Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A dying patient asks to see a chaplain or religious leader. What should the nurse do?

  1. AExplain that religious matters are not part of care
  2. BAsk the patient's doctor if a visit is allowed
  3. CArrange the visit as soon as possible
  4. DTell the patient to wait until visiting hours tomorrow
2.Asas kejururawatanSukar

Vaccinating staff against influenza breaks the chain of infection at which link?

  1. AThe mode of transmission
  2. BThe portal of exit
  3. CThe susceptible host
  4. DThe reservoir
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

Teknik menanggalkan sarung tangan manakah yang betul?

  1. ATanggalkan sarung tangan kedua dengan mencubit bahagian luarnya menggunakan tangan kosong, kemudian cuci tangan
  2. BCuci tangan yang bersarung dan guna semula sarung tangan untuk tugas seterusnya
  3. CTarik kedua-dua sarung tangan serentak pada hujung jari
  4. DTanggalkan yang pertama dengan memegang bahagian luarnya, kemudian selitkan jari kosong di bawah kolar sarung tangan kedua
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Sebuah unit menyimpan vial kalium klorida pekat dalam almari stok wad. Mengapakah banyak garis panduan keselamatan menasihatkan supaya tidak berbuat demikian?

  1. APekatan tanpa pencairan yang diberikan secara tersilap boleh menghentikan jantung
  2. BKalium klorida mesti sentiasa diberikan melalui mulut
  3. CKalium klorida terlalu mahal untuk disimpan sebagai stok am wad
  4. DVial kalium klorida luput dalam masa sehari selepas dibuka
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A parent of a child with influenza talks with the nurse. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will keep my child home from school and away from others while unwell.”
  2. B“I will give my child plenty of fluids.”
  3. C“I will call if my child has trouble breathing.”
  4. D“I will give my child aspirin to bring the fever down.”
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient has a chest drain for a pneumothorax. The nurse sees constant bubbling in the water-seal chamber. What does this most likely mean?

  1. AAn air leak in the patient or the system that needs checking
  2. BThe drain is working normally and no action is needed
  3. CThe lung has fully re-expanded, so the drain is ready to come out
  4. DThe suction is set too low and needs to be turned up
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which side effects are common after high doses of salbutamol (albuterol)?

  1. ABradycardia and drowsiness
  2. BTremor and a fast heart rate
  3. CHair loss and weight gain
  4. DConstipation and urinary retention
8.Kejururawatan klinikalSukar

An older patient found on the floor after lying there for many hours has dark brown urine and a very high creatine kinase. What is the main risk?

  1. AHypoglycaemia
  2. BA urinary tract infection from lying in urine
  3. CAcute kidney injury from rhabdomyolysis
  4. DA stroke
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

Why is a blood β-hydroxybutyrate level often preferred to a urine ketone dipstick in DKA?

  1. AIt measures the main ketone in DKA, and the dipstick may miss it
  2. BIt shows the average ketone level over the past three months
  3. CThe urine dipstick only detects ketones in people without diabetes
  4. DIt is the only test that can measure glucose and ketones together
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

The nurse teaches a patient who is collecting a 24-hour urine sample at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll empty my bladder at the end time and add that urine"
  2. B"If I forget to save one void, I'll just carry on to the end"
  3. C"I'll keep the container cool as the laboratory told me to"
  4. D"I'll ask whether any foods or drugs should be avoided first"
11.FarmakologiSederhana

Makrolida seperti klaritromisin bertindak dengan:

  1. AMerencat DNA gyrase
  2. BMerencat sintesis dinding sel
  3. CMenyekat sintesis asid folik
  4. DMengikat subunit ribosom 50S untuk merencat sintesis protein
12.FarmakologiSukar

A patient taking a GLP-1 receptor agonist such as semaglutide has severe, constant upper abdominal pain spreading to the back, with vomiting. What should the nurse suspect?

  1. AHypoglycaemia; the patient should eat sweets and continue as usual
  2. BAcute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged
  3. CExpected nausea; the patient should take the next dose with food
  4. DConstipation; a laxative will solve the problem
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Which ECG change is classically linked with hyperkalaemia?

  1. ADelta waves before the QRS
  2. BTall, peaked T waves
  3. CA sawtooth baseline
  4. DProminent U waves
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient with squamous cell lung cancer becomes confused, thirsty and constipated, with abdominal pain. Which electrolyte disturbance is most likely?

  1. AHypercalcaemia
  2. BHypomagnesaemia
  3. CHypokalaemia
  4. DHyponatraemia
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Which side effects are common with oxybutynin for an overactive bladder?

  1. AA cough and a raised potassium
  2. BDiarrhoea and heavy sweating
  3. CWeight loss and a fast tremor
  4. DDry mouth and constipation
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Pada pukul 03:00 glukosa pesakit ialah 3.6 mmol/L, tetapi sebelum sarapan ia tinggi. Mereka mengambil insulin bertindak panjang pada waktu petang. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMerawat paras rendah dan melaporkan coraknya supaya dos petang disemak semula
  2. BMenghentikan semua insulin secara kekal dan memantau glukosa setiap empat jam
  3. CMemberikan insulin tambahan pada pukul 03:00 kerana nilai pagi akan tinggi
  4. DMengabaikan bacaan malam dan bertindak berdasarkan nilai pagi sahaja
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which lifestyle change most improves the course of Crohn's disease?

  1. AEating more red meat
  2. BStopping smoking
  3. CAvoiding all exercise
  4. DDrinking more coffee
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Two days after surgery, a patient on regular ibuprofen has a low urine output and a rising creatinine, and intake has been poor. What should the nurse do?

  1. AGive the next dose with extra food
  2. BIncrease the dose to treat the pain better and encourage fluids
  3. CWithhold the next dose and report to the prescriber
  4. DChange to a higher-strength NSAID tablet
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman's epidural has just been inserted. Which nursing action is a priority in the next hours?

  1. ARestrict all oral and IV fluids
  2. BCheck her blood pressure and bladder often
  3. CKeep her lying flat on her back
  4. DEncourage her to walk around the room on her own
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman at 41 weeks has a Bishop score of 3 and is booked for induction. What is the most likely first step?

  1. ACervical ripening with a prostaglandin
  2. BAn immediate amniotomy at the bedside
  3. CA high-dose oxytocin infusion straight away
  4. DAn emergency caesarean
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which sign shows that a baby is ready to start solid foods?

  1. AHas reached 6 weeks of age
  2. BSits with support, holds the head steady and shows interest in food
  3. CHas cut a first tooth
  4. DStarts waking more often during the night and seems hungry after milk feeds
22.Kejururawatan pediatrikSukar

A healthy breastfed baby has lost 7% of her birth weight on day 3. What is the best interpretation?

  1. AThis shows breastfeeding has failed, so formula should replace breast milk from now on
  2. BThis weight loss is only normal in formula-fed babies
  3. CThis is severe dehydration and needs immediate IV fluids
  4. DThis is within the usual range; observe a feed and follow the weight
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A patient with psychosis says, "There's a man standing in the corner." The nurse sees no one there. Which response uses presenting reality?

  1. A"The man will go away if you ignore him."
  2. B"I don't see anyone in the corner, but I know it seems real to you."
  3. C"What does the man in the corner look like?"
  4. D"That's just your illness talking, so there's nothing to worry about. Try to think of something else."
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A 15-year-old tells the school nurse she has been cutting herself and asks her not to tell her parents. What is the best response?

  1. ATell her that cutting is a phase that many teenagers go through and it needs no help
  2. BExplain that safety information must be shared, and involve her in how this is done
  3. CPhone her parents at once without telling her
  4. DPromise never to tell anyone about it, so that she keeps trusting the school nurse
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
1234567891011123:05 PM?14:0515:0516:0503:05

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu dos dicatat pada 3:05 PM. Entri yang manakah merupakan masa yang sama pada jam 24 jam? Klik padanya.

3:05 PM
  1. 114:05
  2. 215:05
  3. 316:05
  4. 403:05
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
50 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi memberikan 50 mcg/min. Nyatakan kadar dos ini D dalam mg/h.

50 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.Pengiraan dosSederhana
45 kg15 mg/kg/hari4× sehariD = ? mg

Seorang pesakit berberat 45 kg. Dos yang dipreskripsikan ialah 15 mg/kg sehari, diberi dalam 4 dos yang sama. Berapakah miligram D yang diberi bagi setiap dos?

45 kg15 mg/kg/hari4× sehari
D = mg
28.Pengiraan dosSukar
200 mg/5 mLV = ? mL

Seorang kanak-kanak berberat 14 kg dipreskripsi 5 mg/kg setiap dos suspensi oral yang mengandungi 200 mg dalam 5 mL. Berapakah isi padu V yang anda berikan? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

14 kg5 mg/kg200 mg/5 mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
1490 mLtinggal? mL/h8 h tinggal

1500 mL diarahkan selama 10 jam. Selepas 2 jam anda mendapati 1490 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Kepada kadar R dalam mL/j berapakah pam mesti ditetapkan semula?

1500 mL / 10 hselepas 2 h: 1490 mL
R = mL/h
30.Kadar infusi IVSukar
100 mg50 mL10 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 100 mg ubat dalam 50 mL dan berjalan pada 10 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

100 mg/50 mL10 mL/h
D = mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
100 unit250 mLinsulin biasa? mL/h90 kg0.05 unit/kg/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi mengandungi 100 unit insulin biasa dalam 250 mL. Arahannya ialah 0.05 unit/kg/j untuk pesakit berberat 90 kg. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

100 unit/250 mL0.05 unit/kg/h90 kg
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
500 mg250 mLdobutamine? mL/h78 kg10 mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 500 dobutamine mg dalam 250 mL. Arahannya ialah 10 mcg/kg/min untuk pesakit berberat 78 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mg/250 mL10 mcg/kg/min78 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamsusu200 mLsup180 mLketulan ais100 mLInfusi IV60 mL/h × 12 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing175 mLair kencing500 mLlongkang luka40 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih). Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

susu: 200 mLsup: 180 mLketulan ais: 100 mLInfusi IV: 60 mL/h × 12 hantibiotik IV: 2 × 50 mLair kencing: 175 mLair kencing: 500 mLlongkang luka: 40 mL
B = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL100 mL diinfuskan100 mL/h20:30t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 100 mL/j. Pada 20:30, 100 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL100 mL diinfuskan100 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: ya; cara berjalan: lemah; status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
36.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 30/min, SpO₂ 96% bernafas udara bilik, tekanan darah 150/90 mmHg, nadi 88/min, sedar, suhu 36.3 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 30SpO₂ 96%udaraSBP 150HR 88AT 36.3 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.44PaCO₂mmHg354560HCO₃⁻mmol/L222639tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.44, PaCO₂ 60 mmHg (8.0 kPa) dan HCO₃⁻ 39 mmol/L. Gangguan utamanya ialah alkalosis metabolik. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.44PaCO₂ 60 mmHg (8.0 kPa)HCO₃⁻ 39 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Pada aras laut, gas latihan yang diambil pada oksigen 21% menunjukkan PaO₂ 55 mmHg (7.3 kPa) dan PaCO₂ 55 mmHg (7.3 kPa). Gunakan PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 untuk mencari Kecerunan A–a.

FiO₂ 21%PaO₂ 55 mmHg (7.3 kPa)PaCO₂ 55 mmHg (7.3 kPa)
Kecerunan A–a = mmHg
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Bazett QTc = QT/√RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVkadarrentakgelombang PSela PRTempoh QRS

Tafsirkan jalur lead II ini dengan lima langkah mengikut urutan: kadar, rentak, gelombang P, sela PR, tempoh QRS. Pada langkah yang manakah anda menemui penemuan tidak normal yang pertama? Klik langkah itu.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1kadar
  2. 2rentak
  3. 3gelombang P
  4. 4Sela PR
  5. 5Tempoh QRS

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Arrange the visit as soon as possible

Mengapa ini jawapannya

Spiritual care is an important part of end-of-life care. The nurse responds promptly to such requests and records the patient's wishes.

Jawapan

C · Arrange the visit as soon as possible
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · The susceptible host

Mengapa ini jawapannya

Immunisation makes a person no longer susceptible, so the infection cannot establish itself in them. Hand hygiene, by contrast, breaks the mode of transmission.

Jawapan

C · The susceptible host
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Tanggalkan yang pertama dengan memegang bahagian luarnya, kemudian selitkan jari kosong di bawah kolar sarung tangan kedua

Mengapa ini jawapannya

Bahagian luar sarung tangan tercemar, jadi ia hanya menyentuh sarung tangan yang satu lagi; tangan kosong hanya menyentuh bahagian dalam sarung tangan kedua. Kebersihan tangan menyusul. Sarung tangan tidak pernah dicuci dan digunakan semula.

Jawapan

D · Tanggalkan yang pertama dengan memegang bahagian luarnya, kemudian selitkan jari kosong di bawah kolar sarung tangan kedua
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Pekatan tanpa pencairan yang diberikan secara tersilap boleh menghentikan jantung

Mengapa ini jawapannya

Kalium klorida pekat yang diberikan tanpa dicairkan atau terlalu cepat boleh menghentikan jantung. Mengeluarkan pekatan daripada stok am wad dan menggunakan beg siap campur yang sedia digunakan ialah langkah keselamatan yang disyorkan secara meluas.

Jawapan

A · Pekatan tanpa pencairan yang diberikan secara tersilap boleh menghentikan jantung
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · “I will give my child aspirin to bring the fever down.”

Mengapa ini jawapannya

Aspirin in children with viral illnesses such as influenza or chickenpox is linked to Reye syndrome. Fluids, rest at home and reporting breathing trouble are correct.

Jawapan

D · “I will give my child aspirin to bring the fever down.”
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · An air leak in the patient or the system that needs checking

Mengapa ini jawapannya

Continuous bubbling in the water-seal chamber signals an air leak. The nurse checks the connections from the patient to the drain and reports a leak that cannot be fixed.

Jawapan

A · An air leak in the patient or the system that needs checking
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Tremor and a fast heart rate

Mengapa ini jawapannya

Salbutamol is a beta2-agonist and can cause tremor, tachycardia and palpitations. High doses can also lower serum potassium.

Jawapan

B · Tremor and a fast heart rate
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Acute kidney injury from rhabdomyolysis

Mengapa ini jawapannya

Prolonged pressure on muscles causes rhabdomyolysis, releasing myoglobin and potassium. Myoglobin can block kidney tubules; treatment includes IV fluids and close monitoring of urine output and electrolytes.

Jawapan

C · Acute kidney injury from rhabdomyolysis
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · It measures the main ketone in DKA, and the dipstick may miss it

Mengapa ini jawapannya

In DKA, β-hydroxybutyrate is the main ketone, but most urine dipsticks detect acetoacetate, so they can underestimate ketosis. Blood β-hydroxybutyrate gives a current value that is also useful to monitor recovery.Disemak dengan: Diabetic ketoacidosis - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

A · It measures the main ketone in DKA, and the dipstick may miss it
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · "If I forget to save one void, I'll just carry on to the end"

Mengapa ini jawapannya

A 24-hour collection is valid only if every void in the period is saved; if a void is lost, the nurse or clinic is told and the collection is usually restarted. Keeping the container cool as instructed, adding the final void at the end time and asking about restrictions are correct.Disemak dengan: Urine 24-hour volume · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

B · "If I forget to save one void, I'll just carry on to the end"
11.Farmakologi

Jawapan: D · Mengikat subunit ribosom 50S untuk merencat sintesis protein

Mengapa ini jawapannya

Makrolida mengikat subunit 50S ribosom bakteria dan menyekat sintesis protein. Fluorokuinolon merencat DNA gyrase dan beta-laktam dinding sel.

Jawapan

D · Mengikat subunit ribosom 50S untuk merencat sintesis protein
12.Farmakologi

Jawapan: B · Acute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged

Mengapa ini jawapannya

Mild nausea is common with GLP-1 agonists, but severe persistent abdominal pain radiating to the back suggests pancreatitis. The drug is stopped and the patient needs urgent assessment, including serum lipase or amylase.

Jawapan

B · Acute pancreatitis; the drug is stopped and urgent assessment arranged
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: B · Tall, peaked T waves

Mengapa ini jawapannya

Rising potassium causes tall, tented T waves, then a flattened P wave, a prolonged PR interval and a widening QRS that can progress to ventricular fibrillation or asystole. U waves suggest hypokalaemia; a sawtooth baseline is atrial flutter.

Jawapan

B · Tall, peaked T waves
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Hypercalcaemia

Mengapa ini jawapannya

Squamous cell lung cancer can secrete PTH-related protein, and bone metastases can release calcium. Hypercalcaemia causes confusion, thirst, polyuria, constipation, abdominal pain and arrhythmias ("bones, stones, groans and psychiatric overtones"). Treatment includes IV fluids and bisphosphonates.

Jawapan

A · Hypercalcaemia
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Dry mouth and constipation

Mengapa ini jawapannya

Oxybutynin blocks muscarinic receptors, causing dry mouth, constipation, blurred vision, urinary retention and, especially in older adults, confusion. Newer agents may have fewer effects on the brain.

Jawapan

D · Dry mouth and constipation
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Merawat paras rendah dan melaporkan coraknya supaya dos petang disemak semula

Mengapa ini jawapannya

Hipoglisemia nokturnal mesti dirawat. Glukosa pagi yang tinggi selepas paras rendah pada waktu malam mungkin mencerminkan lantun balik (kesan Somogyi) atau punca berasingan; dalam kedua-dua kes, regimen insulin petang memerlukan semakan. Memberikan insulin tambahan pada waktu malam akan memburukkan hipoglisemia.

Jawapan

A · Merawat paras rendah dan melaporkan coraknya supaya dos petang disemak semula
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Stopping smoking

Mengapa ini jawapannya

Smoking worsens Crohn's disease, increasing flares, complications and the need for surgery. Stopping smoking is one of the most effective changes a patient can make.

Jawapan

B · Stopping smoking
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Withhold the next dose and report to the prescriber

Mengapa ini jawapannya

NSAIDs can cause acute kidney injury, particularly with hypovolaemia, older age or other nephrotoxic drugs. The nurse withholds and reports, and fluid status and other analgesia are reviewed.

Jawapan

C · Withhold the next dose and report to the prescriber
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Check her blood pressure and bladder often

Mengapa ini jawapannya

Epidurals cause sympathetic block, so hypotension is common. They also reduce the urge to void, so the bladder is checked and catheterised if needed. Lateral positions avoid aortocaval compression.

Jawapan

B · Check her blood pressure and bladder often
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Cervical ripening with a prostaglandin

Mengapa ini jawapannya

A low Bishop score means the cervix is not ready. Cervical ripening with prostaglandins or a balloon catheter is done before oxytocin or amniotomy, which may not be possible with a closed cervix.

Jawapan

A · Cervical ripening with a prostaglandin
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Sits with support, holds the head steady and shows interest in food

Mengapa ini jawapannya

Readiness for solids, usually around 6 months, includes good head control, sitting with support, interest in food and loss of the tongue-thrust reflex. Night waking and teething are not signs of readiness.

Jawapan

B · Sits with support, holds the head steady and shows interest in food
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · This is within the usual range; observe a feed and follow the weight

Mengapa ini jawapannya

Newborns commonly lose up to about 7–10% of birth weight in the first days and usually regain it by about 2 weeks. At this level, observing a feed, checking latch and nappy output and rechecking weight are appropriate.

Jawapan

D · This is within the usual range; observe a feed and follow the weight
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · "I don't see anyone in the corner, but I know it seems real to you."

Mengapa ini jawapannya

Presenting reality calmly states the nurse's own perception while accepting that the experience feels real to the patient. It neither confirms the hallucination nor argues with the patient.

Jawapan

B · "I don't see anyone in the corner, but I know it seems real to you."
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Explain that safety information must be shared, and involve her in how this is done

Mengapa ini jawapannya

Confidentiality has limits when there is risk of harm. The nurse explains this honestly, assesses risk and works with the young person on how and with whom information is shared, in line with safeguarding policy.

Jawapan

B · Explain that safety information must be shared, and involve her in how this is done
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: 15:05

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Tukarkan jam

3 PM → 3 + 12 = 15

Jawapan

15:05

Jawapan

15:05
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: D = 3 mg/h

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Sediakan rantaian penukaran

D = 50 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Hitung

D = 50·60/1000 = 3 mg/h

Jawapan

D = 3 mg/h
27.Pengiraan dos

Jawapan: D = 168.8 mg

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Jumlah sehari

15·45 = 675 mg

Setiap dos

D = 675/4 = 168.8 mg

Jawapan

D = 168.8 mg
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 1.8 mL

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Dos daripada berat

5·14 = 70 mg

Isi padu

V = (70/200)·5 = 1.75 ≈ 1.8 mL

Jawapan

V = 1.8 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 186.3 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

1500/10 = 150 mL/h

Kadar baharu

R = 1490/8 = 186.3 mL/h

Jawapan

R = 186.3 mL/h

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 20 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

100/50 = 2 mg/mL

Kadar dos

D = 2·10 = 20 mg/h

Jawapan

D = 20 mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 11.3 mL/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit sejam

0.05·90 = 4.5 unit/h

Kepekatan

100/250 = 0.4 unit/mL

Kadar pam

R = 4.5/0.4 = 11.25 ≈ 11.3 mL/h

Jawapan

R = 11.3 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 23.4 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dos seminit dan sejam

10·78 = 780 mcg/min
780·60 = 46800 mcg/h

Kadar pam

R = 46800/2000 = 23.4 mL/h

Jawapan

R = 23.4 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 535 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 200 + 180 = 380 mL
ketulan ais: 100/2 = 50 mL
Infusi IV: 60·12 = 720 mL
antibiotik IV: 2·50 = 100 mL
jumlah pengambilan = 1250 mL

Jumlah pengeluaran

175 + 500 + 40 = 715 mL

Imbangan

B = 1250 − 715 = 535 mL

Jawapan

B = 535 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 4 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 100 = 400 mL

Masa

t = 400/100 = 4 h

Jawapan

t = 4 h

Itu kira-kira 4 h 00 min, jadi beg habis pada kira-kira 00:30.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 115

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: berpegang pada perabot → 30
terapi IV atau kunci salina: ya → 20
cara berjalan: lemah → 10
status mental: melebih-lebihkan atau melupakan had → 15

Tambah

Jumlah Morse = 25 + 15 + 30 + 20 + 10 + 15 = 115

Jawapan

MFS = 115
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah–sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 30/min → 3
SpO₂ 96% → 0
bernafas udara → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 88/min → 0
sedar (A) → 0
T 36.3 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah–sederhana

Jawapan

rendah–sederhana

Satu skor tunggal 3 memerlukan semakan segera walaupun jumlahnya rendah.

37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan penuh

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.44: dalam lingkungan 7.35–7.45
PaCO₂ 60 mmHg: tinggi (35–45)
HCO₃⁻ 39 mmol/L: tinggi (22–26)

Pampasan

Secara klinikal, semak juga pampasan dijangka: bagi alkalosis metabolik PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21 = 46.3–50.3 mmHg, jadi nilai 60 mmHg yang diukur menunjukkan asidosis respiratori tambahan (gangguan campuran). Jawapan di atas ialah klasifikasi peperiksaan ROME.

pampasan penuh

Jawapan

pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Kecerunan A–a = 25.98 mmHg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Oksigen alveolus

PAO₂ = 0.21·713 − 55/0.8 = 149.7 − 68.75 = 80.98 mmHg

Kecerunan

A–a = 80.98 − 55 = 25.98 mmHg

Jawapan

Kecerunan A–a = 25.98 mmHg
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: QTc = 0.413 s

QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.

Ukur

QT = 8 × 0.04 = 0.32 s
RR = 15 × 0.04 = 0.60 s

Formula Bazett

QTc = 0.32/√0.60 = 0.32/0.7746 = 0.413 s

Jawapan

QTc = 0.413 s

Dalam had lazim (kira-kira 0.45 s bagi lelaki, 0.46 s bagi wanita). (413 ms)

40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: kadar

Lima langkah untuk setiap jalur: 1. kadar (kaedah 300 atau 1500, atau kaedah 6 saat jika tidak teratur); 2. rentak: adakah sela R–R sama; 3. gelombang P: hadir, tegak dalam lead II, satu sebelum setiap QRS dan semuanya serupa; 4. sela PR: 0.12–0.20 s dan malar; 5. tempoh QRS: kurang daripada 0.12 s. Hanya selepas lima langkah itu namakan rentaknya. Rentak sinus normal melepasi kesemua lima: 60–100/min, teratur, P tegak sebelum setiap QRS, PR 0.12–0.20 s, QRS kurang daripada 0.12 s.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 14 petak kecil, 1500 ÷ 14 ≈ 107 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.56 s.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS, semuanya serupa.
4. Sela PR: 0.12 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Langkah tidak normal yang pertama

kadar → takikardia sinus

Jawapan

kadar

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions