Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

How should the heels of a bedbound patient at high risk be protected?

  1. AWrap them tightly in bandages
  2. BLift them off the mattress with a pillow under the calves
  3. CRub them with cream several times a day
  4. DRest them on a rolled towel placed directly under each heel
2.Asas kejururawatanSukar

A patient with capacity tells the nurse they do not want the operation their family keeps pushing for. What is the nurse's best action?

  1. ASay nothing to avoid a conflict with the family
  2. BSupport the patient to tell the team their wishes
  3. CTell the patient to follow the family's advice
  4. DLet the family decide, as they know the patient best
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Which IV fluid can be given with packed red blood cells in the same line?

  1. A0.9% sodium chloride
  2. B5% dextrose in water
  3. CLactated Ringer’s (Hartmann’s) solution
  4. D5% dextrose in 0.45% sodium chloride
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse teaches parents about using an infant car seat. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“We will make sure the harness straps are snug against the baby’s chest.”
  2. B“We will install the seat in the back seat, facing the rear.”
  3. C“We will use the car seat for every trip, even short ones.”
  4. D“We will put the rear-facing seat in the front so we can see the baby.”
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Seorang jururawat yang biasanya bekerja dalam obstetrik ditugaskan sementara ke unit perubatan dewasa. Pesakit manakah yang paling sesuai ditugaskan kepada jururawat ini?

  1. APesakit pneumonia yang stabil dengan antibiotik oral
  2. BPesakit dengan infusi insulin berterusan untuk ketoasidosis diabetes
  3. CPesakit dengan trakeostomi baharu
  4. DPesakit dengan pendarahan gastrousus atas yang aktif
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient with COPD on 2 L/min oxygen becomes drowsy and hard to wake. The SpO₂ is 93%. What is the priority?

  1. AGive the as-needed sedative so the patient rests comfortably
  2. BLet the patient sleep, because the saturation is above target
  3. CIncrease the oxygen to 6 L/min so that the saturation goes even higher than now
  4. DAssess breathing and escalate for a blood gas, as carbon dioxide may be rising
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Pemerhatian manakah yang paling penting selepas memberi pesakit dos pertama antibiotik baharu secara intravena?

  1. ATanda tindak balas alahan seperti ruam, berdehit atau bengkak
  2. BBerapa banyak dia berjalan pada hari itu
  3. CSama ada keguguran rambutnya bertambah
  4. DSeleranya pada hidangan seterusnya
8.Kejururawatan klinikalSukar

Pesakit pada pam PCA opioid mempunyai kadar pernafasan 7/min dan sukar dikejutkan. Apakah yang patut dilakukan dahulu?

  1. AGalakkan pesakit menekan butang PCA lebih kerap untuk keselesaan
  2. BRekodkan pemerhatian dan semak semula pada pusingan empat jam seterusnya
  3. CTingkatkan dos bolus PCA kerana pesakit mungkin kesakitan
  4. DHentikan PCA, kejutkan pesakit, beri oksigen dan pastikan nalokson diberikan
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A healthy patient's result is slightly outside the laboratory reference range, and all other results are normal. Which statement best explains why this can happen?

  1. ARanges cover about 95% of healthy people, so some fall outside
  2. BReference ranges are the same in every laboratory worldwide
  3. CAny result outside the range always means disease is present
  4. DReference ranges include every healthy person without exception
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A young adult has fatigue, bruising and fever. The white cell count is 85 × 10³/µL with many blasts, the hemoglobin is 7.9 g/dL (79 g/L) and the platelets are 22 × 10³/µL. What is the most likely diagnosis?

  1. AAcute leukemia
  2. BAcute viral infection
  3. CIron-deficiency anemia
  4. DPolycythemia vera
11.FarmakologiSederhana

Which description fits tardive dyskinesia?

  1. AInvoluntary movements of the lips, tongue and face after long-term antipsychotic use
  2. BA sudden painful spasm of the neck muscles and upward rolling of the eyes within days of the first dose
  3. CA low white cell count with sore throat and fever
  4. DHigh fever with lead-pipe rigidity and confusion
12.FarmakologiSukar

A patient with an epidural infusion of local anaesthetic becomes hypotensive. What is the most likely mechanism?

  1. AThe drug increases urine output and causes dehydration
  2. BThe local anaesthetic causes a severe allergic reaction
  3. CThe epidural catheter has caused heavy bleeding
  4. DBlockade of sympathetic nerves causes vasodilation
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

After a prescribed IV fluid bolus for hypotension, what should the nurse do next?

  1. AStart a second fluid bolus straight away without checking anything
  2. BStop all monitoring if the patient says they feel better
  3. CWait until the next routine observations in four hours
  4. DReassess heart rate, blood pressure, urine output and lung sounds
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Seorang pesakit asma mempunyai sejarah mengi selepas mengambil aspirin. Ibuprofen dipreskripsikan untuk kesakitan pasca-operasi. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMemberikannya, kerana ibuprofen tidak berkaitan dengan aspirin
  2. BMemberikannya bersama inhaler pelega pada masa yang sama
  3. CMenahannya dan meminta alternatif
  4. DMemberikannya hanya jika skor kesakitan melebihi 8/10
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A kidney transplant recipient asks about travel vaccines. Which statement is correct?

  1. ALive vaccines are usually avoided
  2. BVaccines will cause the kidney to be rejected
  3. CAll vaccines are completely safe after a transplant
  4. DOnly live vaccines are effective after a transplant
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient with a cervical spinal cord injury is helped to sit up for the first time. They become dizzy and pale, and the BP falls from 110/70 to 78/46 mmHg. What should the nurse do?

  1. AStand the patient up to improve the blood flow to the legs
  2. BGive a large meal and a strong coffee to raise the blood pressure
  3. CContinue sitting them upright, because it will pass in an hour
  4. DLower the patient back towards lying, then raise them gradually later
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Tanda manakah yang menunjukkan pankreatitis akut yang teruk dengan pendarahan ke dalam tisu?

  1. ARuam ungu pada tapak tangan dan kaki
  2. BLebam di sekeliling pusat atau rusuk
  3. CPerubahan warna kuning pada kuku jari
  4. DBengkak pada bibir, lidah dan muka
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Pada hari ke-2 pankreatitis akut yang teruk, seorang pesakit menjadi sesak nafas, dengan SpO₂ 88% dan infiltrat dua belah pada X-ray dada. Komplikasi manakah yang paling mungkin?

  1. ASerangan asma teruk akut
  2. BPneumotoraks tegang spontan
  3. CAspirasi objek asing
  4. DSindrom gangguan pernafasan akut (ARDS)
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

On day 2, a newborn has red blotches with small yellow-white centres on the trunk. The baby is well. What is most likely?

  1. AErythema toxicum
  2. BNeonatal sepsis
  3. CPort-wine stain
  4. DHerpes simplex infection
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Which statement by a pregnant woman with gestational diabetes shows she understands her care?

  1. A"Insulin will harm my baby, so I will refuse it."
  2. B"My baby's growth will not need monitoring."
  3. C"I can skip meals if my glucose is high in the morning."
  4. D"I will check my glucose as shown and record it."
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which nursing action is correct for a newborn receiving phototherapy?

  1. ACover the eyes, expose as much skin as possible and monitor temperature and hydration
  2. BStop feeds during phototherapy so that bilirubin falls faster
  3. CApply a moisturising lotion to the skin before each session to prevent drying under the lights
  4. DKeep the baby fully dressed under the lights to prevent heat loss
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A 4-month-old is brought in drowsy and vomiting, with no visible injuries. Retinal haemorrhages are found. What should the nurse suspect?

  1. AViral gastroenteritis
  2. BNormal newborn retinal changes
  3. CAbusive head trauma
  4. DMigraine
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Seorang pesakit berkeras bahawa kakitangan meracuni makanannya. Apakah pendekatan awal yang terbaik?

  1. AMengakui ketakutannya tanpa berbalah tentang kepercayaan itu dan menumpukan pada topik berasaskan realiti
  2. BBerbalah secara logik sehingga dia mengaku dia salah
  3. CBersetuju dengannya supaya dia mempercayai anda
  4. DMemberitahunya dengan tegas bahawa dia tidak akan diberi sebarang makanan sehingga dia berhenti membuat tuduhan itu
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

Lima hari selepas memulakan haloperidol, seorang pesakit mempunyai suhu 40 °C, anggota yang kaku, kekeliruan, tekanan darah yang turun naik dan berpeluh. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. ABeri satu lagi dos haloperidol untuk menenangkannya
  2. BBeri parasetamol untuk demam dan semak semula pemerhatian dalam 4 jam
  3. CGalakkan dia bersenam untuk mengurangkan kekakuan
  4. DTahan antipsikotik dan dapatkan bantuan perubatan segera
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
12345678910111214:25?2:25 AM1:25 PM2:25 PM4:25 PM

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 14:25 (jam 24 jam). Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 12 jam? Klik padanya.

14:25
  1. 12:25 AM
  2. 21:25 PM
  3. 32:25 PM
  4. 44:25 PM
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0021:3506:45t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 21:35 dan tamat pada 06:45 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa minit t ia berjalan?

21:3506:45
t = min
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 8 kg dipreskripsikan 7.5 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 25 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

8 kg7.5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 590 unit ubat yang datang sebagai 1000 unit/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

590 units1000 units/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
V = ?20 gtt/mL35 gtt/min3 h

Titisan berjalan pada 35 gtt/min melalui set 20 gtt/mL. Berapa mililiter V yang diterima pesakit dalam 3 jam?

35 gtt/min20 gtt/mL3 h
V = mL
30.Kadar infusi IVSukar
2 g500 mL? mL/h0.5 mg/min

Sebuah beg mengandungi 2 g ubat dalam 500 mL. Arahannya ialah 0.5 mg seminit. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

2 g/500 mL0.5 mg/min
R = mL/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
heparin 5 000 unit/mL60 unit/kg · 100 kg → V = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu protokol latihan memerlukan bolus heparin 60 unit/kg untuk pesakit berberat 100 kg. Vial mengandungi 5 000 unit/mL. Berapakah isi padu V yang anda sedut? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

60 unit/kg100 kg5 000 unit/mL
V = mL
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
25 mg250 mLnitroglycerin? mL/h91 kg20 mcg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit berberat 91 kg mempunyai arahan nitroglycerin pada 20 mcg/min. Beg mengandungi 25 mg dalam 250 mL. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

25 mg/250 mL20 mcg/min91 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamteh200 mLjus200 mLInfusi IV80 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing425 mLair kencing250 mLlongkang luka140 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih).

teh: 200 mLjus: 200 mLInfusi IV: 80 mL/h × 12 hantibiotik IV: 1 × 100 mLair kencing: 425 mLair kencing: 250 mLlongkang luka: 140 mL
B = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL→ 80 mL/hmula 13:30tjumlah​ = ? h125 mL/h × 4 h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 1000 mL bermula pada 13:30 dengan 125 mL/j. Selepas 4 jam kadar ditukar kepada 80 mL/j dan tidak ditukar lagi. Berapa jam t selepas permulaan beg akan kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL125 mL/h · 4 h80 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: tidak; alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: lemah; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
36.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 12/min, SpO₂ 96% bernafas udara bilik, tekanan darah 130/78 mmHg, nadi 58/min, keliru baharu, suhu 36.0 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 12SpO₂ 96%udaraSBP 130HR 58CT 36.0 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan PaCO₂ 72 mmHg (9.6 kPa). Gunakan peraturan bahawa dalam asidosis respiratori kronik HCO₃⁻ meningkat 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg PaCO₂ melebihi 40, bermula dari HCO₃⁻ 24 mmol/L, untuk mencari HCO₃⁻ yang dijangka.

PaCO₂ 72 mmHg (9.6 kPa)garis asas: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.08PaCO₂mmHg354542HCO₃⁻mmol/L222612pampasan yang sesuaiasidosis respiratori tambahanalkalosis respiratori tambahan

Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik: pH 7.08, PaCO₂ 42 mmHg (5.6 kPa), HCO₃⁻ 12 mmol/L. Bandingkan PaCO₂ terukur dengan rumus Winter. Klik tafsiran anda.

pH 7.08PaCO₂ 42 mmHg (5.6 kPa)HCO₃⁻ 12 mmol/L
  1. 1pampasan yang sesuai
  2. 2asidosis respiratori tambahan
  3. 3alkalosis respiratori tambahan
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur lead II ini menunjukkan flutter atrium. Berapakah bilangan gelombang flutter bagi setiap QRS (nilai n bagi konduksi n:1)?

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
gelombang flutter bagi setiap QRS =
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVrentak simpangfibrilasi ventrikelbradikardia sinusasistol

Kenal pasti rentak pada jalur lead II ini. Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1rentak simpang
  2. 2fibrilasi ventrikel
  3. 3bradikardia sinus
  4. 4asistol

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Lift them off the mattress with a pillow under the calves

Mengapa ini jawapannya

Heels have little padding and develop ulcers quickly. "Floating" them, with the support under the calves and the knee slightly bent, removes pressure from the heel.

Jawapan

B · Lift them off the mattress with a pillow under the calves
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Support the patient to tell the team their wishes

Mengapa ini jawapannya

As an advocate the nurse makes sure the patient's own wishes are heard. A competent adult decides about their treatment, and the family's views do not override this.

Jawapan

B · Support the patient to tell the team their wishes
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · 0.9% sodium chloride

Mengapa ini jawapannya

Only 0.9% sodium chloride is compatible with blood. Dextrose (glucose) solutions can cause red cells to clump and break down, and the calcium in lactated Ringer’s (Hartmann’s) can cause clotting.

Jawapan

A · 0.9% sodium chloride
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · “We will put the rear-facing seat in the front so we can see the baby.”

Mengapa ini jawapannya

A rear-facing car seat must never be placed in front of an active airbag, which can strike the seat with great force. Infants ride rear-facing in the back seat, with a snug harness, on every trip.

Jawapan

D · “We will put the rear-facing seat in the front so we can see the baby.”
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Pesakit pneumonia yang stabil dengan antibiotik oral

Mengapa ini jawapannya

Jururawat sementara patut menerima pesakit yang stabil yang penjagaannya menggunakan kemahiran am. Trakeostomi baharu, pendarahan aktif dan infusi insulin untuk DKA memerlukan pengalaman khusus unit dan pemantauan rapi.

Jawapan

A · Pesakit pneumonia yang stabil dengan antibiotik oral
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Assess breathing and escalate for a blood gas, as carbon dioxide may be rising

Mengapa ini jawapannya

In COPD, drowsiness can be a sign of carbon dioxide retention (hypercapnia), even when the saturation is acceptable. The nurse assesses breathing, escalates and avoids extra oxygen or sedatives that could worsen it.

Jawapan

D · Assess breathing and escalate for a blood gas, as carbon dioxide may be rising
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Tanda tindak balas alahan seperti ruam, berdehit atau bengkak

Mengapa ini jawapannya

Dos pertama membawa risiko anafilaksis. Perhatikan ruam, urtikaria, bengkak, berdehit, sesak nafas dan tekanan darah yang menurun.

Jawapan

A · Tanda tindak balas alahan seperti ruam, berdehit atau bengkak
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Hentikan PCA, kejutkan pesakit, beri oksigen dan pastikan nalokson diberikan

Mengapa ini jawapannya

Sedasi berlebihan dan pernafasan perlahan menunjukkan ketoksikan opioid. Hentikan opioid, sokong saluran udara dan pernafasan, beri oksigen dan nalokson seperti yang dipreskripsikan, dan pantau dengan rapi.

Jawapan

D · Hentikan PCA, kejutkan pesakit, beri oksigen dan pastikan nalokson diberikan
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Ranges cover about 95% of healthy people, so some fall outside

Mengapa ini jawapannya

A reference range is usually the central 95% of results from a healthy population, so about 1 in 20 healthy people will have a value just outside it. The result is interpreted with the clinical picture and previous values, and repeated if needed.Disemak dengan: How to Understand Your Lab Results · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

A · Ranges cover about 95% of healthy people, so some fall outside
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Acute leukemia

Mengapa ini jawapannya

Many circulating blasts with anemia and thrombocytopenia suggest acute leukemia: malignant cells crowd out normal production in the marrow. Despite the high white count, the patient has few working white cells and is at high risk of infection and bleeding.Disemak dengan: Laboratory Evaluation of Acute Leukemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Jawapan

A · Acute leukemia
11.Farmakologi

Jawapan: A · Involuntary movements of the lips, tongue and face after long-term antipsychotic use

Mengapa ini jawapannya

Tardive dyskinesia develops after months or years of dopamine-blocking drugs and may be permanent. Patients are screened regularly so that treatment can be changed early.

Jawapan

A · Involuntary movements of the lips, tongue and face after long-term antipsychotic use
12.Farmakologi

Jawapan: D · Blockade of sympathetic nerves causes vasodilation

Mengapa ini jawapannya

Epidural local anaesthetics block sympathetic fibres as well as sensory nerves. This dilates blood vessels and lowers blood pressure, so fluids, position changes or vasopressors may be needed.

Jawapan

D · Blockade of sympathetic nerves causes vasodilation
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Reassess heart rate, blood pressure, urine output and lung sounds

Mengapa ini jawapannya

A fluid challenge is followed by reassessment of perfusion (heart rate, BP, capillary refill, mental state, urine output) and signs of overload such as crackles, raised JVP or worsening breathlessness. The findings are reported to decide on further fluid, vasopressors or escalation.

Jawapan

D · Reassess heart rate, blood pressure, urine output and lung sounds
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Menahannya dan meminta alternatif

Mengapa ini jawapannya

Dalam penyakit pernafasan yang dicetuskan NSAID, aspirin dan NSAID perencat COX-1 yang lain boleh mencetuskan bronkospasme yang teruk. Pesakit dengan sejarah bertindak balas terhadap aspirin tidak patut menerima NSAID lain tanpa nasihat pakar. Parasetamol pada dos biasa pada amnya diterima baik.

Jawapan

C · Menahannya dan meminta alternatif
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Live vaccines are usually avoided

Mengapa ini jawapannya

Live vaccines, such as yellow fever, can cause infection in immunosuppressed patients and are usually avoided. Inactivated vaccines, such as influenza, are recommended, although the response may be weaker.

Jawapan

A · Live vaccines are usually avoided
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Lower the patient back towards lying, then raise them gradually later

Mengapa ini jawapannya

Loss of sympathetic tone causes orthostatic hypotension after high spinal injuries. The patient is reclined, and later raised gradually, often with compression stockings, an abdominal binder and sometimes medicines.

Jawapan

D · Lower the patient back towards lying, then raise them gradually later
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Lebam di sekeliling pusat atau rusuk

Mengapa ini jawapannya

Tanda Cullen (lebam periumbilikus) dan tanda Grey Turner (lebam rusuk) jarang berlaku dan merupakan tanda lewat hemoragi retroperitoneal dalam pankreatitis teruk. Ia menunjukkan prognosis yang buruk.

Jawapan

B · Lebam di sekeliling pusat atau rusuk
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · Sindrom gangguan pernafasan akut (ARDS)

Mengapa ini jawapannya

Pankreatitis teruk mencetuskan tindak balas keradangan sistemik yang boleh menyebabkan ARDS, AKI dan renjatan. Hipoksemia dengan infiltrat dua belah adalah tipikal. Eskalasi kepada penjagaan kritikal untuk sokongan pernafasan diperlukan.

Jawapan

D · Sindrom gangguan pernafasan akut (ARDS)
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Erythema toxicum

Mengapa ini jawapannya

Erythema toxicum is a common, benign rash that appears in the first days and resolves without treatment. A well baby with a typical rash needs only reassurance, but blistering or an unwell baby needs review.

Jawapan

A · Erythema toxicum
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · "I will check my glucose as shown and record it."

Mengapa ini jawapannya

Regular glucose monitoring with records guides treatment changes. Skipping meals can cause hypoglycaemia and ketosis, insulin does not cross the placenta in a meaningful amount, and fetal growth is monitored.

Jawapan

D · "I will check my glucose as shown and record it."
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: A · Cover the eyes, expose as much skin as possible and monitor temperature and hydration

Mengapa ini jawapannya

Phototherapy works on bilirubin in the skin, so maximal skin should be exposed while the eyes are shielded. Babies can lose extra fluid and become too warm or cold, so temperature, hydration and feeding are monitored; lotions can cause burns.

Jawapan

A · Cover the eyes, expose as much skin as possible and monitor temperature and hydration
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Abusive head trauma

Mengapa ini jawapannya

Abusive head trauma (shaken baby syndrome) often shows subdural haemorrhage and retinal haemorrhages with few external injuries. The infant needs urgent medical care, and the nurse follows the safeguarding procedure.

Jawapan

C · Abusive head trauma
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: A · Mengakui ketakutannya tanpa berbalah tentang kepercayaan itu dan menumpukan pada topik berasaskan realiti

Mengapa ini jawapannya

Berbalah menguatkan delusi dan merosakkan kepercayaan, dan bersetuju mengukuhkannya. Bertindak balas terhadap perasaan (ketakutan), kekal pada realiti, dan tawarkan pilihan praktikal seperti makanan yang dimeterai atau berbungkus.

Jawapan

A · Mengakui ketakutannya tanpa berbalah tentang kepercayaan itu dan menumpukan pada topik berasaskan realiti
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Tahan antipsikotik dan dapatkan bantuan perubatan segera

Mengapa ini jawapannya

Dapatan ini mencadangkan sindrom malignan neuroleptik. Hentikan antipsikotik, minta semakan perubatan segera, mulakan penyejukan dan penjagaan sokongan, dan pantau tanda vital, fungsi buah pinggang dan CK.

Jawapan

D · Tahan antipsikotik dan dapatkan bantuan perubatan segera
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 2:25 PM

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

14 − 12 = 2 → PM

Jawapan

2:25 PM

Jawapan

2:25 PM
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 550 min

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

21:35 → 24:00 = 145 min

Selepas tengah malam

00:00 → 06:45 = 405 min

Jumlah

t = 145 + 405 = 550 min

Jawapan

t = 550 min
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 2.4 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 7.5·8 = 60 mg

Isi padu

V = 60/25 = 2.4 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 2.4 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.59 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Isi padu

V = 590/1000 = 0.59 mL

Pada picagari

Pada picagari 1 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.01 mL.

Jawapan

V = 0.59 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: V = 315 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar dalam mL/j

35·60/20 = 105 mL/h

Isi padu

V = 105·3 = 315 mL

Jawapan

V = 315 mL
30.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 7.5 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Kepekatan

2000 mg/500 mL = 4 mg/mL

Dos sejam

0.5·60 = 30 mg/h

Kadar pam

R = 30/4 = 7.5 mL/h

Jawapan

R = 7.5 mL/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: V = 1.2 mL

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit diperlukan

60·100 = 6 000 unit

Isi padu

V = 6000/5000 = 1.2 mL

Jawapan

V = 1.2 mL
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 12 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

25 000/250 = 100 mcg/mL

Dos sejam

Arahan adalah per minit untuk seluruh pesakit, jadi berat tidak diperlukan.

20·60 = 1200 mcg/h

Kadar pam

R = 1200/100 = 12 mL/h

Jawapan

R = 12 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 645 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 200 + 200 = 400 mL
Infusi IV: 80·12 = 960 mL
antibiotik IV: 1·100 = 100 mL
jumlah pengambilan = 1460 mL

Jumlah pengeluaran

425 + 250 + 140 = 815 mL

Imbangan

B = 1460 − 815 = 645 mL

Jawapan

B = 645 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 10.3 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Bahagian pertama

125·4 = 500 mL
1000 − 500 = 500 mL tinggal

Bahagian kedua

500/80 = 6.25 h

Jumlah masa

t = 4 + 6.25 = 10.25 ≈ 10.3 h

Jawapan

t = 10.3 h

Itu kira-kira 10 h 15 min, jadi beg habis pada kira-kira 23:45.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 35

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: tidak → 0
alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau dibantu jururawat → 0
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: lemah → 10
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 25 + 0 + 0 + 0 + 10 + 0 = 35

Jawapan

MFS = 35
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah–sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 96% → 0
bernafas udara → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 58/min → 0
keliru baharu (C) → 3
T 36.0 °C → 1

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 1 = 4
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah–sederhana

Jawapan

rendah–sederhana

Satu skor tunggal 3 memerlukan semakan segera walaupun jumlahnya rendah.

37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: HCO₃⁻ = 35.2 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Perubahan PaCO₂

|72 − 40| = 32 mmHg → 3.2 × 10 mmHg

HCO₃⁻ yang dijangka

HCO₃⁻ = 24 + 3.5·3.2 = 35.2 mmol/L

Jawapan

HCO₃⁻ = 35.2 mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: asidosis respiratori tambahan

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

PaCO₂ yang dijangka

1.5·12 + 8 = 26 → 24–28 mmHg

Bandingkan

terukur: 42 mmHg → asidosis respiratori tambahan

Jawapan

asidosis respiratori tambahan
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: gelombang flutter bagi setiap QRS = 3

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Gelombang flutter

F–F = 5 petak kecil = 0.20 s → 1500 ÷ 5 = 300 seminit

Kompleks QRS

R–R = 15 petak kecil = 0.60 s → 1500 ÷ 15 = 100 seminit
nisbah konduksi = 300 ÷ 100 = 3:1

Jawapan

gelombang flutter bagi setiap QRS = 3
40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: asistol

Rentak ventrikel: takikardia ventrikel ialah rentetan tiga atau lebih kompleks lebar (0.12 s atau lebih) berturut-turut pada lebih daripada 100/min, biasanya 150–250/min, teratur, tanpa gelombang P yang berkaitan. Fibrilasi ventrikel ialah gelombang yang kacau-bilau dan tidak teratur tanpa gelombang P, kompleks QRS atau gelombang T yang dapat dikenal pasti dan tiada kadar yang boleh dikira. Asistol ialah garisan yang hampir rata tanpa aktiviti ventrikel; garisan rata sentiasa disahkan dengan memeriksa pesakit, lead dan gandaan serta lead kedua. Dalam garis panduan resusitasi, VF dan VT tanpa nadi ialah rentak yang boleh dikejutkan dan asistol bukan.

Lima langkah

1. Kadar: tiada kadar ventrikel yang boleh dikira.
2. Rentak: tiada; garisan yang hampir rata.
3. Gelombang P: tiada yang dapat dikenal pasti.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: tiada kompleks QRS.

Tafsiran

asistol

Jawapan

asistol

Garisan rata sentiasa disemak: periksa pesakit, lead dan gandaan, serta lihat lead kedua, kerana elektrod yang longgar atau VF halus boleh kelihatan seperti asistol.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions