Soalan latihan gaya NCLEX (RN): pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 40 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Kaedah

  1. Semak glukosa pada setiap pesakit dengan kekeliruan baharu, kelemahan atau sawan.
  2. Gunakan tahap kesedaran sebagai amaran paling awal masalah otak; pupil dan triad Cushing muncul lewat.
  3. Untuk kecemasan diabetes, bezakan DKA (keton, asidosis) daripada HHS (osmolaliti yang sangat tinggi, dehidrasi); berikan cecair dahulu.
  4. Untuk natrium dan air, tentukan sama ada ADH berlebihan (SIADH) atau tiada (DI), dan betulkan perubahan kronik secara perlahan.
  5. Untuk masalah buah pinggang, asingkan puncanya kepada pra-renal, intrinsik atau pasca-renal, dan pantau kalium dan cecair.

Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Kaedah

  1. Tanya apa yang mungkin tersembunyi: pendarahan dalaman, jangkitan tanpa demam, hipoventilasi di sebalik SpO₂ yang normal.
  2. Gunakan masa selepas pembedahan untuk mengecilkan komplikasi: pendarahan dalam beberapa jam, masalah dada dalam beberapa hari, masalah luka dan kebocoran kemudian.
  3. Untuk kesakitan, nilai, rawat dengan analgesia multimodal, nilai semula, dan pantau sedasi dengan setiap opioid.
  4. Untuk pesakit kanser, anggap sebarang penyakit semasa nadir sebagai sepsis neutropenik dan ketahui kecemasan onkologi.
  5. Untuk luka bakar, kira hanya kawasan ketebalan separa dan penuh, mulakan jam Parkland pada masa terbakar dan laraskan mengikut keluaran air kencing.

Kejururawatan materniti & obstetrik

Kaedah

  1. Letakkan wanita itu dalam masanya: minggu kehamilan, peringkat kelahiran atau hari selepas bersalin, dan tentukan apa yang normal pada ketika itu.
  2. Cari pesakit yang berada dalam bahaya: ibu, janin atau bayi baru lahir, atau lebih daripada seorang daripada mereka.
  3. Kaitkan penemuan dengan puncanya: VEAL CHOP untuk deselerasi, empat T untuk pendarahan, BUBBLE-HE selepas bersalin.
  4. Pilih tindakan yang memperbaik aliran darah dan oksigen dahulu (berbaring mengiring, menghentikan oksitosin, urutan fundus), kemudian eskalasikan.

Kejururawatan pediatrik

Kaedah

  1. Catat umur kanak-kanak dahulu: umur menetapkan tanda vital normal, pencapaian perkembangan dan skala kesakitan yang betul.
  2. Nilai saluran udara, pernafasan dan peredaran, dengan mengingati bahawa kanak-kanak mampu menampung kemudian merosot dengan pantas.
  3. Padankan tindakan dengan peringkat perkembangan dan libatkan keluarga.
  4. Semak bahawa jawapan itu selamat untuk kanak-kanak: berdasarkan berat badan, tiada aspirin dalam penyakit virus, tiada kodein di bawah umur 12 tahun.

Kejururawatan kesihatan mental

Kaedah

  1. Tentukan sama ada terdapat risiko segera: bunuh diri, keganasan, kecemasan akibat ubat atau penyakit fizikal.
  2. Bertindak untuk keselamatan dahulu: perhatikan, alihkan alat yang boleh digunakan, redakan ketegangan, hentikan ubat yang berbahaya, dapatkan bantuan.
  3. Pilih respons terapeutik: akui perasaan, kemukakan realiti, elakkan jaminan palsu dan soalan “mengapa”.
  4. Hormati hak: pilihan yang paling kurang menyekat, persetujuan dan kerahsiaan beserta hadnya.

Matematik kejururawatan & penukaran unit

Langkah metrik
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Berat dan panjang
1 kg = 2.2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2.54 cm, 1 ft = 12 in
Sukatan isi rumah
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Suhu
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
Jam 24 jam
Jam PM 1–11: tambah 12; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Kadar dos
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Faktor makmal
glukosa 1 mmol/L = 18 mg/dL; kreatinina 1 mg/dL = 88.4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Kaedah

  1. Tulis kuantiti yang diberikan dengan unitnya dan unit yang anda mahu.
  2. Pilih setara: 1000 antara kg, g, mg dan mcg atau L dan mL; 1 kg = 2.2 lb; 1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Tulis sebagai pecahan supaya unit yang tidak dikehendaki dibatalkan; untuk kadar, gunakan satu pecahan bagi setiap unit yang berubah.
  4. Semak arahnya: unit yang lebih kecil memberikan nombor yang lebih besar.
  5. Bundarkan hanya jawapan akhir, kepada ketepatan yang dinamakan oleh soalan.

Pengiraan dos

Dos daripada kekuatan
isi padu = dos / kekuatan
Dos berdasarkan berat
dos = mg/kg × berat badan
Tablet
bilangan = dos / kekuatan tablet
Unit
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Kaedah

  1. Tukar dos yang diarahkan dan kekuatan stok kepada unit yang sama.
  2. Gunakan dikehendaki dibahagi ada didarab kuantiti: (D/H) × Q.
  3. Untuk dos berdasarkan berat, darabkan dengan berat dalam kg dahulu, kemudian bahagikan dos harian dengan bilangan dos.
  4. Anggar dahulu dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kadar infusi IV

Kadar pam
mL/h = volume (mL)/time (h)
Kadar titisan
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Masa infusi
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Kaedah

  1. Kadar pam dalam mL/j: isi padu dibahagi masa dalam jam.
  2. Kadar titisan dalam titis/min: isi padu × faktor titis dibahagi masa dalam minit.
  3. Untuk masa yang tinggal: isi padu yang tinggal dibahagi kadar.
  4. Bundarkan seperti yang dikehendaki oleh soalan atau peralatan.

Dos pediatrik & rawatan rapi

Dos harian
mg/hari = mg/kg/hari × berat (kg)
Dos sehari
bilangan = 24 j / sela dos (j)
Paun kepada kilogram
kg = lb / 2.2
Kepekatan infusi
unit/mL = unit dalam beg / isi padu beg
Kadar pam
mL/j = dos sejam / kepekatan
Titisan bertitrasi
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dos daripada kadar pam
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Unit
1 mg = 1000 mcg

Cecair IV & imbangan cecair

Holliday–Segar sejam
4 mL/kg (10 kg pertama) + 2 mL/kg (10 kg seterusnya) + 1 mL/kg (setiap kg melebihi 20)
Holliday–Segar sehari
100 / 50 / 20 mL/kg untuk lingkungan yang sama
Imbangan cecair
pengambilan − pengeluaran
Ketulan ais
dikira separuh daripada isi padunya
Pengeluaran air kencing
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Masa infusi
masa (j) = isi padu yang tinggal (mL) / kadar (mL/j)
Isi padu yang diinfuskan
mL = kadar × masa

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

What is the correct order of techniques when assessing the abdomen?

  1. AAuscultation, palpation, inspection, percussion
  2. BInspection, auscultation, percussion, palpation
  3. CPalpation, inspection, auscultation, percussion
  4. DInspection, palpation, percussion, auscultation
2.Asas kejururawatanSukar

A patient's potassium result is 6.8 mmol/L (6.8 mEq/L). Why is this urgent?

  1. AVery high potassium can cause life-threatening heart arrhythmias
  2. BIt is normal for patients after surgery
  3. CIt means the patient urgently needs more potassium
  4. DHigh potassium causes only mild muscle cramps that settle without treatment
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

How should a portable oxygen cylinder be kept in a patient’s room?

  1. ALaid on the bed next to the patient
  2. BPlaced next to a heater to keep it warm
  3. CLying loose on the floor beside the bed
  4. DSecured upright in a stand or holder
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Several patients on a ward develop vomiting and diarrhea within two days, and a norovirus outbreak is suspected. What should the nurse do first?

  1. AMove the affected patients to different wards so that fewer people are exposed
  2. BNotify the infection prevention team and place affected patients on contact precautions
  3. CAsk visitors to bring in bottled water for all patients
  4. DWait for all the stool results to come back before taking any action
5.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Which two patients can most safely share a room?

  1. AA patient with chickenpox and a patient on chemotherapy
  2. BA patient with influenza and a patient with COPD
  3. CTwo patients who both have C. difficile infection
  4. DA patient with MRSA in a wound and a patient after surgery
6.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Before surgery, a nurse is asked to witness a patient’s consent. The patient was given a sedative 30 minutes ago. What should the nurse do?

  1. AWitness it quickly before the sedative takes full effect
  2. BNot witness the consent and inform the surgeon
  3. CAsk a family member to sign on the patient’s behalf
  4. DWitness it and write “sedated” beside the signature
7.Kejururawatan klinikalSederhana

Why is oxygen often humidified for a patient with a tracheostomy?

  1. AHumidification lowers the oxygen concentration to a safer level
  2. BDry oxygen causes high blood glucose
  3. CThe tube bypasses the nose, which normally warms and moistens air
  4. DHumidity is needed for the oxygen to work as a drug
8.Kejururawatan klinikalSukar

A patient is taught to self-inject low-molecular-weight heparin. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will report any unusual bleeding or bruising."
  2. B"I will inject into the fatty tissue of my abdomen."
  3. C"I will rub the area firmly after the injection."
  4. D"I will change the injection site each time."
9.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient with type 2 diabetes has a target HbA1c below 7% (53 mmol/mol). Today's result is 7.8% (62 mmol/mol). What is the best interpretation?

  1. AGlucose control has been excellent for the past several months
  2. BAverage glucose over the past months has been above the target
  3. CThe result shows today's fasting glucose is above the target
  4. DThe patient has had frequent episodes of severe hypoglycemia
10.Nilai makmal & elektrolitSukar

Seorang pesakit hiponatremia kronik (natrium 118 mEq/L) sedang dirawat. Mengapakah natrium mesti dinaikkan secara perlahan?

  1. APembetulan pantas menyebabkan natrium jatuh semula dengan lebih rendah
  2. BIa boleh menyebabkan demielinasi osmotik, kecederaan otak yang serius
  3. CPembetulan perlahan hanya diperlukan untuk mengurangkan kos hospital
  4. DPembetulan pantas menyebabkan hipokalemia, yang merupakan satu-satunya risiko
11.FarmakologiSederhana

After instilling eye drops, why should the patient press gently on the inner corner of the eye for a minute or two?

  1. ATo spread the drop evenly over the eyelid
  2. BTo make the pupil dilate faster
  3. CTo stop the eye from producing tears for about an hour
  4. DTo reduce drainage into the nose and absorption into blood
12.FarmakologiSukar

A breastfeeding mother needs a mild analgesic. Which drug is generally considered compatible with breastfeeding?

  1. ACodeine (as co-codamol)
  2. BAspirin
  3. CPethidine (meperidine)
  4. DParacetamol (acetaminophen)
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

Which investigation is usually used to confirm a deep vein thrombosis in the leg?

  1. AA lung function test
  2. BAn exercise ECG
  3. CCompression duplex ultrasound
  4. DA plain chest X-ray and an ECG
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

A patient declines enoxaparin for VTE prevention because it is made from pork, which conflicts with their beliefs. What is the best response?

  1. ATell the patient that refusal means they cannot have surgery
  2. BGive the injection anyway without explaining what the medicine is made from
  3. CDocument the refusal in the notes and take no further action at all
  4. DRespect the decision, inform the prescriber and discuss non-animal options
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSederhana

A patient with myasthenia gravis wants to plan a busy day. Which advice fits the disease?

  1. ADo the hardest tasks in the evening when muscles are warmed up
  2. BAvoid rest periods, because rest makes the weakness worse
  3. CExercise to exhaustion so the muscles get stronger quickly
  4. DDo demanding tasks in the morning or when the drug works best
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renalSukar

A nurse teaches a patient with CKD and a high potassium about diet. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will boil my potatoes and throw away the water."
  2. B"I will check food labels for added salt when I go shopping."
  3. C"I will use a salt substitute instead of ordinary salt."
  4. D"I will keep bananas and dried fruit to a minimum."
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSederhana

Which diet is usually recommended for a patient with cirrhosis and hepatic encephalopathy?

  1. ANo food at all until the confusion settles
  2. BNormal protein and enough calories, with a late-evening snack
  3. COnly clear fluids for several weeks
  4. DA very low-protein diet for the rest of their life to lower ammonia
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologiSukar

A patient on modified-release morphine for cancer pain has needed four breakthrough doses every day for several days. What should the nurse do?

  1. AGive all breakthrough doses at the same time
  2. BReport it, as the regular background dose may need review
  3. CStop the breakthrough doses to reduce opioid use
  4. DTell the patient to put up with the pain between doses
19.Kejururawatan materniti & obstetrikSederhana

A woman is about to get out of bed for the first time after birth. What should the nurse do?

  1. AAsk her to stand quickly to reduce dizziness
  2. BHelp her sit, then stand slowly with support
  3. CWait until day 3 before letting her stand
  4. DLet her walk alone so she feels independent
20.Kejururawatan materniti & obstetrikSukar

A newborn's bilirubin is rising quickly at 30 hours despite phototherapy, and the baby is lethargic with an arched back and high-pitched cry. What does this suggest?

  1. AA normal reaction to phototherapy
  2. BNormal newborn reflexes
  3. CMild breast milk jaundice
  4. DAcute bilirubin encephalopathy
21.Kejururawatan pediatrikSederhana

Which measure should be avoided in a sickle cell pain crisis?

  1. AGenerous fluids by mouth or IV
  2. BCold packs on the painful area
  3. CRegular pain assessment and analgesia
  4. DWarm packs and gentle positioning
22.Kejururawatan pediatrikSukar

Seorang kanak-kanak bertatih dengan krup kini mempunyai stridor ketika rehat, gelisah dan tarikan dinding dada yang ketara. Apakah keutamaannya?

  1. APeriksa tekak dengan penekan lidah untuk mencari punca bunyi pernafasan yang bising
  2. BDapatkan bantuan perubatan segera; ini ialah krup teruk yang mungkin memerlukan epinefrin nebulisasi
  3. CBaringkan kanak-kanak rata untuk berehat
  4. DHantar kanak-kanak itu pulang dengan ubat batuk
23.Kejururawatan kesihatan mentalSederhana

A patient says, "I'm going to be a famous singer, and I'll buy this whole hospital." Which response best uses the technique of voicing doubt?

  1. A"You know that isn't true at all."
  2. B"That's wonderful. When will you start?"
  3. C"Why do you want to buy the hospital?"
  4. D"That sounds hard to believe."
24.Kejururawatan kesihatan mentalSukar

A patient in acute mania has slept for 2 hours in 3 nights, is losing weight and is pacing constantly. Which nursing concern is the priority?

  1. ADisturbed relationships with her family
  2. BRisk of physical exhaustion and injury
  3. CLow self-esteem
  4. DLack of knowledge about the illness
25.Matematik kejururawatan & penukaran unitSederhana
94969810010210410635363738394041°F°C99.3 °F? °C

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Suhu seorang pesakit ialah 99.3 °F. Tukarkan kepada darjah Celsius T dengan °C = (°F − 32) × 5/9. Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

99.3 °F
T = °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unitSukar
00:0023:5501:35t = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi bermula pada 23:55 dan tamat pada 01:35 keesokan paginya (jam 24 jam). Berapa jam t ia berjalan? Berikan jawapan dalam jam sebagai perpuluhan, dibundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

23:5501:35
t = h
27.Pengiraan dosSederhana
024681010 mL

Seorang kanak-kanak seberat 20 kg dipreskripsikan 4 mg/kg ubat. Larutan stok mengandungi 10 mg/mL. Sedut dos itu: berapakah isi padu V yang anda berikan?

20 kg4 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.Pengiraan dosSukar
50k unit250 mL? mL/h1000 unit/h

Satu infusi mengandungi 50000 unit ubat dalam 250 mL. Preskripsi ialah 1000 unit sejam. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j?

50000 unit/250 mL1000 unit/h
R = mL/h
29.Kadar infusi IVSederhana
60 gtt/mL100 mL/h? gtt/min

Satu infusi diarahkan pada 100 mL/j, tetapi tiada pam tersedia. Ia berjalan secara graviti melalui set pemberian 60 gtt/mL. Cari kadar titisan R dalam titisan seminit.

100 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.Kadar infusi IVSukar
1000 mg50 mL30 mL/h? mg/h

Satu beg mengandungi 1000 mg ubat dalam 50 mL dan berjalan pada 30 mL/j. Berapa miligram sejam D yang diterima pesakit?

1000 mg/50 mL30 mL/h
D = mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapiSederhana
25 000 unit500 mLheparin? mL/h103 kg16 unit/kg/h

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg mengandungi 25 000 unit heparin dalam 500 mL. Arahannya ialah 16 unit/kg/j untuk pesakit berberat 103 kg. Pada kadar R berapakah anda menetapkan pam, dalam mL/j? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

25 000 unit/500 mL16 unit/kg/h103 kg
R = mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapiSukar
250 mg250 mLdobutamine15 mL/h63 kg? mcg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu infusi dobutamine 250 mg dalam 250 mL berjalan pada 15 mL/j. Pesakit berberat 63 kg. Apakah dos D dalam mcg/kg/min yang diterima pesakit? Bundarkan kepada satu tempat perpuluhan.

250 mg/250 mL15 mL/h63 kg
D = mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecairSederhana
PengambilanPengeluaransyif 8 jamair150 mLsusu200 mLsup150 mLInfusi IV125 mL/h × 8 hantibiotik IV2 × 100 mLair kencing475 mLair kencing350 mLair kencing225 mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Rekod menunjukkan pengambilan dan pengeluaran seorang pesakit untuk satu syif 8 jam. Infusi IV berjalan pada kadar yang ditunjukkan sepanjang syif. Cari jumlah pengambilan I dalam mL.

air: 150 mLsusu: 200 mLsup: 150 mLInfusi IV: 125 mL/h × 8 hantibiotik IV: 2 × 100 mL
I = mL
34.Cecair IV & imbangan cecairSukar
1000 mL60 mL/hmula 10:0012:30: ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu beg 1000 mL dimulakan pada 10:00 dan berjalan dengan pam pada 60 mL/j. Berapa mL V yang tinggal dalam beg pada 12:30?

1000 mL60 mL/h10:00 → 12:30
V = mL
35.Skor penilaian klinikalSederhana
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala jatuh Morse: sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya; diagnosis sekunder: ya; alat bantu berjalan: berpegang pada perabot; terapi IV atau kunci salina: tidak; cara berjalan: lemah; status mental: tahu had sendiri. Cari jumlah Morse MFS.

0–125
MFS =
36.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 24/min, SpO₂ 91% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 124/74 mmHg, nadi 110/min, sedar, suhu 36.0 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 24SpO₂ 91%O₂SBP 124HR 110AT 36.0 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
37.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Nilai latihan: Na⁺ 129 mmol/L, glukosa 27.9 mmol/L dan urea 16.6 mmol/L. Hitung osmolaliti serum Osm = 2·Na⁺ + glukosa + urea kepada nombor bulat terdekat.

Na⁺ 129 mmol/Lglukosa 27.9 mmol/Lurea 16.6 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Tafsiran gas darah arteriSukar

Pada aras laut, gas latihan yang diambil pada oksigen 21% menunjukkan PaO₂ 73 mmHg (9.7 kPa) dan PaCO₂ 44 mmHg (5.9 kPa). Gunakan PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 untuk mencari Kecerunan A–a.

FiO₂ 21%PaO₂ 73 mmHg (9.7 kPa)PaCO₂ 44 mmHg (5.9 kPa)
Kecerunan A–a = mmHg
39.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVfibrilasi atriumflutter atrium, konduksi 4:1rentak simpangflutter atrium, konduksi 2:1

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1fibrilasi atrium
  2. 2flutter atrium, konduksi 4:1
  3. 3rentak simpang
  4. 4flutter atrium, konduksi 2:1
40.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVkadarrentakgelombang PSela PRTempoh QRS

Tafsirkan jalur lead II ini dengan lima langkah mengikut urutan: kadar, rentak, gelombang P, sela PR, tempoh QRS. Pada langkah yang manakah anda menemui penemuan tidak normal yang pertama? Klik langkah itu.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1kadar
  2. 2rentak
  3. 3gelombang P
  4. 4Sela PR
  5. 5Tempoh QRS

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: B · Inspection, auscultation, percussion, palpation

Mengapa ini jawapannya

In the abdomen the nurse listens before touching, because percussion and palpation can change bowel sounds. In other body systems palpation and percussion come before auscultation.

Jawapan

B · Inspection, auscultation, percussion, palpation
2.Asas kejururawatan

Jawapan: A · Very high potassium can cause life-threatening heart arrhythmias

Mengapa ini jawapannya

Severe hyperkalaemia can cause cardiac arrest. The result is escalated at once; an ECG and treatment follow, and a repeat sample checks whether the result was falsely raised.

Jawapan

A · Very high potassium can cause life-threatening heart arrhythmias
3.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Secured upright in a stand or holder

Mengapa ini jawapannya

Oxygen cylinders are under high pressure and can be damaged or cause injury if they fall. They are kept upright in a holder or cart, away from heat and flames.

Jawapan

D · Secured upright in a stand or holder
4.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: B · Notify the infection prevention team and place affected patients on contact precautions

Mengapa ini jawapannya

Early reporting lets infection prevention organize testing, cohorting, closing of the ward if needed, cleaning with suitable agents and soap-and-water hand hygiene. Moving patients around can spread the outbreak.

Jawapan

B · Notify the infection prevention team and place affected patients on contact precautions
5.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · Two patients who both have C. difficile infection

Mengapa ini jawapannya

Cohorting patients with the same organism is acceptable when single rooms are not available. The other pairs would expose a vulnerable patient to an infection.

Jawapan

C · Two patients who both have C. difficile infection
6.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Not witness the consent and inform the surgeon

Mengapa ini jawapannya

Valid consent requires a patient who can understand and decide. After a sedative this may not be possible, so the nurse does not witness it and informs the surgeon, who is responsible for obtaining consent.

Jawapan

B · Not witness the consent and inform the surgeon
7.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · The tube bypasses the nose, which normally warms and moistens air

Mengapa ini jawapannya

The upper airway normally humidifies inspired air. Without it, secretions become thick and may block the tracheostomy tube, so humidification is used.

Jawapan

C · The tube bypasses the nose, which normally warms and moistens air
8.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · "I will rub the area firmly after the injection."

Mengapa ini jawapannya

Rubbing the site after an anticoagulant injection increases bruising and is avoided. Rotating sites, injecting subcutaneously and reporting bleeding are correct.

Jawapan

C · "I will rub the area firmly after the injection."
9.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Average glucose over the past months has been above the target

Mengapa ini jawapannya

An HbA1c of 7.8% shows that average glucose has been above the individual target over about 2–3 months. The nurse explores diet, activity, medication use and barriers, and the treatment plan may be adjusted.Disemak dengan: Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

B · Average glucose over the past months has been above the target
10.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · Ia boleh menyebabkan demielinasi osmotik, kecederaan otak yang serius

Mengapa ini jawapannya

Apabila hiponatremia berkembang secara perlahan, sel otak menyesuaikan diri. Menaikkan natrium terlalu cepat mengecutkannya dan boleh merosakkan mielin sel saraf (demielinasi osmotik). Banyak garis panduan menghadkan kenaikan kepada kira-kira 8–10 mEq/L dalam 24 jam.Disemak dengan: Osmotic demyelination syndrome · MedlinePlus (NIH) (2026)

Jawapan

B · Ia boleh menyebabkan demielinasi osmotik, kecederaan otak yang serius
11.Farmakologi

Jawapan: D · To reduce drainage into the nose and absorption into blood

Mengapa ini jawapannya

Nasolacrimal occlusion keeps the drop in the eye longer and reduces systemic absorption through the nasal mucosa. This matters for drugs such as timolol, which can cause bradycardia or bronchospasm.

Jawapan

D · To reduce drainage into the nose and absorption into blood
12.Farmakologi

Jawapan: D · Paracetamol (acetaminophen)

Mengapa ini jawapannya

Paracetamol passes into milk in small amounts and is widely regarded as safe. Codeine can cause dangerous opioid levels in babies of ultra-rapid metaboliser mothers, aspirin carries a Reye's risk and pethidine's metabolite accumulates in infants.

Jawapan

D · Paracetamol (acetaminophen)
13.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Compression duplex ultrasound

Mengapa ini jawapannya

Compression ultrasound shows whether a deep vein is compressible and whether flow is normal; a vein containing clot does not compress. A low clinical probability with a negative D-dimer can rule out DVT without imaging.

Jawapan

C · Compression duplex ultrasound
14.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Respect the decision, inform the prescriber and discuss non-animal options

Mengapa ini jawapannya

Most heparins are derived from porcine intestine. Patients have the right to know and to decline. The nurse informs the prescriber, who can consider synthetic alternatives (such as fondaparinux) or mechanical prophylaxis, and documents the discussion.

Jawapan

D · Respect the decision, inform the prescriber and discuss non-animal options
15.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: D · Do demanding tasks in the morning or when the drug works best

Mengapa ini jawapannya

In myasthenia gravis, muscles tire with use and recover with rest, so weakness is often worse later in the day. Planning demanding tasks for times of peak strength and building in rest helps.

Jawapan

D · Do demanding tasks in the morning or when the drug works best
16.Perubatan-pembedahan: neurologi, endokrin & renal

Jawapan: C · "I will use a salt substitute instead of ordinary salt."

Mengapa ini jawapannya

Salt substitutes often contain potassium chloride, which can cause dangerous hyperkalaemia in CKD. Patients should reduce salt without using these products. Boiling vegetables and limiting high-potassium foods are correct.

Jawapan

C · "I will use a salt substitute instead of ordinary salt."
17.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Normal protein and enough calories, with a late-evening snack

Mengapa ini jawapannya

Protein restriction worsens malnutrition and muscle loss and is no longer routinely advised. Adequate protein and energy, small frequent meals and a late-evening snack are recommended.

Jawapan

B · Normal protein and enough calories, with a late-evening snack
18.Perubatan-pembedahan: GI, perioperatif & onkologi

Jawapan: B · Report it, as the regular background dose may need review

Mengapa ini jawapannya

Regular need for breakthrough doses usually means the background analgesia is inadequate. The prescriber reviews and may adjust the regular dose, while side effects such as sedation are monitored.

Jawapan

B · Report it, as the regular background dose may need review
19.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: B · Help her sit, then stand slowly with support

Mengapa ini jawapannya

Orthostatic hypotension is common after birth. The nurse helps her sit at the edge of the bed, dangle her legs, then stand slowly with assistance and stays close in case she feels faint.

Jawapan

B · Help her sit, then stand slowly with support
20.Kejururawatan materniti & obstetrik

Jawapan: D · Acute bilirubin encephalopathy

Mengapa ini jawapannya

Lethargy, poor feeding, hypertonia with arching and a high-pitched cry are signs of acute bilirubin encephalopathy. An urgent exchange transfusion may be needed to prevent permanent kernicterus.

Jawapan

D · Acute bilirubin encephalopathy
21.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Cold packs on the painful area

Mengapa ini jawapannya

Cold causes vasoconstriction and can increase sickling, so cold packs are avoided. Warmth, hydration, effective analgesia (often including opioids) and oxygen if hypoxic are used.

Jawapan

B · Cold packs on the painful area
22.Kejururawatan pediatrik

Jawapan: B · Dapatkan bantuan perubatan segera; ini ialah krup teruk yang mungkin memerlukan epinefrin nebulisasi

Mengapa ini jawapannya

Stridor ketika rehat, kegelisahan dan tarikan dinding dada menunjukkan sekatan saluran udara atas yang teruk. Pastikan kanak-kanak tenang bersama ibu bapa, beri oksigen jika perlu dan dapatkan bantuan segera; epinefrin nebulisasi dan steroid diberikan seperti yang diarahkan.

Jawapan

B · Dapatkan bantuan perubatan segera; ini ialah krup teruk yang mungkin memerlukan epinefrin nebulisasi
23.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: D · "That sounds hard to believe."

Mengapa ini jawapannya

Voicing doubt lets the patient know the nurse does not share the belief, without a confrontation. Arguing tends to make delusional beliefs firmer, while agreeing reinforces them.

Jawapan

D · "That sounds hard to believe."
24.Kejururawatan kesihatan mental

Jawapan: B · Risk of physical exhaustion and injury

Mengapa ini jawapannya

Severe mania can lead to dehydration, exhaustion, injury and even death if not managed. Physical safety, sleep, fluids and nutrition come before education or psychosocial issues.

Jawapan

B · Risk of physical exhaustion and injury
25.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: T = 37.4 °C

Suhu: °C = (°F − 32) × 5/9 dan °F = °C × 9/5 + 32. Tolak 32 sebelum anda mendarab apabila bermula daripada °F, dan tambah 32 selepas anda mendarab apabila bermula daripada °C. Semakan pantas: 37 °C ialah 98.6 °F, dan setiap 1 °C ialah 1.8 °F.

Tolak 32

99.3 − 32 = 67.3

Darabkan dengan 5/9

T = 67.3·5/9 = 37.39 ≈ 37.4 °C

Jawapan

T = 37.4 °C
26.Matematik kejururawatan & penukaran unit

Jawapan: t = 1.67 h

Jam 24 jam: dari 1 PM dan seterusnya tambah 12 pada jam (3:45 PM = 15:45). Tengah malam hingga 12:59 AM ialah 00:00–00:59, dan 12:00–12:59 PM kekal 12:00–12:59. Apabila menukar balik, tolak 12 daripada jam 13–23 dan tambah PM; jam 00 menjadi 12 AM. Kira masa merentasi tengah malam dalam dua bahagian: sehingga 24:00 (00:00), kemudian dari 00:00 seterusnya.

Sebelum tengah malam

23:55 → 24:00 = 5 min

Selepas tengah malam

00:00 → 01:35 = 95 min

Jumlah

5 + 95 = 100 min
t = 100/60 = 1.667 ≈ 1.67 h

Jawapan

t = 1.67 h
27.Pengiraan dos

Jawapan: V = 8 mL

Menyedut dos: isi padu = (dos preskripsi/kekuatan stok) × isi padu stok. Tukarkan kepada unit yang sama dahulu, kemudian semak bahawa isi padu muat dalam picagari dan jatuh pada salah satu tandanya.

Dos daripada berat badan

D = 4·20 = 80 mg

Isi padu

V = 80/10 = 8 mL

Pada picagari

Pada picagari 10 mL ini setiap garisan kecil ialah 0.2 mL.

Jawapan

V = 8 mL
28.Pengiraan dos

Jawapan: R = 5 mL/h

Pengiraan dos: jumlah yang diberi sama dengan apa yang dipreskripsikan dibahagi dengan apa yang ada, didarab kuantiti bekalannya: jumlah = (dos dikehendaki/kekuatan stok) × isi padu stok. Sentiasa kekalkan unit yang sama (tukar g kepada mg, mg kepada mcg dahulu) dan semak bahawa jawapan munasabah.

Kepekatan

50000/250 = 200 unit/mL

Kadar pam

R = 1000/200 = 5 mL/h

Jawapan

R = 5 mL/h
29.Kadar infusi IV

Jawapan: R = 100 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Mililiter seminit

100/60 = 1.667 mL/min

Kadar titisan

R = 1.667·60 = 100 gtt/min

Jawapan

R = 100 gtt/min

Dengan set mikrotitis (60 gtt/mL), gtt/min sama dengan mL/j.

30.Kadar infusi IV

Jawapan: D = 600 mg/h

Kadar infusi: pam ditetapkan dalam mL/j = isi padu/masa dalam jam. Titisan graviti dikira dalam titisan seminit: gtt/min = isi padu (mL) × faktor titisan (gtt/mL)/masa (min). Faktor titisan tercetak pada bungkusan tiub: set makrotitisan memberikan 10, 15 atau 20 gtt/mL (set darah selalunya 10 gtt/mL di AS, 15 di UK) dan set mikrotitisan 60 gtt/mL. Sentiasa gunakan faktor titisan yang diberikan oleh soalan atau bungkusan.

Kepekatan

1000/50 = 20 mg/mL

Kadar dos

D = 20·30 = 600 mg/h

Jawapan

D = 600 mg/h
31.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: R = 33 mL/h

Infusi heparin dan insulin: kepekatan = unit dalam beg/isi padu beg (unit/mL). Kadar pam (mL/j) = unit sejam/kepekatan, dan unit sejam = mL/j × kepekatan. Untuk arahan berdasarkan berat, unit/j = unit/kg/j × berat dahulu. Isi padu bolus = unit diperlukan/kekuatan vial. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Unit sejam

16·103 = 1 648 unit/h

Kepekatan

25 000/500 = 50 unit/mL

Kadar pam

R = 1648/50 = 32.96 ≈ 33 mL/h

Jawapan

R = 33 mL/h
32.Dos pediatrik & rawatan rapi

Jawapan: D = 4 mcg/kg/min

Titisan bertitrasi: mula-mula cari kepekatan dalam mcg/mL (mg × 1000/mL). Untuk arahan berdasarkan berat, mcg/min = mcg/kg/min × berat. Kemudian mL/j = mcg/min × 60/kepekatan. Bekerja ke belakang, mcg/kg/min = mL/j × kepekatan/(60 × berat). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Kepekatan

250 000/250 = 1000 mcg/mL

Mikrogram seminit

15·1000 = 15000 mcg/h
15000/60 = 250 mcg/min

Per kilogram

D = 250/63 = 3.968 ≈ 4 mcg/kg/min

Jawapan

D = 4 mcg/kg/min
33.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: I = 1700 mL

Pengambilan dan pengeluaran: pengambilan mengira segala yang masuk (cecair oral, infusi IV, ubat IV dan pembilasan, suapan tiub); ketulan ais dikira separuh isi padunya. Pengeluaran mengira air kencing, longkang, muntah dan kehilangan lain. Imbangan = jumlah pengambilan − jumlah pengeluaran; imbangan negatif ialah kehilangan bersih. Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Tambah pengambilan

oral: 150 + 200 + 150 = 500 mL
Infusi IV: 125·8 = 1000 mL
antibiotik IV: 2·100 = 200 mL
I = 1700 mL

Jawapan

I = 1700 mL
34.Cecair IV & imbangan cecair

Jawapan: V = 850 mL

Masa infusi: masa (j) = isi padu untuk diinfuskan (mL)/kadar (mL/j); gunakan isi padu yang masih tinggal dalam beg, bukan saiz beg. Isi padu yang diinfuskan = kadar × masa. Tukar jam perpuluhan kepada jam dan minit dengan pecahan × 60 (0.5 j = 30 min, bukan 50 min). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Masa berlalu

10:00 → 12:30 = 2.5 h

Isi padu yang diinfuskan

60·2.5 = 150 mL

Isi padu tinggal

V = 1000 − 150 = 850 mL

Jawapan

V = 850 mL
35.Skor penilaian klinikal

Jawapan: MFS = 80

Skala jatuh Morse: enam item. Sejarah jatuh: tidak 0, ya 25. Diagnosis sekunder: tidak 0, ya 15. Alat bantu berjalan: tiada, rehat di katil atau bantuan jururawat 0; tongkat ketiak, tongkat atau alat bantu berjalan 15; berpegang pada perabot 30. Terapi IV atau kunci salina: tidak 0, ya 20. Cara berjalan: normal, rehat di katil atau kerusi roda 0; lemah 10; terjejas 20. Status mental: tahu had sendiri 0; melebih-lebihkan atau melupakan had 15. Jumlahnya dari 0 hingga 125. Nilai potongan risiko berbeza antara hospital; set yang lazim ialah 0–24 rendah, 25–44 sederhana dan 45 atau lebih tinggi.

Skorkan setiap item

sejarah jatuh dalam 3 bulan yang lalu: ya → 25
diagnosis sekunder: ya → 15
alat bantu berjalan: berpegang pada perabot → 30
terapi IV atau kunci salina: tidak → 0
cara berjalan: lemah → 10
status mental: tahu had sendiri → 0

Tambah

Jumlah Morse = 25 + 15 + 30 + 0 + 10 + 0 = 80

Jawapan

MFS = 80
36.Skor penilaian klinikal

Jawapan: tinggi

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 24/min → 2
SpO₂ 91% → 3
dengan oksigen → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 110/min → 1
sedar (A) → 0
T 36.0 °C → 1

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 2 + 3 + 2 + 0 + 1 + 0 + 1 = 9
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

tinggi

Jawapan

tinggi

Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.

37.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Osm = 303 mOsm/kg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Osmolaliti terhitung

Osm = 2·129 + 27.9 + 16.6 = 302.5 ≈ 303 mOsm/kg

Jawapan

Osm = 303 mOsm/kg
38.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Kecerunan A–a = 21.73 mmHg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Oksigen alveolus

PAO₂ = 0.21·713 − 44/0.8 = 149.7 − 55 = 94.73 mmHg

Kecerunan

A–a = 94.73 − 73 = 21.73 mmHg

Jawapan

Kecerunan A–a = 21.73 mmHg
39.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: fibrilasi atrium

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.

Lima langkah

1. Kadar: 8 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 80 seminit.
2. Rentak: tidak teratur secara tidak menentu, R–R dari 0.54 hingga 1.02 s tanpa corak.
3. Gelombang P: tiada; garis dasar menunjukkan gelombang fibrilasi kecil yang tidak teratur.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

fibrilasi atrium

Jawapan

fibrilasi atrium
40.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: Tempoh QRS

Lima langkah untuk setiap jalur: 1. kadar (kaedah 300 atau 1500, atau kaedah 6 saat jika tidak teratur); 2. rentak: adakah sela R–R sama; 3. gelombang P: hadir, tegak dalam lead II, satu sebelum setiap QRS dan semuanya serupa; 4. sela PR: 0.12–0.20 s dan malar; 5. tempoh QRS: kurang daripada 0.12 s. Hanya selepas lima langkah itu namakan rentaknya. Rentak sinus normal melepasi kesemua lima: 60–100/min, teratur, P tegak sebelum setiap QRS, PR 0.12–0.20 s, QRS kurang daripada 0.12 s.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 17 petak kecil, 1500 ÷ 17 ≈ 88 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.68 s.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS, semuanya serupa.
4. Sela PR: 0.18 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.16 s, lebar (0.12 s atau lebih).

Langkah tidak normal yang pertama

Tempoh QRS → rentak sinus dengan QRS lebar

Jawapan

Tempoh QRS

Ini ialah bahan latihan bebas. ExamProblems tidak berafiliasi dengan atau disokong oleh organisasi yang mengendalikan peperiksaan ini, dan nama peperiksaan hanya digunakan untuk menerangkan kandungannya. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® ialah tanda dagangan the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), yang tidak bergabung dengan ExamProblems, tidak menyokongnya dan tidak menjamin ketepatannya.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions