Soalan latihan gaya NCLEX-PN (LPN/LVN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 34 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

What is tolerance to an opioid?

  1. ANeeding a higher dose to get the same pain relief
  2. BAn allergic reaction to the drug
  3. CFeeling no side effects at all from the drug
  4. DA craving to take the drug for its mental effects
2.Asas kejururawatanSukar

A man skips bowel cancer screening because he feels healthy and thinks cancer will not happen to him. Which Health Belief Model concept best explains this?

  1. AStrong cues to action
  2. BHigh perceived benefits
  3. CHigh self-efficacy
  4. DLow perceived susceptibility
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A nurse has just given an intramuscular injection with a safety needle. What should the nurse do next with the needle?

  1. ARecap it carefully with both hands and dispose of it after the drug round
  2. BLay it on the medication tray and discard it later
  3. CBend the needle to make it unusable, then discard it
  4. DActivate the safety device and drop it into a sharps container at once
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A small-bore feeding tube has just been inserted blindly at the bedside. Which method is the most reliable way to confirm its position before the first feeding?

  1. ABy an x-ray reviewed by a competent clinician
  2. BBy checking that the patient can still talk
  3. CBy putting the end in water to look for bubbles
  4. DBy listening over the stomach while injecting air
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Seorang jururawat meminta pembantu jururawat menggunakan alat angkat mekanikal. Pembantu itu berkata dia tidak pernah dilatih menggunakannya. Hak pendelegasian manakah yang dilanggar jika jururawat berkeras?

  1. APenyeliaan dan penilaian yang betul
  2. BTugas yang betul
  3. CArahan dan komunikasi yang betul
  4. DOrang yang betul
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A team has an RN, an LPN/LVN and a nursing assistant. Which task is the best one to assign to the LPN/LVN?

  1. AWriting the discharge teaching plan for a patient with new diabetes
  2. BAssessing a patient who returned from surgery 30 minutes ago
  3. CMeasuring the vital signs and weights of every patient on the unit before breakfast
  4. DGiving a scheduled subcutaneous anticoagulant injection to a stable patient
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which blood results are typical of Addison's disease (primary adrenal insufficiency)?

  1. ALow sodium and high potassium
  2. BHigh glucose and high calcium
  3. CHigh sodium and low potassium
  4. DLow haemoglobin and high platelets
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient suddenly develops a painful red eye with blurred vision, haloes around lights and vomiting. What should be suspected?

  1. AA stye
  2. BAcute angle-closure glaucoma
  3. CDry eye syndrome
  4. DSimple conjunctivitis from a viral infection
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with diabetes is found unconscious with a blood glucose of 38 mg/dL (2.1 mmol/L). Which treatment is appropriate?

  1. AA dose of rapid-acting insulin to stabilize the glucose
  2. BGlucose tablets placed between the patient's teeth
  3. CGlucagon by injection, or IV dextrose as prescribed
  4. DOrange juice poured slowly into the patient's mouth
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient with blood pressure that is hard to control has a potassium of 2.9 mEq/L, a sodium of 144 mEq/L and a raised serum bicarbonate, without taking a diuretic. Which condition is most likely?

  1. APrimary hyperaldosteronism
  2. BCentral diabetes insipidus
  3. CSyndrome of inappropriate ADH
  4. DPrimary adrenal insufficiency
11.FarmakologiSederhana

How many micrograms are in 0.5 mg?

  1. A500 micrograms
  2. B5 micrograms
  3. C50 micrograms
  4. D5000 micrograms
12.FarmakologiSukar

On admission, a patient's home medicine list includes warfarin for atrial fibrillation, but warfarin is not on the admission orders. What should the nurse do?

  1. ATell the patient to stop warfarin permanently
  2. BClarify the omission with the prescriber (medication reconciliation)
  3. CGive the patient's own warfarin brought from home without an order
  4. DAssume the omission is intended and do nothing
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Gabungan golongan ubat manakah yang meningkatkan kemandirian dalam kegagalan jantung dengan pecahan ejeksi berkurang?

  1. ADiuretik gelung sahaja pada dos tertinggi yang dapat ditoleransi
  2. BDiuretik gelung, digoksin, nitrat dan penyekat saluran kalsium
  3. CPerencat ACE atau ARNI, penyekat beta, MRA dan perencat SGLT2
  4. DNSAID, aspirin, statin dan diuretik tiazid
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

On day 2 after a surgical tracheostomy, the tube falls out. The patient is breathing but distressed. What should the nurse do first?

  1. ACover the stoma completely with a sealed dressing and wait for help
  2. BCall for expert help and give oxygen to both the face and the stoma
  3. CForce the tube back through the stoma immediately with firm pressure
  4. DLeave the patient alone while fetching a new tube
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient with type 1 diabetes plans a long cycle ride. Which advice is most appropriate?

  1. ACheck glucose before and after, and carry fast-acting carbohydrate
  2. BAvoid checking glucose until the ride is over
  3. CSkip breakfast so the exercise burns body fat
  4. DTake an extra dose of rapid-acting insulin before setting off
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient with a brain injury has a mean arterial pressure of 80 mmHg and an ICP of 25 mmHg. How should the nurse interpret this?

  1. AThe cerebral perfusion pressure is 105 mmHg, which is too high
  2. BThe cerebral perfusion pressure is 55 mmHg, below the usual target
  3. CThe ICP cannot affect brain perfusion if the blood pressure is normal
  4. DThe cerebral perfusion pressure is 80 mmHg, which is normal
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

A patient on warfarin is booked for elective surgery with a high bleeding risk. What is usual practice?

  1. ATake the usual dose on the morning of surgery
  2. BSwap to aspirin on the morning of surgery
  3. CDouble the dose for a week so the blood is ready for surgery
  4. DStop it about 5 days before and check the INR
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A bag of parenteral nutrition runs out and the next one will not arrive for several hours. Which risk should the nurse anticipate?

  1. ARaised intracranial pressure
  2. BSevere hyperkalaemia
  3. CAcute urinary retention
  4. DRebound hypoglycaemia
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

At station +2, where is the presenting part?

  1. A2 cm below the ischial spines
  2. BFloating above the pelvic inlet
  3. CAt the level of the ischial spines
  4. D2 cm above the ischial spines
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman received an opioid IV 30 minutes ago. The tracing now shows minimal variability but no decelerations. What is the most likely cause?

  1. ASevere fetal anaemia from Rh disease
  2. BPlacental abruption
  3. CThe opioid's effect on the fetal brain
  4. DProlapse of the umbilical cord
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which stool pattern is typical of Hirschsprung disease in an older child?

  1. AFrequent bloody diarrhoea with fever after eating chicken
  2. BChronic constipation with thin, ribbon-like, foul-smelling stools and distension
  3. CPale, bulky, fatty stools that float and are hard to flush, with a large appetite
  4. DNormal stools with occasional itching around the anus at night
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Seorang bayi berumur 2 bulan dibawa masuk dengan lebam pada kedua-dua pipi. Ibu bapa berkata bayi itu "terlanggar benda". Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMenuduh ibu bapa mendera di hadapan keluarga lain
  2. BMemberitahu ibu bapa bahawa laporan akan dibuat, kemudian membiarkan mereka membawa bayi pulang sebelum ia disemak
  3. CMenerima penjelasan itu kerana bayi sering terlanggar benda
  4. DMendokumenkan dapatan secara objektif dan mengikut prosedur perlindungan untuk melaporkan kebimbangan itu
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A veteran with PTSD sits with his back to the wall, scans the room constantly and jumps at every door slam. Which symptom group do these behaviours belong to?

  1. ADissociative amnesia for the trauma
  2. BAvoidance
  3. CChanges in arousal and reactivity
  4. DIntrusion symptoms
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

On the fourth day after giving birth, a mother is tearful and moody but is caring for her baby, eating and sleeping when she can. What is the most appropriate nursing response?

  1. AExplain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks
  2. BArrange an emergency psychiatric admission today
  3. CTell her that antidepressants must be started at once
  4. DAdvise her to stop breastfeeding and let others feed the baby at night so that she can rest and recover
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C? °F40.3 °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 40.3 °C. Tukarkan kepada darjah Fahrenheit T dengan °F = °C × 9/5 + 32. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

40.3 °C
T = °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0022:2002:50t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 22:20 dan tamat pada 02:50 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?

22:2002:50
t = min
27.Pengiraan dosSederhana
24 kgBSA = 0.93 m²250 mg/m²D = ? mg

Seorang pesakit seberat 24 kg mempunyai luas permukaan badan 0.93 m². Preskripsi ialah 250 mg/m². Cari dos D dalam mg.

24 kgBSA = 0.93 m²250 mg/m²
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
40 mg/1 mLV = ? mL

Seorang pesakit seberat 90.2 lb. Preskripsi ialah 1 mg/kg sebagai dos tunggal, dan stok mengandungi 40 mg dalam 1 mL. Dengan menggunakan 1 kg = 2.2 lb, berapakah isi padu V yang anda berikan? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

90.2 lb1 mg/kg40 mg/1 mL1 kg = 2.2 lb
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1000 mL20 gtt/mL6 h? gtt/min

Infuskan 1000 mL selama 6 jam dengan set pemberian 20 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1000 mL6 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
500 mg500 mL60 gtt/mL30 mg/h? gtt/min

500 mg ubat dicairkan dalam 500 mL dan diberikan secara graviti melalui set 60 gtt/mL. Arahannya ialah 30 mg sejam. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

500 mg/500 mL30 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamjeli120 mLteh200 mLsup150 mLInfusi IV100 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing300 mLair kencing475 mLair kencing225 mLlongkang luka70 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Pesakit berberat 102 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

102 kg12 hair kencing: 300 mLair kencing: 475 mLair kencing: 225 mLlongkang luka: 70 mL
U = mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL60 mL/hmula 14:0017:30: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL dimulakan pada 14:00 dan berjalan dengan pam pada 60 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 17:30?

500 mL60 mL/h14:00 → 17:30
V = mL
33.Skor penilaian klinikalSederhana
ringansederhanateruk

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata hanya kepada tekanan (rangsangan menyakitkan), menyebut perkataan rawak yang tidak sesuai dan menunjukkan respons motor terbaik: menggerakkan tangan ke tempat tekanan (melokalisasi). Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.

  1. 1ringan
  2. 2sederhana
  3. 3teruk
34.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 5 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru, kadar denyutan jantung 80/min, berkerut muka apabila dirangsang, sedikit fleksi pada lengan dan kaki dan pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Needing a higher dose to get the same pain relief

Mengapa ini jawapannya

Tolerance is a physical adaptation in which the same dose has less effect over time. It is not the same as addiction, which involves craving and harmful use.

Jawapan

A · Needing a higher dose to get the same pain relief
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Low perceived susceptibility

Mengapa ini jawapannya

In the Health Belief Model, people act when they believe they are susceptible to a serious condition and that action will help. Low perceived susceptibility reduces the chance of screening.

Jawapan

D · Low perceived susceptibility
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Activate the safety device and drop it into a sharps container at once

Mengapa ini jawapannya

Used needles are never recapped with two hands, bent or left lying around. The safety feature is activated straight away and the needle goes into a puncture-resistant sharps container at the point of use.

Jawapan

D · Activate the safety device and drop it into a sharps container at once
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · By an x-ray reviewed by a competent clinician

Mengapa ini jawapannya

An x-ray is the most reliable way to confirm the position of a newly placed blind-inserted feeding tube, and US guidance recommends it before first use. In the UK, testing a gastric aspirate (pH 5.5 or below) is the first-line check for nasogastric tubes, with x-ray used when no aspirate is obtained or the pH is too high. Both reject air auscultation and the bubble test, and a tube in the airway can still allow talking.

Jawapan

A · By an x-ray reviewed by a competent clinician
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Orang yang betul

Mengapa ini jawapannya

Orang yang betul bermakna penerima delegasi mempunyai latihan dan kecekapan untuk tugas itu. Menggunakan alat angkat biasanya tugas yang boleh didelegasikan, tetapi bukan kepada orang yang belum dilatih. Jururawat patut mengatur latihan atau melakukan tugas itu dengan bantuan.

Jawapan

D · Orang yang betul
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Giving a scheduled subcutaneous anticoagulant injection to a stable patient

Mengapa ini jawapannya

LPNs/LVNs usually give scheduled injections to stable patients. A fresh postoperative assessment and teaching plans need the RN, and routine vital signs are better given to the assistant so the LPN/LVN can use their skills.

Jawapan

D · Giving a scheduled subcutaneous anticoagulant injection to a stable patient
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Low sodium and high potassium

Mengapa ini jawapannya

Without aldosterone, the kidneys lose sodium and retain potassium. Patients may also have low blood pressure, low glucose and increased skin pigmentation.

Jawapan

A · Low sodium and high potassium
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Acute angle-closure glaucoma

Mengapa ini jawapannya

Acute angle-closure glaucoma causes a rapid rise in eye pressure, with pain, visual disturbance, haloes and vomiting. It is an emergency that can cause permanent sight loss without urgent treatment.

Jawapan

B · Acute angle-closure glaucoma
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Glucagon by injection, or IV dextrose as prescribed

Mengapa ini jawapannya

A patient who cannot swallow safely must not receive anything by mouth because of the risk of aspiration. Glucagon (injected or intranasal) or IV dextrose raises the glucose; once awake and able to swallow, the patient is given oral carbohydrate and a snack.

Jawapan

C · Glucagon by injection, or IV dextrose as prescribed
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Primary hyperaldosteronism

Mengapa ini jawapannya

Excess aldosterone causes sodium and water retention (hypertension), potassium loss (hypokalemia) and hydrogen ion loss (metabolic alkalosis). Adrenal insufficiency causes the opposite pattern, with low sodium and high potassium.

Jawapan

A · Primary hyperaldosteronism
11.Farmakologi

Jawapan: A · 500 micrograms

Mengapa ini jawapannya

0.5 mg × 1000 = 500 micrograms. Writing "micrograms" in full (or "mcg" in US practice), not "µg", helps avoid confusion with "mg".

Jawapan

A · 500 micrograms
12.Farmakologi

Jawapan: B · Clarify the omission with the prescriber (medication reconciliation)

Mengapa ini jawapannya

Medication reconciliation compares the patient's home medicines with current orders to find omissions, duplications and errors. The nurse raises the difference with the prescriber, who decides whether to continue, hold or change the drug.

Jawapan

B · Clarify the omission with the prescriber (medication reconciliation)
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Perencat ACE atau ARNI, penyekat beta, MRA dan perencat SGLT2

Mengapa ini jawapannya

Garis panduan semasa mengesyorkan empat golongan pengubah penyakit untuk HFrEF: perencat ACE, ARB atau ARNI (sakubitril/valsartan); penyekat beta berasaskan bukti; MRA (spironolakton atau eplerenon); dan perencat SGLT2. Diuretik gelung dan digoksin memperbaik gejala tetapi bukan kemandirian. NSAID memburukkan kegagalan jantung.

Jawapan

C · Perencat ACE atau ARNI, penyekat beta, MRA dan perencat SGLT2
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Call for expert help and give oxygen to both the face and the stoma

Mengapa ini jawapannya

In the first days after a tracheostomy, the tract is immature and the tube can easily be misplaced into the tissues. Emergency guidance is to call for an airway expert, apply oxygen to face and stoma and assess breathing. Reinsertion is done only by trained staff.

Jawapan

B · Call for expert help and give oxygen to both the face and the stoma
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Check glucose before and after, and carry fast-acting carbohydrate

Mengapa ini jawapannya

Exercise increases glucose uptake and insulin sensitivity, so hypos can occur during and for hours after activity. Checking glucose, carrying carbohydrate and, if advised, adjusting insulin or food reduce the risk.

Jawapan

A · Check glucose before and after, and carry fast-acting carbohydrate
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · The cerebral perfusion pressure is 55 mmHg, below the usual target

Mengapa ini jawapannya

CPP = MAP − ICP, so 80 − 25 = 55 mmHg. A CPP below about 60 mmHg risks brain ischaemia. The team will act to lower the ICP and support the MAP.

Jawapan

B · The cerebral perfusion pressure is 55 mmHg, below the usual target
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Stop it about 5 days before and check the INR

Mengapa ini jawapannya

Warfarin is usually stopped about 5 days before such surgery, and the INR is checked beforehand. Patients at high clotting risk may be given bridging therapy with a heparin, as planned by the team.

Jawapan

D · Stop it about 5 days before and check the INR
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Rebound hypoglycaemia

Mengapa ini jawapannya

Stopping PN suddenly can cause hypoglycaemia because insulin levels stay high for a while. Glucose is monitored, and a glucose infusion may be given according to local policy.

Jawapan

D · Rebound hypoglycaemia
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · 2 cm below the ischial spines

Mengapa ini jawapannya

Station is measured in centimetres relative to the ischial spines. Negative numbers are above them, 0 is at their level and positive numbers are below them, towards the outlet.

Jawapan

A · 2 cm below the ischial spines
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · The opioid's effect on the fetal brain

Mengapa ini jawapannya

Opioids, magnesium sulfate and fetal sleep can temporarily reduce variability. Without decelerations, it is likely drug-related, but the tracing should be watched for return of variability.

Jawapan

C · The opioid's effect on the fetal brain
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Chronic constipation with thin, ribbon-like, foul-smelling stools and distension

Mengapa ini jawapannya

In children diagnosed later, Hirschsprung disease causes chronic constipation, abdominal distension, poor growth and thin, ribbon-like, foul-smelling stools. Most cases are found in the newborn period with delayed meconium.

Jawapan

B · Chronic constipation with thin, ribbon-like, foul-smelling stools and distension
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Mendokumenkan dapatan secara objektif dan mengikut prosedur perlindungan untuk melaporkan kebimbangan itu

Mengapa ini jawapannya

Lebam pada bayi yang belum bergerak ialah tanda amaran penderaan yang kuat, dan sejarah itu tidak sepadan dengan perkembangan bayi. Jururawat mendokumenkan fakta, memastikan kanak-kanak selamat dan mengikut prosedur perlindungan.

Jawapan

D · Mendokumenkan dapatan secara objektif dan mengikut prosedur perlindungan untuk melaporkan kebimbangan itu
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Changes in arousal and reactivity

Mengapa ini jawapannya

Hypervigilance and an exaggerated startle response belong to the arousal and reactivity group, along with irritability, poor concentration and sleep problems.

Jawapan

C · Changes in arousal and reactivity
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Explain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks

Mengapa ini jawapannya

Baby blues are common in the first days after birth and usually resolve within 2 weeks. Symptoms that last longer or are severe may indicate postpartum depression and need assessment.

Jawapan

A · Explain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 104.5 °F

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Darabkan dengan 9/5

40.3·9/5 = 72.54

Tambah 32

T = 72.54 + 32 = 104.5 °F

Jawapan

T = 104.5 °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 270 min

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

22:20 → 24:00 = 100 min

Selepas tengah malam

00:00 → 02:50 = 170 min

Jumlah

t = 100 + 170 = 270 min

Jawapan

t = 270 min
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 232.5 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dos

D = 250·0.93 = 232.5 mg

Jawapan

D = 232.5 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 1 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Berat dalam kg

90.2/2.2 = 41 kg

Dos

1·41 = 41 mg

Isi padu

V = (41/40)·1 = 1.025 ≈ 1 mL

Jawapan

V = 1 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 56 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

6·60 = 360 min

Kadar titisan

R = 1000·20/360 = 55.56 ≈ 56 gtt/min

Jawapan

R = 56 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 56 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 30 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

500/500 = 1 mg/mL

Isi padu sejam

30/1 = 30 mL/h

Kadar titisan

R = 30·60/60 = 30 gtt/min

Jawapan

R = 30 gtt/min
31.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 0.82 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

300 + 475 + 225 = 1000 mL

Per kilogram sejam

U = 1000/(102·12) = 0.817 ≈ 0.82 mL/kg/h

Jawapan

U = 0.82 mL/kg/h
32.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 290 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

14:00 → 17:30 = 3.5 h

Isi padu yang diinfuskan

60·3.5 = 210 mL

Isi padu tinggal

V = 500 − 210 = 290 mL

Jawapan

V = 290 mL
33.Skor penilaian klinikal

Jawapan: sederhana

Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.

Skorkan setiap bahagian

E: membuka mata hanya kepada tekanan (rangsangan menyakitkan) → 2
V: menyebut perkataan rawak yang tidak sesuai → 3
M: menggerakkan tangan ke tempat tekanan (melokalisasi) → 5

Tambah

GCS = 2 + 3 + 5 = 10

Keterukan

GCS 10 → sederhana

Jawapan

sederhana
34.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tidak normal secara sederhana

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru → 1
Nadi: 80/min → 1
Reaksi: berkerut muka apabila dirangsang → 1
Aktiviti: sedikit fleksi pada lengan dan kaki → 1
Pernafasan: pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah → 1

Tambah

APGAR = 1 + 1 + 1 + 1 + 1 = 5

Tafsiran

5 → tidak normal secara sederhana

Jawapan

tidak normal secara sederhana

Di bawah 7 pada minit ke-5, skor biasanya diulang setiap 5 minit sehingga 20 minit.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-pn-practice-questions