Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

How can a patient reduce pain when coughing after abdominal surgery?

  1. ACough while bending forward with no support
  2. BAvoid coughing completely until the stitches have been removed
  3. CLie flat on their back with arms by their sides
  4. DHold a pillow firmly against the wound while coughing
2.Asas kejururawatanSukar

Which newly started medication most increases an older patient's risk of falling?

  1. AAn emollient cream for dry skin
  2. BA night-time sedative such as a benzodiazepine
  3. CRegular paracetamol (acetaminophen) for back pain
  4. DA vitamin D supplement
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

An order uses the abbreviation “MS”. Why is this unsafe?

  1. AIt is the abbreviation for milliseconds, not a drug
  2. BIt can mean either morphine sulfate or magnesium sulfate
  3. CIt is reserved for drugs used in multiple sclerosis
  4. DIt means the drug must be given by mouth only
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse discovers that an insulin infusion was programmed using the wrong drug concentration in the pump library. What should the nurse do first?

  1. AStop the infusion and check the patient’s blood glucose
  2. BDouble the rate to correct for the error
  3. CLeave it running and check the glucose at the next routine time
  4. DReprogram the pump and finish the shift before reporting
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Semasa triaj START, seorang dewasa yang tidak boleh berjalan bernafas 36 kali seminit. Kategori manakah yang diberikan kepada mangsa itu?

  1. AMerah (segera)
  2. BKuning (ditangguhkan)
  3. CHitam (dijangka maut)
  4. DHijau (kecil)
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Which finding after a laparoscopic cholecystectomy is expected and needs only reassurance and comfort measures?

  1. AYellow skin with dark urine on the second day
  2. BA heart rate of 125/min with a falling blood pressure
  3. CIncreasing abdominal pain with a temperature of 39 °C
  4. DRight shoulder pain from the gas used during surgery
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Pesakit kegagalan jantung mempunyai kahak merah jambu berbuih dan krepitasi di seluruh kedua-dua paru-paru. Apakah yang sedang berlaku?

  1. APendarahan gastrousus atas
  2. BPneumotoraks
  3. CSerangan asma
  4. DEdema pulmonari akut
8.Kejururawatan klinikalSukar

Why is hypokalaemia particularly dangerous in a patient taking digoxin?

  1. ADigoxin raises potassium to dangerous levels when it is already low
  2. BLow potassium increases the risk of digoxin toxicity
  3. CLow potassium stops digoxin from being absorbed
  4. DLow potassium makes digoxin work too slowly
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A nurse completed the hepatitis B vaccine series. Which result shows protective immunity?

  1. AA raised ALT level
  2. BA positive HBsAg test
  3. CAnti-HBs of 10 mIU/mL or more
  4. DA positive IgM anti-HBc
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient has a positive hepatitis C antibody (anti-HCV) test. What is the most appropriate next step?

  1. AGive hepatitis C vaccine to prevent further infection
  2. BRepeat the antibody test, as a positive test is always false
  3. CTell the patient they definitely have chronic hepatitis C
  4. DTest for HCV RNA to find out whether infection is current
11.FarmakologiSederhana

Mengapakah doksisiklin tidak patut diambil pada masa yang sama dengan susu atau antasid?

  1. AGabungan itu menyebabkan sembelit teruk
  2. BAntasid menukarnya menjadi sebatian toksik
  3. CKalsium dan ion logam lain mengikatnya dan mengurangkan penyerapan
  4. DSusu mempercepatkan pemecahannya dalam hati dengan mengaruh enzim
12.FarmakologiSukar

A patient on weekly methotrexate is prescribed trimethoprim for a urinary infection. What is the main risk?

  1. ASevere hypertension from the combination
  2. BBone marrow suppression, because both drugs inhibit folate metabolism
  3. CHypoglycaemia from reduced liver glucose output
  4. DLoss of antibiotic effect because methotrexate binds trimethoprim
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Before the first treatment dose of a low-molecular-weight heparin for a PE, what does the nurse need to make sure of?

  1. AThe patient has fasted for 12 hours
  2. BA chest drain is in place
  3. CThe patient's blood glucose is above 10 mmol/L (180 mg/dL)
  4. DAn accurate, recent body weight is recorded
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient is going home after a spontaneous pneumothorax treated with a chest drain. Which advice is correct?

  1. AExpect it never to happen again, so no follow-up is needed
  2. BTake up scuba diving to strengthen the lungs
  3. CFly home as soon as possible so they can recover in comfort there
  4. DStop smoking and do not fly until a doctor confirms full resolution
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

An 85-year-old care home resident becomes newly confused and is falling more often. A UTI is one possibility. Why?

  1. AConfusion is the only symptom of a UTI at any age
  2. BOlder adults often show infection as confusion
  3. CUrinary infections always cause a high fever in older adults
  4. DA UTI cannot occur in people over 80
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient with hypopituitarism needs both hydrocortisone and levothyroxine. Which is usually started first?

  1. ANeither, until symptoms appear
  2. BBoth on the same day, in any order
  3. CLevothyroxine
  4. DHydrocortisone
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Sebesar manakah bukaan perkakas stoma patut dipotong?

  1. AKira-kira 2–3 mm lebih besar daripada stoma di sekelilingnya
  2. BSebarang saiz, asalkan stoma tertutup
  3. CSedikit lebih kecil daripada stoma untuk kedapan yang ketat
  4. DKira-kira 2 cm lebih besar daripada stoma di sekelilingnya
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Seorang pesakit dengan lecuran 35% TBSA memasuki fasa hipermetabolik. Pelan pemakanan manakah yang paling sesuai?

  1. ADiet rendah protein untuk melindungi buah pinggang daripada kerosakan
  2. BBerpuasa selama dua minggu untuk merehatkan usus sepenuhnya
  3. CPemakanan enteral awal, tinggi tenaga dan protein
  4. DCecair jernih sahaja sehingga luka lecuran sembuh
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman whose first language is not English is in labour. Which action best ensures informed consent for a caesarean?

  1. AUse a professional interpreter
  2. BUse gestures and simple English only
  3. CAsk her 10-year-old child to interpret
  4. DAsk her partner to sign for her
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Just after the membranes rupture, there is painless vaginal bleeding and the fetal heart rate drops sharply. The mother's vital signs are normal. Which condition is most likely?

  1. ARuptured vasa praevia
  2. BPlacental abruption
  3. CUterine rupture
  4. DBloody show
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A child has impetigo. Which advice helps to stop it spreading?

  1. ACover the crusts with a thick layer of petroleum jelly and leave them
  2. BShare flannels and towels so the whole family is treated
  3. CPick the crusts off daily so the skin heals faster
  4. DUse separate towels, wash hands often and keep nails short
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A child treated with intravenous immunoglobulin (IVIG) for Kawasaki disease is due her MMR vaccine next week. What should the nurse know?

  1. ALive vaccines are usually delayed for several months after IVIG
  2. BIVIG makes vaccines unnecessary, so MMR can be skipped
  3. CMMR can be given safely the same day as the next IVIG dose
  4. DMMR should be given early, because IVIG weakens the immune system
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Seorang pesakit dengan gangguan personaliti ambang memuji seorang jururawat sebagai "satu-satunya yang memahami saya" dan menggelar yang lain tidak berguna. Apakah respons pasukan yang terbaik?

  1. ABersetuju dengan peraturan dan respons yang konsisten merentasi seluruh pasukan
  2. BMengelak pesakit
  3. CBiarkan jururawat kesayangan itu membuat semua keputusan untuk pesakit ini
  4. DMemberitahu pesakit bahawa jururawat lain juga tidak berguna
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient who had been abstinent from alcohol for 6 months has started drinking again. He says, "I've failed completely. There's no point in trying." What is the most helpful response?

  1. A"You'll have to start a completely new treatment from the beginning."
  2. B"Relapse is common in recovery. Let's look at what led to it and what you learned."
  3. C"You obviously weren't serious about stopping."
  4. D"Yes, I'm afraid you've wasted all of your hard work over the last six months."
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
0.86847 mL? mLbundarkan kepada 0.01 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu pengiraan dos untuk suntikan kecil memberikan 0.86847 mL. Peraturan dalam latihan ini ialah isi padu di bawah 1 mL dibundarkan kepada perseratus mL yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

0.86847 mL
x = mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0023:4508:40t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 23:45 dan tamat pada 08:40 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa jam t ia berjalan? Berikan jawapan dalam jam sebagai perpuluhan, dibundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

23:4508:40
t = h
27.Pengiraan dosSederhana
29 kgBSA = 0.94 m²20 mg/m²D = ? mg

Seorang pesakit seberat 29 kg mempunyai luas permukaan badan 0.94 m². Preskripsi ialah 20 mg/m². Cari dos D dalam mg.

29 kgBSA = 0.94 m²20 mg/m²
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
61 kg143 cmBSA = √(h·w/3600)100 mg/m²D = ? mg

Seorang pesakit setinggi 143 cm dan seberat 61 kg. Preskripsi ialah 100 mg/m². Dengan menggunakan formula Mosteller BSA = √(tinggi (cm) × berat (kg)/3600), cari dos D dalam mg.

143 cm61 kg100 mg/m²
D = mg
29.Kadar infusi IVSederhana
150 mLtinggal? mL/h3 h tinggal

500 mL diarahkan selama 12 jam. Selepas 9 jam anda mendapati 150 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Kepada kadar R dalam mL/j berapakah pam mesti ditetapkan semula?

500 mL / 12 hselepas 9 h: 150 mL
R = mL/h
30.Kadar infusi IVSukar
500 mg100 mL5 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 500 mg ubat dalam 100 mL dan berjalan pada 5 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

500 mg/100 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
100 unit250 mLinsulin biasa? mL/h1 unit/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi mengandungi 100 unit insulin biasa (regular) dalam 250 mL. Arahannya ialah 1 unit/j. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

100 unit/250 mL1 unit/h
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
400 mg250 mLdopamine40 mL/h104 kg? mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi dopamine 400 mg dalam 250 mL berjalan pada 40 mL/j. Pesakit berberat 104 kg. Apakah dos D dalam mcg/kg/min yang diterima pesakit? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

400 mg/250 mL40 mL/h104 kg
D = mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamteh150 mLair240 mLketulan ais100 mLInfusi IV125 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing475 mLair kencing150 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Pesakit berberat 71 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

71 kg8 hair kencing: 475 mLair kencing: 150 mL
U = mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL→ 80 mL/hmula 11:30tjumlah​ = ? h100 mL/h × 4 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 1000 mL bermula pada 11:30 dengan 100 mL/j. Selepas 4 jam kadar ditukar kepada 80 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL100 mL/h · 4 h80 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sangat terhad; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: sangat terhad; pemakanan: mencukupi; geseran dan ricih: potensi masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
36.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 1 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru, kadar denyutan jantung 75/min, tiada respons terhadap rangsangan, sedikit fleksi pada lengan dan kaki dan pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan PaCO₂ 75 mmHg (10.0 kPa). Gunakan peraturan bahawa dalam asidosis respiratori akut HCO₃⁻ meningkat 1 mmol/L bagi setiap 10 mmHg PaCO₂ melebihi 40, bermula dari HCO₃⁻ 24 mmol/L, untuk mencari HCO₃⁻ yang dijangka.

PaCO₂ 75 mmHg (10.0 kPa)garis asas: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.22PaCO₂mmHg354569HCO₃⁻mmol/L222627akutkronikakut di atas kronik

Gas latihan menunjukkan asidosis respiratori: pH 7.22, PaCO₂ 69 mmHg (9.2 kPa), HCO₃⁻ 27 mmol/L. Gunakan peraturan ‘HCO₃⁻ meningkat 1 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (akut) atau 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (kronik)’ untuk mengelaskannya. Klik jawapan anda.

pH 7.22PaCO₂ 69 mmHg (9.2 kPa)HCO₃⁻ 27 mmol/L
  1. 1akut
  2. 2kronik
  3. 3akut di atas kronik
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVtakikardia sinusflutter atrium, konduksi 2:1rentak sinus normalfibrilasi atrium

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1takikardia sinus
  2. 2flutter atrium, konduksi 2:1
  3. 3rentak sinus normal
  4. 4fibrilasi atrium
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVrentak idioventrikelrentak simpangtakikardia ventrikelbradikardia sinus

Kenal pasti rentak pada jalur lead II ini. Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1rentak idioventrikel
  2. 2rentak simpang
  3. 3takikardia ventrikel
  4. 4bradikardia sinus

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Hold a pillow firmly against the wound while coughing

Mengapa ini jawapannya

Splinting the incision with a pillow or folded towel supports the wound and reduces pain, so the patient can cough effectively and clear secretions.

Jawapan

D · Hold a pillow firmly against the wound while coughing
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · A night-time sedative such as a benzodiazepine

Mengapa ini jawapannya

Sedatives cause drowsiness, slowed reactions and unsteadiness, especially at night and in older adults. Diuretics and drugs that lower blood pressure also raise falls risk.

Jawapan

B · A night-time sedative such as a benzodiazepine
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · It can mean either morphine sulfate or magnesium sulfate

Mengapa ini jawapannya

“MS”, “MSO4” and “MgSO4” can be confused, and giving one drug instead of the other can cause serious harm. Drug names are written in full.

Jawapan

B · It can mean either morphine sulfate or magnesium sulfate
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Stop the infusion and check the patient’s blood glucose

Mengapa ini jawapannya

A concentration error means the dose delivered was wrong. The nurse stops the infusion, assesses the patient including blood glucose, treats as needed, notifies the prescriber and reports the event.

Jawapan

A · Stop the infusion and check the patient’s blood glucose
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Merah (segera)

Mengapa ini jawapannya

Dalam START, kadar pernafasan melebihi 30/min bermakna mangsa ditandakan segera (merah). Kadar 30 atau kurang diteruskan ke pemeriksaan perfusi dan status mental.

Jawapan

A · Merah (segera)
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Right shoulder pain from the gas used during surgery

Mengapa ini jawapannya

Gas used to inflate the abdomen irritates the diaphragm and causes referred shoulder pain, which settles in a day or two. Jaundice, fever with worsening pain and signs of shock suggest complications.

Jawapan

D · Right shoulder pain from the gas used during surgery
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Edema pulmonari akut

Mengapa ini jawapannya

Edema pulmonari akut menyebabkan sesak nafas teruk, krepitasi dan kahak berbuih. Dudukkan pesakit tegak, beri oksigen dan panggil bantuan perubatan segera; diuretik lazim diberi.

Jawapan

D · Edema pulmonari akut
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Low potassium increases the risk of digoxin toxicity

Mengapa ini jawapannya

Digoxin binds to the sodium–potassium ATPase at the site potassium normally uses. When potassium is low, digoxin binds more, raising the risk of toxicity and arrhythmias.

Jawapan

B · Low potassium increases the risk of digoxin toxicity
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Anti-HBs of 10 mIU/mL or more

Mengapa ini jawapannya

An anti-HBs level of at least 10 mIU/mL after vaccination indicates protection. HBsAg and IgM anti-HBc indicate infection, not immunity. Health care workers are often tested after vaccination.Disemak dengan: Hepatitis virus panel · MedlinePlus (NIH) (2024)

Jawapan

C · Anti-HBs of 10 mIU/mL or more
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Test for HCV RNA to find out whether infection is current

Mengapa ini jawapannya

Anti-HCV shows exposure, but some people clear the virus and keep antibodies. An HCV RNA test shows whether the infection is current. There is no vaccine for hepatitis C, but antiviral treatment can cure most infections.Disemak dengan: Hepatitis C · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

D · Test for HCV RNA to find out whether infection is current
11.Farmakologi

Jawapan: C · Kalsium dan ion logam lain mengikatnya dan mengurangkan penyerapan

Mengapa ini jawapannya

Tetrasiklin membentuk kompleks dengan kalsium, magnesium, aluminium dan besi dalam usus, yang mengurangkan penyerapan. Dos diasingkan daripada produk ini.

Jawapan

C · Kalsium dan ion logam lain mengikatnya dan mengurangkan penyerapan
12.Farmakologi

Jawapan: B · Bone marrow suppression, because both drugs inhibit folate metabolism

Mengapa ini jawapannya

Trimethoprim and methotrexate both inhibit dihydrofolate reductase, and trimethoprim also reduces methotrexate excretion. The combination can cause severe pancytopenia, so another antibiotic is chosen.

Jawapan

B · Bone marrow suppression, because both drugs inhibit folate metabolism
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · An accurate, recent body weight is recorded

Mengapa ini jawapannya

Treatment doses of LMWH are based on body weight, so an accurate measured weight is essential. Renal function and platelet count are also checked before starting. Guessing the weight can lead to under- or overdosing.

Jawapan

D · An accurate, recent body weight is recorded
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Stop smoking and do not fly until a doctor confirms full resolution

Mengapa ini jawapannya

Patients should not fly until the pneumothorax has resolved on X-ray, often with an extra waiting period. Diving is usually avoided permanently unless definitive surgery has been done. Smoking increases recurrence, which is common, so patients learn to seek help for new breathlessness or chest pain.

Jawapan

D · Stop smoking and do not fly until a doctor confirms full resolution
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Older adults often show infection as confusion

Mengapa ini jawapannya

In older adults, infections such as UTI may present with delirium, falls or reduced mobility rather than dysuria or fever. Other causes of delirium must also be considered, and urine tests alone can mislead.

Jawapan

B · Older adults often show infection as confusion
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Hydrocortisone

Mengapa ini jawapannya

Starting thyroid replacement first increases metabolism and cortisol clearance and can trigger an adrenal crisis in a patient with low cortisol. Glucocorticoid replacement is started before levothyroxine.

Jawapan

D · Hydrocortisone
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Kira-kira 2–3 mm lebih besar daripada stoma di sekelilingnya

Mengapa ini jawapannya

Apertur dipotong agar muat rapat di sekeliling stoma, meninggalkan margin kecil kira-kira 2–3 mm (kira-kira 1/8 inci). Terlalu besar mendedahkan kulit kepada output; terlalu kecil boleh memotong stoma. Stoma mengecut dalam minggu-minggu pertama, jadi pengukuran diulang.

Jawapan

A · Kira-kira 2–3 mm lebih besar daripada stoma di sekelilingnya
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Pemakanan enteral awal, tinggi tenaga dan protein

Mengapa ini jawapannya

Lecuran besar menyebabkan keadaan hipermetabolik dan katabolik yang berpanjangan dengan kehilangan otot. Pemakanan enteral awal (selalunya dalam 24 jam) dengan tenaga dan protein yang tinggi, serta mikronutrien, menyokong penyembuhan luka dan imuniti serta membantu melindungi sawar usus. Berat dan pengambilan dipantau.

Jawapan

C · Pemakanan enteral awal, tinggi tenaga dan protein
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Use a professional interpreter

Mengapa ini jawapannya

Professional interpreters ensure accurate, confidential communication. Children and family members may not translate accurately and should not be used for consent. The woman herself must give consent if she has capacity.

Jawapan

A · Use a professional interpreter
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Ruptured vasa praevia

Mengapa ini jawapannya

Rupture of the membranes can tear unprotected fetal vessels in vasa praevia. Fetal blood loss causes rapid bradycardia while the mother stays stable. An emergency caesarean is needed.

Jawapan

A · Ruptured vasa praevia
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Use separate towels, wash hands often and keep nails short

Mengapa ini jawapannya

Impetigo spreads easily by touch. Good hand hygiene, separate towels, short nails and avoiding scratching or picking reduce spread, along with the prescribed antibiotic or antiseptic treatment.

Jawapan

D · Use separate towels, wash hands often and keep nails short
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Live vaccines are usually delayed for several months after IVIG

Mengapa ini jawapannya

Antibodies in IVIG can neutralise live vaccine viruses and stop the vaccine from working, so MMR and varicella are usually postponed for several months (often about 11 months) after high-dose IVIG. Inactivated vaccines are not affected in the same way.

Jawapan

A · Live vaccines are usually delayed for several months after IVIG
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Bersetuju dengan peraturan dan respons yang konsisten merentasi seluruh pasukan

Mengapa ini jawapannya

Pemecahan membahagikan kakitangan kepada "semuanya baik" dan "semuanya buruk". Pendekatan pasukan yang konsisten, sempadan yang jelas dan komunikasi yang baik antara kakitangan mencegah manipulasi pasukan dan membantu pesakit.

Jawapan

A · Bersetuju dengan peraturan dan respons yang konsisten merentasi seluruh pasukan
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · "Relapse is common in recovery. Let's look at what led to it and what you learned."

Mengapa ini jawapannya

Relapse is common and does not mean failure. Treating it as a learning opportunity, reviewing triggers and coping strategies and returning to the plan supports the person's motivation.

Jawapan

B · "Relapse is common in recovery. Let's look at what led to it and what you learned."
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 0.87 mL

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat perseratus

0.86847 → 6

Hanya digit seterusnya yang menentukan

0.86847 → 8
8 ialah 5 atau lebih, jadi 6 dibundarkan ke atas.
Digit selepasnya (47) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 0.87 mL

Jawapan

x = 0.87 mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 8.92 h

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

23:45 → 24:00 = 15 min

Selepas tengah malam

00:00 → 08:40 = 520 min

Jumlah

15 + 520 = 535 min
t = 535/60 = 8.917 ≈ 8.92 h

Jawapan

t = 8.92 h
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 18.8 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dos

D = 20·0.94 = 18.8 mg

Jawapan

D = 18.8 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: D = 155.7 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Luas permukaan badan

BSA = √(143·61/3600) = √2.423 = 1.557 m²

Dos

D = 100·1.557 = 155.7 mg

Jawapan

D = 155.7 mg
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 50 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

500/12 = 41.67 mL/h

Kadar baharu

R = 150/3 = 50 mL/h

Jawapan

R = 50 mL/h

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 25 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

500/100 = 5 mg/mL

Kadar dos

D = 5·5 = 25 mg/h

Jawapan

D = 25 mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 2.5 mL/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

100/250 = 0.4 unit/mL

Kadar pam

R = 1/0.4 = 2.5 mL/h

Jawapan

R = 2.5 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: D = 10.3 mcg/kg/min

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

400 000/250 = 1600 mcg/mL

Mikrogram seminit

40·1600 = 64000 mcg/h
64000/60 = 1067 mcg/min

Per kilogram

D = 1067/104 = 10.26 ≈ 10.3 mcg/kg/min

Jawapan

D = 10.3 mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 1.1 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

475 + 150 = 625 mL

Per kilogram sejam

U = 625/(71·8) = 1.1 mL/kg/h

Jawapan

U = 1.1 mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 11.5 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

100·4 = 400 mL
1000 − 400 = 600 mL tinggal

Bahagian kedua

600/80 = 7.5 h

Jumlah masa

t = 4 + 7.5 = 11.5 h

Jawapan

t = 11.5 h

Itu kira-kira 11 h 30 min, jadi beg habis pada kira-kira 23:00.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 11

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sangat terhad → 2
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: sangat terhad → 2
pemakanan: mencukupi → 3
geseran dan ricih: potensi masalah → 2

Tambah

Jumlah Braden = 2 + 1 + 1 + 2 + 3 + 2 = 11

Jawapan

B = 11
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tidak normal secara sederhana

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru → 1
Nadi: 75/min → 1
Reaksi: tiada respons terhadap rangsangan → 0
Aktiviti: sedikit fleksi pada lengan dan kaki → 1
Pernafasan: pernafasan perlahan dan tidak teratur dengan tangisan lemah → 1

Tambah

APGAR = 1 + 1 + 0 + 1 + 1 = 4

Tafsiran

4 → tidak normal secara sederhana

Jawapan

tidak normal secara sederhana
37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: HCO₃⁻ = 27.5 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Perubahan PaCO₂

|75 − 40| = 35 mmHg → 3.5 × 10 mmHg

HCO₃⁻ yang dijangka

HCO₃⁻ = 24 + 1·3.5 = 27.5 mmol/L

Jawapan

HCO₃⁻ = 27.5 mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: akut

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

HCO₃⁻ yang dijangka

akut: 24 + 1·2.9 = 26.9 mmol/L
kronik: 24 + 3.5·2.9 = 34.15 mmol/L

Bandingkan

terukur: 27 mmol/L → akut

Jawapan

akut
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: flutter atrium, konduksi 2:1

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 10 petak kecil, 1500 ÷ 10 ≈ 150 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.40 s.
3. Gelombang P: tiada; gelombang flutter bergigi gergaji yang teratur setiap 0.20 s (300 seminit), 2 bagi setiap QRS.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.06 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

flutter atrium, konduksi 2:1

Jawapan

flutter atrium, konduksi 2:1
40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak idioventrikel

Lebih banyak rentak ventrikel: torsades de pointes ialah takikardia ventrikel polimorfik, biasanya 150–250/min, yang kompleks lebarnya berubah ketinggian dan berpusing di sekitar garis dasar, menghala ke atas untuk beberapa denyutan dan kemudian ke bawah. Buku teks mengaitkannya dengan selang QT yang memanjang, dan magnesium sulfat ialah ubat yang dinamakan oleh garis panduan resusitasi untuknya. Rentak idioventrikel ialah rentak lepasan ventrikel: QRS sekata dan lebar (0.12 s atau lebih), tiada gelombang P, pada 20–40/min (rentak idioventrikel terpecut berjalan pada 40–100/min). VT monomorfik mempunyai kompleks lebar yang serupa pada lebih daripada 100/min. VF adalah kucar-kacir, tanpa sebarang kompleks yang berulang.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 53 petak kecil, 1500 ÷ 53 ≈ 28 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 2.12 s.
3. Gelombang P: tiada yang dapat dikenal pasti.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.16 s, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil, dengan gelombang T menghala ke arah bertentangan.

Tafsiran

rentak idioventrikel

Jawapan

rentak idioventrikel

Rentak idioventrikel ialah rentak lepasan: ventrikel mengambil alih kerana perentak di atasnya telah gagal.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions