Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

According to Erikson, what is the main developmental task of older adulthood?

  1. AIndustry versus inferiority
  2. BTrust versus mistrust
  3. CIdentity versus role confusion
  4. DIntegrity versus despair
2.Asas kejururawatanSukar

A nurse realises that a dose of analgesia given two hours ago was not documented. What is correct?

  1. AWrite it in the space for two hours ago as if it was recorded then
  2. BAsk a colleague to sign that they gave it
  3. CLeave it out, as it is now too late to record it in the notes
  4. DWrite it now as a late entry, stating when it was given
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

An order uses the abbreviation “MS”. Why is this unsafe?

  1. AIt is the abbreviation for milliseconds, not a drug
  2. BIt can mean either morphine sulfate or magnesium sulfate
  3. CIt means the drug must be given by mouth only
  4. DIt is reserved for drugs used in multiple sclerosis
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A chemical cloud has been released near the hospital, and authorities order “shelter in place”. What should staff do?

  1. AKeep everyone inside, close windows and doors and shut off outside air intake
  2. BOpen the windows to let fresh air into the wards and dilute the chemical
  3. CSend all visitors home through the main entrance
  4. DEvacuate all patients into the car park at once
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient on a continuous IV heparin infusion has new black, tarry stools and an aPTT well above the target range. What should the nurse do first?

  1. AStop the heparin infusion and inform the provider
  2. BGive a dose of vitamin K by mouth
  3. CCheck the pump rate and leave the infusion running
  4. DOffer an iron-rich meal to replace the lost blood
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient has a potassium of 7.0 mEq/L with peaked T waves. Several drugs are prescribed. Which one is usually given first to protect the heart?

  1. AIV calcium gluconate
  2. BIV furosemide
  3. COral sodium bicarbonate
  4. DOral potassium binder
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which finding with a groin hernia needs urgent surgical review?

  1. AThe lump gets bigger when the patient coughs
  2. BThe lump has been present for several years without pain
  3. CThe lump disappears completely when the patient lies down flat
  4. DThe lump has become painful and tender and cannot be pushed back
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient two days after abdominal surgery coughs and says something "gave way". The wound has opened and bowel is visible. What should the nurse do first?

  1. ACover the wound with sterile, saline-moistened dressings and get urgent surgical help
  2. BGently push the bowel back into the abdomen and tape the wound edges firmly closed
  3. CSit the patient fully upright and offer a hot drink
  4. DApply dry gauze tightly and ask the patient to keep coughing
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with chronic kidney disease has a magnesium of 3.8 mEq/L (1.9 mmol/L). Which product is the most likely cause?

  1. ALoop diuretics such as furosemide
  2. BMagnesium-containing laxatives or antacids
  3. CExcess alcohol use over many years
  4. DProton pump inhibitors taken long term
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A young adult has fatigue, bruising and fever. The white cell count is 85 × 10³/µL with many blasts, the hemoglobin is 7.9 g/dL (79 g/L) and the platelets are 22 × 10³/µL. What is the most likely diagnosis?

  1. APolycythemia vera
  2. BAcute viral infection
  3. CIron-deficiency anemia
  4. DAcute leukemia
11.FarmakologiSederhana

Mengapakah doksisiklin tidak patut diambil pada masa yang sama dengan susu atau antasid?

  1. ASusu mempercepatkan pemecahannya dalam hati dengan mengaruh enzim
  2. BGabungan itu menyebabkan sembelit teruk
  3. CKalsium dan ion logam lain mengikatnya dan mengurangkan penyerapan
  4. DAntasid menukarnya menjadi sebatian toksik
12.FarmakologiSukar

A patient receiving frequent salbutamol (albuterol) nebulisers develops a fine tremor and a heart rate of 120 per minute. What is the best explanation?

  1. ASalbutamol blocks muscarinic receptors in the heart
  2. BAt high doses it also stimulates beta receptors in skeletal muscle and the heart
  3. CThe patient is allergic to salbutamol and needs adrenaline
  4. DSalbutamol causes high potassium, which speeds the heart and causes muscle twitching
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Before the first treatment dose of a low-molecular-weight heparin for a PE, what does the nurse need to make sure of?

  1. AThe patient has fasted for 12 hours
  2. BAn accurate, recent body weight is recorded
  3. CA chest drain is in place
  4. DThe patient's blood glucose is above 10 mmol/L (180 mg/dL)
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A fit 24-year-old marathon runner has a resting heart rate of 46/min on admission for minor surgery. He has no dizziness, chest pain or breathlessness, and his BP is 118/70 mmHg. What is the appropriate response?

  1. AGive IV atropine straight away to bring the rate above 60/min
  2. BDocument and report it, as this is often normal in an athlete
  3. CStart chest compressions
  4. DCancel the surgery and arrange a permanent pacemaker urgently
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Which blood gas pattern is typical of acute kidney injury?

  1. AHigh pH and low carbon dioxide
  2. BLow pH and low bicarbonate
  3. CHigh pH and high bicarbonate
  4. DLow pH and high carbon dioxide only
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Seorang pesakit dengan kecederaan saraf tunjang T4 mengalami sakit kepala berdenyut, TD 210/110 mmHg, kulit kemerahan dan berpeluh di atas kecederaan dan nadi 50/min. Selepas mendudukkan pesakit tegak, apakah keutamaan seterusnya?

  1. AMembaringkan pesakit mendatar semula dan menaikkan kaki di atas bantal
  2. BMemberikan sedatif dan menyemak semula tekanan darah dalam sejam
  3. CMencari dan menyingkirkan pencetus, bermula dengan pundi kencing
  4. DMemberikan bolus cecair IV pantas untuk menyokong peredaran darah
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Apakah peranan sekatan natrium dan spironolakton dalam sirosis?

  1. AUntuk mengurangkan pengekalan natrium dan air serta mengawal asites
  2. BUntuk meningkatkan kehilangan kalium dan mencegah hiperkalemia
  3. CUntuk menaikkan tekanan darah dan memperbaik aliran darah buah pinggang
  4. DUntuk merendahkan ammonia darah dan merawat ensefalopati
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

An incontinent patient has diffuse, shiny, red and broken skin in the natal cleft and buttocks with irregular edges, not over a bony prominence. What is most likely?

  1. AA category 4 pressure ulcer over the sacrum
  2. BAn arterial ulcer caused by poor circulation
  3. CA full-thickness burn
  4. DIncontinence-associated dermatitis
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman is about to get out of bed for the first time after birth. What should the nurse do?

  1. AAsk her to stand quickly to reduce dizziness
  2. BLet her walk alone so she feels independent
  3. CHelp her sit, then stand slowly with support
  4. DWait until day 3 before letting her stand
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A newborn's heart rate is 80/min after 30 seconds of positive-pressure ventilation and the chest is not moving. What should the nurse do next?

  1. AStop ventilation and give oxygen by mask only
  2. BStart chest compressions immediately at a 3:1 ratio
  3. CCorrect the ventilation, starting with mask and airway
  4. DGive IV adrenaline straight away
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Seorang kanak-kanak usia sekolah dengan asma menggunakan kortikosteroid sedutan setiap hari. Apakah yang patut diajar oleh jururawat?

  1. AKumur mulut selepas setiap dos dan gunakan spacer
  2. BGunakannya hanya semasa serangan asma
  3. CTelan serbuk itu dengan air
  4. DHentikannya sebaik sahaja gejala bertambah baik
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A child has had many hospital admissions with unexplained symptoms. They occur only when the mother is present and stop when the child is apart from her. What should the nurse consider?

  1. AA rare genetic disorder that needs more tests at once
  2. BThe child is pretending to be ill to avoid school
  3. CThe ward environment or hospital food is causing the symptoms
  4. DFabricated or induced illness; follow safeguarding procedures
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A patient taking valproate is starting lamotrigine. Why must lamotrigine be increased especially slowly?

  1. AValproate makes lamotrigine work faster, so the dose must be increased quickly
  2. BThe two drugs together cause severe hair growth
  3. CValproate raises lamotrigine levels, which increases the risk of a serious rash
  4. DLamotrigine will lower the valproate level until it has no effect
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient in acute mania has slept for 2 hours in 3 nights, is losing weight and is pacing constantly. Which nursing concern is the priority?

  1. ARisk of physical exhaustion and injury
  2. BDisturbed relationships with her family
  3. CLow self-esteem
  4. DLack of knowledge about the illness
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C? °F38 °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 38 °C. Tukarkan kepada darjah Fahrenheit T dengan °F = °C × 9/5 + 32. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

38 °C
T = °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
20 mL/h? L/hari1 hari = 24 h1 L = 1000 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi penyelenggaraan berjalan pada 20 mL/h tanpa henti. Berapa liter V yang diberikannya dalam 24 jam?

20 mL/h24 h
V = L
27.Pengiraan dosSederhana
43 kgBSA = 1.28 m²20 mg/m²D = ? mg

Seorang pesakit seberat 43 kg mempunyai luas permukaan badan 1.28 m². Preskripsi ialah 20 mg/m². Cari dos D dalam mg.

43 kgBSA = 1.28 m²20 mg/m²
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 0.34 mg. Ampul mengandungi 1000 mikrogram setiap mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

0.34 mg1000 mcg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
V = ?20 gtt/mL20 gtt/min12 h

Titisan berjalan pada 20 gtt/min melalui set 20 gtt/mL. Berapa mililiter V yang diterima pesakit dalam 12 jam?

20 gtt/min20 gtt/mL12 h
V = mL
30.Kadar infusi IVSukar
600 mL20 gtt/mL50 gtt/mint = ? h

Satu titisan berjalan pada 50 gtt/min melalui set 20 gtt/mL. Terdapat 600 mL lagi dalam beg. Berapa jam t sehingga ia kosong?

50 gtt/min20 gtt/mL600 mL
t = h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
heparin 5 000 unit/mL70 unit/kg · 87 kg → V = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu protokol latihan memerlukan bolus heparin 70 unit/kg untuk pesakit berberat 87 kg. Vial mengandungi 5 000 unit/mL. Berapakah isi padu V yang anda sedut? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

70 unit/kg87 kg5 000 unit/mL
V = mL
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
250 mg250 mLdobutamine12 mL/h77 kg? mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi dobutamine 250 mg dalam 250 mL berjalan pada 12 mL/j. Pesakit berberat 77 kg. Apakah dos D dalam mcg/kg/min yang diterima pesakit? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

250 mg/250 mL12 mL/h77 kg
D = mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamteh200 mLjeli100 mLketulan ais200 mLInfusi IV50 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing150 mLair kencing200 mLair kencing325 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih). Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

teh: 200 mLjeli: 100 mLketulan ais: 200 mLInfusi IV: 50 mL/h × 12 hantibiotik IV: 1 × 50 mLair kencing: 150 mLair kencing: 200 mLair kencing: 325 mL
B = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL100 mL diinfuskan100 mL/h19:00t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 100 mL/j. Pada 19:00, 100 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL100 mL diinfuskan100 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
ringansederhanateruk

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala membuka mata apabila dipanggil, bercakap dalam ayat tetapi keliru dan menunjukkan respons motor terbaik: menarik anggota daripada tekanan (fleksi normal). Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.

  1. 1ringan
  2. 2sederhana
  3. 3teruk
36.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 5 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru, kadar denyutan jantung 95/min, berkerut muka apabila dirangsang, sedikit fleksi pada lengan dan kaki dan tidak bernafas. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan PaCO₂ 69 mmHg (9.2 kPa). Gunakan peraturan bahawa dalam asidosis respiratori kronik HCO₃⁻ meningkat 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg PaCO₂ melebihi 40, bermula dari HCO₃⁻ 24 mmol/L, untuk mencari HCO₃⁻ yang dijangka.

PaCO₂ 69 mmHg (9.2 kPa)garis asas: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Nilai latihan: Na⁺ 145, Cl⁻ 102 dan HCO₃⁻ 14 mmol/L. Hitung nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), menggunakan AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Beri dua tempat perpuluhan.

Na⁺ 145 mmol/LCl⁻ 102 mmol/LHCO₃⁻ 14 mmol/L
nisbah delta =
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ukur Sela QT pada jalur lead II ini, dalam saat.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QT = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVrentak idioventrikelasistolbradikardia sinusrentak simpang

Kenal pasti rentak pada jalur lead II ini. Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1rentak idioventrikel
  2. 2asistol
  3. 3bradikardia sinus
  4. 4rentak simpang

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Integrity versus despair

Mengapa ini jawapannya

In late adulthood people review their lives. A sense of meaning brings integrity, while regret can lead to despair. Reminiscence can support this stage.

Jawapan

D · Integrity versus despair
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Write it now as a late entry, stating when it was given

Mengapa ini jawapannya

Late entries are clearly marked as such, showing both when care was given and when the note was written. This keeps the record accurate and prevents a second dose being given.

Jawapan

D · Write it now as a late entry, stating when it was given
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · It can mean either morphine sulfate or magnesium sulfate

Mengapa ini jawapannya

“MS”, “MSO4” and “MgSO4” can be confused, and giving one drug instead of the other can cause serious harm. Drug names are written in full.

Jawapan

B · It can mean either morphine sulfate or magnesium sulfate
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Keep everyone inside, close windows and doors and shut off outside air intake

Mengapa ini jawapannya

Sheltering in place keeps people inside, away from the hazard. Windows and doors are closed and ventilation systems that bring in outside air are shut off until the all-clear.

Jawapan

A · Keep everyone inside, close windows and doors and shut off outside air intake
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Stop the heparin infusion and inform the provider

Mengapa ini jawapannya

Black, tarry stools suggest upper GI bleeding, and a high aPTT shows too much anticoagulation. The nurse stops the heparin, checks vital signs and informs the provider, who may prescribe protamine sulfate. Vitamin K reverses warfarin, not heparin.

Jawapan

A · Stop the heparin infusion and inform the provider
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · IV calcium gluconate

Mengapa ini jawapannya

IV calcium stabilizes the cardiac cell membranes within minutes and is given first when hyperkalemia changes the ECG. Insulin with glucose, binders and diuretics then lower the potassium.

Jawapan

A · IV calcium gluconate
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · The lump has become painful and tender and cannot be pushed back

Mengapa ini jawapannya

An irreducible, painful, tender hernia, especially with vomiting, suggests incarceration or strangulation. This is a surgical emergency because the trapped bowel can become ischaemic.

Jawapan

D · The lump has become painful and tender and cannot be pushed back
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Cover the wound with sterile, saline-moistened dressings and get urgent surgical help

Mengapa ini jawapannya

Evisceration is a surgical emergency. The exposed bowel is covered with sterile moist dressings, the patient is positioned to reduce tension on the abdomen (for example knees bent), kept nil by mouth and reviewed urgently.

Jawapan

A · Cover the wound with sterile, saline-moistened dressings and get urgent surgical help
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Magnesium-containing laxatives or antacids

Mengapa ini jawapannya

In kidney failure, magnesium from milk of magnesia, magnesium citrate or magnesium-containing antacids can build up to toxic levels. Patients with CKD are taught to avoid these products. Diuretics, PPIs and alcohol cause low magnesium.Disemak dengan: Magnesium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Jawapan

B · Magnesium-containing laxatives or antacids
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · Acute leukemia

Mengapa ini jawapannya

Many circulating blasts with anemia and thrombocytopenia suggest acute leukemia: malignant cells crowd out normal production in the marrow. Despite the high white count, the patient has few working white cells and is at high risk of infection and bleeding.Disemak dengan: Laboratory Evaluation of Acute Leukemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Jawapan

D · Acute leukemia
11.Farmakologi

Jawapan: C · Kalsium dan ion logam lain mengikatnya dan mengurangkan penyerapan

Mengapa ini jawapannya

Tetrasiklin membentuk kompleks dengan kalsium, magnesium, aluminium dan besi dalam usus, yang mengurangkan penyerapan. Dos diasingkan daripada produk ini.

Jawapan

C · Kalsium dan ion logam lain mengikatnya dan mengurangkan penyerapan
12.Farmakologi

Jawapan: B · At high doses it also stimulates beta receptors in skeletal muscle and the heart

Mengapa ini jawapannya

Tremor comes from beta-2 stimulation of skeletal muscle. Tachycardia comes from some beta-1 (and cardiac beta-2) stimulation and a reflex response to vasodilation. High doses also shift potassium into cells and can cause hypokalaemia.

Jawapan

B · At high doses it also stimulates beta receptors in skeletal muscle and the heart
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · An accurate, recent body weight is recorded

Mengapa ini jawapannya

Treatment doses of LMWH are based on body weight, so an accurate measured weight is essential. Renal function and platelet count are also checked before starting. Guessing the weight can lead to under- or overdosing.

Jawapan

B · An accurate, recent body weight is recorded
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Document and report it, as this is often normal in an athlete

Mengapa ini jawapannya

Endurance training increases vagal tone and stroke volume, so resting rates in the 40s can be normal. Without symptoms or haemodynamic compromise, no treatment is needed, though it is recorded and the team informed. Symptomatic bradycardia is treated.

Jawapan

B · Document and report it, as this is often normal in an athlete
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Low pH and low bicarbonate

Mengapa ini jawapannya

Failing kidneys cannot excrete acid or regenerate bicarbonate, causing a metabolic acidosis with low pH and low bicarbonate. The patient may breathe faster to blow off CO2 as compensation.

Jawapan

B · Low pH and low bicarbonate
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Mencari dan menyingkirkan pencetus, bermula dengan pundi kencing

Mengapa ini jawapannya

Disrefleksia autonomi ialah kecemasan. Dudukkan pesakit tegak dengan kaki diturunkan, longgarkan pakaian ketat, pantau tekanan darah dengan kerap dan cari pencetus: periksa kateter untuk lipatan atau sekatan atau lakukan imbasan pundi kencing, kemudian periksa usus. Jika tekanan darah kekal tinggi selepas punca disingkirkan, antihipertensif bertindak pantas diberikan seperti yang dipreskripsikan.

Jawapan

C · Mencari dan menyingkirkan pencetus, bermula dengan pundi kencing
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Untuk mengurangkan pengekalan natrium dan air serta mengawal asites

Mengapa ini jawapannya

Dalam sirosis, hiperaldosteronisme sekunder menyebabkan pengekalan natrium dan air. Sekatan natrium dan antagonis aldosteron spironolakton (selalunya dengan diuretik gelung) mengurangkan asites. Spironolakton boleh menyebabkan hiperkalemia dan ginekomastia.

Jawapan

A · Untuk mengurangkan pengekalan natrium dan air serta mengawal asites
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Incontinence-associated dermatitis

Mengapa ini jawapannya

Incontinence-associated dermatitis is inflammation from urine or faeces, with diffuse redness and superficial erosion. It is managed with gentle cleansing, barrier products and managing incontinence, and is different from a pressure ulcer.

Jawapan

D · Incontinence-associated dermatitis
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Help her sit, then stand slowly with support

Mengapa ini jawapannya

Orthostatic hypotension is common after birth. The nurse helps her sit at the edge of the bed, dangle her legs, then stand slowly with assistance and stays close in case she feels faint.

Jawapan

C · Help her sit, then stand slowly with support
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Correct the ventilation, starting with mask and airway

Mengapa ini jawapannya

If the chest does not rise, ventilation is ineffective. Corrective steps include adjusting the mask seal, repositioning the head, suctioning, opening the mouth and increasing pressure. Compressions start only if the heart rate stays under 60/min with effective ventilation.

Jawapan

C · Correct the ventilation, starting with mask and airway
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Kumur mulut selepas setiap dos dan gunakan spacer

Mengapa ini jawapannya

Kortikosteroid sedutan ialah pencegah, digunakan setiap hari. Berkumur mengurangkan risiko sariawan mulut dan suara serak, dan spacer memperbaik penghantaran ke paru-paru. Pelega bertindak pendek digunakan semasa serangan.

Jawapan

A · Kumur mulut selepas setiap dos dan gunakan spacer
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Fabricated or induced illness; follow safeguarding procedures

Mengapa ini jawapannya

Fabricated or induced illness (formerly Munchausen syndrome by proxy) is a form of abuse in which a carer invents or causes illness. Careful objective documentation and early involvement of the safeguarding team are essential; the carer should not be confronted alone.

Jawapan

D · Fabricated or induced illness; follow safeguarding procedures
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Valproate raises lamotrigine levels, which increases the risk of a serious rash

Mengapa ini jawapannya

Valproate inhibits the metabolism of lamotrigine, roughly doubling its levels. Because lamotrigine rash, including Stevens-Johnson syndrome, is linked to rapid dose increases, a slower titration is used.

Jawapan

C · Valproate raises lamotrigine levels, which increases the risk of a serious rash
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Risk of physical exhaustion and injury

Mengapa ini jawapannya

Severe mania can lead to dehydration, exhaustion, injury and even death if not managed. Physical safety, sleep, fluids and nutrition come before education or psychosocial issues.

Jawapan

A · Risk of physical exhaustion and injury
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 100.4 °F

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Darabkan dengan 9/5

38·9/5 = 68.4

Tambah 32

T = 68.4 + 32 = 100.4 °F

Jawapan

T = 100.4 °F
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 0.48 L

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Isi padu dalam sehari

20 mL/h × 24 h = 480 mL

Dalam liter

V = 480/1000 = 0.48 L

Jawapan

V = 0.48 L
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 25.6 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dos

D = 20·1.28 = 25.6 mg

Jawapan

D = 25.6 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.34 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

0.34 mg = 340 mcg

Isi padu

V = 340/1000 = 0.34 mL

Jawapan

V = 0.34 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: V = 720 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar dalam mL/j

20·60/20 = 60 mL/h

Isi padu

V = 60·12 = 720 mL

Jawapan

V = 720 mL
30.Kadar infusi IV

Jawapan: t = 4 h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kadar dalam mL/j

50·60/20 = 150 mL/h

Masa yang tinggal

t = 600/150 = 4 h

Jawapan

t = 4 h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: V = 1.2 mL

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit diperlukan

70·87 = 6 090 unit

Isi padu

V = 6090/5000 = 1.218 ≈ 1.2 mL

Jawapan

V = 1.2 mL
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: D = 2.6 mcg/kg/min

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

250 000/250 = 1000 mcg/mL

Mikrogram seminit

12·1000 = 12000 mcg/h
12000/60 = 200 mcg/min

Per kilogram

D = 200/77 = 2.597 ≈ 2.6 mcg/kg/min

Jawapan

D = 2.6 mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 375 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 200 + 100 = 300 mL
ketulan ais: 200/2 = 100 mL
Infusi IV: 50·12 = 600 mL
antibiotik IV: 1·50 = 50 mL
jumlah pengambilan = 1050 mL

Jumlah pengeluaran

150 + 200 + 325 = 675 mL

Imbangan

B = 1050 − 675 = 375 mL

Jawapan

B = 375 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 4 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 100 = 400 mL

Masa

t = 400/100 = 4 h

Jawapan

t = 4 h

Itu kira-kira 4 h 00 min, jadi beg habis pada kira-kira 23:00.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: sederhana

Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.

Skorkan setiap bahagian

E: membuka mata apabila dipanggil → 3
V: bercakap dalam ayat tetapi keliru → 4
M: menarik anggota daripada tekanan (fleksi normal) → 4

Tambah

GCS = 3 + 4 + 4 = 11

Keterukan

GCS 11 → sederhana

Jawapan

sederhana
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tidak normal secara sederhana

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: badan merah jambu dengan tangan dan kaki biru → 1
Nadi: 95/min → 1
Reaksi: berkerut muka apabila dirangsang → 1
Aktiviti: sedikit fleksi pada lengan dan kaki → 1
Pernafasan: tidak bernafas → 0

Tambah

APGAR = 1 + 1 + 1 + 1 + 0 = 4

Tafsiran

4 → tidak normal secara sederhana

Jawapan

tidak normal secara sederhana

Di bawah 7 pada minit ke-5, skor biasanya diulang setiap 5 minit sehingga 20 minit.

37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: HCO₃⁻ = 34.15 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Perubahan PaCO₂

|69 − 40| = 29 mmHg → 2.9 × 10 mmHg

HCO₃⁻ yang dijangka

HCO₃⁻ = 24 + 3.5·2.9 = 34.15 mmol/L

Jawapan

HCO₃⁻ = 34.15 mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: nisbah delta = 1.7

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 145 − (102 + 14) = 29

Nisbah delta

(29 − 12)/(24 − 14) = 17/10 = 1.7

Jawapan

nisbah delta = 1.7

Antara 1 dengan 2: asidosis sela anion tinggi tulen.

39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: QT = 0.42 s

QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.

Ukur

10.5 petak kecil dari permulaan QRS hingga hujung gelombang T

Tukar

QT = 10.5 × 0.04 s = 0.42 s

Jawapan

QT = 0.42 s

Petua kasar: pada kadar normal, QT mestilah kurang daripada separuh sela R–R (di sini R–R = 1.00 s).

40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak idioventrikel

Lebih banyak rentak ventrikel: torsades de pointes ialah takikardia ventrikel polimorfik, biasanya 150–250/min, yang kompleks lebarnya berubah ketinggian dan berpusing di sekitar garis dasar, menghala ke atas untuk beberapa denyutan dan kemudian ke bawah. Buku teks mengaitkannya dengan selang QT yang memanjang, dan magnesium sulfat ialah ubat yang dinamakan oleh garis panduan resusitasi untuknya. Rentak idioventrikel ialah rentak lepasan ventrikel: QRS sekata dan lebar (0.12 s atau lebih), tiada gelombang P, pada 20–40/min (rentak idioventrikel terpecut berjalan pada 40–100/min). VT monomorfik mempunyai kompleks lebar yang serupa pada lebih daripada 100/min. VF adalah kucar-kacir, tanpa sebarang kompleks yang berulang.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 44 petak kecil, 1500 ÷ 44 ≈ 34 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 1.76 s.
3. Gelombang P: tiada yang dapat dikenal pasti.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.18 s, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil, dengan gelombang T menghala ke arah bertentangan.

Tafsiran

rentak idioventrikel

Jawapan

rentak idioventrikel

Rentak idioventrikel ialah rentak lepasan: ventrikel mengambil alih kerana perentak di atasnya telah gagal.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions