 mL/h

Kadar baharu

R = 250/2 = 125 mL/h

Jawapan

R = 125 mL/h

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: Δ = 20 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

1000/10 = 100 mL/h

Kadar baharu

R = 720/6 = 120 mL/h

Peratusan perubahan

Δ = (120 − 100)/100·100% = 20%

Jawapan

Δ = 20%

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 2000 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 350 + 200 = 550 mL
ketulan ais: 100/2 = 50 mL
Infusi IV: 100·12 = 1200 mL
antibiotik IV: 2·100 = 200 mL
I = 2000 mL

Jawapan

I = 2000 mL
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 5.1 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

125·2 = 250 mL
500 − 250 = 250 mL tinggal

Bahagian kedua

250/80 = 3.125 h

Jumlah masa

t = 2 + 3.125 = 5.125 ≈ 5.1 h

Jawapan

t = 5.1 h

Itu kira-kira 5 h 08 min, jadi beg habis pada kira-kira 19:38.

33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 10

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sedikit terhad → 3
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: sedikit terhad → 3
pemakanan: sangat lemah → 1
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 3 + 1 + 1 + 3 + 1 + 1 = 10

Jawapan

B = 10
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko rendah

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan → 15
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda → 0
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 15 + 0 + 0 + 0 = 15

Tahap risiko

15 → risiko rendah

Jawapan

risiko rendah

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions