Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Apakah persetujuan termaklum (informed consent)?

  1. APersetujuan sukarela oleh pesakit yang berkeupayaan, selepas menerima maklumat yang mencukupi
  2. BBorang bertandatangan yang menghapuskan semua liabiliti kakitangan atas sebarang kemudaratan akibat prosedur itu
  3. CTandatangan daripada mana-mana ahli keluarga
  4. DPersetujuan yang diperoleh selepas prosedur
2.Asas kejururawatanSukar

During a sterile dressing change, the nurse's sterile glove touches the bed rail. What should the nurse do?

  1. APut a second pair of sterile gloves over the first pair
  2. BRemove the gloves, perform hand hygiene and put on new sterile gloves
  3. CWipe the glove with an alcohol swab and carry on with the dressing change
  4. DCarry on, as the bed rail was cleaned that morning
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient with delirium is at risk of falls and of pulling out lines. Which option is less restrictive than restraints?

  1. AA sedative given every few hours as needed
  2. BA trained sitter or video monitoring with staff nearby
  3. CFour side rails raised and the door closed so the patient stays in bed
  4. DA vest restraint applied for the whole night
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient on long-term high-dose corticosteroids asks for the nasal spray influenza vaccine. What should the nurse explain?

  1. APeople on steroids should never have any influenza vaccine
  2. BEither type is fine, as long as it is given in the morning
  3. CThe nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead
  4. DThe nasal spray is the best choice for people on steroids, because it is not injected
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Which telephone call should a clinic nurse return first?

  1. AA parent of a 6-week-old with a temperature of 38.3 °C
  2. BA parent of a 5-year-old with a runny nose for two days
  3. CAn adult who wants to move a routine blood test appointment
  4. DAn adult asking for a repeat prescription for a statin
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

An infant with pyloric stenosis has repeated projectile vomiting. Which acid-base imbalance is most likely?

  1. AMetabolic alkalosis
  2. BRespiratory alkalosis
  3. CRespiratory acidosis
  4. DMetabolic acidosis
7.Kejururawatan klinikalSederhana

What is the main benefit of pulmonary rehabilitation for patients with COPD?

  1. AA cure for the disease within months
  2. BBetter exercise capacity and quality of life
  3. CReversal of the lung damage caused by smoking
  4. DNo further need for inhalers
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient with an epidural catheter develops new back pain and increasing leg weakness when the block should be wearing off. What should be suspected?

  1. AMuscle strain from lying in the same position in bed for many hours
  2. BThe normal expected effect of the local anaesthetic
  3. CMild hypokalaemia
  4. DAn epidural haematoma or abscess compressing the spinal cord
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with central diabetes insipidus starts desmopressin. Which laboratory result is most important to monitor for an adverse effect?

  1. ASerum calcium, which may rise too high
  2. BSerum potassium, which may rise too high
  3. CSerum sodium, which may fall too low
  4. DSerum glucose, which may rise very high
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A woman with preeclampsia is receiving IV magnesium sulfate. Her urine output has fallen and her creatinine is rising. Why is this a concern?

  1. AMagnesium is excreted by the kidneys, so it can build up to toxic levels
  2. BMagnesium is broken down by the liver, so it will stop working soon
  3. CPoor kidney function makes the magnesium level fall quickly
  4. DMagnesium causes potassium loss, so the kidneys release more fluid
11.FarmakologiSederhana

Agonis separa diberi bersama dos tinggi agonis penuh. Apakah yang berlaku kepada tindak balas?

  1. AIa meningkat melebihi maksimum agonis penuh
  2. BIa kekal sama seperti dengan dos tinggi agonis penuh sahaja
  3. CIa berganda, kerana kedua-dua ubat mengaktifkan reseptor
  4. DIa jatuh, kerana agonis separa bersaing untuk reseptor
12.FarmakologiSukar

A patient taking co-trimoxazole develops fever, a spreading blistering rash and painful mouth sores. What is the most likely diagnosis?

  1. AOral thrush; start an antifungal and continue the antibiotic
  2. BA mild rash that will settle; continue the drug and give moisturiser
  3. CStevens–Johnson syndrome; stop the drug and get urgent medical care
  4. DSunburn caused by the drug; advise sunscreen only
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Why must intravenous potassium chloride never be given as a rapid push or undiluted?

  1. AIt turns into solid crystals inside the vein and blocks it
  2. BA sudden high potassium level can cause cardiac arrest
  3. CIt immediately lowers the blood glucose to dangerous levels
  4. DIt works only when given by mouth
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient with a large pericardial effusion has a systolic pressure that falls by more than 10 mmHg during inspiration. What is this finding called?

  1. APulsus paradoxus
  2. BA pulse deficit
  3. CPulsus alternans
  4. DA collapsing pulse
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Mengapakah kalium mesti dipantau dengan teliti apabila insulin IV diberikan untuk DKA?

  1. AInsulin menyebabkan buah pinggang mengekalkan kalium, jadi aras akan meningkat
  2. BInsulin tidak mempunyai kesan terhadap kalium dalam DKA
  3. CInsulin memecahkan kalium dalam aliran darah
  4. DInsulin memindahkan kalium ke dalam sel, jadi aras boleh jatuh dengan cepat
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Seorang pesakit yang mengambil litium mengalami poliuria dan dahaga, dan air kencing tidak memekat selepas desmopresin. Apakah punca yang paling mungkin?

  1. ADiabetes jenis 1 yang baru berkembang
  2. BDI nefrogenik disebabkan oleh litium
  3. CSIADH disebabkan oleh litium
  4. DDI kranial selepas kecederaan kepala
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

A routine wound swab grows bacteria, but the wound shows no signs of infection. What does this usually mean?

  1. AThe wound must be closed with sutures again
  2. BThe wound is colonised; antibiotics are not usually needed
  3. CThe patient needs IV antibiotics straight away, whatever the wound looks like
  4. DThe swab result means the wound is infected
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Two days after a PEG insertion, a patient reports pain on feeding, and feed is leaking around the site. What should the nurse do?

  1. AContinue feeding and apply a thicker dressing
  2. BGive the next medicines through the tube as usual
  3. CStop the feed at once and seek urgent medical advice
  4. DIncrease the feed rate to improve nutrition
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Pada 32 minggu tinggi fundus ialah 37 cm. Penjelasan manakah yang patut dipertimbangkan?

  1. ACecair amnion terlalu sedikit
  2. BKehamilan berganda atau cecair amnion berlebihan
  3. CSekatan pertumbuhan janin
  4. DJanin telah turun ke dalam pelvis
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman at 16 weeks says she drinks four cups of strong coffee a day. Which response is most appropriate?

  1. AAdvise limiting caffeine to about 200 mg a day, roughly two cups of coffee
  2. BAdvise switching to energy drinks, which contain less caffeine
  3. CTell her to switch to strong tea, which has no caffeine
  4. DTell her coffee has no effect on pregnancy and she can continue
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which group of findings suggests Kawasaki disease?

  1. ALow-grade fever, a barking cough and stridor that are worse at night
  2. BFever with an itchy vesicular rash that starts on the trunk, spreads outwards and crusts over within days
  3. CHigh fever for 3 days, then a pink rash as the fever settles
  4. DFever for at least 5 days, red eyes without discharge, cracked red lips and swollen hands and feet
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A family with a 2-year-old has a swimming pool in the garden. Which measure gives the most protection against drowning?

  1. AA four-sided fence with a self-closing, self-latching gate, plus constant supervision
  2. BArm floats whenever the child is near the pool
  3. CSwimming lessons from age 2, so that close supervision is no longer needed
  4. DExplaining to the child that the pool is dangerous
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

How does memantine work in Alzheimer's disease?

  1. AIt blocks NMDA glutamate receptors
  2. BIt inhibits the breakdown of acetylcholine
  3. CIt increases serotonin by blocking its reuptake
  4. DIt blocks dopamine D2 receptors
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

An older patient receiving haloperidol for agitation has an episode of fainting and palpitations. Which test does the nurse expect to be ordered first?

  1. AAn ECG to look for a prolonged QT interval
  2. BA serum lithium level
  3. CA white blood cell count with differential
  4. DA liver function test
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
12.3129 mL? mLbundarkan kepada 0.1 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu pengiraan dos untuk suntikan memberikan 12.3129 mL. Peraturan dalam latihan ini ialah isi padu 1 mL atau lebih dibundarkan kepada persepuluh mL yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

12.3129 mL
x = mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
3 tbsp? mL1½ tsp? mL8 fl oz? mL2 cawan? mLΣ = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Semasa satu syif, seorang pesakit mengambil 3 tbsp daripada suplemen cecair, 1½ tsp daripada sirap batuk, 8 fl oz daripada jus, 2 cawan daripada teh. Dengan menggunakan setara yang diberikan, cari jumlah pengambilan oral V dalam mL.

1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL1 cawan = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 22 kg dipreskripsikan 2.5 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 25 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

22 kg2.5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
200 mg/5 mLV = ? mL

Seorang kanak-kanak berberat 14 kg dipreskripsi 5 mg/kg setiap dos suspensi oral yang mengandungi 200 mg dalam 5 mL. Berapakah isi padu V yang anda berikan? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

14 kg5 mg/kg200 mg/5 mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
250 mL10 gtt/mL5 h? gtt/min

Infuskan 250 mL selama 5 jam dengan set pemberian 10 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

250 mL5 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
250 mg100 mL5 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 250 mg ubat dalam 100 mL dan berjalan pada 5 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

250 mg/100 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
12 500 unit250 mLheparin? mL/h95 kg14 unit/kg/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 12 500 unit heparin dalam 250 mL. Arahannya ialah 14 unit/kg/j untuk pesakit berberat 95 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

12 500 unit/250 mL14 unit/kg/h95 kg
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
800 mg500 mLdopamine26 mL/h74 kg? mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi dopamine 800 mg dalam 500 mL berjalan pada 26 mL/j. Pesakit berberat 74 kg. Apakah dos D dalam mcg/kg/min yang diterima pesakit? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

800 mg/500 mL26 mL/h74 kg
D = mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamteh150 mLjeli120 mLketulan ais120 mLInfusi IV100 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing425 mLair kencing400 mLlongkang luka150 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Pesakit berberat 50 kg. Cari pengeluaran air kencing purata U dalam mL/kg/j. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

50 kg12 hair kencing: 425 mLair kencing: 400 mLlongkang luka: 150 mL
U = mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL→ 50 mL/hmula 11:30tjumlah​ = ? h75 mL/h × 2 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 1000 mL bermula pada 11:30 dengan 75 mL/j. Selepas 2 jam kadar ditukar kepada 50 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL75 mL/h · 2 h50 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sangat terhad; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: kerap berjalan; mobiliti: tiada had; pemakanan: cemerlang; geseran dan ricih: masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
36.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 25/min, SpO₂ 96% bernafas udara bilik, tekanan darah 88/52 mmHg, nadi 70/min, sedar, suhu 35.8 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 25SpO₂ 96%udaraSBP 88HR 70AT 35.8 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Nilai latihan: Na⁺ 130 mmol/L, glukosa 5.3 mmol/L dan urea 21.2 mmol/L. Hitung osmolaliti serum Osm = 2·Na⁺ + glukosa + urea kepada nombor bulat terdekat.

Na⁺ 130 mmol/Lglukosa 5.3 mmol/Lurea 21.2 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Gas latihan menunjukkan alkalosis metabolik dengan HCO₃⁻ 34 mmol/L. Gunakan PaCO₂ yang dijangka = 0.7·HCO₃⁻ + 21 untuk mencari PaCO₂ yang dijangka.

HCO₃⁻ 34 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVflutter atrium, konduksi 3:1flutter atrium, konduksi 4:1flutter atrium, konduksi 2:1fibrilasi atrium

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1flutter atrium, konduksi 3:1
  2. 2flutter atrium, konduksi 4:1
  3. 3flutter atrium, konduksi 2:1
  4. 4fibrilasi atrium
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur lead II ini menunjukkan blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach). Ukur sela PR bagi denyutan terakhir yang dikonduksikan sebelum gelombang P yang tidak dikonduksikan (PR terpanjang), dalam saat.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
PR terpanjang = s

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Persetujuan sukarela oleh pesakit yang berkeupayaan, selepas menerima maklumat yang mencukupi

Mengapa ini jawapannya

Persetujuan sah memerlukan pesakit yang berkeupayaan, maklumat yang cukup tentang risiko, faedah dan alternatif, serta pilihan bebas. Ia boleh ditarik balik pada bila-bila masa.

Jawapan

A · Persetujuan sukarela oleh pesakit yang berkeupayaan, selepas menerima maklumat yang mencukupi
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Remove the gloves, perform hand hygiene and put on new sterile gloves

Mengapa ini jawapannya

A sterile glove that touches a non-sterile surface is contaminated and must be replaced. Cleaning it or covering it does not restore sterility.

Jawapan

B · Remove the gloves, perform hand hygiene and put on new sterile gloves
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · A trained sitter or video monitoring with staff nearby

Mengapa ini jawapannya

Close observation by a sitter or video monitoring allows staff to step in quickly, without restricting the patient. It is often combined with reorientation and family presence.

Jawapan

B · A trained sitter or video monitoring with staff nearby
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · The nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead

Mengapa ini jawapannya

The nasal spray influenza vaccine contains live, weakened virus and is avoided in immunosuppressed people. The inactivated injectable vaccine is safe and recommended for them.

Jawapan

C · The nasal spray is a live vaccine, so the injected inactivated vaccine is used instead
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · A parent of a 6-week-old with a temperature of 38.3 °C

Mengapa ini jawapannya

A fever in an infant under about 3 months old needs urgent assessment, because serious bacterial infection is more likely and signs can be subtle. The other calls are routine.

Jawapan

A · A parent of a 6-week-old with a temperature of 38.3 °C
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Metabolic alkalosis

Mengapa ini jawapannya

Repeated vomiting of stomach contents loses hydrochloric acid, causing metabolic alkalosis, often with low chloride and potassium. Fluids and electrolytes are corrected before surgery.

Jawapan

A · Metabolic alkalosis
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Better exercise capacity and quality of life

Mengapa ini jawapannya

Pulmonary rehabilitation improves breathlessness, exercise tolerance and well-being, and reduces hospital admissions. It does not reverse the underlying lung damage.

Jawapan

B · Better exercise capacity and quality of life
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · An epidural haematoma or abscess compressing the spinal cord

Mengapa ini jawapannya

Increasing motor block, back pain or new weakness after an epidural can mean a haematoma or abscess compressing the cord. This is a surgical emergency: stop the infusion and get urgent medical review.

Jawapan

D · An epidural haematoma or abscess compressing the spinal cord
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Serum sodium, which may fall too low

Mengapa ini jawapannya

Desmopressin acts like ADH, so the kidneys retain water. If the patient drinks too much, water retention can cause hyponatremia, which may lead to confusion and seizures. Sodium, weight and fluid balance are monitored.

Jawapan

C · Serum sodium, which may fall too low
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Magnesium is excreted by the kidneys, so it can build up to toxic levels

Mengapa ini jawapannya

Magnesium is cleared by the kidneys, so falling urine output and rising creatinine raise the risk of toxicity. The nurse checks deep tendon reflexes, respiratory rate and level of consciousness, reports the findings and keeps calcium gluconate available as the antidote.Disemak dengan: Magnesium Toxicity (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Jawapan

A · Magnesium is excreted by the kidneys, so it can build up to toxic levels
11.Farmakologi

Jawapan: D · Ia jatuh, kerana agonis separa bersaing untuk reseptor

Mengapa ini jawapannya

Agonis separa mempunyai keberkesanan lebih rendah. Apabila ia menggantikan agonis penuh daripada reseptor, jumlah tindak balas menurun. Buprenorfin boleh mencetuskan tarikan pada orang yang menggunakan agonis opioid penuh atas sebab ini.

Jawapan

D · Ia jatuh, kerana agonis separa bersaing untuk reseptor
12.Farmakologi

Jawapan: C · Stevens–Johnson syndrome; stop the drug and get urgent medical care

Mengapa ini jawapannya

Stevens–Johnson syndrome is a severe drug reaction with skin blistering and mucosal involvement. Sulfonamides are a common cause, and the drug must be stopped immediately.

Jawapan

C · Stevens–Johnson syndrome; stop the drug and get urgent medical care
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · A sudden high potassium level can cause cardiac arrest

Mengapa ini jawapannya

Rapid or concentrated IV potassium can cause cardiac arrest. It is given diluted, by infusion, at controlled rates (often with a pump and ECG monitoring for higher rates). Concentrated ampoules are tightly controlled in hospitals because of fatal errors.

Jawapan

B · A sudden high potassium level can cause cardiac arrest
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Pulsus paradoxus

Mengapa ini jawapannya

Pulsus paradoxus is an exaggerated inspiratory fall in systolic pressure (more than 10 mmHg). In tamponade, the right ventricle fills on inspiration and pushes the septum left, reducing left ventricular output. It also occurs in severe asthma. A collapsing pulse suggests aortic regurgitation.

Jawapan

A · Pulsus paradoxus
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Insulin memindahkan kalium ke dalam sel, jadi aras boleh jatuh dengan cepat

Mengapa ini jawapannya

Pesakit dalam DKA mempunyai defisit kalium seluruh badan yang besar walaupun kalium serum normal atau tinggi pada mulanya. Insulin mengalihkan kalium ke dalam sel, yang boleh menyebabkan hipokalemia berbahaya. Kalium diperiksa dengan kerap dan ditambah ke dalam cecair seperti yang dipreskripsikan; jika sangat rendah, insulin mungkin ditangguhkan sehingga penggantian bermula.

Jawapan

D · Insulin memindahkan kalium ke dalam sel, jadi aras boleh jatuh dengan cepat
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · DI nefrogenik disebabkan oleh litium

Mengapa ini jawapannya

Litium ialah punca lazim DI nefrogenik, di mana duktus pengumpul tidak bertindak balas terhadap ADH, jadi desmopresin hanya mempunyai sedikit kesan. Pengurusan termasuk semakan pakar tentang litium, akses kepada air dan pemantauan aras natrium dan litium.

Jawapan

B · DI nefrogenik disebabkan oleh litium
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · The wound is colonised; antibiotics are not usually needed

Mengapa ini jawapannya

Bacteria on the surface without clinical signs of infection is colonisation. Antibiotics are guided by clinical signs such as spreading redness, pain, heat, pus or systemic illness, not by a swab alone.

Jawapan

B · The wound is colonised; antibiotics are not usually needed
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Stop the feed at once and seek urgent medical advice

Mengapa ini jawapannya

Pain on feeding, external leakage or new bleeding soon after PEG insertion may mean feed is leaking into the peritoneum. Feeding and medicines are stopped immediately and senior review is arranged to exclude peritonitis.

Jawapan

C · Stop the feed at once and seek urgent medical advice
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Kehamilan berganda atau cecair amnion berlebihan

Mengapa ini jawapannya

Tinggi fundus yang lebih besar daripada tarikh mencadangkan kehamilan berganda, polihidramnios, janin besar atau tarikh yang salah. Sekatan pertumbuhan, oligohidramnios dan penurunan janin menjadikan ukuran lebih kecil.

Jawapan

B · Kehamilan berganda atau cecair amnion berlebihan
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Advise limiting caffeine to about 200 mg a day, roughly two cups of coffee

Mengapa ini jawapannya

Guidelines advise limiting caffeine to about 200 mg a day in pregnancy because higher intakes are linked to low birth weight and miscarriage. Energy drinks and some teas also contain caffeine.

Jawapan

A · Advise limiting caffeine to about 200 mg a day, roughly two cups of coffee
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · Fever for at least 5 days, red eyes without discharge, cracked red lips and swollen hands and feet

Mengapa ini jawapannya

Kawasaki disease causes persistent fever plus features such as non-purulent conjunctivitis, red cracked lips and strawberry tongue, rash, swollen hands and feet and enlarged neck lymph nodes. The other options describe croup, chickenpox and roseola.

Jawapan

D · Fever for at least 5 days, red eyes without discharge, cracked red lips and swollen hands and feet
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · A four-sided fence with a self-closing, self-latching gate, plus constant supervision

Mengapa ini jawapannya

Isolation fencing that fully separates the pool from the house and garden, combined with active adult supervision, is the most effective protection. Flotation aids and lessons do not replace supervision, and toddlers cannot reliably follow safety rules.

Jawapan

A · A four-sided fence with a self-closing, self-latching gate, plus constant supervision
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · It blocks NMDA glutamate receptors

Mengapa ini jawapannya

Memantine is an NMDA receptor antagonist used in moderate to severe Alzheimer's disease. It may be combined with a cholinesterase inhibitor.

Jawapan

A · It blocks NMDA glutamate receptors
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · An ECG to look for a prolonged QT interval

Mengapa ini jawapannya

Haloperidol and several other antipsychotics can prolong the QT interval, which increases the risk of dangerous ventricular arrhythmias. Fainting and palpitations need an ECG and a check of potassium and magnesium.

Jawapan

A · An ECG to look for a prolonged QT interval
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 12.3 mL

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat persepuluh

12.3129 → 3

Hanya digit seterusnya yang menentukan

12.3129 → 1
1 ialah 4 atau kurang, jadi 3 kekal.
Digit selepasnya (29) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 12.3 mL

Jawapan

x = 12.3 mL
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 772.5 mL

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Setiap item dalam mL

3 tbsp = 3·15 = 45 mL
1½ tsp = 1.5·5 = 7.5 mL
8 fl oz = 8·30 = 240 mL
2 cawan = 2·240 = 480 mL

Tambah

V = 45 + 7.5 + 240 + 480 = 772.5 mL

Jawapan

V = 772.5 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 2.2 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 2.5·22 = 55 mg

Isi padu

V = 55/25 = 2.2 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 2.2 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 1.8 mL

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos daripada berat

5·14 = 70 mg

Isi padu

V = (70/200)·5 = 1.75 ≈ 1.8 mL

Jawapan

V = 1.8 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 8 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

5·60 = 300 min

Kadar titisan

R = 250·10/300 = 8.333 ≈ 8 gtt/min

Jawapan

R = 8 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 8 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 12.5 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

250/100 = 2.5 mg/mL

Kadar dos

D = 2.5·5 = 12.5 mg/h

Jawapan

D = 12.5 mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 26.6 mL/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit sejam

14·95 = 1 330 unit/h

Kepekatan

12 500/250 = 50 unit/mL

Kadar pam

R = 1330/50 = 26.6 mL/h

Jawapan

R = 26.6 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: D = 9.4 mcg/kg/min

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

800 000/500 = 1600 mcg/mL

Mikrogram seminit

26·1600 = 41600 mcg/h
41600/60 = 693.3 mcg/min

Per kilogram

D = 693.3/74 = 9.369 ≈ 9.4 mcg/kg/min

Jawapan

D = 9.4 mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: U = 1.38 mL/kg/h

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah air kencing

425 + 400 = 825 mL

Per kilogram sejam

U = 825/(50·12) = 1.375 ≈ 1.38 mL/kg/h

Jawapan

U = 1.38 mL/kg/h
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 19 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

75·2 = 150 mL
1000 − 150 = 850 mL tinggal

Bahagian kedua

850/50 = 17 h

Jumlah masa

t = 2 + 17 = 19 h

Jawapan

t = 19 h

Itu kira-kira 19 h 00 min, jadi beg habis pada kira-kira 06:30.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 16

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sangat terhad → 2
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: kerap berjalan → 4
mobiliti: tiada had → 4
pemakanan: cemerlang → 4
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 2 + 1 + 4 + 4 + 4 + 1 = 16

Jawapan

B = 16
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tinggi

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 25/min → 3
SpO₂ 96% → 0
bernafas udara → 0
SBP 88 mmHg → 3
HR 70/min → 0
sedar (A) → 0
T 35.8 °C → 1

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 1 = 7
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

tinggi

Jawapan

tinggi

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Osm = 287 mOsm/kg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Osmolaliti terhitung

Osm = 2·130 + 5.3 + 21.2 = 286.5 ≈ 287 mOsm/kg

Jawapan

Osm = 287 mOsm/kg
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: PaCO₂ = 44.8 mmHg

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

PaCO₂ yang dijangka

0.7·34 + 21 = 44.8 mmHg

Jawapan

PaCO₂ = 44.8 mmHg

Kenaikan itu ada had: PaCO₂ jarang melebihi kira-kira 55 mmHg daripada pampasan sahaja.

39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: flutter atrium, konduksi 2:1

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 12 petak kecil, 1500 ÷ 12 ≈ 125 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.48 s.
3. Gelombang P: tiada; gelombang flutter bergigi gergaji yang teratur setiap 0.24 s (250 seminit), 2 bagi setiap QRS.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

flutter atrium, konduksi 2:1

Jawapan

flutter atrium, konduksi 2:1
40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: PR terpanjang = 0.4 s

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Tandakan gelombang P satu demi satu

P–P = 1.00 s, teratur; satu gelombang P dalam setiap 4 tidak dikonduksikan

PR dalam setiap kumpulan

PR₁ = 0.20 s, PR₂ = 0.32 s, PR₃ = 0.40 s

Jawapan

PR terpanjang = 0.4 s

Langkah PR yang terbesar berlaku antara denyutan pertama dan kedua dalam satu kumpulan; langkah seterusnya lebih kecil, itulah sebabnya sela R–R memendek sebelum jeda.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions