Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

A patient refuses their regular evening tablets. What should the nurse do first?

  1. AThrow the tablets away without telling anyone
  2. BInsist until the patient takes them
  3. CHide the tablets in their food
  4. DExplore the reason for refusing
2.Asas kejururawatanSukar

Pesakit di wad tiba-tiba tidak bertindak balas dan tidak bernafas dengan normal. Apakah tindakan pertama?

  1. ABaringkan pesakit pada sisi dan perhatikan
  2. BPanggil bantuan dan mulakan CPR
  3. CSemak glukosa darah sebelum apa-apa lagi
  4. DUkur tekanan darah
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

How is a urine specimen for culture obtained from an indwelling catheter?

  1. ABy disconnecting the catheter from the drainage tubing
  2. BFrom the urine already collected in the drainage bag at the bedside
  3. CBy removing the catheter and sending its tip for culture
  4. DFrom the sampling port, after cleaning it, using aseptic technique
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

An 80-year-old patient took a sleeping tablet an hour ago and now wants to go to the bathroom. What should the nurse do?

  1. ATell the patient to go alone and use the call light if needed
  2. BRaise all four side rails so the patient stays in bed
  3. CTell the patient to wait until the morning
  4. DWalk with the patient to the bathroom and stay close by
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

One hour after a vaginal birth, the nurse finds a soft, boggy uterus and heavy bleeding. What is the first action?

  1. AMassage the fundus
  2. BApply an ice pack to the perineum
  3. COffer a meal and fluids
  4. DEncourage the patient to rest quietly
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

A child who had a tonsillectomy this morning is swallowing again and again while asleep. What should the nurse suspect?

  1. ANormal swallowing during sleep
  2. BHunger after fasting for surgery
  3. CA sore throat from the breathing tube
  4. DBleeding from the operation site
7.Kejururawatan klinikalSederhana

A patient has a fentanyl patch for chronic pain. Which advice is correct?

  1. AAvoid heat sources such as hot water bottles over the patch
  2. BApply the patch to broken skin for faster effect
  3. CCut the patch in half if the pain improves, to lower the dose
  4. DKeep using the old patch with the new one
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient going home with a leg cast is taught about cast care. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will keep the cast dry."
  2. B"I will keep my leg raised on pillows for the first few days."
  3. C"I can push a knitting needle down the cast to scratch an itch."
  4. D"I will come back if my toes go numb or turn blue."
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with schizophrenia is starting clozapine. Which laboratory value must be monitored regularly?

  1. AInternational normalized ratio
  2. BAbsolute neutrophil count
  3. CSerum lithium level
  4. DSerum amylase
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

A woman with preeclampsia is receiving IV magnesium sulfate. Her urine output has fallen and her creatinine is rising. Why is this a concern?

  1. AMagnesium is excreted by the kidneys, so it can build up to toxic levels
  2. BMagnesium is broken down by the liver, so it will stop working soon
  3. CPoor kidney function makes the magnesium level fall quickly
  4. DMagnesium causes potassium loss, so the kidneys release more fluid
11.FarmakologiSederhana

A patient given haloperidol develops a sudden painful twisting of the neck and the eyes roll upward. Which drug is usually given?

  1. ANaloxone
  2. BDantrolene by mouth to relax the twisted neck muscles
  3. CA second dose of haloperidol
  4. DAn anticholinergic such as benzatropine (benztropine)
12.FarmakologiSukar

Pesakit dengan terlebih dos aspirin (salisilat) awal mengalami tinitus dan bernafas pantas. Corak asid–bes manakah yang klasik?

  1. AAlkalosis metabolik tulen
  2. BAlkalosis metabolik diikuti asidosis respiratori
  3. CAlkalosis respiratori diikuti asidosis metabolik
  4. DAsidosis respiratori dengan bikarbonat normal
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Seorang pesakit sakit dada meminta gliseril trinitrat. Maklumat manakah bermakna jururawat patut menahannya dan menghubungi pempreskripsi?

  1. APesakit mengambil statin setiap hari
  2. BPesakit mengalami sakit kepala minggu lepas
  3. CPesakit mengambil sildenafil awal hari ini
  4. DTekanan darah pesakit ialah 150/90 mmHg
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Seorang pesakit dengan eksaserbasi COPD akut yang menahan CO₂ dipreskripsikan bronkodilator nebulisasi. Bagaimanakah nebuliser biasanya dipacu?

  1. ADengan udara termampat, serta oksigen terkawal melalui kanula hidung
  2. BDengan oksigen pada 6–8 L/min dan tanpa pemantauan ketepuan
  3. CTanpa aliran gas, dengan meminta pesakit bernafas dalam-dalam
  4. DDengan oksigen pada 15 L/min selama mungkin
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

Which blood gas pattern is typical of acute kidney injury?

  1. AHigh pH and high bicarbonate
  2. BLow pH and high carbon dioxide only
  3. CHigh pH and low carbon dioxide
  4. DLow pH and low bicarbonate
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

Why might a frail 88-year-old with type 2 diabetes have a less strict HbA1c target?

  1. ATo reduce the risk of hypos, falls and confusion
  2. BTo save money on blood tests and drugs
  3. CBecause older people cannot use any glucose medicines
  4. DBecause diabetes cannot damage older people
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Apakah keutamaan pertama apabila pesakit tiba di bilik pemulihan selepas anestesia am?

  1. APembalut luka dan saliran
  2. BSejarah ubat
  3. CSaluran udara dan pernafasan
  4. DSeteguk air
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A 62-year-old with known reflux reports burning central chest pain with sweating and breathlessness that began while walking. What should the nurse do first?

  1. ABook a routine endoscopy for later in the week
  2. BRecord a 12-lead ECG and escalate as possible cardiac pain
  3. CAdvise the patient to avoid spicy food at future meals
  4. DGive an antacid and reassess the pain in an hour
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman with hypothyroidism becomes pregnant. What usually happens to her levothyroxine needs?

  1. AThey decrease to zero, so she stops the drug
  2. BShe switches to iodine tablets instead
  3. CThey stay the same, so no monitoring is needed
  4. DThey usually rise, so levels are checked early
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A woman at 16 weeks says she drinks four cups of strong coffee a day. Which response is most appropriate?

  1. AAdvise limiting caffeine to about 200 mg a day, roughly two cups of coffee
  2. BTell her coffee has no effect on pregnancy and she can continue
  3. CAdvise switching to energy drinks, which contain less caffeine
  4. DTell her to switch to strong tea, which has no caffeine
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which snack is safest for a 2-year-old?

  1. AWhole grapes from the fruit bowl
  2. BSmall pieces of soft cooked vegetables
  3. CA handful of whole peanuts
  4. DA small bowl of popcorn
22.Kejururawatan pediatrikSukar

The parents of a 9-year-old who wets the bed most nights have been punishing him. What is the best advice?

  1. AWake him every hour through the night and make him change his own sheets
  2. BWait, as no help is available until he is a teenager
  3. CStop punishing him, praise dry nights and consider a bedwetting alarm
  4. DStop all drinks after lunch and keep him in nappies
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Dalam pemeriksaan status mental, apakah yang dinilai di bawah "celik akal" (insight)?

  1. AOrientasi pesakit terhadap masa dan tempat
  2. BSama ada pesakit boleh membuat keputusan harian yang selamat tentang wang, makanan dan penjagaan diri
  3. CSama ada pesakit memahami bahawa dia mempunyai masalah kesihatan mental dan memerlukan bantuan
  4. DKelajuan pertuturan pesakit
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

An older patient receiving haloperidol for agitation has an episode of fainting and palpitations. Which test does the nurse expect to be ordered first?

  1. AA white blood cell count with differential
  2. BA serum lithium level
  3. CAn ECG to look for a prolonged QT interval
  4. DA liver function test
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C105.1 °F? °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 105.1 °F. Tukarkan kepada darjah Celsius T dengan °C = (°F − 32) × 5/9. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

105.1 °F
T = °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
2 tsp? mL1 cawan? mL4 tbsp? mL1½ fl oz? mLΣ = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Semasa satu syif, seorang pesakit mengambil 2 tsp daripada sirap batuk, 1 cawan daripada teh, 4 tbsp daripada suplemen cecair, 1½ fl oz daripada jus. Dengan menggunakan setara yang diberikan, cari jumlah pengambilan oral V dalam mL.

1 tsp = 5 mL1 cawan = 8 fl oz = 240 mL1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 8 kg dipreskripsikan 20 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 20 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

8 kg20 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
50k unit500 mL? mL/h800 unit/h

Satu infusi mengandungi 50000 unit ubat dalam 500 mL. Preskripsi ialah 800 unit sejam. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

50000 unit/500 mL800 unit/h
R = mL/h
29.Kadar infusi IVSederhana
1500 mL10 gtt/mL4 h? gtt/min

Infuskan 1500 mL selama 4 jam dengan set pemberian 10 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titis seminit. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1500 mL4 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
100 mg250 mL25 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 100 mg ubat dalam 250 mL dan berjalan pada 25 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

100 mg/250 mL25 mL/h
D = mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
100 unit250 mLinsulin biasa6 mL/h? unit/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi 100 unit insulin biasa dalam 250 mL berjalan pada 6 mL/j. Berapa unit sejam D yang diterima pesakit?

100 unit/250 mL6 mL/h
D = unit/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
800 mg500 mLdopamine17 mL/h98 kg? mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi dopamine 800 mg dalam 500 mL berjalan pada 17 mL/j. Pesakit berberat 98 kg. Apakah dos D dalam mcg/kg/min yang diterima pesakit? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

800 mg/500 mL17 mL/h98 kg
D = mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamjeli100 mLsup200 mLteh150 mLketulan ais200 mLInfusi IV80 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 50 mLair kencing375 mLair kencing375 mLair kencing175 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih). Kira ketulan ais sebagai separuh isi padunya.

jeli: 100 mLsup: 200 mLteh: 150 mLketulan ais: 200 mLInfusi IV: 80 mL/h × 8 hantibiotik IV: 2 × 50 mLair kencing: 375 mLair kencing: 375 mLair kencing: 175 mL
B = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
500 mL150 mL diinfuskan120 mL/h13:00t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 500 mL berjalan dengan pam pada 120 mL/j. Pada 13:00, 150 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

500 mL150 mL diinfuskan120 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 18/min, SpO₂ 95% bernafas udara bilik, tekanan darah 130/78 mmHg, nadi 82/min, sedar, suhu 39.2 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 18SpO₂ 95%udaraSBP 130HR 82AT 39.2 °C
NEWS2 =
36.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 32/min, SpO₂ 97% bernafas udara bilik, tekanan darah 118/70 mmHg, nadi 58/min, sedar, suhu 36.7 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 32SpO₂ 97%udaraSBP 118HR 58AT 36.7 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.20PaCO₂mmHg354564HCO₃⁻mmol/L222624tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.20, PaCO₂ 64 mmHg (8.5 kPa) dan HCO₃⁻ 24 mmol/L. Gangguan utamanya ialah asidosis respiratori. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.20PaCO₂ 64 mmHg (8.5 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Nilai latihan: Na⁺ 139, Cl⁻ 113, HCO₃⁻ 18 mmol/L dan albumin 38 g/L. Cari sela anion terbetul albumin AGc = AG + 0.25·(40 − albumin).

Na⁺ 139 mmol/LCl⁻ 113 mmol/LHCO₃⁻ 18 mmol/Lalbumin 38 g/L
AGc = mmol/L
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur petunjuk II ini menunjukkan rentak sinus dengan satu jeda. Ukur jeda, selang R–R merentasinya, dalam saat.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
jeda = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mV

Jalur lead II ini menunjukkan blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach). Ukur sela PR bagi denyutan terakhir yang dikonduksikan sebelum gelombang P yang tidak dikonduksikan (PR terpanjang), dalam saat.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
PR terpanjang = s

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: D · Explore the reason for refusing

Mengapa ini jawapannya

Patients with capacity may refuse medicines. The nurse explores why, for example side effects or misunderstanding, gives information, documents the refusal and informs the prescriber if needed.

Jawapan

D · Explore the reason for refusing
2.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Panggil bantuan dan mulakan CPR

Mengapa ini jawapannya

Tidak bertindak balas dan tidak bernafas dengan normal bermaksud henti jantung: panggil bantuan (pasukan henti jantung, defibrilator) dan mulakan mampatan dada serta-merta.

Jawapan

B · Panggil bantuan dan mulakan CPR
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · From the sampling port, after cleaning it, using aseptic technique

Mengapa ini jawapannya

Urine in the bag is old and may contain extra bacteria, and disconnecting the system lets organisms in. The sample is taken from the sampling port with a sterile syringe after disinfecting the port.

Jawapan

D · From the sampling port, after cleaning it, using aseptic technique
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Walk with the patient to the bathroom and stay close by

Mengapa ini jawapannya

Hypnotics cause drowsiness and unsteadiness, especially in older adults, and many falls happen on the way to the toilet at night. The nurse assists the patient rather than restricting them or leaving them alone.

Jawapan

D · Walk with the patient to the bathroom and stay close by
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · Massage the fundus

Mengapa ini jawapannya

Uterine atony is the most common cause of postpartum hemorrhage. Fundal massage helps the uterus contract; the nurse then calls for help and gives prescribed uterotonics if bleeding continues.

Jawapan

A · Massage the fundus
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Bleeding from the operation site

Mengapa ini jawapannya

Frequent swallowing after tonsillectomy is a classic sign of bleeding. The nurse checks the throat with a light, looks at vital signs and reports at once.

Jawapan

D · Bleeding from the operation site
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Avoid heat sources such as hot water bottles over the patch

Mengapa ini jawapannya

Heat increases absorption of fentanyl through the skin and can cause overdose. Old patches are removed and folded before disposal, and patches should not be cut unless the product allows it.

Jawapan

A · Avoid heat sources such as hot water bottles over the patch
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · "I can push a knitting needle down the cast to scratch an itch."

Mengapa ini jawapannya

Pushing objects under a cast can injure the skin and cause infection or pressure sores. Elevation, keeping the cast dry and reporting numbness, colour change or increasing pain are correct.

Jawapan

C · "I can push a knitting needle down the cast to scratch an itch."
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Absolute neutrophil count

Mengapa ini jawapannya

Clozapine can cause severe neutropenia (agranulocytosis), so the ANC is checked before starting and regularly during treatment. A sore throat, fever or other sign of infection must be reported at once.

Jawapan

B · Absolute neutrophil count
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Magnesium is excreted by the kidneys, so it can build up to toxic levels

Mengapa ini jawapannya

Magnesium is cleared by the kidneys, so falling urine output and rising creatinine raise the risk of toxicity. The nurse checks deep tendon reflexes, respiratory rate and level of consciousness, reports the findings and keeps calcium gluconate available as the antidote.Disemak dengan: Magnesium Toxicity (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Jawapan

A · Magnesium is excreted by the kidneys, so it can build up to toxic levels
11.Farmakologi

Jawapan: D · An anticholinergic such as benzatropine (benztropine)

Mengapa ini jawapannya

Acute dystonia is caused by dopamine blockade, which leaves acetylcholine activity relatively high. An IM or IV anticholinergic usually relieves it within minutes.

Jawapan

D · An anticholinergic such as benzatropine (benztropine)
12.Farmakologi

Jawapan: C · Alkalosis respiratori diikuti asidosis metabolik

Mengapa ini jawapannya

Salisilat merangsang pernafasan, menyebabkan alkalosis respiratori pada awalnya. Ia kemudian mengganggu metabolisme sel, menyebabkan asidosis metabolik dengan jurang anion meningkat. Orang dewasa sering menunjukkan gambaran bercampur.

Jawapan

C · Alkalosis respiratori diikuti asidosis metabolik
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Pesakit mengambil sildenafil awal hari ini

Mengapa ini jawapannya

Perencat fosfodiesterase-5 seperti sildenafil (dalam masa kira-kira 24 jam) atau tadalafil (dalam masa kira-kira 48 jam) yang digabungkan dengan nitrat boleh menyebabkan hipotensi teruk yang mengancam nyawa. Nitrat juga dielakkan dengan tekanan sistolik di bawah kira-kira 90 mmHg.

Jawapan

C · Pesakit mengambil sildenafil awal hari ini
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Dengan udara termampat, serta oksigen terkawal melalui kanula hidung

Mengapa ini jawapannya

Nebuliser memerlukan kira-kira 6–8 L/min. Memacunya dengan oksigen pada pesakit kegagalan pernafasan hiperkapnik boleh menaikkan ketepuan terlalu tinggi dan memburukkan pengekalan CO₂. Nebuliser yang dipacu udara, dengan oksigen terkawal berasingan yang dititrasi kepada 88–92%, disyorkan.

Jawapan

A · Dengan udara termampat, serta oksigen terkawal melalui kanula hidung
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Low pH and low bicarbonate

Mengapa ini jawapannya

Failing kidneys cannot excrete acid or regenerate bicarbonate, causing a metabolic acidosis with low pH and low bicarbonate. The patient may breathe faster to blow off CO2 as compensation.

Jawapan

D · Low pH and low bicarbonate
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: A · To reduce the risk of hypos, falls and confusion

Mengapa ini jawapannya

In frail older adults, tight control brings little long-term benefit and a high risk of hypoglycaemia, which can cause falls, fractures and confusion. Targets are individualised to balance safety and quality of life.

Jawapan

A · To reduce the risk of hypos, falls and confusion
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: C · Saluran udara dan pernafasan

Mengapa ini jawapannya

Di bilik pemulihan, baki anestetik, opioid dan pelemas otot boleh menyebabkan sekatan saluran udara dan tekanan pernafasan. Saluran udara dan pernafasan dinilai dahulu, diikuti peredaran darah, kesedaran, kesakitan, suhu dan luka.

Jawapan

C · Saluran udara dan pernafasan
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Record a 12-lead ECG and escalate as possible cardiac pain

Mengapa ini jawapannya

Cardiac pain can feel like heartburn. Exertional pain with sweating and breathlessness must be treated as possible acute coronary syndrome until excluded, so an ECG and urgent review come first.

Jawapan

B · Record a 12-lead ECG and escalate as possible cardiac pain
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · They usually rise, so levels are checked early

Mengapa ini jawapannya

Levothyroxine needs usually rise in pregnancy. Thyroid function is checked as soon as pregnancy is confirmed and regularly afterwards, because untreated hypothyroidism can affect fetal brain development.

Jawapan

D · They usually rise, so levels are checked early
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Advise limiting caffeine to about 200 mg a day, roughly two cups of coffee

Mengapa ini jawapannya

Guidelines advise limiting caffeine to about 200 mg a day in pregnancy because higher intakes are linked to low birth weight and miscarriage. Energy drinks and some teas also contain caffeine.

Jawapan

A · Advise limiting caffeine to about 200 mg a day, roughly two cups of coffee
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Small pieces of soft cooked vegetables

Mengapa ini jawapannya

Round, firm foods such as whole grapes, nuts and popcorn can block a young child's airway. Soft foods cut into small pieces are safer, and children should always sit down and be supervised while eating.

Jawapan

B · Small pieces of soft cooked vegetables
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Stop punishing him, praise dry nights and consider a bedwetting alarm

Mengapa ini jawapannya

Nocturnal enuresis is common and not deliberate; punishment worsens it. Support, reward systems for agreed behaviours, enuresis alarms and sometimes desmopressin are effective, along with normal daytime drinking and regular toileting.

Jawapan

C · Stop punishing him, praise dry nights and consider a bedwetting alarm
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · Sama ada pesakit memahami bahawa dia mempunyai masalah kesihatan mental dan memerlukan bantuan

Mengapa ini jawapannya

Celik akal ialah kesedaran pesakit tentang penyakitnya dan kesannya. Pertimbangan (judgement) ialah keupayaan membuat keputusan yang bijak, contohnya apa yang akan dilakukan jika dia menjumpai dompet yang hilang.

Jawapan

C · Sama ada pesakit memahami bahawa dia mempunyai masalah kesihatan mental dan memerlukan bantuan
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: C · An ECG to look for a prolonged QT interval

Mengapa ini jawapannya

Haloperidol and several other antipsychotics can prolong the QT interval, which increases the risk of dangerous ventricular arrhythmias. Fainting and palpitations need an ECG and a check of potassium and magnesium.

Jawapan

C · An ECG to look for a prolonged QT interval
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 40.6 °C

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Tolak 32

105.1 − 32 = 73.1

Darabkan dengan 5/9

T = 73.1·5/9 = 40.61 ≈ 40.6 °C

Jawapan

T = 40.6 °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: V = 355 mL

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Setiap item dalam mL

2 tsp = 2·5 = 10 mL
1 cawan = 1·240 = 240 mL
4 tbsp = 4·15 = 60 mL
1½ fl oz = 1.5·30 = 45 mL

Tambah

V = 10 + 240 + 60 + 45 = 355 mL

Jawapan

V = 355 mL
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 8 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 20·8 = 160 mg

Isi padu

V = 160/20 = 8 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 8 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: R = 8 mL/h

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kepekatan

50000/500 = 100 unit/mL

Kadar pam

R = 800/100 = 8 mL/h

Jawapan

R = 8 mL/h
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 63 gtt/min

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Masa dalam minit

4·60 = 240 min

Kadar titisan

R = 1500·10/240 = 62.5 ≈ 63 gtt/min

Jawapan

R = 63 gtt/min

Di sisi katil anda membundarkan kepada titis bulat terdekat: 63 gtt/min.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 10 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

100/250 = 0.4 mg/mL

Kadar dos

D = 0.4·25 = 10 mg/h

Jawapan

D = 10 mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: D = 2.4 unit/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

100/250 = 0.4 unit/mL

Unit sejam

D = 6·0.4 = 2.4 unit/h

Jawapan

D = 2.4 unit/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: D = 4.6 mcg/kg/min

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

800 000/500 = 1600 mcg/mL

Mikrogram seminit

17·1600 = 27200 mcg/h
27200/60 = 453.3 mcg/min

Per kilogram

D = 453.3/98 = 4.626 ≈ 4.6 mcg/kg/min

Jawapan

D = 4.6 mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 365 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 100 + 200 + 150 = 450 mL
ketulan ais: 200/2 = 100 mL
Infusi IV: 80·8 = 640 mL
antibiotik IV: 2·50 = 100 mL
jumlah pengambilan = 1290 mL

Jumlah pengeluaran

375 + 375 + 175 = 925 mL

Imbangan

B = 1290 − 925 = 365 mL

Jawapan

B = 365 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 2.9 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

500 − 150 = 350 mL

Masa

t = 350/120 = 2.917 ≈ 2.9 h

Jawapan

t = 2.9 h

Itu kira-kira 2 h 55 min, jadi beg habis pada kira-kira 15:55.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 3

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 18/min → 0
SpO₂ 95% → 1
bernafas udara → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 82/min → 0
sedar (A) → 0
T 39.2 °C → 2

Tambah

NEWS2 = 0 + 1 + 0 + 0 + 0 + 0 + 2 = 3

Jawapan

NEWS2 = 3
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah–sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 32/min → 3
SpO₂ 97% → 0
bernafas udara → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 58/min → 0
sedar (A) → 0
T 36.7 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah–sederhana

Jawapan

rendah–sederhana

Satu skor tunggal 3 memerlukan semakan segera walaupun jumlahnya rendah.

37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: tanpa pampasan

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.20: asidemia (di bawah 7.35)
PaCO₂ 64 mmHg: tinggi (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: biasa (22–26)

Pampasan

tanpa pampasan

Jawapan

tanpa pampasan
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: AGc = 8.5 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 139 − (113 + 18) = 8

Pembetulan untuk albumin

8 + 0.25·(40 − 38) = 8.5 mmol/L

Jawapan

AGc = 8.5 mmol/L

Masih dalam lingkungan kira-kira 8–12 selepas pembetulan.

39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: jeda = 1.76 s

Takikardia kompleks sempit dan jeda: takikardia supraventrikel (SVT) ialah takikardia sekata pada kira-kira 150–250/min dengan kompleks QRS sempit; gelombang P biasanya tidak kelihatan kerana tersembunyi dalam kompleks QRS atau gelombang T. Takikardia sinus pada orang dewasa yang berehat biasanya di bawah kira-kira 150/min dan mempunyai gelombang P yang kelihatan sebelum setiap QRS; kepakan atrium dengan konduksi 2:1 sering berjalan pada kira-kira 150/min dan menunjukkan gelombang gigi gergaji. Dalam penahanan sinus, nod sinus berhenti menjana buat seketika: satu jeda tanpa gelombang P dan tanpa QRS yang panjangnya bukan nombor bulat kitaran P–P (jeda tepat dua atau tiga kitaran menunjukkan blok keluar sinus sebaliknya).

Ukur

44 kotak kecil dari R ke R merentasi jeda

Tukar

jeda = 44 × 0.04 s = 1.76 s

Bandingkan dengan P–P

1.76 ÷ 0.76 ≈ 2.3 kitaran P–P, bukan nombor bulat

Jawapan

jeda = 1.76 s

Tiada gelombang P muncul dalam jeda, dan jeda itu bukan nombor bulat kitaran P–P: penahanan sinus. Jeda tepat dua atau tiga kitaran akan menunjukkan blok keluar sinus.

40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: PR terpanjang = 0.32 s

Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.

Tandakan gelombang P satu demi satu

P–P = 0.88 s, teratur; satu gelombang P dalam setiap 3 tidak dikonduksikan

PR dalam setiap kumpulan

PR₁ = 0.20 s, PR₂ = 0.32 s

Jawapan

PR terpanjang = 0.32 s

Langkah PR yang terbesar berlaku antara denyutan pertama dan kedua dalam satu kumpulan; langkah seterusnya lebih kecil, itulah sebabnya sela R–R memendek sebelum jeda.

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions