Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Skor Skala Koma Glasgow manakah yang menunjukkan pesakit yang sepenuhnya peka?

  1. A12
  2. B10
  3. C3
  4. D15
2.Asas kejururawatanSukar

The intact skin over a patient's heel is deep purple and feels boggy. What should be suspected?

  1. AA category 1 pressure ulcer that will heal by itself
  2. BA fungal skin infection
  3. CA suspected deep tissue injury
  4. DA normal bruise from a minor knock
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

An infant has had a cleft lip repair. Why are elbow restraints often used?

  1. ATo hold the IV line in place during feeds and stop it being pulled out
  2. BTo stop the infant’s hands reaching the mouth while still allowing arm movement
  3. CTo keep the infant from rolling over in the crib
  4. DTo prevent the infant from sucking a pacifier
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A patient on airborne precautions for tuberculosis wants to walk in the hallway. What is the best response?

  1. AAllow it, as long as they walk quickly
  2. BAllow it, as long as the patient wears an N95 respirator in the corridor
  3. CExplain that they must stay in the room, and offer ways to stay active inside it
  4. DAllow it, if they avoid the nurses’ station
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient taking lithium has vomiting, diarrhea and a new coarse tremor. What should the nurse do?

  1. AEncourage the patient to cut down on salt and fluids
  2. BReassure the patient that a coarse tremor is expected at first
  3. CHold the next dose and report for an urgent lithium level
  4. DGive the dose with food to reduce the stomach upset
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

An older patient with heart failure is receiving a second unit of blood. She becomes breathless, with crackles in both lungs and a rising blood pressure. What is most likely happening?

  1. AA mild allergic reaction with hives
  2. BAn expected effect of the first unit
  3. CHypoglycemia caused by the stored blood product
  4. DTransfusion-associated circulatory overload
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Pesakit diabetes jenis 1 muntah dan makan sedikit. Apakah nasihat hari sakit yang betul?

  1. AHentikan insulin sehingga makan seperti biasa semula untuk mengelakkan hipoglisemia
  2. BJangan hentikan insulin; semak glukosa dan keton dengan lebih kerap
  3. CKurangkan separuh pengambilan cecair untuk mengelakkan muntah
  4. DSemak glukosa sekali sehari sahaja
8.Kejururawatan klinikalSukar

Why are patients with nephrotic syndrome at increased risk of blood clots?

  1. AThey lose most of their platelets in the urine every day
  2. BThey lose all their red cells in the urine, which thickens the remaining blood
  3. CAnticoagulant proteins are lost in the urine and clotting factors rise
  4. DTheir blood pressure is always very low
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

When is a peak level for an IV aminoglycoside such as gentamicin usually drawn?

  1. AExactly 24 hours after the first dose
  2. BJust before the next dose is started
  3. CAt any time convenient for the patient
  4. DAbout 30 minutes after the infusion ends
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Selepas kemoterapi untuk limfoma yang membesar pantas, corak keputusan manakah yang mencadangkan sindrom lisis tumor?

  1. ANatrium tinggi dan glukosa rendah sahaja
  2. BKalium rendah, fosfat rendah, asid urik rendah dan kalsium meningkat
  3. CKalium tinggi, fosfat tinggi, asid urik tinggi dan kalsium rendah
  4. DElektrolit normal dengan hemoglobin tinggi
11.FarmakologiSederhana

A patient is due the first dose of IV cefuroxime. Which question is most important before giving it?

  1. A"Have you ever had a reaction to penicillin or another antibiotic?"
  2. B"Do you prefer the drip in your left arm or in your right arm?"
  3. C"Have you taken paracetamol today?"
  4. D"Have you eaten anything in the last two hours?"
12.FarmakologiSukar

A man taking spironolactone for heart failure develops painful breast enlargement. Which change may be considered?

  1. ASwitching to eplerenone, which has fewer anti-androgen effects
  2. BAdding testosterone injections
  3. CSwitching to potassium chloride tablets
  4. DDoubling the spironolactone dose to overcome the side effect
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient is going home with a 24-hour Holter monitor. Which instruction is most important?

  1. ARemove the monitor whenever symptoms occur and restart it
  2. BKeep a diary of symptoms and activities with the times
  3. CStay in bed for the full 24 hours so the trace is clear
  4. DShower as normal with the monitor on
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Seorang pesakit kegagalan jantung sesak nafas ketika berehat, dengan bahagian periferi yang sejuk, TD sistolik 80 mmHg dan pengeluaran air kencing yang menurun. Apakah yang ditunjukkan oleh ini?

  1. ADehidrasi ringan yang akan dibetulkan oleh cecair oral
  2. BKegagalan jantung kronik yang stabil dan terkompensasi dengan baik
  3. CRenjatan kardiogenik dengan perfusi tisu yang lemah
  4. DKebimbangan yang menyebabkan tindak balas vasovagal
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Corak elektrolit manakah yang tipikal bagi penyakit Addison?

  1. AKalsium tinggi dan fosfat rendah
  2. BKalium rendah dan glukosa rendah
  3. CNatrium tinggi dan kalium rendah
  4. DNatrium rendah dan kalium tinggi
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

An older man was found on the floor after lying there for many hours. His urine is dark brown, and his creatine kinase is very high. What is the main kidney risk and the key treatment?

  1. AHypothermia, treated with a fluid restriction
  2. BA urinary infection, treated with oral antibiotics only
  3. CA kidney stone, treated with strong pain relief
  4. DAKI from rhabdomyolysis, treated with generous IV fluids
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which treatment often relieves pain from a bone metastasis?

  1. AComplete bed rest for a month
  2. BIron supplements by mouth for several months
  3. CPalliative radiotherapy to the area
  4. DA diet low in calcium and vitamin D
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

An older patient with atrial fibrillation has sudden severe abdominal pain, but the abdomen is soft with little tenderness. Lactate is raised. What should the nurse suspect?

  1. AMuscle strain from coughing
  2. BAcute mesenteric ischaemia
  3. CSimple constipation
  4. DIrritable bowel syndrome
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman on day 3 after a caesarean has calf pain, swelling and warmth in one leg. What should the nurse do?

  1. AApply a heating pad and reassess tomorrow
  2. BReport it promptly and avoid massaging the leg
  3. CMassage the calf to relieve the cramp
  4. DEncourage her to do vigorous leg exercises
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Bilakah penekanan dada ditunjukkan semasa resusitasi bayi baru lahir?

  1. ASetiap kali skor APGAR di bawah 7
  2. BSebaik sahaja bayi tidak menangis semasa kelahiran
  3. CApabila kadar denyutan jantung kekal di bawah 60/min walaupun selepas sekurang-kurangnya 30 saat pengudaraan yang berkesan
  4. DApabila kadar denyutan jantung di bawah 120/min pada usia 1 minit, walaupun sebelum sebarang pengudaraan diberikan
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A child is sent home after a minor head injury. Which sign should parents report straight away?

  1. AA small bump on the forehead
  2. BRepeated vomiting
  3. CWanting a nap at the usual time
  4. DMild soreness at the site
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A preterm baby on milk feeds develops a distended abdomen, larger gastric aspirates and blood in the stool. What should the nurse do first?

  1. ARecord it and review at the next feed
  2. BStop feeds and report at once
  3. CIncrease the feeds to help the bowel work
  4. DGive a glycerine suppository and wait
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Bilakah delirium tremens paling berkemungkinan bermula selepas minuman terakhir?

  1. AKira-kira 2 hingga 4 hari (48 hingga 96 jam)
  2. BSelepas 2 minggu
  3. CDalam masa 1 hingga 2 jam
  4. DSelepas 2 bulan
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A new nurse asks why the therapeutic relationship is different from a social relationship. Which statement is correct?

  1. AThe patient is responsible for setting the boundaries of the relationship
  2. BIt has no fixed end, and it can continue as a friendship after discharge if both the nurse and the patient want it to
  3. CBoth people share their needs equally, as in any friendship
  4. DIt is goal-directed and focused on the patient's needs, with the nurse responsible for keeping boundaries
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C104.5 °F? °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 104.5 °F. Tukarkan kepada darjah Celsius T dengan °C = (°F − 32) × 5/9. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

104.5 °F
T = °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
3.9 mg/dL? µmol/L1 mg/dL = 88.4 µmol/L

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Keputusan kreatinina serum ialah 3.9 mg/dL. Dengan menggunakan 1 mg/dL = 88.4 µmol/L untuk kreatinina, cari c dalam µmol/L kepada nombor bulat yang terdekat.

3.9 mg/dL1 mg/dL = 88.4 µmol/L
c = µmol/L
27.Pengiraan dosSederhana
20%10 mLm = ? mg

Berapa miligram ubat m terdapat dalam 10 mL larutan 20% (b/i)?

20% w/v10 mL
m = mg
28.Pengiraan dosSukar
250 mg/5 mLV = ? mL

Seorang kanak-kanak berberat 14 kg dipreskripsi 15 mg/kg setiap dos suspensi oral yang mengandungi 250 mg dalam 5 mL. Berapakah isi padu V yang anda berikan?

14 kg15 mg/kg250 mg/5 mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
860 mLtinggal? mL/h3 h tinggal

1500 mL diarahkan selama 6 jam. Selepas 3 jam anda mendapati 860 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Kepada kadar R dalam mL/j berapakah pam mesti ditetapkan semula?

1500 mL / 6 hselepas 3 h: 860 mL
R = mL/h
30.Kadar infusi IVSukar
200 mg250 mL24 mL/h? mcg/min

Satu infusi 200 mg dalam 250 mL berjalan pada 24 mL/j. Berapa mikrogram seminit D yang diterima pesakit?

200 mg/250 mL24 mL/h
D = mcg/min
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
250 unit250 mLinsulin biasa10 mL/h? unit/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 250 unit insulin biasa dalam 250 mL berjalan pada 10 mL/j. Berapa unit sejam D yang diterima pesakit?

250 unit/250 mL10 mL/h
D = unit/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h67 kg4 mcg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit berberat 67 kg mempunyai arahan norepinephrine pada 4 mcg/min. Beg mengandungi 4 mg dalam 250 mL. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

4 mg/250 mL4 mcg/min67 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamair350 mLteh240 mLjeli120 mLketulan ais120 mLInfusi IV75 mL/h × 8 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing225 mLair kencing300 mLair kencing475 mLair kencing325 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL. Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

air: 350 mLteh: 240 mLjeli: 120 mLketulan ais: 120 mLInfusi IV: 75 mL/h × 8 hantibiotik IV: 1 × 100 mL
I = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL150 mL diinfuskan150 mL/h17:30t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 150 mL/j. Pada 17:30, 150 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL150 mL diinfuskan150 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: terjejas; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
36.Skor penilaian klinikalSukar
tiada risikorisiko ringanrisiko sederhanarisiko tinggirisiko sangat tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sedikit terhad; kelembapan: kadang-kadang lembap; aktiviti: kerap berjalan; mobiliti: sedikit terhad; pemakanan: cemerlang; geseran dan ricih: tiada masalah ketara. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.

  1. 1tiada risiko
  2. 2risiko ringan
  3. 3risiko sederhana
  4. 4risiko tinggi
  5. 5risiko sangat tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.42PaCO₂mmHg354550HCO₃⁻mmol/L222631tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.42, PaCO₂ 50 mmHg (6.7 kPa) dan HCO₃⁻ 31 mmol/L. Gangguan utamanya ialah alkalosis metabolik. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.42PaCO₂ 50 mmHg (6.7 kPa)HCO₃⁻ 31 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Nilai latihan: Na⁺ 139, Cl⁻ 112 dan HCO₃⁻ 9 mmol/L. Hitung nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), menggunakan AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Beri dua tempat perpuluhan.

Na⁺ 139 mmol/LCl⁻ 112 mmol/LHCO₃⁻ 9 mmol/L
nisbah delta =
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Bazett QTc = QT/√RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVfibrilasi atriumtakikardia sinustorsades de pointestakikardia ventrikel

Kenal pasti rentak pada jalur lead II ini. Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1fibrilasi atrium
  2. 2takikardia sinus
  3. 3torsades de pointes
  4. 4takikardia ventrikel

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · 15

Mengapa ini jawapannya

GCS terentang daripada 3 (koma dalam) hingga 15 (sepenuhnya peka). Skor 8 atau kurang biasanya bermaksud saluran udara terjejas.

Jawapan

D · 15
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · A suspected deep tissue injury

Mengapa ini jawapannya

A purple or maroon area of intact skin, often firm or boggy, suggests deep tissue injury from pressure and shear. It can quickly become a deep open ulcer, so pressure must be removed at once.

Jawapan

C · A suspected deep tissue injury
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · To stop the infant’s hands reaching the mouth while still allowing arm movement

Mengapa ini jawapannya

Elbow restraints keep the elbows straight so the infant cannot touch the suture line. They are removed regularly, one at a time, for skin checks and movement under supervision.

Jawapan

B · To stop the infant’s hands reaching the mouth while still allowing arm movement
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Explain that they must stay in the room, and offer ways to stay active inside it

Mengapa ini jawapannya

Patients on airborne precautions stay in the negative-pressure room with the door closed, leaving only for essential tests while wearing a surgical mask. The nurse explains why and helps the patient cope with confinement.

Jawapan

C · Explain that they must stay in the room, and offer ways to stay active inside it
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Hold the next dose and report for an urgent lithium level

Mengapa ini jawapannya

Vomiting, diarrhea and a coarse tremor suggest lithium toxicity. The nurse holds the dose and reports so a serum level can be checked; low salt or fluid intake raises lithium levels further.

Jawapan

C · Hold the next dose and report for an urgent lithium level
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Transfusion-associated circulatory overload

Mengapa ini jawapannya

Breathlessness, crackles and hypertension during a transfusion in a patient with heart failure suggest circulatory overload. The nurse stops the transfusion, sits the patient up, gives oxygen as prescribed and informs the provider, who may prescribe a diuretic.

Jawapan

D · Transfusion-associated circulatory overload
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Jangan hentikan insulin; semak glukosa dan keton dengan lebih kerap

Mengapa ini jawapannya

Menghentikan insulin dalam diabetes jenis 1 boleh dengan cepat menyebabkan DKA. Pesakit patut meneruskan insulin, memantau glukosa dan keton, minum cecair dan mendapatkan bantuan jika keton meningkat.

Jawapan

B · Jangan hentikan insulin; semak glukosa dan keton dengan lebih kerap
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Anticoagulant proteins are lost in the urine and clotting factors rise

Mengapa ini jawapannya

Loss of proteins such as antithrombin in the urine, together with increased hepatic production of clotting factors, creates a hypercoagulable state. Some patients need anticoagulation.

Jawapan

C · Anticoagulant proteins are lost in the urine and clotting factors rise
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · About 30 minutes after the infusion ends

Mengapa ini jawapannya

Peak aminoglycoside levels are usually drawn about 30 minutes after a 30-minute infusion ends, to confirm the level is high enough to kill bacteria. Troughs, drawn just before the next dose, check for accumulation. Local protocols may differ, especially with once-daily dosing.

Jawapan

D · About 30 minutes after the infusion ends
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Kalium tinggi, fosfat tinggi, asid urik tinggi dan kalsium rendah

Mengapa ini jawapannya

Apabila banyak sel tumor terpecah, kalium, fosfat dan asid nukleik (yang menjadi asid urik) membanjiri darah. Fosfat mengikat kalsium, maka kalsium menurun. Risikonya termasuk aritmia dan kecederaan buah pinggang akut.Disemak dengan: Tumor Lysis Syndrome (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)

Jawapan

C · Kalium tinggi, fosfat tinggi, asid urik tinggi dan kalsium rendah
11.Farmakologi

Jawapan: A · "Have you ever had a reaction to penicillin or another antibiotic?"

Mengapa ini jawapannya

Allergy history must be checked before any first antibiotic dose. Cephalosporins share the beta-lactam ring with penicillins, so a history of severe penicillin allergy is important.

Jawapan

A · "Have you ever had a reaction to penicillin or another antibiotic?"
12.Farmakologi

Jawapan: A · Switching to eplerenone, which has fewer anti-androgen effects

Mengapa ini jawapannya

Spironolactone has anti-androgenic and progestogenic effects that can cause gynaecomastia. Eplerenone is a more selective mineralocorticoid antagonist with a much lower risk of this effect.

Jawapan

A · Switching to eplerenone, which has fewer anti-androgen effects
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Keep a diary of symptoms and activities with the times

Mengapa ini jawapannya

A Holter monitor records the ECG continuously during normal daily life. A diary of symptoms and activities lets the reviewer match symptoms such as palpitations or dizziness to the rhythm. The device is kept dry unless it is designed to be waterproof.

Jawapan

B · Keep a diary of symptoms and activities with the times
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Renjatan kardiogenik dengan perfusi tisu yang lemah

Mengapa ini jawapannya

Renjatan kardiogenik ialah kegagalan pam dengan hipotensi dan hipoperfusi (kulit sejuk, oliguria, kekeliruan, laktat meningkat), selalunya dengan kongesti pulmonari. Ia memerlukan semakan penjagaan kritikal segera. Bolus cecair yang besar boleh memburukkan kongesti melainkan dipandu oleh penilaian yang teliti.

Jawapan

C · Renjatan kardiogenik dengan perfusi tisu yang lemah
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Natrium rendah dan kalium tinggi

Mengapa ini jawapannya

Kekurangan aldosteron menyebabkan kehilangan natrium dan pengekalan kalium, memberikan hiponatremia dan hiperkalemia. Kekurangan kortisol menambah hipoglisemia dan hipotensi.

Jawapan

D · Natrium rendah dan kalium tinggi
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · AKI from rhabdomyolysis, treated with generous IV fluids

Mengapa ini jawapannya

Prolonged pressure damages muscle (rhabdomyolysis), releasing myoglobin, which is toxic to the tubules, as well as potassium. Early, generous IV fluids with close monitoring of urine output, potassium and creatinine help protect the kidneys.

Jawapan

D · AKI from rhabdomyolysis, treated with generous IV fluids
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Palliative radiotherapy to the area

Mengapa ini jawapannya

A single fraction or short course of radiotherapy relieves pain from bone metastases in many patients. Analgesia, including NSAIDs where suitable, and bone-targeted drugs are also used.

Jawapan

C · Palliative radiotherapy to the area
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Acute mesenteric ischaemia

Mengapa ini jawapannya

An embolus from AF can block the mesenteric artery, causing bowel ischaemia. Early signs are severe pain with few findings; raised lactate and peritonitis appear as the bowel dies. It needs urgent CT and surgery.

Jawapan

B · Acute mesenteric ischaemia
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Report it promptly and avoid massaging the leg

Mengapa ini jawapannya

One-sided calf pain, swelling and warmth suggest deep vein thrombosis, and the postnatal period is a high-risk time. The leg should not be massaged, and the provider should be informed for urgent assessment.

Jawapan

B · Report it promptly and avoid massaging the leg
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Apabila kadar denyutan jantung kekal di bawah 60/min walaupun selepas sekurang-kurangnya 30 saat pengudaraan yang berkesan

Mengapa ini jawapannya

Penekanan dimulakan jika kadar denyutan jantung kekal di bawah 60/min selepas pengudaraan yang berkesan, diberikan dalam nisbah 3:1 dengan nafas. Kebanyakan bayi baru lahir bertindak balas terhadap pengudaraan yang baik sahaja.

Jawapan

C · Apabila kadar denyutan jantung kekal di bawah 60/min walaupun selepas sekurang-kurangnya 30 saat pengudaraan yang berkesan
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Repeated vomiting

Mengapa ini jawapannya

Parents should seek urgent help for repeated vomiting, increasing drowsiness or difficulty waking, worsening headache, confusion, seizures, unequal pupils or weakness. A small bump and mild local pain are common.

Jawapan

B · Repeated vomiting
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Stop feeds and report at once

Mengapa ini jawapannya

Necrotising enterocolitis (NEC) is suspected. Feeds are stopped, the stomach is decompressed, the baby is monitored closely and the medical team is informed urgently for X-ray, antibiotics and possible surgery.

Jawapan

B · Stop feeds and report at once
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Kira-kira 2 hingga 4 hari (48 hingga 96 jam)

Mengapa ini jawapannya

Masa tipikal: gegaran dan kebimbangan dari kira-kira 6–24 jam, sawan penarikan dari kira-kira 12–48 jam dan delirium tremens dari kira-kira 48–96 jam. Masa berbeza antara pesakit.

Jawapan

A · Kira-kira 2 hingga 4 hari (48 hingga 96 jam)
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · It is goal-directed and focused on the patient's needs, with the nurse responsible for keeping boundaries

Mengapa ini jawapannya

A therapeutic relationship has a clear purpose, focuses on the patient's needs and has a planned end. The nurse, not the patient, is responsible for keeping professional boundaries.

Jawapan

D · It is goal-directed and focused on the patient's needs, with the nurse responsible for keeping boundaries
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 40.3 °C

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Tolak 32

104.5 − 32 = 72.5

Darabkan dengan 5/9

T = 72.5·5/9 = 40.28 ≈ 40.3 °C

Jawapan

T = 40.3 °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: c = 345 µmol/L

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Tukar

c = 3.9·88.4 = 344.8 ≈ 345 µmol/L

Jawapan

c = 345 µmol/L
27.Pengiraan dos

Jawapan: m = 2000 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0.1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Kepekatan

20% = 20 g/100 mL = 200 mg/mL

Jisim ubat

m = 200·10 = 2000 mg

Jawapan

m = 2000 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 4.2 mL

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos daripada berat

15·14 = 210 mg

Isi padu

V = (210/250)·5 = 4.2 mL

Jawapan

V = 4.2 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 286.7 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

1500/6 = 250 mL/h

Kadar baharu

R = 860/3 = 286.7 mL/h

Jawapan

R = 286.7 mL/h

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 320 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

200000 mcg/250 mL = 800 mcg/mL

Dos sejam

24·800 = 19200 mcg/h

Dos seminit

D = 19200/60 = 320 mcg/min

Jawapan

D = 320 mcg/min
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: D = 10 unit/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

250/250 = 1 unit/mL

Unit sejam

D = 10·1 = 10 unit/h

Jawapan

D = 10 unit/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 15 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

4 000/250 = 16 mcg/mL

Dos sejam

Arahan adalah per minit untuk seluruh pesakit, jadi berat tidak diperlukan.

4·60 = 240 mcg/h

Kadar pam

R = 240/16 = 15 mL/h

Jawapan

R = 15 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1470 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 350 + 240 + 120 = 710 mL
ketulan ais: 120/2 = 60 mL
Infusi IV: 75·8 = 600 mL
antibiotik IV: 1·100 = 100 mL
I = 1470 mL

Jawapan

I = 1470 mL
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 2.3 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 150 = 350 mL

Masa

t = 350/150 = 2.333 ≈ 2.3 h

Jawapan

t = 2.3 h

Itu kira-kira 2 h 20 min, jadi beg habis pada kira-kira 19:50.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 35

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: tidak → 0
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat → 0
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: terjejas → 20
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 0 + 0 + 0 + 0 + 20 + 15 = 35

Jawapan

MFS = 35
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tiada risiko

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sedikit terhad → 3
kelembapan: kadang-kadang lembap → 3
aktiviti: kerap berjalan → 4
mobiliti: sedikit terhad → 3
pemakanan: cemerlang → 4
geseran dan ricih: tiada masalah ketara → 3

Tambah

Jumlah Braden = 3 + 3 + 4 + 3 + 4 + 3 = 20

Tahap risiko

20 → tiada risiko

Jawapan

tiada risiko
37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan penuh

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.42: dalam lingkungan 7.35–7.45
PaCO₂ 50 mmHg: tinggi (35–45)
HCO₃⁻ 31 mmol/L: tinggi (22–26)

Pampasan

Secara klinikal, semak juga pampasan dijangka: bagi alkalosis metabolik PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21 = 40.7–44.7 mmHg, jadi nilai 50 mmHg yang diukur menunjukkan asidosis respiratori tambahan (gangguan campuran). Jawapan di atas ialah klasifikasi peperiksaan ROME.

pampasan penuh

Jawapan

pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: nisbah delta = 0.4

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 139 − (112 + 9) = 18

Nisbah delta

(18 − 12)/(24 − 9) = 6/15 = 0.4

Jawapan

nisbah delta = 0.4

Di bawah 1: asidosis sela anion normal tambahan.

39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: QTc = 0.5 s

QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.

Ukur

QT = 10 × 0.04 = 0.40 s
RR = 16 × 0.04 = 0.64 s

Formula Bazett

QTc = 0.40/√0.64 = 0.40/0.8 = 0.5 s

Jawapan

QTc = 0.5 s

Melebihi had lazim bagi lelaki (kira-kira 0.45 s) dan wanita (kira-kira 0.46 s): memanjang. (500 ms)

40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: takikardia ventrikel

Rentak ventrikel: takikardia ventrikel ialah rentetan tiga atau lebih kompleks lebar (0.12 s atau lebih) berturut-turut pada lebih daripada 100/min, biasanya 150–250/min, teratur, tanpa gelombang P yang berkaitan. Fibrilasi ventrikel ialah gelombang yang kacau-bilau dan tidak teratur tanpa gelombang P, kompleks QRS atau gelombang T yang dapat dikenal pasti dan tiada kadar yang boleh dikira. Asistol ialah garisan yang hampir rata tanpa aktiviti ventrikel; garisan rata sentiasa disahkan dengan memeriksa pesakit, lead dan gandaan serta lead kedua. Dalam garis panduan resusitasi, VF dan VT tanpa nadi ialah rentak yang boleh dikejutkan dan asistol bukan.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 10 petak kecil, 1500 ÷ 10 ≈ 150 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.40 s.
3. Gelombang P: tiada yang dapat dikenal pasti.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.14 s, lebar (0.12 s atau lebih).

Tafsiran

takikardia ventrikel

Jawapan

takikardia ventrikel

Dalam garis panduan resusitasi, VF dan VT tanpa nadi ialah rentak yang boleh dikejutkan. Ini hanyalah latihan mengenal pasti.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions