Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A patient with a weak left leg walks with a stick in the right hand. What is the correct sequence?

  1. AMove the stick and the left leg forward together, then the right leg
  2. BMove the stick and the right leg together, then the left leg
  3. CMove the right leg first, then the stick, then the left leg
  4. DMove both legs forward together first, then bring the stick level with them
2.Asas kejururawatanSukar

A nurse develops vomiting and diarrhoea during a norovirus outbreak. When can they usually return to work (UK guidance)?

  1. AThe next shift, if they feel well enough
  2. BAs soon as the vomiting stops
  3. C48 hours after the symptoms have stopped
  4. DAfter a full week, whatever the symptoms
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Mengapakah ubat cecair oral diberikan dengan picagari oral atau enteral dan bukannya picagari IV piawai?

  1. APicagari IV tidak dapat menyukat isi padu kecil cecair oral dengan tepat
  2. BPicagari oral menyukat dos intravena dengan lebih tepat
  3. CTiada sebab keselamatan; ia hanya tradisi
  4. DPicagari oral tidak muat pada talian IV, mencegah kesilapan laluan yang salah
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse has worked three long shifts in a row and feels exhausted. The manager asks the nurse to stay for another shift. What is the most appropriate response?

  1. AAgree, but skip the independent medication checks to save energy on the shift
  2. BExplain that fatigue would make care unsafe and decline the extra shift
  3. CAgree without telling anyone about the fatigue
  4. DAgree and drink extra coffee to stay alert
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Straight after birth, what is the first priority for a healthy-looking newborn?

  1. AGive the first bath to remove the blood and vernix
  2. BWeigh and measure the baby on the scale
  3. CGive the vitamin K injection before anything else is done
  4. DDry and warm the baby while checking that it is breathing
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A visitor on the ward becomes threatening and shows a knife. What is the nurse’s priority?

  1. ATry to take the knife away from the visitor straight away before anyone is hurt
  2. BArgue with the visitor to persuade them to leave
  3. CMove away to safety, keep others away and call security or the police
  4. DIgnore the visitor and carry on with patient care
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which factor is most likely to slow wound healing?

  1. AGood blood glucose control
  2. BA diet rich in protein
  3. CSmoking
  4. DAdequate fluid intake
8.Kejururawatan klinikalSukar

Ujian darah pesakit menunjukkan kalium 6.8 mmol/L dan ECG menunjukkan gelombang T runcing. Rawatan manakah yang melindungi jantung paling cepat?

  1. ATablet furosemid pada keesokan hari
  2. BDiet rendah kalium sahaja
  3. CKalsium glukonat IV
  4. DSuplemen kalium oral
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Why is a blood β-hydroxybutyrate level often preferred to a urine ketone dipstick in DKA?

  1. AIt is the only test that can measure glucose and ketones together
  2. BThe urine dipstick only detects ketones in people without diabetes
  3. CIt shows the average ketone level over the past three months
  4. DIt measures the main ketone in DKA, and the dipstick may miss it
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient has eaten very little for 2 weeks and has received broad-spectrum antibiotics. The INR is now 2.3 without warfarin, and the platelets are normal. What is the most likely cause?

  1. AIron-deficiency anemia
  2. BVitamin K deficiency
  3. CImmune thrombocytopenia
  4. DHemophilia A
11.FarmakologiSederhana

A patient with a peanut allergy is taught to use an adrenaline auto-injector. Which statement is correct?

  1. AThere is no need to see a doctor if the swelling goes down
  2. BCall emergency services after using it, even if symptoms improve
  3. CKeep it at home so it is not lost
  4. DUse it only if the antihistamine has not worked after an hour
12.FarmakologiSukar

Pelepasan sesuatu ubat jatuh separuh akibat kegagalan buah pinggang, manakala isi padu pengagihannya kekal sama. Apakah yang berlaku kepada separuh hayatnya?

  1. AIa kekal sama
  2. BIa menjadi separuh
  3. CIa berganda
  4. DIa meningkat empat kali ganda
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

After varicose vein surgery, which advice is usually given?

  1. AStand still for long periods to help the veins heal
  2. BStay in bed for two weeks with the legs hanging down
  3. CAvoid all walking until the bruising has gone
  4. DWear the compression stockings as advised and walk regularly
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A nurse receives handover on four patients. Which patient should be seen first?

  1. AA patient on day 1 after surgery who is newly restless, RR 30/min, SpO₂ 88% on 4 L/min
  2. BA patient with COPD on 1 L/min whose SpO₂ has been 89% and stable throughout the night
  3. CA patient with asthma who wants a reliever inhaler before a walk
  4. DA patient with pneumonia on IV antibiotics who now has a temperature of 38.2 °C
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Lima belas minit selepas rawatan dengan tablet glukosa, glukosa pesakit telah meningkat daripada 3.2 kepada 5.1 mmol/L. Waktu makan seterusnya ialah dua jam lagi. Apakah yang patut berlaku seterusnya?

  1. AMemberikan dos biasa insulin bertindak pantas serta-merta
  2. BTiada tindakan lanjut diperlukan sehingga makanan seterusnya dihidangkan kemudian
  3. CMemberikan snek karbohidrat bertindak lebih lama, seperti sandwic
  4. DMemberikan dos tablet glukosa lagi untuk menaikkannya lebih tinggi
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Seorang pesakit kanser paru-paru dan SIADH mempunyai natrium 112 mmol/L dan mengalami sawan. Rawatan manakah yang paling sesuai?

  1. ASalin hipertonik, dipantau, dengan kadar kenaikan yang terhad
  2. BGlukosa 5% IV pada kadar tinggi sehingga sawan berhenti
  3. CAir oral dalam jumlah besar untuk membantu mencairkan air kencing
  4. DPembetulan pantas kepada 140 mmol/L dalam enam jam pertama
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which monitoring is especially important for a patient receiving parenteral nutrition?

  1. ABlood glucose and signs of line infection
  2. BPeak flow and visual acuity
  3. CPupil size and limb strength
  4. DBowel sounds and stool colour only
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Strategi cecair manakah yang pada amnya disyorkan dalam jam-jam pertama pankreatitis akut?

  1. AKristaloid seimbang terarah matlamat, dipandu oleh tindak balas
  2. BIsi padu yang sangat besar, apa pun tindak balas pesakit
  3. CAlbumin IV sahaja sebagai ganti sebarang kristaloid
  4. DTiada cecair IV langsung, hanya teguk kecil air oral
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A newborn has flat, blue-grey patches over the lower back and buttocks. How should the nurse interpret this?

  1. ABruising that suggests birth trauma or abuse
  2. BA port-wine stain that will need laser treatment
  3. CA sign of a serious blood clotting disorder
  4. DHarmless dermal melanocytosis, to be documented
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

After the placenta is delivered, the nurse examines it. Why?

  1. ATo check the mother's blood type and Rh factor
  2. BTo estimate the baby's gestational age from its weight
  3. CTo check that it is complete and nothing is retained
  4. DTo decide whether the baby needs vitamin K
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

How should the nurse position the ear when giving ear drops to a 2-year-old?

  1. APull the pinna gently up and back
  2. BPull the earlobe gently forward and up
  3. CLeave the pinna alone and tilt the head
  4. DPull the pinna gently down and back
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Seorang kanak-kanak berumur 4 tahun mengalami demam tinggi, meleleh air liur, duduk membongkok ke hadapan dengan leher dipanjangkan dan kelihatan cemas. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. AAmbil calitan tekak untuk mengenal pasti organisma
  2. BBaringkan kanak-kanak rata dan gunakan penekan lidah untuk melihat ke dalam tekak dan mengesahkan bengkak
  3. CPasang kanula IV sebelum meminta bantuan
  4. DPastikan kanak-kanak tenang dan tegak bersama ibu bapa, dan panggil pasukan yang mahir dalam pengurusan saluran udara
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

The nurse notices that she is spending much longer with one patient than with the others and feels she is the only one who can help him. What does this most likely indicate?

  1. AThat the patient needs to be transferred to another unit
  2. BAn ideal therapeutic relationship
  3. CTransference by the patient towards the nurse, which is never the nurse's concern
  4. DPossible boundary problems that she should discuss in supervision
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient in a manic episode starts taking off her clothes in the busy day room. What is the most appropriate action?

  1. AAsk the other patients to ignore her and carry on
  2. BCall security to remove her from the ward
  3. CTell her loudly in front of everyone that she must stop
  4. DCalmly cover her and guide her to her room or a quiet area
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
10.9349 mL? mLbundarkan kepada 0.1 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu pengiraan dos untuk suntikan memberikan 10.9349 mL. Peraturan dalam latihan ini ialah isi padu 1 mL atau lebih dibundarkan kepada persepuluh mL yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

10.9349 mL
x = mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
1½ tsp · 2/hari · 5 d? × 100 mL1 tsp = 5 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu preskripsi berbunyi 1½ tsp ampaian oral dua kali sehari selama 5 hari. Ampaian itu datang dalam botol 100 mL. Dengan menggunakan 1 tsp = 5 mL, berapa botol penuh N yang mesti dibekalkan supaya kursus rawatan lengkap?

1½ tspdua kali sehari5 hari100 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 21 kg dipreskripsikan 5 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 25 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

21 kg5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 1750 unit ubat yang datang sebagai 5000 unit/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

1750 units5000 units/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1000 mL15 gtt/mL10 h? gtt/min

Infuskan 1000 mL selama 10 jam dengan set pemberian 15 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit.

1000 mL10 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
2 g500 mL? mL/h0.5 mg/min

Sebuah beg mengandungi 2 g ubat dalam 500 mL. Arahannya ialah 0.5 mg seminit. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

2 g/500 mL0.5 mg/min
R = mL/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
25 000 unit250 mLheparin? mL/h54 kg16 unit/kg/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 25 000 unit heparin dalam 250 mL. Arahannya ialah 16 unit/kg/j untuk pesakit berberat 54 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

25 000 unit/250 mL16 unit/kg/h54 kg
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
400 mg250 mLdopamine? mL/h100 kg15 mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 400 dopamine mg dalam 250 mL. Arahannya ialah 15 mcg/kg/min untuk pesakit berberat 100 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

400 mg/250 mL15 mcg/kg/min100 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamsup150 mLsusu100 mLair120 mLketulan ais120 mLInfusi IV75 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing350 mLair kencing225 mLair kencing475 mLlongkang luka50 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Pesakit berberat 89 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

89 kg12 hair kencing: 350 mLair kencing: 225 mLair kencing: 475 mLlongkang luka: 50 mL
U = mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL120 mL/hmula 12:1514:45: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL dimulakan pada 12:15 dan berjalan dengan pam pada 120 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 14:45?

500 mL120 mL/h12:15 → 14:45
V = mL
35.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: tiada gangguan; kelembapan: sangat lembap; aktiviti: berjalan sekali-sekala; mobiliti: tiada had; pemakanan: sangat lemah; geseran dan ricih: tiada masalah ketara. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
36.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 12/min, SpO₂ 93% bernafas udara bilik, tekanan darah 150/90 mmHg, nadi 64/min, sedar, suhu 36.5 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 12SpO₂ 93%udaraSBP 150HR 64AT 36.5 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan PaCO₂ 23 mmHg (3.1 kPa). Gunakan peraturan bahawa dalam alkalosis respiratori akut HCO₃⁻ menurun 2 mmol/L bagi setiap 10 mmHg PaCO₂ di bawah 40, bermula dari HCO₃⁻ 24 mmol/L, untuk mencari HCO₃⁻ yang dijangka.

PaCO₂ 23 mmHg (3.1 kPa)garis asas: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Nilai latihan: Na⁺ 141, Cl⁻ 106, HCO₃⁻ 20 mmol/L dan albumin 22 g/L. Cari sela anion terbetul albumin AGc = AG + 0.25·(40 − albumin).

Na⁺ 141 mmol/LCl⁻ 106 mmol/LHCO₃⁻ 20 mmol/Lalbumin 22 g/L
AGc = mmol/L
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVtakikardia sinusaritmia sinusrentak sinus normalrentak simpang

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1takikardia sinus
  2. 2aritmia sinus
  3. 3rentak sinus normal
  4. 4rentak simpang
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVflutter atrium, konduksi 4:1fibrilasi ventrikelasistolfibrilasi atrium

Kenal pasti rentak pada jalur lead II ini. Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1flutter atrium, konduksi 4:1
  2. 2fibrilasi ventrikel
  3. 3asistol
  4. 4fibrilasi atrium

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Move the stick and the left leg forward together, then the right leg

Mengapa ini jawapannya

The stick and the weak leg move together so the stick takes part of the load, then the strong leg steps through.

Jawapan

A · Move the stick and the left leg forward together, then the right leg
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · 48 hours after the symptoms have stopped

Mengapa ini jawapannya

People can still shed norovirus after symptoms settle, so staff usually stay off work until 48 hours symptom-free. This helps stop outbreaks spreading on wards.

Jawapan

C · 48 hours after the symptoms have stopped
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Picagari oral tidak muat pada talian IV, mencegah kesilapan laluan yang salah

Mengapa ini jawapannya

Picagari oral dan enteral mempunyai penyambung yang tidak muat pada port IV, jadi cecair oral tidak boleh disuntik ke dalam vena secara tersilap. Kesilapan laluan yang salah dengan cecair oral pernah membawa maut.

Jawapan

D · Picagari oral tidak muat pada talian IV, mencegah kesilapan laluan yang salah
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Explain that fatigue would make care unsafe and decline the extra shift

Mengapa ini jawapannya

Long hours and fatigue increase errors and injuries. Nurses have a professional responsibility to judge whether they are fit to work safely and to say so clearly.

Jawapan

B · Explain that fatigue would make care unsafe and decline the extra shift
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Dry and warm the baby while checking that it is breathing

Mengapa ini jawapannya

Breathing and keeping warm come first. Drying stimulates breathing and reduces heat loss; skin-to-skin contact helps. Weighing and routine injections can wait.

Jawapan

D · Dry and warm the baby while checking that it is breathing
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Move away to safety, keep others away and call security or the police

Mengapa ini jawapannya

In a threat involving a weapon, staff keep a safe distance, protect patients where possible and call security or the police. Trying to disarm the person puts staff at serious risk.

Jawapan

C · Move away to safety, keep others away and call security or the police
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Smoking

Mengapa ini jawapannya

Smoking causes vasoconstriction and reduces tissue oxygen, slowing healing and increasing infection risk. Poor nutrition, diabetes, infection and steroids also impair healing.

Jawapan

C · Smoking
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Kalsium glukonat IV

Mengapa ini jawapannya

Kalsium IV menstabilkan miokardium dalam beberapa minit. Insulin dengan glukosa kemudian memindahkan kalium ke dalam sel, dan langkah lain mengeluarkannya daripada badan.

Jawapan

C · Kalsium glukonat IV
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · It measures the main ketone in DKA, and the dipstick may miss it

Mengapa ini jawapannya

In DKA, β-hydroxybutyrate is the main ketone, but most urine dipsticks detect acetoacetate, so they can underestimate ketosis. Blood β-hydroxybutyrate gives a current value that is also useful to monitor recovery.Disemak dengan: Diabetic ketoacidosis - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

D · It measures the main ketone in DKA, and the dipstick may miss it
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Vitamin K deficiency

Mengapa ini jawapannya

Vitamin K comes from the diet and from gut bacteria. Poor intake plus antibiotics can cause vitamin K deficiency, which lowers factors II, VII, IX and X and prolongs the PT/INR. Vitamin K replacement corrects it.Disemak dengan: Vitamin K Deficiency in Neonates and Adults (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026); Prothrombin time (PT) · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

B · Vitamin K deficiency
11.Farmakologi

Jawapan: B · Call emergency services after using it, even if symptoms improve

Mengapa ini jawapannya

Anaphylaxis can recur after the adrenaline wears off (a biphasic reaction). The person always calls for help after using it, carries two auto-injectors and uses adrenaline early.

Jawapan

B · Call emergency services after using it, even if symptoms improve
12.Farmakologi

Jawapan: C · Ia berganda

Mengapa ini jawapannya

Separuh hayat berkadar dengan Vd dan berkadar songsang dengan pelepasan. Mengurangkan pelepasan separuh menggandakan separuh hayat, maka ubat terkumpul dan mengambil masa lebih lama untuk mencapai keadaan mantap.

Jawapan

C · Ia berganda
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Wear the compression stockings as advised and walk regularly

Mengapa ini jawapannya

After varicose vein treatment, patients are encouraged to walk regularly and wear compression as instructed to reduce bruising, swelling and DVT risk. They avoid standing still or sitting for long periods and elevate the legs when resting.

Jawapan

D · Wear the compression stockings as advised and walk regularly
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · A patient on day 1 after surgery who is newly restless, RR 30/min, SpO₂ 88% on 4 L/min

Mengapa ini jawapannya

New restlessness, tachypnoea and hypoxaemia despite oxygen suggest acute deterioration such as a PE, pneumonia or bleeding, so this patient is seen first. SpO₂ 89% is within target for a stable COPD patient, a mild fever on antibiotics is expected, and the asthma patient is well.

Jawapan

A · A patient on day 1 after surgery who is newly restless, RR 30/min, SpO₂ 88% on 4 L/min
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · Memberikan snek karbohidrat bertindak lebih lama, seperti sandwic

Mengapa ini jawapannya

Setelah glukosa melebihi 4 mmol/L, karbohidrat bertindak lebih lama (atau waktu makan seterusnya jika sudah tiba) mencegah kejadian berulang. Punca hipoglisemia patut dikenal pasti dan didokumenkan, dan pelan rawatan disemak semula jika episod berulang.

Jawapan

C · Memberikan snek karbohidrat bertindak lebih lama, seperti sandwic
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Salin hipertonik, dipantau, dengan kadar kenaikan yang terhad

Mengapa ini jawapannya

Hiponatremia bergejala teruk dirawat dengan bolus kecil salin hipertonik untuk menaikkan natrium beberapa mmol/L dan menghentikan sawan. Pembetulan keseluruhan dihadkan (selalunya tidak lebih daripada kira-kira 8–10 mmol/L dalam 24 jam) untuk mengelakkan sindrom demielinasi osmotik. Natrium diperiksa dengan kerap.

Jawapan

A · Salin hipertonik, dipantau, dengan kadar kenaikan yang terhad
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Blood glucose and signs of line infection

Mengapa ini jawapannya

PN can cause hyperglycaemia and electrolyte disturbance, and the central line is a route for bloodstream infection. Glucose, electrolytes, fluid balance, weight and temperature are monitored closely.

Jawapan

A · Blood glucose and signs of line infection
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Kristaloid seimbang terarah matlamat, dipandu oleh tindak balas

Mengapa ini jawapannya

Pankreatitis menyebabkan kehilangan cecair ke dalam tisu, jadi cecair IV awal adalah penting. Garis panduan terkini mengutamakan resusitasi sederhana yang terarah matlamat dengan kristaloid seimbang seperti Hartmann atau Ringer laktat, dilaraskan mengikut kadar jantung, tekanan darah dan pengeluaran air kencing, kerana cecair yang sangat agresif meningkatkan lebihan tanpa manfaat.

Jawapan

A · Kristaloid seimbang terarah matlamat, dipandu oleh tindak balas
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Harmless dermal melanocytosis, to be documented

Mengapa ini jawapannya

Congenital dermal melanocytosis (Mongolian spots) are harmless and usually fade over years. They should be documented clearly so they are not mistaken later for bruises.

Jawapan

D · Harmless dermal melanocytosis, to be documented
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · To check that it is complete and nothing is retained

Mengapa ini jawapannya

The placenta and membranes are inspected for completeness. Retained fragments prevent the uterus contracting and cause postpartum haemorrhage and infection. The number of cord vessels is also checked.

Jawapan

C · To check that it is complete and nothing is retained
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Pull the pinna gently down and back

Mengapa ini jawapannya

In children under about 3 years the ear canal is short and angled upward, so the pinna is pulled down and back. In older children and adults it is pulled up and back.

Jawapan

D · Pull the pinna gently down and back
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Pastikan kanak-kanak tenang dan tegak bersama ibu bapa, dan panggil pasukan yang mahir dalam pengurusan saluran udara

Mengapa ini jawapannya

Tanda ini mencadangkan epiglotitis atau kecemasan saluran udara atas yang lain. Elakkan intervensi yang menekan, kekalkan kanak-kanak dalam kedudukan selesanya dan dapatkan bantuan pakar saluran udara dengan segera.

Jawapan

D · Pastikan kanak-kanak tenang dan tegak bersama ibu bapa, dan panggil pasukan yang mahir dalam pengurusan saluran udara
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Possible boundary problems that she should discuss in supervision

Mengapa ini jawapannya

Feeling special or indispensable to one patient, and giving them extra time, are warning signs of over-involvement. Discussing this in clinical supervision helps the nurse keep a therapeutic relationship.

Jawapan

D · Possible boundary problems that she should discuss in supervision
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Calmly cover her and guide her to her room or a quiet area

Mengapa ini jawapannya

Disinhibition in mania can lead to embarrassment and exploitation. The nurse protects her privacy and dignity quietly and moves her to a less stimulating environment.

Jawapan

D · Calmly cover her and guide her to her room or a quiet area
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 10.9 mL

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat persepuluh

10.9349 → 9

Hanya digit seterusnya yang menentukan

10.9349 → 3
3 ialah 4 atau kurang, jadi 9 kekal.
Digit selepasnya (49) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 10.9 mL

Jawapan

x = 10.9 mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: N = 1

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Jumlah isi padu

7.5 mL × 2 × 5 = 75 mL

Botol

75/100 = 0.75 → N = 1

Jawapan

N = 1
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 4.2 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 5·21 = 105 mg

Isi padu

V = 105/25 = 4.2 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 4.2 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.35 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Isi padu

V = 1750/5000 = 0.35 mL

Pada picagari

Pada picagari 1 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.01 mL.

Jawapan

V = 0.35 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 25 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

10·60 = 600 min

Kadar titisan

R = 1000·15/600 = 25 gtt/min

Jawapan

R = 25 gtt/min
30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 7.5 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

2000 mg/500 mL = 4 mg/mL

Dos sejam

0.5·60 = 30 mg/h

Kadar pam

R = 30/4 = 7.5 mL/h

Jawapan

R = 7.5 mL/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 8.6 mL/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit sejam

16·54 = 864 unit/h

Kepekatan

25 000/250 = 100 unit/mL

Kadar pam

R = 864/100 = 8.64 ≈ 8.6 mL/h

Jawapan

R = 8.6 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 56.3 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dos seminit dan sejam

15·100 = 1500 mcg/min
1500·60 = 90000 mcg/h

Kadar pam

R = 90000/1600 = 56.25 ≈ 56.3 mL/h

Jawapan

R = 56.3 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 0.98 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

350 + 225 + 475 = 1050 mL

Per kilogram sejam

U = 1050/(89·12) = 0.9831 ≈ 0.98 mL/kg/h

Jawapan

U = 0.98 mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 200 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

12:15 → 14:45 = 2.5 h

Isi padu yang diinfuskan

120·2.5 = 300 mL

Isi padu tinggal

V = 500 − 300 = 200 mL

Jawapan

V = 200 mL
35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 17

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: tiada gangguan → 4
kelembapan: sangat lembap → 2
aktiviti: berjalan sekali-sekala → 3
mobiliti: tiada had → 4
pemakanan: sangat lemah → 1
geseran dan ricih: tiada masalah ketara → 3

Tambah

Jumlah Braden = 4 + 2 + 3 + 4 + 1 + 3 = 17

Jawapan

B = 17
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 93% → 2
bernafas udara → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 64/min → 0
sedar (A) → 0
T 36.5 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 2
Tiada parameter yang diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah

Jawapan

rendah
37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: HCO₃⁻ = 20.6 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Perubahan PaCO₂

|23 − 40| = 17 mmHg → 1.7 × 10 mmHg

HCO₃⁻ yang dijangka

HCO₃⁻ = 24 − 2·1.7 = 20.6 mmol/L

Jawapan

HCO₃⁻ = 20.6 mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: AGc = 19.5 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 141 − (106 + 20) = 15

Pembetulan untuk albumin

15 + 0.25·(40 − 22) = 19.5 mmol/L

Jawapan

AGc = 19.5 mmol/L

Di atas kira-kira 12 selepas pembetulan: sela anion tinggi.

39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak sinus normal

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 23 petak kecil, 1500 ÷ 23 ≈ 65 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.92 s.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS, semuanya serupa.
4. Sela PR: 0.20 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

rentak sinus normal

Jawapan

rentak sinus normal
40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: fibrilasi ventrikel

Rentak ventrikel: takikardia ventrikel ialah rentetan tiga atau lebih kompleks lebar (0.12 s atau lebih) berturut-turut pada lebih daripada 100/min, biasanya 150–250/min, teratur, tanpa gelombang P yang berkaitan. Fibrilasi ventrikel ialah gelombang yang kacau-bilau dan tidak teratur tanpa gelombang P, kompleks QRS atau gelombang T yang dapat dikenal pasti dan tiada kadar yang boleh dikira. Asistol ialah garisan yang hampir rata tanpa aktiviti ventrikel; garisan rata sentiasa disahkan dengan memeriksa pesakit, lead dan gandaan serta lead kedua. Dalam garis panduan resusitasi, VF dan VT tanpa nadi ialah rentak yang boleh dikejutkan dan asistol bukan.

Lima langkah

1. Kadar: tiada kadar ventrikel yang boleh dikira.
2. Rentak: kacau-bilau, tiada corak berulang.
3. Gelombang P: tiada yang dapat dikenal pasti.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: tiada kompleks QRS.

Tafsiran

fibrilasi ventrikel

Jawapan

fibrilasi ventrikel

Dalam garis panduan resusitasi, VF dan VT tanpa nadi ialah rentak yang boleh dikejutkan. Ini hanyalah latihan mengenal pasti.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions