Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

How should the opening of a stoma bag be cut?

  1. AMuch larger than the stoma so that the edge never rubs against it
  2. BTo fit closely around the stoma without pressing on it
  3. CSmaller than the stoma so it grips it tightly
  4. DIn any shape, as long as the bag sticks
2.Asas kejururawatanSukar

A patient has a temperature of 38.7 °C and a white cell count of 18 × 10⁹/L (18,000/mm³). What do these findings most suggest?

  1. AA low risk of infection because the count is high
  2. BA normal post-meal result
  3. CAn infection or significant inflammation
  4. DDehydration only
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient receiving continuous nasogastric feeding has pulled the tube partly out. What should the nurse do first?

  1. AIncrease the feed rate to make up for the lost time
  2. BTape the tube in its new position and continue
  3. CStop the feeding until the tube position is checked
  4. DPush the tube back in and restart the feed
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Seorang pesakit pernah mengalami MRSA pada luka dan kini memerlukan penukaran pembalut. PPE manakah yang sesuai?

  1. AGaun dan sarung tangan, serta perlindungan mata dan pelitup muka jika percikan mungkin berlaku
  2. BTiada PPE, jika tangan dibersihkan selepas itu
  3. CRespirator N95 sahaja, kerana MRSA ialah organisma yang rintang
  4. DSarung tangan steril sahaja, tanpa gaun atau perlindungan lain
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

A patient at 35 weeks of pregnancy with high blood pressure calls the clinic. Which symptom needs urgent assessment?

  1. ABackache after a long walk
  2. BA severe headache with blurred vision
  3. CMild ankle swelling at the end of the day
  4. DNeeding to pass urine more often
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

After a cervical spinal cord injury, a patient has a blood pressure of 80/50 mmHg, a heart rate of 48/min and warm, dry skin. What is most likely?

  1. AHypovolemic shock
  2. BNeurogenic shock
  3. CSeptic shock
  4. DCardiac tamponade
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Which pattern is typical of relapsing–remitting multiple sclerosis?

  1. ASudden severe headache with neck stiffness
  2. BAttacks of symptoms, such as visual loss or numbness, that improve between relapses
  3. CConstant weakness that starts in the feet and spreads upwards after a viral illness
  4. DA single stroke that leaves permanent weakness
8.Kejururawatan klinikalSukar

Which feature suggests moisture-associated skin damage rather than a pressure ulcer?

  1. AA deep wound over the sacrum with exposed bone and a dark base
  2. BNon-blanching redness directly over the hip bone after lying on one side
  3. CA round area of necrosis over the heel
  4. DDiffuse, superficial redness in a skin fold, not over a bony prominence
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with schizophrenia is starting clozapine. Which laboratory value must be monitored regularly?

  1. ASerum lithium level
  2. BSerum amylase
  3. CAbsolute neutrophil count
  4. DInternational normalized ratio
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Dapatan manakah yang paling kuat mencadangkan bahawa kreatinin pesakit yang meningkat disebabkan oleh kecederaan buah pinggang akut dan bukan penyakit buah pinggang kronik yang lama?

  1. APesakit mempunyai buah pinggang yang kecil pada imbasan ultrabunyi
  2. BPesakit telah mempunyai kreatinin tinggi selama bertahun-tahun
  3. CKreatinin normal tiga hari lalu dan telah berganda sejak itu
  4. DPesakit mengalami anemia yang lama
11.FarmakologiSederhana

Sumatriptan is contraindicated in which patient?

  1. AA patient with a recent ankle sprain
  2. BA patient with iron deficiency anaemia
  3. CA patient with mild asthma
  4. DA patient with coronary artery disease
12.FarmakologiSukar

A patient receiving frequent salbutamol (albuterol) nebulisers develops a fine tremor and a heart rate of 120 per minute. What is the best explanation?

  1. AThe patient is allergic to salbutamol and needs adrenaline
  2. BSalbutamol blocks muscarinic receptors in the heart
  3. CSalbutamol causes high potassium, which speeds the heart and causes muscle twitching
  4. DAt high doses it also stimulates beta receptors in skeletal muscle and the heart
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Which ECG finding is typical of atrial flutter?

  1. AP waves with no relationship to the QRS complexes
  2. BWide, bizarre QRS complexes at 180/min
  3. CRegular sawtooth flutter waves between QRS complexes
  4. DA chaotic baseline with no clear P waves and irregular QRS
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A 25-year-old non-smoker has wheeze and cough that come and go, worse at night and after exercise. Spirometry improves markedly after a bronchodilator. Which diagnosis is most likely?

  1. AIdiopathic pulmonary fibrosis
  2. BCOPD
  3. CAsthma
  4. DHeart failure
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

After a lumbar discectomy, which finding should the nurse report promptly?

  1. AA dry, intact wound dressing
  2. BMild pain at the wound site
  3. CNew weakness or numbness in the legs
  4. DStiffness when getting out of bed
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A patient with a known ureteric stone develops a fever of 39 °C (102.2 °F) and rigors. Scanning shows a blocked, swollen kidney. What is needed?

  1. AA fluid restriction to reduce the swelling
  2. BUrgent drainage of the kidney plus IV antibiotics
  3. CStrong pain relief alone, then discharge
  4. DOral antibiotics and waiting for the stone to pass
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Why should antacids usually be taken at a different time from other medicines?

  1. AThey destroy other drugs before they are swallowed
  2. BThey make all other drugs much more toxic
  3. CThey stop the kidneys from clearing other drugs
  4. DThey can reduce the absorption of many other drugs
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A nurse teaches a patient after a colonoscopy with polyp removal. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"Some wind and bloating today is expected."
  2. B"I'll report heavy bleeding from my bottom."
  3. C"I should report a fever or a swollen, painful abdomen."
  4. D"Severe abdominal pain is normal for a week afterwards."
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

Which newborn complication is particularly linked to a forceps birth?

  1. AFacial nerve palsy
  2. BNeonatal jaundice from ABO incompatibility
  3. CUmbilical hernia
  4. DHip dysplasia
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

Sejurus selepas epidural dimulakan, tekanan darah seorang wanita yang sedang bersalin jatuh kepada 86/50 mmHg dan kadar denyutan jantung janin menurun. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat dahulu?

  1. AMeningkatkan kadar infusi epidural
  2. BMemintanya berjalan di sekeliling bilik
  3. CPusingkan dia mengiring untuk mengalihkan uterus daripada saluran darah besar
  4. DNaikkan kepala katil ke kedudukan duduk tinggi untuk memperbaik pernafasannya
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Mengapakah kodeina dan tramadol tidak disyorkan untuk kanak-kanak di bawah 12 tahun?

  1. AIa terlalu lemah untuk melegakan sakit sederhana, maka opioid yang lebih kuat sentiasa diutamakan
  2. BIa sentiasa menyebabkan alahan
  3. CSesetengah kanak-kanak memetabolismekannya dengan sangat pantas, menyebabkan kemurungan pernafasan yang berbahaya
  4. DIa hanya boleh diberikan secara intravena
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Dapatan manakah pada bayi berumur 9 bulan yang memerlukan tindakan susulan perkembangan paling segera?

  1. ABayi belum dapat menyebut perkataan yang jelas
  2. BBayi hanya menggunakan satu tangan dan mengabaikan tangan yang satu lagi
  3. CBayi belum dapat berjalan
  4. DBayi pemalu dengan orang asing
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

Which pattern suggests premenstrual dysphoric disorder?

  1. AMild bloating the day before a period, without any mood changes
  2. BMarked mood symptoms in the week before menstruation that improve within a few days after it starts
  3. CLow mood throughout the whole month that is not linked to the menstrual cycle
  4. DMood symptoms that begin only after the menopause and last for several years
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

The parents of a young man with schizophrenia often criticise him for being "lazy". He has relapsed twice this year. Which intervention is most helpful?

  1. AAdvise the parents to stop all contact with their son
  2. BTell the parents that they caused his illness
  3. CDischarge him to live alone in a flat, without any support from his family or the team
  4. DFamily psychoeducation and help to communicate with less criticism
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
4 lb 15 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang bayi baru lahir seberat 4 lb 15 oz. Dengan menggunakan 1 lb = 16 oz dan 1 kg = 2.2 lb, cari berat m dalam kilogram. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

4 lb 15 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2.2 lb
m = kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
104 g/L? g/dL1 L = 10 dL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Keputusan hemoglobin ialah 104 g/L. Nyatakan dalam g/dL Hb.

104 g/L1 L = 10 dL
Hb = g/dL
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 16 kg dipreskripsikan 5 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 10 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

16 kg5 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
00.10.20.30.40.50.60.70.80.911 mL

Preskripsi ialah 1350 unit ubat yang datang sebagai 5000 unit/mL. Sedut dos itu dalam picagari 1 mL: berapakah isi padu V yang anda berikan?

1350 units5000 units/mL
V = mL
29.Kadar infusi IVSederhana
60 gtt/mL120 mL/h? gtt/min

Satu infusi diarahkan pada 120 mL/j, tetapi tiada pam tersedia. Ia berjalan secara graviti melalui set pemberian 60 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

120 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
400 mg500 mL12 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 400 mg ubat dalam 500 mL dan berjalan pada 12 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

400 mg/500 mL12 mL/h
D = mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
25 000 unit500 mLheparin? mL/h53 kg15 unit/kg/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 25 000 unit heparin dalam 500 mL. Arahannya ialah 15 unit/kg/j untuk pesakit berberat 53 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

25 000 unit/500 mL15 unit/kg/h53 kg
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
50 mg250 mLnitroglycerin? mL/h66 kg40 mcg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit berberat 66 kg mempunyai arahan nitroglycerin pada 40 mcg/min. Beg mengandungi 50 mg dalam 250 mL. Cari kadar pam R dalam mL/j. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

50 mg/250 mL40 mcg/min66 kg
R = mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 12 jamjeli100 mLsup250 mLjus150 mLInfusi IV100 mL/h × 12 hantibiotik IV1 × 50 mLair kencing450 mLair kencing400 mLlongkang luka140 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 12 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari imbangan cecair B = pengambilan − pengeluaran dalam mL (jawapan negatif bermaksud kehilangan bersih).

jeli: 100 mLsup: 250 mLjus: 150 mLInfusi IV: 100 mL/h × 12 hantibiotik IV: 1 × 50 mLair kencing: 450 mLair kencing: 400 mLlongkang luka: 140 mL
B = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL700 mL diinfuskan125 mL/h19:00t = ? h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL berjalan dengan pam pada 125 mL/j. Pada 19:00, 700 mL telah diinfuskan. Berapa jam t sehingga beg kosong? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

1000 mL700 mL diinfuskan125 mL/h
t = h
35.Skor penilaian klinikalSederhana
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 14/min, SpO₂ 99% bernafas udara bilik, tekanan darah 92/56 mmHg, nadi 88/min, sedar, suhu 37.4 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?

RR 14SpO₂ 99%udaraSBP 92HR 88AT 37.4 °C
NEWS2 =
36.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 5 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit biru atau pucat di seluruh badan, kadar denyutan jantung 60/min, tiada respons terhadap rangsangan, anggota lembik tanpa tonus otot dan tidak bernafas. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Gas latihan menunjukkan PaCO₂ 54 mmHg (7.2 kPa). Gunakan peraturan bahawa dalam asidosis respiratori kronik HCO₃⁻ meningkat 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg PaCO₂ melebihi 40, bermula dari HCO₃⁻ 24 mmol/L, untuk mencari HCO₃⁻ yang dijangka.

PaCO₂ 54 mmHg (7.2 kPa)garis asas: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Nilai latihan: Na⁺ 145, Cl⁻ 111, HCO₃⁻ 17 mmol/L dan albumin 29 g/L. Cari sela anion terbetul albumin AGc = AG + 0.25·(40 − albumin).

Na⁺ 145 mmol/LCl⁻ 111 mmol/LHCO₃⁻ 17 mmol/Lalbumin 29 g/L
AGc = mmol/L
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mV

Ukur sela QT dan sela R–R pada jalur lead II yang teratur ini, kemudian kira QTc yang dibetulkan mengikut kadar dengan formula Bazett QTc = QT/√RR (kedua-duanya dalam saat). Berikan jawapan dalam saat kepada tiga tempat perpuluhan.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
QTc = s
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVkadarrentakgelombang PSela PRTempoh QRS

Tafsirkan jalur lead II ini dengan lima langkah mengikut urutan: kadar, rentak, gelombang P, sela PR, tempoh QRS. Pada langkah yang manakah anda menemui penemuan tidak normal yang pertama? Klik langkah itu.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1kadar
  2. 2rentak
  3. 3gelombang P
  4. 4Sela PR
  5. 5Tempoh QRS

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · To fit closely around the stoma without pressing on it

Mengapa ini jawapannya

The opening should fit snugly so stoma output does not reach the skin, but not so tight that it damages the stoma. Stomas shrink in the weeks after surgery, so the size is re-measured.

Jawapan

B · To fit closely around the stoma without pressing on it
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · An infection or significant inflammation

Mengapa ini jawapannya

A raised white cell count with fever usually means the body is fighting an infection or major inflammation. The nurse reports it and looks for the source, including sepsis.

Jawapan

C · An infection or significant inflammation
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Stop the feeding until the tube position is checked

Mengapa ini jawapannya

A displaced tube may now sit in the esophagus or airway. The feeding is stopped and the tube is not pushed back blindly. Its position is checked according to policy, or it is replaced.

Jawapan

C · Stop the feeding until the tube position is checked
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · Gaun dan sarung tangan, serta perlindungan mata dan pelitup muka jika percikan mungkin berlaku

Mengapa ini jawapannya

MRSA merebak melalui sentuhan, jadi gaun dan sarung tangan dipakai. Langkah berjaga-jaga standard menambah perlindungan mata dan muka apabila percikan cecair luka mungkin berlaku. Respirator tidak diperlukan bagi MRSA pada luka.

Jawapan

A · Gaun dan sarung tangan, serta perlindungan mata dan pelitup muka jika percikan mungkin berlaku
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · A severe headache with blurred vision

Mengapa ini jawapannya

A severe headache and visual changes can be signs of severe pre-eclampsia and a risk of eclampsia. Mild ankle swelling, backache and frequent urination are common in late pregnancy.

Jawapan

B · A severe headache with blurred vision
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Neurogenic shock

Mengapa ini jawapannya

Neurogenic shock follows loss of sympathetic tone, causing vasodilation, hypotension and bradycardia with warm skin. Hypovolemic shock usually causes a fast pulse and cool, clammy skin.

Jawapan

B · Neurogenic shock
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Attacks of symptoms, such as visual loss or numbness, that improve between relapses

Mengapa ini jawapannya

MS causes demyelination in the brain and spinal cord. Many patients first have attacks such as optic neuritis or sensory symptoms, with partial or full recovery between relapses.

Jawapan

B · Attacks of symptoms, such as visual loss or numbness, that improve between relapses
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Diffuse, superficial redness in a skin fold, not over a bony prominence

Mengapa ini jawapannya

Moisture lesions are superficial, irregular and often in skin folds or areas exposed to incontinence. Pressure ulcers usually occur over bony prominences or under devices and may be deeper.

Jawapan

D · Diffuse, superficial redness in a skin fold, not over a bony prominence
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Absolute neutrophil count

Mengapa ini jawapannya

Clozapine can cause severe neutropenia (agranulocytosis), so the ANC is checked before starting and regularly during treatment. A sore throat, fever or other sign of infection must be reported at once.

Jawapan

C · Absolute neutrophil count
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · Kreatinin normal tiga hari lalu dan telah berganda sejak itu

Mengapa ini jawapannya

Peningkatan pantas daripada paras asas yang normal dalam masa beberapa hari ialah ciri khas kecederaan buah pinggang akut. Nilai yang meningkat sejak sekian lama, buah pinggang kecil dan anemia kronik menunjukkan penyakit buah pinggang kronik.Disemak dengan: Acute Kidney Injury · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Jawapan

C · Kreatinin normal tiga hari lalu dan telah berganda sejak itu
11.Farmakologi

Jawapan: D · A patient with coronary artery disease

Mengapa ini jawapannya

Triptans can constrict coronary arteries and cause angina or myocardial infarction. They are avoided in coronary disease, uncontrolled hypertension and previous stroke.

Jawapan

D · A patient with coronary artery disease
12.Farmakologi

Jawapan: D · At high doses it also stimulates beta receptors in skeletal muscle and the heart

Mengapa ini jawapannya

Tremor comes from beta-2 stimulation of skeletal muscle. Tachycardia comes from some beta-1 (and cardiac beta-2) stimulation and a reflex response to vasodilation. High doses also shift potassium into cells and can cause hypokalaemia.

Jawapan

D · At high doses it also stimulates beta receptors in skeletal muscle and the heart
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Regular sawtooth flutter waves between QRS complexes

Mengapa ini jawapannya

Atrial flutter is caused by a re-entry circuit in the right atrium, giving regular sawtooth flutter waves, often at about 300/min with 2:1 block (ventricular rate about 150/min). A chaotic baseline with irregular QRS is atrial fibrillation. Like AF, it carries a stroke risk.

Jawapan

C · Regular sawtooth flutter waves between QRS complexes
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Asthma

Mengapa ini jawapannya

Asthma typically causes variable symptoms with reversible airflow obstruction. COPD usually affects older people with a smoking history and causes persistent, poorly reversible obstruction. Fibrosis gives a restrictive pattern.

Jawapan

C · Asthma
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · New weakness or numbness in the legs

Mengapa ini jawapannya

New or worsening leg weakness, numbness or problems passing urine may indicate a haematoma or nerve root compression and need urgent review. Mild wound pain and stiffness are expected.

Jawapan

C · New weakness or numbness in the legs
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: B · Urgent drainage of the kidney plus IV antibiotics

Mengapa ini jawapannya

Infection behind an obstruction can quickly cause sepsis and kidney damage. Antibiotics alone will not clear it. The kidney needs urgent decompression, usually with a nephrostomy or ureteric stent.

Jawapan

B · Urgent drainage of the kidney plus IV antibiotics
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · They can reduce the absorption of many other drugs

Mengapa ini jawapannya

Antacids can bind or change the absorption of drugs such as some antibiotics (tetracyclines, quinolones), iron and levothyroxine. Doses are usually separated by a couple of hours.

Jawapan

D · They can reduce the absorption of many other drugs
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: D · "Severe abdominal pain is normal for a week afterwards."

Mengapa ini jawapannya

Mild bloating and cramps from the air used are expected. Severe or worsening pain, fever, a distended abdomen or heavy rectal bleeding can mean perforation or haemorrhage and must be reported straight away.

Jawapan

D · "Severe abdominal pain is normal for a week afterwards."
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: A · Facial nerve palsy

Mengapa ini jawapannya

Pressure from forceps blades on the facial nerve can cause temporary facial palsy, with asymmetry when the baby cries. It usually resolves within weeks.

Jawapan

A · Facial nerve palsy
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: C · Pusingkan dia mengiring untuk mengalihkan uterus daripada saluran darah besar

Mengapa ini jawapannya

Kedudukan mengiring melegakan mampatan aortokaval dan memperbaik pulangan vena serta aliran plasenta. Kemudian tingkatkan cecair IV seperti yang diarahkan, maklumkan pakar bius atau pembekal penjagaan dan beri vasopresor jika ditetapkan.

Jawapan

C · Pusingkan dia mengiring untuk mengalihkan uterus daripada saluran darah besar
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: C · Sesetengah kanak-kanak memetabolismekannya dengan sangat pantas, menyebabkan kemurungan pernafasan yang berbahaya

Mengapa ini jawapannya

Pada pemetabolisme ultra-pantas, kodeina cepat ditukar kepada morfin, yang boleh menyebabkan kemurungan pernafasan yang mengancam nyawa. Pengawal selia menasihatkan agar kodeina dan tramadol dielakkan pada kanak-kanak di bawah 12 tahun, dan selepas pembedahan tonsil atau adenoid pada mereka yang di bawah 18 tahun.

Jawapan

C · Sesetengah kanak-kanak memetabolismekannya dengan sangat pantas, menyebabkan kemurungan pernafasan yang berbahaya
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Bayi hanya menggunakan satu tangan dan mengabaikan tangan yang satu lagi

Mengapa ini jawapannya

Keutamaan tangan yang jelas sebelum kira-kira 18 bulan boleh menunjukkan kelemahan di sebelah yang satu lagi, contohnya dalam palsi serebrum. Belum berjalan, berwaspada terhadap orang asing dan tiada perkataan yang jelas adalah tipikal pada 9 bulan.

Jawapan

B · Bayi hanya menggunakan satu tangan dan mengabaikan tangan yang satu lagi
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Marked mood symptoms in the week before menstruation that improve within a few days after it starts

Mengapa ini jawapannya

In PMDD, symptoms such as irritability, low mood, anxiety and mood swings occur in the final week before menses, improve after onset and are minimal in the week after. Symptoms should be confirmed with daily ratings over at least two cycles.

Jawapan

B · Marked mood symptoms in the week before menstruation that improve within a few days after it starts
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · Family psychoeducation and help to communicate with less criticism

Mengapa ini jawapannya

Family interventions that explain symptoms such as avolition and teach problem-solving and communication skills reduce expressed emotion and relapse rates.

Jawapan

D · Family psychoeducation and help to communicate with less criticism
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: m = 2.24 kg

Sukatan isi rumah dan berat: peperiksaan kejururawatan menggunakan setara yang dibundarkan: 1 sudu teh (tsp) = 5 mL, 1 sudu besar (tbsp) = 15 mL = 3 tsp, 1 auns cecair (fl oz) = 30 mL = 2 tbsp, dan 1 cawan = 8 fl oz = 240 mL. Untuk berat, 1 kg = 2.2 lb dan 1 lb = 16 oz; untuk panjang, 1 inci = 2.54 cm. Sediakan penukaran supaya unit yang tidak anda mahu dibatalkan.

Auns kepada paun

15 oz/16 = 0.9375 lb
4 + 0.9375 = 4.938 lb

Paun kepada kilogram

m = 4.938/2.2 = 2.244 ≈ 2.24 kg

Jawapan

m = 2.24 kg
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: Hb = 10.4 g/dL

Analisis dimensi: tulis kuantiti yang diberikan, kemudian darabkan dengan faktor penukaran yang ditulis sebagai pecahan (contohnya 60 min/1 h atau 1 mg/1000 mcg) supaya setiap unit yang tidak dikehendaki muncul sekali di atas dan sekali di bawah lalu dibatalkan. Apabila hanya unit yang dikehendaki tinggal, kira. Gunakan setara yang diberikan oleh soalan dan bundarkan hanya jawapan akhir.

Tukar

Hb = 104 g/L × (1 L/10 dL) = 10.4 g/dL

Jawapan

Hb = 10.4 g/dL
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 8 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 5·16 = 80 mg

Isi padu

V = 80/10 = 8 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 8 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: V = 0.27 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Isi padu

V = 1350/5000 = 0.27 mL

Pada picagari

Pada picagari 1 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.01 mL.

Jawapan

V = 0.27 mL
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 120 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililiter seminit

120/60 = 2 mL/min

Kadar titisan

R = 2·60 = 120 gtt/min

Jawapan

R = 120 gtt/min

Dengan set mikrotitis (60 gtt/mL), gtt/min sama dengan mL/j.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 9.6 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

400/500 = 0.8 mg/mL

Kadar dos

D = 0.8·12 = 9.6 mg/h

Jawapan

D = 9.6 mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 15.9 mL/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit sejam

15·53 = 795 unit/h

Kepekatan

25 000/500 = 50 unit/mL

Kadar pam

R = 795/50 = 15.9 mL/h

Jawapan

R = 15.9 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 12 mL/h

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

50 000/250 = 200 mcg/mL

Dos sejam

Arahan adalah per minit untuk seluruh pesakit, jadi berat tidak diperlukan.

40·60 = 2400 mcg/h

Kadar pam

R = 2400/200 = 12 mL/h

Jawapan

R = 12 mL/h
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: B = 760 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Jumlah pengambilan

oral: 100 + 250 + 150 = 500 mL
Infusi IV: 100·12 = 1200 mL
antibiotik IV: 1·50 = 50 mL
jumlah pengambilan = 1750 mL

Jumlah pengeluaran

450 + 400 + 140 = 990 mL

Imbangan

B = 1750 − 990 = 760 mL

Jawapan

B = 760 mL

Positif: lebih banyak cecair masuk daripada yang keluar.

34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: t = 2.4 h

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Isi padu tinggal

1000 − 700 = 300 mL

Masa

t = 300/125 = 2.4 h

Jawapan

t = 2.4 h

Itu kira-kira 2 h 24 min, jadi beg habis pada kira-kira 21:24.

35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: NEWS2 = 2

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 99% → 0
bernafas udara → 0
SBP 92 mmHg → 2
HR 88/min → 0
sedar (A) → 0
T 37.4 °C → 0

Tambah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 = 2

Jawapan

NEWS2 = 2
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: kulit biru atau pucat di seluruh badan → 0
Nadi: 60/min → 1
Reaksi: tiada respons terhadap rangsangan → 0
Aktiviti: anggota lembik tanpa tonus otot → 0
Pernafasan: tidak bernafas → 0

Tambah

APGAR = 0 + 1 + 0 + 0 + 0 = 1

Tafsiran

1 → rendah

Jawapan

rendah

Di bawah 7 pada minit ke-5, skor biasanya diulang setiap 5 minit sehingga 20 minit.

37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: HCO₃⁻ = 28.9 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Perubahan PaCO₂

|54 − 40| = 14 mmHg → 1.4 × 10 mmHg

HCO₃⁻ yang dijangka

HCO₃⁻ = 24 + 3.5·1.4 = 28.9 mmol/L

Jawapan

HCO₃⁻ = 28.9 mmol/L
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: AGc = 19.75 mmol/L

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 145 − (111 + 17) = 17

Pembetulan untuk albumin

17 + 0.25·(40 − 29) = 19.75 mmol/L

Jawapan

AGc = 19.75 mmol/L

Di atas kira-kira 12 selepas pembetulan: sela anion tinggi.

39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: QTc = 0.49 s

QT dan QTc: sela QT bermula dari permulaan kompleks QRS hingga penghujung gelombang T. Ia memendek apabila kadar denyutan jantung meningkat, jadi ia dibetulkan mengikut kadar menggunakan sela R–R dalam saat: QTc Bazett = QT/√RR dan QTc Fridericia = QT/∛RR. Bazett ialah formula yang digunakan oleh kebanyakan buku teks; ia membetulkan secara berlebihan pada kadar yang laju, di mana Fridericia lebih diutamakan. Had berbeza antara rujukan: QTc melebihi kira-kira 0.45 s pada lelaki atau 0.46 s pada wanita biasanya dipanggil memanjang, dan melebihi 0.50 s memanjang dengan ketara.

Ukur

QT = 12 × 0.04 = 0.48 s
RR = 24 × 0.04 = 0.96 s

Formula Bazett

QTc = 0.48/√0.96 = 0.48/0.9798 = 0.49 s

Jawapan

QTc = 0.49 s

Melebihi had lazim bagi lelaki (kira-kira 0.45 s) dan wanita (kira-kira 0.46 s): memanjang. (490 ms)

40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: Tempoh QRS

Lima langkah untuk setiap jalur: 1. kadar (kaedah 300 atau 1500, atau kaedah 6 saat jika tidak teratur); 2. rentak: adakah sela R–R sama; 3. gelombang P: hadir, tegak dalam lead II, satu sebelum setiap QRS dan semuanya serupa; 4. sela PR: 0.12–0.20 s dan malar; 5. tempoh QRS: kurang daripada 0.12 s. Hanya selepas lima langkah itu namakan rentaknya. Rentak sinus normal melepasi kesemua lima: 60–100/min, teratur, P tegak sebelum setiap QRS, PR 0.12–0.20 s, QRS kurang daripada 0.12 s.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 17 petak kecil, 1500 ÷ 17 ≈ 88 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.68 s.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS, semuanya serupa.
4. Sela PR: 0.14 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.16 s, lebar (0.12 s atau lebih).

Langkah tidak normal yang pertama

Tempoh QRS → rentak sinus dengan QRS lebar

Jawapan

Tempoh QRS

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions