Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

Bagaimanakah indeks jisim badan (BMI) dikira?

  1. ABerat dalam kilogram didarab dengan tinggi dalam meter kuasa dua
  2. BTinggi dalam sentimeter dibahagi dengan berat dalam kilogram
  3. CBerat dalam kilogram dibahagi dengan tinggi dalam meter kuasa dua
  4. DSaiz pinggang dibahagi dengan saiz pinggul
2.Asas kejururawatanSukar

A collapsed patient is unresponsive and making only occasional slow gasps. What should the nurse do?

  1. APlace the patient in the recovery position and keep observing them
  2. BGive a sip of water to clear the throat
  3. CWait to see whether the gasps become regular
  4. DTreat it as not breathing normally, call for help and start CPR
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient has leftover opioid tablets after surgery. Which advice about disposal is best?

  1. AReturn them to a pharmacy or an approved take-back site
  2. BLeave them in the bathroom cabinet indefinitely
  3. CGive them to a friend or relative who has back pain
  4. DKeep them in an unlocked drawer at home in case of future pain
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Pesakit manakah yang paling memerlukan langkah berjaga-jaga jatuh?

  1. APesakit warga emas yang baru keliru, mengambil sedatif, dengan gaya berjalan yang tidak stabil
  2. BPesakit yang sedar dan berehat di katil yang mengikut arahan
  3. COrang dewasa muda dengan jari patah yang berjalan dengan stabil dan selamat tanpa bantuan
  4. DPesakit yang menunggu discaj dan berjalan secara bebas
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient taking warfarin has an INR of 5.2 and no signs of bleeding. What should the nurse do?

  1. AEncourage the patient to take aspirin for pain
  2. BGive the usual dose and recheck the INR next month
  3. CHold the warfarin dose and inform the provider
  4. DGive a double dose to correct the result
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A patient has full-thickness burns all the way around the chest and is finding it harder to breathe, although the airway is clear. What does this suggest?

  1. AThe patient has had too little IV fluid and needs a fast bolus to improve the breathing
  2. BThe patient is anxious and only needs reassurance
  3. CThe burns are healing and the skin is tightening normally
  4. DThe tight burned skin is restricting chest movement, so an escharotomy may be needed
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which of these is a non-drug measure that can help relieve pain?

  1. ARepositioning and distraction
  2. BKeeping the patient awake all night
  3. CRestricting visitors completely
  4. DTelling the patient that the pain is not real
8.Kejururawatan klinikalSukar

Seorang warga emas dengan patah pinggul menjadi sesak nafas dan keliru, dengan ruam petekia di dada dua hari selepas kecederaan. Komplikasi manakah yang patut disyaki?

  1. AUlser tekanan
  2. BSindrom embolisme lemak
  3. CJangkitan saluran kencing
  4. DSindrom petak
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient has a calcium of 11.8 mg/dL (2.95 mmol/L) from bone metastases. Which nursing measure is appropriate?

  1. AEncourage bed rest and limit oral fluids
  2. BOffer extra milk and cheese at each meal
  3. CEncourage fluids and mobility as tolerated
  4. DGive calcium carbonate antacids for nausea
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient with diabetes had a glucose of 58 mg/dL (3.2 mmol/L), took 15 g of fast-acting carbohydrate and, 15 minutes later, the glucose is 64 mg/dL (3.6 mmol/L). The patient is alert. What should the nurse do next?

  1. AWait until the next meal before giving anything
  2. BGive another 15 g of fast carbohydrate and recheck
  3. CGive a long-acting insulin dose to stabilize it
  4. DGive a protein snack only and recheck tomorrow
11.FarmakologiSederhana

Which advice helps reduce the most common side effect of varenicline?

  1. ATake it after food with a full glass of water
  2. BTake it on an empty stomach at bedtime with a little milk
  3. CTake it with alcohol to reduce nausea
  4. DTake double doses in the first week
12.FarmakologiSukar

A man taking doxazosin for hypertension starts sildenafil for erectile dysfunction. What is the main risk?

  1. ASevere hypertension and a pounding headache
  2. BBronchospasm
  3. CHyperkalaemia
  4. DSymptomatic low blood pressure and fainting
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient is starting doxazosin, an alpha-blocker, for hypertension. Which advice is most important?

  1. AAvoid all potassium-containing foods
  2. BStop it suddenly if the heart rate rises after the first few doses
  3. CTake it with a large glass of grapefruit juice to improve absorption
  4. DTake the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A frightened young woman is breathing fast and has tingling fingers. Her blood gas shows pH 7.50 and a low PaCO₂. SpO₂ is 99% on air. What does this show?

  1. ARespiratory alkalosis from hyperventilation
  2. BMetabolic alkalosis from vomiting
  3. CRespiratory acidosis from hypoventilation
  4. DMetabolic acidosis from kidney failure
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

After a kidney biopsy, which observation is most important?

  1. ASigns of bleeding, such as haematuria and a rising pulse
  2. BThe colour of the patient's skin on the face
  3. CThe temperature every four hours only
  4. DThe patient's appetite at the next meal
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Seorang pesakit yang diventilasi mengalami kecederaan otak traumatik. Sasaran PaCO₂ manakah yang biasanya disasarkan, melainkan herniasi hampir berlaku?

  1. APaCO₂ normal (normokapnia)
  2. BPaCO₂ rendah akibat hiperventilasi berpanjangan
  3. CPaCO₂ tinggi untuk membuka saluran darah serebrum
  4. DSebarang PaCO₂, kerana ia tidak menjejaskan ICP
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

What is the most important safety point about misoprostol?

  1. AIt must be given only by deep intramuscular injection
  2. BIt can cause miscarriage and must not be used in pregnancy
  3. CIt causes severe constipation in most patients
  4. DIt strongly raises blood glucose in people with diabetes
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

Which medicine commonly needs enteral feeds paused before and after each dose because the feed reduces its absorption?

  1. APhenytoin
  2. BLactulose
  3. CParacetamol
  4. DOmeprazole liquid
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Seorang ibu yang menyusu mengalami sakit selepas bersalin (kejang) semasa penyusuan pada hari ke-2. Apakah yang menjelaskannya?

  1. APlasenta belum dikeluarkan sepenuhnya dan masih sedang dikeluarkan
  2. BBekalan susunya terlalu rendah
  3. CDia menghidap jangkitan saluran kencing
  4. DOksitosin yang dirembeskan semasa penyusuan menyebabkan uterus mengecut
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman at 11 weeks has heavy bleeding, cramping and an open cervical os, and she has passed some tissue. Which type of miscarriage is this?

  1. AMissed miscarriage
  2. BIncomplete miscarriage
  3. CComplete miscarriage
  4. DThreatened miscarriage
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

A child weighs 20 kg. Which minimum urine output suggests adequate kidney perfusion?

  1. AAny amount, as long as the child is drinking
  2. BAbout 2 mL per hour
  3. CAbout 5 mL per hour
  4. DAbout 20 mL per hour
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Arahan manakah yang patut dipersoalkan oleh jururawat bagi kanak-kanak dengan neutropenia selepas kemoterapi?

  1. AMelakukan kebersihan tangan yang teliti sebelum setiap sentuhan
  2. BMelaporkan suhu 38 °C atau lebih dengan segera
  3. CMengukur suhu melalui rektum setiap 4 jam
  4. DMemantau suhu melalui aksila atau mulut
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A patient lies awake in bed for hours worrying about not sleeping. Which stimulus control advice is correct?

  1. ALook at the clock often to check how much sleep is being lost
  2. BIf still awake after about 20 minutes, get up, do something calm and return when sleepy
  3. CStay in bed and watch television or use a phone until sleep finally comes
  4. DDo vigorous exercise in the bedroom until tired enough to fall asleep straight away
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

On a mental health ward, which task is most appropriate for the nurse to delegate to a healthcare assistant?

  1. ACarrying out the full admission suicide risk assessment of a newly admitted patient
  2. BAccompanying a stable patient to the dining room and recording his food intake
  3. CEvaluating whether a PRN medicine given an hour ago has worked
  4. DTeaching a patient about the side effects of lithium
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
43.4046 kg? kgbundarkan kepada 0.1 kg

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu penukaran berat memberikan 43.4046 kg. Peraturan dalam latihan ini ialah berat dibundarkan kepada persepuluh kilogram yang terdekat. Apakah nilai x yang anda rekodkan?

43.4046 kg
x = kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0019:4504:40t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 19:45 dan tamat pada 04:40 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa jam t ia berjalan? Berikan jawapan dalam jam sebagai perpuluhan, dibundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

19:4504:40
t = h
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 8 kg dipreskripsikan 4 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 20 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

8 kg4 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 1220 mikrogram. Ampul mengandungi 2 mg/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

1220 mcg2 mg/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
500 mLtinggal? mL/h4 h tinggal

1000 mL diarahkan selama 10 jam. Selepas 6 jam anda mendapati 500 mL masih ada dalam beg, dan arahan itu mesti masih siap tepat pada masanya. Kepada kadar R dalam mL/j berapakah pam mesti ditetapkan semula?

1000 mL / 10 hselepas 6 h: 500 mL
R = mL/h
30.Kadar infusi IVSukar
200 mg50 mL25 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 200 mg ubat dalam 50 mL dan berjalan pada 25 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

200 mg/50 mL25 mL/h
D = mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
heparin 1 000 unit/mL70 unit/kg · 91 kg → V = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu protokol latihan memerlukan bolus heparin 70 unit/kg untuk pesakit berberat 91 kg. Vial mengandungi 1 000 unit/mL. Berapakah isi padu V yang anda sedut? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

70 unit/kg91 kg1 000 unit/mL
V = mL
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h60 kg4 mcg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit berberat 60 kg mempunyai arahan norepinephrine pada 4 mcg/min. Beg mengandungi 4 mg dalam 250 mL. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

4 mg/250 mL4 mcg/min60 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamteh200 mLjeli120 mLInfusi IV50 mL/h × 8 hantibiotik IV1 × 100 mLair kencing250 mLair kencing250 mLair kencing425 mLlongkang luka60 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL.

teh: 200 mLjeli: 120 mLInfusi IV: 50 mL/h × 8 hantibiotik IV: 1 × 100 mL
I = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL50 mL/hmula 07:1514:45: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL dimulakan pada 07:15 dan berjalan dengan pam pada 50 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 14:45?

500 mL50 mL/h07:15 → 14:45
V = mL
35.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: terjejas; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
36.Skor penilaian klinikalSukar
tiada risikorisiko ringanrisiko sederhanarisiko tinggirisiko sangat tinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sangat terhad; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: sangat terhad; pemakanan: sangat lemah; geseran dan ricih: masalah. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.

  1. 1tiada risiko
  2. 2risiko ringan
  3. 3risiko sederhana
  4. 4risiko tinggi
  5. 5risiko sangat tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan PaCO₂ 25 mmHg (3.3 kPa). Gunakan peraturan bahawa dalam alkalosis respiratori akut HCO₃⁻ menurun 2 mmol/L bagi setiap 10 mmHg PaCO₂ di bawah 40, bermula dari HCO₃⁻ 24 mmol/L, untuk mencari HCO₃⁻ yang dijangka.

PaCO₂ 25 mmHg (3.3 kPa)garis asas: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.32PaCO₂mmHg354532HCO₃⁻mmol/L222616pampasan yang sesuaiasidosis respiratori tambahanalkalosis respiratori tambahan

Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik: pH 7.32, PaCO₂ 32 mmHg (4.3 kPa), HCO₃⁻ 16 mmol/L. Bandingkan PaCO₂ terukur dengan rumus Winter. Klik tafsiran anda.

pH 7.32PaCO₂ 32 mmHg (4.3 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/L
  1. 1pampasan yang sesuai
  2. 2asidosis respiratori tambahan
  3. 3alkalosis respiratori tambahan
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Fridericia QTc = QT/∛RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVasistolbradikardia sinusfibrilasi ventrikelaktiviti elektrik tanpa nadi (PEA)

Seorang pesakit yang dipantau didapati tidak responsif dan tidak bernafas secara normal, dan tiada nadi karotid dapat dirasa. Monitor menunjukkan rentak teratur ini. Apakah nama situasi ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1asistol
  2. 2bradikardia sinus
  3. 3fibrilasi ventrikel
  4. 4aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA)

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Berat dalam kilogram dibahagi dengan tinggi dalam meter kuasa dua

Mengapa ini jawapannya

BMI = berat (kg) ÷ tinggi² (m²). Contohnya, 70 kg dan 1.75 m memberikan kira-kira 22.9 kg/m². Ia ialah ukuran saringan dan tidak menunjukkan komposisi badan.

Jawapan

C · Berat dalam kilogram dibahagi dengan tinggi dalam meter kuasa dua
2.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Treat it as not breathing normally, call for help and start CPR

Mengapa ini jawapannya

Agonal gasps are common in the first minutes after cardiac arrest. They must not be mistaken for breathing; CPR is started and an AED fetched straight away.

Jawapan

D · Treat it as not breathing normally, call for help and start CPR
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Return them to a pharmacy or an approved take-back site

Mengapa ini jawapannya

Returning unused opioids to a pharmacy or an approved take-back site is the preferred way to dispose of them. Leftover opioids at home can be misused or taken by children or pets.

Jawapan

A · Return them to a pharmacy or an approved take-back site
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Pesakit warga emas yang baru keliru, mengambil sedatif, dengan gaya berjalan yang tidak stabil

Mengapa ini jawapannya

Kekeliruan baharu, sedatif dan gaya berjalan yang tidak stabil ialah faktor risiko jatuh yang utama. Pesakit memerlukan langkah seperti katil rendah, penjadualan ke tandas, pemerhatian rapi dan semakan ubat.

Jawapan

A · Pesakit warga emas yang baru keliru, mengambil sedatif, dengan gaya berjalan yang tidak stabil
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Hold the warfarin dose and inform the provider

Mengapa ini jawapannya

An INR well above target raises the risk of serious bleeding. The nurse holds the dose, informs the provider and watches for bleeding. Without bleeding, holding warfarin is usually enough at this level; vitamin K is mainly used for very high INRs or bleeding.

Jawapan

C · Hold the warfarin dose and inform the provider
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · The tight burned skin is restricting chest movement, so an escharotomy may be needed

Mengapa ini jawapannya

Circumferential full-thickness burns form stiff eschar that can stop the chest expanding. An escharotomy, cutting through the eschar, may be needed urgently to allow breathing.

Jawapan

D · The tight burned skin is restricting chest movement, so an escharotomy may be needed
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Repositioning and distraction

Mengapa ini jawapannya

Positioning, heat or cold where safe, relaxation, distraction and explanation can all reduce pain alongside analgesics.

Jawapan

A · Repositioning and distraction
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Sindrom embolisme lemak

Mengapa ini jawapannya

Embolisme lemak lazimnya muncul 24–72 jam selepas patah tulang panjang atau pelvis, dengan triad kesukaran pernafasan, perubahan neurologi dan ruam petekia.

Jawapan

B · Sindrom embolisme lemak
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Encourage fluids and mobility as tolerated

Mengapa ini jawapannya

Hydration helps the kidneys excrete calcium and prevents stones, and weight-bearing mobility slows calcium loss from bone. Calcium-containing foods and antacids are not encouraged. The nurse also monitors for confusion, constipation and arrhythmias.Disemak dengan: Hypercalcemia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

C · Encourage fluids and mobility as tolerated
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Give another 15 g of fast carbohydrate and recheck

Mengapa ini jawapannya

The "15-15 rule" is repeated until the glucose is at least 70 mg/dL (3.9 mmol/L); UK guidance uses 4.0 mmol/L and 15–20 g of carbohydrate. Then a snack or meal with complex carbohydrate and protein is given if the next meal is not soon, to prevent recurrence.

Jawapan

B · Give another 15 g of fast carbohydrate and recheck
11.Farmakologi

Jawapan: A · Take it after food with a full glass of water

Mengapa ini jawapannya

Nausea is the most common adverse effect of varenicline and is reduced by taking it after food with water. Patients should also report changes in mood or behaviour.

Jawapan

A · Take it after food with a full glass of water
12.Farmakologi

Jawapan: D · Symptomatic low blood pressure and fainting

Mengapa ini jawapannya

Alpha blockers and PDE5 inhibitors both cause vasodilation, so together they can cause marked hypotension. Patients should be stable on the alpha blocker, and the PDE5 inhibitor is started at a low dose.

Jawapan

D · Symptomatic low blood pressure and fainting
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Take the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur

Mengapa ini jawapannya

Alpha-blockers can cause marked first-dose postural hypotension. Taking the first dose at bedtime and rising slowly reduces the risk of falls. They are also used for symptoms of an enlarged prostate.

Jawapan

D · Take the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Respiratory alkalosis from hyperventilation

Mengapa ini jawapannya

Hyperventilation blows off CO₂, causing respiratory alkalosis. The alkalosis lowers ionised calcium, causing tingling and carpopedal spasm. Normal oxygen saturation is reassuring, but organic causes such as PE, asthma or diabetic ketoacidosis must still be excluded.

Jawapan

A · Respiratory alkalosis from hyperventilation
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · Signs of bleeding, such as haematuria and a rising pulse

Mengapa ini jawapannya

Bleeding is the main complication of kidney biopsy. The patient usually has bed rest for some hours, with frequent BP and pulse checks and inspection of urine for haematuria. Back pain or a falling BP is reported at once.

Jawapan

A · Signs of bleeding, such as haematuria and a rising pulse
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · PaCO₂ normal (normokapnia)

Mengapa ini jawapannya

CO₂ yang tinggi melebarkan saluran serebrum dan meningkatkan ICP, manakala hiperventilasi menyempitkannya dan boleh menyebabkan iskemia serebrum. Normokapnia (kira-kira 4.7–5.3 kPa atau 35–40 mmHg) biasanya disasarkan; hiperventilasi ringkas dikhaskan untuk tanda herniasi yang hampir berlaku sebagai jambatan kepada rawatan muktamad.

Jawapan

A · PaCO₂ normal (normokapnia)
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · It can cause miscarriage and must not be used in pregnancy

Mengapa ini jawapannya

Misoprostol protects the stomach lining against NSAID damage, but it stimulates uterine contraction and can cause miscarriage. Diarrhoea is its most common side effect.

Jawapan

B · It can cause miscarriage and must not be used in pregnancy
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: A · Phenytoin

Mengapa ini jawapannya

Enteral feeds bind phenytoin and lower its levels, risking seizures. Feeds are usually paused around doses, as advised by the pharmacist, and drug levels are monitored.

Jawapan

A · Phenytoin
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Oksitosin yang dirembeskan semasa penyusuan menyebabkan uterus mengecut

Mengapa ini jawapannya

Hisapan merembeskan oksitosin, yang menyebabkan pancutan susu dan pengecutan uterus. Sakit selepas bersalin adalah normal dan sering lebih kuat pada wanita yang telah melahirkan beberapa kali. Mengosongkan pundi kencing dan analgesia mudah membantu.

Jawapan

D · Oksitosin yang dirembeskan semasa penyusuan menyebabkan uterus mengecut
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Incomplete miscarriage

Mengapa ini jawapannya

An open os with some tissue passed and continued bleeding is an incomplete miscarriage. Retained tissue can cause haemorrhage and infection, so it is usually managed medically or surgically.

Jawapan

B · Incomplete miscarriage
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: D · About 20 mL per hour

Mengapa ini jawapannya

A urine output of at least about 1 mL/kg/hour is generally used as a sign of adequate perfusion in children; for 20 kg this is about 20 mL/hour. Lower output can signal dehydration, shock or kidney problems.

Jawapan

D · About 20 mL per hour
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Mengukur suhu melalui rektum setiap 4 jam

Mengapa ini jawapannya

Suhu rektum, enema dan supositori dielakkan dalam neutropenia kerana ia boleh mencederakan mukosa dan membenarkan bakteria memasuki darah. Demam dalam neutropenia ialah kecemasan.

Jawapan

C · Mengukur suhu melalui rektum setiap 4 jam
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · If still awake after about 20 minutes, get up, do something calm and return when sleepy

Mengapa ini jawapannya

Stimulus control strengthens the bed as a cue for sleep. Getting up when unable to sleep, using the bed only for sleep and intimacy, and keeping a regular wake time are key parts.

Jawapan

B · If still awake after about 20 minutes, get up, do something calm and return when sleepy
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Accompanying a stable patient to the dining room and recording his food intake

Mengapa ini jawapannya

Routine, predictable tasks with stable patients, such as escorting and recording intake, can be delegated. Assessment, care planning, teaching and evaluation require the nurse's judgement.

Jawapan

B · Accompanying a stable patient to the dining room and recording his food intake
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: x = 43.4 kg

Pembundaran: lihat digit sejurus selepas tempat yang anda bundarkan: 5 atau lebih dibundarkan ke atas, 4 atau kurang membiarkan digit seperti sedia ada. Bundarkan hanya jawapan akhir, jangan sekali-kali langkah-langkahnya. Peraturan peperiksaan yang lazim: isi padu 1 mL atau lebih kepada persepuluh terdekat, isi padu di bawah 1 mL kepada perseratus terdekat, kadar titisan kepada titisan bulat dan berat kepada satu tempat perpuluhan; sentiasa ikut peraturan yang dinyatakan oleh soalan.

Digit di tempat persepuluh

43.4046 → 4

Hanya digit seterusnya yang menentukan

43.4046 → 0
0 ialah 4 atau kurang, jadi 4 kekal.
Digit selepasnya (46) diabaikan: bundarkan sekali sahaja, bukan berperingkat.

Bundarkan

x = 43.4 kg

Jawapan

x = 43.4 kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 8.92 h

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

19:45 → 24:00 = 255 min

Selepas tengah malam

00:00 → 04:40 = 280 min

Jumlah

255 + 280 = 535 min
t = 535/60 = 8.917 ≈ 8.92 h

Jawapan

t = 8.92 h
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 1.6 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 4·8 = 32 mg

Isi padu

V = 32/20 = 1.6 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 1.6 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.61 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Unit yang sama

2 mg/mL = 2000 mcg/mL

Isi padu

V = 1220/2000 = 0.61 mL

Jawapan

V = 0.61 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 125 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Kadar asal

1000/10 = 100 mL/h

Kadar baharu

R = 500/4 = 125 mL/h

Jawapan

R = 125 mL/h

Banyak hospital membenarkan pelarasan sedemikian sehingga 25% tanpa arahan baharu; semak dasar tempatan.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 100 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

200/50 = 4 mg/mL

Kadar dos

D = 4·25 = 100 mg/h

Jawapan

D = 100 mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: V = 6.4 mL

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit diperlukan

70·91 = 6 370 unit

Isi padu

V = 6370/1000 = 6.37 ≈ 6.4 mL

Jawapan

V = 6.4 mL
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 15 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

4 000/250 = 16 mcg/mL

Dos sejam

Arahan adalah per minit untuk seluruh pesakit, jadi berat tidak diperlukan.

4·60 = 240 mcg/h

Kadar pam

R = 240/16 = 15 mL/h

Jawapan

R = 15 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 820 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 200 + 120 = 320 mL
Infusi IV: 50·8 = 400 mL
antibiotik IV: 1·100 = 100 mL
I = 820 mL

Jawapan

I = 820 mL
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 125 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

07:15 → 14:45 = 7.5 h

Isi padu yang diinfuskan

50·7.5 = 375 mL

Isi padu tinggal

V = 500 − 375 = 125 mL

Jawapan

V = 125 mL
35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 90

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: berpegang pada perabot → 30
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: terjejas → 20
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 25 + 15 + 30 + 0 + 20 + 0 = 90

Jawapan

MFS = 90
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: risiko sangat tinggi

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sangat terhad → 2
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: sangat terhad → 2
pemakanan: sangat lemah → 1
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 2 + 1 + 1 + 2 + 1 + 1 = 8

Tahap risiko

8 → risiko sangat tinggi

Jawapan

risiko sangat tinggi
37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: HCO₃⁻ = 21 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Perubahan PaCO₂

|25 − 40| = 15 mmHg → 1.5 × 10 mmHg

HCO₃⁻ yang dijangka

HCO₃⁻ = 24 − 2·1.5 = 21 mmol/L

Jawapan

HCO₃⁻ = 21 mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan yang sesuai

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

PaCO₂ yang dijangka

1.5·16 + 8 = 32 → 30–34 mmHg

Bandingkan

terukur: 32 mmHg → pampasan yang sesuai

Jawapan

pampasan yang sesuai
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: QTc = 0.496 s

QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.

Ukur

QT = 11.5 × 0.04 = 0.46 s
RR = 20 × 0.04 = 0.80 s

Formula Fridericia

QTc = 0.46/∛0.80 = 0.46/0.9283 = 0.496 s

Jawapan

QTc = 0.496 s

Melebihi had lazim bagi lelaki (kira-kira 0.45 s) dan wanita (kira-kira 0.46 s): memanjang. (496 ms)

40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA)

Aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA): PEA tidak boleh dilihat pada jalur. Monitor menunjukkan aktiviti elektrik yang teratur (rentak selain VF, VT atau asistol) tetapi pesakit tidak mempunyai nadi yang dapat dirasa, jadi ia dikenali dengan memeriksa pesakit. Dalam garis panduan resusitasi dewasa, PEA dan asistol ialah rentak henti jantung yang tidak boleh dikejutkan: CPR berkualiti tinggi, epinefrin secepat mungkin dan pencarian punca yang boleh dipulihkan (Hs dan Ts, seperti hipovolemia, hipoksia, pneumotoraks tekanan dan tamponad jantung). VF dan VT tanpa nadi ialah rentak yang boleh dikejutkan.

Apa yang ditunjukkan oleh jalur

1. Kadar: R–R = 36 petak kecil, 1500 ÷ 36 ≈ 42 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 1.44 s.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS, semuanya serupa.
4. Sela PR: 0.16 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).
bradikardia sinus

Apa yang ditunjukkan oleh pesakit

tiada nadi walaupun ada aktiviti elektrik yang teratur: aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA), rentak henti jantung yang tidak boleh dikejutkan

Jawapan

aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA)

Jawapan

aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA)

PEA dikenal pasti di sisi katil, tidak pernah daripada jalur sahaja. Ini ialah latihan peperiksaan, bukan panduan klinikal.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions